SKODA OCTAVIA A5 VS PEUGEOT 307
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- sorge_sa
#1 SKODA OCTAVIA A5 VS PEUGEOT 307
Znam da se ne daju porediti auti, ono skoro da nisu ista klasa, ali bilo je dosta tema na ovakav nacin, modela koji su ono skoro pa nidje veze, ali kad su mogle proci, moze i ova moja. Dakle radi se o sljedecim autima:
Skoda Octavia A5 model 2005 i dalje( do 2008 ) 1.9 TDI 77KW/105KS,
i Peugeot 307 model 2005 i dalje ( do 2008 ) 1.6 HDI facelift/redizajn 80KW/110KS
Takva Octavia se moze uzeti za od 17.000 KM pa nadalje ( do 25.000 ) u zavisnosti od kilometraze, godista i opreme, Peugeot 307 od 14.000KM pa nadalje ( do 20.000 ) takodje u ovisnosti od pomenutih parametara.
Trenutno se potrefilo da su to neka auta koja mi se i svidjaju, a i odgovaraju mi gabaritima i performansama, a hajde da kazemo da ih si mogu i prisutiti.
Temu pokrecem iz razloga, da cujem iskustva, misljenja, ono razmjena ideja. Poznati su mi problemi sa HDI motorima i FAP filterom, poznati su mi problemi sa TDI motorima i turbinom, generalno mislim da se ni sa jednim a ni sa drugim necu zeznuti, Octavia drzi bolje cijenu, ali je i skuplja u startu, tako da je to opet u par deka. Kad sve znas, sto pitas, reci ce neko, a ja cu reci, nek se nesto desava, odgovore u svakom slucaju cu cijeniti, ne kaze se dzaba, bolje dvije-tri glave, nego jedna. Hvala.
P.S.
Ako me ko pita zasto ova dva, a cudno je to, ne znam, nema nekog objasnjenja, u opciju bi mogli doci i Renault Megane Sedane 2005 i dalje 1.5DCI 105KS,ali kradu se po Sarajevu, tako da otpada zbog rahatluka, Golf 5 1.9TDI kao Octavia motor, iz istih razloga kao i Megane otpada, Citroen C4 1.6HDI motor kao 307-ica, unutrasnjost mi se ne svidja, nekako mi ostala *stuck in the moment*, tu je jos i Focus, koji mi je fincukast, pogotovo ovaj od facelifta pa nadalje, sa nekim 1.6 motorom bi mogao uci u konkurenciju, a cjenovno bi bio otprilike ko i 307-ica.
Eh da zaboravih Opela i Astru, da ne budem nepravedan, nekako sam indiferentan prema Opelu, jedno vrijeme ih nisam bas begeniso, vozao Vectru (1999) od firme, prvo mi auto Kadet suza bio, pa se valjda zasitio, ali kad vidjeh Insigniu, pa sad novu Astru, poceh zagledati u ovu trenutnu Astru, nije losa,
neka 1.7CDTI, cjenovno je kao i 307-ica.
Skoda Octavia A5 model 2005 i dalje( do 2008 ) 1.9 TDI 77KW/105KS,
i Peugeot 307 model 2005 i dalje ( do 2008 ) 1.6 HDI facelift/redizajn 80KW/110KS
Takva Octavia se moze uzeti za od 17.000 KM pa nadalje ( do 25.000 ) u zavisnosti od kilometraze, godista i opreme, Peugeot 307 od 14.000KM pa nadalje ( do 20.000 ) takodje u ovisnosti od pomenutih parametara.
Trenutno se potrefilo da su to neka auta koja mi se i svidjaju, a i odgovaraju mi gabaritima i performansama, a hajde da kazemo da ih si mogu i prisutiti.
Temu pokrecem iz razloga, da cujem iskustva, misljenja, ono razmjena ideja. Poznati su mi problemi sa HDI motorima i FAP filterom, poznati su mi problemi sa TDI motorima i turbinom, generalno mislim da se ni sa jednim a ni sa drugim necu zeznuti, Octavia drzi bolje cijenu, ali je i skuplja u startu, tako da je to opet u par deka. Kad sve znas, sto pitas, reci ce neko, a ja cu reci, nek se nesto desava, odgovore u svakom slucaju cu cijeniti, ne kaze se dzaba, bolje dvije-tri glave, nego jedna. Hvala.
P.S.
