genetika
- scientist
#1 genetika
Pozdrav!
Zanima me da li je neko od vas upoznat s time da li postoji mogucnost studiranja genetike kod nas u BiH,mozda na bioloskom fakultetu? I kakve su mogucnosti zaposlenja sa zavrsenim faksom?
Zanima me da li je neko od vas upoznat s time da li postoji mogucnost studiranja genetike kod nas u BiH,mozda na bioloskom fakultetu? I kakve su mogucnosti zaposlenja sa zavrsenim faksom?
- clav
#2 Re: genetika
Na Prirodnomatematickom fakultetu u Sarajevu, odsjek biologija ima smjer genetika, a sto se tice posla sumnjam da imas puno izbora.
- Jazz_Junkie
-
mala_truba
#4 Re: genetika
Genetika je nauka buducnosti, koja se itekako razvija i ima vazno mjesto u svijetu nauke, stoga ne mislim uopste da je studirati genetiku promasa! Naprotiv!
- antropolog
#5 Re: genetika
i ja se isto dvoumim između genetike na pmf i ruskog i francuskog na ff
- chengaba
#6 Re: genetika
Ma tu ti je to negdje "u pet deka"...antropolog wrote:i ja se isto dvoumim između genetike na pmf i ruskog i francuskog na ff
- scientist
#7 Re: genetika
antropolog wrote:i ja se isto dvoumim između genetike na pmf i ruskog i francuskog na ff
- antropolog
#8 Re: genetika
najvjerojatnije cu genetiku, a u slucaju da me ne primi onda def. idem na ruski i franc. tu nema konkurencije

- scientist
#9 Re: genetika
ajde sretno...a je li zavrsavas iduce godine srednju...ja sam treca godinaantropolog wrote:najvjerojatnije cu genetiku, a u slucaju da me ne primi onda def. idem na ruski i franc. tu nema konkurencije![]()
![]()
- minjonja
#10 Re: genetika
imas prijemni iz biologije koji ces sto posto poloziti ako si imao biologiju 4 godine. pronadji prosle prijemne jer se uglavnom ponavljaju pitanja. gledaju ti ocjene iz hemije, fizike, biologije. mozda i bosanski i engleski ali sam zaboravilascientist wrote:ajde sretno...a je li zavrsavas iduce godine srednju...ja sam treca godinaantropolog wrote:najvjerojatnije cu genetiku, a u slucaju da me ne primi onda def. idem na ruski i franc. tu nema konkurencije![]()
![]()
a znas li da li se radi prijemni ili se samo ocjene gledaju
genetika ti je na PMF-u ustvari samo smjer unutar odsjeka biologije. prve dvije godine imaju svi smjerovi iste predmete i tek na trecoj godini se dijeliite onda. imas jos smjerova: biohemiju i fiziologiju, mikrobiologiju, ekologiju i nastavnicki.
ja sam uzela genetiku, ali to mi je nekako apstraktno previse, mada je i interesantno. meni bi bilo najdraze da idem na teren i izucavam razne zivotinje, ekosisteme itd., medjutim, ekologija nije na nekom glasu i govore da taj smjer uzimaju samo oni koji veze sa zivotom nemaju
a sto se tice posla, ekologa treba u svakoj firmi, a geneticare slabo ko treba. ima jedan geneticki institut i da bi tamo radio moras imati prosjek minimum 8,5. haj doguraj dotle ako si majstor
- chengaba
#11 Re: genetika
Ja sam na ekologiji...minjonja wrote: ja sam uzela genetiku, ali to mi je nekako apstraktno previse, mada je i interesantno. meni bi bilo najdraze da idem na teren i izucavam razne zivotinje, ekosisteme itd., medjutim, ekologija nije na nekom glasu i govore da taj smjer uzimaju samo oni koji veze sa zivotom nemaju![]()
kontala sam da imam bachelor iz genetike a master iz ekologije pa da to dvoje ujedinim nekako
![]()
- minjonja
#12 Re: genetika
ne brini se, bicu i ja ako kod suske zapnemchengaba wrote:Ja sam na ekologiji...minjonja wrote: ja sam uzela genetiku, ali to mi je nekako apstraktno previse, mada je i interesantno. meni bi bilo najdraze da idem na teren i izucavam razne zivotinje, ekosisteme itd., medjutim, ekologija nije na nekom glasu i govore da taj smjer uzimaju samo oni koji veze sa zivotom nemaju![]()
kontala sam da imam bachelor iz genetike a master iz ekologije pa da to dvoje ujedinim nekako
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
- chengaba
#13 Re: genetika
minjonja wrote: ne brini se, bicu i ja ako kod suske zapnem![]()
Zbog histologije? Stoooo???
