Drzava unistava nasa vozila

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Kouros

#1 Drzava unistava nasa vozila

Post by Kouros »

Ljudi moji sta je ono po nasim ulicama...kakvo je ono kamenje sto sipaju :x ..hocemol mi sutit ili svake godine vadit 200-300 maraka za farbanje limarije od sljunka sto nesposobni komunalni rad izbacuje iz svojih skalamerija kako bi kao "ocistili snjeg sa ulica"...dokle vise..dokle vise cemo sutit a da sefovi sparaju i umjesto da ciste ulice da sipaju kamen po putevima, putevi po gradu nikad nisu bili gori. Zivim u opstini Novo Sarajevo i tvrdim da cetiri godine na putevima se nista nije radilo...transverzala od merkatora do stanice ne racunam jer to je kanton radio. ...putevi tonu...jednostavno to vise nisu putevi vec rovovi :x
Drvosjeca iz Dejcica

#2 Re: Drzava unistava nasa vozila

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Kouros wrote:Ljudi moji sta je ono po nasim ulicama...kakvo je ono kamenje sto sipaju :x ..hocemol mi sutit ili svake godine vadit 200-300 maraka za farbanje limarije od sljunka sto nesposobni komunalni rad izbacuje iz svojih skalamerija kako bi kao "ocistili snjeg sa ulica"...dokle vise..dokle vise cemo sutit a da sefovi sparaju i umjesto da ciste ulice da sipaju kamen po putevima, putevi po gradu nikad nisu bili gori. Zivim u opstini Novo Sarajevo i tvrdim da cetiri godine na putevima se nista nije radilo...transverzala od merkatora do stanice ne racunam jer to je kanton radio. ...putevi tonu...jednostavno to vise nisu putevi vec rovovi :x

Imaš pravo, ja danas komentarišem između ostalog i prelaze preko tramvajskih šina, pogotovo onaj iza RTV doma, pa to su rovovi to nisu rupe. Da imamo minimun države za ono bi neko odgovarao i bilo bi napravljeno u roku od 24h, ovako pokazuje samo našu nesposobnost. Sutra ću baš slikati i postaviti slike da vide ljudi preko čega prelazimo i kako se ceste katastrofalno održavaju.
Control panel

#3 Re: Drzava unistava nasa vozila

Post by Control panel »

ljudi budite ralni. ovo se sve otelo kontoli. nikome vise ne mozes nista. dok se ne pocne javno vjesati (karikiram) i dok ne dodje opet ono vrijeme kada policajac prodje kroz ulicu, a svi u kucu bio kriv ili prav nema nama uredjene drzave.
kako da se ovo sve dovede u red kada su ljudi navikli da zive mimo reda. da daju mito i kad treba u vc da odu, da voze kkao hoce po ulicama, da parkiraju gdje hoce, da ubijaju koga hoce, da par familija u sarajevu drze grad i jos par van saraejva i svi skupa drze bih, da nam asfaltirana ulica i saht traju jedno 7 dana, da... ma necu vise sve znate.

volio bih vidjeti tog serifa koji ce ovo sve dovesti u red, a da je vrijeme da se ovo dovede jeste i davno bilo. :x :x :x
Control panel

#4 Re: Drzava unistava nasa vozila

Post by Control panel »

i kad cujem ono nije moja nadleznost odmah bi ga strijeljao, a dolazi iz iste stranke i koalicije taj sto kaze i onaj cija je nadleznost.
citroen

#5 Re: Drzava unistava nasa vozila

Post by citroen »

Ne znam za ostale gradove u BIH,ali Sarajevo je katastrofa sto se tice saobracajnica,meni licno najgora od trga Austrije pa do Dobrinje,ona kojom ide trolejbuska linija,ja mislim da na svijetu ne postoji losija saobracajnica od ove,sto neko rece,to su rovovi.....mislim da je to jedina cesta koja nije nikako obnavljana poslije rata,pa jos kad svaki dan moram voziti tim putem,smuci mi se,a ima jos toga u nasem glavnom gradu al me stid pisati o tome :sad: :sad: :sad:
nadrealista

#6 Re: Drzava unistava nasa vozila

Post by nadrealista »

Control panel wrote:i kad cujem ono nije moja nadleznost odmah bi ga strijeljao, a dolazi iz iste stranke i koalicije taj sto kaze i onaj cija je nadleznost.

