Ko ce pobjediti?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

whow

#1 Ko ce pobjediti?

Post by whow »

Ko ce biti novi lider u auto industriji.

* Pomalo neocekivano , a ponajvise akvizicijom Porseaa i Audija te kupovinom 80% akcija Suzukija , VW koncern preuzima lidersku poziciju.

*Toyota je na drugom mjestu po broju prizvedenih vozila i trenutno prolazi kroz manju krizu.

*Ford je u zavrsnim fazama restrukruiranja pokazuje finaciijsku dobit i jos uvjek absolutni lider u pick-up segmnentu koji je u sjevernoj americi mozda i najvazniji a svakako najprofitabilniji segment.

* Huyndaji koji u svome vlasnistvu ima Kia-u biljezi porast prodaje u gotovo svim segmentima.

* GM jos uvjek prolazi kroz krizu , izgubljeno je povjerenje trzista ,tako da i pored novih proizvoda nema znacajnih promjena u koncepciji kada je u pitanju ovaj gigant . GM u biti nastavlja sa vise manje istom strategijom proizvodnje auta za mase , nazalost trziste ne biljezi odvec pozitivan prijem novih GM vozila dok se prosjecan americki kupac radije opredjeljuje za kvalitetniju Japanski konkurenciju.

* Chrysler biljezi veliki pad prodaje i prizvodnje i trenutno nema niti jedno vozilo kojem bi parirao konkurenciji.

* Honda je u usponu i vazi za najkvalitetnijeg proizvodaca medu Japancima.

* Talijani i Francizi opstaju zbog lokalnog trzista protekcionizma autoindustrije u EU razno -raznih olaksica .

Ko je pobjediti?
whow

#2 Re: Ko ce pobjediti?

Post by whow »

Bosnohercegovac wrote:Neče nitko pobijediti, jer nije taj tip natjecanja.

Samo če doči do još večeg ukrupnjavanja.

VW dobro radi, ali sa preuzimanjem velikog broja konkurenata, pojavljuje mu se problem velikog broja sopstvenih brendova koji se međžusobno natječu(WV, Audi, Seat, Skoda, Suzuki i luksuznih Porsche, Bentley, Bugatti). U neko dogledno vrijeme morat če smanjit broj marki ili može doživjet sudbu GM-a.

Ford prilično dobro radi i u SAD i u Europi, i trebao bi se trudit pojačat poziciju u Aziji (Kini) i J. Americi. A i nedostaje mu neki luksuzni brend da se natjeće sa MB, BMW i Lexus. Sadašnji Lincoln to naprosto nije, neki buduči unapredženi Lincoln možda.

Toyota je ok, mada u Europi (a bogami i diljem svijeta) će joj nedostajat neki niskobuđžetni brend.

Vjerujem da če se GM brzo oporavit, i na svim tržištima je relativno dobro zastupljen, i dobro je postupio što nije prodao Opel, jer bi time skoro pa uništio svoju poziciju U Europi, jer je europski Chevrolet još uvijek slabašan i na ne tako dobrom glasu. Takođže, kao i Fordu nedostaje mu luksuzni brend koji če se uspješno natjecat sa MB, MBW i Lexus. Pokušao je sa Cadillacom, ali rezultati su veoma slabi. CTS je imao neki uspjeh, ali čak i on u europi je prošao dosta neprimjetno.

Hyundai/Kia posljednjih godina znaju samo za rast, napredak i poboljsanje kvalitete. Krenuli su i sa luksuznim modelima Hyundai-a (Hyundai Genesis i Equus) koji se hoće natjecat sa Mercedesom E i S klase(BmW 5,7; Audi A6,A8, Lexus GS, LS), ali pitanje da li će to biti uspješno i da li će kupci uspjet svarit tako nagli rast brenda. A možda će se i odlučit za stvaranje novog luksuznog brenda.

Pitanje kako će proći ova advantura FIAT-a(Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Maserati, Ferarri) sa Chryslerom(Chrysler, Dodge, Ram, Jeep) , i da li će se Chrysler izvući sa novom FIAT-ovom tehnologijom i novim motorima, i naravno povečanjem razine kvalitete. I pitanje je hoče li Lancia i Alfa preživjeti, sledeće desetljeće, jer pojavljuju se neke glasine o gašenju jednog od brendova. Ako ne prožde ovo sa Chryslerom, FIAT će sigurno tražit novog partnera - to bi vjerojatno bili PSA/Mitsubishi ili Renault/Nissan. Takođže je i pitanje kako će proči kod Američkih kupaca odvajanje Rama od Dodga u samostalan brand.

