Besmislenost FIFA rang liste

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

ins

#1 Besmislenost FIFA rang liste

Post by ins »

Objavljena je nova FIFA rang lista reprezentacija, gdje je BiH zabiljezila 78 negativnih poena, i pala za 9 mjesta. Ocekivano, rekli bi smo, s obzirom na rezulate protiv Portugala. I Irska je pala dva mjesta, sa -9 poena

Ali ono sto je besmisleno u cijeloj prici je to da je FIFA dodjeljuje negativne bodove bez obzira sto je reprezentacije izborila baraz, i u njemu izgubila, tako da je apsurdna situacija da reprezentacije koje uospte nisu otisle u baraz su dobile pozitivne poena (npr Rumunija) ili daleko manji broj negativnih poena (npr HR, Turska, Slovacka, Svicarska, itd).

Drugim rijecima, bolji si na tabeli ako igras prijateljsku protiv Andore ili Farskih ostrva i pobijedis, nego baraz za WC protiv Portugala ili Francuske i izgubis?!

Za umrijeti od smijeha!

Jos besmislenija stvar je da smo mi izgubili 0:2 od Portugala i dobili cak -78 poena, a Ukrajina 0:1 i dobila -15 poena, s tim da Portugal bio 10. ekipa a Grcka 16.?! Irska za 1:2 dobila -9 poena, sto jos ima smisla...
Control panel

#2 Re: Besmislenost FIFA rang liste

Post by Control panel »

BiH na 51. mjestu, pala za devet mjesta

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine rangirana je 51. mjestu najnovije jakosne liste koju je danas objavila FIFA.

U odnosu na prošlu listu, objavljenu u oktobru, BiH je nakon poraza od Portugala u utakmicama baražu za SP nazadovala za čak devet mjesta.

Na vrhu je Španija, koja je na drugu poziciju potisnula Brazil. Među privih deset najveći skok je zabilježila ekipa Portugala, koja se s dvije pobjede nad našom reprezentacijom s desetog popela na 5. mjesto.

Rang lista FIFA-e (20. novembra):

1. ( 2.) Španija 1.622
2. ( 1.) Brazil 1.592
3. ( 3.) Holandija 1.279
4. ( 4.) Italija 1.215
5. (10.) Portugal 1.181
6. ( 5.) Njemačka 1.170
7. ( 9.) Francuska 1.122
8. ( 6.) Argentina 1.085
9. ( 7.) Engleska 1.063
10. ( 8.) Hrvatska 1.050
...
51. (43.) BiH 643
Control panel

#3 Re: Besmislenost FIFA rang liste

Post by Control panel »

znaci da smo jaki cim je portugal zaradio toliko bodova da se popne 5 mjesta. :wink:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4 Re: Besmislenost FIFA rang liste

Post by Truba »

odron

meni slovenija i hrvatska nisu jasni... a i srbija... sve naopako :roll:
ins

#5 Re: Besmislenost FIFA rang liste

Post by ins »

Grcka dobila vise poena nego Slovenija a dala manje golova losijoj reprezentaciji! Rusija dobila 37 pozitivnih poena!

Ma bjeeezi :run:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#6 Re: Besmislenost FIFA rang liste

Post by Truba »

srbija i slo su trebali gore
a cro dole

i mi smo trebali gore...
A1fa

#7 Re: Besmislenost FIFA rang liste

Post by A1fa »

ins wrote:Objavljena je nova FIFA rang lista reprezentacija, gdje je BiH zabiljezila 78 negativnih poena, i pala za 9 mjesta. Ocekivano, rekli bi smo, s obzirom na rezulate protiv Portugala. I Irska je pala dva mjesta, sa -9 poena

Ali ono sto je besmisleno u cijeloj prici je to da je FIFA dodjeljuje negativne bodove bez obzira sto je reprezentacije izborila baraz, i u njemu izgubila, tako da je apsurdna situacija da reprezentacije koje uospte nisu otisle u baraz su dobile pozitivne poena (npr Rumunija) ili daleko manji broj negativnih poena (npr HR, Turska, Slovacka, Svicarska, itd).

Drugim rijecima, bolji si na tabeli ako igras prijateljsku protiv Andore ili Farskih ostrva i pobijedis, nego baraz za WC protiv Portugala ili Francuske i izgubis?!

Za umrijeti od smijeha!

