Pomoc: problem sa cd mp3 playerom

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

frankwhite

#1 Pomoc: problem sa cd mp3 playerom

Post by frankwhite »

U zadnjih 7 dana mi se cesto pocela javljat greska na cd playeru, pjesma samo stane ( nije da preskace kao kad je izgreban cd) jedno 15 sec i nakon toga na displayu pise "error" i nece nastaviti cd dok ga ne izbacim i ponovo ubacim u player, do samog cd-a nije, pojavljuje se skoro na svakom, cak i na onim koje tek sprzim. Da li je iko imao slican problem? Postoji li ko u gradu da popravlja ove cd playere? sta da radim?
imam ovaj sony cd/mp3 player Image
vnm

#2 Re: Pomoc: problem sa cd mp3 playerom

Post by vnm »

kojom brzinom przis cd-ove?

prije engo sto odneses u neki servis probaj da promijenis marku cd-ova i da smanjis brzinu snimanja na sto manju mogucu.
frankwhite

#3 Re: Pomoc: problem sa cd mp3 playerom

Post by frankwhite »

vnm wrote:kojom brzinom przis cd-ove?

prije engo sto odneses u neki servis probaj da promijenis marku cd-ova i da smanjis brzinu snimanja na sto manju mogucu.
ne znam, 48x cini mi se, zavisi od cd-a, ali ne moze biti do toga kad se prije nije pojavljivalo ovo, sad i kad ubacim starije cd-ove koji su prije isli i na njima se javlja greska
vnm

#4 Re: Pomoc: problem sa cd mp3 playerom

Post by vnm »

ako przis na jeftine medije, a pri tome jos i sa 48x onda stvarno ne mozes ocekivati da ti laser u playeru to dobro podnese.
naravno da ti sad ne rade i cd-ovi koji su ti prije radili, bas iz tog razloga jer je oslabio laser.
frankwhite

#5 Re: Pomoc: problem sa cd mp3 playerom

Post by frankwhite »

vnm wrote:ako przis na jeftine medije, a pri tome jos i sa 48x onda stvarno ne mozes ocekivati da ti laser u playeru to dobro podnese.
naravno da ti sad ne rade i cd-ovi koji su ti prije radili, bas iz tog razloga jer je oslabio laser.
pa sta cu sad? znas li koga da popravlja playere u gradu?
vnm

#6 Re: Pomoc: problem sa cd mp3 playerom

Post by vnm »

vjeruj mi da ne znam ima li neko ko se tome bavi, odnosno da li se uopste moze popraviti.

ako ces me poslusati kupi neki kvalitetniji cd, recimo verbatim, pa snimi na njega muzike sa najmanjom brzinom koju ti ponudi. ako ti se ne bude pojavljivao error kupi jos tih istih cd-ova i samo snimaj na njih i tom brzinom i nadaj se najboljem. :)
frankwhite

#7 Re: Pomoc: problem sa cd mp3 playerom

Post by frankwhite »

vnm wrote:vjeruj mi da ne znam ima li neko ko se tome bavi, odnosno da li se uopste moze popraviti.

ako ces me poslusati kupi neki kvalitetniji cd, recimo verbatim, pa snimi na njega muzike sa najmanjom brzinom koju ti ponudi. ako ti se ne bude pojavljivao error kupi jos tih istih cd-ova i samo snimaj na njih i tom brzinom i nadaj se najboljem. :)
probat' cu, hvala
ado-šampion

#8 Re: Pomoc: problem sa cd mp3 playerom

Post by ado-šampion »

Ako ces probat s "boljim" CD-ovima, uzmi Sony, Verbatim isto zna zezat kod auto cd-playera.

Al nema to veze s tim, brzina prženja, nigdje veze, ako ti svira CD i odjednom stane, to je do cd-playera.

