Megane II iskustva ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Drvosjeca iz Dejcica
#1 Megane II iskustva ?
Posto trenutno nisam u prilici kupiti ono sto srce zeli vec moram kalkulisati i praviti kimpromis, pitam se kakva su iskustva sa Renault Meganom II (2002-2008)? Benzin 1,6 16V, 1,5 dCI i 1,9 dCI...kvarovi, propravci, mane, boljke i slicno?
Hvala.
Hvala.
- citroen
#2 Re: Megane II iskustva ?
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Posto trenutno nisam u prilici kupiti ono sto srce zeli vec moram kalkulisati i praviti kimpromis, pitam se kakva su iskustva sa Renault Meganom II (2002-2008)? Benzin 1,6 16V, 1,5 dCI i 1,9 dCI...kvarovi, propravci, mane, boljke i slicno?
Hvala.
ma to ti je bezveze auto,kvari se,non stop nesto kucka,skripi plastika,dimi,trza,nemiran rad u leru,ruzan,nestabilan,elekronika mu se kvari,skupi dijelovi,majstora gotovo i da nema za renault...............sad ce poceti da se javljaju likovi koji nikad nisu ni sjeli za volan meganea ili bili vlasnici istog i pocece da ga kude kao i svako auto koje ne dolazi iz germanije i onda ona cuvena(kod mene jaran imao,non stop mu se kvario ili nesto slicno tome)....sretno sta god kupio....
-
zlatandr
#3 Re: Megane II iskustva ?
Ja sam vlasnik Clia i inace imam dobra iskustva sa tim autom, a sto se tice Megana moj drug je imao jednog 1.6 16V i imao neki kvar elektronike, dosla ga popravka pravo puno para, i nakon toga odmah ga prodao...tako ja bi ti preporucio neko drugo auto te klase, mozda ako hoces bas francuzada razmislis o Pezou 307. Pozdrav!Drvosjeca iz Dejcica wrote:Posto trenutno nisam u prilici kupiti ono sto srce zeli vec moram kalkulisati i praviti kimpromis, pitam se kakva su iskustva sa Renault Meganom II (2002-2008)? Benzin 1,6 16V, 1,5 dCI i 1,9 dCI...kvarovi, propravci, mane, boljke i slicno?
Hvala.
-
AdnanSA
#4 Re: Megane II iskustva ?
Iz prve ruke. Dobar prijatelj imao Megane 1,6 benzin sa samo 60 000 km na satu. Bio zadovoljan sa autom osim što je imao dva- tri misteriozna gašenja motora. Nakon toga ga je prodao a što se tiće motora 1,5 dci to ti ne bih preporučio ni pod razno. U firmi imamo Suzuki Jimny u koji je ugrađen Renaultov 1,5 DCI. Pumpa visokog pritiska i dizne su izdržale 90 000 km. Auto je uvezeno iz NJemačke sa 20 000 km na satu i kod nas je prešlo dodatnih 70 000 km. Uvijek je sipano isključivo na OMV-u i nigdje drugo. Popravka pumpe i dizni je koštala blizu 2000 KM. Možda ovo više govori o kvaliteti OMV-a nego o kvaliteti Renoa. Čini mi se da je Renault poslje 2005 godine napravio poboljšanje tog motora i da su godišta poslje 2005 OK.
1,9 dci bi trebao biti ok.
Toliko od mene....
Uostalom možda ti je bolje da gledaš kakvog starijeg Volvo benzinca od tog galskog kukurikala.
Toliko od mene....
Uostalom možda ti je bolje da gledaš kakvog starijeg Volvo benzinca od tog galskog kukurikala.
-
AdnanSA
#5 Re: Megane II iskustva ?