Jos besmislenija stvar je da smo mi izgubili 0:2 od Portugala i dobili cak -78 poena, a Ukrajina 0:1 i dobila -15 poena, s tim da Portugal bio 10. ekipa a Grcka 16.?! Irska za 1:2 dobila -9 poena, sto jos ima smisla...
Gleda se mislim period od mjeseca dana. Mi smo porazeni 3 puta zaredom, od toga dva puta kod kuce. ,,Baraz'' nije nista drugo nego sansa da se u dvije utakmice izbori plasman na svjetsko. Lista je sasvim realna. Niko se nije bunio kad smo kantali Estoniju i Armeniju kod kuce pa skakali za 10 mjesta na toj listi :roll:
ins

#8 Re: Besmislenost FIFA rang liste

Post by ins »

Super, onda mi mozemo u vrijeme odigravanja WC odigrati 3-4 prijateljske protiv Farskih, Lihtnstajna, Armenije, itd... i sasvim realno mozemo prestici Sloveniju ako ona izgubi sve tri utakmice grupne faze WC!

O tome ja pricam!
A1fa

#9 Re: Besmislenost FIFA rang liste

Post by A1fa »

ins wrote:Super, onda mi mozemo u vrijeme odigravanja WC odigrati 3-4 prijateljske protiv Farskih, Lihtnstajna, Armenije, itd... i sasvim realno mozemo prestici Sloveniju ako ona izgubi sve tri utakmice grupne faze WC!

O tome ja pricam!
Imas pravilnik na FIFA stranici kako se boduje, ja sam ga detaljno izucio u vakat dok smo nagadjali ko bi mogao biti nosilac u barazu :) Sve ti je objasnjeno kako se boduje, cak i kartoni se vrijednuju. Nije bitno samo sto smo mi 3 utakmice zijanili prije toga 1 remizirali (opet kod kuce), vec je bitno i kako su ekipe ,,oko nas'' igrale. Portugal je pobijedio zadnjih 6 utakmica, Slovenija je upala u baraz vise zbog poklopljenih tudjih rezultata nego svojih vlastitih. Kod ove liste je bitna konstantnost. brzo se penjes ali brzo i padas. Pogledaj bodovanje i sve ce ti biti jasnije.
udrch

#10 Re: Besmislenost FIFA rang liste

Post by udrch »

Nije baš i nelogično koliko vi mislite i pišete..
Evo primjer..Neko reče Irska izgubila u baražu 1:2 i dobila 9 bodova..
E nije to baš tako..
Irska je jednu utakmicu izgubila 1:0, a jednu je pobijedila 1:0, produžetak se ne računa..
Za izgubljenu utakmicu je dobila određeni broj kaznenih bodova, ali je ona izgubila od jače reprezentacije, a nakon što je pobijedila jaču reprezentaciju dobila je više pozitivnih bodova nego što je dobila kaznenih..
Suma sumarum: nije isto izgubiti i pobijediti sa istom reprezentacijom..
Kada izgubiš dobiješ recimo 10 kaznenih bodova, a kada pobijediš dobijaš duplo, jer si pobijedio bolje rangiranog od sebe..
Naš je problem što smo zaredali 4 utakmice bez pobjede, 1 remi i 3 poraza, od toga smo 3 utakmice igrali kući..
Slijed stvari je očekivan..
Možda u ovom slučaju ispadne da je bilo bolje neigrati baraž, ali utakmice se igraju da bi se otišlo na prvenstvo, a ne za FIFA rang listu.. :D
pot

#11 Re: Besmislenost FIFA rang liste

Post by pot »

ljudi moji ,mi nikako da skontamo da smo mi od 36 mogucih bodova sa barazom osvojili 19 bodova, a hrvati od 30 bodova osvojili 20,da smo mi izgubili 5 utakmica a oni samo 2 i da smo i mi i oni gubili od jakih a kantali slabije ekipe.ipak su oni sa 20 bodova bili treci u svojoj grupi a mi sa 19 drugi u nasoj.
Fozgen

#12 Re: Besmislenost FIFA rang liste

Post by Fozgen »

A sta uostalom znaci ta kao lista?
Ko mi moze sada tim potvrditi da je recimo Grcka bolja od nas ili da je od nas bolja Svicarska, a da ne spominjem Izrael ili Alzir itd. Ta lista je oduvijek bila za k**ac ( da prostite ) i zasto bi se sada neko njome opterecavao.
Kad smo bili 25. nismo ni blizu ikakvim zaslugama imali tu poziciju, tako da je ta lista nimalo mjerodavna.
Mislim ybte Turska im 41. :P
karanana

