Kupio sam Fiat Stilo...

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
adisk

#1 Kupio sam Fiat Stilo...

Post by adisk »

Kostao je mrvu ispod 10.000, tako smo se pogodili. Nije imao servisnu, i uvezen je prije godinu dana iz Njemacke, registrovan ovdje vec godinu. CEkam nove table zbog promjene vlasnistva.
Unutra je tip top nov. NEvjerovatno.Presao je 112.000, ali su mi u Autocommercu rekli da je na ubrizgavanju preko njihovog kompa ocitano oko 201.000. Na autoputevima nabere valjda neosjetno. Kazu vrijedi tih para jer je ocuvan i uz odrzavanja moze preci 400.000
Elem, ima par stvari za promijenit, malo je kvacilo nisko, i trebalo bi na semeringu poraditi, zamascen je motor, prokapa tokom noci itd.
Ono sto sam primjetio je da na minusima kad se upali, bijeli dim izlazi ko iz benzinca. Nije plavi, nego bijeli, ne gust previse, zatim senzor zracnog se pali u voznji non stop, Airbag failure javlja, pa se ugasi i tako ukrug. Dosadjuje.I senzor za ulje nekad nece da odradi svoje, pa moram vratit kljuc da se resetuje kontakt, pa kad kaze ok, upalim i nema problema.

Vasa misljenje, savjeti, preporuke, za odrzavanje, najbolji servisi, slabe tacke itd. Iskustva! :-)

Auto cupa, ima 58KW, 1.9 JTD. U voznji nema problema, osim elektronike tu i tamo.

Poz
Cholina_Lokica

#2 Re: Kupio sam Fiat Stilo...

Post by Cholina_Lokica »

ti nabroja 1001 problem da ima... :roll:
adisk

#3 Re: Kupio sam Fiat Stilo...

Post by adisk »

Dile wrote:ti nabroja 1001 problem da ima... :roll:
Sta ja znam, semering, kvacilo i ove elektronike da rijesim, dodje na nakih 11.000, sto je neka njegova cijena opet...
Drvosjeca iz Dejcica

#4 Re: Kupio sam Fiat Stilo...

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Aidse, je li ovo ozbiljno il' je zezancija? Mislim, malo prokapa ulje preko noci, malo dimi, malo senzor, kvacilo, semering ovo, ono....nije to malo, to su simptomi da se zabrines. Hoces dobar savjet? Prodaji ti to odmah dok je frisko, halali dvije-tri stoje ako izgubis i kupuj nesto drugo.

Sretno.
randooom

#5 Re: Kupio sam Fiat Stilo...

Post by randooom »

E jesi i kupio.... :shock:
A1fa
Grijem se na: Lsdydon
Horoskop: **Nepoznato**

#6 Re: Kupio sam Fiat Stilo...

Post by A1fa »

adisk wrote:Kostao je mrvu ispod 10.000, tako smo se pogodili. Nije imao servisnu, i uvezen je prije godinu dana iz Njemacke, registrovan ovdje vec godinu. CEkam nove table zbog promjene vlasnistva.
Unutra je tip top nov. NEvjerovatno.Presao je 112.000, ali su mi u Autocommercu rekli da je na ubrizgavanju preko njihovog kompa ocitano oko 201.000. Na autoputevima nabere valjda neosjetno. Kazu vrijedi tih para jer je ocuvan i uz odrzavanja moze preci 400.000
Elem, ima par stvari za promijenit, malo je kvacilo nisko, i trebalo bi na semeringu poraditi, zamascen je motor, prokapa tokom noci itd.
Ono sto sam primjetio je da na minusima kad se upali, bijeli dim izlazi ko iz benzinca. Nije plavi, nego bijeli, ne gust previse, zatim senzor zracnog se pali u voznji non stop, Airbag failure javlja, pa se ugasi i tako ukrug. Dosadjuje.I senzor za ulje nekad nece da odradi svoje, pa moram vratit kljuc da se resetuje kontakt, pa kad kaze ok, upalim i nema problema.