Slažem se al to smo konstatovali 1.00000000000 puta da od naše vlasti običan svjet nema nikakve koristi. Ponašaju se "poslije mene potop" i takvu zemlju ostavljaju svojim potomcima - al to "lavori" ne kontaju.
Oni se voze u službenim autima koje opet kupuju i održavaju od novca poreskih obveznika tako da štete na "njihovim autima" nastale na od rupa i kratera i nisu neki problemi dok je para u budžetima.
Nama ostaje jedino da opet kada dođu izbori zaokružimo "naše" (po starom BiH običaju) jer j... ti i puteve i prosperitet u svim oblastima......
Control panel

#7 Re: Drzava unistava nasa vozila

Post by Control panel »

zaboravih reci. preje jedno 10 tak dana odm da zamijenim amortizere. lupaju i procurili. kod majstora jos jedno iznenadjenje. pukle obje opruge. :shock: :x
to je sigurno od dpbrih puteva. i iznendanih rupa punih vode pa ne znas koliko je uopste duboka.
AdnanSA

#8 Re: Drzava unistava nasa vozila

Post by AdnanSA »

Apsolutno najgori prelaz je kod ulice Velikih drveta gdje se ulazi u Gras.
Tu su se oko tramvajskih šina stvorile ogromne rupe i svako jutro se dešava prometni haos.
Svi bježe u lijevu traku i usporavaju tako da se stvaraju ogromne kolone kada se vozi iz prvca grada prema Ilidži.
Kakav samo bezobrazluk od vlasti. Popunite te rupe majku vam nabijem neko, će poginuti tamo. :x :x
TarikSA

#9 Re: Drzava unistava nasa vozila

Post by TarikSA »

Kod nas mjenjanje amortizera, krajnica, kugli i svega vezano za podvozje je kao sipanje goriva i tecnosti za brisace, lijepo dovezes se na benzinsku trazis gorivo, tecnost za brisace, 4 amortizera, krajnice, selene itd.

Sramota nevidjena. Al nikakva novost vala pravo da kazem...sta to kod nas funkcionise. :run:
karanana

#10 Re: Drzava unistava nasa vozila

Post by karanana »

sta je ovo opet sa forumom jutros?

za mene je apsolutno najgori prelaz pruge na alipasinom polju kod hypo banke i asa auta. ono je nevjerovatno, kad auto predje preko njih sine skakucu. vremenom ce se pomjerit pa ce tramvaj iskocit iz sina i eto ti belaja. uzas. a vec su najavili da nemaju para u budzetu za ovu godinu da popravljaju prelaze. i ne imali kad popravka jednog prelaza kosta 600 hiljada.

a sto je najgore i ova glavna dzada vidljivo propada. mnogi su sahtovi vec ulegli i krpe ih a o kolotrazima da i ne govorim.
NEOPLAN

#11 Re: Drzava unistava nasa vozila

Post by NEOPLAN »

Ama realno najgori prelaz preko sina je onaj kod televizije sa onom kaldrmom :lol:

Nema sta, ceste su nam uzas, auta propadaju, ljudi ginu, gradski prevoz propada, ulicna rasvjeta je misaona imenica, gorivo skupo a nekvalitetno......ali to nista nije bitno, bitno je da se grade trgovacki centri kako bi bili "u korak sa vremenom" i bitno je da nam se namecu kojekakve akcize, porezi na budale, P(omalo)D(rpaj)V(azda) da bi smo kao bili u skladu sa Evropom jer "smo mi zapravo Evropa"....a kad se trazi da i plate budu u skladu sa Evropom, kad hocemo Evropski pasos, Evropski vozni park....e tad "smo daleko mi od Evrope i nije realno da ocekujemo takve stvari".....

