PASAT 2006 godina 1,9 ili 2,0 TDI. Pomoc!!

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

sem000

#1 PASAT 2006 godina 1,9 ili 2,0 TDI. Pomoc!!

Post by sem000 »

Pozdrav raja.
Planiram uskoro kupiti Pasata B6 2005/06 godina i dvojba je da li uzeti 1,9 ili 2,0 motor..Prijedloge molim.!!..Isto tako me zanimaju i opsta iskustva s ovim autom kao i najbolja zastita protiv kradje..Hvala..
milojicabrzi

#2 Re: PASAT 2006 godina 1,9 ili 2,0 TDI. Pomoc!!

Post by milojicabrzi »

Moj glas za 1,9 TDI. Imamo u firmi dva koja su 2.0 TDI i prilicno se kvare za tu vrstu i klasu auta. Svako mali im neki ku**c fali. Jednom je bila otisla bos pumpa na 80-ak hiljada, drugi je jednom osto na cesti.

Ovi motori 2,0 narocito ako su pumpa-diza (comon rail) to su ovi sa drvenim I i DI, su strasno osjetljivi na nase lose gorivo, i moj ti je savjet bjezi od njih.
Drvosjeca iz Dejcica

#3 Re: PASAT 2006 godina 1,9 ili 2,0 TDI. Pomoc!!

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

milojicabrzi wrote:Moj glas za 1,9 TDI. Imamo u firmi dva koja su 2.0 TDI i prilicno se kvare za tu vrstu i klasu auta. Svako mali im neki ku**c fali. Jednom je bila otisla bos pumpa na 80-ak hiljada, drugi je jednom osto na cesti.

Ovi motori 2,0 narocito ako su pumpa-diza (comon rail) to su ovi sa drvenim I i DI, su strasno osjetljivi na nase lose gorivo, i moj ti je savjet bjezi od njih.
Upravo (common rail) tehnologija se ne bazira na principu pumpa-dizna vec TDI (Turbo direct injection), ovo je slucaj kod prijasnjih generacija TDI motora. I sam VW je prije dvij-tri godine presao na common rail tehnologiju kao pouzdaniju i robusniju.
AdnanSA

#4 Re: PASAT 2006 godina 1,9 ili 2,0 TDI. Pomoc!!

Post by AdnanSA »

Mnogi se kunu da je 1,9 TDI bolji i izdržljiviji od 2,0 TDI. (Obadva Pumpa-dizna tehnologija)
2,0 TDI common rail je došao tek prošle godine ja mislim.
Ja bi sebi uzeo 1,9 u svakom slučaju.
Drvosjeca iz Dejcica

#5 Re: PASAT 2006 godina 1,9 ili 2,0 TDI. Pomoc!!

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

AdnanSA wrote:Mnogi se kunu da je 1,9 TDI bolji i izdržljiviji od 2,0 TDI. (Obadva Pumpa-dizna tehnologija)
2,0 TDI common rail je došao tek prošle godine ja mislim.
Ja bi sebi uzeo 1,9 u svakom slučaju.

Ja sam se rijesio tih traktora i kamiona, sada sam na cistom 100-oktanskom bezolovnom. :lol: :D
whow

#6 Re: PASAT 2006 godina 1,9 ili 2,0 TDI. Pomoc!!

Post by whow »

Bez obzira na model imaj u vidu da se radi o izuzetno osjetljivom autu . Neko je ranije naveo da novi Passat ima milijun nekih sitnih zvrcki zbog kojih ces cesto morati u servis . Ja sam u sest mjeseci imao nekoliko problema dva puta sam imao check engine light i tom prilikom su promjenili intake manfold , onda stereo se sam od sebe palio dok je auto bilo ugaseno ,el .podizaci stakle znaju zezati , nesto je luplalo kod ljevog punog sto nikad nije rjeseno iako je pod garancijom promjenjen amortizer , lezaj i nosac uglavnom problem nije rjesen . Lak izuzetno osjetljiv takoder noviji VW turbo modeli znaju popiti ulja Uglavnom previse problema u kratkom roku da bi se covjek zezao . Osjecaj u voznji je stvarno super kao i dizajn , interior po mom misljenju iznad prosjeka klase ali previse vremena sam proveo u servisu za moj ukus .S a pozitivne strane VW je sve poravljao pod garancijom. Uglavnom uzmi ako moras
jefferson

#7 Re: PASAT 2006 godina 1,9 ili 2,0 TDI. Pomoc!!