Vasa misljenje, savjeti, preporuke, za odrzavanje, najbolji servisi, slabe tacke itd. Iskustva! :-)

Auto cupa, ima 58KW, 1.9 JTD. U voznji nema problema, osim elektronike tu i tamo.

Poz
Evo odgovor sa jednog drugog foruma za isti problem kod VW Venta 1.9 TDI

,,Dim koji je belicaste boje dolazi od nepotpunog sagorevanja dizel goriva. Takvo sagorevanje moze biti prouzrokovano ne ispravnim brizgaljkama ili ne ispravnim uredjajem za korekciju ugla predubrizgavanja. Apsurdno je da ti u BOSCH servisu nisu pravilno dijagnostikovali kvar. Tvoj auto definitivno ima problem sa sistemom za ubrizgavanje ako sudim po onome sto si naveo. Govorim ti iskustveno, posto sam vlasnik 2 BOSCH servisa u Sapcu, tako da je to moja specijalnost.''
ado-šampion

#7 Re: Kupio sam Fiat Stilo...

Post by ado-šampion »

Znam da će ovo izazvati lavinu, ali haveru u šta si ti gledao kad si kupovao?! Mislim, neko ti je uzeo 10 milja za tog Fiata koji bi za te pare trebao biti 100% ispravan, a ima kamaru problema. :? Još s preko 200 hiljada spušten na 120, pa mogao ga je malo manje ofirno spustit. Dok to sve središ i i Boga pitaj šta će još izać jer je to auto prešlo 200 k (te priče o 400 k zaboravi, može ali kad mu sve vitalne dijelove promijeniš), doće te na 15 hiljada, za te pare si mogao uzeti IV-ku TDI tip-top sa manje od 150k realne kilometraže, kad se navozaš da je prodaš za hiljadu manje nakon nekoliko godina.

Imao sam poznanika s istim slučajem kao kod tebe od prije nekoliko godina, isto to auto, s tim istim motorom, lampica za zračni radi non stop, turbina na izdisaju, preko svake rupe nešto nazad škripi kao da je napukla opruga... On je dao 12-13 tad za njega. Razlog zbog čega sve ovo pišem je što ćeš se zavaliti najmanje 2-3 hiljade da to dovedeš u red i onda ga opet nećeš moći prodat za više od 10 koliko si ti za njega dao...
adisk

#8 Re: Kupio sam Fiat Stilo...

Post by adisk »

ado-šampion wrote:Znam da će ovo izazvati lavinu, ali haveru u šta si ti gledao kad si kupovao?! Mislim, neko ti je uzeo 10 milja za tog Fiata koji bi za te pare trebao biti 100% ispravan, a ima kamaru problema. :? Još s preko 200 hiljada spušten na 120, pa mogao ga je malo manje ofirno spustit. Dok to sve središ i i Boga pitaj šta će još izać jer je to auto prešlo 200 k (te priče o 400 k zaboravi, može ali kad mu sve vitalne dijelove promijeniš), doće te na 15 hiljada, za te pare si mogao uzeti IV-ku TDI tip-top sa manje od 150k realne kilometraže, kad se navozaš da je prodaš za hiljadu manje nakon nekoliko godina.

Imao sam poznanika s istim slučajem kao kod tebe od prije nekoliko godina, isto to auto, s tim istim motorom, lampica za zračni radi non stop, turbina na izdisaju, preko svake rupe nešto nazad škripi kao da je napukla opruga... On je dao 12-13 tad za njega. Razlog zbog čega sve ovo pišem je što ćeš se zavaliti najmanje 2-3 hiljade da to dovedeš u red i onda ga opet nećeš moći prodat za više od 10 koliko si ti za njega dao...
Ne znam sta da ti kazem, pogledaj na piku dizeli koliko su i koliko kostaju, koliko su presli itd.
Ja kad sam ga uzimao, znao sam da treba intervenisati, nije macak u vreci nikakav. Ne znas kako izgleda i sta sve ima autic, ali ok, ja zelim da vas cujem.
Ne lupka, ne zvidzi, utegntut je itd.
adisk

#9 Re: Kupio sam Fiat Stilo...

