BMW 520i da ili ne
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- hogar strasni
#1 BMW 520i da ili ne
Zdravo svima,ovako ide, kupujem automobil u vrijednosti od 5000 do max 7000 KM,znaci nije velika lova ali kako kazu koliko si dug toliko se i protegni.Za pocetak sam razmisljao audi jaje,ili neki extra dobar golf 2 ili 3, ili fiat punto/moze se naci s klimom a jeftini djelovi/ ( sa fordom i francuzima imam lose iskustvo)a vise manje mi treba auto za od tacke A do tacke B..medjutim ispade mi neki dan da jedan poznanik prodaje BMW 5 za 5000 KM to mi se uklapa u racunicu ukoliko ne bude vanrednih troskova ali sad postoji nedoumica posto nisam bas imao nekog doticaja s tim autom...ali mi je to djecacki san, kad ga vidim slina curi na usta. Pa ovim putem zelim da mi pomugnu oni koji imaju doticaja s ovim autom a vjerujem da vas ima dosta, da mi kazete kakav je motor , potrosnja ,odrzavanje ,servis, kako podnosi plin posto sam pobornik voznje na plin.Radi se o modelu BMW 520i, 90 godiste,crna boja,na satu je 190000 km,u solidnom je dobrom stanju i vani i unutra,prodaje ga 3 vlasnik jer zeli kupiti manje auto za grada.
Unaprijed hvala.
Unaprijed hvala.
- Better Man
#2 Re: BMW 520i da ili ne
Auto staro 19 godina se ne isplati kupovati i to nije auto za tvoju namjenu koju navodiš. Kažeš da je u dobrom stanju, a ja sam prije da je to dobro izraubovano auto i da je duplo više prešao nego piše na satu. Za te pare možeš uzeti dosta mlađe auto i u boljem stanju.
- chuchumbamayumbe
#3 Re: BMW 520i da ili ne
NE, NE i NE.
Jarane, otice ti lezaj za njega, platices milju maraka, disk plocice jedno 250km, itd.
Na njemu ti nema nista jeftinije ispod 200km (mozda je filter zraka i ulja jedno 100km)
Mani se shuplje.
Jel dobar, jeste, jel makina, jeste, sve to stoji.
Ali ti moras imati PARA da mozes sebi priustiti da budes vlasnik takvog automobila.
Imas li para?
Jarane, otice ti lezaj za njega, platices milju maraka, disk plocice jedno 250km, itd.
Na njemu ti nema nista jeftinije ispod 200km (mozda je filter zraka i ulja jedno 100km)
Mani se shuplje.
Ali ti moras imati PARA da mozes sebi priustiti da budes vlasnik takvog automobila.
Imas li para?
-
vnm
#4 Re: BMW 520i da ili ne
jedan kolega takvog kupio.
hajde sto nije nikad imao love za gorivo, ali koje su to bile muke kad je doslo vrijeme da se nesto popravi na njemu, pa onda da se uzmu nove gume. ni tigar gume u dimenzijama za to auto nisu bas jeftine.
jasno mi je sto bi neko radije uzeo to nego golfa. i nakon 20 godina handrenja to auto te zavede kad sjednes u njega.
hajde sto nije nikad imao love za gorivo, ali koje su to bile muke kad je doslo vrijeme da se nesto popravi na njemu, pa onda da se uzmu nove gume. ni tigar gume u dimenzijama za to auto nisu bas jeftine.
jasno mi je sto bi neko radije uzeo to nego golfa. i nakon 20 godina handrenja to auto te zavede kad sjednes u njega.
Last edited by vnm on 27/11/2009 20:50, edited 1 time in total.
- NEOPLAN
#6 Re: BMW 520i da ili ne
Da je dizel pa inekako, al benzinac pa jos einspritz..... Batali brate ako neces da te glava boli....drugarski savjet: ako hoces dobro auto, gledaj za 5 milja nekog punta/corsu/clia i sl. auta koji se jako mladi i sa malo km na satu mogu kupiti za te novce. A ako bas hoces nesto starije i glomaznije, onda ganjaj Merca 190 al 2.5 dizel, nikako 1,9 preslab je....Benzince iz tog vremena ('80te-'90te) sa direktnim ubrizgavanjem zaobilazi u sirokom luku. Oni su strava DOK RADE, munje na cesti, nezaustavljivi. Ali prvi put kad se nesto poje*e sa elektronikom motora i ubrizgavanja postaju rupa bez dna koju je nemoguce zatrpati. Serviseri prepametni, a ustvari veze nemaju, ispituju elektronska kola sa briferom i sijalicom, oni sto ista znaju nece da se zaje*avaju ili su preskupi, dijelova ni na vidiku a i ako ih nadjes preskupi su.... Govorim iz licnog iskustva, a ti kako hoces....
