Koliko ce u BiH ostati Bosnjaka
- Karadoz
#1 Koliko ce u BiH ostati Bosnjaka
Pored mnogih "velikana" iz Bosnjackok korpusa na desetine hiljada "raje" posjeduje Hrvatski Putovnicu. Znaci da su gradjani Hrvatske ... Nakon ukidanja viznog rezima Srbiji i Crnoj Gori ocekujemo navalu sandzaklija na konzularna predstavnistva tih zemalja...
Sta ce biti sa onima koji nece da budu Hrvati Ili Srbo/Crnogorci?
-
Orbini
#2 Re: Koliko ce u BiH ostati Bosnjaka
Paaa, logike ima.
Unazadi ovu zemlju do te mjere da je niko nece htjeti osim onih koji nemaju druge opcije.
Bosnjaci postaju apsolutna vecina samo zato sto ne mogu drugdje i nemogu do drugog drzavljanstva.
Ko zna, mozda to i jeste planirano,..
Unazadi ovu zemlju do te mjere da je niko nece htjeti osim onih koji nemaju druge opcije.
Bosnjaci postaju apsolutna vecina samo zato sto ne mogu drugdje i nemogu do drugog drzavljanstva.
- Karadoz
#3 Re: Koliko ce u BiH ostati Bosnjaka
Pa sad nebih se bas u potpunosti slozio s atim.. recimo cak i nas Reis ima hrvatsku putovnicu ... a sad ce nas napustiti i Sandzaklije ... doduse al necu o tomeOrbini wrote:Paaa, logike ima.
-
pure_love
#4 Re: Koliko ce u BiH ostati Bosnjaka
nece oni maci nigdje,to sto mogu putovati ne znaci da mogu seliti
- Karadoz
#5 Re: Koliko ce u BiH ostati Bosnjaka
stetapure_love wrote:nece oni maci nigdje,to sto mogu putovati ne znaci da mogu seliti
- osa
#6 Re: Koliko ce u BiH ostati Bosnjaka
Karadoz wrote:Pored mnogih "velikana" iz Bosnjackok korpusa na desetine hiljada "raje" posjeduje Hrvatski Putovnicu. Znaci da su gradjani Hrvatske ... Nakon ukidanja viznog rezima Srbiji i Crnoj Gori ocekujemo navalu sandzaklija na konzularna predstavnistva tih zemalja...
ne znači da su građani hrvatske, znači da imaju hrvatsko državljanstvo, a to je ipak nešto malo drukčija kategorija.
- osa
#7 Re: Koliko ce u BiH ostati Bosnjaka
Lustracija! wrote:Svasta. A kakva je razlika kad si gradjanin ili drzavljanin neke drzave? Objasni nam molim te, mozd anesto i naucimosa wrote:ne znači da su građani hrvatske, znači da imaju hrvatsko državljanstvo, a to je ipak nešto malo drukčija kategorija.
evo na konkretnom primjeru, recimo moj stric je državlja hrvatske i australije, ali je građanin australije jer prebiva u melburnu, a nema prebivalište u hrvatskoj, ne znam da li ti je dovoljno jasno, jednostavnije ne mogu.
- osa
#8 Re: Koliko ce u BiH ostati Bosnjaka
ćorak, recimo moja majka živi već nekih 39 godina u berlinu, dakle građanka je berlina i njemačke, bez obzira što nema njemačko državljanstvo.Lustracija! wrote:Ti si malo pobrkao pojmove - nisi u prqavuosa wrote:Lustracija! wrote: Svasta. A kakva je razlika kad si gradjanin ili drzavljanin neke drzave? Objasni nam molim te, mozd anesto i naucim
evo na konkretnom primjeru, recimo moj stric je državlja hrvatske i australije, ali je građanin australije jer prebiva u melburnu, a nema prebivalište u hrvatskoj, ne znam da li ti je dovoljno jasno, jednostavnije ne mogu.
Kategorija "gradjanin drzave" je isto kao kad kazes da ima drzavljanstvo
Prebivaliste moze (najvise iz razloga poreza na prihod, to se recimo sad sprovodi na nivou EU) biti samo jedno, "residence"
I tvoj stric je sukladno ovom drzavljanin obje zemlje (dual citizenship), ali zato ima prebivaliste u australiji i sljedstveno tome tamo je "tax resident"
Postoje zemlje koje osim u slucaju bilateralnih sporazuma o izbjegavanju dvostrukom oporezivanja za osnovicu taxpayera smatraju tvoj "worldwide income" (bilo sto sto si zaradio bilo gdje u svijetu) kao sto je slucaj u USA i jos ponegdje, u kom slucaju ti odbijaju do iznosa poreza koji si platio u drugoj zemlji, ali ne vise; ili cak ni to.
