Gume sa M+S oznakom!?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#1 Gume sa M+S oznakom!?

Post by corolla02 »

Dakle, bas me interesuje da ovo rascistim a i ostali mogu nauciti uz ovo ponesto!

Licno sam je uvijek dozivljavao samo kao univerzalnu/standardnu/all season tyre!
Dakle, moja dilemma je: gume sa oznakom M+S su Ljetne, Zimske, ili Univerzalne gume, pitam za Europsko trziste, please!?

Slobodno pisite, svaka informacija je dobrodosla!
Hvalla!
:D
dinaraaa

#2 Re: Gume sa M+S oznakom!?

Post by dinaraaa »

M+S znači = Mud and Snow

Sve zimske gume imaju tu oznaku ( moraju je imati) , kao i neke gume koje su navodno cijelogodišnje - sve sezonske.
U BiH sa klimom topla ljeta i hladne zime takve gume nemaju smisla ili nisu adekvatne.
Sve sezonske gume možda imaju smisla negdje gdje razlika temperatura nije drastična ljeto/zima tačnije nema temperature ispod 7 °C

Zakonski gledano "univezalna" guma mora imati oznaku M+S da bi bila zakonski dozvoljena za zimu.

Ljetne gume nemaju tu oznaku, što je i logično :bih:

Zimske gume su mekše imaju više gume da bi po temp ispod 7°C bile elastične, a ljete imaju više plastike da nebi preko ljeta bile previše mekane i samim time nebi imale optimalno hvatanje za podlogu :-D
h2o

#3 Re: Gume sa M+S oznakom!?

Post by h2o »

Opet ja :D

Na osnovu podataka koje sam nasao na netu mogu ti reci sljedece.
Oznaka M+S, MS, M&S su OBAVEZNE na zimskim gumama u evropi. (U Americi ima slucajeva gdje se ta oznaka koristi i kod guma koje nisu zimske)
To sam znao i do sada ;) a sada dolazi novina koju ni ja nisam znao.
Iz tog razloga proizvodjaci uvode simbol, kontura planine sa pahuljicom, koju mogu dobiti SAMO zimske gume ali koje moraju zadovoljiti test o trakciji na snijegu.
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!

#4 Re: Gume sa M+S oznakom!?

Post by corolla02 »

@ekipa; mnogo hvalla za informacije

Ja sam licno posve svega nacisto sta su M+S gume!

Evo slika od renomiranog evropskog proizvodjaca koji koristi (M+S + All Season) oznaku na istom mjestu, na jednoj gumi, tj. price o zimskim gumama koje imaju M+S auz to nemaju oznaku zimske pahulje, pada u vodu na bilo kom dijelu svijeta se nalazili mi!

Image

Image

Image

@administracijo; ova tema moze pod katanac sto se tice mene!
:-D
ado-šampion

#5 Re: Gume sa M+S oznakom!?

Post by ado-šampion »

dinaraaa wrote:M+S znači = Mud and Snow

Sve zimske gume imaju tu oznaku ( moraju je imati) , kao i neke gume koje su navodno cijelogodišnje - sve sezonske.
U BiH sa klimom topla ljeta i hladne zime takve gume nemaju smisla ili nisu adekvatne.
Sve sezonske gume možda imaju smisla negdje gdje razlika temperatura nije drastična ljeto/zima tačnije nema temperature ispod 7 °C

Zakonski gledano "univezalna" guma mora imati oznaku M+S da bi bila zakonski dozvoljena za zimu.

Ljetne gume nemaju tu oznaku, što je i logično :bih:

Zimske gume su mekše imaju više gume da bi po temp ispod 7°C bile elastične, a ljete imaju više plastike da nebi preko ljeta bile previše mekane i samim time nebi imale optimalno hvatanje za podlogu :-D
Upravo u takvim uslovnima "all season" guma nema nikakvog smisla. ;-) U tim uslovima je potrebna samo ljetna guma.

