Škoda Yeti - mišljenja
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Haris.ba
#1 Škoda Yeti - mišljenja
Imam u porodici zanimaciju za ovo auto. Pa treba mi nekoliko objašnjenja. A i ko ima dodatnih informacija - bujrum.
http://www.skoda.ba/showroom/skodayeti/ ... ovnik.html
Zanimacija je 1,2 TSI 77kw/105ks 6G, koji je 27.479 KM sa pdv -om. SAMO PREDNJI POGON
Je li to neka akcija? Isti model u Hrvatskoj je oko 34.500 KM(ja računa da je jedna KM 3,61 kune)
http://skoda.com.hr/preis.php?B_ID=316
Ovaj motor od 1,2 je relativno nov. I znam da nema baš nekoga iskustva sa njim, valjda. Ali, osim vjerovatno veće cijene održavanja šta i kako sa turbobenzincima? 100 konja izgleda sasvim dovoljno za ovo auto. Potrošnja je kažu kombinirana 6 litara???
U osnovnom paketu auto ima sve što treba za normalnu upotrebu( jedino možda fali naslonjač za ruke i podna zaštita motora).
Nisam vidio koliko košta uparen ovaj motor sa dsg sa 7 brzina(oko dsg -a smatram da znam osnove). Mada i ovaj manuelni sa 6 brzina izgleda mjera.
Mada sumnjam, mogu li kako lobirati da se uzme oktavija(lupam) umjesto jetija? Ono da ponudim neku alternativu(jeftinije i bolje za te pare, a vrsta/klasa kao Yeti; nešta slično ford fusion i tako).
I ima li kakav drugi proizvođač ovakav model auta, sa sličnom cijenom i motorom koji ima 100 konja i ne popije 10 litara?
http://www.skoda.ba/showroom/skodayeti/ ... ovnik.html
Zanimacija je 1,2 TSI 77kw/105ks 6G, koji je 27.479 KM sa pdv -om. SAMO PREDNJI POGON
Je li to neka akcija? Isti model u Hrvatskoj je oko 34.500 KM(ja računa da je jedna KM 3,61 kune)
http://skoda.com.hr/preis.php?B_ID=316
Ovaj motor od 1,2 je relativno nov. I znam da nema baš nekoga iskustva sa njim, valjda. Ali, osim vjerovatno veće cijene održavanja šta i kako sa turbobenzincima? 100 konja izgleda sasvim dovoljno za ovo auto. Potrošnja je kažu kombinirana 6 litara???
U osnovnom paketu auto ima sve što treba za normalnu upotrebu( jedino možda fali naslonjač za ruke i podna zaštita motora).
Nisam vidio koliko košta uparen ovaj motor sa dsg sa 7 brzina(oko dsg -a smatram da znam osnove). Mada i ovaj manuelni sa 6 brzina izgleda mjera.
Mada sumnjam, mogu li kako lobirati da se uzme oktavija(lupam) umjesto jetija? Ono da ponudim neku alternativu(jeftinije i bolje za te pare, a vrsta/klasa kao Yeti; nešta slično ford fusion i tako).
I ima li kakav drugi proizvođač ovakav model auta, sa sličnom cijenom i motorom koji ima 100 konja i ne popije 10 litara?
Last edited by Haris.ba on 02/02/2010 00:04, edited 1 time in total.
-
jefferson
#2 Re: Škoda Yeti - mišljenja
Za takav auto daleko vazniji je obrtni moment od ks. Nisam vozio, ali sam cuo misljenja da cak ni onaj 2.0 TDI nije bas najbolja mjera nego tek onaj od 140ks. Razlog je kutijasti oblik i tezina 4x4 pogona.
-
vnm
#3 Re: Škoda Yeti - mišljenja
posto kazes da je to model sa pogonom na prednjim tockovima, nije mi jasno zasto bi neko kupio ovo auto bez 4x4?
- mayab
#4 Re: Škoda Yeti - mišljenja
Pa zato sto se ti tzv.SUV-ovi zapravo u 99% slucajeva voze po najnormalnijim cestama, kakav offroad!vnm wrote:posto kazes da je to model sa pogonom na prednjim tockovima, nije mi jasno zasto bi neko kupio ovo auto bez 4x4?
I mislim da taj novi 1.2 ima sasvim dovoljno obrtnog momenta, prednji pogon je dovoljan, a sto se tice potrosnje, po gradu ne gine 10l.
Napominjem, auto nisam vozio, pricam vise uopšteno, pa me nemojte napadati, ako se ne slazete sa misljenjima!
I jos nesto, smatram da je jedna Oktavija udobnija i brza alternativa, e jedino sad ostaje stvar mode...
- Drvosjeca iz Dejcica
#5 Re: Škoda Yeti - mišljenja
Po mom skromnom misljenju puno para za takvo vozilo a dobijes standardan pogon na prednje tockove.
