kako zdravstvene ustanove zarađuju

Post Reply
airbagx

#1 kako zdravstvene ustanove zarađuju

Post by airbagx »

ej ovako jedan moj dobar poslovni kolega ima 45 godina i ima sina koj je imao masnocu u krvi zamalo dobio secer. To njegovo dijete je imalo osiguranje i premiju placenu. prvo je dijete bilo u bihackoj bolnici 10 dana tu mu je otac placao lezanje po jednom danu 50KM a u sarajevu 5KM. MOZE LI MI TKO OBJASNITI ZASTO JE TO OVAKO??? Eh sad da slucaj bude komplikovaniji on je dobio posebnu karticu sa kojom treba dizati lijekove besplatno posto je dijete posebni slucaj. Po odlazku iz sarajeva otac mu je digao lijekove u sarajevu ali to mu je bilo samo za sedam dana i kada je nestalo lijekova on je otisao u svoju bolnicu(bihacku)ali su mu rekli da ta kartica nista neznaci da on mora platiti lijekove.MOZE LI SE OVO OBJASNITI??? I
nightmare

#2 Re: kako zdravstvene ustanove zarađuju

Post by nightmare »

Lijek koji je predmet tvoje price se vjerovatno nalazi na kantonalnoj pozitivnoj listi lijekova. Lijekovi sa ovih lista se finansiraju, u potpunosti ili djelimično iz sredstava zavoda zdravstvenog osiguranja. U slucaju kada zavodi finansiraju 100% cijenu lijeka, pacijent lijek dobija besplatno, a u slucaju kada finansiraju djelimicno, pacijent placa participaciju u visini 25%, 50% ili 75%.

Eh sad, zavodi zdravstvenog osiguranja u FBiH su ti na kantonalnom nivou. Oni imaju pozitivne liste koje su takođe na kantonalnom nivou, pa se tako i razlikuju nivoi njihovog finansiranja. Neki lijek moze biti na pozitivnoj listi KS, a da ne bude na pozitivnoj listi USK. S druge strane moze biti na obje liste, ali da je razlicito ucesce zavoda u cijeni.

Kao sto mozes primijetiti, ovo je jos jedan dio regulative u kojoj je nasa zemlja totalno nesređena i podijeljena.

Eto, to ti je ukratko razlika, ako treba jos nesto javi. :-)
airbagx

#3 Re: kako zdravstvene ustanove zarađuju

Post by airbagx »

a mozes li mi molim te objasniti kako to da se lezanje u bolnici placa u sarajevu 5KM a u bihacu 50KM???
Post Reply