Post by adisk »

A1fa wrote:Dim koji je belicaste boje dolazi od nepotpunog sagorevanja dizel goriva. Takvo sagorevanje moze biti prouzrokovano ne ispravnim brizgaljkama ili ne ispravnim uredjajem za korekciju ugla predubrizgavanja. Apsurdno je da ti u BOSCH servisu nisu pravilno dijagnostikovali kvar. Tvoj auto definitivno ima problem sa sistemom za ubrizgavanje ako sudim po onome sto si naveo. Govorim ti iskustveno, posto sam vlasnik 2 BOSCH servisa u Sapcu, tako da je to moja specijalnost.''
Da, ali dim je prisutan samo na jutarnjem prvom razradjivanju u na niskim temp i nestane, ja mu slozim obrtaje nekad u voznji, nema nista.
adisk

#10 Re: Kupio sam Fiat Stilo...

Post by adisk »

randooom wrote:E jesi i kupio.... :shock:
:-)
adisk

#11 Re: Kupio sam Fiat Stilo...

Post by adisk »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Aidse, je li ovo ozbiljno il' je zezancija? Mislim, malo prokapa ulje preko noci, malo dimi, malo senzor, kvacilo, semering ovo, ono....nije to malo, to su simptomi da se zabrines. Hoces dobar savjet? Prodaji ti to odmah dok je frisko, halali dvije-tri stoje ako izgubis i kupuj nesto drugo.

Sretno.
Hvala, nije strasno ;-)
jedna tamo

#12 Re: Kupio sam Fiat Stilo...

Post by jedna tamo »

e nesekiraj se
i meni je kvačilo bilo čudno al se navikla
ma pola toga nisu problemi ..
nego malo taj dim...to mi se desilo nedavno i puko mi hladanjak tako su mi rekli i morala sam novi kupiti..pa et a benzinac je kod mene...tako za taj bijeli dim dobro provjeri jer je i meni bio bijeli dim
sretno da ga dugo voziš....
primus-sa

#13 Re: Kupio sam Fiat Stilo...

Post by primus-sa »

Adise ja prije mjesec dana kupio opela merivu,1.6,benzinac,full oprema,automatic,presao 114 milja,servisna knjiga,ovdje kupljen,jedan vlasnik i dao cenera jarane.
Bio na servisu,kazu djaba si doso,tjeraj....jedina uvala dosad kupio brisace nove...a prije nje vozio punta sportinga,na pojavu jutarnjeg bjelicastog dima prica se zavrsila tako sto sam moro mjenjati naku pumpu za ubrizgavanje goriva.Pravo da ti kazem skupo me dosao taj sport.....
p.s. imas frajera iza semizovca kod imidja(bogdu iza) koji je bolesno zaljubljen u fiatova vozila i pravi je maher za njih a bgm nije nesta ni skup u odnosu na ove ostale strucnjake,kolko se sjecam Zike se zove pa eto...
schakal

#14 Re: Kupio sam Fiat Stilo...

Post by schakal »

Nakon 200000 hiljada je normalno da je motor zamascen,to sto ti nakapa moze biti da je sa turbine. Turbine uslijed velikih napora pocnu pustati ulje. Sto se tice zracnog jastuka,to ti je do dzeka koji se vremenom rasklima. Svako auto dimi kada je napolju hladno.Ako se bijeli dim javlja kada se auto zagrije to onda nije dobro. Kada god kupis polovno auto kupujes macka u vreci, mislis da je presao 100 hiljada a na kraju ispadne 200. A ovi sto vole golfove,neka se malo raspitaju koliko TDI masine trose ulja,koliko pustaju ulje i koliko cesto im odlazi sistem ubrizgavanja,odnosno pumpa brizgaljka. A na 2.0TDI Turbina.
adisk

#15 Re: Kupio sam Fiat Stilo...