Ako me ko pita zasto ova dva, a cudno je to, ne znam, nema nekog objasnjenja, u opciju bi mogli doci i Renault Megane Sedane 2005 i dalje 1.5DCI 105KS,ali kradu se po Sarajevu, tako da otpada zbog rahatluka, Golf 5 1.9TDI kao Octavia motor, iz istih razloga kao i Megane otpada, Citroen C4 1.6HDI motor kao 307-ica, unutrasnjost mi se ne svidja, nekako mi ostala *stuck in the moment*, tu je jos i Focus, koji mi je fincukast, pogotovo ovaj od facelifta pa nadalje, sa nekim 1.6 motorom bi mogao uci u konkurenciju, a cjenovno bi bio otprilike ko i 307-ica.
Eh da zaboravih Opela i Astru, da ne budem nepravedan, nekako sam indiferentan prema Opelu, jedno vrijeme ih nisam bas begeniso, vozao Vectru (1999) od firme, prvo mi auto Kadet suza bio, pa se valjda zasitio, ali kad vidjeh Insigniu, pa sad novu Astru, poceh zagledati u ovu trenutnu Astru, nije losa,
neka 1.7CDTI, cjenovno je kao i 307-ica.
Last edited by sorge_sa on 30/12/2009 23:47, edited 2 times in total.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#2 Re: SKODA OCTAVIA A5 VS PEUGEOT 307
Eeee brko
pobrkao si neke stvari al` nema veze
...uzmi Škodu...ha ja
.
- sorge_sa
#3 Re: SKODA OCTAVIA A5 VS PEUGEOT 307
Bobac, nema sumnje da jesam, zato i radimo brainstorming, ha ja..
, hvala na glasu....za Skodu 
-
Grga07
#4 Re: SKODA OCTAVIA A5 VS PEUGEOT 307
po meni, kao sto si vec rakao, koje god auto da izaberes neces pogrjesiti. Ja recimo vozim peugeota 307 2003god 2.0hdi 90ps, za sad nisam imao problema s njim i na svu srecu nema Fap filter, a i trudio sam se da ga izbjegnem. Skoro sam vozio 307-icu 1.6hdi 90ps ide ko luda i autic je stvarno lijep, udoban-tako tako nije to ona francuska udobnost o kojoj se prica. Servis za peugeota nije skup kao sto se prica, naravno ne u ovlastenom servisu i manje straha od kradje... Sto se tice skode, po meni je ladja od auta i svaka nova genereacija je za pozelit. Ja nesto nevjerujem u kojekakve price o losim turbinama i sl.stvarima, to su jako kvalitetne masine i skodine i peugeotove samo ko i svi noviji motori zahtijeva malo vise brige, kvalitetno ulje i gorivo... Vozim pug-a, zadovoljan sam s njim al njega bi ti preporucio samo ako si "momak"
ako si sto se kaze porodican covjek Octaviu,a i ako nisi ja bi opet dao blagu prednost Octaviji:D
pozz i sretno s kupovinom
pozz i sretno s kupovinom
-
vnm
#5 Re: SKODA OCTAVIA A5 VS PEUGEOT 307
prijatelju ja licno znam dvije osobe kojima su ukradene octavie, jednom prije godinu i po a drugom prije nekoliko mjeseci, a vjeruj mi da nisu jedini, tako da ako mislis da ti je veci rahatluk nego sa meganeom varas se.sorge_sa wrote:...u opciju bi mogli doci i Renault Megane Sedane 2005 i dalje 1.5DCI 105KS,ali kradu se po Sarajevu, tako da otpada zbog rahatluka, Golf 5 1.9TDI kao Octavia motor, iz istih razloga kao i Megane otpada...
- sorge_sa
#6 Re: SKODA OCTAVIA A5 VS PEUGEOT 307
znam da se i Skode kradu,poznaniku Fabiu mahnuli, znam da se i Peugeot krade, neki dan u novinama procitah, da su u komsiluku mahnuli 206-icu. ali ovo sto se desava sa Megane-ima po Sarajevu u zadnjih par mjeseci, je stvarno katastrofa, mislim da je broj otudjivanja nadmasio i Golf-ove. To im je ubilo cijenu, ono uz dobro cjenkanje, mislim da bi se mogao Megane uzeti vec od 12-13.000KM, ljudi daju samo da se belaja kutarisu.
Last edited by sorge_sa on 31/12/2009 00:17, edited 1 time in total.