PSA (Peugeot/Citreon) će ići na još veču saradnju sa Mitsubishijem, a posebno u pogledu hibridnih i elektrićnih automobila.

S druge strane, jačaće saradnju Renault i Nissan (Renault, Nissan, Samsung Motors, Dacia). Nissan je već počeo širenje kapaciteta za proivodnju lithuim-ion baterija koji će se ugrađživati u modele Reanulta i Nissana.

Honda je u usponu u Americi, ali u Evropi je dosta slaba, i to veoma, i ne vidim kako bi to mogla poboljšat. U Europi Honda nema jeftini brend, a sama Honda je prilićno skupa. I tako će i ostat jer ne vjerujem da će dovest Acuru u Europu kad su neki Američki modeli Acure u Europi Honde. Tako da će i njoj faliti low-bugdet brand.

Ne bi bilo neočekivano da dođže do neke veče saradnje izmeđžu Mercedes-Benz-a i BMW-a u skorijoj budučnosti.

Ne treba zaboraviti ni Indijce i Kineze, i to posebno Kineze.
Mislim da ce u narednih 10 godina doci do globalizacije u smislu da ce opstati najvjerovatnije 4-5 velike kompanije koje ce uglavnom imati proizvodnju u Kini i Indiji zbog jetine radne snage. Takoder mislim da ce doci do specijalizacije proizvoda tako da ce Amerikanci najvjerovatnije proizvoditi iskljucivo pick -up brand . Europljani ce vjerovatno proizvoditi luxury brands dok ce Japanci vjerovatno potpuno preuzeti taj neki srednji segment i kompakt klasu . Na duge staze vidim Kineske i Indiske auto kompanije kao lidere u industriji. Misli da ce brandovi poput Chryslera , Fiata , Opela , Citroena , Volva , Lada i slicni biti ugaseni...
olensoner

#3 Re: Ko ce pobjediti?

Post by olensoner »

Zato bi Citroen, Volvo, Fiat i Opel bili ugaseni?
Bullet Tooth Tony

#4 Re: Ko ce pobjediti?

Post by Bullet Tooth Tony »

Image
Neelix

#5 Re: Ko ce pobjediti?

Post by Neelix »

Bosnohercegovac wrote:Neče nitko pobijediti, jer nije taj tip natjecanja.

Samo če doči do još večeg ukrupnjavanja.

VW dobro radi, ali sa preuzimanjem velikog broja konkurenata, pojavljuje mu se problem velikog broja sopstvenih brendova koji se međžusobno natječu(WV, Audi, Seat, Skoda, Suzuki i luksuznih Porsche, Bentley, Bugatti). U neko dogledno vrijeme morat če smanjit broj marki ili može doživjet sudbu GM-a.

Ford prilično dobro radi i u SAD i u Europi, i trebao bi se trudit pojačat poziciju u Aziji (Kini) i J. Americi. A i nedostaje mu neki luksuzni brend da se natjeće sa MB, BMW i Lexus. Sadašnji Lincoln to naprosto nije, neki buduči unapredženi Lincoln možda.

Toyota je ok, mada u Europi (a bogami i diljem svijeta) će joj nedostajat neki niskobuđžetni brend.

Vjerujem da če se GM brzo oporavit, i na svim tržištima je relativno dobro zastupljen, i dobro je postupio što nije prodao Opel, jer bi time skoro pa uništio svoju poziciju U Europi, jer je europski Chevrolet još uvijek slabašan i na ne tako dobrom glasu. Takođže, kao i Fordu nedostaje mu luksuzni brend koji če se uspješno natjecat sa MB, MBW i Lexus. Pokušao je sa Cadillacom, ali rezultati su veoma slabi. CTS je imao neki uspjeh, ali čak i on u europi je prošao dosta neprimjetno.

Hyundai/Kia posljednjih godina znaju samo za rast, napredak i poboljsanje kvalitete. Krenuli su i sa luksuznim modelima Hyundai-a (Hyundai Genesis i Equus) koji se hoće natjecat sa Mercedesom E i S klase(BmW 5,7; Audi A6,A8, Lexus GS, LS), ali pitanje da li će to biti uspješno i da li će kupci uspjet svarit tako nagli rast brenda. A možda će se i odlučit za stvaranje novog luksuznog brenda.