Post by adisk »

primus-sa wrote:Adise ja prije mjesec dana kupio opela merivu,1.6,benzinac,full oprema,automatic,presao 114 milja,servisna knjiga,ovdje kupljen,jedan vlasnik i dao cenera jarane.
Bio na servisu,kazu djaba si doso,tjeraj....jedina uvala dosad kupio brisace nove...a prije nje vozio punta sportinga,na pojavu jutarnjeg bjelicastog dima prica se zavrsila tako sto sam moro mjenjati naku pumpu za ubrizgavanje goriva.Pravo da ti kazem skupo me dosao taj sport.....
p.s. imas frajera iza semizovca kod imidja(bogdu iza) koji je bolesno zaljubljen u fiatova vozila i pravi je maher za njih a bgm nije nesta ni skup u odnosu na ove ostale strucnjake,kolko se sjecam Zike se zove pa eto...
Hvala ti na informacijam, imat cu u vidu.
Sto se tice Opela, nove generacije Fiatovih dizela, upravo i oni koriste.
Meriva i Stilo - stvar je ukusa i potreba. Cinjenica je da sam ispod trzisne dobio auto, tako da cu investirati sto je neophodno. Ovo oko kilometraze je realnost koju su mi rekli, pitanje je sta je s masom ostalih auta. Drug je prodao za 9.500 Golf III koji je presao 350.000, a on ga spustio na 180.000. Ista stvar i sa cetvorkama i ostalim njemcima. Oni jesu zilavi, i jeftiniji za odrzavanje, al su za ove pare svi oderani.
Treba mi auto s kojim dnevno prelazim cca 10km i na more da odem.
adisk

#16 Re: Kupio sam Fiat Stilo...

Post by adisk »

schakal wrote:Nakon 200000 hiljada je normalno da je motor zamascen,to sto ti nakapa moze biti da je sa turbine. Turbine uslijed velikih napora pocnu pustati ulje. Sto se tice zracnog jastuka,to ti je do dzeka koji se vremenom rasklima. Svako auto dimi kada je napolju hladno.Ako se bijeli dim javlja kada se auto zagrije to onda nije dobro. Kada god kupis polovno auto kupujes macka u vreci, mislis da je presao 100 hiljada a na kraju ispadne 200. A ovi sto vole golfove,neka se malo raspitaju koliko TDI masine trose ulja,koliko pustaju ulje i koliko cesto im odlazi sistem ubrizgavanja,odnosno pumpa brizgaljka. A na 2.0TDI Turbina.
Ma pazi, nakapa radijusa 4cm za nekih 12-13 sati
Kazu za zracni, da je ispod sjedista negdje taj spoj koji olabavi, ali se da srediti, nekad kad pomjeram sjediste, nagodi se pa se ne pali po 5 dana.
I ja kazem, ne moze valjati auto do 10.000 nikako, prije ili kasnije nesto strada.
aerosa

#17 Re: Kupio sam Fiat Stilo...

Post by aerosa »

adisk wrote:Kostao je mrvu ispod 10.000, tako smo se pogodili. Nije imao servisnu, i uvezen je prije godinu dana iz Njemacke, registrovan ovdje vec godinu. CEkam nove table zbog promjene vlasnistva.

Poz
Nadam se da se šališ sa ovim boldiranim...
Koja je godina bibi ?
adisk

#18 Re: Kupio sam Fiat Stilo...

Post by adisk »

aerosa wrote:

Poz

Nadam se da se šališ sa ovim boldiranim...
Koja je godina bibi ?
2002.
StiLista

#19 Re: Kupio sam Fiat Stilo...

