Mehanizam entitetskog glasanja nije demokratski

Post Reply
stari grad Visegrad

#1 Mehanizam entitetskog glasanja nije demokratski

Post by stari grad Visegrad »

Mehanizam entitetskog glasanja, jeste mehanizam VETA.
Demokratski je dogovoriti se, znaci ti kazez jednu, nko drugu, trecu, cetvrtu, petu pa se dgovori. Znaci svako se izjasnio, rekao, tazio te se na kraju doovorilo.

Veto znaci da se niko NE DOGOVARA vec stave VETO. Znaci rs oducuje o svim ljudima fbih, i u Bosni i Hercegovini, o buducnosti svih gradjana. Pa tako NE MOZE.

RS je do danas iskoritila "entiteski veto" 200 puta. Znai rs je 200 puta onemgucila usvajane zakona koji su vodini ka napredku ove zemlje.
To nije demokaioja vec idotizam. Zasto bi RAdovani ili Kachevande glasali da mojoj djeci bude dobro? Uosalom ko je O N, ONI da glasaju VETO na zakne cije donosenje znaci boljitak? Zasto ja da dozvolim da ti ostavis VETO na moju buducnost.
GLUOST; NEDMOKRATSKI; KRETENIZAM.

Kako moze jedna mala skupina delegata iz rs-a da odlucuje o budcnosti svih gradjana u frbih i u cijeoj BIH koristeci VETO?

Enttetsko glasanje nije demokratsko, to je DIKTATURA.

Da jos dodam da je rs okupirala pola Bosne i Hercegovine, te i dalje odlucuje o mjoj sudbini. Pa dokle?
Zato trazim od predstavnika vladajucih stranaka u fbih da ukinu "mehanizam entitetskog glasanja".
Ove daytnske bih mi je dosta, nista se ne mora, a pogotovo o nasoj buducnosti ne treba odlucivati shaka neprijatelja iz rs-a. Vladajuce stranke u rs su neprijatelji BiH, tako se izjasnjavaju a tako i rade.
Last edited by stari grad Visegrad on 19/01/2010 13:19, edited 1 time in total.
cyprus

#2 Re: Mehanizam entitetskog glasanja nije demokratski

Post by cyprus »

žvak žvak :sax:
7cokanja

#3 Re: Mehanizam entitetskog glasanja nije demokratski

Post by 7cokanja »

Da jos dodam da je rs okupirala pola Bosne i Hercegovine, te i dalje odlucuje o mjoj sudbini. Pa dokle?
Zato trazim od predstavnika vladajucih stranaka u fbih da ukinu "mehanizam entitetskog glasanja".
Ove daytnske bih mi je dosta, nista se ne mora, a pogotovo o nasoj buducnosti ne treba odlucivati shaka neprijatelja iz rs-a. Ignore rs. Oni su neprijatelji BiH.
.."shaka neprijatelja" nije odlucila, niti odlucivala..entitetsko glasanje je "ozivio" zlaja, sa svojim partnerima, za vrijeme "svoga zlatnog vremena"..o "tvojoj buducnosti", na zalost, i danas odlucuje zlaja, ti'ic & co..oni "tamo" su samo posljedica..
zenicanin 1979

#4 Re: Mehanizam entitetskog glasanja nije demokratski

Post by zenicanin 1979 »

Misljenje vecine nije uvijek ispravno misljenje jer vecina neupucenih zagusi manjinu upucenih.Po meni ne bi ni trebao svako glasati nego samo onaj koji dovoljno zna o tome o cemu glasa.Demokratija u ovome slucaju je pogresna i ovaj slucaj pokazuje da ona nije uvijek ispravna.Ako bi se omogucilo neentitetsko glasanje onda bi to moglo biti vladanje vece grupe naroda (koji je povezan religijskim uvjerenjem te bi iz toga razloga mogao biti subjektivan) nad manjom grupom naroda.
zenicanin 1979

#5 Re: Mehanizam entitetskog glasanja nije demokratski

Post by zenicanin 1979 »