-
vnm
#7 Re: SKODA OCTAVIA A5 VS PEUGEOT 307
provalili one kartice i hapaju. pretpostavljam da ne kradu megane koji imaju klasicni kljuc.
mislim da nijedno od tih auta nije bas za mirnog sna.
mislim da nijedno od tih auta nije bas za mirnog sna.
-
jefferson
#8 Re: SKODA OCTAVIA A5 VS PEUGEOT 307
Imam bas ta dva auta u kuci! Doduse 307 je benzin, ali pera ne moze odbiti skodilaku
Jest skoda tvrda, neudobnija, ali evo, 2 i po godine, 100,000km, nikad nije kahnula! 307 je vec prica za sebe sa listom problema!
Jest skoda tvrda, neudobnija, ali evo, 2 i po godine, 100,000km, nikad nije kahnula! 307 je vec prica za sebe sa listom problema!
- citroen
#9 Re: SKODA OCTAVIA A5 VS PEUGEOT 307
jefferson wrote:Imam bas ta dva auta u kuci! Doduse 307 je benzin, ali pera ne moze odbiti skodilaku![]()
e vidis ja imao 307 1.6 benzin sport paket i nikad problema nije bilo,od slucaja do slucaja...al eto meni se vise svidja taj facelift 307 od nakaradne skode,kojoj su gepek stavili od dvije klase veceg vozila,pogotovo kad gledas bocnu liniju octavije koja je pr3smijesna,pa tek onaj brundavi tdi,da ti se kosti protresu od njega...al jebi ga skoda je skoda,sto kudis ovako dobar auto,jos malo i skoda ce kod nas postati premium klasa.Ako si porodicni covjek jami octaviju,ako nisi uzmi citroena C4....
- dottore
-
h2o
#11 Re: SKODA OCTAVIA A5 VS PEUGEOT 307
Odgovor na ovo pitanje je usko vezan za ukuse oko auta.
Po meni:
Oktavija
+ gepek, dijelovi, prostranost, majstori, zavrsna obrada
- dizaj konzervantivan,
307
+ dizajn, zavrsna obrada
- prostranost, majstor, dijelovi
Duzio sam od firme 307 i nije me bas ocarala. Dizel motori (vazi za sva vozila) su macak u vreci. Sa predjenim kilometrima postaju sve skuplji u odrzavanju, znaci otvori 100 ociju prilikom kupovine. Za tu lovu auto mora da bude haman pa novo.
Ako imas familiju ja bi odabrao Oktaviju, a 307 bi zaboravio.
Sto se tice kradje sve ti je to manje vise isto. Sta god da kupis moras ugraditi alarm i(li) dodatnu mehanicku zastitu.
Razmisli mozda o Toyoti.
Po meni:
Oktavija
+ gepek, dijelovi, prostranost, majstori, zavrsna obrada
- dizaj konzervantivan,
307
+ dizajn, zavrsna obrada
- prostranost, majstor, dijelovi
Duzio sam od firme 307 i nije me bas ocarala. Dizel motori (vazi za sva vozila) su macak u vreci. Sa predjenim kilometrima postaju sve skuplji u odrzavanju, znaci otvori 100 ociju prilikom kupovine. Za tu lovu auto mora da bude haman pa novo.
Ako imas familiju ja bi odabrao Oktaviju, a 307 bi zaboravio.
Sto se tice kradje sve ti je to manje vise isto. Sta god da kupis moras ugraditi alarm i(li) dodatnu mehanicku zastitu.
Razmisli mozda o Toyoti.
- Locker
#12 Re: SKODA OCTAVIA A5 VS PEUGEOT 307
Druze, kupi škodu iz više razloga. Od konfora, pouzdanosti, lakše popravke (nedo Bog u slucaju kvara). Po mom misljenju, kod oktavije odnos cijena - korisnost je za 5.
- HaHaHa2
#13 Re: SKODA OCTAVIA A5 VS PEUGEOT 307
Skoda
a sto se tice kradja-----> http://www.youtube.com/watch?v=_jHzCYnksGI
-
AdnanSA
#14 Re: SKODA OCTAVIA A5 VS PEUGEOT 307
Ja glasam za Škodu. Bolja je od Pug-a. Dizajn Pežoa mi pomalo već ide na živce. Svi modeli slični kao jaje jajetu.
Ja makar više ne mogu prepoznati istog mometna jeli 307 ili 308 ili 207 ili oni neki redizajni ili je u pitanju 206+ ili kako se već sada zove.