E moj narode, ovce moje drage....dokad vise......
dadoka84

#12 Re: Drzava unistava nasa vozila

Post by dadoka84 »

Rupetina ispred Avaz tornja, uletio do lakta :D
Iskrivio sam felgu na prednjem tocku, a sa zadnjeg je otpala ratkapa. Naravno voda fino pokrila rupu.
I kao sto je vec receno, oni prelazi preko tramvajskih sina. Uzas pocev od onog kod masinske skole, remize, skoda salona a i kod rtv. Malo je reci uzas :x :x :x
Control panel

#13 Re: Drzava unistava nasa vozila

Post by Control panel »

karanana wrote:sta je ovo opet sa forumom jutros?

i ne imali kad popravka jednog prelaza kosta 600 hiljada.

pa ne znam sta moze kostati toliko, ili je tu neko dobar pola od toga.
holowey

#14 Re: Drzava unistava nasa vozila

Post by holowey »

Control panel wrote:
karanana wrote:sta je ovo opet sa forumom jutros?

i ne imali kad popravka jednog prelaza kosta 600 hiljada.

pa ne znam sta moze kostati toliko, ili je tu neko dobar pola od toga.
600k je bio ukupan trosak popravki svih prelaza koji su bili obuhvaceni opravkama, ali wannabe novinari iz avaza prvo saslusaju sta im urednik kaze da treba pisati u clanku pa tek onda pocnu da pisu... ni prvi ni zadnji put...
adenis

#15 Re: Drzava unistava nasa vozila

Post by adenis »

evo neki dan spomenuti kamencic u sofersajbu i razbije mi je :(
Cholina_Lokica

#16 Re: Drzava unistava nasa vozila

Post by Cholina_Lokica »

dadoka84 wrote:Rupetina ispred Avaz tornja, uletio do lakta :D
Iskrivio sam felgu na prednjem tocku, a sa zadnjeg je otpala ratkapa. Naravno voda fino pokrila rupu.
I kao sto je vec receno, oni prelazi preko tramvajskih sina. Uzas pocev od onog kod masinske skole, remize, skoda salona a i kod rtv. Malo je reci uzas :x :x :x
ako te tjesi, nisi jedini, sta je raje tu mjenjalo gume to je cudo jedno :S

a ovi kamencici su mi posebna prica... kad prodje auto pored tvog, i samo cujes ono lupanje po autu, hoce mi nesto biti :(
sinus

#17 Re: Drzava unistava nasa vozila

Post by sinus »

Samo dobrog advokata i tužiti državu, kanton ili opštinu.

Recimo dobra ideja je, par godina u redovnim razmacima slikati i evidentirati stanje ceste kojom svakodnevno ideš vozilom. I rupe preko kojih moraš da prelaziš...Nakon toga kada se skupi materijal za tužbu, unajmiti vještaka ( stručnjaka) da prođe automobilom tom dionicom i da izračuna koliko štete svakodnevna vožnja tom dionicom prouzrokuje u određenom vremenskom razdoblju ( rupe, krpljena cesta pa razdvojena, izbočine na cesti itd). Ako ti se desi da zbog rupe iskriviš felgu i pukne ti guma ili se desi neki malo veči kvar, pozoveš policijsku patrolu da naprave uviđaj i da sve poslikaju ( moraju ako ih zovneš) i kopiju izvještaja sebi ostaviš.

Nakon svega što prikupiš onda tužiti državu, kanton, ili opštinu. Ali kako rekoh u to se upustiti samo sa provjerenim advokatom koji će im guzove poderati za odštetu.
Kouros

#18 Re: Drzava unistava nasa vozila

Post by Kouros »

Mi vjecno kukamo kako ovo kako ono...hajmo prozvat konkretno ljude...dati primjer svako iz svoje opstine i stanje. Ja cu reci, nacelnik moje opstine Nedzad Koldzo kako je dosao u fotelju ulice nikad nisu bile gore, jednostavno nista se ne radi. Konkretno na pofalicima ulice non stop krpe zbog popravke cijevi sto pucaju i onda sta...zakrpe tu popravku Bog zna kako da to tone sve dublje. Naravno volovi su usparali i na tome a mi prelazimo svakodnevno preko tih hendeka. Jos jedan primjer u opstini centar. Na raskrsnici za tunel kosevo kod el tarik pumpe ne postoji semafor koji je strasno potreban. Svaodnevno se susrecem sa guzvama i rizikom od sudara. 30 metara prema avazu se nalazi skretanje za kosevsko brdo. Naravno na kosevskom zivi i nacelnik opstine centar, razni foteljasi pa i incko. Tu su naravno stavili signalizaciju a 50 % je manje potrebno tj. manje prometno. Ako se vozite na kosevskom brdu ulicom Antona Hangija gdje i zive ti foteljasi, ulica je kao tepsija...svake godine se presvlaci, ljeti je redovno peru, zimi non stop se cisti.Znaci sebi mogu
Da se skupi nas 200-300 i odemo ispred opstine sa zahtjevima...napravite nam ulice volovi ili nikad vise necete doci na vlast, peticije, protesti. Mi samo sutimo. Pa gdje su te pare. U 2009 godini u opstini Novo Sarajevo grant za ceste je bio 7 000 000 km...sta se uradilo...nista. Ko odgovara kome. Narod suti i trpi...mogu koliko mogu i bice jos gore dok sutimo.
zonbirile