Autic jeste simpa, vjerujem da je udoban i prostran ali smatram da je za takvo vozilo previse dati 27-28.000KM.
-
AdnanSA
#6 Re: Škoda Yeti - mišljenja
Pa imaš i Suzuki SX4 1,6 i 100 ks motorom za 26 000 km. Uz to dobijaš i 4x4 za iste pare.
- Qler
#7 Re: Škoda Yeti - mišljenja
imao sam priliku da bas testiram tu jeti, i to onu od 50k KM, znaci puna opreme, touchscreen, parking senzori, bixenoni, neka vrsta downhill kontrole, ma dobra pravo, 2.0 TDI 140KS, i nije bila losa. Ide pravo dobro, uz brdo vuce ko luda, za svoju klasu je stabilna, mana joj kao i svakoj skodi sto su sjedista kao od fosni
tj tvrda su plaho. ja sam skakao po baricama, po onim puteljcima gore gdje neke balvane voze, nigdje nije stala, doduse 4x4 je, ali su bile neke niskoprofilne 17'' gume na njoj. u glavnom, auto mi se svidjelo, ali opet bila je full oprema, jak motor. Jedino sto kao sto sam rekao, pretvrda je za moj ukus.
-
vnm
#8 Re: Škoda Yeti - mišljenja
slazem se sa tobom, medjutim ja sam to rekao jer je auto ruzno ko lopov, a za manje pare se uzme roomster koji nije puno manji od njega.mayab wrote:Pa zato sto se ti tzv.SUV-ovi zapravo u 99% slucajeva voze po najnormalnijim cestama, kakav offroad!
iskreno, 4x4 je jedina stvar po kojoj se yeti istice.
-
duboka_misao
#9 Re: Škoda Yeti - mišljenja
My baby
jeftinija od Yetija

-
gurabija78
#10 Re: Škoda Yeti - mišljenja
pa valjda bi ga covjek samo zato i kupio, ne znam sto bi neko uzimao ovaj auto samo sa prednjim pogonom?vnm wrote:slazem se sa tobom, medjutim ja sam to rekao jer je auto ruzno ko lopov, a za manje pare se uzme roomster koji nije puno manji od njega.mayab wrote:Pa zato sto se ti tzv.SUV-ovi zapravo u 99% slucajeva voze po najnormalnijim cestama, kakav offroad!![]()
iskreno, 4x4 je jedina stvar po kojoj se yeti istice.
i meni je jako interesantan, ali kad sam isao u asa salon da vidim cisto kako auto izgleda uzivo, kazu nemaju ga izlozenog
-
gurabija78
#11 Re: Škoda Yeti - mišljenja
duboka_misao wrote:My babyjeftinija od Yetija
respect, i moze mu stati u gepek
-
duboka_misao
#12 Re: Škoda Yeti - mišljenja
Kinder surprise svegamgurabija78 wrote:duboka_misao wrote:My babyjeftinija od Yetija
respect, i moze mu stati u gepek
-
gurabija78
#13 Re: Škoda Yeti - mišljenja
Qler wrote:imao sam priliku da bas testiram tu jeti, i to onu od 50k KM, znaci puna opreme, touchscreen, parking senzori, bixenoni, neka vrsta downhill kontrole, ma dobra pravo, 2.0 TDI 140KS, i nije bila losa. Ide pravo dobro, uz brdo vuce ko luda, za svoju klasu je stabilna, mana joj kao i svakoj skodi sto su sjedista kao od fosnitj tvrda su plaho. ja sam skakao po baricama, po onim puteljcima gore gdje neke balvane voze, nigdje nije stala, doduse 4x4 je, ali su bile neke niskoprofilne 17'' gume na njoj. u glavnom, auto mi se svidjelo, ali opet bila je full oprema, jak motor. Jedino sto kao sto sam rekao, pretvrda je za moj ukus.
znas li koju vrstu 4x4 ima yeti, nisam nigdje nasao tu informaciju? permanentni ili...? jel to pandan 4motion ili quattro? ne razumijem se previse, ali znam da je audijev quattro nesto sasvim drukcije od 4motion u vw, u pozitivnom smislu... kontam moze li taj 4x4 biti na visini zadatka sto se tice ovih nasih snijeznih i najcesce mokrih puteva?