Najmanje što može probat, kupi onaj CD za čišćenje lasera, pa pokušaj, može biti da je prljav laser, a može biti i da je otišao...
vnm

#9 Re: Pomoc: problem sa cd mp3 playerom

Post by vnm »

nije tacno, prazan verbatim je mnogo jeftiniji od cd-a za ciscenje, ciji je efekt u najmanju ruku sumnjiv (bilo ih je koji izgrebu lecu). ako i sa kvalitetnijim medijima zeza onda tek treba pokusati radikalne metode.
ako hoces neka bude sony cd, samo znaj da je kod njih dobra sansa da dobijes neki rebrandirani medij, tj fush.

ti ado vjeruj sta hoces. mojem kolegi je kenwood player prestao citati medije a da mu nisam rekao da uzme verbatim i da ih snima sporije on bi ga bacio. to je bilo prije godinu dana, a vidi cuda player radi i danas. nikad vise nije imao problema sa citanjem.

naravno da brzina snimanja nema toliki uticaj na data medije (sta je u stvari mp3 cd koji snimis) kao na snimljene audio medije, medjutim itekako moze da pravi probleme. e sad, posto nisam nikad otvarao cd player za auto, ne znam da li imaju potenciometri za stelovanje lasera pomoci osciloskopa, zato nisam siguran za popravak.
citroen

#10 Re: Pomoc: problem sa cd mp3 playerom

Post by citroen »

frankwhite wrote:U zadnjih 7 dana mi se cesto pocela javljat greska na cd playeru, pjesma samo stane ( nije da preskace kao kad je izgreban cd) jedno 15 sec i nakon toga na displayu pise "error" i nece nastaviti cd dok ga ne izbacim i ponovo ubacim u player, do samog cd-a nije, pojavljuje se skoro na svakom, cak i na onim koje tek sprzim. Da li je iko imao slican problem? Postoji li ko u gradu da popravlja ove cd playere? sta da radim?
imam ovaj sony cd/mp3 player Image

Pokusaj ga resetovati,valjda ima ona mala rupica koja sluzi za nesto takvo,imao prije slican problem i cackalicu gurnem u tu rupicu i problemi rijeseni.. :D :D :D :D
ado-šampion

#11 Re: Pomoc: problem sa cd mp3 playerom

Post by ado-šampion »

vnm wrote:nije tacno, prazan verbatim je mnogo jeftiniji od cd-a za ciscenje, ciji je efekt u najmanju ruku sumnjiv (bilo ih je koji izgrebu lecu). ako i sa kvalitetnijim medijima zeza onda tek treba pokusati radikalne metode.
ako hoces neka bude sony cd, samo znaj da je kod njih dobra sansa da dobijes neki rebrandirani medij, tj fush.

ti ado vjeruj sta hoces. mojem kolegi je kenwood player prestao citati medije a da mu nisam rekao da uzme verbatim i da ih snima sporije on bi ga bacio. to je bilo prije godinu dana, a vidi cuda player radi i danas. nikad vise nije imao problema sa citanjem.

naravno da brzina snimanja nema toliki uticaj na data medije (sta je u stvari mp3 cd koji snimis) kao na snimljene audio medije, medjutim itekako moze da pravi probleme. e sad, posto nisam nikad otvarao cd player za auto, ne znam da li imaju potenciometri za stelovanje lasera pomoci osciloskopa, zato nisam siguran za popravak.
Pa i Verbatim ima "rebrandirane" medije, tj. mediji su drugog proizvođača, isto kao i Sony. To je normalna stvar, a ime garantuje kvalitet. Ja znam ljudi kojim su Verbatim mediji u autu bili problematični, a Sony su im super radili. Ne boj se, isto kako nećeš naći pod Verbatim značkom fuš medije, tako nećeš ni pod Sonyjevom, samo što su Sonyjevi mediji skupi. :wink:

Brzina snimanja nema nikakav uticaj na data medije, tj. ako su podaci nakon snimanja na mediju, ti podaci će biti čitljivi na bilo kojem kompatibilnom CD-ROMu, tj. playeru, a ako ih neki player ne čita, ne bi ih čitao ni da su snimljeni manjom brzinom jer to nema nikakve veze. Kod data medija, sve je transparentno, tj. ili podataka ima ili nema, nema treće. Kod audio CD medija može biti problema jer se kod njih podaci ne snimaju "po redu". Da ne komplikujem previše, vjeruj mi u tehnologiju se razumijem i više nego dovoljno, tako da to što se desilo tom kolegi nema nikakve veze s tim što je medije pržio manjom brzinom.

