SAAB bankrotirao?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

atadxart

#1 SAAB bankrotirao?

Post by atadxart »

Zvanicno je. GM je odlucio ugasiti SAAB do 31 decembra 2009. Otprilike 8.000 uposlenih u SAAB-u ostace bez posla... Sta mislite ko je kriv? :)
whow

#2 Re: SAAB bankrotirao?

Post by whow »

atadxart wrote:Zvanicno je. GM je odlucio ugasiti SAAB do 31 decembra 2009. Otprilike 8.000 uposlenih u SAAB-u ostace bez posla... Sta mislite ko je kriv? :)
Kako ono bijase o robama i trzistu , salto morto iliti trziste kao posljednji korak u lancu proizvodnje. Nema kupca= Roba Tach. Za istu lovu koju si u posljednjih nekoliko godine trebao izdvojiti za jednog Saaba mogao si kupiti BMW-a iste klase , ovo valjda sve govori.
mayab

#3 Re: SAAB bankrotirao?

Post by mayab »

Saab je bio previse ekstravagantan i uz to previse skup da bi nasao dovoljan broj kupaca njihovih auta, jos su mnogi potencijalni kupci sigurno odustali od Saaba kad su postali svjesni da je to GM i Opel dijelovi
aerosa

#4 Re: SAAB bankrotirao?

Post by aerosa »

Saab kupuju ljudi koji već imaju jednog ali starijeg, i to je tako uvijek bilo ,ljudi koji znaju da cijene njegove vrijednosti,ali koga se GM dohvati jedino mu ostaje da propadne...
U jednog 9-5 ubacivati dijelove od Vectre.... :-)
Mislim da je to jedina marka na svijetu gdje su dizeli drastično jeftiniji kao polovnjaci od benzinaca , a što li bože- saabov benzinac, a dizeli opelovi ...
Šteta... :(
ado-šampion

#5 Re: SAAB bankrotirao?

Post by ado-šampion »

Saab je uvijek bio auto za bogat(ij)e individualce, tipa privatni ljekari, koji žele "premium" a da ostanu neprimjećeni. Nije problem cijena kao kod BMW-a jer se Saab unatoč toj cijeni nekad dobro prodavao, naravno unutar namjene, nego je problem to što je GM sjebao marku pokušavajući da na njoj previše zaradi, ugrađujući dijelove od Opela i, najgore, koristeći platforme od Opela.

Šteta, propade jedna dobra marka, a bude li Ford nastavio politiku kakvu vodi s Volvom, i Volvu vidim kraj vrlo brzo. Jednostavno, Amerikanci sve što dotaknu pretvore u shit.
citroen

#6 Re: SAAB bankrotirao?

Post by citroen »

aerosa wrote:Saab kupuju ljudi koji već imaju jednog ali starijeg, i to je tako uvijek bilo ,ljudi koji znaju da cijene njegove vrijednosti,ali koga se GM dohvati jedino mu ostaje da propadne...
U jednog 9-5 ubacivati dijelove od Vectre.... :-)
Mislim da je to jedina marka na svijetu gdje su dizeli drastično jeftiniji kao polovnjaci od benzinaca , a što li bože- saabov benzinac, a dizeli opelovi ...
Šteta... :(

Kakve to veze ima sto Saab koristi vectrine dijelove,nije to uopste problem.Vectra je jedan odlican auto koji koristi dizelase iz opel-isuzu programa i fijata,pa je tako i saab imao takve motore koji opet ti kazem nisu uopste losi,predrasude su najveci problem kod ljudi..problem je taj sto GM nije dao odrijesene ruke upravi saaba,tj malo vise novca da se uvedu neki novi modeli na trziste a znamo da je saab u zadnjih nekoliko godina izbacio par dobrih konceptnih vozilica,a i posljednja od njih 95 koja je po meni extra vozilica eto nece ugledati svjetlo dana,bas steta,a kinezima prodali prava za proizvodnju stare 93 i stare 95,,,ali na kraju Amerima ce sve kinezi pokupovati kako stvari stoje
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#7 Re: SAAB bankrotirao?

