BRAK IZMEĐU OSOBA DRUGE VJEROISPOVJESTI
-
nejsonka
#1 BRAK IZMEĐU OSOBA DRUGE VJEROISPOVJESTI
Zdravo forumaši. Nadam se da ste mi dobro. Evo sad mi naumpade jedna tema, pa rekoh da podjelim sa Vama.
Vjerujete li Vi da u današnjem vremenu može uspjeti brak između osoba druge vjere ili da li bi ste se Vi zabavljali sa istim??
Vjerujete li Vi da u današnjem vremenu može uspjeti brak između osoba druge vjere ili da li bi ste se Vi zabavljali sa istim??
Last edited by nejsonka on 23/02/2010 14:47, edited 1 time in total.
- Alfons Kauders
#2 Re: BRAK IZMEĐU OSOBA DRUGE VJEROISPVJESTI
dobro dosli u 2010...nejsonka wrote:Zdravo forumaši. Nadam se da ste mi dobro. Evo sad mi naumpade jedna tema, pa rekoh da podjelim sa Vama.
arthur c clarke se vjerovatno okrece u grobu...
- Dori
#3 Re: BRAK IZMEĐU OSOBA DRUGE VJEROISPVJESTI
Ne mogu da vjerujem 
-
ichliebedichtung
#4 Re: BRAK IZMEĐU OSOBA DRUGE VJEROISPVJESTI
nije druge nego razlicite
- Cholina_Lokica
#6 Re: BRAK IZMEĐU OSOBA DRUGE VJEROISPOVJESTI
hajmo ponovo, raspravljati o tome kako su mjesani u najmanju ruku sa druge planete i imaju mutiran genetski kod
- Vragolan
#7 Re: BRAK IZMEĐU OSOBA DRUGE VJEROISPOVJESTI
Vella havlle vella kuvete, tobe jarabi tobestakvilahhhh, Allah selametnejsonka wrote:Zdravo forumaši. Nadam se da ste mi dobro. Evo sad mi naumpade jedna tema, pa rekoh da podjelim sa Vama.
dijete pa gdje ti ograjsa
mani se cafirskih vijera, to su sejtanska posla
javi se najblizem efendiji da ti zapise ti si, sine, negjde pokupla/o sihira
u slucaju da zapis ne funkcionise javi se gosp.dr.pro.mjeuz.mutevel.imamu, rejsu efendiji M. Creicu da izvrsi obred exorcizma (on je jedini ovalsten da to radi, sam sebe ovlastio) iliti isjerivanje sejtana
P.S. ZAKLJUCAJTE TEMUUUUUUU
-
jefferson
#8 Re: BRAK IZMEĐU OSOBA DRUGE VJEROISPOVJESTI
E ovo se zove produk kleronacionalisticke vladavine zadnjih 20 godina!nejsonka wrote:Zdravo forumaši. Nadam se da ste mi dobro. Evo sad mi naumpade jedna tema, pa rekoh da podjelim sa Vama.
Dijete, sad je 2010 godina a ne 1010 godina.
Bojim se da ako ovi jahaci apokalipse nastave jahati narod, da ce za 20 godina neko slican postaviti pitanje da li vjerujete u brak izmedju Sarajlije i Tuzlanke.
- exliberal
#9 Re: BRAK IZMEĐU OSOBA DRUGE VJEROISPOVJESTI
Zasto zakljucavat?
Zar se time negura pod tepih tabu tema kod nekih ljudi....forumas pitao odgovorite mu bez vrijedjanja.
Ako vi smatrate da imate naprednje ideja a da je doticni postavljac teme malo zaglavio u nekom drugom vijeku objanite mu to na fin nacin.Lako je popljuvat i narugat se.
Evo ja sam ozenjen i gospoja mi je druge vjere...nema nikakvih problema.
Jel imas jos nekih pitanja?
Zar se time negura pod tepih tabu tema kod nekih ljudi....forumas pitao odgovorite mu bez vrijedjanja.
Ako vi smatrate da imate naprednje ideja a da je doticni postavljac teme malo zaglavio u nekom drugom vijeku objanite mu to na fin nacin.Lako je popljuvat i narugat se.
Evo ja sam ozenjen i gospoja mi je druge vjere...nema nikakvih problema.
Jel imas jos nekih pitanja?
-
joeaziz
#10 Re: BRAK IZMEĐU OSOBA DRUGE VJEROISPOVJESTI
koliko se sjecam podatka, u nasoj zemlji zivi oko milion i po ljudi koji ili zive u mjesanim brakovima ili su djeca iz tih brakova. na stranu cinjenica da "cistokrvnih" skoro da i nema. u tom kontekstu treba formirati misljenja i stavove o tom pitanju.