All-season je u osnovi zimska guma koja ima nešto različitu smjesu koja joj omogućava da se nešto bolje ponaša i manje troši u ljetnim uslovima. To mekša-tvrđa, bilo prije 20-30 godina, danas gume imaju takvu tehnologiju da to "tvrda-meka" ništa ne mora da znači, tj. vizualni pogled ništa ne znači, smjesa je najbitnija.
vnm

#6 Re: Gume sa M+S oznakom!?

Post by vnm »

ovo gore sa slika jesu all-season gume, ali ja takve nisam vidio na cjenovnicima lokanih dilera.
kod nas obicno prodaju zimske M+S pod cjelogodisnje...

Image
jefferson

#7 Re: Gume sa M+S oznakom!?

Post by jefferson »

corolla02 wrote:@ekipa; mnogo hvalla za informacije

Ja sam licno posve svega nacisto sta su M+S gume!

Evo slika od renomiranog evropskog proizvodjaca koji koristi (M+S + All Season) oznaku na istom mjestu, na jednoj gumi, tj. price o zimskim gumama koje imaju M+S auz to nemaju oznaku zimske pahulje, pada u vodu na bilo kom dijelu svijeta se nalazili mi!

Image

Image

Image

@administracijo; ova tema moze pod katanac sto se tice mene!
:-D
Aki Corolla, te gume tog evropskog renomiranog proizvodjaca NE MOZES naci u prodaji u Evropi!
Ono sto ti hocu reci, ne samo da All Season gume nisu upotrebljive u BiH kada padne 30cm snijega pa se sve to pretvori u neki led, pa jos po belaju padne temperatura na minus 15 posliej toga, nego proizvodjaci koji masovno prodaju ALL SEASON gume u Americi (Michelin, Dunlop, Bridgestone) takve gume uopste NE NUDE u prodaji na trzistu Evrope.
Vec ti je neko objasni da M=S ne znaci da je to cisto zimska guma, ali formalno ta oznaka mora biti na all season gumama radi zakonski normativa.
jefferson

#8 Re: Gume sa M+S oznakom!?

Post by jefferson »

Za one kojima to bas nije jasno!

LJETNA GUMA
Image

ALL SEASON guma (samo za SAD):
Image

Zimska Guma
Image

Sve gume su Dunlop.
corolla02

#9 Re: Gume sa M+S oznakom!?

Post by corolla02 »

@jeffry; ono mislim da si bas opterecen glupostima, tj. gumama ove ili one :D ali dobro ti si takav!

Sad ti sa ovim gore navedenim gumama otvorio si potpuno drugu dimenziju klasivikacije guma. Gume pored ljeto/M+S/All-Season/Winter/*M+S se dijele i na sportske, passinger, hydrogrip(za kisu), heavy duty (namjenske), itd itd.
http://www.tirerack.com/tires/types/tiretype.jsp

Meni je bila poenta ove teme da ustanovim da je All Season(americki) = M+S(europski), bas onako kako sam i mislio, s tim da svaki proizvodjac moze oscilirati tu i tamo, zavisno od njegovih paragrafa.
http://www.discounttire.com/dtcs/winterAllSeason.dos

Slazem se da su All-Season najcesce passinger gume i kao takve ne stoje tvom Passatu koji ima drugacije felge od onih fabrickih, pa tebi ne trebaju All Season nego one sa performance/sportskog typa ili ljetne ako ti to vec zelis. Vjerujem, da si otisao na bilo koji servis i da si trazio sebi sportske gume, ovdje na jugu-prvi do Floride :D, svaki bi ti servis udovoljio i dao ono sto trazis, tj. ljetnu sportsku/performance gumu koja opet najcesce ima samo jednu direkciju instaliranja za razliku od All-Season guma.

Licno, kad je rijec o zimskim gumama i iskustvu, dole (zivjela Hercegovina moje rodno podneblje) :-D i ovdje, toga i nemam bas previse :D , ali takodjer nisam veslo sisao pa da ne znam koja guma valja za zimu a koja ne. I da, kad vec pricamo o zimskim gumama mislim da @whow tu moze uletiti i reci dosta toga o svom iskustvu iz surovog Edmontona.
Toliko, i pozz moj Jeffry!