- Drvosjeca iz Dejcica
#14 Re: Škoda Yeti - mišljenja
Mislim da Audi koristi "Haldex" sistem isto kao i Volvo (AWD). Gledao sam neke testove i ispade da Subaru ima najbolji 4x4 sistem...Yeti nemam pojma sta koristi ali vjerujem da nije nista spektakularno.gurabija78 wrote:Qler wrote:imao sam priliku da bas testiram tu jeti, i to onu od 50k KM, znaci puna opreme, touchscreen, parking senzori, bixenoni, neka vrsta downhill kontrole, ma dobra pravo, 2.0 TDI 140KS, i nije bila losa. Ide pravo dobro, uz brdo vuce ko luda, za svoju klasu je stabilna, mana joj kao i svakoj skodi sto su sjedista kao od fosnitj tvrda su plaho. ja sam skakao po baricama, po onim puteljcima gore gdje neke balvane voze, nigdje nije stala, doduse 4x4 je, ali su bile neke niskoprofilne 17'' gume na njoj. u glavnom, auto mi se svidjelo, ali opet bila je full oprema, jak motor. Jedino sto kao sto sam rekao, pretvrda je za moj ukus.
znas li koju vrstu 4x4 ima yeti, nisam nigdje nasao tu informaciju? permanentni ili...? jel to pandan 4motion ili quattro? ne razumijem se previse, ali znam da je audijev quattro nesto sasvim drukcije od 4motion u vw, u pozitivnom smislu... kontam moze li taj 4x4 biti na visini zadatka sto se tice ovih nasih snijeznih i najcesce mokrih puteva?
-
gurabija78
#15 Re: Škoda Yeti - mišljenja
ne sumnjam da su Audi, Volvo i Subaru najjaci, zato i kostaju koliko kostaju....Drvosjeca iz Dejcica wrote:Mislim da Audi koristi "Haldrex" sistem isto kao i Volvo (AWD). Gledao sam neke testove i ispade da Subaru ima najbolji 4x4 sistem...Yeti nemam pojma sta koristi ali vjerujem da nije nista spektakularno.gurabija78 wrote:Qler wrote:imao sam priliku da bas testiram tu jeti, i to onu od 50k KM, znaci puna opreme, touchscreen, parking senzori, bixenoni, neka vrsta downhill kontrole, ma dobra pravo, 2.0 TDI 140KS, i nije bila losa. Ide pravo dobro, uz brdo vuce ko luda, za svoju klasu je stabilna, mana joj kao i svakoj skodi sto su sjedista kao od fosnitj tvrda su plaho. ja sam skakao po baricama, po onim puteljcima gore gdje neke balvane voze, nigdje nije stala, doduse 4x4 je, ali su bile neke niskoprofilne 17'' gume na njoj. u glavnom, auto mi se svidjelo, ali opet bila je full oprema, jak motor. Jedino sto kao sto sam rekao, pretvrda je za moj ukus.
- johntra
#16 Re: Škoda Yeti - mišljenja
i Škoda koristi Haldex, tako da je i Yeti opremljen sa tim...imaš i verzije sa pogonom samo na prednje točkokve...što se tiče pogona on je standardno na prednjim, dok se ne promijeni podloga i ako bude bilo potrebe za korišćenjem sva četiri točka...vozio sam verziju 2.0 sa 140 KS i automobil je sasvim solidan i ima dovoljno snage...taj 1,2 bih uzeo samo sa pogonom na prednje točkove, a potrošnja sa tim motorom ne prelazi osam litara gradske...današnji turbobenzinci su štedljivi kao dizelaši, samo im fali obrtnog momenta...vozne osobine su zadovoljavajuće i zbog klirensa daje malo prostora za igranje po off road terenima, tako da je zabavna igračka...mene je nervrirao samo nedosostatk prostora na stražnjem sjedištu, a sve ostalo je bilo ok...reklo bi se, standardna Škoda...
- Sajo---:
#17 Re: Škoda Yeti - mišljenja
Vozio sam gotovo sve verzije Skoda Yeti i to nisam presao samo stotinjak metara, nego sam sa svakom presao barem 300 kilometara. Sto se tice modela kojeg planiras kupiti mogu ti reci da je to jedna od pametnijih kupovina u ovom trenutku. Prije svega, jer je taj motor veoma snazan (105 KS), te da pogoni Yetija cak bolje nego dvolitarski TDI sa 110 KS. Sto se tice potrosnje, za vrijeme moje voznje u gradu nije prelazila sedam i po litara, dok se na otvorenom prosjecna potrosnja spustila cak na pet i po litara (Sarajevo - Mostar i nazad). Medjutim, puno vaznije od toga je dinamicnost modela sa tim motorom. Ni u jednom trenutku nisam osjetio nedostatak snage, te sam sasvim solidno pratio saobracaj, pa cak i preticao, i to veoma brzo. Sto se tice ponude prostora u unutrasnjosti, mogu reci da bi trebala biti mozda malo vise, medjutim, automobil je dug samo 4,2 metra, a za tu duzinu ima i vise nego dovoljno prostora. Stavise, zadnja sjedista su fenomenalna. Prenesena su u potpunosti iz Roomstera, tako da se mogu poredati doslovno kako zelis. Svako je zasebno, pa mozes jedno izvaditi i imati samo dva mjesta nazad, ili mozes sva tri izvaditi, u zavisnosti od potreba, naravno.
Sto se tice izgleda, ne bih da ulazim u to, jer je to zasebno za svaku individuu. Licno meni je izvanredan, cak i ljepsi od klasicnih SUV-ica.