Post by corolla02 »

Jest vala i to sto kazete GM sve sto dotakne razvali. Nedavno na cesti ovdje gledam Saab SUV isti k'o Chevrolet Trail Blazer ili GMC Yukon, sve isto samo Saab znacka priljepljena. A ta veza Cadillac, Vectra i Saab je stara vec nekih 10 godina upotreba iste sasije, motora i dijelova. Inace, GM ga je probao prodati nekim proizvodjacima ali eto nisu se nasli, valjda GM trazio goleme novce ali kupci nisu mislili tako.

Takodjer, Saab nikad nije bio nesto kvalitetno auto a veoma skupo, ucestali kvarovi, te interijer im je uvjek bio nazadan u poredjenju sa ostalim iz premium klasse, sve je to dovelo do njegovog kraha koji gledamo danas.
Bordolini

#8 Re: SAAB bankrotirao?

Post by Bordolini »

corolla02 wrote: te interijer im je uvjek bio nazadan u poredjenju sa ostalim iz premium klasse, sve je to dovelo do njegovog kraha koji gledamo danas.
Nidje veze...enterijer jest unikatan, ali da je nazadan se ne bih slozio.
A propali su kao sto i sami rekoste, ko se s ovim maloumnicima sveze najebo je. Nekad sam vozio 9-5 aero, imao s njim zestok sudar pri 190km/h, bez ogrebotine izasli ja i zensko, ja nisam cak ni vezan bio...vec davno sam ih prestao kupovati, izgubili su renome skroz, dosli u bescijenje i dugo mi stoje na placu. Steta sto je u svijetu ovakva kriza, ipak je ovo veliko ime, neko bi se zaletio da ih kupi, ali nema se lastre jbg.
Volvo se jos dobro drzi, nadam se da ce prezivjeti.
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!

#9 Re: SAAB bankrotirao?

Post by corolla02 »

Saab 2008
Image

isto sranje CTS 2005
Image

Naravno sve je to stvar ukusa, ali ako su ovo lijepi ineterijer i ja sam Jambo Jet! Oni pipci na otvorima za zrak su uzas a Saab ih vec koristi 20+ godina
ado-šampion

#10 Re: SAAB bankrotirao?

Post by ado-šampion »

Nije toliki crnjak što je Saab koristio Vectrine dijelove, nego je problem što je koristio istu PLATFORMU kao i Opel, platformu koja se kasnije koristila i za mnoge druge aute za široke mase, što Saab svakako nije.

Tamo Emku razapeše na onoj temi o Audiju, kako Audi koristi VW dijelove, a sad je ok da Saab (koji je isto premium koliko je i Audi) koristi Opelove dijelove. Jbt da se pokupe neke anti-VW izjave s ovog foruma, mogao bi se napraviti bestseler roman.

@ Corolla, kao što rekoh Saab je za individualce, oduvijek je bio, tako da ta konzola, čiji je oblik kod Saaba takav otkad ja pratim automobile, i nije namjenjena da se svidi svakom. Saab nije (bio) auto koje će kupiti neko ko traži najbolju kupovinu, pa mu se ne svidi izgled, nego neko ko želi samo Saab, ili neko drugo neupadljivo a skupo auto, a budimo realni, nema ni jedan takav osim Saaba.
citroen

#11 Re: SAAB bankrotirao?

Post by citroen »

ado-šampion wrote:Nije toliki crnjak što je Saab koristio Vectrine dijelove, nego je problem što je koristio istu PLATFORMU kao i Opel, platformu koja se kasnije koristila i za mnoge druge aute za široke mase, što Saab svakako nije.

Tamo Emku razapeše na onoj temi o Audiju, kako Audi koristi VW dijelove, a sad je ok da Saab (koji je isto premium koliko je i Audi) koristi Opelove dijelove. Jbt da se pokupe neke anti-VW izjave s ovog foruma, mogao bi se napraviti bestseler roman.