Iz prve ruke. Dobar prijatelj imao Megane 1,6 benzin sa samo 60 000 km na satu. Bio zadovoljan sa autom osim što je imao dva- tri misteriozna gašenja motora. Nakon toga ga je prodao a što se tiće motora 1,5 dci to ti ne bih preporučio ni pod razno. U firmi imamo Suzuki Jimny u koji je ugrađen Renaultov 1,5 DCI. Pumpa visokog pritiska i dizne su izdržale 90 000 km. Auto je uvezeno iz NJemačke sa 20 000 km na satu i kod nas je prešlo dodatnih 70 000 km. Uvijek je sipano isključivo na OMV-u i nigdje drugo. Popravka pumpe i dizni je koštala blizu 2000 KM. Možda ovo više govori o kvaliteti OMV-a nego o kvaliteti Renoa. Čini mi se da je Renault poslje 2005 godine napravio poboljšanje tog motora i da su godišta poslje 2005 OK.
Toliko od mene....
Toliko od mene....
- olensoner
#6 Re: Megane II iskustva ?
Dobar, 1.9dci gledaj da uzmes, normalna potrosnja, auto dobro vuce, udoban je itd. Sad sto se tice kvarova i ostalog, sve je do prijasnjeg vlasnika i kako je auto odrzavano. Iako ne sumnjam da ce sad javiti G2D vozaci koji ce reci da je smece nad smecem.
Nego, nije valjda da odustajes od Volva?
Nego, nije valjda da odustajes od Volva?
- Drvosjeca iz Dejcica
#7 Re: Megane II iskustva ?
AdnanSA wrote:Iz prve ruke. Dobar prijatelj imao Megane 1,6 benzin sa samo 60 000 km na satu. Bio zadovoljan sa autom osim što je imao dva- tri misteriozna gašenja motora. Nakon toga ga je prodao a što se tiće motora 1,5 dci to ti ne bih preporučio ni pod razno. U firmi imamo Suzuki Jimny u koji je ugrađen Renaultov 1,5 DCI. Pumpa visokog pritiska i dizne su izdržale 90 000 km. Auto je uvezeno iz NJemačke sa 20 000 km na satu i kod nas je prešlo dodatnih 70 000 km. Uvijek je sipano isključivo na OMV-u i nigdje drugo. Popravka pumpe i dizni je koštala blizu 2000 KM. Možda ovo više govori o kvaliteti OMV-a nego o kvaliteti Renoa. Čini mi se da je Renault poslje 2005 godine napravio poboljšanje tog motora i da su godišta poslje 2005 OK.
Toliko od mene....
-
AdnanSA
#8 Re: Megane II iskustva ?
Volvo 960 benzinac a gdje to nađe očiju ti? Zar ih ima u BiH?
- shlauf
#9 Re: Megane II iskustva ?
Ja imam Lagunu II 1,9 dCi 88 KW kraj 2004. godine a sin Megana II 1,9 dCi 88 KW 2005. godina. Megan je lutka od auta, jak motor a mala kilaža auta tako da prosto leti. Manja mu je znatno potrošnja od Lagune. Full oprema, pametna kartica, senzori za kišu, autom. paljenje farova, senzori na vratima tako da samo dodirom otključavaš ili zaključavaš vrata, automatska klima .... A što se tiče majstora nije tačno da ih nema, naprotiv imaaaaaa i to jako dobrih a ne skupih. Ne mora se zupčasti sa pumpom i španerima mijenjati u ovlaštenom servisu, bolje otići do Kiseljaka pa sve to uraditi u pola cijene sa garancijom od godinu dana. Auto se ne kvari, bar ne kod sina i u mene. E sad siguran sam da dizel na OMV pumpama nije dobrog kvaliteta jer znatno mi se povećala potrošnja i zadnja 2 sipanja sam uradio na Enegopetrolu i sipao Euro5. Znatno više pređem kilometara po gradu nego sa OMV-a. Pa nisu đaba nagradne igre u OMV-u, sve je uračunato u cijenu i kvalitet.
haver ima ML270 i majstor mu je bukvalno razjebao kučište da bi promjenio filter nafte i savjet mu dao da NE sipa na OMV-u. Nije mu to bio prvi slučaj.
Alee aleeeee
Alee aleeeee
- olensoner
#10 Re: Megane II iskustva ?
@drvosjeca
Mislim da se moze i fin primjerak S/V40 1.9dci uzeti za neke pare kao i Megane.
@shlauf
Sto se tice naseg goriva, to je prica za sebe, ima svega, ali taj Mercedesov 270CDI je ionako los motor, ja sipam na OMV-u i dosad nisam imao problema.
