Treba mi usluga advokata,...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
BajrinNajmladji

#1 Treba mi usluga advokata,...

Post by BajrinNajmladji »

Treba mi usluga advokata.

Trebalo bi da napišem tužbu u upravnom sporu protiv Ministarstva za rad i soc. politiku u vezi sa naknadama za tudju njegu. Prošao sve prethodne instnace, pouka o pravnom lijeku: U roku od 30 dana obratiti se Kantonalnom sudu.

Možda bih i mogao ''isukati'' 100KM, ali ni marke više.

Koliko košta pisanje tužbe?

Naravno, ne tražim advokate iz ''prve lige'', čak šta više, prihvatio bih ponudu nadriadvokata, samo da nije skupo.
Gdje se sastaju, kako pronaći advokata ili ''advokata'' koji bi prihvatio ovaj ''posao''?

Obraćao sam se HO ''Vaša prava'' i dobio odgovor da oni sada rade samo slučajve povratnika (Najčešće, imovinska prava) i azilanata.

Zatim sam se obraćao jednom udruženju (Ne bih da imenujem) koji su bili ljubazni, ali su me odbili.

Zna li neko još neku humanitarnu organizaciju koja pomaže u pravnim stvarima?

Editovano:
Uh, dojavi mi ovaj ljubazni gosodin iz neimenovane HO da pri svakoj opštini u Kantonu SA ima ured za besplatnu pravnu pomoć. Tako me je zabrinutost minula i u ponedjeljak, pravac opština.

Mozda ova tema pomogne josh nekom sa slichnim problemima.
melbaa

#2 Re: Treba mi usluga advokata,...

Post by melbaa »

Jesi li uspio doci do nekoga da ti napise tuzbu?
BajrinNajmladji

#3 Re: Treba mi usluga advokata,...

Post by BajrinNajmladji »

Teče rok od 30 dana, šesti dan danas, pa ja pišem po svom, opširno kao neku tužbu da bi službenica u opštini pročitala da joj ne bih oduzimao vremena puno.
Kada bude čitala, ja ću biti uz nju da objasnim o čemu se radi.

Dakle, namjeravam se obratiti opštinskom uredu za besplatnu pravnu pomoć.

Nisam još bio tamo, ali sastavljam to nešto kako ja znam (A ne znam jer unosim emocije i preopširno).
Totalno bezvezno pišem, samo da bi službenica pročitala, a ne da joj ja objašnjavam govorom.
BIću uz nju da objasnim.
Iz Rješenja wrote:Članom 18.d stav 4. Zakona o osnovama soc. zaštite koji je stupio na snagu 12.03.2009.g. predvidjeno je da lica sa invaliditetom koji je nastao nakon 65. godine života,....itd......Uvidom u dokaze u spisu je utvrdjeno jda je imnovana ovo pravo prvi put koristila 1999. kada je imala 75 godina......
Oni tvrde da je invaliditet nastao nakon 65. godine života moje majke, a ja imam potvrdu bolnice iz 1963. godine da se matera liječila od te neizlječive bolesti. Znači, kada je imala 39 godina, a i ranije je nastao taj invaliditet jer je bolest nasljedna. Dostavio sam im ovu potvrdu iz 1963.g.

Ima u spisu i presuda kada sam u upravnom sporu dobio Kantonalno ministarstvo za rad i soc. politiku, po potpuno istoj stvari, obustava naknade za t.nj. za majku kada se mijenjao kantonalni zakon,...Od slova do slova ista rečenica kao i u ovom novom Federalnom zakonu, samo što je kantonalna dobna granica bila 60 godina života.

U Rješenju, naravno, ne spominju ovu presudu kojom mi je Kanton isplatio 7 000KM dugovanja iako sam se u žalbama pozivao na nju. HO ''Vaša prava'' su mi pomogli da napišem tužbu i kasnije, da se presuda izvrši.
sarajlija_ba

#4 Re: Treba mi usluga advokata,...

Post by sarajlija_ba »

Foliraju te.
Koliko mogu primjetiti da retroaktivno primjenjuju zakon na tvoju majku a to ne može.
Ovi iz "besplatne pravne pomoći" slabo kome pomognu.
Inače to ministarstvo radi po principu da što više ljudi zavije u crno. Naredba "odozgo" :D

Koliko ja mogu razumjeti da pravo tvoje majke nije upitno ali treba tužiti Ministarstvo i retroaktivno sve naplatiti.
Nisam pravnik ali mi se posao vrti oko toga pa znam neke stvari.
Post Reply