Mislim da bi prije glasanja svaki glasac morao proci provjeru kojom se utvrdjuje da je on sposoban (dovoljno upucen)da glasa i da se cak ni glasovi pojedini biraca jednako ne vrednuju, vec se vrednuju u zavisnosti od pokazanoga znanja.Takodje bi po meni trebalo svaki put da se da pojasnjenje zasto je glas dobio bas taj i taj.Mislim da onda glasanje nebi bilo farsa na koju se trosi puno novca.I mislim da bi se za mnogo ljudi utvrdilo da ne trebaju da glasaju.
cyprus

#6 Re: Mehanizam entitetskog glasanja nije demokratski

Post by cyprus »

7cokanja wrote:
Ove daytnske bih mi je dosta, nista se ne mora, a pogotovo o nasoj buducnosti ne treba odlucivati shaka neprijatelja iz rs-a. Ignore rs. Oni su neprijatelji BiH.
.."shaka neprijatelja" nije odlucila, niti odlucivala..entitetsko glasanje je "ozivio" zlaja, sa svojim partnerima, za vrijeme "svoga zlatnog vremena"..o "tvojoj buducnosti", na zalost, i danas odlucuje zlaja, ti'ic & co..oni "tamo" su samo posljedica..
Smrt SDP-u. Oni su krivi što postoji RS :D :oops: :evil:
zenicanin 1979

#7 Re: Mehanizam entitetskog glasanja nije demokratski

Post by zenicanin 1979 »

Mislim da bi prvi korak ka objektivnijem glasanju se mogao napraviti kada bi se zabranilo da stranke iskazuju svoju nacionalnu pripadnost,Kada bi u strankama bio jednak broj pripadnika svih nacija i kada bi im bilo zabranjeno da u svojim propagandnim materijalima na bilo koji nacin isticu jednu grupu naroda.Trebalo bi da se uvede rok (recimo 5_10 godina)poslije kojega bi citav vladajuci aparat se mijenjao tako da za ljude koji su su bili na vlasti se nemoze ponovo glasati.Ova nova vlast(sastavljena od potpuno novih clanova)imala bi duznost da provjeri rad stare vlade.
behavac

#8 Re: Mehanizam entitetskog glasanja nije demokratski

Post by behavac »

Druze 'stari grad Visegrad'.
Da ne ulazimo u dublju raspravu...ukratko:
Mehanizam entitetskog glasanja, jeste mehanizam veta.
Tehnicki jednostavnije i efikasnije je odlucivanje prostom vecinom...medjutim u drzavama kao BIH, multietnickim i sa vise konstitutivnih naroda, koja je jos prosla rat, a i danas zbog velikog nepovjerenja, te zbog unutrasnjeg uredjenja na 2 entiteta je i neophodno.
S druge strane ovaj tvoj komentar je jednostran, ispade da samo RS moze da koci...
I FBIH ima to isto pravo...
Tj na drzavanom nivou nema preglasavanja vec se odluke donose odredjenim koncezusom...
To je tako i po ustavu, i jedino se opet koncezusom moze promjeniti.

Znaci RS ne odlucuje o FBIH, FBIH ima svoje institucije gdje se RS i ne pita...kao i obrnuto...
Jedino RS i FBIH zajedno odlucuje kad je u pitanju drzavni nivo koji se odnosi na sve...
I to naravno nije diktatura vec koncezus...nite je ovo jedino mjesto u svijetu gdje ovako nesto ima...
Al mani se ovoga, samo ti RS na ignore i uzivaj...
PS malo se i produzi...
zenicanin 1979 wrote:Mislim da bi prije glasanja svaki glasac morao proci provjeru kojom se utvrdjuje da je on sposoban (dovoljno upucen)da glasa i da se cak ni glasovi pojedini biraca jednako ne vrednuju, vec se vrednuju u zavisnosti od pokazanoga znanja.Takodje bi po meni trebalo svaki put da se da pojasnjenje zasto je glas dobio bas taj i taj.Mislim da onda glasanje nebi bilo farsa na koju se trosi puno novca.I mislim da bi se za mnogo ljudi utvrdilo da ne trebaju da glasaju.
I ja se u sustini se sa ovim slazem...
Iako ovo skoro nigdje nije praksa...al kad vidim koliko je kod nas narod neupucen u neke stvari onda je stvarno grijeh dati im pravo glasanja...
Ovo naravno nece biti...al kad bi bilo...prije glasanja ispuniti neki upitnik i samo oni koji prodju dati im to pravo.
osa

