PSI NAPADAJU - AZILA NEMA!!!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

pshhh

#1 PSI NAPADAJU - AZILA NEMA!!!

Post by pshhh »

Sinoc sam cuo vrisku neke zene koja je sumanuto vristala dok ju je copor pasa napadao na samom ulazu u centar Sarajeva da nije bilo nekih momaka u blizini nastradala bi.

Briga o životinjama u BiH

Psi lutaju i napadaju, azila još nema

Tridesetogodišnju Elmu I. dok je šetala sa osmomjesečnom bebom sarajevskim naseljem Dobrinja napalo je nekoliko pasa. Srećom, u pomoć Elmi pritrčala je građanka koja je kišobranom počala udarati pse, te ih tako otjerala.I dok se ovakvi slučajevi dešavaju u gradovima širom BiH, pitanje azila još uvijek nije riješeno.
Međutim, ovo nije jedini slučaj u posljednje vrijeme da psi lutalice na području Kantona Sarajevo napadaju građane.

„Kafilerija kao radna jedinica već 50 godina postoji pri KJKP preduzeću „Rad“. Ona se bavila hvatanjem i eutanazijom pasa lutalica. Međutim, u junu ove godine dobili smo rješenje da svoje aktivnosti uskladimo sa novim zakonom, kojim ne smijemo ubijati životinje, tako da kafilerija više ne može obavljati svoje dužnosti“, kazao je u izjavi za Sarajevo-x.com Ahmed Đipa, portparol JKJKP „Rad“.

Prema njegovim riječima prema zakonu moraju se formirati higijenski servisi koji bi vršili hvatanje pasa, a kojih još uvijek nema i koji bi radili kastraciju, te pse dalje prevozili u prihvatilišta gdje bi psi bili smješteni, hranjeni..., dok ne budu usvojeni. Međutim, još uvijek nisu formirani niti higijenski servisi, niti postoje prihvatilišta.

„Uskoro će biti još više pasa lutalica jer se oni razmnožavaju. Do sada smo mi godišnje eutanizirali između 6.000 i 7.000 pasa lutalica. I trebalo bi što prije otvoriti prihvatilište i formirati higijenske servise. Higijenski servis se može otvoriti pri sadašnjoj kafileriji ali mi smo Kantonalno javno komunalno preduzeće i naš osnivač mora inicirati te promjene. Zaposleni bez odluke osnivača ne mogu sami ništa učiniti“, dodao je Đipa.

Prema riječima Đipe zaposleni u kafileriji mogu samo djelovati onog momenta kada veterinarski inspektor izda rješenje o djelovanju i to kada je u pitanju bijesan pas ili pas koji je agresivan. U ostalim slučajevima, s obzirom na Zakon i s obzirom da nema prihvatilišta, zaposleni u kafileriji ne mogu ništa uraditi.

„Trenutno držimo 30 pasa, to su psi iz Hadžića iz kuće Rusmira Konjhodžića i iz stana u sarajevskom naselju Ciglane čiji je vlasnik bila Jasmina Kapetanović. Ali smješteni su samo privremeno i ne znam šta će biti dalje“, kazao je Đipa.

Naime, stanari zgrade u Alipašinoj ulici na broju 47 u sarajevskom naselju Ciglane bunili su se zbog smrada i buke koje su pravili psi Jasmine Kapetanović. Bilo je planirano da psi budu smješteni u privatni azil u Bojniku, za to su stanari sakupili i novac, ali sve se izjalovilo kada je vlasnik azila čuo o čijim se psima radi. Tvrdio je da su podivljali, a žalio se i na neraščišćene račune s Jasminom Kapetanović te nije htio pse primiti.

Psi su izmještani kod Rusmira Konjhodžića koji je nastanjen u ulici Pandurica u sarajevskom naselju Hrasinica. Međutim, stanovnici te ulice su se, također, bunili jer je Konjhodžić već i sam imao mnogo pasa, koji su prema riječima stanara te ulice, nekoliko puta napadali mještane. Nadležni veterinarski inspektor i Općina Ilidža odlučili su izdati rješenje o uklanjanju više pasa iz kuće i drugih objekata u vlasništvu Konjhodžića, te o psima priveremeno brinu zaposleni u KJKP “Rad“

Velimir Ivanišević, osnivač Udruženja za sprečavanje okrutnosti nad životinjama, u izjavi za Sarajevo-x.com naglasio je da ubijati pse nije humano i da je sretan zbog novog zakona koji je donesen.