PS
I mislim da ona verzija, ja ovamo Evropa ti tamo Amerika kao i cijela autoindustrija, predstavlja tako nezahvalnu i besmislenu kategorizaciju, kad je tocak kao i vecina stvari te ljudi gotovo potpuno ista i vamo i tamo!
:)
jefferson

#10 Re: Gume sa M+S oznakom!?

Post by jefferson »

corolla02 wrote:@jeffry; ono mislim da si bas opterecen glupostima, tj. gumama ove ili one :D ali dobro ti si takav!

Sad ti sa ovim gore navedenim gumama otvorio si potpuno drugu dimenziju klasivikacije guma. Gume pored ljeto/M+S/All-Season/Winter/*M+S se dijele i na sportske, passinger, hydrogrip(za kisu), heavy duty (namjenske), itd itd.

Meni je bila poenta ove teme da ustanovim da je All Season(americki) = M+S(europski), bas onako kako sam i mislio, s tim da svaki proizvodjac moze oscilirati tu i tamo, zavisno od njegovih paragrafa.

Slazem se da su All-Season najcesce passinger gume i kao takve ne stoje tvom Passatu koji ima drugacije felge od onih fabrickih, pa tebi ne trebaju All Season nego one sa performance/sportskog typa ili ljetne ako ti to vec zelis. Vjerujem, da si otisao na bilo koji servis i da si trazio sebi sportske gume, ovdje na jugu-prvi do Floride :D, svaki bi ti servis udovoljio i dao ono sto trazis, tj. ljetnu sportsku/performance gumu koja opet najcesce ima samo jednu direkciju instaliranja za razliku od All-Season guma.

Licno, kad je rijec o zimskim gumama i iskustvu, dole (zivjela Hercegovina moje rodno podneblje) :-D i ovdje, toga i nemam bas previse :D , ali takodjer nisam veslo sisao pa da ne znam koja guma valja za zimu a koja ne. I da, kad vec pricamo o zimskim gumama mislim da @whow tu moze uletiti i reci dosta toga o svom iskustvu iz surovog Edmontona.

PS
I mislim da ona verzija, ja ovamo Evropa ti tamo Amerika kao i cijela autoindustrija, predstavlja tako nezahvalnu i besmislenu kategorizaciju, kad je tocak kao i vecina stvari te ljudi gotovo potpuno ista i vamo i tamo!
Ja sta glupostima!
mayab

#11 Re: Gume sa M+S oznakom!?

Post by mayab »

Po vazecim propisima u BiH M+S nije oznaka za zimsku gumu, uz to treba da ima i znak pahuljice sa stiliziranom planinom, evo link

http://www.bihamk.ba/dokumenti/zakoni/P ... uvjeti.pdf

Član 4
slavkoimamodilera

#12 Re: Gume sa M+S oznakom!?

Post by slavkoimamodilera »

corolla02 wrote:@jeffry; ono mislim da si bas opterecen glupostima, tj. gumama ove ili one :D ali dobro ti si takav!

PS
Ti si bas uporan i uopce ne citas sta ti drugi govore, pa cu probati malo vecim slovima...

1. NE MIJESAJ GUME ZA AMERICKO I EUROPSKO TRZISTE! NEMAJU NIKAKVE VEZE JEDNA S DRUGOM!

2. ALL SEASON GUMA ZA US TRZISTE NIJE ISTO STO I ZIMSKA GUMA U EUROPI! ALL SEASON GUME POSTOJE I U EUROPI, ALI IH JE PUNO MANJE U PONUDI NEGO U AMERICI ZBOG SPECIFICNOSTI TRZISTA. TAKAV JE NA PRIMJER GOOD-YEARov "VECTOR" MODEL. ONE U EUROPI MORAJU IMATI OZNAKU "M+S" KAKO BI SE PO ZAKONU SMJELE KORISTITI I ZIMI.