Pitanje kako će proći ova advantura FIAT-a(Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Maserati, Ferarri) sa Chryslerom(Chrysler, Dodge, Ram, Jeep) , i da li će se Chrysler izvući sa novom FIAT-ovom tehnologijom i novim motorima, i naravno povečanjem razine kvalitete. I pitanje je hoče li Lancia i Alfa preživjeti, sledeće desetljeće, jer pojavljuju se neke glasine o gašenju jednog od brendova. Ako ne prožde ovo sa Chryslerom, FIAT će sigurno tražit novog partnera - to bi vjerojatno bili PSA/Mitsubishi ili Renault/Nissan. Takođže je i pitanje kako će proči kod Američkih kupaca odvajanje Rama od Dodga u samostalan brand.

PSA (Peugeot/Citreon) će ići na još veču saradnju sa Mitsubishijem, a posebno u pogledu hibridnih i elektrićnih automobila.

S druge strane, jačaće saradnju Renault i Nissan (Renault, Nissan, Samsung Motors, Dacia). Nissan je već počeo širenje kapaciteta za proivodnju lithuim-ion baterija koji će se ugrađživati u modele Reanulta i Nissana.

Honda je u usponu u Americi, ali u Evropi je dosta slaba, i to veoma, i ne vidim kako bi to mogla poboljšat. U Europi Honda nema jeftini brend, a sama Honda je prilićno skupa. I tako će i ostat jer ne vjerujem da će dovest Acuru u Europu kad su neki Američki modeli Acure u Europi Honde. Tako da će i njoj faliti low-bugdet brand.

Ne bi bilo neočekivano da dođže do neke veče saradnje izmeđžu Mercedes-Benz-a i BMW-a u skorijoj budučnosti.

Ne treba zaboraviti ni Indijce i Kineze, i to posebno Kineze.

druze, dobronamjerna kritika, poradi malo na gramatici, trebat ce ti u zivotu.
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#6 Re: Ko ce pobjediti?

Post by corolla02 »

Pred brojnom konkurencijom, KUPAC je taj koji najvise beneficira, tj. pobjedjuje!

The End of the Story :!:
:D
citroen

#7 Re: Ko ce pobjediti?

Post by citroen »

Svi ce jednog dana propasti,ali ce samo passat 2.0T i Honda ridgeline ostati u zivotu....................... :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :x :x :x :x :x :x :x :x :x :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:
whow

#8 Re: Ko ce pobjediti?

Post by whow »

citroen wrote:Svi ce jednog dana propasti,ali ce samo passat 2.0T i Honda ridgeline ostati u zivotu....................... :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :x :x :x :x :x :x :x :x :x :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:
Easy now bortherman ;-)
VW forever.

Nema razloga da se vrijedamo. Ja sam generacija koja je bila ponosna na
TAS
FK Sarajevo
i Sarajevsko Pivo
Mi smo vjerovalali da je Golf 2 najbolje auto , cugale se Sarajevske pive iz zelenih flase i kleli se u Papeta . Ti vjerovatno namas pojma o cemu pricam stoga i nemozes razumjeti tu nervno emotivnu vezu izmedu Sarajlija i VW-a ;-)
citroen

#9 Re: Ko ce pobjediti?

Post by citroen »

Ma sta ja imam da razumijem covjeka koji lupa gluposti svaki dan,covjek cije je ime Copy a prezime Paste,nebi me cudilo da si isao kod vidovite Dzemile pa da ti je ona ovakve gluposti nalaprdala,ili mozda Milan tarot,pa on je strucnjak za auto industriju :zzzz: ......"WhoW"pravo mi te zao,najiskrenije. :sad: ..........
whow

#10 Re: Ko ce pobjediti?

Post by whow »