Ja makar više ne mogu prepoznati istog mometna jeli 307 ili 308 ili 207 ili oni neki redizajni ili je u pitanju 206+ ili kako se već sada zove.
-
jefferson
#15 Re: SKODA OCTAVIA A5 VS PEUGEOT 307
aha, super. Ali kad prelazis godisnje 80-100.000km s oba auta umjetnicki dojam me toliko ne interesuje koliko funkcionalnost i troskovi, a tu Peugeot nije do koljena Skodi. Taj isti brundavi Tdi ide ko flak za svojih 105ks, trosi u zavisnosti od voznje sve od 4.5ltr pa do 6, ali nikad preko 6 kombinirano itd. Taj nakaradni gepek guta sve i savasta, posebno kada 4 covjeka krenu npr. na skijanje, a o potrebama za posao je suvisno pricati!citroen wrote:jefferson wrote:Imam bas ta dva auta u kuci! Doduse 307 je benzin, ali pera ne moze odbiti skodilaku![]()
e vidis ja imao 307 1.6 benzin sport paket i nikad problema nije bilo,od slucaja do slucaja...al eto meni se vise svidja taj facelift 307 od nakaradne skode,kojoj su gepek stavili od dvije klase veceg vozila,pogotovo kad gledas bocnu liniju octavije koja je pr3smijesna,pa tek onaj brundavi tdi,da ti se kosti protresu od njega...al jebi ga skoda je skoda,sto kudis ovako dobar auto,jos malo i skoda ce kod nas postati premium klasa.Ako si porodicni covjek jami octaviju,ako nisi uzmi citroena C4....:)
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
uh zajebah se,puga...
![]()
![]()
![]()
![]()
Sljedece auto: Skoda Scout
-
laks
#16 Re: SKODA OCTAVIA A5 VS PEUGEOT 307
Kao što si i sam rekao teško je porediti ova dva auta.
Ono što ja pouzdano znam o octaviji (u firmi nam službena auta) je hvale vrijedno. Pravo puno se vozaju, a uošte se ne kvare. Po udobnosti ne zaostaju za ostalim autima iz svoje klase. Ali ima i ona "opet je škoda "
.O 307_ci ne znam skoro ništa, ali znam da je peugeot.
Ono što ja pouzdano znam o octaviji (u firmi nam službena auta) je hvale vrijedno. Pravo puno se vozaju, a uošte se ne kvare. Po udobnosti ne zaostaju za ostalim autima iz svoje klase. Ali ima i ona "opet je škoda "
- bingov buraz
#17 Re: SKODA OCTAVIA A5 VS PEUGEOT 307
Srce kaze 307,razum Octavia,sretno sta god kupis.
-
milojicabrzi
#18 Re: SKODA OCTAVIA A5 VS PEUGEOT 307
Moj glas za auto iz VW grupacije.
Razlog-kada servisiras auto iz vw grupacije imas niz ovlastenih servisa, a imas i niz servisa sa dobrim majstorima koji su "poluovlasteni" ili jednostavno dobri majstori sa dobrom opremom, ali znatno jeftiniji.
Kod Peugeota to nema. Imas samo ovlasteni servis (o kojem sam cuo da su jako tanki), a nema dobrih manjih servisa, koji ti mogu promijeniti vise od diskova ili krajnice.
Navodno, za HDi ima samo jedan vrstan majstor u BiH, negdje prije Kaknja, koji zna te motore sa tolikom razinom znanja, da se moze reci da je dobar strucnjak...
Razlog-kada servisiras auto iz vw grupacije imas niz ovlastenih servisa, a imas i niz servisa sa dobrim majstorima koji su "poluovlasteni" ili jednostavno dobri majstori sa dobrom opremom, ali znatno jeftiniji.
Kod Peugeota to nema. Imas samo ovlasteni servis (o kojem sam cuo da su jako tanki), a nema dobrih manjih servisa, koji ti mogu promijeniti vise od diskova ili krajnice.
Navodno, za HDi ima samo jedan vrstan majstor u BiH, negdje prije Kaknja, koji zna te motore sa tolikom razinom znanja, da se moze reci da je dobar strucnjak...