Post by jefferson »

Mislim da ti je bolja alternativa Octavija 1.9tdi.
Imam to auto i imao sam priliku vozti i passata 1.9tdi, uglavnom mislim da Octavija dosta bolje odradjuje posao s tim motorom jer je laksa i za nase ceste mi se cini robusnijom.
Naravno, Passat je udobniji, veci, ali vala ako su neko auto jeftino sastavili to je onda Passat B6!
Sto se tice motora, 2.0tdi PD ide super, ali i super trosi ulje i super zeza. Niko jos nije rekao da nije imao s njim problema.
Meni fakat nikad nece biti jasno sto je VW uveo taj motor, tj. sto nije nastavio evoluciju 1.9 tdi motora.
StiLista

#8 Re: PASAT 2006 godina 1,9 ili 2,0 TDI. Pomoc!!

Post by StiLista »

Vozio sam ovaj 2.0 TDI i za mene,bolja je varijanta,jer 1.9 je ipak preslab za toliko auto! A sto se tice tehnologije oba ta motora su PD (pumpa-dizna),a mislim da tek od golfa 6 pocinje da se primjenjuje common rail tehnologija!
olensoner

#9 Re: PASAT 2006 godina 1,9 ili 2,0 TDI. Pomoc!!

Post by olensoner »

Ako ces malo vise ''sportsku'' varijantu onda 2.0, ako ides na to da je pouzadnije i kvalitetnije, onda 1.9...
sem000

#10 Re: PASAT 2006 godina 1,9 ili 2,0 TDI. Pomoc!!

Post by sem000 »

Hvala na odgovorima..Svjestan sam da su to osjetljiva auta i da VW ne prati kvalitet i dugotrajnost koji je nekada imao Golf II ali ipak nekako mi to auto najvise lezi..Razmisljao sam ja i o Audi A4 isto godiste i jeste ljepsi ali zasto platiti vise para za gotovo pa istu tehnologiju..Nervira me sto cu recimo izdvojit nekih cirka oko 24000 hkm za auto sa kojim mogu nagrebat ko zuti al to je rizik koji moras prihvatit kad uzimas polovnjaka..I pored toga sto za te pare mogu uzet novo auto tipa Hyundai ili Kia ali ipak sam zagovornik varijante da je bolje vozat nabrijanu polovnu limuzinu tipa Pasat ili Audi (svaka cast svakome)..Sto se tice motora bio sam blize motoru 2,0 cisto zato sto je malo jaci i sto smatram da tako veliko auto treba jaci motor ali sad vec ni sam ne znam..Hajde dajte mi jos misljenja jer sad sam na pola-pola..
bombarder22

#11 Re: PASAT 2006 godina 1,9 ili 2,0 TDI. Pomoc!!

Post by bombarder22 »

Vozio i jedan i drugi.U vožnji 1,9 tdi sa 105 ks se osjeti nedostatak snage.Moja preporuka 2,0 sa 140ks.
Od polovnjaka sve čovjek može očekivati tako da ti svjetujem da dobro pogledaš to što namjeravaš kupiti.
Ako malo po netu zaroviš vidjećeš da ljudi sa motorom 2,0tdi imaju problema, a isto tako javljaju se drugi koji nemaju nikakvih problema sa istim tim motorom (po meni zavisi i ko i kako vozi auto).
Tako da sa srećom šta god kupiš.
Moje preporuke 2,0tdi. :thumbup:
johntra

#12 Re: PASAT 2006 godina 1,9 ili 2,0 TDI. Pomoc!!

Post by johntra »

ne znam što se svi zalijećete za 2.0 TDI, kad je poznato da ta mašina zbog preopterećenosti motora ne izdrži više od 100.000, bez ozbiljnijeg kvara, a najčešći kvar je rikavel bošike...dokazano na bezbroj primjera...
bolje ti je uzmi A4 tih godišta, oni su sa commonrail tehnologijom dizela....
octavian

#13 Re: PASAT 2006 godina 1,9 ili 2,0 TDI. Pomoc!!