Ekonomija je oduvjek bila uslovljena politikom tako da ce i buducnost auto industrije u najvecoj mjeri ovisiti o volji i konstalaciji interesa politickih faktora. Dogadaji sa pocetka i sredine prosle godine kao i krah finaciskog trzista u USA i ostatku svjeta su pokazali da je slobodno trziste iluzija te da prepusteni iskljucivo zakonomima trzista kompanije poput GM , Chryslera a mnogo puta kroz historiju Fiata , Renaulta ,Opela i drugih danas ne bih postojale. U tom smislu mislim da "time frame" koji sam postavio nije nimalo preuranjen, naravno "pogadanje datuma" je kranje nezahvalno i to cu ostaviti za moga dragog prijatelja "Citroena" koji vidim koristi za referencu Dzemilu i kasike :-) no posto to nije moja ekperiza nemogu komentirati njegove metode. No kakobilo ,zakoni slobodnog trzista su relativno jednostavni , ponuda i potrznja , odnosno postojanje slobodne konkurencije i opstanak najjacih. Americki auto market , sa druge strane ,je bio tipican primjer oligarhije Big Three prizasle is dugogodisnjeg monopola ali nedostatak kvalitetnih veza sa stvarnoscu te arogancija i nipodastavanje konkurencije utemeljena na vjerovanju da Amerikanci nikade nece kupovati Japansko ,Korejansko ili Europsko su ih dovele pred svrsen cin . Kada su se probudili iz sna Amerikanci su spoznali konkurenciju koja ima bolje prizvode , pogone , sposobniju radnu stagu ,pozitivnije ekonomsko ozracje i pozitivan saldo . Da kojim slucajem Obamina administracija nije "posudila"sumu koja mozda iznosi i 100 milijardi dollara GM bi danas bila potpuno drugacija kompanije. Imajuci u vidu da se procjenjuje da direktno ili indirektno Americka auto industrija zaposljava desetak miliona radnika lako je zakljuciti da Obamina administracija naravno nije spasavala GM nego vlastite interese. Ista je situacija i sa Fiatom , Renaultom , Peugeotom , Ladom . Opelom i drugim kompanijama koji prezivljavaju zahvaljujuci "life line"koje im pruza maticna drzava. Poenta svega jeste da opstanak i prezivljavanje na "auto -pijaci" nije i nece biti baziran iskljucivo na kvaliteti proizvoda nego ce ovisiti o mnogim drugim faktorima ukljucujuci ponajvise one politicke.
citroen

#11 Re: Ko ce pobjediti?

Post by citroen »

Bas lupas kralju,nemas dvije ciste u glavi :? Pa te,sto ti hvalis prvi su skocili u zastitu domace auto industrije,svabe kralju su prve pocele s tim,eto peugeot,citroen ,lada ce propasti zato sto ti to kazes,nego koji Qurac ti radis u edmontonu tako pametan,zasto ne apliciras na radno mjesto savjetnika za spasavanje auto industrije u kabinetu Obame ili tvojih Kanadjana,mislis da si najpametniji,e pa nisi kralju :zzzz: izgleda da ti je taj minus tamo udario dobro na te vijuge u tikvici,ali ti neces ABD to docekati,propast ovih kompanija koje si spomenuo..Uzivaj u tesko stecenoj penziji na -56c :D :D :D :D :D :D
whow

#12 Re: Ko ce pobjediti?

Post by whow »

citroen wrote:Bas lupas kralju,nemas dvije ciste u glavi :? Pa te,sto ti hvalis prvi su skocili u zastitu domace auto industrije,svabe kralju su prve pocele s tim,eto peugeot,citroen ,lada ce propasti zato sto ti to kazes,nego koji Qurac ti radis u edmontonu tako pametan,zasto ne apliciras na radno mjesto savjetnika za spasavanje auto industrije u kabinetu Obame ili tvojih Kanadjana,mislis da si najpametniji,e pa nisi kralju :zzzz: izgleda da ti je taj minus tamo udario dobro na te vijuge u tikvici,ali ti neces ABD to docekati,propast ovih kompanija koje si spomenuo..Uzivaj u tesko stecenoj penziji na -56c :D :D :D :D :D :D
Mislim da si rekao sve sto si imao u ovih nekoliko postova. Hvala na javljanju.
citroen

#13 Re: Ko ce pobjediti?

Post by citroen »

imam ja jos materijala za tebe,no sikiriki frendu :skoljka: :skoljka:
whow

#14 Re: Ko ce pobjediti?

Post by whow »

citroen wrote:imam ja jos materijala za tebe,no sikiriki frendu :skoljka: :skoljka:
hm , o.k.

Natrag na temu .
Radi se o tome da htjeli mi to ili ne u narednih deset- dvadest godina dolazi do znacajnih promjena ne samo u auto industriji i njenim sastavnim faktorima nego vjerovatno i nacinu na koji je ova idustrija funkcionira do sada. Dakle radi se o promjenama elementarnih vrjednosti koje su vazile u auto industriji a to su :

- Koncept automobila /vozila . Dosadasnji model vozila pokretranog ,dizel -benzin, agregatom na unutrasnje sagorjevanje definitvino ulazi u zadnju fazu. Takoder je upitan i sam dizajn vozila / automobila koji u sadasnjoj formi donosi znakovite probleme sa stanovista ; saobracajnih mreza , recikliranja , ekologije , itd , itd .

-Koncept proizvodnje; mnoge drzave su godinama podrzavale model subvecioniranja auto - industrije iz mnogobrojnih razloga . Suocene sa rastucim ekonomskim i financiskim problemima postavlja se pitanje koliko ce nacionalne administracije nastaviti sa ovakvim konceptom na ustrb drugih programa kao sto je recimo zdravstveno osiguranje , itd.