@ Corolla, kao što rekoh Saab je za individualce, oduvijek je bio, tako da ta konzola, čiji je oblik kod Saaba takav otkad ja pratim automobile, i nije namjenjena da se svidi svakom. Saab nije (bio) auto koje će kupiti neko ko traži najbolju kupovinu, pa mu se ne svidi izgled, nego neko ko želi samo Saab, ili neko drugo neupadljivo a skupo auto, a budimo realni, nema ni jedan takav osim Saaba.
Ma nema veze to Ado sto neko koristi platforme drugog proizvodjaca,pa pogotovo takvih proizvodjaca automobila kao sto su vw ili opel,budala moze samo reci da to ne valja.porediti audija i saba sad..hm velika je razlika zato sto audi ima daleko vecu slobodu unutar koncerna od saba i to se vidi po prodaji,audi non stop izbacuje nove modele na trziste u raznim klasama,a ovi nemaju tu mogucnost kad su ograisali sa ovim GM,a sto se tice enterijera meni je bas ok,i on je godinama zastitni znak saab vozila,kokpit inspirisan borbenim lovcima sto ih proizvodi saab.. :thumbup:
corolla02

#12 Re: SAAB bankrotirao?

Post by corolla02 »

e jest vala dobro kazes @citroen, neka Saba na nebu, jer nas ima svakako mnogo dole na zemlji!
:D

jos da dodam, i konzola i unutrasnja svijetlost kod Saba nikakvog pomaka nije imala 20+ godina, dok su vanjske linije su bile u konkurenciji sa vecinom ostalihh..
madner

#13 Re: SAAB bankrotirao?

Post by madner »

ado-šampion wrote:Nije toliki crnjak što je Saab koristio Vectrine dijelove, nego je problem što je koristio istu PLATFORMU kao i Opel, platformu koja se kasnije koristila i za mnoge druge aute za široke mase, što Saab svakako nije.

Pa audi koristi VW djelove masovno.
Zar neko misli da Saab moze samostalno napraviti razvoj cijelog auta? :?

Opel je taj koji vrsi najvise razvoja za GM. Najbolji je ovaj dio kad ljudi koji velicaju pasata pljuju vectru. :D
Samid

#14 Re: SAAB bankrotirao?

Post by Samid »

Saab ne da koristi samo dijelove od opela nego gotov sve kao i bezinske motore komplet(osim2.3),dok su dizeli fiat ili alfa svejedno.Ja vozim Saab 93 iz 2004 g 1.8 benzin i dosad nikad nisam imao niti jednog problema osim sajle za haubu(otkacila se).Auto ide super,potrosnja u gradu 8,2 na autoputu 6,2 sa normalnom voznjom.Licno mislim da saab nikad nece prestati raditi jer to su samo lopovske igre(demokratija u kapitalizmu) da se izvuce sto vise love,a radnike kao i uvijek ko j...
Hendrix

#15 Re: SAAB bankrotirao?

Post by Hendrix »

Bordolini wrote: Nidje veze...enterijer jest unikatan, ali da je nazadan se ne bih slozio.
A propali su kao sto i sami rekoste, ko se s ovim maloumnicima sveze najebo je. Nekad sam vozio 9-5 aero, imao s njim zestok sudar pri 190km/h, bez ogrebotine izasli ja i zensko, ja nisam cak ni vezan bio...vec davno sam ih prestao kupovati, izgubili su renome skroz, dosli u bescijenje i dugo mi stoje na placu. Steta sto je u svijetu ovakva kriza, ipak je ovo veliko ime, neko bi se zaletio da ih kupi, ali nema se lastre jbg.
Izvini ali fakat, ono, odvadi malo...žestok sudar...190km/h...nisi vezan...izašao bez ogrebotine... :shock:, da nisi jedan od onih X-men ljudi?
Bordolini

#16 Re: SAAB bankrotirao?

Post by Bordolini »

Hendrix wrote:
Bordolini wrote: Nidje veze...enterijer jest unikatan, ali da je nazadan se ne bih slozio.
Izvini ali fakat, ono, odvadi malo...žestok sudar...190km/h...nisi vezan...izašao bez ogrebotine... :shock:, da nisi jedan od onih X-men ljudi?

znao sam da ce se naci neko da tako prokomentarise, mozda bih i ja na tvom mjestu isto uradio, zvuci unreal :-D ...ne uvlaci me sad u raspravu, jbg necu da odvadim i lazem, vjeruj ako hoces ako neces- nije ni bitno. :wink:
uglavnom, zao mi sto propadaju, meni su bili drag brand.
Hendrix

#17 Re: SAAB bankrotirao?

Post by Hendrix »

Ok, samo sam primjetio :D
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#18 Re: SAAB bankrotirao?