Post by octavian »

izmedju ta dva, najbolji ti je izbor octavia 1.9 tdi. jeftinija, i servis jeftiniji, a gotovo isto auto, samo pod drugim znakom. ako ti zbog stereotipa smeta sto je skodin znak, stavi milotec znacke i gotovo. a 1.9 tdi motor kod octavie je sasvim dovoljan i pouzdan.
madner

#14 Re: PASAT 2006 godina 1,9 ili 2,0 TDI. Pomoc!!

Post by madner »

Octavia nema blage veze sa pasatom.
Superb je ta klasa.

#15 Re: PASAT 2006 godina 1,9 ili 2,0 TDI. Pomoc!!

Post by Default »

sve zavisi sta trazis i sta ocekujes od tog auta... taj 1.9TDI sa 105 konja iznenadjujuce dobro ide za auto te velicine i te klase... ti motori su dosta jeftiniji za odrzavanje od 2.0 TDI, naravno manje i trose a i manje su kvarljivi, dok 2.0 TDI sa 140 konja malo vishe trosi od prethodnog, malo su skuplji troskovi njegovog odrzavanja itd itd itd, ali je takodje jako dobar motor, istina malo osjetljiv na nase gorivo, ali nista strasno kao sto se to prica, imao sam iskustva i sa jednim i sa drugim motoromi samo sve rijeci hvale imam za njih... Moj licni prijedlog ti je ovaj 1.9 TDI + SM Chip Tuning sto na tom motoru dodje + nekih 30ak konja... sa snagom se dosta priblizis 2.0 TDI motoru, a potrosnja je i dalje manja kao i odrzavanje :) i sve to za dodatnih nekih 400 ili 500 KM...
sem000

#16 Re: PASAT 2006 godina 1,9 ili 2,0 TDI. Pomoc!!

Post by sem000 »

Default wrote:sve zavisi sta trazis i sta ocekujes od tog auta... taj 1.9TDI sa 105 konja iznenadjujuce dobro ide za auto te velicine i te klase... ti motori su dosta jeftiniji za odrzavanje od 2.0 TDI, naravno manje i trose a i manje su kvarljivi, dok 2.0 TDI sa 140 konja malo vishe trosi od prethodnog, malo su skuplji troskovi njegovog odrzavanja itd itd itd, ali je takodje jako dobar motor, istina malo osjetljiv na nase gorivo, ali nista strasno kao sto se to prica, imao sam iskustva i sa jednim i sa drugim motoromi samo sve rijeci hvale imam za njih... Moj licni prijedlog ti je ovaj 1.9 TDI + SM Chip Tuning sto na tom motoru dodje + nekih 30ak konja... sa snagom se dosta priblizis 2.0 TDI motoru, a potrosnja je i dalje manja kao i odrzavanje :) i sve to za dodatnih nekih 400 ili 500 KM...
Hvala..Ma nisam neki trkac pa da patim za jacinom motora ili nesto..Samo mi treba pouzdana masina shodno velicini auta..Eh sad to sto je neko imao problema sa odredjenim motorom a neko drugi nije ne znaci da taj motor ne valja nego cisto kako neko ima srece s onim sto kupi i naravno kako se vozi, koliko se vozi i kako se odrzava..Uglavnom zadovoljan sam odgovorima al daj navalite jos sa opstim ikustvima a pasonja ce leci u garazu pocetkom aprila akobogda..
whow

#17 Re: PASAT 2006 godina 1,9 ili 2,0 TDI. Pomoc!!

Post by whow »