- Infrastruktura i odrzavanje : vrijeme velikih projekata i big dealova je proslo , odrzavanje auto mreza onakvih kakve su danas predstavlja ogromno breme za ekonomiju.

- Financiranje : vrijeme malih kompanija i malih projekata je definitivno proslo , auto industrija je business samo za one sa najdubljim dzepom sto neminovno dovodi do ukrupnjavanja te gasenja pojedinih marki .

- Proizvodnja - koncept resourceing-a tj. izmjestanja proizvodnje u regije sa jeftinom radnom snagom ( Kina , Indija itd) se pokazao katastrofalnim za nacionalne ekonomije cak i sa stanovista moralnih vrijednosti .

Dakle lako je uociti da se auto industrija nalazi pred razdobljem velikih promjena, kao sto je to bila prije no sto je Ford uveo prvu proizvodnu traku i promjenio reljef industrije . Vjerovati da ce kompanije poput Lade , Chryslera pa cak i Citroena prezivjeti ovu utakmicu je po mom misljenju naivno iako ne i nemoguce . Kinezi imaju potecijalne sanse da ovladaju trenutnom tehnologijom medutim ono sto treba razumjeti je da je trenutna tehnologija u biti tehnologija proslosti , ukoliko dobiju pristup naprednim tehnologijama nama sumnje da ce Kina i Indija postati nove sile u industriji uopce . Dakle dolazi vrijeme promjena i vjerujem da ce nove tehnologije izmjeniti auto industriju na isti nacin na koji je internet izmjenio komunikaciju medu ljudima .
detroit-mercy

#15 Re: Ko ce pobjediti?

Post by detroit-mercy »

Cak i jedan Sergio Marchionne predvidja da u buducnosti u svijetu ima mjesta za jedno 5-6 velikih igraca, tako da prave konsolidacije u auto industriji tek predstoje. Mnoge marke automobila koje mi znamo danas ce nestati u iducih par godina, kao sto od ove godine nece vise biti Ponitaca, Saturna, SAAB jos se nista ne zna. Nekadasnji nacionalni ponosi popul Lade i Citroena bi mogli nestati sa svjetske automobilske scene.
citroen

#16 Re: Ko ce pobjediti?

Post by citroen »

joj,pa vi sjevernjaci ste nevjerovatni....hajde samo recite odakle vadite takve gluposti,pa ljudi jel vi citate ista sem washington posta ili timesa....Neki proizvodjaci jesu u krizi,al sad da je citroen u krizi :-) :-) :-) porediti ga sa chryslerom je suludo,pa ljudi citate li vi evropske revije,bacite pogled i na drugu stranu malo,citroen je stabilna kompanija,meni je zao par kompanija koje su bankrotirale,najvise ljudi koji su ostali bez posla,ali moj nesretni Whow i nesretni Detroitu citroen ima historiju(izuzetnu),i nece se tako lahko to ime ugasiti,isto kao i Alfa Romeo ili jos neka imena, a ako ga nekad napadnu problemi imaju kinezi love da ga oporave,a tamo je citros vec dugo godina prisutan tako da vase laprdanje o propasti pojedinih brandova nepije vode.Niko nece propasti sve dok kinezi imaju para,a evo jedna friska vijest,Kina 2030 postaje najaca ekonomska sila,a mozda i ranije jer ljudi kao sto su WhoW sa svojom istancanom telegencijom unistavaju sjeverno americku privredu :dance: :dance: :dance: :dance: :dance: :dance:
whow

#17 Re: Ko ce pobjediti?

Post by whow »

detroit-mercy wrote:Cak i jedan Sergio Marchionne predvidja da u buducnosti u svijetu ima mjesta za jedno 5-6 velikih igraca, tako da prave konsolidacije u auto industriji tek predstoje. Mnoge marke automobila koje mi znamo danas ce nestati u iducih par godina, kao sto od ove godine nece vise biti Ponitaca, Saturna, SAAB jos se nista ne zna. Nekadasnji nacionalni ponosi popul Lade i Citroena bi mogli nestati sa svjetske automobilske scene.
Potpuno se slazem i mislim da je trenutno stanje donekle uslovljeno i samom konkurencijom koja danas postoji. Stvaranje oligarhije ce eliminirati problem konkrurencija koja kao sto smo vidjeli moze dovesti i do opce nacionalne krize. Sa pozitivne strane novo auto nikada nije bilo jeftinije nego sto je to sada tako da recimo danas jedna nova Toyota corolla kosta manje nego sto je kostala prije 8 godina. Mislim da cak postoji i vjerovatnoca da krajnji rezultat postane jedna super-multinacionalna kompanija koja ce kordinirati funkcioniranje ovih 5-6 velikih koncerna. Nesto slicno postoji i u avio industiji gdje se citava Europa ujedinila oko Airbus projekta da bi mogla konkurirati Boeingu. Progres se ostvaruje kroz faze integracije i dezintegracije i cini mi se da ce auto - kompanije koje nemaju potporu velike kompanije , citaj financiske ustanove doci u nezavidnu situaciju.
detroit-mercy