- HAVANA
#11 Re: BRAK IZMEĐU OSOBA DRUGE VJEROISPOVJESTI
Po stoti put
Evo i moja je bila...ne ide...udavio sam je sinoć na spavanju
-
theTruePath
#12 Re: BRAK IZMEĐU OSOBA DRUGE VJEROISPOVJESTI
Nebi nikad mogao,prvo iz razloga sto zelim da ja i moja supruga dijelimo ista ubjedjenja a drugo zato sto dolazim iz tipicne bosnjacke porodice-to nikad nebi proslo kod mojih.Dajdza ozenio drugu vjeru i nisu s njim pricali preko 20 godina!!
-
realna do boli
#13 Re: BRAK IZMEĐU OSOBA DRUGE VJEROISPOVJESTI
Ma nema sanse...
nije moguce ....
..to zakonom treba zabraniti.
- Dioda
#14 Re: BRAK IZMEĐU OSOBA DRUGE VJEROISPOVJESTI
Jel mu bilo lijepo u braku sa vjerom?theTruePath wrote:Nebi nikad mogao,prvo iz razloga sto zelim da ja i moja supruga dijelimo ista ubjedjenja a drugo zato sto dolazim iz tipicne bosnjacke porodice-to nikad nebi proslo kod mojih.Dajdza ozenio drugu vjeru i nisu s njim pricali preko 20 godina!!
-
SOMA
#15 Re: BRAK IZMEĐU OSOBA DRUGE VJEROISPOVJESTI
Jel pricom?HAVANA wrote:Po stoti put![]()
PS. samo da se tuspasim prije nego ode pod kljuc - boli me dzon koje vjere, samo mi daj bilo kakvog muza
- Haris.ba
#16 Re: BRAK IZMEĐU OSOBA DRUGE VJEROISPOVJESTI
I ja mislim da ne bi trebalo zaključavati temu. Ovo je problem koji možda izgleda formalno anahron, ali realnost takvih parova se susreće sa nizom problema. I to najviše zbog društva. Iako i to izgleda zastarjelo, mislim da u BiH ima problema sa parovima različitog tena(meni nekako prihvatljiviji izraz od "rase") , pa i sa djecom iz tihveza npr. crnca i bjelkinje. Je li to rasizam ili neprihvatanje "neobičnog" u našem društvu - meni je teško kazati. Al da ne razvodnim temu.
Što se tiče brojčano većinskih religija u BiH, najbolje znam da u Islamu je dozvoljeno muškarcu ženiti se sa ženom drugog opredjeljenja(pod uslovom da se djeca odgajaju kao muslimani). Dok je ženi muslimanki to zabranjeno. To je što se tiće vjerskih regula. A druga je stvar kako naše tolerantno društvo gleda na to.
Meni bi bilo zanimljivo da neko napiše ko ima iskustva o uticaju partnera ili sredine o promjeni vjeroispovjeti drugog partnera da bi se zadovoljilo "mišljenje sredine".
Što se tiče brojčano većinskih religija u BiH, najbolje znam da u Islamu je dozvoljeno muškarcu ženiti se sa ženom drugog opredjeljenja(pod uslovom da se djeca odgajaju kao muslimani). Dok je ženi muslimanki to zabranjeno. To je što se tiće vjerskih regula. A druga je stvar kako naše tolerantno društvo gleda na to.
Meni bi bilo zanimljivo da neko napiše ko ima iskustva o uticaju partnera ili sredine o promjeni vjeroispovjeti drugog partnera da bi se zadovoljilo "mišljenje sredine".
- Vragolan
#17 Re: BRAK IZMEĐU OSOBA DRUGE VJEROISPOVJESTI
trebali su ga istjerati iz sela u kojem je do tad zivio, negdje blizu sume gdje niko ne svraca ako bas ne moratheTruePath wrote:Nebi nikad mogao,prvo iz razloga sto zelim da ja i moja supruga dijelimo ista ubjedjenja a drugo zato sto dolazim iz tipicne bosnjacke porodice-to nikad nebi proslo kod mojih.Dajdza ozenio drugu vjeru i nisu s njim pricali preko 20 godina!!
-
ichliebedichtung
#18 Re: BRAK IZMEĐU OSOBA DRUGE VJEROISPOVJESTI
tako ti je kad ozenis vjeruDioda wrote:Jel mu bilo lijepo u braku sa vjerom?theTruePath wrote:Nebi nikad mogao,prvo iz razloga sto zelim da ja i moja supruga dijelimo ista ubjedjenja a drugo zato sto dolazim iz tipicne bosnjacke porodice-to nikad nebi proslo kod mojih.Dajdza ozenio drugu vjeru i nisu s njim pricali preko 20 godina!!
-
realna do boli
#19 Re: BRAK IZMEĐU OSOBA DRUGE VJEROISPOVJESTI
Da do ovakvih i slicnih pitanje nebi dolazio ubuduce.. i ljubav treba zakonom zabraniti. Sta se mi tu imamo zaljubljivati "pogresno"..samo propisano.
Last edited by realna do boli on 23/02/2010 15:27, edited 1 time in total.