Ja licno mislim da 105 ks nije dovoljno za takvu limuzinu. Ja sam imao Passat sa 2.0T masinom koja proizvodi 200ks i opet to nije bila neka trkalica obzirom na velicinu , mada je 200 ks sasvim dovoljno sa ugodnu voznju . Takoder imaj u vidu da je taj Passat raden da bude limuzina a ne zaprezni konj tako da su i performanse podesene za udobnost . Dakle po mom misljenju 2.0 TDI sa 140 ks je neki minimum za novog Passata. Novi Passat je zaista prava limuzina a dizajnom , materijalima u unutrasnjosti i tim nekim osjecajem u voznji stvarno za klasu ispred konkurencije .Ovdje u Sjevernoj Americi taj novi Passat je klasa za sebe mada i cjenom skuplji od recimo Honde Accord , Toyote Camry , Mazde 6 ili Altime koji vaze kao neka konkurencija. Problemi naravno nastaju kada govorimo o kvaliteti i izdrzljivosti . Ja licno sumnjam da ce za 15 godina biti previse ovih novih Passata na cesti . Oni su stvarno super kvarljivi i super osjetljivi i to ne samo kada je u pitanju elektronika nago i kada se radi o mehanici. Problem nastaje kada istekne garancija jer VW servis u Kanadi uzima 120 dollara po satu kada su u pitanju opravke tako da obzirom na stalne sitne kvarove poslije isteka garancije novi Passat postaje izuzetno skup za odrzavanja . Naravno u BiH je situacija malo drugacija kada su u pitanju servisi iako treba imati u vidu da mozda i nije najpametnije odrzavati Passata kod nekog majstora koji ima "radnju" na parkingu ili u avliji.Uglavnom postoje razlozi za i protiv , takoder sa pozitivne strane Passat ima izuzetno visoku preprodajnu vrijednost tako da u najgorem slucaju ukoliko ti se bas i ne svidi uvjek ga mozes prodati ( kao sto sam ja uradio) a da pri tome ne izgubis a ako si hairli mozes nesto i zaraditi :) , sad sve je do tebe.
jefferson

#18 Re: PASAT 2006 godina 1,9 ili 2,0 TDI. Pomoc!!

Post by jefferson »

whow wrote:Ja licno mislim da 105 ks nije dovoljno za takvu limuzinu. Ja sam imao Passat sa 2.0T masinom koja proizvodi 200ks i opet to nije bila neka trkalica obzirom na velicinu , mada je 200 ks sasvim dovoljno sa ugodnu voznju . Takoder imaj u vidu da je taj Passat raden da bude limuzina a ne zaprezni konj tako da su i performanse podesene za udobnost . Dakle po mom misljenju 2.0 TDI sa 140 ks je neki minimum za novog Passata. Novi Passat je zaista prava limuzina a dizajnom , materijalima u unutrasnjosti i tim nekim osjecajem u voznji stvarno za klasu ispred konkurencije .Ovdje u Sjevernoj Americi taj novi Passat je klasa za sebe mada i cjenom skuplji od recimo Honde Accord , Toyote Camry , Mazde 6 ili Altime koji vaze kao neka konkurencija. Problemi naravno nastaju kada govorimo o kvaliteti i izdrzljivosti . Ja licno sumnjam da ce za 15 godina biti previse ovih novih Passata na cesti . Oni su stvarno super kvarljivi i super osjetljivi i to ne samo kada je u pitanju elektronika nago i kada se radi o mehanici. Problem nastaje kada istekne garancija jer VW servis u Kanadi uzima 120 dollara po satu kada su u pitanju opravke tako da obzirom na stalne sitne kvarove poslije isteka garancije novi Passat postaje izuzetno skup za odrzavanja . Naravno u BiH je situacija malo drugacija kada su u pitanju servisi iako treba imati u vidu da mozda i nije najpametnije odrzavati Passata kod nekog majstora koji ima "radnju" na parkingu ili u avliji.Uglavnom postoje razlozi za i protiv , takoder sa pozitivne strane Passat ima izuzetno visoku preprodajnu vrijednost tako da u najgorem slucaju ukoliko ti se bas i ne svidi uvjek ga mozes prodati ( kao sto sam ja uradio) a da pri tome ne izgubis a ako si hairli mozes nesto i zaraditi :) , sad sve je do tebe.
Od svih tih auta koje si nabrojao kao passatovu konkurenciju, niti jednog osim Mazde 6 i Honde Accord nema u BiH!
A Mazda 6 kao i Honda Accord (koja dolazi sa dosta boljom tehnikom nego za Sjevernoamericko trziste), iako su po meni extra auta, i kvalitetnija od Passata B6, nalecu na zid koji se zove BH mentalitet.
Ne moze whow auto biti klasa za sebe, imati extra materijale itd, i ond kazes da za 15 godina slabo koji ce vozati jer su nekvalitetni. Ja upravo zbog plastike, cvrcaka, trapa ne kupi B6 nego B5, a razlika je bila samo 500 dolara, i to diler mi na B5 dao 3g garanciju na sve, a za B6 samo rekao dok ne istekne tvornicka, sto je bilo nekih 10,000km.
Ali sve je to neprimjereno porediti u BH uslovima. 2.0TDI u BH uslovima je bolje rjesenje od 2.0T motora, kako zbog obrtnog momenta tako i zbog potrosnje.
Medjutim, 1.9tdi ima sasvim dovoljnih 250nm, tj. 30nm samo manje od 2.0T motora! Ja sam vozio 1.9tdi po brzinomjeru ravno 200 km/h (doduse tu sam se vec poceo plasiti da klip ne izleti kroz haubu) i on je jednostavno OK u tom autu. Jel spor? Pa jeste, ali ni blizu kao sto je bio B5 sa tdi od 90ks.
Takodje, taj od 105ks trosi nenormalno malo goriva, a dosta problema koje ima 2.0tdi ovaj 1.9tdi jednostavno nema.
Ko ce odrzavati to auto je vec stvar izbora. Ono sto znam je da nas "avlijaner" zna dosta vise o autima nego ovlasteni serviseri u SAD koji ni gumu ne znaju napumpat na propisan pritisak. Na svakoj benzinskoj OMV-a mozes kupiti propisano ulje za sve nove VW, BMW, GM, Mercedes motore. U moju Skodu ovlasteni servis sipa OMV ulje 5W40 ljeti i 5W30 zimi. Znaci ako su u pitanju obicni zahvati sve to moze odraditi obicni majstor u BIH.
Medjutim, da se vratim na Passatovu konkurenciju.
Konkurencija Passatu u BiH su Renault Laguna (to je onaj proizvodjac za kojeg ti kazes da zivotari ili tako nesto) koja ima super dizel motore, i kada sam vozio novu lagunu sa dieselom od 150ks mogu samo reci da su ostavili VW dobro iza sebe.
Opel ima Vectru C koja se pokazala ludo pouzdanom i nekvarljivom sa super jakim FIAT-ovim dizelasom od 120 i 150ks a o ludilu za Insignijom je suvisno pricati. To je onaj FIAT sto onako svake godine izbaci iz "zajebancije" neku inovaciju. Pa Citroen C5, a o Audiju, BMW i Mercedesu da ne govorim.
Znaci to sto ti spominjes Altimu, Camry to mozes macku o rep okaciti jer to "ne pali" u BiH!
softly

