"Došao sam da izrazim odvratnost zbog tog bijednog akta", kazao je
Autor: Tanjug14.12.2009. 17:00
Mecger: Na taj način je počeo holokaust
Foto: ArhivGlavni izraelski rabin Jona Mecger posjetio je danas palestinsko selo Jasuf, na Zapadnoj obali, u kome su nedavno jevrejski naseljenici, kako se sumnja, podmetnuli požar u džamiji, bijesni zbog odluke Izraela da na 10 mjeseci zamrzne izgradnju novih domova u jevrejskim naseljima.
"Došao sam ovamo da izrazim odvratnost zbog tog bijednog akta paljenja mjesta svetog za muslimanski narod. Na taj način je počeo holokaust, tragedija jevrejskog naroda u Evropi", rekao je Mecger stanovnicima sela, gdje je došao u pratnji izraelske vojske i palestinske policije.
Na putu do sela rabin i njegovi pratioci našli su se na udaru kamenica palestinskih demonstranata. Vojnici su ispalili nekoliko metaka u vazduh i bacili suzavac.
I u nedjelju je delegacija Izraelaca posjetila selo i donijela kopije Kur'ana džamiji umjesto onih zapaljenih. Tu grupu je predvodio takođe jedan rabin, mirovni aktivista Menahem Froman.
On je upozorio da ljudi koji šire mržnju u regionu moraju biti odbačeni, misleći na izraelske desničarske aktiviste.
Izraelski bezbjednosni zvaničnici upozorili su u međuvremnu da bi paljenje džamije, kraj palestinskog grada Nablusa, moglo dovesti do odmazde Palestinaca.
Izraelski premijer Benjamin Netanijahu naredio je da se nađu odgovorni za napad na bogomolju, za koji se sumnjiče jevrejski ekstremisti.
muslimani i jevreji imaju puno toga zajednickog ako izuzmemo politiku,ovo sto se danas dogadja je za svaku osudu i pravo me raduje to sto su mnoge jevrejske organizacije reagovale,i u ovom slucaju kao i u slucaju zabrana munara u Svicarskoj