Ja sam nakon "rupe bez dna" uzeo spomenutu 190-tku, doduse 1.9D. Dvije godine vozam, preko 100 000km sam ja presao, ukupno 290 000 na satu (koliko je stvarnih ne znam, znam samo moje), ja sam zamijenio jedan lezaj, anlaser i zadnje amortizere. I redovno mijenjam ulje i remenove. I nikad me nije ostavio. Jedina mana mu je sto mu "fali bar 30 "konja", zato kazem da uzmes 2.5 koji ima stotinjak konja i ok je za ovo auto.
Ne kajem se ni sekunde sto sam dao 5500 za auto staro 20 godina. Vise nisam imao. Da je bilo auto samo za mene, uzeo bih sigurno nesto manje i mladje (corsa), ali posto se uglavnom vozam sa dvoje-troje u autu i na duze staze, zato sam uzeo Merca. I svakom bih ga preporucio....
Ja sam nakon "rupe bez dna" uzeo spomenutu 190-tku, doduse 1.9D. Dvije godine vozam, preko 100 000km sam ja presao, ukupno 290 000 na satu (koliko je stvarnih ne znam, znam samo moje), ja sam zamijenio jedan lezaj, anlaser i zadnje amortizere. I redovno mijenjam ulje i remenove. I nikad me nije ostavio. Jedina mana mu je sto mu "fali bar 30 "konja", zato kazem da uzmes 2.5 koji ima stotinjak konja i ok je za ovo auto.
Ne kajem se ni sekunde sto sam dao 5500 za auto staro 20 godina. Vise nisam imao. Da je bilo auto samo za mene, uzeo bih sigurno nesto manje i mladje (corsa), ali posto se uglavnom vozam sa dvoje-troje u autu i na duze staze, zato sam uzeo Merca. I svakom bih ga preporucio....
Last edited by NEOPLAN on 27/11/2009 22:32, edited 1 time in total.
-
nAN3
#7 Re: BMW 520i da ili ne
za 19god da predje samo 190000 km je (ne)moguce , sat je vracen .
Auto ima preko 500.000 predjenih km govorim ti iz iskustva.
Pogledaj po internetu malo 2002 godista presla su po 200.000km dakle , laze te u vezi kilometraze.
I da BMW ti je "momacko" auto nije adekvatan za tvoje potrebe..
Pogledaj malo cijene bezveze ces potrosit pare na nista
http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/searc ... dCarSeals=
Auto ima preko 500.000 predjenih km govorim ti iz iskustva.
Pogledaj po internetu malo 2002 godista presla su po 200.000km dakle , laze te u vezi kilometraze.
I da BMW ti je "momacko" auto nije adekvatan za tvoje potrebe..
Pogledaj malo cijene bezveze ces potrosit pare na nista
http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/searc ... dCarSeals=
-
frankwhite
#8 Re: BMW 520i da ili ne
i ja sam se lozio na ovog bmwa, i sad se lozim, al jbg fakat i meni su isto rekli svi za troskove odrzavanja i potrosnju, to bi bilo super auto kad bi imo neko manje za grada vako svaki dan, a ovo da vozas jednom-dvaput sedmicno. jbg, znam da vjerovatno mrzis ova punta, corse i sl. isto ko i ja kad su mi govorili svi, al na kraju sam ipak uzeo za 4500KM audi 80 '89 1.6 dizel, trosi 5 litara, cijene dijelova su u rangu sa golfom. Eto ja bi ti preporucio njega, ali dizel ili 1.6 benzin. pozdrav
-
ado-šampion
#9 Re: BMW 520i da ili ne
Imao mi je jaran donedavno 535i E34.
Prvo, što se tiče kilometraže, pusti te priče o 500000 km, ova navedena petica je imala na satu 170 hiljada kad je prodana (ove godine), '92. godište, kupljena 4 godine stara za 40 milja maraka. Znači moguće je. Druga stvar, ima jedan fazon na BMW-u, bilo je na forumu, nije teško naći inače, koji će ti pokazati jel kilometraža koja tu piše ispravna.