Cini mi se da je neko pitao i za pogon na cetiri tocka. Tacno je da je u Yetiju Haldex "spojka", medjutim ona posljednje generacije. To znaci da je u svakom slucaju jedan od najboljih elektronski kontrolisanih pogona na cetiri tocka. Tacnije, Haldex cetvrte generacije nudi stalni pogon na cetiri tocka, medjutim, prilikom uobicajene voznje asfaltom, 96 odsto snage je na prednjim tockovima, dok je samo 4 odsto na zadnjim tockovima. Prilikom voznje u nesto surovijim uslovima, na zadnju osovinu moze se poslati cak do 96 odsto snage, sto na dosadasnjim sistemima nije bilo moguce. Stavise, vrijeme reakcije od proklizavanja prednjih tockova do prebacivanja snage na zadnju osovinu je smanjeno za pola, sto prakticno znaci, da ce tesko i jedna prepreka zaustaviti ovako opremljenog Yetija.
Mislim da je pomalo smijesno uporedjivati ovaj sistem pogona na cetiri tocka sa Subaruovim ili Audijevim pogonima, jer se oni prvenstveno zasnivaju na mehanici, sto je u svakom slucaju bolje. Medjutim, dokaz da je ovaj Haldex veoma dobar je i taj da ga Audi ugradjuje u A3, Volvo ga ugradjuje u sve svoje automobile, Ford u pojedine, a nalazi se i u Opelovoj Insigniji. Naravno, ni jedan od tih automobila nije suvereni terenac kao sto je Defender ili G klasa, ali na kraju Yeti nije ni zamisljen da bude klasicni terenac, nego funkcionalni porodicni SUV.
Sto se tice izgleda, ne bih da ulazim u to, jer je to zasebno za svaku individuu. Licno meni je izvanredan, cak i ljepsi od klasicnih SUV-ica.
Cini mi se da je neko pitao i za pogon na cetiri tocka. Tacno je da je u Yetiju Haldex "spojka", medjutim ona posljednje generacije. To znaci da je u svakom slucaju jedan od najboljih elektronski kontrolisanih pogona na cetiri tocka. Tacnije, Haldex cetvrte generacije nudi stalni pogon na cetiri tocka, medjutim, prilikom uobicajene voznje asfaltom, 96 odsto snage je na prednjim tockovima, dok je samo 4 odsto na zadnjim tockovima. Prilikom voznje u nesto surovijim uslovima, na zadnju osovinu moze se poslati cak do 96 odsto snage, sto na dosadasnjim sistemima nije bilo moguce. Stavise, vrijeme reakcije od proklizavanja prednjih tockova do prebacivanja snage na zadnju osovinu je smanjeno za pola, sto prakticno znaci, da ce tesko i jedna prepreka zaustaviti ovako opremljenog Yetija.
Mislim da je pomalo smijesno uporedjivati ovaj sistem pogona na cetiri tocka sa Subaruovim ili Audijevim pogonima, jer se oni prvenstveno zasnivaju na mehanici, sto je u svakom slucaju bolje. Medjutim, dokaz da je ovaj Haldex veoma dobar je i taj da ga Audi ugradjuje u A3, Volvo ga ugradjuje u sve svoje automobile, Ford u pojedine, a nalazi se i u Opelovoj Insigniji. Naravno, ni jedan od tih automobila nije suvereni terenac kao sto je Defender ili G klasa, ali na kraju Yeti nije ni zamisljen da bude klasicni terenac, nego funkcionalni porodicni SUV.
-
gurabija78
#18 Re: Škoda Yeti - mišljenja
hvala na info!Sajo---: wrote:Vozio sam gotovo sve verzije Skoda Yeti i to nisam presao samo stotinjak metara, nego sam sa svakom presao barem 300 kilometara. Sto se tice modela kojeg planiras kupiti mogu ti reci da je to jedna od pametnijih kupovina u ovom trenutku. Prije svega, jer je taj motor veoma snazan (105 KS), te da pogoni Yetija cak bolje nego dvolitarski TDI sa 110 KS. Sto se tice potrosnje, za vrijeme moje voznje u gradu nije prelazila sedam i po litara, dok se na otvorenom prosjecna potrosnja spustila cak na pet i po litara (Sarajevo - Mostar i nazad). Medjutim, puno vaznije od toga je dinamicnost modela sa tim motorom. Ni u jednom trenutku nisam osjetio nedostatak snage, te sam sasvim solidno pratio saobracaj, pa cak i preticao, i to veoma brzo. Sto se tice ponude prostora u unutrasnjosti, mogu reci da bi trebala biti mozda malo vise, medjutim, automobil je dug samo 4,2 metra, a za tu duzinu ima i vise nego dovoljno prostora. Stavise, zadnja sjedista su fenomenalna. Prenesena su u potpunosti iz Roomstera, tako da se mogu poredati doslovno kako zelis. Svako je zasebno, pa mozes jedno izvaditi i imati samo dva mjesta nazad, ili mozes sva tri izvaditi, u zavisnosti od potreba, naravno.