Post by StiLista »

Aj ti drug javi se na PM. pa cu ti ja sve to fino objasniti i dati savjet i za majstora i sve,jer vozim stila isto 2002 god! Ovde sve pametni culi od poznanika itd. A znas kod ovog jednog drugog havera od ade-šampiona je jednom otisao i OSIGURAC kocnica,ali na puntu! :-) Javi se na PM.
dinaraaa

#20 Re: Kupio sam Fiat Stilo...

Post by dinaraaa »

Zašto nisi prvo otišao u FIAT servis da sve provjeriš i onda kupiš. Bolje je dati za pregled u servisu i 100KM pa znati na čemu si. Čim ti je slagao km to je razlog za daljnu brigu :-? Iskreno za tako relativno mlado auto ima i previše grešaka :roll:
chuchumbamayumbe

#21 Re: Kupio sam Fiat Stilo...

Post by chuchumbamayumbe »

Damn!
Ja sam vidjao po oglasima Stilo 2002 po 8500-9000 milja hladno, ako je ovaj bogdu ispod cenera, i ima ovakve "male" manjkavosti, kakvi li su ovi od 8500km?!
A fin mi onako auto, na prvi pogled, svidja mi se i unutrasnjost, bacio sam oko (cini mi se da je kod nas u svojoj klasi best buy), ali vidis, izgleda ponekad moza varati.
adisk

#22 Re: Kupio sam Fiat Stilo...

Post by adisk »

chuchumbamayumbe wrote:Damn!
Ja sam vidjao po oglasima Stilo 2002 po 8500-9000 milja hladno, ako je ovaj bogdu ispod cenera, i ima ovakve "male" manjkavosti, kakvi li su ovi od 8500km?!
A fin mi onako auto, na prvi pogled, svidja mi se i unutrasnjost, bacio sam oko (cini mi se da je kod nas u svojoj klasi best buy), ali vidis, izgleda ponekad moza varati.
To su benzinci. Dizel je zilaviji kod njih.
ismarm

#23 Re: Kupio sam Fiat Stilo...

Post by ismarm »

neka ti je sa srecom i da Bog da, da ga u sreci i zdravlju poderes i novog kupis.
ha ja.
:-D :bih: :-D
adisk

#24 Re: Kupio sam Fiat Stilo...

Post by adisk »

ismarm wrote:neka ti je sa srecom i da Bog da, da ga u sreci i zdravlju poderes i novog kupis.
ha ja.
:-D :bih: :-D
Haha :D :thumbup:
emko1234

#25 Re: Kupio sam Fiat Stilo...

Post by emko1234 »

Poz
sta znaci tip top nov?auto koje je preslo 200 milja ne moze bit nikako tip top novo :-) ..aj kvacilo se da nastelovat,semiring i nije strasan..al turbina ti curi.. :-) :-) prvo ja ne znam nikoga ko je presao s tim fiatom 400 milja..to ko ti je reko je pouzdan ko i taj lik sto ti je prodao auto..ja bi mu trazio da vrati pare vratio mu auto nazad..po meni se dao previse para za tog najslabijeg dizela..to je 85 konja koliko ja znam sto je po meni slabo za taj auto..auto evidentno deran jer je turbina pri kraju sigurno..ja da sam na tvom mjestu poceo bi sre polako pripremat za rikavelu turbine..brat bratu ti imas tu bar 2 i po milje da se uvalis..pazi taj airbag sto ti bord pokazuje ne mora samo da znaci da je dzek u pitanju..mozda je auto udareno pa kad je vraceno sve na svoje airbag nije dobro skopcan a kakvi su kod nas banditi ne bi me cudilo da ga nema opste..bijeli dim nemam pojma sta znaci al evo napisali su ti ljudi..mislim za 12 -13 milja koliko ce te izaci vjerovatno sve si mogao puno bolje da izaberas i prodjes..necemo ici na vw ovaj put jer se zna da sam fan :D al eto recimo mogao si megana 1.5dci sa 105 ks da uzmes koji je godinu mladji i manje je presao a ima sigurno istu opremu ako ne i bolju
Post Reply