Što se tiče tog konkretnog, ja bih ti preporučio da zaobiđeš to auto. Prvo održavanje je JAKO skupo. Gume 205+, 15-ke, a trebaju mu ekstra gume, posebno zimi, jer nema težine na pogonskoj osovini, onda svi ostali potrošni dijelovi isto jako skupi, da ne govorim neplanirani izdaci... Iako je ta petica možda najpouzdaniji BMW ikad. Onda potrošnja, taj 520i, ako je 24V, iz priče nekoliko vlasnika trošiće ti isto kao i 535i, a to je 18 litara po gradu, ako je motor u savršenom stanju 15 je minimum.
Šteta jer je to i za današnje pojmove fenomenalno auto, nikakav Punto, Clio to su smiješna auta za ovu peticu, pa i klasa više (kompaktna), a vjeruj mi i srednja klasa treba pravo jako auto da je bolje o nje, ako je petica u dobrom stanju naravno. Posebno ako voziš, ma to je jedna milina, motor, mjenjač, kočnice, upravljivost, stabilnost, zvuk, i to sve uz jako dobru udobnost (zvučna izolacija je fenomenalna!), nema proizvođača koji može spojiti tu cjelinu kao BMW.
Prvo, što se tiče kilometraže, pusti te priče o 500000 km, ova navedena petica je imala na satu 170 hiljada kad je prodana (ove godine), '92. godište, kupljena 4 godine stara za 40 milja maraka. Znači moguće je. Druga stvar, ima jedan fazon na BMW-u, bilo je na forumu, nije teško naći inače, koji će ti pokazati jel kilometraža koja tu piše ispravna.
Što se tiče tog konkretnog, ja bih ti preporučio da zaobiđeš to auto. Prvo održavanje je JAKO skupo. Gume 205+, 15-ke, a trebaju mu ekstra gume, posebno zimi, jer nema težine na pogonskoj osovini, onda svi ostali potrošni dijelovi isto jako skupi, da ne govorim neplanirani izdaci... Iako je ta petica možda najpouzdaniji BMW ikad. Onda potrošnja, taj 520i, ako je 24V, iz priče nekoliko vlasnika trošiće ti isto kao i 535i, a to je 18 litara po gradu, ako je motor u savršenom stanju 15 je minimum.
Šteta jer je to i za današnje pojmove fenomenalno auto, nikakav Punto, Clio to su smiješna auta za ovu peticu, pa i klasa više (kompaktna), a vjeruj mi i srednja klasa treba pravo jako auto da je bolje o nje, ako je petica u dobrom stanju naravno. Posebno ako voziš, ma to je jedna milina, motor, mjenjač, kočnice, upravljivost, stabilnost, zvuk, i to sve uz jako dobru udobnost (zvučna izolacija je fenomenalna!), nema proizvođača koji može spojiti tu cjelinu kao BMW.
-
whow
#10 Re: BMW 520i da ili ne
hogar strasni wrote:Zdravo svima,ovako ide, kupujem automobil u vrijednosti od 5000 do max 7000 KM,znaci nije velika lova ali kako kazu koliko si dug toliko se i protegni.Za pocetak sam razmisljao audi jaje,ili neki extra dobar golf 2 ili 3, ili fiat punto/moze se naci s klimom a jeftini djelovi/ ( sa fordom i francuzima imam lose iskustvo)a vise manje mi treba auto za od tacke A do tacke B..medjutim ispade mi neki dan da jedan poznanik prodaje BMW 5 za 5000 KM to mi se uklapa u racunicu ukoliko ne bude vanrednih troskova ali sad postoji nedoumica posto nisam bas imao nekog doticaja s tim autom...ali mi je to djecacki san, kad ga vidim slina curi na usta. Pa ovim putem zelim da mi pomugnu oni koji imaju doticaja s ovim autom a vjerujem da vas ima dosta, da mi kazete kakav je motor , potrosnja ,odrzavanje ,servis, kako podnosi plin posto sam pobornik voznje na plin.Radi se o modelu BMW 520i, 90 godiste,crna boja,na satu je 190000 km,u solidnom je dobrom stanju i vani i unutra,prodaje ga 3 vlasnik jer zeli kupiti manje auto za grada.