- Haris.ba
#19 Re: Škoda Yeti - mišljenja
Malo sam razgledao. Nađoh slične modele: suzuki sx/fiat sedici i kia soul. Kia i suzuki su jeftiniji od jetija. Mada imaju obične benzinske motore, i mislim da se suzuki dizel čak može uzeti za 25.000
Meni je jeti prelijep.
A roomster mi je ružan. A 18.000 KM je 1.2 motor tri cilinda bez klime.
Ima ljudi ne vole limuzine, a mali im kompakti. Odgovara im visoko postavljeno sjedište. Ma ne bi ih pravili da se ljudima ne sviđaju, i da ne misle da im trebaju. 
Kia soul je 26.000.vnm wrote: slazem se sa tobom, medjutim ja sam to rekao jer je auto ruzno ko lopov, a za manje pare se uzme roomster koji nije puno manji od njega.![]()
Meni je jeti prelijep.
Pa ne treba mu valjda 4x4.vnm wrote:posto kazes da je to model sa pogonom na prednjim tockovima, nije mi jasno zasto bi neko kupio ovo auto bez 4x4?
- Sajo---:
#20 Re: Škoda Yeti - mišljenja
Vozio sam 1.8 TSI 4x4 Ambition koji je kostao malo vise od 40.000 KM.gurabija78 wrote:hvala na info!Sajo---: wrote:Vozio sam gotovo sve verzije Skoda Yeti i to nisam presao samo stotinjak metara, nego sam sa svakom presao barem 300 kilometara. Sto se tice modela kojeg planiras kupiti mogu ti reci da je to jedna od pametnijih kupovina u ovom trenutku. Prije svega, jer je taj motor veoma snazan (105 KS), te da pogoni Yetija cak bolje nego dvolitarski TDI sa 110 KS. Sto se tice potrosnje, za vrijeme moje voznje u gradu nije prelazila sedam i po litara, dok se na otvorenom prosjecna potrosnja spustila cak na pet i po litara (Sarajevo - Mostar i nazad). Medjutim, puno vaznije od toga je dinamicnost modela sa tim motorom. Ni u jednom trenutku nisam osjetio nedostatak snage, te sam sasvim solidno pratio saobracaj, pa cak i preticao, i to veoma brzo. Sto se tice ponude prostora u unutrasnjosti, mogu reci da bi trebala biti mozda malo vise, medjutim, automobil je dug samo 4,2 metra, a za tu duzinu ima i vise nego dovoljno prostora. Stavise, zadnja sjedista su fenomenalna. Prenesena su u potpunosti iz Roomstera, tako da se mogu poredati doslovno kako zelis. Svako je zasebno, pa mozes jedno izvaditi i imati samo dva mjesta nazad, ili mozes sva tri izvaditi, u zavisnosti od potreba, naravno.
Mislim da je pomalo smijesno uporedjivati ovaj sistem pogona na cetiri tocka sa Subaruovim ili Audijevim pogonima, jer se oni prvenstveno zasnivaju na mehanici, sto je u svakom slucaju bolje. Medjutim, dokaz da je ovaj Haldex veoma dobar je i taj da ga Audi ugradjuje u A3, Volvo ga ugradjuje u sve svoje automobile, Ford u pojedine, a nalazi se i u Opelovoj Insigniji. Naravno, ni jedan od tih automobila nije suvereni terenac kao sto je Defender ili G klasa, ali na kraju Yeti nije ni zamisljen da bude klasicni terenac, nego funkcionalni porodicni SUV.a kakvo je tvoje misljenje o odnosu ulozeno-dobiveno, recimo za 2.0 tdi 4x4 170 KS, srednji paket opreme... ili mozda 1.8 tsi 4x4 srednji nivo opreme?
Sudeci po onome sto sam ispitao za petstotinjak predjenih kilometara, mogu ti reci da je Yeti sa tim motorom vjerovatno najbolji. Motor je nevjerovatno zivahan, vuce u svakoj brzini, nema nedostatka snage nikada, te se sa adekvatnim gumama moze zaista brzo voziti po asfaltu. Medjutim, nakon sto sam zavrsio sa voznjom, koja se sastojala od vecinom gradske voznje, stotinjak kilometara otvorene, te mozda 20 kilometara makadama, prosjecno sam trosio 11 i po litara sto je po mom misljenju previse.