-
Grga07
#19 Re: SKODA OCTAVIA A5 VS PEUGEOT 307
meni stvarno nije jasno sto govorite da je servis peugeota problem... recimo veliki + mali servis za 307-icu 2.0hdi 500km sa filterima i uljem i garancija 50.000km... nevidim tu problema, a sto se tice recimo to neki navode ode elektronika skupa i tesko nac, pa za koje auto nije..al o ovome se moze dugo raspravljat a to nam netreba hehe. u svakom slucaju oba su auta za 10
-
LeKo
#20 Re: SKODA OCTAVIA A5 VS PEUGEOT 307
I moj glas ide za Octaviu. Iz iskustva (posjedujem A4),a u firmi sam se navozao A5. Turbina nije ništa manje izdržljiva u odnosu na konkurenciju, kvalitetno ulje i ne gasi je odmah, sačekaj 10 sec da se turbina malo smiri i nećeš imati problema. Ono što ja znam kao "manu" prednji diskovi i ležajevi, ostalo je za 10.
Sretno!
Sretno!
- Better Man
#21 Re: SKODA OCTAVIA A5 VS PEUGEOT 307
Sve zavisi za koju namjenu ti treba auto. Ako hočeš udobnost onda bez razmišljanja Peugoet 307. Meni se Octavia lično ne sviđa i za moju namjenu mi je glomazno auto. Peugoet 307 mi je daleko ljepši. Što se tiče kvarova oni koji ovdje iznose negativnosti protiv Peugoeta, a hvale Škodu pričaju šuplju. Svako auto se može pokvariti, pa i Škoda. Samo ga održavaj redovno i nemaš problema. Ni marke nije skuplje održavanje Peugoeta u odnosu na Škodu. Ovi što održavaju auta kod avlijanera sa djelovima madein Turska i sl. mi nemogu pričati o tome kako su francuzi skupi za održavanje, a kao biva njemci jeftini.J...š auto ako nakon par sati iz njega izađeš sav ukočen. Želim udobnost, a uz to ide i naravno sigurnost.
- citroen
#22 Re: SKODA OCTAVIA A5 VS PEUGEOT 307
jefferson wrote:aha, super. Ali kad prelazis godisnje 80-100.000km s oba auta umjetnicki dojam me toliko ne interesuje koliko funkcionalnost i troskovi, a tu Peugeot nije do koljena Skodi. Taj isti brundavi Tdi ide ko flak za svojih 105ks, trosi u zavisnosti od voznje sve od 4.5ltr pa do 6, ali nikad preko 6 kombinirano itd. Taj nakaradni gepek guta sve i savasta, posebno kada 4 covjeka krenu npr. na skijanje, a o potrebama za posao je suvisno pricati!citroen wrote:jefferson wrote:Imam bas ta dva auta u kuci! Doduse 307 je benzin, ali pera ne moze odbiti skodilaku![]()
e vidis ja imao 307 1.6 benzin sport paket i nikad problema nije bilo,od slucaja do slucaja...al eto meni se vise svidja taj facelift 307 od nakaradne skode,kojoj su gepek stavili od dvije klase veceg vozila,pogotovo kad gledas bocnu liniju octavije koja je pr3smijesna,pa tek onaj brundavi tdi,da ti se kosti protresu od njega...al jebi ga skoda je skoda,sto kudis ovako dobar auto,jos malo i skoda ce kod nas postati premium klasa.Ako si porodicni covjek jami octaviju,ako nisi uzmi citroena C4....:)
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
uh zajebah se,puga...
![]()
![]()
![]()
![]()
Sljedece auto: Skoda Scout
O cemu kralju pricas,o kakvoj funkcionalnosti i troskovima,ne lupaj loncice covjece.Skoda je sasvim ok proizvodjac koji je u zadnje tri godine po kvaliteti ispred svog vlasnika,ja ne znam kako ali Česi znaju za tu formulu,ali odrzavanje skode ovdje kod nas je skuplje od peugeota,hajde samo uradi servis(veliki) za pumpa dizna motor i to divlji,ne u ovlastenom i reci koja je cifra toga,a ja cu ti reci da sam na citroenu C4,koji je veoma rijedak auto ovdje kod nas uradio veliki servis za 350KM sa rukama za motor 1.6HDI 90KS,naravno ne u ovlastenom ali za mene boljeg majstora od ovlastenih "peugeot 206 servis" i koji su mi dali garanciju na sve to,sljedeca zamjena remena za 80 000km.Skoda ima veci gepek,ali prostora u unutrasnjosti nema vise od 307,licno vozio od kolege i na prednjim sjedistima je komotnije nego u octaviji,a na zadnjoj klupi otprilike isto.
