Sve što smo pokupili na bh cestama !

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Vragolan

#1 Re: Sve što smo pokupili na bh cestama !

Post by Vragolan »

pa ponekad pokupim kojeg vrabca koji se "zapetlja" u maski, vjeruj mi veoma tesko ga je izvuci citavog
ponekad se samo odbiju od haubu
uvjek dobar gost

#2 Re: Sve što smo pokupili na bh cestama !

Post by uvjek dobar gost »

Ceste su nam kao u Africi, najgore mi pada ako recimo odem negdje van BiH i onda po povratku, odnosno po samom prelasku granice po cesti vidim gdje sam se vratio.
Same ceste su većim dijelom očajne, par pravaca posebno bih istakao, Zenica-Doboj i Sarajevo-Tuzla su mi recimo najmrže dionice. Odnos sistema prema cestama je očajan kao i odnos vozača prema istim. Ceste se ne peru nikad, kiša odnosno pljusak očini nešto malo, ali hamelj i šta sve ne po našim cestama je nevjerovatan. Obnavljanje cesta se radi očajno (u većini slučajeva) asfalt koji se stavlja najčešće nije adekvatne debljine i kao takav brzo se ishaba i usljed kiša i snijega opet se pojavljuju udarne rupe.
nadalje, mi smo jedna od rijetkih zemalja u kojima se korištenje auto-puta plaća mislim tri pita, prilikom registracije vozila, prilikom kupovine goriva i prilikom korištenja samog auto-puta....
Vozači su rijetke životinje, koje iz automobila u pokretu bacaju sve i svašta... smeća svakakvog da je to nemoguće za opisati, isti ti vozači i potnicisu onda toliko nekulturni da to je tek za posebnog izučavanja. Vozačka kultura kod nas ne postoji, pogotovo kod većine vozača koja je iz traktora i kombajna uletila u pasate , mercedese, audije i neka druga luksuzna vozila...

Sve u svemu na cestama sam stalno, kad sam na terenu dnevno izbjegnem barem jedan sudar jer mudrac pretiče preko pune linije pred krivinom jer ima neko bijesno auto i amidžića u policiji... nagledam se svega i svačega od auta koja ne znam kako su prošla tehnički, preko vozača koji bacaju PVC ambalažu il cigare ljeti bez da razmisle o posljedicama... nagledam se policije koja vozi nekontrolisano il političkih seljačina koji su kao pod pratnjom pa onda dovedu u opasnost deset auta u par kilometara. No drago mi je da se izvjestan broj stranih organizacija povukao jer lokalci koji su tamo bili vozači su ipak bili najgori skupa sa vozačima SFOR-a ...

Sve u svemu naše ceste su doživljaj... avantura i adrenalin....
melody

#3 Re: Sve što smo pokupili na bh cestama !

Post by melody »

Ja sam se prije par dana toliko nanervira da sam htjela da tužim Direkciju za ceste. Ali kako je to advokat vrlo jednostavno rekao: ne isplati se tužakati se za male iznose jer spor traje po 3-4 godine. Mislim da bi to bila možda druga tužba protiv Direkcije ikada na našem sudu. Ali kad bi ih svi počeli tužakati, možda bi se šta i promjenilo..

Prije sedmicu/dvije naletim na rupu kod željezničke stanice koja je bila puna vode i po noći se skroz slabo primjeti dok ne odvališ točak na njoj. Pukne mi guma momentalno (nova :x )i srećom ništa drugo (automehaničar mi reče da su raja masovno uništavali točkove na toj rupi zadnjih dana). Zovala policiju, kingovi naprave zapisnik i odu, a rupa je stajala još najmanje 10 dana takva. Nit su se udostojili da nazovu nekog da napuni rupu, ništa..., al još su gori ovi ljudi što žive blizu rupe - kažu po cijelu noć ih budi lupanje auta po toj rupi...a da naspu u nju kakvog pjeska to im nije palo na pamet...ko naš narod.
A kad čovjek ode na stranicu Direkcije reko bi najbolje ceste imamo o čemu se sve kao oni brinu..joj da mi ih je pojedinačno uhvatiti... :evil:
Neki novinar je smislio dobar naslov na ovu temu: Vozaći moraju imati reflekse ninđe! :lol:
Cholina_Lokica

#4 Re: Sve što smo pokupili na bh cestama !

Post by Cholina_Lokica »

melody wrote:Ja sam se prije par dana toliko nanervira da sam htjela da tužim Direkciju za ceste. Ali kako je to advokat vrlo jednostavno rekao: ne isplati se tužakati se za male iznose jer spor traje po 3-4 godine. Mislim da bi to bila možda druga tužba protiv Direkcije ikada na našem sudu. Ali kad bi ih svi počeli tužakati, možda bi se šta i promjenilo..