#19 Re: PASAT 2006 godina 1,9 ili 2,0 TDI. Pomoc!!

Post by softly »

VW motoru 1,9 TDI treba spomenik podici !
johntra

#20 Re: PASAT 2006 godina 1,9 ili 2,0 TDI. Pomoc!!

Post by johntra »

može...samo treba ostaviti nekoliko ćoškova, pa se mogu na miru popišati na taj spomenik....
Haris.ba

#21 Re: PASAT 2006 godina 1,9 ili 2,0 TDI. Pomoc!!

Post by Haris.ba »

jefferson wrote:Konkurencija Passatu u BiH su
Pomenuo bih još ford mondeo i toyotu avensis(e sad kakva je razlika između camry i avensisa ne znam možda su ista auta danas, ali camry je ukinut u Evropi i zamjenio ga avensis, i tek je tad poletila prodaja u tom segmentu).

Ako se uzima polovan, mnogo je pouzdaniji 1.9 motor. A ko ne mora da se svaki dan pentra uz Širokaču i Sedrenik taj motor je mjera za Sarajevo i naše ceste u Bosni.
Neelix

#22 Re: PASAT 2006 godina 1,9 ili 2,0 TDI. Pomoc!!

Post by Neelix »

sve neki trkaci aman :-)
jefferson

#23 Re: PASAT 2006 godina 1,9 ili 2,0 TDI. Pomoc!!

Post by jefferson »

Haris.ba wrote:
jefferson wrote:Konkurencija Passatu u BiH su
Pomenuo bih još ford mondeo i toyotu avensis(e sad kakva je razlika između camry i avensisa ne znam možda su ista auta danas, ali camry je ukinut u Evropi i zamjenio ga avensis, i tek je tad poletila prodaja u tom segmentu).

Ako se uzima polovan, mnogo je pouzdaniji 1.9 motor. A ko ne mora da se svaki dan pentra uz Širokaču i Sedrenik taj motor je mjera za Sarajevo i naše ceste u Bosni.
pardon, kako ford Mondeo zaboravi. Za mene taj auto ima vanserijski ovjes!
Avensis je nekoliko kopalja ispred Camryja.
whow

#24 Re: PASAT 2006 godina 1,9 ili 2,0 TDI. Pomoc!!