Što se tiče čistača lasera, ja fakat ne vidim kako bi on mogao izgrebati laser, pošto ono što dodiruje laser je od pamuka, a sam laser se ne može izgrebati čak ni noktom.

Za "reparaciju" lasera, ja ne znam da to ovdje iko radi i da li je uopšte moguće, u principu kad laser ode halali huso, ali kod auto cd-playera brzine čitanja su toliko male (do 12x) da se dosta rijetko može desiti da laser ode, tj. mora biti baš nekvalitetan, i iako je Sony danas daleko od sinonima za kvalitet i pouzdanost što je nekad bio, sumnjam da su toliko loši.

Dobar savjet dao je Citroen, probaj sa reset dugmetom. Ako ni reset ni čistač ne pomognu, možeš pokušati još dvije stvari: odnijeti nekom ko se razumije da ti otvori player i očisti laser, jer on zna biti toliko prljav da se ne može očistiti čistačem, ili probati neki originalni CD. Pod "originalni CD" mislim na CD koji je presovan a ne spržen, tj. površina mu je prozirno/bijela, a ne plava i nema one kružne linije koja označava dokle je kapacitet popunjen. Ako presavni CD ne radi, halali ga.
frankwhite

#12 Re: Pomoc: problem sa cd mp3 playerom

Post by frankwhite »

ado-šampion wrote:
vnm wrote:nije tacno, prazan verbatim je mnogo jeftiniji od cd-a za ciscenje, ciji je efekt u najmanju ruku sumnjiv (bilo ih je koji izgrebu lecu). ako i sa kvalitetnijim medijima zeza onda tek treba pokusati radikalne metode.

Pa i Verbatim ima "rebrandirane" medije, tj. mediji su drugog proizvođača, isto kao i Sony. To je normalna stvar, a ime garantuje kvalitet. Ja znam ljudi kojim su Verbatim mediji u autu bili problematični, a Sony su im super radili. Ne boj se, isto kako nećeš naći pod Verbatim značkom fuš medije, tako nećeš ni pod Sonyjevom, samo što su Sonyjevi mediji skupi. :wink:

Brzina snimanja nema nikakav uticaj na data medije, tj. ako su podaci nakon snimanja na mediju, ti podaci će biti čitljivi na bilo kojem kompatibilnom CD-ROMu, tj. playeru, a ako ih neki player ne čita, ne bi ih čitao ni da su snimljeni manjom brzinom jer to nema nikakve veze. Kod data medija, sve je transparentno, tj. ili podataka ima ili nema, nema treće. Kod audio CD medija može biti problema jer se kod njih podaci ne snimaju "po redu". Da ne komplikujem previše, vjeruj mi u tehnologiju se razumijem i više nego dovoljno, tako da to što se desilo tom kolegi nema nikakve veze s tim što je medije pržio manjom brzinom.

Što se tiče čistača lasera, ja fakat ne vidim kako bi on mogao izgrebati laser, pošto ono što dodiruje laser je od pamuka, a sam laser se ne može izgrebati čak ni noktom.

Za "reparaciju" lasera, ja ne znam da to ovdje iko radi i da li je uopšte moguće, u principu kad laser ode halali huso, ali kod auto cd-playera brzine čitanja su toliko male (do 12x) da se dosta rijetko može desiti da laser ode, tj. mora biti baš nekvalitetan, i iako je Sony danas daleko od sinonima za kvalitet i pouzdanost što je nekad bio, sumnjam da su toliko loši.