-
theTruePath
#20 Re: BRAK IZMEĐU OSOBA DRUGE VJEROISPOVJESTI
Vragolan wrote:trebali su ga istjerati iz sela u kojem je do tad zivio, negdje blizu sume gdje niko ne svraca ako bas ne moratheTruePath wrote:Nebi nikad mogao,prvo iz razloga sto zelim da ja i moja supruga dijelimo ista ubjedjenja a drugo zato sto dolazim iz tipicne bosnjacke porodice-to nikad nebi proslo kod mojih.Dajdza ozenio drugu vjeru i nisu s njim pricali preko 20 godina!!
hehe nisu trebali on je sam napustio BIH i otisao za Beograd
- Alfons Kauders
#21 Re: BRAK IZMEĐU OSOBA DRUGE VJEROISPOVJESTI
vec se sad ne vjeruje... tuzlaci ateiste, komunjare, a saralije veci muslimani od muhameda a.s....jefferson wrote: E ovo se zove produk kleronacionalisticke vladavine zadnjih 20 godina!
Bojim se da ako ovi jahaci apokalipse nastave jahati narod, da ce za 20 godina neko slican postaviti pitanje da li vjerujete u brak izmedju Sarajlije i Tuzlanke.
- Alfons Kauders
#22 Re: BRAK IZMEĐU OSOBA DRUGE VJEROISPOVJESTI
jarane ja tebe razumijem...theTruePath wrote:Nebi nikad mogao,prvo iz razloga sto zelim da ja i moja supruga dijelimo ista ubjedjenja a drugo zato sto dolazim iz tipicne bosnjacke porodice-to nikad nebi proslo kod mojih.Dajdza ozenio drugu vjeru i nisu s njim pricali preko 20 godina!!
i ja bi rado da moje supruga dijeli ista ubjedjenja sa mnom...
- HAVANA
#23 Re: BRAK IZMEĐU OSOBA DRUGE VJEROISPOVJESTI
Alfons Kauders wrote:vec se sad ne vjeruje... tuzlaci ateiste, komunjare, a saralije veci muslimani od muhameda a.s....jefferson wrote: E ovo se zove produk kleronacionalisticke vladavine zadnjih 20 godina!
- exliberal
#24 Re: BRAK IZMEĐU OSOBA DRUGE VJEROISPOVJESTI
[quote="Haris.ba"]I ja mislim da ne bi trebalo zaključavati temu. Ovo je problem koji možda izgleda formalno anahron, ali realnost takvih parova se susreće sa nizom problema. I to najviše zbog društva. Iako i to izgleda zastarjelo, mislim da u BiH ima problema sa parovima različitog tena(meni nekako prihvatljiviji izraz od "rase") , pa i sa djecom iz tihveza npr. crnca i bjelkinje. Je li to rasizam ili neprihvatanje "neobičnog" u našem društvu - meni je teško kazati. Al da ne razvodnim temu.
Meni bi bilo zanimljivo da neko napiše ko ima iskustva o uticaju partnera ili sredine o promjeni vjeroispovjeti drugog partnera da bi se zadovoljilo "mišljenje sredine".[/quote]
Harise to je i problem u bosni sto ce svi da gledaju sta ce "komsiluk" i rodbina da kaze.....ja znam za par slucajeva gdje su se roditelji protivili tim brakovima...dok nisu unucad dosla ..poslije toga nedaj ti boze da im nesto kazes protiv familije .....a vjera....neznam ja svoju vjeru postujem sto se svodi na to da odem mozda 3-4 puta godisnje u crkvu...ova moja je jos gora ...neide nikako, nit ja nju zovem da ide samnom niti ona mene zove da idemo u njenu...i nama fino...znam da je njena mater par puta provukla neke stvari nasta sam joj ja odmah kulturno odgovorio... i poslije toga mirna bosna
Meni bi bilo zanimljivo da neko napiše ko ima iskustva o uticaju partnera ili sredine o promjeni vjeroispovjeti drugog partnera da bi se zadovoljilo "mišljenje sredine".[/quote]
Harise to je i problem u bosni sto ce svi da gledaju sta ce "komsiluk" i rodbina da kaze.....ja znam za par slucajeva gdje su se roditelji protivili tim brakovima...dok nisu unucad dosla ..poslije toga nedaj ti boze da im nesto kazes protiv familije .....a vjera....neznam ja svoju vjeru postujem sto se svodi na to da odem mozda 3-4 puta godisnje u crkvu...ova moja je jos gora ...neide nikako, nit ja nju zovem da ide samnom niti ona mene zove da idemo u njenu...i nama fino...znam da je njena mater par puta provukla neke stvari nasta sam joj ja odmah kulturno odgovorio... i poslije toga mirna bosna
- JThomas
#25 Re: BRAK IZMEĐU OSOBA DRUGE VJEROISPOVJESTI
otkad ovo nije bilo.
ja mislim da to nikako ne može.
ja mislim da to nikako ne može.