ZIVITI U SARAJEVU-molim pomoc

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Alantyne

#1 ZIVITI U SARAJEVU-molim pomoc

Post by Alantyne »

Evo tako cemo...godinama zivim več u Sloveniji.Želio bi se preseliti u Sarajevo, naime strasno se mi svidja taj grad i stvarno zelio bi zivjeti tu..Imam Slovensko državljanstvo,nemam bosansko.Dajte mi molim vas malo pomognite.
Kamo da se obratim,kako je s poslom,bil mogao dobit posao dole.
Kuhar sam po zanimanju.Ima neko da me primi na stan dok se snadjem.30 mi je godina,ime mi je Alen,znam raditi svasta a najbolje razumijem se u racunare.
Moze li se dole naprimjer raditi kao serviser racunara na domu, nesto ko brzi servis.Hvala za pomoč...pozzzz.
duspi

#2 Re: ZIVITI U SARAJEVU-molim pomoc

Post by duspi »

batali jarane, nađi državu u kojoj možeš za pošten rad pošteno zaraditi i dolazi u sarajevo na godišnji
The Nightwatchman

#3 Re: ZIVITI U SARAJEVU-molim pomoc

Post by The Nightwatchman »

Alantyne wrote:Evo tako cemo...godinama zivim več u Sloveniji.Želio bi se preseliti u Sarajevo najme strasno se mi svidja taj grad i stvarno zelio bi zivjeti tu..Imam Slovensko državljanstvo,nemam bosansko.Djte mi molim vas malo pomgnite.Kamo da se obratim,kako je s poslom,bil mogao dobit posao dole.Kuhar sam po zanimanju.Ima neko da me primi na stan dok se snadjem.30 mi je godina,ime mi je Alen,znam raditi svasta a najbolje rzumim se u racunare.Moze se dole naprimjer raditi kao serrviser racunara na domu, nesto ko brzi servis.Hvala za pomoč...pozzzz.
al ne reče ti nama da je koka iz sarajva u pitanju, vidim tamo na drugoj temi spominjes.
homar

#4 Re: ZIVITI U SARAJEVU-molim pomoc

Post by homar »

Alantyne wrote:Evo tako cemo...godinama zivim več u Sloveniji.Želio bi se preseliti u Sarajevo najme strasno se mi svidja taj grad i stvarno zelio bi zivjeti tu..Imam Slovensko državljanstvo,nemam bosansko.Djte mi molim vas malo pomgnite.Kamo da se obratim,kako je s poslom,bil mogao dobit posao dole.Kuhar sam po zanimanju.Ima neko da me primi na stan dok se snadjem.30 mi je godina,ime mi je Alen,znam raditi svasta a najbolje rzumim se u racunare.Moze se dole naprimjer raditi kao serrviser racunara na domu, nesto ko brzi servis.Hvala za pomoč...pozzzz.
Alene, dat ću ti nekoliko informacija. Ja sam dosta stariji od tebe, živio sam u Ljubljani 13 godina, do 1991.godine kada sam došao u Sarajevo, gdje i sada živim. Odmah da ti kažem, Slovenija je uređenija država od BiH, lakše je naći posao u Sloveniji i EU od BiH. Ono što je prednost u Sarajevu je, da se osjećam svoj na svome, i ovdje nebi trebao osjetiti da si diskriminisan i niko ti neće reći "proklet Bosanac, pejt v svojo Bosno". U Sarajevu možeš naći posao ako si dobar stručnjak u računarima, još ako imaš neko dodatno zanimanje u vezi računara. Ako si dobar kuhar, mogao bi naći posla. Zarade su puno slabije nego u Sloveniji. Za državljanstvo, moraš dati više informacija,imaš li roditelje možda rođene u BiH, ako nemaš nikakve veze sa BiH, onda je teže za državljanstvo... Za stanovanje, stanarina je manja nego u sloveniji. Razmisli malo dublje, prije nego doneseš odluku, ovdje je ekonomska situacija vrlo loša. Bez obzira kakvu odluku doni, želim ti sreću.
zlajapravaraja

#5 Re: ZIVITI U SARAJEVU-molim pomoc

Post by zlajapravaraja »

The Nightwatchman wrote:
al ne reče ti nama da je koka iz sarajva u pitanju, vidim tamo na drugoj temi spominjes.
ahaha, provaljen :lol:
Alantyne

#6 Re: ZIVITI U SARAJEVU-molim pomoc

Post by Alantyne »

Ne samo da dolazim na godisnji u Sarajevo vec sam stalno dole,Svaki mjesec sam u Sarajevu.Malo mi smeta misljenje raje dole kako je u Sloveniji kao sve OK.
Mogu rec eto zivim u Sloveniji godinama i nekako imam misljenje da mozda brzo mozda za nekolko godina bolje ce se zivjeti u Sarajevu, nego u nekim gradovima EU
.Sa ekonomskog vidika,sta se tice moralne scene, vec se sad zivi bolje negu u drugim gradovima EU.Mogu pricati iz vlastitog iskustva jer sam prosao cjelu evropu- radio sam u poduzecu svugdje smo bili.
Da , istina je imam curu u Sarajevu koju jako volim i naravno da je tesko biti razdvojen.Roditelji su mi rodom iz BiH
.Eto tolko,sta ja znam snasao bi se ja kad bi jednom dole bio, samo najveci mi je problem taj smjestaj i to oko posla.