Post by whow »

jefferson wrote:
whow wrote:Ja licno mislim da 105 ks nije dovoljno za takvu limuzinu. Ja sam imao Passat sa 2.0T masinom koja proizvodi 200ks i opet to nije bila neka trkalica obzirom na velicinu , mada je 200 ks sasvim dovoljno sa ugodnu voznju . Takoder imaj u vidu da je taj Passat raden da bude limuzina a ne zaprezni konj tako da su i performanse podesene za udobnost . Dakle po mom misljenju 2.0 TDI sa 140 ks je neki minimum za novog Passata. Novi Passat je zaista prava limuzina a dizajnom , materijalima u unutrasnjosti i tim nekim osjecajem u voznji stvarno za klasu ispred konkurencije .Ovdje u Sjevernoj Americi taj novi Passat je klasa za sebe mada i cjenom skuplji od recimo Honde Accord , Toyote Camry , Mazde 6 ili Altime koji vaze kao neka konkurencija. Problemi naravno nastaju kada govorimo o kvaliteti i izdrzljivosti . Ja licno sumnjam da ce za 15 godina biti previse ovih novih Passata na cesti . Oni su stvarno super kvarljivi i super osjetljivi i to ne samo kada je u pitanju elektronika nago i kada se radi o mehanici. Problem nastaje kada istekne garancija jer VW servis u Kanadi uzima 120 dollara po satu kada su u pitanju opravke tako da obzirom na stalne sitne kvarove poslije isteka garancije novi Passat postaje izuzetno skup za odrzavanja . Naravno u BiH je situacija malo drugacija kada su u pitanju servisi iako treba imati u vidu da mozda i nije najpametnije odrzavati Passata kod nekog majstora koji ima "radnju" na parkingu ili u avliji.Uglavnom postoje razlozi za i protiv , takoder sa pozitivne strane Passat ima izuzetno visoku preprodajnu vrijednost tako da u najgorem slucaju ukoliko ti se bas i ne svidi uvjek ga mozes prodati ( kao sto sam ja uradio) a da pri tome ne izgubis a ako si hairli mozes nesto i zaraditi :) , sad sve je do tebe.
Od svih tih auta koje si nabrojao kao passatovu konkurenciju, niti jednog osim Mazde 6 i Honde Accord nema u BiH!
A Mazda 6 kao i Honda Accord (koja dolazi sa dosta boljom tehnikom nego za Sjevernoamericko trziste), iako su po meni extra auta, i kvalitetnija od Passata B6, nalecu na zid koji se zove BH mentalitet.
Ne moze whow auto biti klasa za sebe, imati extra materijale itd, i ond kazes da za 15 godina slabo koji ce vozati jer su nekvalitetni. Ja upravo zbog plastike, cvrcaka, trapa ne kupi B6 nego B5, a razlika je bila samo 500 dolara, i to diler mi na B5 dao 3g garanciju na sve, a za B6 samo rekao dok ne istekne tvornicka, sto je bilo nekih 10,000km.
Ali sve je to neprimjereno porediti u BH uslovima. 2.0TDI u BH uslovima je bolje rjesenje od 2.0T motora, kako zbog obrtnog momenta tako i zbog potrosnje.
Medjutim, 1.9tdi ima sasvim dovoljnih 250nm, tj. 30nm samo manje od 2.0T motora! Ja sam vozio 1.9tdi po brzinomjeru ravno 200 km/h (doduse tu sam se vec poceo plasiti da klip ne izleti kroz haubu) i on je jednostavno OK u tom autu. Jel spor? Pa jeste, ali ni blizu kao sto je bio B5 sa tdi od 90ks.
Takodje, taj od 105ks trosi nenormalno malo goriva, a dosta problema koje ima 2.0tdi ovaj 1.9tdi jednostavno nema.
Ko ce odrzavati to auto je vec stvar izbora. Ono sto znam je da nas "avlijaner" zna dosta vise o autima nego ovlasteni serviseri u SAD koji ni gumu ne znaju napumpat na propisan pritisak. Na svakoj benzinskoj OMV-a mozes kupiti propisano ulje za sve nove VW, BMW, GM, Mercedes motore. U moju Skodu ovlasteni servis sipa OMV ulje 5W40 ljeti i 5W30 zimi. Znaci ako su u pitanju obicni zahvati sve to moze odraditi obicni majstor u BIH.