#9 Re: Mehanizam entitetskog glasanja nije demokratski

Post by osa »

zenicanin 1979 wrote:Mislim da bi prvi korak ka objektivnijem glasanju se mogao napraviti kada bi se zabranilo da stranke iskazuju svoju nacionalnu pripadnost,Kada bi u strankama bio jednak broj pripadnika svih nacija i kada bi im bilo zabranjeno da u svojim propagandnim materijalima na bilo koji nacin isticu jednu grupu naroda.Trebalo bi da se uvede rok (recimo 5_10 godina)poslije kojega bi citav vladajuci aparat se mijenjao tako da za ljude koji su su bili na vlasti se nemoze ponovo glasati.Ova nova vlast(sastavljena od potpuno novih clanova)imala bi duznost da provjeri rad stare vlade.
zanimljivo, ovo je nedemokratski, a zabrane i nametanja koja si spomenuo u ovom tekstu su demokratska, nećemo mi socijalizam i jednoumlje još dugo maknuti iz glava naših stanovnika.
stari grad Visegrad

#10 Re: Mehanizam entitetskog glasanja nije demokratski

behavac wrote: Jedino RS i FBIH zajedno odlucuje kad je u pitanju drzavni nivo koji se odnosi na sve...
I to naravno nije diktatura vec koncezus..

Koncenzus znaci isto da neki u grupi mogu da BLOKIRAJU donosenje nekih odluka. Kad je koncenzus onda mogu da se slazu i neslazu, da su po strani, da dodaju i da oduzimaju a takodje da BLOKIRAJU. Znaci mogu se dogovoriti da blokiraju cak sve nove zakone. Mogu biti odvratni i zli blokirati bilo koji zakon na nivou drzave.
Mogu ucjenjivati do u beskonacnost.

Zato i kazem da je taj nacin odlucivanja DIKTATURA, jer entiteti imaju mogucnost BLOKIRANJA svih zakona na drzavnom nivou, a eto ti zakoni se ticu bducnosti i napredku ove zemlje, a takodje napredka u fbih. A posto su rs-ovci, tj. vladajuce stranke u rs protiv drzave u kojoj zive onda nije cudo sto su dosad blokirali 200 novih zakona.
Demokratski nije blokirati, blokiranje nije demokrtaija, zakon veta i blokiranje je diktatura.

Znaci neprijatelji BiH odlucuju o BiH.
Znaci da je fbih zatocenik rs-ovaca.

Ako se boje vecine, a ja/mi ne zelim da mi iko blokira napredak drzave, onda nek se iznadje novi metod, ali ova metod KONCENZUSA jeste DIKTATURA kada govorimo o drzavi i zakonima.
građanin x

#11 Re: Mehanizam entitetskog glasanja nije demokratski

Post by građanin x »

stari grad Visegrad wrote: Zato i kazem da je taj nacin odlucivanja DIKTATURA, jer entiteti imaju mogucnost BLOKIRANJA svih zakona na drzavnom nivou, a eto ti zakoni se ticu bducnosti i napredku ove zemlje, a takodje napredka u fbih. A posto su rs-ovci, tj. vladajuce stranke u rs protiv drzave u kojoj zive onda nije cudo sto su dosad blokirali 200 novih zakona.
Demokratski nije blokirati, blokiranje nije demokrtaija, zakon veta i blokiranje je diktatura.

Ako se boje vecine, a ja/mi ne zelim da mi iko blokira napredak drzave, onda nek se iznadje novi metod, ali ova metod KONCENZUSA jeste DIKTATURA kada govorimo o drzavi i zakonima.
BiH i jeste zajednica dva entiteta pa je logično da se o zajedničkim poslovima zakoni donose sporazumom.Uostalom,FBiH je ta koja teži očuvanju BiH a ne RS.
osa

#12 Re: Mehanizam entitetskog glasanja nije demokratski

Post by osa »

stari grad Visegrad wrote:
behavac wrote: Jedino RS i FBIH zajedno odlucuje kad je u pitanju drzavni nivo koji se odnosi na sve...