Prije sedmicu/dvije naletim na rupu kod željezničke stanice koja je bila puna vode i po noći se skroz slabo primjeti dok ne odvališ točak na njoj. Pukne mi guma momentalno (nova :x )i srećom ništa drugo (automehaničar mi reče da su raja masovno uništavali točkove na toj rupi zadnjih dana). Zovala policiju, kingovi naprave zapisnik i odu, a rupa je stajala još najmanje 10 dana takva. Nit su se udostojili da nazovu nekog da napuni rupu, ništa..., al još su gori ovi ljudi što žive blizu rupe - kažu po cijelu noć ih budi lupanje auta po toj rupi...a da naspu u nju kakvog pjeska to im nije palo na pamet...ko naš narod.
A kad čovjek ode na stranicu Direkcije reko bi najbolje ceste imamo o čemu se sve kao oni brinu..joj da mi ih je pojedinačno uhvatiti... :evil:
Neki novinar je smislio dobar naslov na ovu temu: Vozaći moraju imati reflekse ninđe! :lol:
i ja sam uletila u tu rupu, ali kod mene nije bilo stete :D
al bukvalno je bilo, jednu noc tuda prolazim i normalna cesta, sljedecu noc prolazim i uletim u rupu :D sad je obilazim :mrgreen: al raja masovno ulijecu, i vidila sam 2-3 puta da mjenjaju gume tu :lol:

ma ja sve mogu da halalim, ali bacanje cigara kroz prozor dok se auto krece ne mogu nikako
melb26sa

#5 Re: Sve što smo pokupili na bh cestama !

Post by melb26sa »

melody wrote:Ja sam se prije par dana toliko nanervira da sam htjela da tužim Direkciju za ceste. Ali kako je to advokat vrlo jednostavno rekao: ne isplati se tužakati se za male iznose jer spor traje po 3-4 godine. Mislim da bi to bila možda druga tužba protiv Direkcije ikada na našem sudu. Ali kad bi ih svi počeli tužakati, možda bi se šta i promjenilo..

Pa tuzi ih ma koliko dugo trajalo. Ovdje gdje sam trenutno svake godine barem hiljadu ljudi uputi odstetne zahtjeve gradu jer im ode ne samo guma vec i tocak - popravka je oko $600+ i dobiju pare. Treba par mjeseci dok se isplati ali se naplati.

Vjerujem da bi Direkcija morala imati svoj zahtjev za nadoknadu stete ali ga vjerovatno ne zele postaviti na web

Ovako: http://www.chicityclerk.com/claims/mod_mvform.html
uvjek dobar gost

#6 Re: Sve što smo pokupili na bh cestama !

Dile wrote:

al bukvalno je bilo, jednu noc tuda prolazim i normalna cesta, sljedecu noc prolazim i uletim u rupu :D sad je obilazim :mrgreen: al raja masovno ulijecu, i vidila sam 2-3 puta da mjenjaju gume tu :lol:

ma ja sve mogu da halalim, ali bacanje cigara kroz prozor dok se auto krece ne mogu nikako
A pražnjenje pepeljara na semaforima..... ???
jazzer

#7 Re: Sve što smo pokupili na bh cestama !

Post by jazzer »

Dile wrote:

Svaki dan prolazim pored te rupe i, ako vam je neka utjeha a znam da nije :) , zakrpili su je.
U danima kad je bila najdublja (svaka mi cast za ovu formulaciju :) ) jaran mi je autom upao u nju, hajd sto je pukla guma nego je djelom
sjebao i prednji branik. Pa ko je nije vidio neka zamisli o kakvoj se rupi radilo :x .
melody

#8 Re: Sve što smo pokupili na bh cestama !

Post by melody »

jazzer wrote:
Svaki dan prolazim pored te rupe i, ako vam je neka utjeha a znam da nije :) , zakrpili su je.
U danima kad je bila najdublja (svaka mi cast za ovu formulaciju :) ) jaran mi je autom upao u nju, hajd sto je pukla guma nego je djelom
sjebao i prednji branik. Pa ko je nije vidio neka zamisli o kakvoj se rupi radilo :x .
ma ja mislim da su nešto radili oko onog šahta i da su fino isjekli asfalt, jer je rub baš bio oštar i ravan, pa su to fino sam ostavili tako...sve debil do debila.
Margita81

#9 Re: Sve što smo pokupili na bh cestama !

Post by Margita81 »

Vracajuci se jednom iz Mostara taman prije ulaska u tunel Ivan pretekne nas kabrio zvjerka sa sve spustenim krovom dijaspora majka i lik znaci vozi i cuga lagano pivicu. I onda tu konzervu taman prije ulaska u tunel fino zafrljaci van. Ja taman uzela telefon da zovem muriju cim izadjemo iz tunela kad ono bilo radovi unutra i lik se zapuco desnom stranom u onaj znak "radovi na putu". Tu ja fino odlozim telefon i slatko se nasmijem :)
melbaa

#10 Re: Sve što smo pokupili na bh cestama !