3. ZIMSKE GUME IMAJU OZNAKU M+S I SIMBOL PAHULJICE U TROKUTICU KOJI SIMBOLIZIRA PLANINU. JEDINO OVAKO OZNACENE GUME JESU ZIMSKE GUME!
ado-šampion

#13 Re: Gume sa M+S oznakom!?

Post by ado-šampion »

Oznake ne moraju ništa značiti. Primjer:

Image

Ovo je all-season guma, koja ima pahuljicu, pored M+S. I ja sam se iznenadio, jer ako me sjećanje dobro služi, GoodYear Vector je nekad imala i simbol kapljice i sunca, pored pahuljice. Sava S2 nije imala pahuljicu, a zimska je guma.

Ipak, što se tiče evropskog tržišta, svaka guma koja na sebi ima oznaku M+S je zimska guma, osim ako u katalogu proizvođača nije naznačena kao cjelogodišnja, npr. spomenuti Goodyear Vector.
slavkoimamodilera

#14 Re: Gume sa M+S oznakom!?

Pa upravo se ta promjena i desila nekoliko godina unazad, bas zbog glupih amerikanaca koji su konfuziju i unijeli na svojim modelima guma... to je novi Vector, vjerovatno da se naglasi da se moze koristiti i zimi su uveli i pahuljicu jer je to promjena u simbolima nastala u europi ;-) ako pogledas pazljivije ona i dalje ima i simbol sunca i oblaka sa kisom pored naziva ;-)
corolla02

#15 Re: Gume sa M+S oznakom!?

Post by corolla02 »

@ado; ovo je typicna zimska guma i ne gledajuci na oznake sa strane ili bolje reci ona sa pravilnim/skupim finim linijama koja se radi istih moze voziti i ljeti, ali je steta jer predpostavljam da je skupa upravo radi svoje specificnosti kao sto je 4Season mogucnost! Takodjer, imaju i one sa nepravilnim sarama i cesto tvrdje i dosta crnje jer su jeftinije ali opet su zimske gume te odradjuju svoj posao!

@slavko, hvalla za velika slova i sve podebljano :D , ali tvoja prica kako su amerikanci glupi ili ne znaju ili oni nemaju guma da valjaju :-) , te da je konfuzija unesena samo radi njih odnosno nas koji sad zivimo ovamo ti ne pije vode. Takodjer, M+S bez dopunske oznake je za mene bila i ostala samo univerzalna guma i dole i ovamo.
http://www.4gume.com/o-gumama/m+s-gume/

Jos, neko ko hoce da sazna nesto vise moze to znati sve jer protok informacija ovamo ili tamo je potpuno nesmetan Veliki broj modela i guma typa Dunlop, Michelline, Goodyear, Bridgestone, Hankook, itd itd, su potpuno istih oznaka sastava i svega tamo i ovamo, kao sto ima i razlika u nekim modelima ali mislim da ih je puno manje nego slicnosti!
slavkoimamodilera

#16 Re: Gume sa M+S oznakom!?

corolla02 wrote:Jos, neko ko hoce da sazna nesto vise moze to znati sve jer protok informacija ovamo ili tamo je potpuno nesmetan Veliki broj modela i guma typa Dunlop, Michelline, Goodyear, Bridgestone, Hankook, itd itd, su potpuno istih oznaka sastava i svega tamo i ovamo, kao sto ima i razlika u nekim modelima ali mislim da ih je puno manje nego slicnosti!
Upravo to... mislis... da o ovoj temi nesto ZNAS, ne bi se toliko prosipao i raspredao o imaginarnim objasnjenjima koja postoje samo na osnovu tvoje maste i onoga kako ti MISLIS da jeste, a ne kako zaista JESTE...

Ja bih ti preporucio da prihvatis ono sto ti govori (informisana) vecina :wink: naravno da ne moras, ali onda nemoj zbunjivati one koji to zele ;-)

Sto se mene tice, O&O! :sax:
corolla02

#17 Re: Gume sa M+S oznakom!?

