Kakva je budućnost grafičke industrije u BiH.
koli se može vidjeti ova grana je doista sada na niskim granama a kako stvari stoje u buducnosti ce biti sve gore, OKI firma je i Grafotisak su nekako cini mi se vodece firme u ovoj oblasti, ali teska su vremena, hoce li i oni prezivjeti. Sta je sa ostalima??
Budućnost grafičke industrije
-
neki
#2 Re: Budućnost grafičke industrije
Od kad se Oki bavi grafickom industrijom??
Unioninvest Plastika najmodernija i cini mi se najveca stamparija kod nas,..ima ih jos tona manjih
Unioninvest Plastika najmodernija i cini mi se najveca stamparija kod nas,..ima ih jos tona manjih
-
generator2020
#3 Re: Budućnost grafičke industrije
slovna greška izvinjavam se , OKO graficka kuca je u pitanju
-
Kwaheri
#4 Re: Budućnost grafičke industrije
OKO radi i dobro radi, to sto radi...
GRAFOTISAK radi, i nemaju namjeru nikuda.
Unioninvestplastika i Polet...mjesecima nisu primili platu. Polet kako sada stvari stoje pred zatvaranjem. Više im ni bonove ne daju za kupovinu namirnica u ducanima vlasnika.
CPU pao.
DOM Štampe davno pao...direktori su u bescjenje prodavali mašine drugim (konkurentnim) stamparijama koje danas rade i zaradjuju novac na tim istim masinama na kojim DOM šTampe nije mogao.
GRIN Gračanica radi, nekonkurentni su ali s obzirom na njihovu geografsku poziciju, još dobro rade.
Bemust radi.
Puno malih ofset stamparija je zatvoreno jer nisu konkurentne. Digitalne još uvijek imaju posla, jer to su vise kopirnice no stamparije.
::::
Budućnosti će biti ukoliko gazde shvate da njihovi radnici ne "stampaju" novac u kolicinama koje oni mogu zamisliti ili koliko se oni mogu zaduziti.... na malom prostoru, velika je konkurencija.
GRAFOTISAK radi, i nemaju namjeru nikuda.
Unioninvestplastika i Polet...mjesecima nisu primili platu. Polet kako sada stvari stoje pred zatvaranjem. Više im ni bonove ne daju za kupovinu namirnica u ducanima vlasnika.
CPU pao.
DOM Štampe davno pao...direktori su u bescjenje prodavali mašine drugim (konkurentnim) stamparijama koje danas rade i zaradjuju novac na tim istim masinama na kojim DOM šTampe nije mogao.
GRIN Gračanica radi, nekonkurentni su ali s obzirom na njihovu geografsku poziciju, još dobro rade.
Bemust radi.
Puno malih ofset stamparija je zatvoreno jer nisu konkurentne. Digitalne još uvijek imaju posla, jer to su vise kopirnice no stamparije.
Budućnosti će biti ukoliko gazde shvate da njihovi radnici ne "stampaju" novac u kolicinama koje oni mogu zamisliti ili koliko se oni mogu zaduziti.... na malom prostoru, velika je konkurencija.
-
generator2020
#5 Re: Budućnost grafičke industrije
zaista su teška vremena, ali s obzirom da je buducnost u intenretu i on line izdanjima, gootvo se čini nemogućim da grafička industrija - štamparije u bliskoj budućnosti mogu na bilo koji način raditi i preživjeti, neka im je Bog na pomoći , ali se bojim da im niti On ne može pomoći..
sve ukazuje da jednostavno grafičoj industirji prijeti potpuni raspad, daj Bože da nisam u pravu..ali preko činjenica se ne može prelaziti tek tako
sve ukazuje da jednostavno grafičoj industirji prijeti potpuni raspad, daj Bože da nisam u pravu..ali preko činjenica se ne može prelaziti tek tako
- Gusztav
#6 Re: Budućnost grafičke industrije
Pa, vidiš, ne bih se složio s tobom da je budućnost grafičke industrije ovisna o internet on line izdanjima.generator2020 wrote:zaista su teška vremena, ali s obzirom da je buducnost u intenretu i on line izdanjima, gootvo se čini nemogućim da grafička industrija - štamparije u bliskoj budućnosti mogu na bilo koji način raditi i preživjeti, neka im je Bog na pomoći , ali se bojim da im niti On ne može pomoći..
Ne bave se sve štamparije novinskim izdanjima. Ja mislim da je grafička industrija ovisna o cjelokupnoj ekonomiji jedne zemlje, u ovom slučaju mislim na BiH, ili o drugim granama privrede.
Znači ako skoro niko ništa ne proizvodi nema potrebe ni za grafičkim uslugama neke od štamparija.
Evo ti samo jedan primjer potonuća jedne grafičke kuće:
GIP "Polet" je bila najveća grafička kuća u SFRJ za proizvodnju štampane ambalaže. Nabrojaću ti samo neke od respektabilnih firmi sa prostora bivše nam države koje su koristile usluge Poleta: FDS, Lasta Čapljina, Astra, Polzela, Dalija Beograd, Merima Kruševac, Tutunski kombinati Prilep, Kumanovo, Skoplje, Bosnalijek, i ko sve nije još koristio usluge.
Zamisli samo za FDS se izrađivalo oko 15 miliona kutija za Marlboro, oko 8 miliona za Bond, za Drinu da ti i ne pričam, zatim za Makedonce Partner itd..........
I desi se raspad Jugoslavije, Polet ostane samo na partnerima iz BiH (ne čitave). Obzirom da je naša domaća proizvodnja, a samim tim i ekonomija spala na niske grane gigant skoro i da ne postoji.
Dakle naša grafičke industrija itekako zavisi o drugim granama ekonomije i samo poboljšanjem sa tog aspekta ima budućnosti grafičkoj industriji.
-
generator2020
#7 Re: Budućnost grafičke industrije
daj Boze da je tako kao sto ti kazes, medjutim,
posto je ocito da je Drzava se opredjelila za uvozne lobije a nepotice nista domace, pa kad se tome pridoda da ce BiH kad-tad uci u EU, a onda ce ti neka firma recimo iz Madjarske pred nosom u tvom dvrositu na tenderu negdje uzeti posao a naše firme gotovo nikako da i nemaju te potrebne certifkate jer to je standard u EU da moras imati certrifikat, pa Ja mislim da tko god se opredjelio da ulaze u neku proizvodnju gotov je.
jer, nitko nije lud bas toliko da ne vidi cemu ovo sve vodi..
10 porodica ce biti Kalife u BiH a svi ostali najamni jeftini radnici, dzaba ti i fakultet i sve.
posto je ocito da je Drzava se opredjelila za uvozne lobije a nepotice nista domace, pa kad se tome pridoda da ce BiH kad-tad uci u EU, a onda ce ti neka firma recimo iz Madjarske pred nosom u tvom dvrositu na tenderu negdje uzeti posao a naše firme gotovo nikako da i nemaju te potrebne certifkate jer to je standard u EU da moras imati certrifikat, pa Ja mislim da tko god se opredjelio da ulaze u neku proizvodnju gotov je.
jer, nitko nije lud bas toliko da ne vidi cemu ovo sve vodi..
10 porodica ce biti Kalife u BiH a svi ostali najamni jeftini radnici, dzaba ti i fakultet i sve.