#13 Re: Besmislenost FIFA rang liste

Post by karanana »

Fozgen wrote:A sta uostalom znaci ta kao lista?
Ko mi moze sada tim potvrditi da je recimo Grcka bolja od nas ili da je od nas bolja Svicarska, a da ne spominjem Izrael ili Alzir itd. Ta lista je oduvijek bila za k**ac ( da prostite ) i zasto bi se sada neko njome opterecavao.
Kad smo bili 25. nismo ni blizu ikakvim zaslugama imali tu poziciju, tako da je ta lista nimalo mjerodavna.
opterecenje je iz razloga sto lista odredjuje protiv koga ces igrati u playoffovima i u kojem ces sesiru biti kad je izvlacenje za parove baraza.

ma hoce ovo kad se igraju prijateljske protiv azerbejdzana, uzbekistana, omana, nk rijeke i irana a ciro i ostatak mafije inkasira sholde i monete u svoje svicarske racune konto tih tekmi. mi smo za pobjedu protiv omana u francuskoj od 2-1 dobili negativne poene. da smo igrali protiv svaba i izgubili 2-3 razlike bolje bi prosli.
Fozgen

#14 Re: Besmislenost FIFA rang liste

Post by Fozgen »

karanana wrote: opterecenje je iz razloga sto lista odredjuje protiv koga ces igrati u playoffovima i u kojem ces sesiru biti kad je izvlacenje za parove baraza.

ma hoce ovo kad se igraju prijateljske protiv azerbejdzana, uzbekistana, omana, nk rijeke i irana. mi smo za pobjedu protiv omana u francuskoj od 2-1 dobili negativne poene. da smo igrali protiv svaba i izgubili 2-3 razlike bolje bi prosli.
Ovo za parove baraza je samo ove godine bilo :D. Neke od prijateljskih utakmica se ne broje tipa ta sa Rijekom koliko me sjecanje sluzi zbog termina, kao ni one sa Famosom i sl. Meni je ta Coca COla bas postala pravim imenom Coca Cola lista kad je izrael bio 15 rep. svijeta :D mislim fakat Coca Cola lista :P
phillie

#15 Re: Besmislenost FIFA rang liste

Post by phillie »

hahahha pa nece nasi bodova na guzove hahahaha po prijateljskim, vec u kvalifikacionim, kad svi zapinju ko sivonje e ti se poJeni pikaju :) :) :)
karanana

#16 Re: Besmislenost FIFA rang liste

Post by karanana »

Fozgen wrote:
karanana wrote: opterecenje je iz razloga sto lista odredjuje protiv koga ces igrati u playoffovima i u kojem ces sesiru biti kad je izvlacenje za parove baraza.

ma hoce ovo kad se igraju prijateljske protiv azerbejdzana, uzbekistana, omana, nk rijeke i irana. mi smo za pobjedu protiv omana u francuskoj od 2-1 dobili negativne poene. da smo igrali protiv svaba i izgubili 2-3 razlike bolje bi prosli.
Ovo za parove baraza je samo ove godine bilo :D. Neke od prijateljskih utakmica se ne broje tipa ta sa Rijekom koliko me sjecanje sluzi zbog termina, kao ni one sa Famosom i sl. Meni je ta Coca COla bas postala pravim imenom Coca Cola lista kad je izrael bio 15 rep. svijeta :D mislim fakat Coca Cola lista :P
meni se cini da el saik rece da je ovakav sistem baraza uvijek postojao, dakle podjela na 4 slabije i 4 jace ekipe po ovoj rang listi. ok, ne znam jeli se tekma protiv rijeke pikala, ali dok smo se mi prchili po bazenu zvanom kantrida i dok je ciro svojoj raji rekao da uplate keca ili iz 2 u 1, u ovo sam siguran, da su isti dan normalne reprezentacije zaradjivale bodove igrajuci jedna protiv druge.
pot

#17 Re: Besmislenost FIFA rang liste

Post by pot »

http://www.fifa.com/worldfootball/ranki ... e/men.html

evo ovdje je objasnjena procedura i ide 8 godina unazad i 3 velika takmicenja
shalla

#18 Re: Besmislenost FIFA rang liste

Post by shalla »

