Mastika-gdje u Sarajevu?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#1 Mastika-gdje u Sarajevu?

Post by Pera Trta »

Dakle, pitanje kratko i jasno: da li se i gdje u Sarajevu može kupiti mastika?
mrtva kokoš

#2 Re: Mastika-gdje u Sarajevu?

Post by mrtva kokoš »

sta je mastika cisto informativno :? a i da odrzim temu ne bi li dobio odg. :)
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#3 Re: Mastika-gdje u Sarajevu?

Post by pape »

Mastika je alkoholno pice.
Osnova je lozovača klasična, stim što se u prevreli kljuk pri destilaciji dodaje u kazan Anis, u Makedoniji kažu anason, ili anison. Anis je začinska biljka čije se sjeme upotrebljava u kulinarstvu, u spravljanju smješa za primamljivanje ribe pri pecanju, najčešće za rod carasius (šaranske). Postoji i anisovo ulje visoke koncentracije ali za mastiku se upotrebljava sjeme. Oko 2kg je potrebno za kazan zapremine 150 litara, ubaci se sa kljukom a sve ostalo je kvalitena i pravilna destilacija kao i kod ostalih rakija. Mastika se neodlaže na čuvanje u drvenu burad već se skaldišti u staklene, inoxsne ili plastične sudove. I jedna njena nezaobilazna karakteristika, u miješanju sa vodom pobijeli, zato je konobari mrze.

Image
Andaluzijski pas

#4 Re: Mastika-gdje u Sarajevu?

Post by Andaluzijski pas »

Pola foruma već pijano. :D
shambho

#5 Re: Mastika-gdje u Sarajevu?

Post by shambho »

.
Last edited by shambho on 18/04/2011 00:18, edited 1 time in total.
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#6 Re: Mastika-gdje u Sarajevu?

Post by Pera Trta »

pape wrote:Mastika je alkoholno pice.
Osnova je lozovača klasična, stim što se u prevreli kljuk pri destilaciji dodaje u kazan Anis, u Makedoniji kažu anason, ili anison. Anis je začinska biljka čije se sjeme upotrebljava u kulinarstvu, u spravljanju smješa za primamljivanje ribe pri pecanju, najčešće za rod carasius (šaranske). Postoji i anisovo ulje visoke koncentracije ali za mastiku se upotrebljava sjeme. Oko 2kg je potrebno za kazan zapremine 150 litara, ubaci se sa kljukom a sve ostalo je kvalitena i pravilna destilacija kao i kod ostalih rakija. Mastika se neodlaže na čuvanje u drvenu burad već se skaldišti u staklene, inoxsne ili plastične sudove. I jedna njena nezaobilazna karakteristika, u miješanju sa vodom pobijeli, zato je konobari mrze.

Image
Zašto? :-D
A ja se kao mali vazda pitao zašto se one brkonje u turskim filmovima zbog nesretne ljubavi opijaju mlijekom :D
hana_montana

#7 Re: Mastika-gdje u Sarajevu?

Post by hana_montana »

ja sam u Grckoj pila neki Ouzo koji je ustvari neka rakija sa anisom i mirise kao bronhi bonbona :D ne znam ima li veze sa mastikom :roll:
x generation

#8 Re: Mastika-gdje u Sarajevu?

Post by x generation »

Savjet: jer imam dosta iskustva s Ouzom (grckom verzijom mastike,u FYROM je to mastika u GR Ouzo-necu ulaziti u prepucavanja preko granice :D )-pio sam i pijem oboje tako da...
pije se cista,izbjegavajte mjesanje s vodom bilo za vrijeme konzumacije,ili par sati tj.jutro nakon,najbolje ide uz meze,ili neke grickalice tipa orasi,bademi i sl.,i naravno najbolje pase kada se malo ohladi u frizideru;)

Pobjeli valjda radi reakcije s Anisom od koje se prave...a Anis je jako dobar za one koje imaju zelucane probleme...(u nekim normalnim okvirima casica-do dvije... :D )
Last edited by x generation on 10/01/2010 21:55, edited 1 time in total.
eniami

#9 Re: Mastika-gdje u Sarajevu?

Post by eniami »

Ima mastike u Sarajevu prije svega kod mene u frizideru :lol: u Grckoj je zovu Uzo a u Turskoj Yeni rakija.
Od svih mastika je najbolja i to Made in Macedonia iz Strumice . U BiH je nema za kupiti jedino iako si dobar sa autorom ovoga teksta mozda da ti narucim sanduk mastike uplata po isporuci a isporuka kada se dogovorimo
shambho

#10 Re: Mastika-gdje u Sarajevu?

Post by shambho »

.
Last edited by shambho on 18/04/2011 00:18, edited 1 time in total.
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#11 Re: Mastika-gdje u Sarajevu?

Post by pape »

x generation wrote:Savjet: jer imam dosta iskustva s Ouzom (grckom verzijom mastike,ili je mastika gcka verzija ouza-nevazno :) )
pije se cista,izbjegavajte mjesanje s vodom bilo za vrijeme konzumacije,ili par sati tj.jutro nakon,najbolje ide uz meze,ili neke grickalice tipa orasi,bademi i sl.,i naravno najbolje pase kada se malo ohladi u frizideru;)

Pobjeli valjda radi reakcije s Anisom od koje se prave...a Anis je jako dobar za one koje imaju zelucane probleme...(u nekim normalnim okvirima casica-do dvije... :D )
Tacno, .. dobar savjet.
Pade mi na pamet, a mnostvo ljubitelja piva to ne zna.
Cuvajte se konzumiranja piva i sladoleda u nekom pribliznom vremenu. To se u ljetnim mjesecima moze desiti, a reakcija organizma na tu kombinaciju moze biti fatalna.
felipe kajetano

#12 Re: Mastika-gdje u Sarajevu?

Post by felipe kajetano »

Meni licno bezeze cuga..k'o da pijes tecni bronhi..od meze volim nase suhomesnate proizvode pa mi ne sjeda niTeke..
hana_montana

#13 Re: Mastika-gdje u Sarajevu?

Post by hana_montana »

bronhi...lakse se dise :D
Post Reply