Medjutim, da se vratim na Passatovu konkurenciju.
Konkurencija Passatu u BiH su Renault Laguna (to je onaj proizvodjac za kojeg ti kazes da zivotari ili tako nesto) koja ima super dizel motore, i kada sam vozio novu lagunu sa dieselom od 150ks mogu samo reci da su ostavili VW dobro iza sebe.
Opel ima Vectru C koja se pokazala ludo pouzdanom i nekvarljivom sa super jakim FIAT-ovim dizelasom od 120 i 150ks a o ludilu za Insignijom je suvisno pricati. To je onaj FIAT sto onako svake godine izbaci iz "zajebancije" neku inovaciju. Pa Citroen C5, a o Audiju, BMW i Mercedesu da ne govorim.
Znaci to sto ti spominjes Altimu, Camry to mozes macku o rep okaciti jer to "ne pali" u BiH!
Uh Jefferson, kralj svih polemika ! U redu skontao sam ti mislis da je B5 bolji od B6 i ja ti ne osporavam pravo da u to vjerujes svim srcem i dusom . Ja imam potpuno drugacije misljenje ako nista zbog veoma pozitivnog iskustva sa B6 kojega sa poslije sest mjeseci i 12 hiljada km vozikanja utopio za 2 hiljade dolara vise nego sto sam ga platio sto za B5 nikada neces moci obzirom da se radi o vozilu koje se vise ne proizvodi. Dakle nema mjesta prici o bosanskom mentalitetu koji glorificira VW-a , u pitanju je globalni trend a u mom slucaju radi se o cistom pragmatizamu .
Anyway , Englezi cesto zavrse konverzciju frazom " it was nice talking to you " cak i kad to ne misle i na znam zasto i mi Bosanci ne bi mogli usvojiti ovakvu praksu a ne da se odmah hvatamo za vratove cak i kada je u pitanju najbizarniji argument. U pravu si Passat nije najbolje auto u klasi , od Passata je realno dosta bolja Honda Accord , Mazda 6 i najvjerovatnije vecina Japanske konkurencije , stoga se VW i fura na taj neki abstraktni autobahn osjecaj i das auto smicalice koje se namogi izmjeriti na poligonu i u test voznji jer realno na papiru gotovo svaki Japanac u klasi je bolji od Passata stoga VW i svrstava Passata u klasu za sebe da bi izbjegao poredenja . Javna je tajna da se Njemacko auto u Americi uglavnom kupuje zbog PRESTIZA i stoga novi Passat u Kanadi kosta 7 000 dollara vise od slicno opremljenog a boljeg Accorda i 10000 vise od Camrija. Oba ce nadzivjeti Passata a za ono sto je potrebno normalnom vozacu puno bolje odradzuju posao. Nazalost ili na srecu Passat je taj koji fantasticno drzi cjenu kada je u pitanju ovaj dio marketa i mislim da u tome nema nista lose . Novi Citroen , o kome sam do sada cuo samo pozitivne ocjene placa danak off branda stoga jednom kada ga kupis mozes se mirno vjencati sa tim autom jer kada ga budes prodavao na njemu ces izgubiti toliko love da ces vidjeti zvjezde pred ocima . Steta sto taj novi Citroen nema VW amblem na haubi jer bi u tom slucaju vjerovatno bio Auto Godine , Decenije itd. Uglavnom nadam se da shvacas moju poentu ,ponekad je vaznije za TO ZA KOJI TIM IGRAS NEGO KAKAV SI ZAISTA IGRAC. Anyway it was nice talking to you :-D
jefferson

#25 Re: PASAT 2006 godina 1,9 ili 2,0 TDI. Pomoc!!

Post by jefferson »

Otkrio covjek ameriku!
Nisam ti ja rekao da je bolji B5 od B6, nego sam samo htio tvoju tezu potvrditi. ormalno da je B6 napredniji automobil itd, ali uporno prosipas sjevernoamericko poimanje automobila u BH uslovima.
Dajes kontradiktorne izjave. prvo nevalja nista unutra, a onda kako je extra auto.
Ti ko da si svjeta vidio onda kad si otisao iz BiH!
Locked