Koncenzus znaci isto da neki u grupi mogu da BLOKIRAJU donosenje nekih odluka. Kad je koncenzus onda mogu da se slazu i neslazu, da su po strani, da dodaju i da oduzimaju a takodje da BLOKIRAJU. Znaci mogu se dogovoriti da blokiraju cak sve nove zakone. Mogu biti odvratni i zli blokirati bilo koji zakon na nivou drzave.

Zato i kazem da je taj nacin odlucivanja DIKTATURA, jer entiteti imaju mogucnost BLOKIRANJA svih zakona na drzavnom nivou, a eto ti zakoni se ticu bducnosti i napredku ove zemlje, a takodje napredka u fbih. A posto su rs-ovci, tj. vladajuce stranke u rs protiv drzave u kojoj zive onda nije cudo sto su dosad blokirali 200 novih zakona.

a šta bi ti uveo umjesto konsenzusa.
behavac

#13 Re: Mehanizam entitetskog glasanja nije demokratski

Post by behavac »

stari grad Visegrad wrote:

Pa naravno da znaci i blokadu u nekim slucajevima...to je i smisao koncezusa...nema preglasavanja...
Ali sve sto moze RS moze i FBIH...
A drugo FBIH sve moze sama donijeti i na entitetskom nivou za sta se ne sloze na drzavnom...
Ako nesto mora na drzavnom nivou pa se ne dogovore isto se odnosi i na RS...
Neki ce onda reci da je RS zatvorenik FBIHa...
Koncezus, pa i u slucajevima veta i blokiranja, nije diktatura vec koncezualna demokratija...
Ako su toliko zeljan da FBIH sve radi sama pa i na drzavnom nivou...onda brate otcjepite FBIH od BIH...i mirna Bosna a i Hercegovina...
Dok smo zajedno preglasavanja nece biti...jasno!...
stari grad Visegrad

#14 Re: Mehanizam entitetskog glasanja nije demokratski

Nasao sam Internetu da Konsnus jeste ne domakratski nacin, a u praksi je jednak preglasavanju.

Jer sta je drugo konsensus do preglasavanje, tj. 100% blokiraje , veto. A to je preglasavanje. Vi zelite taj zakon ali smo vas mi preglasali sa Vetom. Blokiramo zakon koji vodi ka vasem napredku a iz razloga sto zelimo da vi ne udisete punim plucima i ne zelimo da imate para u novcaniku, pa makar ni mi nemali, npr.
behavac

#15 Re: Mehanizam entitetskog glasanja nije demokratski

Post by behavac »

stari grad Visegrad wrote:Nasao sam Internetu da Konsnus jeste ne domakratski nacin, a u praksi je jednak preglasavanju.

Jer sta je drugo konsensus do preglasavanje, tj. 100% blokiraje , veto. A to je preglasavanje. Vi zelite taj zakon ali smo vas mi preglasali sa Vetom. Blokiramo zakon koji vodi ka vasem napredku a iz razloga sto zelimo da vi ne udisete punim plucima i ne zelimo da imate para u novcaniku, pa makar ni mi nemali, npr.
Sustina je da nije niciji interes nemati.
Bolje da svi imaju, pa se zato trebamo dogovarati.
A ti ako nisi za dogovor, fino sam rekao otcjepi FBIH od BIH i uzivaj.
A do tad sjedi i dogovaraj se...
Jer to o cemu ti pricas nece biti,pa ti pricao il gu.... pr.... :D
homar

#16 Re: Mehanizam entitetskog glasanja nije demokratski

Post by homar »

Peslikat ću svoj post sa jedne druge teme ovog foruma, a gdje sam se dotakao i "entitetskog glasanja", a cilj je da ovom behavcu malo otvorim oči:

