Mali fudbal

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

pezzar

#1 Mali fudbal

Post by pezzar »

O malom fudbalu ima malo na ovom forumu, pa da malo popricamo i o tome...

Pretpostavljam da nas dosta rekreativno igra mali fudbal, u fazonu 4+1, eventualno 5+1, za one slabije kondicije, ili ako je u pitanju malo veće igralište... Eh sad, svako igra drugačije... Po meni je za sistem 4+1 najvažnije imati stalnog golmana, jer česta rotacija golmana često dovede do bezveze primljenog gola (dođe i na levata red da stane na gol :D). Zanima me kakve sve strategije koristite, npr. sitni vez, prodori po boku, preskakanje igre i sl. Meni je najdraži presing, al ne pali uvijek, jer je dovoljno da jedan ispadne pa da primis gol... Isto tako, mislim da dribling nije pretjerano bitan, jer nije to to, ako jedan tip pokušava predriblati cijelu protivničku ekipu...

Takođe, igrajući s rajom zadnjih desetak godina, primjetio sam da većina igra na dva načina:

1) Ako nemaju kondicije, onda se igra po zadatku. Ovaj je odbrambeni, ovaj je nesto drugo, ovaj drugi je spic, koji izlazi na njihovog organizatora igre itd.

2) Svi igraju i napad i odbranu.

Mislim da je bolji drugi način, ali je potrebna kondicija za trčati i naprijed i nazad. Ali, nekad ti ne možeš objasniti suigraču da pozicije u malom fudbalu nemaju istu funkciju kao u velikom... Iako je spic najistureniji, to mu ne daje za pravo da se ne vrati u odbranu :)

I uvijek su mi bili najjači igrači koji mogu istrčati kontru, ono, baš uvijek, a pola puta "nemaju" snage da se vrate kad se izgubi lopta :lol:

Kako vi igrate, koliko često, jel igrate u nešto da podignete motivaciju ili samo onako, jaranski?
Dajte koji savjet, vi iskusniji igrači...

Pozz...
Last edited by pezzar on 23/09/2011 22:38, edited 1 time in total.
veljaca

#2 Re: Strategije za mali fudbal

Post by veljaca »

E kad se sjetim profesora fizickog sa Masinskog fakulteta ( cini mi se da se zvao Rade, cini mi se Cmiljic ) koji je u kafani na stolu sa sibicama i kuglicama objasnjavao kako se igra mali fudbal ... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
pezzar

#3 Re: Strategije za mali fudbal

Post by pezzar »

veljaca wrote:E kad se sjetim profesora fizickog sa Masinskog fakulteta ( cini mi se da se zvao Rade, cini mi se Cmiljic ) koji je u kafani na stolu sa sibicama i kuglicama objasnjavao kako se igra mali fudbal ... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Sarajevski Masinski ili ? Sad je na Masinskom sport samo rekreativan, ne ocjenjuje se, a profa je, vjerujem, takodje redovan gost kafane :lol:
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#4 Re: Strategije za mali fudbal

Post by Admir_1984 »

U malom fudbalu najvaznije je imati zdravo okruzenje igraca gdje se niko ne ljuti i ne svadja. Zato i propadaju termini

Mi igramo svake sedmice evo vec vishe od 3 godine na istom mjestu (jel tako shaqqo?) :D . Sto se tih taktika tice malo u napad, malo u odbranu, malo na gol :x i et
pezzar

#5 Re: Strategije za mali fudbal

Post by pezzar »

Imali smo i mi u ekipi takvih igraca, ali do*izdi, pa ih jednostavno ne zoves vise... Gledam jutros na ES 2 futsal prvenstvo, Azerbejdžan - Rusija, ma ljudi igraju drama... A kod Azerbejdžana se ekipa sastoji od naturaliziranih Brazilaca :D
cico x

#6 Re: Strategije za mali fudbal

Post by cico x »

Admir_1984 wrote:U malom fudbalu najvaznije je imati zdravo okruzenje igraca gdje se niko ne ljuti i ne svadja. Zato i propadaju termini

Mi igramo svake sedmice evo vec vishe od 3 godine na istom mjestu (jel tako shaqqo?) :D . Sto se tih taktika tice malo u napad, malo u odbranu, malo na gol :x i et

osjecam se prozvanim ovdje :)
Admir_1984

#7 Re: Strategije za mali fudbal

Post by Admir_1984 »

cico x wrote:
Admir_1984 wrote:U malom fudbalu najvaznije je imati zdravo okruzenje igraca gdje se niko ne ljuti i ne svadja. Zato i propadaju termini

osjecam se prozvanim ovdje :)
zaboravi i tebe :D

Veceras nadoknadjujes one minute na golu :-D :-D
Globus

#8 Re: Strategije za mali fudbal

Post by Globus »

Fino stanem na go .. il u odbranu .. ko ce letat ba gore dole nisam lud :oops: :oops: il zajebes Inzagija pa kod stative gore ostanes :oops: :lol: :lol: :lol: cetvrtog nema :oops:
Eborg

#9 Re: Strategije za mali fudbal

Post by Eborg »

Mislim da je važno imati i stalnu ekipu. Ja sam trenutno u ekipi koja se mijenja na svakom terminu dok protivnici igraju zajedno godinama. I logično da treba vremena da se navikne čovjek i to ne liči uopće na timsku igru. Nekad mi dovedu brzog tehničara a nekad razbijača koji samo gleda u pod.