Ne dodjeljuje niko negativne poene, dobijas poene za rezultate, za pobjedu i nerijeseno, i onda se ti poeni dijele sa brojem tekmi.
Mi smo imali lupam 1000 bodova iz ovogodisnjih tekmi i odigrali smo 10 tekmi, znaci 100 bodova.
I sad si odigrao jos 2 tekme i dobio 0 bodova i sad je to 1000/12=80, znaci izgubio si 20 bodova jer si odigrao dodatne dvije tekme bez bodova.
I jos jedna bitna stvar, ne nagradjuje se nikakvo plasiranje, nista, nista, samo tekme...
Jer ako pobijedis 10 utakmica i plasiras se na svjetsko nece te nagradjivati i za te utakmice posebno i za plasman da ne dupliraju
S druge strane, ako igras prijateljsku protiv andore i farskih ostrva to je lose jer dobijes jako malo poena a dijeli ti se sa jednom dodatnom tekmom.

Ovaj FIFA ranking uzima u obzir jacinu protivnika, i to debelo, zato mi nismo napredovali. Da napredujes moras pobijediti jaku ekipu a mi smo sve dobili male i jos smo igrali prijateljske s omanom i uzbekistanom, to je sve taraba...

Mislim, taj fifin renking nije idealan ali moraju nekako rangirati jbg, bolji je od proslog. Glupo je sto se prijateljske racunaju u broj tekmi tako da ekipa koja odigra 4-5 prijateljskih godisnje pusi kitu. Recimo ekipe domacina prvenstva, oni nemaju prave tekme, samo prijateljske a one se pikaju troduplo manje od kvalifikacijskih...
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

#19 Re: Besmislenost FIFA rang liste

Post by Dado dijasporitus »

shaqqa wrote:Ne dodjeljuje niko negativne poene, dobijas poene za rezultate, za pobjedu i nerijeseno, i onda se ti poeni dijele sa brojem tekmi.
Mi smo imali lupam 1000 bodova iz ovogodisnjih tekmi i odigrali smo 10 tekmi, znaci 100 bodova.
I sad si odigrao jos 2 tekme i dobio 0 bodova i sad je to 1000/12=80, znaci izgubio si 20 bodova jer si odigrao dodatne dvije tekme bez bodova.
I jos jedna bitna stvar, ne nagradjuje se nikakvo plasiranje, nista, nista, samo tekme...
Jer ako pobijedis 10 utakmica i plasiras se na svjetsko nece te nagradjivati i za te utakmice posebno i za plasman da ne dupliraju
S druge strane, ako igras prijateljsku protiv andore i farskih ostrva to je lose jer dobijes jako malo poena a dijeli ti se sa jednom dodatnom tekmom.

Ovaj FIFA ranking uzima u obzir jacinu protivnika, i to debelo, zato mi nismo napredovali. Da napredujes moras pobijediti jaku ekipu a mi smo sve dobili male i jos smo igrali prijateljske s omanom i uzbekistanom, to je sve taraba...

Mislim, taj fifin renking nije idealan ali moraju nekako rangirati jbg, bolji je od proslog. Glupo je sto se prijateljske racunaju u broj tekmi tako da ekipa koja odigra 4-5 prijateljskih godisnje pusi kitu. Recimo ekipe domacina prvenstva, oni nemaju prave tekme, samo prijateljske a one se pikaju troduplo manje od kvalifikacijskih...
Ovo je odprilike ispravno iako malo pojednostavljeno. Inace ima razlike da li igras baraz ili prijateljsku u koeficijentu vaznosti susreta. Inace sistem je pravo komplikovan ali funkcionise. Cudi me da nema nigdje na internetu skinuti kakav program koji bi mogao da radi ove proracune.

#20 Re: Besmislenost FIFA rang liste

Post by profil »

Jao kako ste smijesni. Vecina vas. Pa malo se upoznajte kako fercera sistem bodovanja i rangiranja pa onda serite sta ne valja. Kao prvo nema negativnih bodova. Sistem obuhvata rezultate u posljednje 4 godine od datuma objavljivanja liste, s tim sto najveci udio imaju bodovi iz zadnjih godinu dana, a najmanji udio imaju bodovi od prije 4 godine (tacnije u periodu od prije 36 do 48 mjeseci), ciji je udio, tj. vrijednost 0,2 umjesto 1 bod kod zadnje godine. To sto izgubis bodove, znaci da si u periodu od zadnjeg objavljivanja liste ostvario (otprilike) losije rezultate, nego u istom periodu od prije godinu dana, jer ti, godinu dana stari bodovi, gube vrijednost, tako da onaj jedan bod vise nije 1 nego 0.5. Kazem otprilike losije rezultate, jer i bodovi od prije dvije godine gube vrijednost, tj. umjesto 0.5 vrijede 0.3, te oni od prije tri godine umjesto 0.3 vrijede 0.2.