Mislim da se moze i fin primjerak S/V40 1.9dci uzeti za neke pare kao i Megane.
@shlauf
Sto se tice naseg goriva, to je prica za sebe, ima svega, ali taj Mercedesov 270CDI je ionako los motor, ja sipam na OMV-u i dosad nisam imao problema.
- branimir stulic
#11 Re: Megane II iskustva ?
Ja ga imam i od svih kvarova koje sam imao za 4 godine je taj da je pregorio osigurac ... ah da i zarulje... eto to. Pusti suplje price... Auto je super.
-
Sarajevski
#12 Re: Megane II iskustva ?
odlican auto, kako megane tako i scenic
uzmi, ako puno ne vozas, 1.6 16 v, nema probelam sa njim, odrzavanje u rangu ostalih auta te klase, osim astre koja je najjeftinija i focusa koji je najskuplji
1.9 dci sve preporuke, kao i za 1.5 dci od 2005 kada su zamijenili americke gluposti na turbini.
za te pare najbolji i, subjektivno, meni najljepsi auto srednjeg razreda
uzmi, ako puno ne vozas, 1.6 16 v, nema probelam sa njim, odrzavanje u rangu ostalih auta te klase, osim astre koja je najjeftinija i focusa koji je najskuplji
1.9 dci sve preporuke, kao i za 1.5 dci od 2005 kada su zamijenili americke gluposti na turbini.
za te pare najbolji i, subjektivno, meni najljepsi auto srednjeg razreda
- dinaraaa
#13 Re: Megane II iskustva ?
Radije ganjaj P 307 ak već želiš francuza , pouzdaniji su.
-
Sarajevski
#14 Re: Megane II iskustva ?
nije tacno. peugeot je zadnjih godina usao u legendu po svojoj musicavosti. ne moze se u istu recenmicu staviti peugeot i pouzdanost. megane je, iz iskustva, bolji auto
- citroen
#15 Re: Megane II iskustva ?
moze se u istu recenicu staviti renault i pouzdanostSarajevski wrote:nije tacno. peugeot je zadnjih godina usao u legendu po svojoj musicavosti. ne moze se u istu recenmicu staviti peugeot i pouzdanost. megane je, iz iskustva, bolji auto
-
sarayewo
#16 Re: Megane II iskustva ?
Iskustvo iz prve ruke, jos uvijek u vlasnistvu imam Megane-a Berline 1.4i (doduse, prodajem ga trenutno pa eto ako ima i musterija
)
Autom prezadovoljan osim snagom motora koji je po gradu sasvim solidan ali na otvorenom putu ga treba zalijetati da bi se preticalo. Posto sam upravo na otvorenom putu bio puno sa njim, taj mi je nedostatak snage smetao. S druge strane, klima mu nije dodatno oduzimala snagu pa se fakat nije osjetilo na radu bila upaljena ili ne.
Mimo toga, par sitnih problema (sijalica fara crkla, onda mi neko razbio desni retrovizor...) najveci kvar je bio kad mi je otisao mehanizam otvaranja gepeka, i to me kostalo 120 KM jer je elektricni. I da, svi ti Megani imaju problema sa centralnim displejom kada je vani velika vlaga (npr. tokom ili odmah nakon velike kise). Displej jednostavno poludi, ali cim se malo osusi sve se vrati
Ono sto me najvise odusevilo kod njega je udobnost jer sam znao voziti 9-10 sati uz stajanje samo za gorivo i izaci iz auta k'o nov...
Autom prezadovoljan osim snagom motora koji je po gradu sasvim solidan ali na otvorenom putu ga treba zalijetati da bi se preticalo. Posto sam upravo na otvorenom putu bio puno sa njim, taj mi je nedostatak snage smetao. S druge strane, klima mu nije dodatno oduzimala snagu pa se fakat nije osjetilo na radu bila upaljena ili ne.