Post by melbaa »

A jel neko se sjeca rupe (valjda je saht u pitanju) kod Hitne pomoci gdje neko bijase stavio metlu (verikano naravno) u tu rupu :-)
melbaa

#11 Re: Sve što smo pokupili na bh cestama !

Post by melbaa »

Margita81 wrote:Vracajuci se jednom iz Mostara taman prije ulaska u tunel Ivan pretekne nas kabrio zvjerka sa sve spustenim krovom dijaspora majka i lik znaci vozi i cuga lagano pivicu. I onda tu konzervu taman prije ulaska u tunel fino zafrljaci van. Ja taman uzela telefon da zovem muriju cim izadjemo iz tunela kad ono bilo radovi unutra i lik se zapuco desnom stranom u onaj znak "radovi na putu". Tu ja fino odlozim telefon i slatko se nasmijem :)
Zloco :evil: :lol:
jefferson

#12 Re: Sve što smo pokupili na bh cestama !

Post by jefferson »

Odnos nas samih prema nasim cestama je odnos nas prema nama samima.
Nase ceste su produkt ili neprodukt kako hocete, definicije:
Ne mozete Vi nas toliko puta napraviti budalama koliko mi Vas puta mozemo izabrati.

Neko je dobro primjetio da je ovo jedina drzava u kojoj se placaju dva poreza na ceste pa onda i putarina. U SAD i Njemackoj to ne postoji osim ako ceste nisu sagradjene privatnim sredstvima, tj. ako je u pitanju koncesija, dok npr. u SAD gdje god je glavni finansijer federalna vlada, a to je oko 50,000 milja ili ti oko 75,000km interstate sistema ili ti po naski auto puteva je potpuno besplatno jer ste vec platili porez kroz gorivo, hranu, pice, plate itd, itd.
Medjutim, neka, mozda nam je sve ovo potrebno da bi nekada za nekih 10-20 godina puko film ljudima i pobilo ovu gamad na vlasti!
mostarac

#13 Re: Sve što smo pokupili na bh cestama !

Post by mostarac »

je li to neko spomenuo ubijanje gamadi na vlasti :D
jefferson

#14 Re: Sve što smo pokupili na bh cestama !

Post by jefferson »

mostarac wrote:je li to neko spomenuo ubijanje gamadi na vlasti :D
Jesam ja sto? :D
Margita81

#15 Re: Sve što smo pokupili na bh cestama !

Post by Margita81 »

melbaa wrote:
Margita81 wrote:Vracajuci se jednom iz Mostara taman prije ulaska u tunel Ivan pretekne nas kabrio zvjerka sa sve spustenim krovom dijaspora majka i lik znaci vozi i cuga lagano pivicu. I onda tu konzervu taman prije ulaska u tunel fino zafrljaci van. Ja taman uzela telefon da zovem muriju cim izadjemo iz tunela kad ono bilo radovi unutra i lik se zapuco desnom stranom u onaj znak "radovi na putu". Tu ja fino odlozim telefon i slatko se nasmijem :)
Zloco :evil: :lol:
A znas ono kad te nesto pravo raspali pa te onda odmah i ozari. Nema ljepseg osjecaja :D
Cholina_Lokica

#16 Re: Sve što smo pokupili na bh cestama !

Post by Cholina_Lokica »

uvjek dobar gost wrote:
Dile wrote:i ja sam uletila u tu rupu, ali kod mene nije bilo stete :D

A pražnjenje pepeljara na semaforima..... ???
i to mogu halaliti, ali kad baci upaljenu cigaru koja uleti meni u auto, naprosto bih mogla u trenutku ubiti nekoga :evil:
to mi je najveci problem :D
u mom autu nikad jenda jedina cigara nije zapaljena i onda papcina frkne svoju cigaru i pravac meni... i jos mi je jednom tako sprzio tapacirung :x
Cholina_Lokica

#17 Re: Sve što smo pokupili na bh cestama !

Post by Cholina_Lokica »

jazzer wrote:Svaki dan prolazim pored te rupe i, ako vam je neka utjeha a znam da nije :) , zakrpili su je.
ja se taman ustelila mahinalno da je obilazim :lol:
winnie

#18 Re: Sve što smo pokupili na bh cestama !

Post by winnie »

melody wrote:
jazzer wrote:
ma ja mislim da su nešto radili oko onog šahta i da su fino isjekli asfalt, jer je rub baš bio oštar i ravan, pa su to fino sam ostavili tako...sve debil do debila.
za novu godinu tu je bila teska saobracajka... jedno auto je izbjegavalo rupu i zapucalo se svom silinom u drugo, bukvalno do volana je us'o u drugo auto.
respo

#19 Re: Sve što smo pokupili na bh cestama !