Unaprijed hvala.
Prvo treba rascistiti sa mitovima tipa:
BMW za 5000 KM ; nikakav BMW u voznom stanju ne ide za 5000 KM pa bolje gume za tog BMW ce te izaci 5000 KM
Radi se o autu koje ukoliko je u stanju kakvo si i naveo vrijedi puno vise od 5 hiljada upravo stoga sto su opravke skupe a takvo auto je na cijeni t jedan takav BMW sa dobrom limarijom i mehanikom te samo 190 hiljada km realno vrijedi najmanje 12 hijada . To auto je klasika i mnogi ne bih zalili pare da se docepaju jednog zdravog primjerka , problem je u tome sto ako nisi auto mehanicar takvo auto moze biti rupa bez dna u koje mozes skrsiti desetine hiljada i da opet ne bude kako treba stoga pamet u glavu i ako imas 7 hiljada za kupovinu auta nemoj razmisljati o nikakvome BMW-u , Audiju , Mercedecu . Gledaj kakvog Opela ,Fiate , Renaulta , Skodu i tave aute a ne sada BMW-a za 7 hilhada.
-
nAN3
-
ado-šampion
#12 Re: BMW 520i da ili ne
Ma vidi kralju, sve je to ok, ti si nabio, i ovaj jaran (tačnije njegov otac) sad ima X5 i od 2004. je uspio nabiti 80 hiljada, al eto ova petica mu je bila 17 godina stara sa 170 na satu. Gdje ćeš ionako nabiti više od 10 hiljada godišnje ako ne ideš s autom na posao.nAN3 wrote:Jedino ako planiras auto vozat 'oko kuceado-šampion wrote:Imao mi je jaran donedavno 535i E34.
Prvo, što se tiče kilometraže, pusti te priče o 500000 km, ova navedena petica je imala na satu 170 hiljada
Mercedes clk 220 2002 godiste nabio sam 280.000km uz svakodnevnu upotrebu
@ Whow, imaš pravo, ta petica i vrijedi preko 10 milja, dobra, ali kao što i sam kažeš, JAKO skupo održavanja obara cijenu.
-
nAN3
#13 Re: BMW 520i da ili ne
Prijatelju auto koristim za 'posao' i godisnje nabijem preko 50k km. Ovaj navedeni bmw nije vrijedan tih para a kamoli 10milja.ado-šampion wrote:Ma vidi kralju, sve je to ok, ti si nabio, i ovaj jaran (tačnije njegov otac) sad ima X5 i od 2004. je uspio nabiti 80 hiljada, al eto ova petica mu je bila 17 godina stara sa 170 na satu. Gdje ćeš ionako nabiti više od 10 hiljada godišnje ako ne ideš s autom na posao.nAN3 wrote:Jedino ako planiras auto vozat 'oko kuceado-šampion wrote:Imao mi je jaran donedavno 535i E34.
Prvo, što se tiče kilometraže, pusti te priče o 500000 km, ova navedena petica je imala na satu 170 hiljada
Mercedes clk 220 2002 godiste nabio sam 280.000km uz svakodnevnu upotrebu
@ Whow, imaš pravo, ta petica i vrijedi preko 10 milja, dobra, ali kao što i sam kažeš, JAKO skupo održavanja obara cijenu.
Moj prijatelj prodaje auto koje je u 3x boljem stanju , opremi , kilometrazi pa cak je i dizel za 12.500km http://www.market.ba/vozila/auto/oglas/449146
-
ado-šampion
#14 Re: BMW 520i da ili ne
Jah, moguće je naći i E34 s tim istim motorom za 5-6 milja, isto u dobrom stanju. I ruku na srce, taj E39 što ti jaran prodaje brat bratu ne vrijedi preko 10 milja, prvo ima zastario dizelaš koji se ugrađivao i u peticu prethodne generacije (koja se ugasila '94.), drugo Boga pitaj koliko je prešao.
-
nAN3
#15 Re: BMW 520i da ili ne
O ovom ti pricam cijelo vrijemeado-šampion wrote: Boga pitaj koliko je prešao.
svakako mene ovo ne interesuje auta uzimam iz inostranstva
- Qler
#16 Re: BMW 520i da ili ne
chuchumbamayumbe wrote:NE, NE i NE.