Pored tog modela vozio sam i 2.0 TDI 4x4 Ambition sa 140 KS. Razlika u cijeni izmedju izmedju ta dva modela je mala, ali je razlika u potrosnji velika. Recimo, na slicnoj dionici koju sam presao sa 1.8 TSI, sa 2.0 TDI prosjecna potrosnja je bila manja od osam litara (prilicno agresivne voznje). Iako se dvadeset KS razlike cini puno, vjeruj da ce TDI uraditi isto sto i TSI. To je prije svega postignuto visokim obrtnim momentom dizelskog motora. A zbog visokog obrtnog momenta model sa dizelskim motorom je "zivlji" na terenu od ovog benzinskog. Jedina stvar koju sam primijetio je to da se lamela prilicno brzo "usmrdi" kada se kvacilo ne koristi bas po propisima. Takodjer, recimo ukoliko se treba krenuti na velikoj uzbrdici sa Yetijem u kojem je dvolitarski dizelas (bez obzira na krajnju snagu) potrebno je dati prilicno veliki gas (do dvije, dvije i po hiljade obrtaja). MEdjutim, za to je potrebno samo malo navike, a nakon toga sve ide bez problema.
Sto se tice ekonomske strane, mogu ti sa sigurnoscu reci da je Yeti najbolja kupovina od svih malih terenaca. Prije svega, jer sadrzi sve savremene elemente zastupljene u VW koncernu. Napravljen je na bazi Octavie Scout, s tim sto je platforma dodatno prilagodjena, a i udaljenost od tla je 18 centimetara, sto jeste prosjek, ali je sasvim dovoljno za bilo kakav terenski izlet prosjecnog vozaca, sa prosjecnim potrebama.
Primijetio sam da je neko pominjao i Suzukije SX4 (ili FIAT Sedici sto je isto auto). Vozio sam i taj automobil, a da ti iskreoo kazem ne moze ni "prismrditi" yetiju. Ni na terenu, ni u voznji, ma ni u cemu. Yeti je jednostavno bolji.
Ulozeno-dobijeno, trebas gledati sa ove strane. Naime, sasvim solidan Yeti moze se kupiti za 40.000 KM (2.0 TDI 140 KS, Ambition). Upravo ta verzija je i najisplativija, jer je opremljenija i snaznija od svih konkurenata. Recimo, Ford Kuga sa pogonom na prednjim tockovima i osnovnom opremom uz neke sminkerske detalje kosta 45.000 KM. RAV4 kosta 50.000 KM, Tiguan kosta oko 48.000 KM. S obzirom na to, uvjeren sam da je upravo ova skoaa trenutno najisplativiji mali terenac koji se moze kupiti.
PS: ja ne bi kupovao model sa 170 KS, prije svega, jer je oko 4.500 KM skuplji od ekvivalentnog modela sa motorom od 140 KS. Vjeruj mi da tih 30 KS ne vrijedi 4.500 KM. Ako vec hoces toliko da das, uzmi najbogatiji paket opreme i dvolitarski TDI sa 140 KS, jer je sasvim dovoljan. Ici ce do 100 km/h za desetak sekundi, a moci ces poderat autoputem mozda i vise od dvjestotinjak km/h. Stoga, mislim da nema ama bas nikakave potrebe davati tolike pare da bi dobio jos snage. Pored toga, bice ti skuplji servis, trosice malo vise goriva, bice ti skuplja registracija.
-
gurabija78
#21 Re: Škoda Yeti - mišljenja
hvala na info, i meni je izgledalo kao da je 2.0 TDI 140 KS najbolja kupovina, obzirom da je model sa 170 KS bas preskup... a sto se tice najbogatijeg paketa opreme, on sadrzi stvari koje ce donijeti vise stete nego koristi, tipa niskoprofilne gume koje i nisu po meni bas za bilo kakvog terena.... za tu razliku para je subjektivno bolje uzeti panorama krov, i senzore za parkiranje (osladice se i boljoj polovici da ga vozi)Sajo---: wrote:Vozio sam 1.8 TSI 4x4 Ambition koji je kostao malo vise od 40.000 KM.gurabija78 wrote:hvala na info!Sajo---: wrote:Vozio sam gotovo sve verzije Skoda Yeti i to nisam presao samo stotinjak metara, nego sam sa svakom presao barem 300 kilometara. Sto se tice modela kojeg planiras kupiti mogu ti reci da je to jedna od pametnijih kupovina u ovom trenutku. Prije svega, jer je taj motor veoma snazan (105 KS), te da pogoni Yetija cak bolje nego dvolitarski TDI sa 110 KS. Sto se tice potrosnje, za vrijeme moje voznje u gradu nije prelazila sedam i po litara, dok se na otvorenom prosjecna potrosnja spustila cak na pet i po litara (Sarajevo - Mostar i nazad). Medjutim, puno vaznije od toga je dinamicnost modela sa tim motorom. Ni u jednom trenutku nisam osjetio nedostatak snage, te sam sasvim solidno pratio saobracaj, pa cak i preticao, i to veoma brzo. Sto se tice ponude prostora u unutrasnjosti, mogu reci da bi trebala biti mozda malo vise, medjutim, automobil je dug samo 4,2 metra, a za tu duzinu ima i vise nego dovoljno prostora. Stavise, zadnja sjedista su fenomenalna. Prenesena su u potpunosti iz Roomstera, tako da se mogu poredati doslovno kako zelis. Svako je zasebno, pa mozes jedno izvaditi i imati samo dva mjesta nazad, ili mozes sva tri izvaditi, u zavisnosti od potreba, naravno.
