reciomo da sam dobio posao u DE, i da je buduci poslodavac pristao da "sredi " cijelu papirologiju, radna+boravisna dozvola, zanima me da li neko zna koja je procedura i koliko to obicno traje.
Svaka infomacija je dobrodosla, i hvala unaprijed
Poz
Ici ce brzo, zavisi od sposobnosti tvog buduceg poslodavca. Dobrim dijelom zavisi i od tvoje struke, ako imas "visoko strucno obrazovanje" zavrsiti ce brzo, ako imas neko opste, tvoj poslodavac ce morati navesti, zasto si bas ti i iskljucivo ti podoban za to radno mjesto, a ne npr. jedan od njemackih drzavljana, sa slicnim ili boljim znanjem.zpac wrote:Pozdrav,
reciomo da sam dobio posao u DE, i da je buduci poslodavac pristao da "sredi " cijelu papirologiju, radna+boravisna dozvola, zanima me da li neko zna koja je procedura i koliko to obicno traje.
Svaka infomacija je dobrodosla, i hvala unaprijed![]()
Poz
E hvala na odgovoru. Mislim da mi bosanski nece nesta pomoci, valjda vise ova 2 strana + njemacki, koje pricam. Za bosanski jezik, koristi se samo sa nasim ljudima i u BiH.topcam wrote:Ici ce brzo, zavisi od sposobnosti tvog buduceg poslodavca. Dobrim dijelom zavisi i od tvoje struke, ako imas "visoko strucno obrazovanje" zavrsiti ce brzo, ako imas neko opste, tvoj poslodavac ce morati navesti, zasto si bas ti i iskljucivo ti podoban za to radno mjesto, a ne npr. jedan od njemackih drzavljana, sa slicnim ili boljim znanjem.zpac wrote:Pozdrav,
Svaka infomacija je dobrodosla, i hvala unaprijed![]()
Poz
Sad jos da pise kakav posao, mogao bih ti reci, da li ti poznavanje Bosanskog jezika moze pomoci ili ne.
Sretno.
Hvala, Frankfurt/Minhen/Hamburg, sada kako se sredi kamo i sta, gdje su potrebe i takodoboj wrote:moze potrajati od 2-5 mjeseci.Ja sam cekao 3 mjeseca,prvi puta ,nisu odobrili radnu vizu.Kao te poslove mogu da rade i njemci,ne moras ti.Drugi posao smo naveli da sam kao strucnjak u odredjenoj struci,postavljali su puno pitanja,kao gdje si radio ,sta si radio ,itd.Cekao sam 3,5 mjeseca ali sam dobio radnu vizu.Takodje zavisi i u kojoj drzavi u njemackoj trazis posao.Velika je i tu razlika .Ja nisam mogao dobiti vizu u baden vurtenberg(stutgart),ali sam je dobio u niedersachsen(hannover).
I tamo se ne zna ko koga j.. jer su mi govorili dvije razlicite stvari za isti dan.
Ako ti je poslodavac snalazljiv,dosta ce pomoci.Prva viza je obicno na godinu dana,pa na 3 god.
Ne znam u kakvoj si situaciji,ali budi oprezan, dosta je prevara i raznih malverzacija sa gazdama .Ne placaju,zakidaju na parama i sl.
Inace ,ja sam otisao u njem. sa americkim pasosem ,tako da sam automatski imao boravisnu dozvolu,ali radna je najveci problem.nije mi odgovaralo pa se vratio u usa.
Gazda ce morati platiti razne papire i dozvole za tebe ,bilo je oko 300 eura(2006),ne znam koliko je sada.
Goxx wrote:Pozdrav novi sam na forumu ali vidim da ovdje ima ljudi sa iskustvom koje mi moze pomoci ... pa da skratim
Trebam predati za radnu dozvolu u njemackoj i sve sam se raspitao posao (baustela) ce mi osigurati poznanik koji ima svoju firmu i on ce mi sve te papire predati i ispuniti ... e sada ono sto mene zanima je sljedece :
1. Koliko dugo se ceka odgovor (dobijanje ili odbijenica za radnu dozvolu)
2. Znam da se prva dozvola dobije na godinu dana a sta dalje mislim ovdje ostavljam iza sebe sve i posao (koji je nikakav radis a ne dobijas platu) i kucu,zivot, i nije dobro ako za godinu kada istekne radna dozvola ovi kazu da sljedecu ne mogu dobiti ili slicno
Pa ako netko ima iskustva kako to funkcionise molio bih da mi se javi.
Unaprijed zahvalan
P.S. Njemacki govorim kao i maternji a grad je Stuttgart ako to nesto znaci.
Kad dobijes na godinu onda si probio led. Poslije toga je bitno da radis bez prekida.Goxx wrote:Hvala na brzom odgovoru ... baustela armirac radi se zeljezo![]()
neznam eto nekako me to jos muci ali valjda ako dobijes na godinu ispunjavas neke uvjete i za dalje mozda je najbolje direktno nazvati i pitati![]()
Hvala jos jednom.Pozz
BadCopy wrote:Nasa vozacka trenutno vrijedi 6 mjeseci u njemackoj.
Trenutno je u izradi dogovor izmedju bosne i njemacke da se nasa vozacka moze prevesti i da ti vrijedi kao i njemacka,bez polaganja.
Trenutni jos aktuelni zakon je da nakon 6 mjeseci moras polagati ponovo vozacku manje vise sve od pocetka.
Gesendet von meinem GT-I9505 mit Tapatalk
BadCopy wrote:Nasa vozacka trenutno vrijedi 6 mjeseci u njemackoj.
Trenutno je u izradi dogovor izmedju bosne i njemacke da se nasa vozacka moze prevesti i da ti vrijedi kao i njemacka,bez polaganja.
Trenutni jos aktuelni zakon je da nakon 6 mjeseci moras polagati ponovo vozacku manje vise sve od pocetka.
Gesendet von meinem GT-I9505 mit Tapatalk