Mani se shuplje.
Imas li para?
pa ne kupuje ferraria, BMW 5 iz 1990 godine nije skup za odrzavati, gume idu 15'' fabricke, znaci ni one nisu skupe (ja sam na fiestu stavio 15'' vredestein 115KM komad), jedina mana je slab motor za tu karoseriju, pa ce ti trositi isto kao i 2.5i...
mali servis za to auto sa uljem dodje oko 150KM... i ja mislim da on ima lanac, da nema zupcasti remen, znaci samo ga provjeriti i dotegnuti po potrebi.
-
jefferson
#17 Re: BMW 520i da ili ne
Ja imam iskustva s tim BMW-om.
Ovako, ako nije 24V sa 150ks bjezi od njega! 130ks sa 12V je previse star i zna nekada da ima problema sa glavom, posebno ako je imao nagle hladne startove.
24V je bolji, ali izuzetno osjetljiv na hladne startove.
Tada kada se pojavio, to je bio najnapredniji 6-cilindricni motor dugooooooo vremena na svijetu, i mnogi danas motori se mogu ugledati na mirnocu rada tog motora.
Price o 18ltr u gradu mozes baciti u vodu. Ako je auto ispravno (znaci originalne svjecice, kablovi, filteri itd) ne smije trositi vise od 13ltr, normalne voznje naravno.
Na to auto sve mora stimat ko pod konac da bi sve radilo kako treba. Bilo kakva stednja ce ti se vratiti skupo. Djelovi i nisu toliko skupi, ja sam ATE plocice placao 90km za prednju osovinu, i 55KM za zadnju, amortizeri su skuplji, ali strasno dugotrajni, dok je motro pogonjen lancom tako da se nemas sta brinuti oko toga.
Ipak, ja ti savjetujem da ne ides sa tim autom. Auto trazi brigu i poznavanje mehanike BMW-a posto je vec star. Takodje, gume moraju biti vrhunske na autu, zimi zimske, ljeti ljetne, nema stednje, inace bi mogao glavom platiti!
Ja ti opet savjetujem da ides sa manjim autom, 19g je 19g!
Ovako, ako nije 24V sa 150ks bjezi od njega! 130ks sa 12V je previse star i zna nekada da ima problema sa glavom, posebno ako je imao nagle hladne startove.
24V je bolji, ali izuzetno osjetljiv na hladne startove.
Tada kada se pojavio, to je bio najnapredniji 6-cilindricni motor dugooooooo vremena na svijetu, i mnogi danas motori se mogu ugledati na mirnocu rada tog motora.
Price o 18ltr u gradu mozes baciti u vodu. Ako je auto ispravno (znaci originalne svjecice, kablovi, filteri itd) ne smije trositi vise od 13ltr, normalne voznje naravno.
Na to auto sve mora stimat ko pod konac da bi sve radilo kako treba. Bilo kakva stednja ce ti se vratiti skupo. Djelovi i nisu toliko skupi, ja sam ATE plocice placao 90km za prednju osovinu, i 55KM za zadnju, amortizeri su skuplji, ali strasno dugotrajni, dok je motro pogonjen lancom tako da se nemas sta brinuti oko toga.
Ipak, ja ti savjetujem da ne ides sa tim autom. Auto trazi brigu i poznavanje mehanike BMW-a posto je vec star. Takodje, gume moraju biti vrhunske na autu, zimi zimske, ljeti ljetne, nema stednje, inace bi mogao glavom platiti!
Ja ti opet savjetujem da ides sa manjim autom, 19g je 19g!
- chuchumbamayumbe
#18 Re: BMW 520i da ili ne
Uz duzno postovanje, svi rekose da je skupo odrzavanje, a ti kazes da nije?Qler wrote:chuchumbamayumbe wrote:NE, NE i NE.
Mani se shuplje.
Imas li para?
pa ne kupuje ferraria, BMW 5 iz 1990 godine nije skup za odrzavati, gume idu 15'' fabricke, znaci ni one nisu skupe (ja sam na fiestu stavio 15'' vredestein 115KM komad), jedina mana je slab motor za tu karoseriju, pa ce ti trositi isto kao i 2.5i...
mali servis za to auto sa uljem dodje oko 150KM... i ja mislim da on ima lanac, da nema zupcasti remen, znaci samo ga provjeriti i dotegnuti po potrebi.