Dobar savjet dao je Citroen, probaj sa reset dugmetom. Ako ni reset ni čistač ne pomognu, možeš pokušati još dvije stvari: odnijeti nekom ko se razumije da ti otvori player i očisti laser, jer on zna biti toliko prljav da se ne može očistiti čistačem, ili probati neki originalni CD. Pod "originalni CD" mislim na CD koji je presovan a ne spržen, tj. površina mu je prozirno/bijela, a ne plava i nema one kružne linije koja označava dokle je kapacitet popunjen. Ako presavni CD ne radi, halali ga.
nema reset rupice nigdje, ne znam kako da ga resetujem. kod audio CDa se ne javlja ova greska, a original mp3 CD nemam niti mislim da postoji:D znas li koga da cisti laser i to?
vnm

#13 Re: Pomoc: problem sa cd mp3 playerom

Post by vnm »

ado-šampion wrote:Da ne komplikujem previše, vjeruj mi u tehnologiju se razumijem i više nego dovoljno, tako da to što se desilo tom kolegi nema nikakve veze s tim što je medije pržio manjom brzinom.
teoretski da, medjutim ako imas neko drugo objasnjenje zasto radi rado cu ga saslusati. ako mislis da ima jeftinija varijanta od kvalitetnijeg cd-a i sporije brzine snimanja i to cu rado prihvatiti. :)
ado-šampion

#14 Re: Pomoc: problem sa cd mp3 playerom

Post by ado-šampion »

vnm wrote:
ado-šampion wrote:Da ne komplikujem previše, vjeruj mi u tehnologiju se razumijem i više nego dovoljno, tako da to što se desilo tom kolegi nema nikakve veze s tim što je medije pržio manjom brzinom.
teoretski da, medjutim ako imas neko drugo objasnjenje zasto radi rado cu ga saslusati. ako mislis da ima jeftinija varijanta od kvalitetnijeg cd-a i sporije brzine snimanja i to cu rado prihvatiti. :)
Ma nije problem u tome, problem je evidentno u playeru, vidiš šta čovjek kaže, svira 15 sec i onda stane i prikaže error. Da je do toga ne bi svirao nikako... Ja mislim da će reset dugme riješiti problem...
mayab

#15 Re: Pomoc: problem sa cd mp3 playerom

Post by mayab »

Kao prvo, cini mi se da je to jedan od jeftinih Sony modela, tako da ne ocekujes previse od njega, pogotovo poslije nekoliko godina rada, pretpostavljam da je garancija od 2 god. istekla!
Nazalost, moderna tehnika se tako sada pavi, pogotovo te jeftinije klase, sto ce reci -u garanciji ce te sluziti, ako sta i crkne poprave ti, poslije toga je sve otvoreno, tako da nisam optimista u pogledu popravke tog problema
vnm

#16 Re: Pomoc: problem sa cd mp3 playerom

Post by vnm »

ado-šampion wrote:Ma nije problem u tome, problem je evidentno u playeru, vidiš šta čovjek kaže, svira 15 sec i onda stane i prikaže error. Da je do toga ne bi svirao nikako... Ja mislim da će reset dugme riješiti problem...
pa sta ce ako nema reset? jedino da pokusa skinuti konktakte sa akumulatora na nekoliko minuta.
mada ja nisam siguran da ce mu vracanje na fabricke postavke pomoci. to bi znacilo da je poremetio neke postavke pa mu zbog toga izbacuje error...
ado-šampion

#17 Re: Pomoc: problem sa cd mp3 playerom

Post by ado-šampion »

vnm wrote:
ado-šampion wrote:Ma nije problem u tome, problem je evidentno u playeru, vidiš šta čovjek kaže, svira 15 sec i onda stane i prikaže error. Da je do toga ne bi svirao nikako... Ja mislim da će reset dugme riješiti problem...
pa sta ce ako nema reset? jedino da pokusa skinuti konktakte sa akumulatora na nekoliko minuta.
mada ja nisam siguran da ce mu vracanje na fabricke postavke pomoci. to bi znacilo da je poremetio neke postavke pa mu zbog toga izbacuje error...
Ma nije, zna se desiti to da reset riješi stvari, nema logike ali radi. :-) Meni se Kenwood kasetofon jedno vrijeme počeo gasiti iz čista mira i resetom sam riješio stvar, nikad više se nije dešavalo...
citroen

#18 Re: Pomoc: problem sa cd mp3 playerom

Post by citroen »