Međutim, prema njegovim riječima neophodno je što prije otvoriti azile odnosno prihvatilišta gdje bi psi bili smješteni do usvajanja.

„Po zakonu svaka općina mora imati azil za životinje jer su psi lutalice vlasništvo te općine“, kazao je Ivanišević.

Iako smo Vladi Kantona Sarajevo poslali upit kada će se formirati prihvatilišta za pse lutalice, do objavljivanja ovog teksta odgovor nismo dobili.
Last edited by pshhh on 05/02/2010 15:23, edited 1 time in total.
Ajatolah_

#2 Re: PSI NAPADAJU - AZILA NEMA!!!

Post by Ajatolah_ »

Dakle, ti si za ubijanje pasa?
pshhh

#3 Re: PSI NAPADAJU - AZILA NEMA!!!

Post by pshhh »

Bila je tema na sa-x da je dobio novac i zemlju ... a ako vam se tema ne svidja iz nekih vama razloga onda je zaključajte ... svi građani vide sta se svakodnevno desava na ulicama grada Sarajeva.

Ako ništa drugo odgovoran je za vršenje pritiska putem medija da se donese zakon a nikakvi uslovi nisu stvoreni.
pshhh

#4 Re: PSI NAPADAJU - AZILA NEMA!!!

Post by pshhh »

EdoI wrote:Dakle, ti si za ubijanje pasa?
A jesi li ti za zastitu pasa lutalica na opcu opasnost po zdravlje građane Sarajeva?

Jesu li tebi psi vazniji od ljudi?
HAVANA

#5 Re: PSI NAPADAJU - AZILA NEMA!!!

Post by HAVANA »

:-)
mrtva kokoš

#6 Re: PSI NAPADAJU - AZILA NEMA!!!

Post by mrtva kokoš »

ko god je pokrenuo incijativu za donosenje ovog zakona isto je tako odgovoran za ovo danasnje stanje.
to je trebalo da ide u paketu, bez obezbjedjenog azila je bilo suludo donijeti ovakav zakon.
therrarrius

#7 Re: PSI NAPADAJU - AZILA NEMA!!!

Post by therrarrius »

Bice para kada tihiceva guza zapne za zubice nekog pobjesnjelog kera :D
Drvosjeca iz Dejcica

#8 Re: PSI NAPADAJU - AZILA NEMA!!!

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Problem je u tome sto je isforsiran određeni zakon kojim se zabranjuje uklanjanje pasa lutalica a nisu stvoreni adekvatni uslovi za zbrinjavaje istih. Sada smo se svi zajedno nasli u zakonskom vakumu gdje se ne zna ko sta treba poduzeti. Smatram da zabrana uklanjanja prekomjernog broja pasa lutalica bez adekvatnog prihvatilista za takve pse nije rjesenje. Sta da neko strada, da recimo necije dijete podlegne, ko bi preuzeto odgovornost? KJKP Rad ili Velimir Ivanišević, neko treci? Suluda situacija, i gospodin Ivanišević se upustio u avanturu bez podrobre analize.
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 05/02/2010 14:39, edited 1 time in total.
duboka_misao

#9 Re: PSI NAPADAJU - AZILA NEMA!!!

Post by duboka_misao »

„Po zakonu svaka općina mora imati azil za životinje jer su psi lutalice vlasništvo te općine“,

od aprila 2008 ovo stoji , nijedna opcina nije mrdnula goozicom da napravi azil kafilerija koja vec ima kakve takve prostorije se moze pretvoriti u azil. Kakve veze ima Velja i privatni azili sa onim sto svaka opcina mora da ima?
-Romeo-

#10 Re: PSI NAPADAJU - AZILA NEMA!!!

Post by -Romeo- »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Problem je u tome sto je isforsiran određeni zakon kojim se zabranjuje uklanjanje pasa lutalica a nisu stvoreni adekvatni uslovi za zbrinjavaje istih. Sada smo se svi zajedno nasli u zakonskom vakumu gdje se ne zna ko sta treba poduzeti. Smatram da zabrana uklanjanja prekomjernog broja pasa lutalica bez adekvatnog prihvatilista za takve pse nije rjesenje. Sta da neko strada, da recimo necije dijete podlegne, ko bi preuzeto odgovornost? KJKP Rad ili Velimir Ivanišević, neko treci?
NIKO, i u tome i jeste suština problema.
pshhh

#11 Re: PSI NAPADAJU - AZILA NEMA!!!