#19 Re: Drzava unistava nasa vozila

Post by zonbirile »

pa zvanično objavljeno preko 900 000 vozila.Svako je dao za putarinu,i gdje su pare.Đaba priča dok se ne spale institucije vlasti.
ado-šampion

#20 Re: Drzava unistava nasa vozila

Post by ado-šampion »

Molim vas da ne politizirate ovaj podforum... ako cete u politiku otvorite temu na Opšta diskusija... Kouros, idi Koldži pa mu reci da ništa nije uradio, šta plačeš meni ovdje. Ne vidim koja je svrha ove teme. "Ne valjaju nam ceste pa haj da se međusobno tješimo"?! Još jednom, imate Opšta diskusija imate Politika, imate regija Sarajevo, ovo je podforum Auto i nije mjesto da politička prepucavanja...
zonbirile

#21 Re: Drzava unistava nasa vozila

Post by zonbirile »

evo ideja,tri dobrovoljca,zauzmu 3 trake u pravcu Ilidže i stanu na semaforu kod Grasa,oko 16h.Jedan izađe,jednom se auto ugasio,treći mutav,drugo zelono sačekati i na zadnju sekundu,gas ka Iliđi.Kolona do vječne vatre,ponoviti više puta,na drugim lokacijama,drugim danima.
Kouros

#22 Re: Drzava unistava nasa vozila

Post by Kouros »

ado-šampion wrote:Molim vas da ne politizirate ovaj podforum... ako cete u politiku otvorite temu na Opšta diskusija... Kouros, idi Koldži pa mu reci da ništa nije uradio, šta plačeš meni ovdje. Ne vidim koja je svrha ove teme. "Ne valjaju nam ceste pa haj da se međusobno tješimo"?! Još jednom, imate Opšta diskusija imate Politika, imate regija Sarajevo, ovo je podforum Auto i nije mjesto da politička prepucavanja...
Sta nije bolan mjesta za politiku. Ne pricam o politici...vec o odgovornim za ove probleme i neka svako zna koliko je novca bilo u budzetu tj. 7 000 000 km za cestarinu u opstini Novo Sarajevo i nista se ne radi, ako ne vjerujes otidji pa provjeri. Ja svako proljece koje dodje farbam limariju haube od kamencica sto odskacu po putevima. Bar ako ne mozemo konkretno uhvatit za vrat odgovornog, treba ga imenovat pa ce zbog nesposobnosti sljedece izbore dobiti manje glasova. Sve dok narod ne zna sta se desava i ko je kome odgovoran i gdje se pare ulazu sve ce nam biti gore. A da li je mjesto ovoj temi ovdje ili na nekom drugom...to ce da odluci moderator.
Control panel

#23 Re: Drzava unistava nasa vozila

Post by Control panel »

@ado

pa onda je malo pogresan naziv teme.
Drzava unistava....

htio ne htio moras se malo dotaci onih koji su odgovorni. a priznaces automehanicari nisu odgvorni.
dottore

#24 Re: Drzava unistava nasa vozila

Post by dottore »

zašto uopće da posipaju išta po cesti... :mrgreen:
dadoka84

#25 Re: Drzava unistava nasa vozila

Post by dadoka84 »

Najgore mi jekad prodjem s autom pored nekog vozila zimske sluzbe, a ona mi prskalica ispjeskari auto :D
Post Reply