Zbog toga u vecini zemalja postoji obaveza javljanja u ambasadu zemlje ciji si gradjanin. Tvoj stric bi morao bit registriran u konzulatu u Melbourneu, ako se ne varam jednom u godini
Da stvari budu jos kompliciranje postoji i nesto sto se zove borviste![]()
Dakle, biti gradjanin i imati drzavljanstvo je isto
- seen
#9 Re: Koliko ce u BiH ostati Bosnjaka
A resident is a person that lives on a street residency in a given place.Lustracija! wrote:Nema corka.osa wrote:ćorak, recimo moja majka živi već nekih 39 godina u berlinu, dakle građanka je berlina i njemačke, bez obzira što nema njemačko državljanstvo.
To je tvoje kolokvijalno shvatanje pojma gradjanka, i uobicajena rijec u takvom kontekstu. Pravna kategorija (mozemo da je nazovemo i Alijina) je ista kao da iams domovnicu
Citizenship is the state of being a citizen of a particular social, political, or national community.
neglupiraj se svega ti...
-
hercegovac_pravi
#10 Re: Koliko ce u BiH ostati Bosnjaka
Ma nema sekirancije. broj Bosnjaka u BiH nikada više neće spasti ispod 52% ukupne populacije. Priča završena.
- _BaD_BoY
#11 Re: Koliko ce u BiH ostati Bosnjaka
aha..fino bogami..a kako da ti vjerujem?bez uvrede al na osnovu cega izvodis zakljucak?nije ironija!!hercegovac_pravi wrote:Ma nema sekirancije. broj Bosnjaka u BiH nikada više neće spasti ispod 52% ukupne populacije. Priča završena.
- seen
#12 Re: Koliko ce u BiH ostati Bosnjaka
*ebi ga...ja nisam roden u BH, niti sam iso u skolu u BH....tako da me gramatika malo *ebe....Lustracija! wrote: Kolega pise se "ne glupiraj" - odvojeno
Malo vam se kravata uzjebala
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#13 Re: Koliko ce u BiH ostati Bosnjaka
e jesi težak vala. komplikuješ bezveze. tvoja majka je stranac sa trajnim boravištem u Berlinu.osa wrote: ćorak, recimo moja majka živi već nekih 39 godina u berlinu, dakle građanka je berlina i njemačke, bez obzira što nema njemačko državljanstvo.
građanin nema veze sa gradom bolan
- Mx
#14 Re: Koliko ce u BiH ostati Bosnjaka
@ Lustracija @ Osa je 100% upravu. Gradjanin i drzavljanstvo moze a i ne mora biti ista stvar. Pojedinac moze biti gradjanin neke drzave i ako nema drzavljanstvo te drzave. Dovoljno je da ima radnu i boravisnu stalnu ili privremenu dozvolu u toj zemlji i da bude njen gradjanin i poreski obveznik 
Definicija Gradjanin Wikipedia gdje strogo definisano ko je gradjanin a ko seljak, pa onda ko je gradjanin ako mahalas itd
: http://sh.wikipedia.org/wiki/Gra%C4%91anin
Definicija Gradjanin Wikipedia gdje strogo definisano ko je gradjanin a ko seljak, pa onda ko je gradjanin ako mahalas itd
Last edited by Mx on 04/12/2009 01:39, edited 1 time in total.
- Chmoljo
#15 Re: Koliko ce u BiH ostati Bosnjaka
terminologija može biti zbunjujućaMx wrote:@ Lustracija @ Osa je 100% upravu. Gradjanin i drzavljanstvo moze a i ne mora biti ista stvar. Pojedinac moze biti gradjanin neke drzave i ako nema drzavljanstvo te drzave. Dovoljno je da ima radnu i boravisnu stalnu ili privremenu dozvolu u toj zemlji i da bude njen gradjanin i poreski obveznik
Definicija Gradjanin Wikipedia gdje strogo definisano ko je gradjanin a ko seljak: http://sh.wikipedia.org/wiki/Gra%C4%91anin
- Mx
#16 Re: Koliko ce u BiH ostati Bosnjaka
Slazem se ali zato smo mi tu da to sve lijepo i profesionalno strukturiramoChmoljo wrote:terminologija može biti zbunjujućaMx wrote:@ Lustracija @ Osa je 100% upravu. Gradjanin i drzavljanstvo moze a i ne mora biti ista stvar. Pojedinac moze biti gradjanin neke drzave i ako nema drzavljanstvo te drzave. Dovoljno je da ima radnu i boravisnu stalnu ili privremenu dozvolu u toj zemlji i da bude njen gradjanin i poreski obveznik
Definicija Gradjanin Wikipedia gdje strogo definisano ko je gradjanin a ko seljak: http://sh.wikipedia.org/wiki/Gra%C4%91anin
pogotovo nastaje kuršlus kad se prevodi sa stranog jezika
- Chmoljo
#17 Re: Koliko ce u BiH ostati Bosnjaka
ma da. mislim, jasan je pravni status te osobe, više mi se čini da je lingvističko pitanje je li neko građanin ako nema i državljanstvoMx wrote:
Slazem se ali zato smo mi tu da to sve lijepo i profesionalno strukturiramo
ja nedavno učih međunarodno i kaže se državljanin i stranac: na proputovanju, sa stalnim ili privremenim boravištem... ne sjećam se građanina.