Mimo toga, par sitnih problema (sijalica fara crkla, onda mi neko razbio desni retrovizor...) najveci kvar je bio kad mi je otisao mehanizam otvaranja gepeka, i to me kostalo 120 KM jer je elektricni. I da, svi ti Megani imaju problema sa centralnim displejom kada je vani velika vlaga (npr. tokom ili odmah nakon velike kise). Displej jednostavno poludi, ali cim se malo osusi sve se vrati
Ono sto me najvise odusevilo kod njega je udobnost jer sam znao voziti 9-10 sati uz stajanje samo za gorivo i izaci iz auta k'o nov...
- Better Man
#17 Re: Megane II iskustva ?
sarayewo wrote:Iskustvo iz prve ruke, jos uvijek u vlasnistvu imam Megane-a Berline 1.4i (doduse, prodajem ga trenutno pa eto ako ima i musterija)
Taj problem sa displayem su rješili na redizajniranoj seriji, mislim krajem 2004. godine. Neko je to spominjao na sličnoj temi.
-
photo
#18 Re: Megane II iskustva ?
vozim megane 2, 1.4, proizvodnja 2007 (kupio novog, ne polovnog). auto je udoban, potrosnja smijesna (sva zavisi kako vozis, ali meni ide i do 7 l/100 km po gradu a ako odes na otvoreni put, vozis 90 na sat u 5oj zna se spustiti i do 3.5 l), ima prostora i nazad i naprijed, odlicno slusa u krivinama i na cesti, volan reaguje kako tgreba, kocnice odlicno reaguju. lagan je za svoje motore, nemoj se iznenaditi plastike kao dijelova karoserije ali je veoma cvrst i siguran jer mu je osnovna konstrukcija ojacana, pregledan je jako a pogotovo ako podignes sjediste visoko, plastika je dobra (nije odlicna ali je dobra) jedino mu je jebena zamjena sijalica na farovima. ako imas malo debje ruke, to je vrlo tesko. ja sam prezadovoljan autom. sve sto se tice dodatne opreme je tvoja licna zelja. one stvari koje auto treba da ima megane izvrsava odlicno
- shlauf
#19 Re: Megane II iskustva ?

Alee aleeeeeeee
- shlauf
#20 Re: Megane II iskustva ?

Alee aleeeeeeee
-
skojotovski
#21 Re: Megane II iskustva ?
izvini, strucnjak, oKlenA ti dolazis? imas neke reference mozda za nebuloze koje pises?citroen wrote:moze se u istu recenicu staviti renault i pouzdanostSarajevski wrote:nije tacno. peugeot je zadnjih godina usao u legendu po svojoj musicavosti. ne moze se u istu recenmicu staviti peugeot i pouzdanost. megane je, iz iskustva, bolji auto![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
opet jedan od strucnjaka koji ocjenjuje kvalitet vozila
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
- Drvosjeca iz Dejcica
#22 Re: Megane II iskustva ?
Pazario juce, 2.0 16V... 
- shlauf
#23 Re: Megane II iskustva ?
Aferim

Svaka čast
Alee aleeeeeee

Svaka čast
Alee aleeeeeee
-
skojotovski
#24 Re: Megane II iskustva ?
jel ovo kod tebe Kenwood?? 
-
Zux
#25 Re: Megane II iskustva ?
Vozio sam Megane 2 i za nekih 15 mjeseci presao oko 25 hiljada km s njim. Model je bio iz 2005. 1.5 dci. Ja ga kupio uvezenog iz Njemacke sa predjenih 120 hiljada. Nikakvih vecih problema nisam imao s njim, neke stvari sam mijenjao na njemu kao npr. nosac motora iz ciste predostroznosti i lagodnosti voznje. Izuzetno sam bio zadovoljan autom, isao sam i na duze relacije s njim (vise od 1000 km u jednom smjeru), motor super povuce (101 KS), nikad me nije iznevjerio kod preticanja. Potrosnja je smijesno mala. Vangradska voznja oko 4 litra (ako ima malo vise autoputa popne se na 5), po gradu oko 6. Problem moze biti nazalost to sto ovi dci motori jesu osjetljivi na los dizel kakav je kod nas, narocito je OMV precijenjen. Ako neces neku veliku kilometrazu prelaziti, razmisli i od 1.6 benzincu. Ja sam ovog svog dizela prodao samo jer sam htio, i na kraju, i kupio novog Meganea, i to 1.6 benzin upravo