Znam da je to relativno, ko ima rapa, njemu nije skupo, ali ko ima 5000-7000 za auto, ne kupuje ovo auto.
- Gile Šampion
#19 Re: BMW 520i da ili ne
Druže skupo je to za održavanje
Ja sam ga vozio 99-te godine,kad je benzin bio 1,20 KM čini mi se i tada ga je valjalo nasuti,a da ne govorim o dijelovima kojima cijena nije dan danas spala...
Neko ti predlaže da za te pare uzmeš nekog malo novijeg Clia,Corsu ili Punta.Taj BMW od toliko godina ,je po meni daleko bolji od svakog Punta,Corse itd...Mislim kad kazes da ti je to ''dječački san'' ,ja znam šta hoćeš time reci i slazem se s tobom
Ali ipak mislim ako nemas mogucnosti da dodatno ulozis u to auto,da ga sipas,da mu radis servise i da budes spreman ako ti nesto rikne da odmah popravis,bjezi od tog auta
Na danasnjem vaktu sipati cca15 litara goriva u auto na 100 km,ipak treba za to imati dublji dzep...Radije zaganjaj kakvog dizela 525 TDS.On barem troši cenera...
Neko ti predlaže da za te pare uzmeš nekog malo novijeg Clia,Corsu ili Punta.Taj BMW od toliko godina ,je po meni daleko bolji od svakog Punta,Corse itd...Mislim kad kazes da ti je to ''dječački san'' ,ja znam šta hoćeš time reci i slazem se s tobom
Ali ipak mislim ako nemas mogucnosti da dodatno ulozis u to auto,da ga sipas,da mu radis servise i da budes spreman ako ti nesto rikne da odmah popravis,bjezi od tog auta
Na danasnjem vaktu sipati cca15 litara goriva u auto na 100 km,ipak treba za to imati dublji dzep...Radije zaganjaj kakvog dizela 525 TDS.On barem troši cenera...
- chuchumbamayumbe
#20 Re: BMW 520i da ili ne
Jes jarane, dizela, a zato kada mu ode nosac motora, jedno 500km po komadu, pa ti gledaj.
Ma kakvi, to je auto za nekoga ko ima rapa da ga odrzava, i opet 19 godina staro, prestaro.
Jel zvijer, jeste, predobar, preudoban, prejak, sve.
Ali, neke igracke nisu bas napravljene za svu djecu, nazalost.

Ma kakvi, to je auto za nekoga ko ima rapa da ga odrzava, i opet 19 godina staro, prestaro.
Jel zvijer, jeste, predobar, preudoban, prejak, sve.
Ali, neke igracke nisu bas napravljene za svu djecu, nazalost.
- Qler
#21 Re: BMW 520i da ili ne
e ne znam, onda ja grijesim, ali imam dosta jarana koji vozaju BMW-e, od 318 E36 do 530xi E60 tako da otprilike znam kakvi su za odrzavanje i niko se ne zali da je nesto aman preskupo. Ali sto jeste niko nema E34, ima sa E39 i za to auto i to godiste znam da redovni mali servis ne kosta stotine kao sto pricate.
a za potrosnju sam rekao, preslab motor za njega, potrosi kisu
a za potrosnju sam rekao, preslab motor za njega, potrosi kisu
-
miles monroe
#22 Re: BMW 520i da ili ne
radi ove teme sam se registrovao
odgovor na ovo pitanje je jednostavno: da!
ljudi ne znaju, pa pricaju gluposti. definitivno, zajedno sa e36 modelom, jedno od najpouzdanijih auta ikad napravljenih. djelovi su iznenadjujuce jeftini, a ako je dobro ocuvan i servisiran, nece se nista ni pokvariti. pogotovo masina od 2 litre je u biti neunistiva, pod uslovom da se nije przila dok je jos u hladnom stanju bila. ti motori prelaze bez ikakvih problema i pola miliona, cak i bez promjene lanca. sve ostalo je u biti isto tako kvalitetno. bilo bi bolje jedino, da je m52 motor sa varijabilnim menadzmentom bregaste osovine (vanos), al dobar je i m50.