#18 Re: Ko ce pobjediti?

Post by detroit-mercy »

citroen wrote:joj,pa vi sjevernjaci ste nevjerovatni....hajde samo recite odakle vadite takve gluposti,pa ljudi jel vi citate ista sem washington posta ili timesa....Neki proizvodjaci jesu u krizi,al sad da je citroen u krizi :-) :-) :-) porediti ga sa chryslerom je suludo,pa ljudi citate li vi evropske revije,bacite pogled i na drugu stranu malo,citroen je stabilna kompanija,meni je zao par kompanija koje su bankrotirale,najvise ljudi koji su ostali bez posla,ali moj nesretni Whow i nesretni Detroitu citroen ima historiju(izuzetnu),i nece se tako lahko to ime ugasiti,isto kao i Alfa Romeo ili jos neka imena, a ako ga nekad napadnu problemi imaju kinezi love da ga oporave,a tamo je citros vec dugo godina prisutan tako da vase laprdanje o propasti pojedinih brandova nepije vode.Niko nece propasti sve dok kinezi imaju para,a evo jedna friska vijest,Kina 2030 postaje najaca ekonomska sila,a mozda i ranije jer ljudi kao sto su WhoW sa svojom istancanom telegencijom unistavaju sjeverno americku privredu :dance: :dance: :dance: :dance: :dance: :dance:
Prijatelju u kojoj industriji radis kao prvo. Kao drugo, izvori informacija su od Sergia Marchionna, Carlos Goshn, Dieter Zetche, i mnogi drugi. Vjerujem da oni znaju sta pricaju. Svi oni govore o 5 ili 6 globalni igraca, sva trojica su iz Evrope i vode velike evropske auto koncerne. Citroen je suvise mali da bi opstao, pored toga ja mislim da je Pegueot vlasnik Citroena. Sada jedno cisto retoricko pitanje za tebe, koja je tvoja percepcija, kao konzumera, Citroenovih vozila a koja je Peguet-ovih. Pazi sta ces reci jer u tvome odgovoru se upravo krije sudbina te firme.
Sto se tice Alfa Romea, i sam Fiat nije siguran sta da radi sa nekim markama u svom proizvodnom miljeu, poput Lanchie i Alfa Romea. Ne pozivaj se na istoriju jer ona u businessu ne znaci nista, jer kada je Oldsmobil ili Ponitac proizvodio automobile, jedna KIA, Hundai, ili Honda se nisu ni u jajima muckali.
citroen

#19 Re: Ko ce pobjediti?

Post by citroen »

detroit-mercy wrote:
citroen wrote:joj,pa vi sjevernjaci ste nevjerovatni....hajde samo recite odakle vadite takve gluposti,pa ljudi jel vi citate ista sem washington posta ili timesa....Neki proizvodjaci jesu u krizi,al sad da je citroen u krizi :-) :-) :-) porediti ga sa chryslerom je suludo,pa ljudi citate li vi evropske revije,bacite pogled i na drugu stranu malo,citroen je stabilna kompanija,meni je zao par kompanija koje su bankrotirale,najvise ljudi koji su ostali bez posla,ali moj nesretni Whow i nesretni Detroitu citroen ima historiju(izuzetnu),i nece se tako lahko to ime ugasiti,isto kao i Alfa Romeo ili jos neka imena, a ako ga nekad napadnu problemi imaju kinezi love da ga oporave,a tamo je citros vec dugo godina prisutan tako da vase laprdanje o propasti pojedinih brandova nepije vode.Niko nece propasti sve dok kinezi imaju para,a evo jedna friska vijest,Kina 2030 postaje najaca ekonomska sila,a mozda i ranije jer ljudi kao sto su WhoW sa svojom istancanom telegencijom unistavaju sjeverno americku privredu :dance: :dance: :dance: :dance: :dance: :dance:
Prijatelju u kojoj industriji radis kao prvo. Kao drugo, izvori informacija su od Sergia Marchionna, Carlos Goshn, Dieter Zetche, i mnogi drugi. Vjerujem da oni znaju sta pricaju. Svi oni govore o 5 ili 6 globalni igraca, sva trojica su iz Evrope i vode velike evropske auto koncerne. Citroen je suvise mali da bi opstao, pored toga ja mislim da je Pegueot vlasnik Citroena. Sada jedno cisto retoricko pitanje za tebe, koja je tvoja percepcija, kao konzumera, Citroenovih vozila a koja je Peguet-ovih. Pazi sta ces reci jer u tvome odgovoru se upravo krije sudbina te firme.
Sto se tice Alfa Romea, i sam Fiat nije siguran sta da radi sa nekim markama u svom proizvodnom miljeu, poput Lanchie i Alfa Romea. Ne pozivaj se na istoriju jer ona u businessu ne znaci nista, jer kada je Oldsmobil ili Ponitac proizvodio automobile, jedna KIA, Hundai, ili Honda se nisu ni u jajima muckali.