Evo i ja ću se malo uključiti u ovu diskusiju, kako bih rasvijetlio neke stvari, odnosno kako ih ja vidim.
Prvo, ovdje je prisutna teza kako je rušenje tzv.aprilskog paketa uzrok stanja u kome se BiH nalazi. To je totalno zamjena teza. Naime, aprilskim paketom se ništa bitno nije rješavalo u BiH. Treba postaviti jednostavno pitanje, šta bi građani BiH dobili aprilskim paketom? Moj odgovor je, ništa, čak bi se nazadovalo po nekim pitanjima neposredne demokratije, tj,posredni izbor članova Predsjedništva BiH, čime bi se učinio bliže korak nacionalnoj podjeli BiH. Ako se podsjetimo kako su se birali članovi Predsjedništva R BiH, lako je zaključiti koliko smo nazadovali po tom pitanju u principu neposredne demokratije.

Drugo, vrlo bitno, jeste entitetsko glasanje, po aprilskom paketu zamrzavanje tog "mača iznad glave države BiH", kamen spoticanja da uopšte država funkcioniše kao država. Navedite mi jednu državu u svijetu da postoji ovaj sistem blokade u funkcionisanju države. Država BiH sa entitetskim glasanjem može funkcionisati samo i opet samo dok tu postoji OHR sa svojim ovlastima. Evo primjera: Održe se redovni Parlamentarni izbori, ide se na formiranje Vlasti na državnom nivou, Predsjedništvo BiH predloži Premijera, odnosno Predsjedavajućeg Vijeća ministara, a ovaj Vijeće ministara. Ide se u Predstavnički dom BiH i glasa se za Vijeće ministara BiH. Izbor Vijeća ministara može blokirati šačića poslanika entitetskim glasanjem. Ponovi se postupak i drugi i treći put, opet blokada. Ne može da se formira vlast na državnom nivou, Idu novi izbori, sve isto se ponovi, isti problem. I šta se tada dešava, sa argumentom jedam entitet (najverovatnije RS) raspisuje referendum, jer ovakva tvorevina ne funkcioniše, "da se narod opredjeli šta dalje". I normalno "ta demokratija" cijepa državu BiH. Ovaj scenario se sada dešava, pripreme teku, u nekom drugom ambijentu (ne postizbornom) a sa ciljem da se izvrši secesija i udar na suverenitet države BiH.

Treće, da li su uopšte domaći akteri donosili Dejtonski ustav BiH, nisu. Da li je to demokratski ustav, nije. Ovo je oktroisani Ustav i vrijeme je da i država BiH i njeni građani dobiju demokratski Ustav, gdje će im biti zagarantovana sva prava i slobode na cijelom prostoru BiH.

Četvrto, onaj ko misli da će dobro živjeti sa jednom genocidnom tvorevinom na tlu BiH i same EU, grdno se vara. Taj entitet nastao na krvi i nožu nije u interesu niti samog Srpskog naroda, a da ne govorim za ostala dva naroda i ostale. Uzmite koliko je RS multietnički entitet: Ko je na prvim funkcijama entitetskih organa : Presjednik RS, Predsjednik Vlade Rs, predsjenik Skupštine RS....

Zaključak:Mene ne interesuju pojedine ličnosti iz političkog života, mene interesuje koliko ja kao građanim mogu ostvariti ljudska prava i slobode u toj i takvoj državi na cijeloj njenoj teritoriji. Onaj ko te interese zastupa, zastupa i moj interes.
:bih:
stari grad Visegrad

#17 Re: Mehanizam entitetskog glasanja nije demokratski

Poslije Butmirskog satsanka je Karl Bilt otputovao u Beograd sa svojom porodicom, prema pisanju Blica. Tamo se nezvanicno sastoao sa Tadicem i pitao ga za dozvolu da se ukine entitetsko glasanje. Tadic se nije dao svoj pristanak da se ukune entitetsko glasanje.

Zakljucak: Tadic rukovodi Bosnom i Hercegovinom.

Poruka Tadicu: Ide bre Tadicu u ..... Sjasi vec jednom. Bosna i Hercegovina nikad nije bila Srbija niti ce ikad biti.