- Mx
#18 Re: Koliko ce u BiH ostati Bosnjaka
Slazem se, mislim da se termin gradjanin vise koristi lokalno a drzavljanin globalno. Znaci ako zivim i radim u BiH sam na lokalnom nivou gradjanin a kad krenem na putovanje u recimo Njemacku tamo sam kao i po drugim svjetskim destinacijama drzavljanin BiH odnosno stranac putnik. Medjutim ako radim i zivim stalno ili privremeno u recimo Njemackoj onda sam u Njemackoj na lokalnom nivou gradjanin a kad izadjem iz Njemacke sam vec konvertirao u drzavljaninaChmoljo wrote:ma da. mislim, jasan je pravni status te osobe, više mi se čini da je lingvističko pitanje je li neko građanin ako nema i državljanstvoMx wrote:
Slazem se ali zato smo mi tu da to sve lijepo i profesionalno strukturiramo![]()
ja nedavno učih međunarodno i kaže se državljanin i stranac: na proputovanju, sa stalnim ili privremenim boravištem... ne sjećam se građanina.to mi dođe ko epitet jbg.
-
TheMule
#19 Re: Koliko ce u BiH ostati Bosnjaka
Gradjanin je neko ko ima drzavljanstvo te drzave. (citizen=citizenship)
A stanovnik je neko ko tu zivi. (resident)
Mozes biti stanovnik samo jedne, a gradjanin vise drzava.
A stanovnik je neko ko tu zivi. (resident)
Mozes biti stanovnik samo jedne, a gradjanin vise drzava.
-
hercegovac_pravi
#20 Re: Koliko ce u BiH ostati Bosnjaka
Resident = StanovnikLustracija! wrote:seen wrote:A resident is a person that lives on a street residency in a given place.Lustracija! wrote: Nema corka.
To je tvoje kolokvijalno shvatanje pojma gradjanka, i uobicajena rijec u takvom kontekstu. Pravna kategorija (mozemo da je nazovemo i Alijina) je ista kao da iams domovnicu
Citizenship is the state of being a citizen of a particular social, political, or national community.
neglupiraj se svega ti...![]()
Kolega pise se "ne glupiraj" - odvojeno
Malo vam se kravata uzjebala
Citizenship = Državljanstvo
Niđe veze jedno sa drugim
Niti moraš biti stanovnik da bi bio državljanin, niti moraš biti državljanin da bi bio stanovnik.
-
hercegovac_pravi
#21 Re: Koliko ce u BiH ostati Bosnjaka
Glasačke liste, broj đaka, natalitet, broj iseljenih familija iz BiH u Srbiju i Hrvatsku....... ali to ne smije biti osnova Bošnjačkog političkog koncepta .....što nažalost sada jeste._BaD_BoY wrote:aha..fino bogami..a kako da ti vjerujem?bez uvrede al na osnovu cega izvodis zakljucak?nije ironija!!hercegovac_pravi wrote:Ma nema sekirancije. broj Bosnjaka u BiH nikada više neće spasti ispod 52% ukupne populacije. Priča završena.
Potragu za konkretnim brojevima i samom kalkulacijom i projekcijom ostavljam tebi. Neda mi se ponovo prolaziti kroz sve to.
- Bosanac sa dna kace
#22 Re: Koliko ce u BiH ostati Bosnjaka
paaaa. sad...nista se vi ne sikirajte, imamo mi muftiju Omerbasica on ce se pobrinut za ove sa putovnicom, Srbija dobija nazad Sandzaklije ....khm mi ostali cemo da tarlahamo od praga do praga svake ambasade
znaci svako je ope na nuli