-
jefferson
#23 Re: SKODA OCTAVIA A5 VS PEUGEOT 307
Ja ti pricam da oba auta se odrzavaju u ovlastenim servisima i znam koliko me kostaju! Veliki servis (remenovi, zatezaci+filter) koji ide na 120,000km kosta 780km za Skodu! To je meni prihvatljivo i sasvim jeftino! Peugeot koji ja posjedujem ima svu mogucu opremu koja se stavlja u 307, i znam koliko kosta kad trebas jedan jebeni relej naruciti. Redovni servis nije nista skuplji nego na skodi, ali kada treba malo komplikovaniji zahvat uraditi sve se mora narucivati, pa onda zovi, ovo ono, a ja za takve sportove nemam vremena!O cemu kralju pricas,o kakvoj funkcionalnosti i troskovima,ne lupaj loncice covjece.Skoda je sasvim ok proizvodjac koji je u zadnje tri godine po kvaliteti ispred svog vlasnika,ja ne znam kako ali Česi znaju za tu formulu,ali odrzavanje skode ovdje kod nas je skuplje od peugeota,hajde samo uradi servis(veliki) za pumpa dizna motor i to divlji,ne u ovlastenom i reci koja je cifra toga,a ja cu ti reci da sam na citroenu C4,koji je veoma rijedak auto ovdje kod nas uradio veliki servis za 350KM sa rukama za motor 1.6HDI 90KS,naravno ne u ovlastenom ali za mene boljeg majstora od ovlastenih "peugeot 206 servis" i koji su mi dali garanciju na sve to,sljedeca zamjena remena za 80 000km.Skoda ima veci gepek,ali prostora u unutrasnjosti nema vise od 307,licno vozio od kolege i na prednjim sjedistima je komotnije nego u octaviji,a na zadnjoj klupi otprilike isto.citroen
-
gaius
#24 Re: SKODA OCTAVIA A5 VS PEUGEOT 307
ja sam vozio 307.. imao sam dojam da vozim sanduk.. užasno nepregledno.. no možda je to stvar navikavanja.. prostor naprijed je tu negdje kao i kod svakog automobila slične veličine.. stekao sam dojam da je oktavija značajno prostranija nazad.. iako jeste napravljena na osnovi golfa 5 prostranija je i od petice koliko i od 307..
dakle ako isključimo ove "ideološke" stvari.. oktavija jeste praktičnije i veće vozilo.. nazad ima više mjesta.. ove tehničke stvari ne znam.. ali znam kakav je osjećaj voziti i koristiti i jedno i drugo auto.. a to se svakako jednostavno provjeri.. sjedneš u auto, podesiš prednji sic prema sebi i onda sjedneš nazad..
ja bih što se tiče veličina ipak poredio 307 sa golfom.. jer nema smisla porediti praktični aspekt vozila koja se razlikuju u 30 cm dužine.. skijanje za 4 osobe sa 307 je nemoguća misija..
dakle ako isključimo ove "ideološke" stvari.. oktavija jeste praktičnije i veće vozilo.. nazad ima više mjesta.. ove tehničke stvari ne znam.. ali znam kakav je osjećaj voziti i koristiti i jedno i drugo auto.. a to se svakako jednostavno provjeri.. sjedneš u auto, podesiš prednji sic prema sebi i onda sjedneš nazad..
ja bih što se tiče veličina ipak poredio 307 sa golfom.. jer nema smisla porediti praktični aspekt vozila koja se razlikuju u 30 cm dužine.. skijanje za 4 osobe sa 307 je nemoguća misija..
-
jefferson
#25 Re: SKODA OCTAVIA A5 VS PEUGEOT 307
Ma da. Ova dva auta su neuporediva, pa čak možda i VW Jetta i Octavia, jer opet Octavia ispada praktičnija zbog 5-tih vrata! Meni lično Octavia više leži i od Jette.gaius wrote:ja sam vozio 307.. imao sam dojam da vozim sanduk.. užasno nepregledno.. no možda je to stvar navikavanja.. prostor naprijed je tu negdje kao i kod svakog automobila slične veličine.. stekao sam dojam da je oktavija značajno prostranija nazad.. iako jeste napravljena na osnovi golfa 5 prostranija je i od petice koliko i od 307..
Istina je da 307 ima nekako veći osjećaj slobode kada sjediš naprijed, ali mi se čine da iza mene ima više mjesta u Octaviji s obzirom da mojih 188cm nije zanemariti.
307 koji se u mojoj porodici voza ima kožna sjedišta i bez ikakvog govora su bolja od Škodinih, a i samo auto je udobnije, ali opet....