Dobar savjet dao je Citroen, probaj sa reset dugmetom. Ako ni reset ni čistač ne pomognu, možeš pokušati još dvije stvari: odnijeti nekom ko se razumije da ti otvori player i očisti laser, jer on zna biti toliko prljav da se ne može očistiti čistačem, ili probati neki originalni CD. Pod "originalni CD" mislim na CD koji je presovan a ne spržen, tj. površina mu je prozirno/bijela, a ne plava i nema one kružne linije koja označava dokle je kapacitet popunjen. Ako presavni CD ne radi, halali ga.[/quote]

nema reset rupice nigdje, ne znam kako da ga resetujem. kod audio CDa se ne javlja ova greska, a original mp3 CD nemam niti mislim da postoji:D znas li koga da cisti laser i to?[/quote]

kralju skini taj prednji dio(plocicu) i naci ces je,ne mogu da vjerujem da nema reset dugme,do sad sam imao raznih playera i svaki je to imao,cak i ovi bira cd playeri to imaju...inace kolega ima isti takav cd player,i kod njega ima to reset dugme...jedna mala rupica,pogledaj to malo bolje :thumbup: :thumbup: :thumbup:
respo

#19 Re: Pomoc: problem sa cd mp3 playerom

Post by respo »

kad skines plocicu reset dugme ces vidjeti na sredini pri dnu cak i pise RESET
ado-šampion

#20 Re: Pomoc: problem sa cd mp3 playerom

Post by ado-šampion »

frankwhite wrote:
nema reset rupice nigdje, ne znam kako da ga resetujem. kod audio CDa se ne javlja ova greska, a original mp3 CD nemam niti mislim da postoji:D znas li koga da cisti laser i to?
Naravno da ne postoji. :) Laser može očistiti svako ko zna otvoriti tu skalameriju. :) Laser nije problem očistiti ali valja doći do njega, treba neko ko ima iskustva s tim uređajima da ti nešto ne slomi pri skidanju. Ali, sad kad kažeš da audio CDove svira kako treba, ja sumnjam da je do lasera, mislim da mp3 dekoder zeza, ali da ne žurimo sa zaključcima, ti prvo pritisni reset pa da vidimo šta će biti...
frankwhite

#21 Re: Pomoc: problem sa cd mp3 playerom

Post by frankwhite »

respo wrote:kad skines plocicu reset dugme ces vidjeti na sredini pri dnu cak i pise RESET
da ponovim jos jednom-nema reset dugmeta, nisam retardiran.
Last edited by frankwhite on 05/03/2010 11:07, edited 1 time in total.
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#22 Re: Pomoc: problem sa cd mp3 playerom

Post by corolla02 »

frankwhite wrote:
respo wrote:kad skines plocicu reset dugme ces vidjeti na sredini pri dnu cak i pise RESET
da ponpvo, jos jednom-nema reset dugmeta, nisam retardiran.
pa skini kleme sa acum.
mayab

#23 Re: Pomoc: problem sa cd mp3 playerom

Post by mayab »

Ne govoris ti koliko je star taj player?
frankwhite

#24 Re: Pomoc: problem sa cd mp3 playerom

Post by frankwhite »

mayab wrote:Ne govoris ti koliko je star taj player?
manje od dvije godine
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#25 Re: Pomoc: problem sa cd mp3 playerom

Post by corolla02 »

frankwhite wrote:
mayab wrote:Ne govoris ti koliko je star taj player?
manje od dvije godine
u kom su ti formatu pjesme jel mp3 ili u obicnom CD formatu, tj. da ga mozes vrtiti gdje god hoces, mislim zar je bas pjesme moraju biti compresovane u mp3 formatu ako je problem samo sa tim formatom?

uostalom ako se ne moze napraviti i pojavljuje ti se taj error opet imas ovaj AUX prikljucak na playeru pa nadji kakav mp3 playes pa priheftaj i guraj :)

Evo ti njegov manual pa malo prelistaj

ftp://ftp.vaio-link.com/pub/manuals/con ... -GT212.pdf
Post Reply