Post by respo »

upravo ovo sto dile kaze
kad baci jos uzaren opusak sve cekam kad ce mi uletiti u auto da mi sprzi sta ili jos gore zapali
AdnanSA

#20 Re: Sve što smo pokupili na bh cestama !

Post by AdnanSA »

Kad već govorimo o famoznoj rupi kod željezničke stanice.
Evo i mojih rezultata. Zaobišao je 10 puta i 2 puta pogodio direktno u nju pri brzini od 40 km/h. Na sreću nikakvih posljedica nije bilo. To se ne bi moglo reći za vozaće Škode Octavie i malenog Daewo Tica.
Na novogodišnju noć u 21:00 došlo je do sudara između gore pomenutih. Vozać Škode je izbjegavao rupu i prešao na lijevu stranu kolovoza i sudario se direktno sa Daewo Ticom. Prizor je bio strašan. Tico sav razlupan, Octavia vrlo malo. Policija i hitna pomoć na licu mjesta. Neznam koliko su nastradali putnici u Ticu. Da li iko išta zna o tome?
Ovaj sudar je sigurno bio posljedica kratera u kolovozu.
melody

#21 Re: Sve što smo pokupili na bh cestama !

Post by melody »

AdnanSA wrote: Kad već govorimo o famoznoj rupi kod željezničke stanice.
Evo i mojih rezultata. Zaobišao je 10 puta i 2 puta pogodio direktno u nju pri brzini od 40 km/h. Na sreću nikakvih posljedica nije bilo. To se ne bi moglo reći za vozaće Škode Octavie i malenog Daewo Tica.
Na novogodišnju noć u 21:00 došlo je do sudara između gore pomenutih. Vozać Škode je izbjegavao rupu i prešao na lijevu stranu kolovoza i sudario se direktno sa Daewo Ticom. Prizor je bio strašan. Tico sav razlupan, Octavia vrlo malo. Policija i hitna pomoć na licu mjesta. Neznam koliko su nastradali putnici u Ticu. Da li iko išta zna o tome?
Eto, pošto oni sigurno imaju veliku štetu na autu :roll: , za razliku od mene, oni bi recimo trebali da tuže Direkciju, a i one policajce koje sam ja zvala da mi naprave zapisnik, a koji su poslije otišli i nisu zvali nikoga da rupu popravi. Kad bolje razmislim te policajce bi trebalo dobro namlatiti...znaju napisati kaznu za ugrožavnaje javnog saobraćaja al ih ne dotiću takvi krateri po ulici...kladim se da ih i oni zaobilaze svaki dan.
uvjek dobar gost

#22 Re: Sve što smo pokupili na bh cestama !

melody wrote:
AdnanSA wrote: Kad već govorimo o famoznoj rupi kod željezničke stanice.
Eto, pošto oni sigurno imaju veliku štetu na autu :roll: , za razliku od mene, oni bi recimo trebali da tuže Direkciju, a i one policajce koje sam ja zvala da mi naprave zapisnik, a koji su poslije otišli i nisu zvali nikoga da rupu popravi. Kad bolje razmislim te policajce bi trebalo dobro namlatiti...znaju napisati kaznu za ugrožavnaje javnog saobraćaja al ih ne dotiću takvi krateri po ulici...kladim se da ih i oni zaobilaze svaki dan.
ne oni idu drito, oni ona auta ne čuvaju sekunde jedne, ukoliko imate priliku pogledajte samo pragove na policijskim autima kako su izudarani i okrnjeni.... oni ona auta voze kao lokalni šerifi i kao traktoristi... policija je u službi vlasti koja je takva kakva je što sad i nije tema...

Jedna rupa u Sarajevu... koliko ljudi izgine na našim cestama.... usljed rupa, klizave ceste koja se nikad ne opere, baška što piju pa voze, što voze ludo.... i kako sve ne, što se policija i ne trudi da spriječi jer oni uvijek stoje na istim mjestima, oni uvijek nagodni su za korupciju... oni nikad nisu ti kad je saobraćajni kolaps.. već su pet ulica dalje zaustavljaju ako nisi dao žmigavac il ako se nisi dobro prestrojio..

Sve u svemu, da ne mogu oni bit toliko bezobrazni koliko mi možemo biti politki i uvijek i iznova glasati za njih..

Još samo jedna stvar, koliko ovaj narod je plitak da ne razmišlja koliko para rasipa usljed loših cesta koliko više izdvaja za održavanje auta.... pa recimo auto koje kod nas pređe jedno 40 000 KM to je isto kao da u Njemačkoj auto pređe 120 000 kM ali mi to volimo !
Post Reply