Mislim da je pomalo smijesno uporedjivati ovaj sistem pogona na cetiri tocka sa Subaruovim ili Audijevim pogonima, jer se oni prvenstveno zasnivaju na mehanici, sto je u svakom slucaju bolje. Medjutim, dokaz da je ovaj Haldex veoma dobar je i taj da ga Audi ugradjuje u A3, Volvo ga ugradjuje u sve svoje automobile, Ford u pojedine, a nalazi se i u Opelovoj Insigniji. Naravno, ni jedan od tih automobila nije suvereni terenac kao sto je Defender ili G klasa, ali na kraju Yeti nije ni zamisljen da bude klasicni terenac, nego funkcionalni porodicni SUV.a kakvo je tvoje misljenje o odnosu ulozeno-dobiveno, recimo za 2.0 tdi 4x4 170 KS, srednji paket opreme... ili mozda 1.8 tsi 4x4 srednji nivo opreme?
Sudeci po onome sto sam ispitao za petstotinjak predjenih kilometara, mogu ti reci da je Yeti sa tim motorom vjerovatno najbolji. Motor je nevjerovatno zivahan, vuce u svakoj brzini, nema nedostatka snage nikada, te se sa adekvatnim gumama moze zaista brzo voziti po asfaltu. Medjutim, nakon sto sam zavrsio sa voznjom, koja se sastojala od vecinom gradske voznje, stotinjak kilometara otvorene, te mozda 20 kilometara makadama, prosjecno sam trosio 11 i po litara sto je po mom misljenju previse.
Pored tog modela vozio sam i 2.0 TDI 4x4 Ambition sa 140 KS. Razlika u cijeni izmedju izmedju ta dva modela je mala, ali je razlika u potrosnji velika. Recimo, na slicnoj dionici koju sam presao sa 1.8 TSI, sa 2.0 TDI prosjecna potrosnja je bila manja od osam litara (prilicno agresivne voznje). Iako se dvadeset KS razlike cini puno, vjeruj da ce TDI uraditi isto sto i TSI. To je prije svega postignuto visokim obrtnim momentom dizelskog motora. A zbog visokog obrtnog momenta model sa dizelskim motorom je "zivlji" na terenu od ovog benzinskog. Jedina stvar koju sam primijetio je to da se lamela prilicno brzo "usmrdi" kada se kvacilo ne koristi bas po propisima. Takodjer, recimo ukoliko se treba krenuti na velikoj uzbrdici sa Yetijem u kojem je dvolitarski dizelas (bez obzira na krajnju snagu) potrebno je dati prilicno veliki gas (do dvije, dvije i po hiljade obrtaja). MEdjutim, za to je potrebno samo malo navike, a nakon toga sve ide bez problema.
Sto se tice ekonomske strane, mogu ti sa sigurnoscu reci da je Yeti najbolja kupovina od svih malih terenaca. Prije svega, jer sadrzi sve savremene elemente zastupljene u VW koncernu. Napravljen je na bazi Octavie Scout, s tim sto je platforma dodatno prilagodjena, a i udaljenost od tla je 18 centimetara, sto jeste prosjek, ali je sasvim dovoljno za bilo kakav terenski izlet prosjecnog vozaca, sa prosjecnim potrebama.
Primijetio sam da je neko pominjao i Suzukije SX4 (ili FIAT Sedici sto je isto auto). Vozio sam i taj automobil, a da ti iskreoo kazem ne moze ni "prismrditi" yetiju. Ni na terenu, ni u voznji, ma ni u cemu. Yeti je jednostavno bolji.
Ulozeno-dobijeno, trebas gledati sa ove strane. Naime, sasvim solidan Yeti moze se kupiti za 40.000 KM (2.0 TDI 140 KS, Ambition). Upravo ta verzija je i najisplativija, jer je opremljenija i snaznija od svih konkurenata. Recimo, Ford Kuga sa pogonom na prednjim tockovima i osnovnom opremom uz neke sminkerske detalje kosta 45.000 KM. RAV4 kosta 50.000 KM, Tiguan kosta oko 48.000 KM. S obzirom na to, uvjeren sam da je upravo ova skoaa trenutno najisplativiji mali terenac koji se moze kupiti.