Ja imam specifičan sistem igranja koji se nekad pokaže revolucionarnim a nekada katastrofalno lošim. Obično igram DMC odnosno zadnjeg veznog i moj zadatak je da ostajem u odbrani i zatvaram kontranapade odnosno da se ganjam na ivici i čekam povratnu loptu. U srednjoj sam imao kondicije da sam mogao da se trgam čitavu utakmicu ali sam sada ispao iz fazona, ukoliko uspijem vratiti tu spremu onda bih mogao biti opet pčelica na terenu koja gura sve oko sebe. :D
pezzar

#10 Re: Strategije za mali fudbal

Post by pezzar »

Globus wrote:Fino stanem na go .. il u odbranu .. ko ce letat ba gore dole nisam lud :oops: :oops: il zajebes Inzagija pa kod stative gore ostanes :oops: :lol: :lol: :lol: cetvrtog nema :oops:
Da je vise takvih, sto hoce stajat na golu ili u odbrani :D
pezzar

#11 Re: Strategije za mali fudbal

Post by pezzar »

Eborg wrote:Mislim da je važno imati i stalnu ekipu. Ja sam trenutno u ekipi koja se mijenja na svakom terminu dok protivnici igraju zajedno godinama. I logično da treba vremena da se navikne čovjek i to ne liči uopće na timsku igru. Nekad mi dovedu brzog tehničara a nekad razbijača koji samo gleda u pod.

Ja imam specifičan sistem igranja koji se nekad pokaže revolucionarnim a nekada katastrofalno lošim. Obično igram DMC odnosno zadnjeg veznog i moj zadatak je da ostajem u odbrani i zatvaram kontranapade odnosno da se ganjam na ivici i čekam povratnu loptu. U srednjoj sam imao kondicije da sam mogao da se trgam čitavu utakmicu ali sam sada ispao iz fazona, ukoliko uspijem vratiti tu spremu onda bih mogao biti opet pčelica na terenu koja gura sve oko sebe. :D
Ima i ta mjesta, jer je kod mene ekipa iz mahale, igramo skupa 10-ak godina, i tacno znas kome kako dodati, a ima jedan kojeg znas da i kad mu dodas fantasticno, on ce fulit, al jaran je, sta ces, moras ga zvat :D

Nije losa taktika, jos ako imas dobar udarac na povratnu, moze to biti efikasno...
Admir_1984

#12 Re: Strategije za mali fudbal

Post by Admir_1984 »

Kroz nas termin u ove 3 godine prodefilovalo je preko 100 ljudi. 0no jezgro ekipe je tu konstanntno, al uvijek moras nekog zvat sa strane. Svakakvih je bilo igraca :D :D
pezzar

#13 Re: Strategije za mali fudbal

Post by pezzar »

Admir_1984 wrote:Kroz nas termin u ove 3 godine prodefilovalo je preko 100 ljudi. 0no jezgro ekipe je tu konstanntno, al uvijek moras nekog zvat sa strane. Svakakvih je bilo igraca :D :D
Najgore kad ti neko otkaze, i ti zovnes nekog drugog, a sljedece sedmice obojica pitaju ima li termina :D A fkt je bilo svakakvih, od baletana do karatasa :lol:
Mjesanac

#14 Re: Strategije za mali fudbal

Post by Mjesanac »

Kako ja mrzim takve tipove. Dodjes da se zajebajes i uzivas, a oni nesto ser*.
Admir_1984

#15 Re: Strategije za mali fudbal

Post by Admir_1984 »

pezzar wrote:
Admir_1984 wrote:Kroz nas termin u ove 3 godine prodefilovalo je preko 100 ljudi. 0no jezgro ekipe je tu konstanntno, al uvijek moras nekog zvat sa strane. Svakakvih je bilo igraca :D :D
Najgore kad ti neko otkaze, i ti zovnes nekog drugog, a sljedece sedmice obojica pitaju ima li termina :D A fkt je bilo svakakvih, od baletana do karatasa :lol:
Ili fali jedan, ja zovnem nekoga, a u medjuvremenu drugi haver nadje nekoga. Ajd ti onda ovome otkazi :D
shalla

#16 Re: Strategije za mali fudbal

Post by shalla »

Večeras je Admirova i moja ekipa snimala spot za "Joga Bonito" :mrgreen:
Cico brate izvini, fakat smo vas preslušali...
Joey Tribbiani

#17 Re: Strategije za mali fudbal

Post by Joey Tribbiani »

Odlicna tema!