ja sam imao 3 puta taj motor, sto u e36 sto u e34, i mogu ti reci da nikad vise para nisam ustedio. uz to sve je e34 jos uvijek prava limuzina. taj 2l motor je motor koji je "opjevan" u autocasopisima sirom svijeta. moras uzeti u obzir, da ako ga koristis samo za gradsku voznju (pogotovo hardcore gradska tipa sarajevo) da ce ti trosti oko 12-13 litara. na otvorenom trosi izmedju 8,5 i 9,5 litara.
meni je jedino malo smetalo, sto je motor do 3000 obrtaja malo trom. iznad 3000 je ludnica
ljudi ne znaju, pa pricaju gluposti. definitivno, zajedno sa e36 modelom, jedno od najpouzdanijih auta ikad napravljenih. djelovi su iznenadjujuce jeftini, a ako je dobro ocuvan i servisiran, nece se nista ni pokvariti. pogotovo masina od 2 litre je u biti neunistiva, pod uslovom da se nije przila dok je jos u hladnom stanju bila. ti motori prelaze bez ikakvih problema i pola miliona, cak i bez promjene lanca. sve ostalo je u biti isto tako kvalitetno. bilo bi bolje jedino, da je m52 motor sa varijabilnim menadzmentom bregaste osovine (vanos), al dobar je i m50.
ja sam imao 3 puta taj motor, sto u e36 sto u e34, i mogu ti reci da nikad vise para nisam ustedio. uz to sve je e34 jos uvijek prava limuzina. taj 2l motor je motor koji je "opjevan" u autocasopisima sirom svijeta. moras uzeti u obzir, da ako ga koristis samo za gradsku voznju (pogotovo hardcore gradska tipa sarajevo) da ce ti trosti oko 12-13 litara. na otvorenom trosi izmedju 8,5 i 9,5 litara.
meni je jedino malo smetalo, sto je motor do 3000 obrtaja malo trom. iznad 3000 je ludnica
- citroen
#23 Re: BMW 520i da ili ne
Ako mozes da sipas taj auto uzmi,to ti je mozda i najvaznije,mislim da cijene dijelova nebi trebalo da te odbiju od tog auta zbog toga sto danas imas toliko firmi koje se bave uvozom dijelova za razne automobile,a i bmw je medju njima pa tako imas veliki izbor dijelova(jeftinijih i skupljih).eh sad da kazem ono glavno o tom autu,iz licnog iskustva,sta mi se svidja kod njega,pošto je BMW moj omiljeni German.Njabolja izolacija unutrasnjosti koju sam do sad mogao testirati kod jednog automobila(520i 24v).Zvuk koji proizvodi taj motor je nevjerovatan,performanse su ok,potezak auto ali sasvim dovoljno za vecinu vozaca sto se tice snage,ipak se radi o sest cilindarcica.enterijer za" mene" i danas djeluje tako moderno,ona konzola zakrenuta prema vozacu je perverzna,sto govori sasvim dovoljno o tome da je auto naopravljen iskljucivo da vozac uziva u voznji a bome i oni ostali se nece zaliti.Meni jedino na zadnjoj klupi nije bas komotno,pogotovo ako se mora troje ugurati,to mu je i jedina mana za tako velik auto,ostalo je sve za desetku.Ako nadjes stvarno dobro ocuvan primjerak mislim da se neces zeznuti.Ja sam vec spomenuo da bi sipanje benzina mogao da bude problem,ali ako imas namjeru plin ugradjivati to je nesto drugo..moze se isplatiti.Nisam upoznat sa cijenama diesel verzija petice,moj kolega je imao 525tds(140KS)strasan motor koji je presao 280 000Km bez ikakvih problema,a imao je zvuk kojeg bi se postidjeli mnogi noviji dizelasi.Pa ako se moze naci kakav povoljan dizelas nije ni on losa opcija.Uglavnom ako se svidja tebi,ne treba da razmisljas puno,jedni kupuju auto srcem,drugi razumom,treci.....necim drugim....i tako
-
Valbon_1
#24 Re: BMW 520i da ili ne
miles monroe wrote:radi ove teme sam se registrovao![]()
Iz licnog iskustva potvrdjujem gore navedeno. A kada sedenes u njega shvatices sta znaci voziti dobaaaaar auto. Definitivno neces imati potrebe za Apaurin
E sad postoji jedna opasnost od tog auta...ako sednes u njegov volan, tesko da ces ga ikada promjeniti sa nekom drugom markom
Moj odgovor: Definitivno DA