Radim u vatrogasnoj industriji :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: ,oni govore o 5 ili 6 globalnih igraca,a ko ce biti ti globalni igraci,recite mi molim vas,pa sad vec imate te globalne igrace,ustvari vec je pocelo udruzivanje pojedinih kompanija.Citroen prodaje sasvim dovoljno automobila godisnje,tako da ne treba govoriti uopste o opstanku,a ako dodju crni dani imaju kinezi da to kupe.Ljudi proizvode automobile za one koji cijene avangardu,za razliku od vas koji to ne kontate,vi imate neke svoje furke i ja to cijenim,tako da ce se uvijek skupiti jedan mali milion ljudi koji ce kupiti citroena,sto ce mu donijeti opstanak,a sutra da se desi recimo, da Volkswagen kupi citroena ja necu plakati,ili da se citroen udruzi sa mitsubishiem,sto je realna opcija,takodjer necu plakati....Ovo za oldsmobil i pontiac je tacno da su se poceli proizvoditi prije ovih ore nabrojanih kompanija,ali sta su dali autoindustriji oni :?: nista kralju,po cemu su bili poznati oni,ja koliko znam samo po potrosnji ali i pored toga oni imaju svoje fanove.O citroenevoj istoriji necu ti pisati,posjeti njihov sajt i procitaj sam,a ja cu ti reci da istorija znaci,dacu ti par primjera.Jaguar...ljudi trebali ugasiti taj brand,pa ga kupe indijci i oporave,zatim land rover,bentley i jos mnogi.Sve ce to biti ok moj Detroitu,da ne bude da sam samo fan citroena,isto tako sam zaljubljenik u Alfu,Hondu,BMW,peugeot,subaru ..Budi ti meni pozdravljen iz Sarajeva :bih:
whow

#20 Re: Ko ce pobjediti?

Post by whow »

citroen wrote:
detroit-mercy wrote:

Radim u vatrogasnoj industriji :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: ,oni govore o 5 ili 6 globalnih igraca,a ko ce biti ti globalni igraci,recite mi molim vas,pa sad vec imate te globalne igrace,ustvari vec je pocelo udruzivanje pojedinih kompanija.Citroen prodaje sasvim dovoljno automobila godisnje,tako da ne treba govoriti uopste o opstanku,a ako dodju crni dani imaju kinezi da to kupe.Ljudi proizvode automobile za one koji cijene avangardu,za razliku od vas koji to ne kontate,vi imate neke svoje furke i ja to cijenim,tako da ce se uvijek skupiti jedan mali milion ljudi koji ce kupiti citroena,sto ce mu donijeti opstanak,a sutra da se desi recimo, da Volkswagen kupi citroena ja necu plakati,ili da se citroen udruzi sa mitsubishiem,sto je realna opcija,takodjer necu plakati....Ovo za oldsmobil i pontiac je tacno da su se poceli proizvoditi prije ovih ore nabrojanih kompanija,ali sta su dali autoindustriji oni :?: nista kralju,po cemu su bili poznati oni,ja koliko znam samo po potrosnji ali i pored toga oni imaju svoje fanove.O citroenevoj istoriji necu ti pisati,posjeti njihov sajt i procitaj sam,a ja cu ti reci da istorija znaci,dacu ti par primjera.Jaguar...ljudi trebali ugasiti taj brand,pa ga kupe indijci i oporave,zatim land rover,bentley i jos mnogi.Sve ce to biti ok moj Detroitu,da ne bude da sam samo fan citroena,isto tako sam zaljubljenik u Alfu,Hondu,BMW,peugeot,subaru ..Budi ti meni pozdravljen iz Sarajeva :bih:
Pa sto mi ne rece ranije da si AVANGARDA :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Sad mi je sve jasno :-) Dakle citroen pravi vozila za avangardu i kupovinom citroena de facto i sam postajes avangardan :lol: :lol: .Majkooo, covjece ostavi se kompjutera i malo izadi prosetaj po gradu . Otidi do neke glarije ili u muzej , obzirom da si ti neka avangarda . Shwico draga.
mišmaš

#21 Re: Ko ce pobjediti?