- minjonja
#14 Re: genetika
chengaba wrote:minjonja wrote: ne brini se, bicu i ja ako kod suske zapnem![]()
![]()
jesi li to ti jedan od 4 sto su polozili?
- scientist
#15 Re: genetika
uh sto ja volim ekologijuchengaba wrote:Ja sam na ekologiji...minjonja wrote: ja sam uzela genetiku, ali to mi je nekako apstraktno previse, mada je i interesantno. meni bi bilo najdraze da idem na teren i izucavam razne zivotinje, ekosisteme itd., medjutim, ekologija nije na nekom glasu i govore da taj smjer uzimaju samo oni koji veze sa zivotom nemaju![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
- minjonja
#16 Re: genetika
scientist wrote:uh sto ja volim ekologijuchengaba wrote:Ja sam na ekologiji...minjonja wrote: ja sam uzela genetiku, ali to mi je nekako apstraktno previse, mada je i interesantno. meni bi bilo najdraze da idem na teren i izucavam razne zivotinje, ekosisteme itd., medjutim, ekologija nije na nekom glasu i govore da taj smjer uzimaju samo oni koji veze sa zivotom nemaju![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
i ja sam je prije mrzila, one nekakve ekoloske valence, pa gdje ko sta zivi i cime se hrani, kakvo je tlo, cega tu sve ima... al sam imala divnu profesoricu koja me je naucila da se divim tom ogromnom biodiverzitetu i rjesenjima koje su pojedine vrste nasle da bi opstale. nema mi nista draze nego upaliti TV i gledati dokumentarce o prirodi. neki dan gledam kako neki guster koji je spor i koji ne moze da pobjegne svojim prirodnim predatorima, zavuce se u stijenu i napuse se da ga ne bi mogli izvuci iz toga
- chengaba
#17 Re: genetika
Polozilo je 13 studenata koji su sad na drugoj + oni koji su na trecoj.minjonja wrote:chengaba wrote:minjonja wrote: ne brini se, bicu i ja ako kod suske zapnem![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
jesi li to ti jedan od 4 sto su polozili?
Ja ne polozih, ali zato sto nisam izasao na 2 roka
Vjerovatno bih polozio da sam izasao...
Ne znam uopste sto je toliki bauk histologija i embriologija, nije to nesto sad pretesko.
Brini se ti kako ces na cetvrtoj poloziti evoluciju kod prof. Lele
- minjonja
#18 Re: genetika
pa sto nisi izasao, jadan ne bio!! bezze sebi probleme pravite. uvijek treba pokusati, a vi u startu odustajete...ccc. kakvu bolan sliku stvaras ovim rijetkim slucajevima sto vole prirodne nauke?chengaba wrote:
Polozilo je 13 studenata koji su sad na drugoj + oni koji su na trecoj.![]()
![]()
Ja ne polozih, ali zato sto nisam izasao na 2 roka![]()
Vjerovatno bih polozio da sam izasao...
Ne znam uopste sto je toliki bauk histologija i embriologija, nije to nesto sad pretesko.
Brini se ti kako ces na cetvrtoj poloziti evoluciju kod prof. Lele![]()
![]()
![]()
(muhahahahahaha)
- chengaba
#19 Re: genetika
Jer sam obavezno imao 3 - 4 ispita prije H&E, pa popizdim od knjige i ne izadjem na ispit...minjonja wrote: pa sto nisi izasao, jadan ne bio!! bezze sebi probleme pravite. uvijek treba pokusati, a vi u startu odustajete...ccc. kakvu bolan sliku stvaras ovim rijetkim slucajevima sto vole prirodne nauke?
BTW, prosle godine od 9 apsolvenata, svih 9 je palo org. evoluciju
- scientist
#20 Re: genetika
Ja sam na ekologiji...