Post by pshhh »

Splinter wrote:ko god je pokrenuo incijativu za donosenje ovog zakona isto je tako odgovoran za ovo danasnje stanje.
to je trebalo da ide u paketu, bez obezbjedjenog azila je bilo suludo donijeti ovakav zakon.
Velja pas je bio inicijator i od njega je sve ovo krenulo pa neka doticni gospodin rijesi ovu situaciju jer građani Sarajeva su svakodnevno izlozeni opasnosti od pasa lutalica. Svaki dan nekoga ujedu ili napadnu.

Dok Velja pas nije poceo da place i kukumace po televiziji niko nije ni razmisljao o psima sve je bilo normalno.

Ovo nije pljuvanje po nekome vec samo istina.

Gosp. Veljo psu zakuhao si sada riješi problem jer ovo nije normalna situacija.
Vragolan

#12 Re: PSI NAPADAJU - AZILA NEMA!!!

Post by Vragolan »

sreca pa sam lovac
od sad iz kuce izlazim sa puskom preko ramena
madner

#13 Re: PSI NAPADAJU - AZILA NEMA!!!

Post by madner »

pshhh wrote:
Splinter wrote:ko god je pokrenuo incijativu za donosenje ovog zakona isto je tako odgovoran za ovo danasnje stanje.
Velja pas je bio inicijator i od njega je sve ovo krenulo pa neka doticni gospodin rijesi ovu situaciju jer građani Sarajeva su svakodnevno izlozeni opasnosti od pasa lutalica. Svaki dan nekoga ujedu ili napadnu.

Dok Velja pas nije poceo da place i kukumace po televiziji niko nije ni razmisljao o psima sve je bilo normalno.

Ovo nije pljuvanje po nekome vec samo istina.

Gosp. Veljo psu zakuhao si sada riješi problem jer ovo nije normalna situacija.

Nije bilo nista normalno, nego su kreteni upadali u dvorista i uzimali pse za taoce.
Nije doticni kriv sto je vlast izglasala zakon koji nije u stanju primjeniti :roll:

Nabijem ti logiku razmisljanja
pshhh

#14 Re: PSI NAPADAJU - AZILA NEMA!!!

Post by pshhh »

moderator wrote: Bila je tema koja je zatvorena kada je dokazano da nije dobio pare, ono sto je dobio je komad zemlje na jednoj planini gdje pravi bolnicu.
Cekaj malo ne kontam te, ljudi su danas kokuzi nemaju za hljeba a on pravi Bolnicu u sumi?

Ma necu vise pisati ... ovo je bruka i sramota.
Last edited by pshhh on 05/02/2010 15:05, edited 2 times in total.
Maraschino

#15 Re: PSI NAPADAJU - AZILA NEMA!!!

Post by Maraschino »

mogu li se oni (PSI) smjestiti u zgrade zajednickih institucija... :-)

tamo bi imali najprirodniji ambijent... :oops:
madner

#16 Re: PSI NAPADAJU - AZILA NEMA!!!

Post by madner »

Pa covjek trazio da vlast stvori te uslove.

I sta rece, cijela jedna osoba napadnuta? I ne pise nista o povredama, a tekst totalno objektivan. Frapiran sam :roll:

Pa moj cuko je ujeo vise ljudi legalno i nanjeo im teze povrede :D
mrtva kokoš

#17 Re: PSI NAPADAJU - AZILA NEMA!!!

Post by mrtva kokoš »

vlast poznaje samo pritiske, i oni donose zakone na osnovu tih prtisaka bez obzira na posljedice i obezbjedjene uslove za provodjenje istog!!
stoga svima kojima je bilo stalo do tih zivotinja su trebali prvo vrsiti pritisak da se to napravi i obezbjede finasijska sredstva za azilantskih smjestaja, pa tek onda uputiti incijativu za donosenje zakona!!
ovo bi bila jedina pravilna logika koju poznaje nasa vlast!!
Last edited by mrtva kokoš on 05/02/2010 15:01, edited 1 time in total.
madner

#18 Re: PSI NAPADAJU - AZILA NEMA!!!

Post by madner »

Pa u zakonu pise cija je obaveza stvoriti te azile. Bez zakona njih nije bilo moguce uspostaviti. :roll:
Koja bi bila podloga za iste?
darprirode

#19 Re: PSI NAPADAJU - AZILA NEMA!!!