Ma najbitnije je da se okupi fina raja, bez sarlatana koji ne mogu isrpiti nenamjeran faul pa pocnu klepat sve oko sebe i na kraju budu o'ćerani. Imam jednu grupicu s kojom cesto igram u posljednje dvije godine. Problem je sto se ama bas svaki put desi da neko ne moze pa dolazi novi igrac. Navikavamo se na razlicite ekipe. Dva momka biraju ekipe, sreca pa su mi obojica pravo dobri jarani i onda mi je svejedno s kojim igram.

Taktika: pasovi, ulasci u kazneni, kad ih ravucemo odigramo povratno i to je knock out.
Moj problem je sto na svakom terminu userem bar jednu sto-postotnu priliku, obrukam se. Popravim to sa nekim lijepim golom, znam je zavuc ali i znam je poslat u mp3.
Obuca9

#18 Re: Strategije za mali fudbal

Post by Obuca9 »

Evo da se i ja tuspasim :D :D
Globus

#19 Re: Strategije za mali fudbal

Post by Globus »

pezzar wrote:
Globus wrote:Fino stanem na go .. il u odbranu .. ko ce letat ba gore dole nisam lud :oops: :oops: il zajebes Inzagija pa kod stative gore ostanes :oops: :lol: :lol: :lol: cetvrtog nema :oops:
Da je vise takvih, sto hoce stajat na golu ili u odbrani :D
Kod mene na terminu se udaramo ko ce na go :D
pezzar

#20 Re: Strategije za mali fudbal

Post by pezzar »

Joey Tribbiani wrote:Odlicna tema!

Ma najbitnije je da se okupi fina raja, bez sarlatana koji ne mogu isrpiti nenamjeran faul pa pocnu klepat sve oko sebe i na kraju budu o'ćerani. Imam jednu grupicu s kojom cesto igram u posljednje dvije godine. Problem je sto se ama bas svaki put desi da neko ne moze pa dolazi novi igrac. Navikavamo se na razlicite ekipe. Dva momka biraju ekipe, sreca pa su mi obojica pravo dobri jarani i onda mi je svejedno s kojim igram.

Taktika: pasovi, ulasci u kazneni, kad ih ravucemo odigramo povratno i to je knock out.
Moj problem je sto na svakom terminu userem bar jednu sto-postotnu priliku, obrukam se. Popravim to sa nekim lijepim golom, znam je zavuc ali i znam je poslat u mp3.
Koliko sam se ja puta obrukao... :D A ova je taktika jos bolja ako se igra 5+1 (npr, na atletskoj na kosevu) pa onda imas klasicnog pivota u 6 metara da zabija...
shalla

#21 Re: Strategije za mali fudbal

Post by shalla »

'oće ko lopte večeras u 21h, fale nam dvojica :mrgreen:
EDIT: fali još jedan...
pezzar

#22 Re: Strategije za mali fudbal

Post by pezzar »

shaqqa wrote:'oće ko lopte večeras u 21h, fale nam dvojica :mrgreen:
jbg sinoc su me satrali, a valja veceras sa djevojkom, da me lijeci... inace, rado bih...
shalla

#23 Re: Strategije za mali fudbal

Post by shalla »

pezzar wrote:
jbg sinoc su me satrali, a valja veceras sa djevojkom, da me lijeci... inace, rado bih...
Ok, ako je sa djevojkom onda je opravdano :-D
Admir_1984

#24 Re: Strategije za mali fudbal

Post by Admir_1984 »

iko :? :?
s_bjelava

#25 Re: Strategije za mali fudbal

Post by s_bjelava »

Dobra tema, mogao bih o malom fudbalu pricati/pisati danima.
Ja igram vec desetak godina, ne znam sto ali sam prije bio puno bolji :D , godine valjda.
Mi igramo 5+1, u sali na vjestackoj travi i deremo sve odreda. Taktika je vrlo jednostavna, imamo jednog "spica" koji moze primiti i cuvati loptu sa covjekom na ledjima, fenomenalan igrac.
Kad je on u igri igramo 2-2-1, bez njega je bunkerica 3-2 i na kontre.
Dvojica po bokovima cekaju njegove lopte, imaju jak i precizan sut, on se otvara nakon sto da loptu i imas vise opcija kako da zavrsis i poentiras.
Cesto se jednostavno usetamo u go, kratkim pasovima stiscemo oko kaznenog prostora, nema driblanja, bekani se zalete, odigras dupli pas i eto te pred golmanom, pitas ga fino u koji ce cosak ili ce kroz noge. Ha ja, treba samo biti fin i uljudan.
Post Reply