Poruka gradjanima Bosne i Hercegovine: Koliko dugo cete dozvoljavati da Tadici, Milosevici, Beograd i Zareb, Tudjami i druga bagra odlucujU o vasim zivotima i o buducnosti vase djece????
behavac

#18 Re: Mehanizam entitetskog glasanja nije demokratski

Post by behavac »

inhibitor wrote:Skroz si zbrkao stvari. Preglasavanje nije blokiranje druge strane, vec donosenje odluka kojima se druga strana protivi. Konsenzus (Veto) nije nedemokratski, nasuprot, to je fina nadgradnja na demokratiju, jer se time stite malobrojniji i manji od za njih nepovoljnih odluka.
Konsenzus jedino ima manu sto moze biti zloupotrebljavan jer pruza mogucnosti ucijenjivanja.
:thumbup:
keep it real

#19 Re: Mehanizam entitetskog glasanja nije demokratski

Post by keep it real »

rs je toliko mocna i toliko koci drzavu da joj televizija dobila 100 000 maraka kazne i ona tu nista nemoze .
ukinut joj grb , nadleznosti gubi non stop itd itd itd itd
i onda neko prica kako mocna rs koci drzavu . . . . .
masta moze svasta .

drzavu koce nesposobni politicari , ironicno je sto su medju njima bosnjacki vecina .
kao jedini dodik koci drzavu a hari i tihi guraju naprijed .
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
nokia6170

#20 Re: Mehanizam entitetskog glasanja nije demokratski

Post by nokia6170 »

Cijela prica RS-ovaca pada na par logickih pitanja.

RS je svetinja i RS je idealno uredjena drustvena zajednica koja pruza ideal u svakom drustvenom smislu: Jeli tako? 99% gradjana RS-a ce reci DA :D

Postavite im sljedece pitanje:

Da li RS jaka i stabilna: Odgovor DA

Da li je RS neupitna: DA

Da li je RS efikasna: DA

Da li RS ustavom-institucionalno pruza svojim konstitutivnim narodima zastitu: Reci ce DA...jer ima Vijece naroda i ustavni sud RS-a.

Da li je RS kao administrativna jedinica stiti sva tri konstituivna naroda jednako i da li su Bosnjaci i Hrvati ugrozeni u RS-u....odgovorice sa DA na prvo pitanje i sa NE na drugo pitanje.

A onda dolazimo do nagradnog logickog pitanja:

Ako je tako kao sto 99% gradjana RS kaze sve za RS...da je savrseno politicki uredjena sa ekonomsko predisponiranim politicki uredjenjem, a istovremeno je ona zajednica tri konstitutivna naroda u kojoj se Bosnjaci i Hrvati niti preglasavaju, niti su u ugrozeni (sve dok oni zli teheranci, pardon iz Sarajeva kazu da su ugrozeni)....zasto onda cijelu Bosnu i Hercegovinu ne uredimo kao RS u ustavno-politickom smislu?

E tu onda dolazimo do kratkog spoja u glavama kako obicnog svijeta, tako i politicara u RS-u koji kao da ga opalis toljagom po glavi prestanu davati odgovore zasnovane na cinjenicno-subjektivnom osnovu i kao iz topa svi pucaju Dejton, Dejton, Dejton....slovo Dejtona, ne duh slovo slovo :D

p.s. zaboravio sma reci da je RS i bolji dio Bosne i Hercegovine.
keep it real

#21 Re: Mehanizam entitetskog glasanja nije demokratski

Post by keep it real »

nokia6170 wrote:Cijela prica RS-ovaca pada na par logickih pitanja.

RS je svetinja i RS je idealno uredjena drustvena zajednica koja pruza ideal u svakom drustvenom smislu: Jeli tako? 99% gradjana RS-a ce reci DA :D

Da li RS ustavom-institucionalno pruza svojim konstitutivnim narodima zastitu: Reci ce DA...jer ima Vijece naroda i ustavni sud RS-a.

Da li je RS kao administrativna jedinica stiti sva tri konstituivna naroda jednako i da li su Bosnjaci i Hrvati ugrozeni u RS-u....odgovorice sa DA na prvo pitanje i sa NE na drugo pitanje.