Post by darprirode »

pshhh wrote:Bila je tema na sa-x da je dobio novac i zemlju ... a ako vam se tema ne svidja iz nekih vama razloga onda je zaključajte ... svi građani vide sta se svakodnevno desava na ulicama grada Sarajeva.

Ako ništa drugo odgovoran je za vršenje pritiska putem medija da se donese zakon a nikakvi uslovi nisu stvoreni.
Sta se desava na ulicama?? Osim sto ljudi sutaju pse,gadjaju ih kamenjem, mrskaju ih od sebe ja ne viidim nista drugo. Tacno je i da napadaju, ali ja mislim da su ljudi gori prema njima i da se ljudi vise izivljavaju na psima. Azil treba praviti ali od kojih para :evil: :x , ni jedna opcina se nije ponudila da obezbijedi supu a kamoli azil :x :x . Juce slusam na ASK radiju neka seljancura iz Općine Ilidza prica "kako treba opet pokrenut kafileriju ili kako se to vec zove da se pascad skloni" ?!?!?
Drzava nam je sjebana totalno, nisu nista uradili ni po pitanju zakona o maloljetnim delikventima,niti su napravili ustanovu za njih, vjeruj mi da su "pascad" najmanji problem...
opet ja

#20 Re: PSI NAPADAJU - AZILA NEMA!!!

Post by opet ja »

pshhh wrote:
moderator wrote: Bila je tema koja je zatvorena kada je dokazano da nije dobio pare, ono sto je dobio je komad zemlje na jednoj planini gdje pravi bolnicu.
Cekaj malo ne kontam te, ljudi su danas kokuzi nemaju za hljeba a on pravi Bolnicu u sumi?

Ma necu vise pisati ... ovo je bruka i sramota.
mos misliti kako je to jedan "grozan" covjek koji dobije zemlju na poklon i umjesto da sebi napravi vikendicu on "pravi bolnicu za zivotinje"...ma fuj :-)
Ajatolah_

#21 Re: PSI NAPADAJU - AZILA NEMA!!!

Post by Ajatolah_ »

Što se tiče drugih općina, čuh da će biti u Zenici azil.
I slažem se s darprirode. Kada vidim nekog kako udara ili gađa pse, ma nek' ga razgule. :x
mrtva kokoš

#22 Re: PSI NAPADAJU - AZILA NEMA!!!

Post by mrtva kokoš »

madner wrote:Pa u zakonu pise cija je obaveza stvoriti te azile. Bez zakona njih nije bilo moguce uspostaviti. :roll:
onda je trebalo uporedno pokusati ovo sprovesti, sad imamo zakon a isto kao i da ga nemamo koja je svha
njegovog donosenja ako se ne sprovodi u potpunosti.
Pikaboo

#23 Re: PSI NAPADAJU - AZILA NEMA!!!

Post by Pikaboo »

Slazem se da psi napadaju ljude ali isto tako znam da ih napadaju jer su jadni stalno maltretirani,tjerani,udarani,gladni.Nebi bili agresivni da im nije ovako kako je.Zao mi je sto je azil vjerovatno u zadnjem planu ljudima koji se pitaju.Cini mi se da bi se brze nesto napravilo kada bi sami skupljali pare
Vragolan

#24 Re: PSI NAPADAJU - AZILA NEMA!!!

Post by Vragolan »

EdoI wrote:Što se tiče drugih općina, čuh da će biti u Zenici azil.
I slažem se s darprirode. Kada vidim nekog kako udara ili gađa pse, ma nek' ga razgule. :x
ovo boldirano je OK ako udara cuku iz cista mira, ali ako cuko hoce mene da dira iz cista mira Bogami cu ja njega razguliti sacmom, pa neka mi pisu milion kazni i neka se razni zastitinici i moralisti zgrazavaju koliko god hoce
madner

#25 Re: PSI NAPADAJU - AZILA NEMA!!!

Post by madner »

Splinter wrote:
madner wrote:Pa u zakonu pise cija je obaveza stvoriti te azile. Bez zakona njih nije bilo moguce uspostaviti. :roll:
onda je trebalo uporedno pokusati ovo sprovesti, sad imamo zakon a isto kao i da ga nemamo koja je svha
njegovog donosenja ako se ne sprovodi u potpunosti.
Lagano poentiranje na politickoj sceni.

Nije to trebalo, to je sada zakonska obaveza. Da je normalna drzava sada bi bilo smjenjenih ljudi.
Locked