Post by Toto »

saab je sjebao globalizam
dok su bili proizvod svedske avio industrije imali su cime i izletit na trizte
kad su ih jamili bankari dozivjeli su sta su dozivjeli
aerosa

#19 Re: SAAB bankrotirao?

Post by aerosa »

Tojota, kako ti kažeš unutrašnjost koja je ista i ne mijenja se godinama a nadasve nije lijepa...
Image
Da napomenem da je model 95g....
@Hendrix pogledaj malo imaš i na youtube neke testove i udare saabova, mogao bi ostati frapiran sa onim šta vidiš
@citroen , vektra možda jeste odličan automobil, ali tu je onda logika da bi pasat trebalo praviti na oktavijinoj platformi...
Vozio sam 9000Aera, i neka mi neko pokaže auto turbaša benzinca sa 185 konja (verzija za talijansko tržište) koje troši 9 litara u prosjeku a godište je 95 +- 5 godina... ovo pišem jer je glupa priča da ne mogu sami razvijati auto bez GM, pa razvijali su ih i prije, pa su i radili normalno, a vidi se sad šta su dobili kad su im drugi počeli određivati šta i kako da rade...
madner

#20 Re: SAAB bankrotirao?

Post by madner »

Ama sta su radili sami prije?
Taj 9000 ima istu platforumu kao i Fiat Croma, Lancia Thema i Alfa Romeo 164.

Mozes bukvalno izvaditi vrata iz Crome i stavit na tog Saaba.
aerosa

#21 Re: SAAB bankrotirao?

Post by aerosa »

madner wrote:Ama sta su radili sami prije?
Taj 9000 ima istu platforumu kao i Fiat Croma, Lancia Thema i Alfa Romeo 164.

Mozes bukvalno izvaditi vrata iz Crome i stavit na tog Saaba.

Jednaka je samo osvovna karoserija i to je jednak oblik osnovni, sa manjim razlikama...
Jesi li probao postaviti ta vrata na saba ? Znaš li koja je razlika u težini golih vrata između krome i 9000 ?
U teoriji mogu ali je praktično to nebuloza žešća, istina je kad otvoriš haubu i pogledaš linije po krakovima i prelaza da su identični, ali tu svaka sličnost prestaje...
madner

#22 Re: SAAB bankrotirao?

Post by madner »

Teza su zbog poboljsanje zastite, citaj ubacili su unutra vise.
Mozes sigurno i prakticno staviti. Sta mislis sta ce ti se desiti?

Poenta je da Saab, i prije nego sto ga je kupio GM nije mogao razviti svoju platformu, pa su radili skupa sa Fiatom. Ali ispade da je sad sasvim ok imati istu platformu sa Fiatom, ali eto sa Opelom nije. :?
aerosa

#23 Re: SAAB bankrotirao?

Post by aerosa »

madner wrote:Teza su zbog poboljsanje zastite, citaj ubacili su unutra vise.
Mozes sigurno i prakticno staviti. Sta mislis sta ce ti se desiti?

Poenta je da Saab, i prije nego sto ga je kupio GM nije mogao razviti svoju platformu, pa su radili skupa sa Fiatom. Ali ispade da je sad sasvim ok imati istu platformu sa Fiatom, ali eto sa Opelom nije. :?
Halo , čitaš li ti gore napisano svega ti ?
Opel je uvalio ne samo platformu, na 9-5 su i trapovi vektrini, motori takođe...
Na ovoj 9000 na 300 000 su još originalni trapovi, i ne paše ni jedan dio od fiata alfe ili klinca-palca na njega...
goldenlily

#24 Re: SAAB bankrotirao?

Post by goldenlily »

...
Last edited by goldenlily on 20/12/2009 11:57, edited 1 time in total.
madner

#25 Re: SAAB bankrotirao?

Post by madner »

Sofersajba od Fiata identicna, itd...
Saab je do 1995 poslovao 7 godina sa gubitkom, Vectra ga je izvukla.

Nije Opel uvalio, nego je Saab uzeo. Da su imali bolje rjesenje uzeo bi Opel od njih. Kao sto su uzeli za Insigniju pogon ADS.
Sto se tice motora, Saab nije imao svoje motore pa je opet prosirio paletu sa Opelovim. Gdje je saabov 1.6 motor prije kupovine od GM?
Post Reply