PS: ja ne bi kupovao model sa 170 KS, prije svega, jer je oko 4.500 KM skuplji od ekvivalentnog modela sa motorom od 140 KS. Vjeruj mi da tih 30 KS ne vrijedi 4.500 KM. Ako vec hoces toliko da das, uzmi najbogatiji paket opreme i dvolitarski TDI sa 140 KS, jer je sasvim dovoljan. Ici ce do 100 km/h za desetak sekundi, a moci ces poderat autoputem mozda i vise od dvjestotinjak km/h. Stoga, mislim da nema ama bas nikakave potrebe davati tolike pare da bi dobio jos snage. Pored toga, bice ti skuplji servis, trosice malo vise goriva, bice ti skuplja registracija.
sve u svemu, hvala!
- johntra
#22 Re: Škoda Yeti - mišljenja
Sedici i SX4 su jako sposobni SUV-ovi i znaju se dobro nositi sa terenom, a da ne spominjemo da oba modela dolaze sa blokadom diffa-a, koja je naravno u opciji...o cijeni neću ni da pričam jer najjeftiniji Yeti je za koju hiljadu skuplji..Yeti ima samo prednost u tome što je mlađi model na tržištu, pa zato i ima veći dijapazon motora i ima nešto kvalitetniju unutrašnjost i bolje materijale...SX i Sedici su već četiri godine na tržištu...
Yeti je dobar automobil, ali, ponavljam, ako ćeš uzimati takvo auto, uzmi dizela i to je to...mada su svi VW turbobenzinci odlični, ja bih bilo koji SUV uzeo sa dizelom, nekako mu više priliči...
Yeti je dobar automobil, ali, ponavljam, ako ćeš uzimati takvo auto, uzmi dizela i to je to...mada su svi VW turbobenzinci odlični, ja bih bilo koji SUV uzeo sa dizelom, nekako mu više priliči...
- Sajo---:
#23 Re: Škoda Yeti - mišljenja
Ovo si potpuno pogodio. Odmah da kazem da je usporedba Yetija i KIA-e Soul nemoguca. Prije svega jer je KIA zamisljena kao mali gradski porodicni monovolumen, dok je Yeti ipak mali SUV. Cak i modeli Yetija sa pogonom samo na dva tocka su za nijansu sposobniji od Soula, jer je Soul prvenstveno razvijan za asfalt, dok se u Yetiju ipak obracala paznja i na neke terenske sposobnosti (kakve takve).Haris.ba wrote:Malo sam razgledao. Nađoh slične modele: suzuki sx/fiat sedici i kia soul. Kia i suzuki su jeftiniji od jetija. Mada imaju obične benzinske motore, i mislim da se suzuki dizel čak može uzeti za 25.000
Kia soul je 26.000.vnm wrote: slazem se sa tobom, medjutim ja sam to rekao jer je auto ruzno ko lopov, a za manje pare se uzme roomster koji nije puno manji od njega.![]()
Meni je jeti prelijep.A roomster mi je ružan. A 18.000 KM je 1.2 motor tri cilinda bez klime.
Pa ne treba mu valjda 4x4.vnm wrote:posto kazes da je to model sa pogonom na prednjim tockovima, nije mi jasno zasto bi neko kupio ovo auto bez 4x4?Ima ljudi ne vole limuzine, a mali im kompakti. Odgovara im visoko postavljeno sjedište. Ma ne bi ih pravili da se ljudima ne sviđaju, i da ne misle da im trebaju.
Bolja je usporedba sa Suzukijem SX4. Medjutim, cak ni tu SX4 (Sedici) nije potpuno dorastao Yetiju. Pored toga, sto Yeti ima apsolutno sve savremenije sisteme, ipak je i malo funkcionalniji, sto mu daje kljucnu prednost. Ukoliko uporedjujemo osnovnog Yetija i prilicno "napakovanog" SX4 sa 4x4 pogonom, jedino sto u tom slucaju moze prevagnuti u korist SX-a je pogon na cetiri tocka. Naravno, pogon na cetiri tocka u Suzukiju nije nikakvo cudo, ali je ponovo bolji od nikakvog. Medjutim, ni SX 4 nije konstruisan za nekakvu izazovnu terensku voznju, nego samo za sto jednostavniji prelazak preko makadama i kakvih bara. Mislim da Yeti sa pogonom na dva tocka u uobicajenim uslovima i na uobicajenom BH. terenu uraditi sve sto i Suzuki sa pogonom na cetiri tocka. Mozda ne tako brzo, jednostavno ili graciozno, ali uz koncentrisanog vozaca, zasigurno nece puno zaostajati. Naravno, na nesto zahtijevnijim terenima Suzukijeva mogucnost blokade diferencijala ce doci do izrazaja, pa ce Yeti ostati u blatu, ali zapitaj se da li ces uopste i "gaziti" po takvim terenima.
S obzirom na sve to, ipak mislim da je Yeti boljji izbor.
- citroen
#24 Re: Škoda Yeti - mišljenja
Sajo.....zar ovaj Yeti nije napravljen na tiguanovoj platformi?kakva scaut octavia............. 
- starii
#25 Re: Škoda Yeti - mišljenja
mocno izgleda