Post by corolla02 »

slavkoimamodilera wrote:
corolla02 wrote:Jos, neko ko hoce da sazna nesto vise moze to znati sve jer protok informacija ovamo ili tamo je potpuno nesmetan Veliki broj modela i guma typa Dunlop, Michelline, Goodyear, Bridgestone, Hankook, itd itd, su potpuno istih oznaka sastava i svega tamo i ovamo, kao sto ima i razlika u nekim modelima ali mislim da ih je puno manje nego slicnosti!
Upravo to... mislis... da o ovoj temi nesto ZNAS, ne bi se toliko prosipao i raspredao o imaginarnim objasnjenjima koja postoje samo na osnovu tvoje maste i onoga kako ti MISLIS da jeste, a ne kako zaista JESTE...

Ja bih ti preporucio da prihvatis ono sto ti govori (informisana) vecina :wink: naravno da ne moras, ali onda nemoj zbunjivati one koji to zele ;-)

Sto se mene tice, O&O! :sax:
Posteno, i tebi je dozvoljeno da mislis/vjerujes/znas/imas o kome, cemu, sta, kad, kako, i ponasas se kako hoces!
Pozz!
ado-šampion

#18 Re: Gume sa M+S oznakom!?

Post by ado-šampion »

corolla02 wrote:@ado; ovo je typicna zimska guma i ne gledajuci na oznake sa strane ili bolje reci ona sa pravilnim/skupim finim linijama koja se radi istih moze voziti i ljeti, ali je steta jer predpostavljam da je skupa upravo radi svoje specificnosti kao sto je 4Season mogucnost! Takodjer, imaju i one sa nepravilnim sarama i cesto tvrdje i dosta crnje jer su jeftinije ali opet su zimske gume te odradjuju svoj posao!
Ne kontam to za šare, nije ni bitno, uglavnom Vector je u biti zimska guma.

Ako pogledaš ovdje,

http://www1.adac.de/Tests/Reifentests/W ... eID=229332

i usporediš je sa UltraGrip istog proizvođača, koja je "prava" zimska guma, to se fino i vidi. Iznenađenje je što je i čak na suhom kolniku UG bolje prošao. All-season gume (opet pričam o ponudi u Evropi) su zamazivanje očiju, jer nema te smjese koja će se ponašat dobro po snijegu, bljuzgavici, itd, a da u isto vrijeme bude i blizu ljetne gume po suhom.
corolla02

#19 Re: Gume sa M+S oznakom!?

Post by corolla02 »

ado-šampion wrote:
corolla02 wrote:@ado; ovo je typicna zimska guma i ne gledajuci na oznake sa strane ili bolje reci ona sa pravilnim/skupim finim linijama koja se radi istih moze voziti i ljeti, ali je steta jer predpostavljam da je skupa upravo radi svoje specificnosti kao sto je 4Season mogucnost! Takodjer, imaju i one sa nepravilnim sarama i cesto tvrdje i dosta crnje jer su jeftinije ali opet su zimske gume te odradjuju svoj posao!
Ne kontam to za šare, nije ni bitno, uglavnom Vector je u biti zimska guma.

Ako pogledaš ovdje,

http://www1.adac.de/Tests/Reifentests/W ... eID=229332

i usporediš je sa UltraGrip istog proizvođača, koja je "prava" zimska guma, to se fino i vidi. Iznenađenje je što je i čak na suhom kolniku UG bolje prošao. All-season gume (opet pričam o ponudi u Evropi) su zamazivanje očiju, jer nema te smjese koja će se ponašat dobro po snijegu, bljuzgavici, itd, a da u isto vrijeme bude i blizu ljetne gume po suhom.
Da, to su definitivno zimske gume. Kad sam pominjao nepravilne sare mislio sam u biti na asimetricne sare koje opet mogu biti asimetricne na mali milion nacina, npr. Nokian WR od ovih gore pomenutih.
I slazem se da All Season ili M+S gume su dizajnirane i za ljeto i zimu, i kao takve imaju svoje propuste, tj. to je obicno zamazivanje ociju ;-) pogotovo u zimskim mjesecima!