[/quote]
uh sto ja volim ekologiju
[/quote]
i ja sam je prije mrzila, one nekakve ekoloske valence, pa gdje ko sta zivi i cime se hrani, kakvo je tlo, cega tu sve ima... al sam imala divnu profesoricu koja me je naucila da se divim tom ogromnom biodiverzitetu i rjesenjima koje su pojedine vrste nasle da bi opstale. nema mi nista draze nego upaliti TV i gledati dokumentarce o prirodi. neki dan gledam kako neki guster koji je spor i koji ne moze da pobjegne svojim prirodnim predatorima, zavuce se u stijenu i napuse se da ga ne bi mogli izvuci iz toga
i to je samo jedan od milijardu primjera koji mene fasciniraju. nekom je smijesno, nekom nije, mene libo gabri, i love nature
[/quote]
slazem se s tobom...ja non-stop isto gledam nat geo,animal planet i na HRT-u bude zanimljivih emisija
uh sto ja volim ekologiju
slazem se s tobom...ja non-stop isto gledam nat geo,animal planet i na HRT-u bude zanimljivih emisija
- antropolog
#21 Re: genetika
ja sam sad 4. godina, i vec se polako pocinjem spremati za prijemni, znaci samo biologija
uzeti cu sve knjige od 1 do 4 i naštrebat, uz prijemni gledaju se ocjene iz biologije, fizike, hemije i opci uspjeh
mene je malo strah zbog ocjena:
bio: 555
hemija:345
fizika:445
uspjeh uvijek odličan imam li šanse ako dobro spremim prijemni, cuo sam da je velika konkurencija
uzeti cu sve knjige od 1 do 4 i naštrebat, uz prijemni gledaju se ocjene iz biologije, fizike, hemije i opci uspjeh
uspjeh uvijek odličan imam li šanse ako dobro spremim prijemni, cuo sam da je velika konkurencija
- minjonja
#22 Re: genetika
sta se bolan sekiras, ja kontala sad ce tamo pisati 2,3,2antropolog wrote:ja sam sad 4. godina, i vec se polako pocinjem spremati za prijemni, znaci samo biologija![]()
![]()
ma ti si primljen, ne sekiraj se. posto sam pretpostavljala da cu biologiju upisati, sacuvala sam sve knjige i skripte koje smo koristili (smedja biologija za treci, dva prirucnika od nase profesorice-genetika i ekologija i ona stara prastara knjiga sistematike). bila sam nabavila i dva stara prijemna i prostudirala. to sam jednom procitala i nisam vise mogla uciti jer mi je cetvrti razred bio grozan. ne zbog skole i ucenja, nego zbog hiljadu nekakvih vannastavnih aktivnosti... tek bila dosla sa puta i nikako se nisam mogla nakaniti da ucim. kad sam dosla na prijemni i vidjela koliko raje ima, uhvatila me panika jer nisam ocekivala da je tolika navala tamo. kontala, jbg, nista od ovoga jer nit sam bila ucila za prijemni niti sam imala sjajne ocjene iz skole (bio 4445, fizika 4345, hemija 2445 tako nekako). jedan dan su se cekali rezultati i za to vrijeme sam sebe sam ubijedila da cu upisati francuski u drugom roku pa se sljedece godine prebaciti na biologiju. kad, zove mene jaranica i kaze da sam sesta na spisku
- minjonja
#23 Re: genetika
i da, ako te jos nesto zanima uvezi fakulteta, slobodno me pitaj.
- antropolog
#24 Re: genetika
i ja tako kontam ako ne budem primljen na genetiku na prvom roku idem na ruski i francuski na drugi rok, tamo uvijek ima mjesta
ej zanima me samo ta dva priručnika, koji su pisci i kako si ih nabavila
hvala

hvala
- minjonja
#25 Re: genetika
autor je moja, sad bivsa, profesorica biologije subhija kamenica. taj se prirucnik mogao prije nabaviti samo u mojoj skoli kao narudzba, ali sam vidjala i po drveniji da se prodaju. genetika je A5 formata, a ekologija A4 i toplo ti ih preporucujem. evo sad dok ucim citologiju, provirim malo u ove prirucnike da mi bude jasnije.antropolog wrote:i ja tako kontam ako ne budem primljen na genetiku na prvom roku idem na ruski i francuski na drugi rok, tamo uvijek ima mjesta![]()
hvala![]()
![]()