Post by mišmaš »

molim vas uozbiljite se momci... citroen nestati? renault? volvo? chrysler? ma bjaaaaži, ne znam gdje vi živite
nidokralj

#22 Re: Ko ce pobjediti?

Post by nidokralj »

golf dvica ce uvijek bit pobjednik
citroen

#23 Re: Ko ce pobjediti?

Post by citroen »

WhoWIcu

Pa sto mi ne rece ranije da si AVANGARDA :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Sad mi je sve jasno :-) Dakle citroen pravi vozila za avangardu i kupovinom citroena de facto i sam postajes avangardan :lol: :lol: .Majkooo, covjece ostavi se kompjutera i malo izadi prosetaj po gradu . Otidi do neke glarije ili u muzej , obzirom da si ti neka avangarda . Shwico draga.[/quote]

Klocu jedan,ode se i do galerije i muzeja za razliku od tebe,koji posjecuje staracke domove...vec sam napisao da je to za posebne ljude,u sto ti ne spadas.Tebi je avangarda Passat(bio),sta dalje pricati :skoljka: :skoljka:
jefferson

#24 Re: Ko ce pobjediti?

Post by jefferson »

citroen wrote:WhoWIcu

Pa sto mi ne rece ranije da si AVANGARDA :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Sad mi je sve jasno :-) Dakle citroen pravi vozila za avangardu i kupovinom citroena de facto i sam postajes avangardan :lol: :lol: .Majkooo, covjece ostavi se kompjutera i malo izadi prosetaj po gradu . Otidi do neke glarije ili u muzej , obzirom da si ti neka avangarda . Shwico draga.
Klocu jedan,ode se i do galerije i muzeja za razliku od tebe,koji posjecuje staracke domove...vec sam napisao da je to za posebne ljude,u sto ti ne spadas.Tebi je avangarda Passat(bio),sta dalje pricati :skoljka: :skoljka:
Daj ba pusti ga molim te. Vidis da je covek otkrio toplu vodu, dok smo mi svi levati koji ne znamo ni auto kupiti.
To ti se desi kad prvi put provozas auto u kanadi pa ti se cjeli svijet vrti oko kanade i malo juznije oko SAD.
Ali bar znamo koje farmerke valjaju :lol:
whow

#25 Re: Ko ce pobjediti?

Post by whow »

jefferson wrote:
citroen wrote:WhoWIcu

Daj ba pusti ga molim te. Vidis da je covek otkrio toplu vodu, dok smo mi svi levati koji ne znamo ni auto kupiti.
To ti se desi kad prvi put provozas auto u kanadi pa ti se cjeli svijet vrti oko kanade i malo juznije oko SAD.
Ali bar znamo koje farmerke valjaju :lol:[/quote]

Evo ispasce opet da se hvalim , ali moram :) :) , moja obitelj se je imala auto jos daleke 70-te VW-buba , pa 72 Austin i tako dalje , naravno radilo se o novim automobilima. Dakle u periodu kada je svaka deseta obitelj u drzavi imala automobil. Dakle nisam ti ja prijetelju jedan od ovih tranziciskih vozaca . Kao sto sam rekao automobilizam je hobi , imao sam vjerovatno 30-tak automobila . Fol je poznavati trziste i kretanja na trzistu kada skontas osnovne principe trzista lako je promjeniti auto , ne radim to iz zabave nego iz hobija . Zapinjes za tu Hondu Ridgeline koju ja nisam niti spomenuo . Kao sto sam ranije naveo zakoni trzista su prilicno precizni i kada ih upoznas nije problem mjenjati auto svakie godine , s druge strane kada kupis B5 za istu lovu za koju mozes uzeti B6 onda je to problem . Naravno ukoliko je ta prica zaista autentica , meni se cini da ti mozda nisi ima 500 dolara da nadodas za B6 pa si morao uzeti B5 hajde sada zakljucajte temu.
Post Reply