@ado, Thank You!
jefferson

#20 Re: Gume sa M+S oznakom!?

Post by jefferson »

Ako neko nije primjetio slike koje sam postavio gore neka ponovo obrati paznju.
Zimska guma ima hiljade malih 3D laqmela koje su anjbitnije kod kocenja po snijegu i ledu, kao i trakciji. Ako pogledate Vector ili onu ALL Season sto sam ja postavio (Dunlop SP Sport Signature) vidjet cete da nema tih lamela prvo u toilkom broju, drugo, na bocnim djelovima cime se all season gumi daju jaci bokovi radi lateralne stabilnosti.
I da Corolla, mnogi evropski proizvodjaci prodaju gume u Americi koje NIKAD ne bi mogli prodati u evropi, a ti sam zakljuci sto je to tako!
Evo ti jedan podatak. U SAD koja ima izuzetno stroga ogranicenja brzina imas 0.82 smrtnih slucajeva na milion prevezenih milja! U Njemackoj gdje na mnogim auto putevima nemas ogranicenja brzine imas 0.79 smrtnih slucajeva na milion prevezenih milja!
Ti sam ako mozes izvuci zakljucak!
jefferson

#21 Re: Gume sa M+S oznakom!?

Post by jefferson »

slavkoimamodilera wrote:Pa upravo se ta promjena i desila nekoliko godina unazad, bas zbog glupih amerikanaca koji su konfuziju i unijeli na svojim modelima guma... to je novi Vector, vjerovatno da se naglasi da se moze koristiti i zimi su uveli i pahuljicu jer je to promjena u simbolima nastala u europi ;-) ako pogledas pazljivije ona i dalje ima i simbol sunca i oblaka sa kisom pored naziva ;-)
Glupi amerikanci su uveli konfuziju ne bil zaradili sta na brzinu. Good year je od najveceg proizvodjaca guma spao na trece mjesto odkako je izasao iz F1, pretekli su ga Michelin i Bridgestone, a sve vise mu za vratom pusu Hankook i Kumho!
Better Man

#22 Re: Gume sa M+S oznakom!?

Post by Better Man »

Koristim Bridgestone zimske gume Blizzak LM-20 i imaju oznaku M+S, pahuljicu i stilizirani prikaz planine. Dakle riječ je o klasičnim zimskim gumama i svaka guma koja ima oznake kao što sam ja naveo je zimska, a ne all seasons.
mayab

#23 Re: Gume sa M+S oznakom!?

Post by mayab »

Image
Image
respo

#24 Re: Gume sa M+S oznakom!?

Post by respo »

to u bosni znaci more i snijeg i gotova prica :D
corolla02

#25 Re: Gume sa M+S oznakom!?

Post by corolla02 »

@mayab; dobar clanak, nesto gdje jasno kaze sta je M+S guma bez zvijezdice, te se lijepo vidi da All-Season odnosno univerzalna (M+S) je prva nakon zimske gume, ali su ga prekardasili sa testiranjem "terenske" ili gume s posebnom namjenom na snijegu, potpuno je za ocekivati da na testu padnu iste odnosno lose se pokazu u poredjenju sa ostalim.

Inace, M+S stoji za Mud + Snow, vec je pomenuto i gdje mud ne prestavlja bljuzgavicu, jer mud se obicno karakterise samo kao spoj kise i zemlje. Dakle, i taj naziv M+S je potpuno nejasan od samog pocetka, recimo sto ne stoji S+M ili S+S ili samo S!? Jos, bljuzgavica kao nerastavna posljedica snijeznih mjeseci na engleskom se prevodi kao Sleet ili Slush.

Meni sve ovo daje dovoljno potrebe za jasnijom regulativom i pojavom konture planine sa * na M+S gumama!
Post Reply