Dalje, na listi mozes napredovati, i ako ne osvojis, ili cak i izgubis bodove, jer neko ispred tebe moze izgubiti vise, pa ga ti preskocis. Isto tako, i ako osvojis bodove, mozes nazadovati, ako neko iza tebe osvoji vise.

Sto se tice toga koliko bodova se osvaja u pojedinim utakmicama, to zavisi od trenutne pozicije protivnika, konfederacije protivnika, te tipa utakmice (prvenstvo, prijateljska, kvalifikacije...). Dakle, dobar rezultat (pobjeda ili remi) protiv jaceg protivnik, iz sto jace konfederacije povlaci vise bodova. Pobjeda ili remi protiv zlj reprezentacije nosi bodove i uvijek je bolje i od minimalnog poraza od prvog na listi. Pa igrajmo samo protiv slabijih, reci ce neko, ali jebi ga igrajuci samo protiv slabijih nemas sansu da osvojis veliki broj bodova.

Takodjer, pobjeda je pobjeda i nosi isti broj bodova, bila ona 1-0 ili 342-0, bila ona kuci ili na strani. Isto vrijedi i za poraz. Kartoni i slicne p.m. nemaju nikakvog uticaja.

Mi smo u periodu od zadnjeg objavlivanja liste pa do danas zijanili od Spanije, te od Portugala dva puta, te osvojili 0 novih bodova, a bodovi iz istog perioda u prethodnim godinama su izgubili svoju vrijednost.

Da zakljucim, po meni je sistem dobar (ovaj trenutni, koji vazi od 2006 ), u smislu toga sta se sve uzima u obzir. Sve eventualne nepravednosti, koje ja trenutno ne vidim, ali ne mora biti da ih nema (i volio bih da ovdje vodimo diskusiju ako neko ima drugacije misljenje) se mogu rijesiti promjenom odredjenih koeficijenata u formuli, ali ponavljam sistem je dobar.

Ako nekom, i pored ovog objasnjenja, nije jasna konretna promjena izmedju zadnje dvije liste, rado cu ovdje izvesti racun koji stoji iza iste. (cim rucam :D )
Last edited by profil on 20/11/2009 17:16, edited 1 time in total.
Aguirre

#21 Re: Besmislenost FIFA rang liste

Post by Aguirre »

komi wrote:srbija i slo su trebali gore
a cro dole

i mi smo trebali gore...

Npr. Hrvatska i je pala naljestvici, i jos ce pasti nakon Svjetskog prvenstva... Ali, Znas li ti koliko je Hrvatska izgubila utakmica u posljednjih 4 godine? Ukupno (nakon 90 minuta, jer se to i racuna)
Nizozemska(Poljud),Portugal(u gostima)- 2 pripremne. I u proslom kvalifikacijskom ciklusu 2 puta od Engleske. S time da se pobjedjivalo 2 puta engleze, jednom švabe itd. Ima smisla ovo odredjivanje bodova.. samo se kratkorocno ne vide njegove posljedice...

Pozz
Nuke

#22 Re: Besmislenost FIFA rang liste

Post by Nuke »

Evo objasnjenje sistema bodovanja:

viewtopic.php?f=14&t=61408&p=2603803#p2603803
samo malo

#23 Re: Besmislenost FIFA rang liste

Post by samo malo »

Ne gledaju se samo zadnji rezultati vec rezultati unazad 4 godine, sto je logicno jer se trazi neki kontinuitet rezultata.

Da nema toga, recimo Grcka bi bila i prva i sto prva na listi, u roku par mjeseci. Sto je nonsens.
elSaik

#24 Re: Besmislenost FIFA rang liste

Post by elSaik »

I who cares što je takva rang lista kad su za EURO kvalifikacije već određene jakosne skupine, a za WC svakako važi posebna šema bodovanja?
bijelo_dugme

#25 Re: Besmislenost FIFA rang liste

Post by bijelo_dugme »

Eto ti naseg saveza, malo falilo da ne upanemo u 4. sesir, hoce oni prijateljske sa Iranom i Omanom mater im :x
Post Reply