Ako je tako kao sto 99% gradjana RS kaze sve za RS...da je savrseno politicki uredjena sa ekonomsko predisponiranim politicki uredjenjem, a istovremeno je ona zajednica tri konstitutivna naroda u kojoj se Bosnjaci i Hrvati niti preglasavaju, niti su u ugrozeni (sve dok oni zli teheranci, pardon iz Sarajeva kazu da su ugrozeni)....zasto onda cijelu Bosnu i Hercegovinu ne uredimo kao RS u ustavno-politickom smislu?

E tu onda dolazimo do kratkog spoja u glavama kako obicnog svijeta, tako i politicara u RS-u koji kao da ga opalis toljagom po glavi prestanu davati odgovore zasnovane na cinjenicno-subjektivnom osnovu i kao iz topa svi pucaju Dejton, Dejton, Dejton....slovo Dejtona, ne duh slovo slovo :D

ajmo redom , nema tu kratkog spoja .

rs je idealnije uredjena zajednica od fed ?
rs je stabilnija od fed ?
rs je upitna koliko i fed ?
rs je efikasnija od fed ?
rs ustavom-institucionalno pruza svojim konstitutivnim narodima zastitu koliko i fed ?
rs radi onoliko koliko i fed kao administrativna jedinica koja stiti sva tri konstituivna naroda jednako ?
rs dali su srbi ugrozeni u fed ?

ako ste odgovorili " da " na sva ili vecinu pitanja shvaticete zasto je vecina stanovnika rs protiv ukidanja entiteta .
kad fbih dokaze da bolje funkcionise od rs (ne zato sto volim rs vec zato sto bi volio funkcionalnu BIH) srbi ce sami ukinuti rs , do tad koncentrisite se na probleme u fbih .
ja licno kao patriota bih nebih bio za ukidanje entiteta dok fbih ne dokaze da moze da funkcionise kao samo odrziva multietnicka jedinica , kad bi doslo do toga prvi bi licno pred boskom poceo skupljati potpise za ukidanje rs i vjerujte mi da bi skupio hiljade . ovako nece niko sa konja na magarca .

ps nemojte gubiti vrijeme i prozivati me salonskim cetnikom . tu sam pricu vec cuo , sve mi je jasno . cim neko ima drugacije misljenje mora biti cetnik .
osa

#22 Re: Mehanizam entitetskog glasanja nije demokratski

Post by osa »

keep it real wrote:

rs ustavom-institucionalno pruza svojim konstitutivnim narodima zastitu koliko i fed ?
rs radi onoliko koliko i fed kao administrativna jedinica koja stiti sva tri konstituivna naroda jednako ?

ako ste odgovorili " da " na sva ili vecinu pitanja shvaticete zasto je vecina stanovnika rs protiv ukidanja entiteta .
kad fbih dokaze da bolje funkcionise od rs (ne zato sto volim rs vec zato sto bi volio funkcionalnu BIH) srbi ce sami ukinuti rs , do tad koncentrisite se na probleme u fbih .
ja licno kao patriota bih nebih bio za ukidanje entiteta dok fbih ne dokaze da moze da funkcionise kao samo odrziva multietnicka jedinica , kad bi doslo do toga prvi bi licno pred boskom poceo skupljati potpise za ukidanje rs i vjerujte mi da bi skupio hiljade . ovako nece niko sa konja na magarca .

ps nemojte gubiti vrijeme i prozivati me salonskim cetnikom . tu sam pricu vec cuo , sve mi je jasno . cim neko ima drugacije misljenje mora biti cetnik .
nije istina, zna takav lik ponekad biti i ustaša, fašist i sl.
keep it real

#23 Re: Mehanizam entitetskog glasanja nije demokratski

Post by keep it real »

inhibitor wrote:
keep it real wrote: ja licno kao patriota bih nebih bio za ukidanje entiteta dok fbih ne dokaze da moze da funkcionise kao samo odrziva multietnicka jedinica , kad bi doslo do toga prvi bi licno pred boskom poceo skupljati potpise za ukidanje rs i vjerujte mi da bi skupio hiljade . ovako nece niko sa konja na magarca .
Tesko mi je za povjerovat da bi cak i u tom slucaju skupio dovoljno potpisa, cak mislim da bi bio uspjeh i ako ne bi bio uhicen.

FBiH svakako treba da funkcionira sto bolje, al ne zbog ukidanja RS, vec zbog sebe, takodjer treba ekonomski da jacha, ne zbog ukidanja RS, vec zbog sebe. Ako to dovede do ukidanja RS, tim bolje.

narodu je dosta bijede , bolji standard bi vecini promjenio misljenje vrlo brzo . hebes rs kad zivis ko prosjak .
cisto sumnjam da bi neko bio uhicen , ko ce da hapsi ? prasinari koji rade citav mjesec za 500 maraka , oni bi prvi potpisivali da znaju da ce imati duplo vece plate .

najbolji nacin da se rijesi entitesko pitanje je razvoj na svim poljim fbih . kad fed bude ekonomski jaka , funkcionalna i dobrim djelom oslobodjena od multi etnickih problema rs ce sama nestati . problem je u tome sto u fed nema politicara da naprave preokret , sposobni su samo da kradu i da manipulisu sa masama (kao kolege u rs) . mozda ce neka nova generacija politicara promijeniti stanje .
nokia6170

#24 Re: Mehanizam entitetskog glasanja nije demokratski

Post by nokia6170 »

keep it real wrote:

Kao prvo ja sam govorio o copy-paste uredjenja RS na uredjenje cijele BiH...s obzirom da Srbi u RS smatraju da "RS uredjenje" sasvim zadovoljava i nikoga ne diskriminise u RS-u, pa onda logicki ne bi trebalo ni da diskriminise ni same Srbe u cijeloj BiH ako bi smo preslikali takvo uredjenje na cijelu BiH.

A argument vise lezi u svim tim tvojim pitanjima koje si kao meni postavio doskocicama...u Brcko Distriktu...eto jedan primjer kako moze sve se kad se hoce. Niti ima entitetskog glasanja, niti je ko ugrozen...ni de iure ni de fact u globalu. Uvijek ce nacionalisti traziti mane Brckom i bice uvijek problema...ali gdje ih to nema u svijetu, ali hajmo biti posteni i reci jesu li Bosnjaci, Srbi i Hrvati ugrozeni u Brckom i da li ijedna etnicka skupina dominira drugom? Odgovor je NE.

Jos mi samo reci da su Bosna i Hercegovina, RS i Federacija bolji modeli kojiprizaju zastitu svim konstitutivnim narodima od Brcko Distrikta.

Amerikanci su nacionalistima pokazali i dokazali da BH drustvo moze i drugacije funkcionisati nego sto to proklamuju politicko-vjerske elite zadnjih 20 godina.

To najvise i smeta nacionalistima, sto Brcko kvari njihovu propagandu i nacionalisti ce sve da urade da "pokvare" Brcko i dokazu da je slika drustva u Brckom samo privid, laz, obmana i da je brcko takvo jedino zahvaljujuci novcu koji je upumpavan i da bez tog novca povratka i suzivota ne bi nikad ni bilo...a da su na drugoj strani su etnicke fizicke podjele ideal i jedini moguci nacin uredjenja bh drustva, pa po cijenu da pripadnici tog istog naroda u pojedinim dijelovima budu svjesno i namjerno grubo ugrozeni....kao sto je RS pristala da Srbi budu kolateralna steta u Federaciji zarad ocuvanja RS-a i ovako uredjene BiH.

Smijesni su mi oni koji prave vezu izmedju ekonomskog napretka Federacije BiHi BiH, i RS-a kao osnove njenog potencijalnog ukidanja i drugacijeg uredjenja Bosne i Hercegovine, jer bi toboze ovi sto zive u RS-u postali zavidni Federaciji i pozeljeli da zive kao i gradjani Federacije.

RS niti je nastala na ekonomsko-geografskim-logickim i moralnim parametrima, niti ce nestati zahaljujuci tim parametrima, pa sve i da u Federaciji tece med i mlijeko i ljudi jedu zlatnim kasikama ;)
Post Reply