Ajd pozdrav...hvala na odgovorima.
Margita81

#7 Re: ZIVITI U SARAJEVU-molim pomoc

Post by Margita81 »

Koku ili "koku"..cim procitam prvi post sve kontam ona pod navodnicima..nije mi jasno nista :D
klixober

#8 Re: ZIVITI U SARAJEVU-molim pomoc

Post by klixober »

duspi wrote:batali jarane, nađi državu u kojoj možeš za pošten rad pošteno zaraditi i dolazi u sarajevo na godišnji
Sto mrzim ovakva takmicenja ko ce vise popljuvati grad/drzavu u kojoj zivi :x
SnezanaM

#9 Re: ZIVITI U SARAJEVU-molim pomoc

Post by SnezanaM »

Alantyne wrote:Evo tako cemo...godinama zivim več u Sloveniji.Želio bi se preseliti u Sarajevo, naime strasno se mi svidja taj grad i stvarno zelio bi zivjeti tu..Imam Slovensko državljanstvo,nemam bosansko.Dajte mi molim vas malo pomognite.
Kamo da se obratim,kako je s poslom,bil mogao dobit posao dole.
Kuhar sam po zanimanju.Ima neko da me primi na stan dok se snadjem.30 mi je godina,ime mi je Alen,znam raditi svasta a najbolje razumijem se u racunare.
Moze li se dole naprimjer raditi kao serviser racunara na domu, nesto ko brzi servis.Hvala za pomoč...pozzzz.
A gdje ces sa konja na magarca ... :roll: :-)
Ps. Sarajlije i Sarajke bez uvrede :wink:
respo

#10 Re: ZIVITI U SARAJEVU-molim pomoc

Post by respo »

za drzavljanstvo ne znam sigurno je olaksica cim su roditelji iz bosne

sto se tice posla uvijek mozes naci posao samo ako zelis
ne znam sta sada radis ali sigurno ce ti koristiti kad kazes gdje si do sada radio jer malo je slovenaca koji dolaze ovdje raditi tj traziti posao

sto se tice stana uzmes oglase i listaj nek ti malo djevojka pomogne dok ne nadjes posao i tako te stvari

takodje i posao mozes naci preko oglasa dok se malo ne uhodas a kad malo upoznas ljude imat ces vjerovatno priliku i za bolji posao bilo kuhara ili informaticara

za ostalo cemo kako se stvari budu odvijale eh i da povedi koju slovenku mozda i ja budem zelio da idem u sloveniju :D
HAVANA

#11 Re: ZIVITI U SARAJEVU-molim pomoc

Post by HAVANA »

Samo ti dodji u najbolji grad na svijetu. :D (i pored svojih mana) :skoljka:
Kome ne valja i ko ga ne voli nek crkne od muke. :P
Dioda

#12 Re: ZIVITI U SARAJEVU-molim pomoc

Post by Dioda »

HAVANA wrote:Samo ti dodji u najbolji grad na svijetu. :D (i pored svojih mana) :skoljka:
:thumbup:
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#13 Re: ZIVITI U SARAJEVU-molim pomoc

Post by dr.gog »

Ne odpirajte eno in isto temo v več subforums ali boste dobili prepoved-ban
:D :wink:
HAVANA

#14 Re: ZIVITI U SARAJEVU-molim pomoc

Post by HAVANA »

dr.gog wrote:Ne odpirajte eno in isto temo v več subforums ali boste dobili prepoved-ban

Moš ti do sutra pisat,ja skonto samo ban :oops: :lol:
andrija2007

#15 Re: ZIVITI U SARAJEVU-molim pomoc

Post by andrija2007 »

HAVANA wrote:
dr.gog wrote:Ne odpirajte eno in isto temo v več subforums ali boste dobili prepoved-ban

Moš ti do sutra pisat,ja skonto samo ban :oops: :lol:
Havana, gde nestade naš Djed Mraz sa druge teme?
alphonse kauders

#16 Re: ZIVITI U SARAJEVU-molim pomoc

Post by alphonse kauders »

Ako imaš slovenačko državljanstvo, za svaki (legalan) posao ti treba radna dozvola, a da bi dobio radnu dozvolu moras imati boravisnu dozvolu, a ako zelis boravisnu dozvolu moras prikazati radnu dozvolu, itd itd :D

Čudni su zakoni ovdje i teško je naći posao, nemoj poslije reći da te niko nije upozorio (bez pretjerivanja).
udrch

#17 Re: ZIVITI U SARAJEVU-molim pomoc

Post by udrch »

Ma smao ti bujrum u Sarajevo..
Ko zna raditi, ima i posla..
Ozbiljan si čovjek, dva zanimanja koja imaš ti u svakom pogledu mogu pomoći za početak..
Traženi su i dobri kuhari, a i serviseri računara, naravno dobri..
Procedura ti je sledeća:
Prijaviš se za boravišnu dozvolu..ona se produžuje svako malo dok ne nađeš posao gdje će te poslodavac prijaviti..kad te on prijavi onda ovu dozvolu produžuješ rjeđe..nakon toga slijedi zahtjev za državljanstvo koji može biti na dva osnova: prvi i lakši jeste da se pozoveš na roditelje koji su rođeni u BiH..na osnovu toga po ustavu ti je zagarantovano da ćeš i dobiti..primjer ti je recimo onaj Glavaš što je pobjego iz Hrvatske..drugi način ti je da tražiš preko radne dozvole, ali nemoj se u to upuštati, predugo i rizično..
Kad se ljudi koji ne znaju ništa raditi presele iz neke selendre u Kalkutu u Indiji, pa prežive i nađu neki posao, naćeš i ti u Sarajevu.. :D
Skyfox

#18 Re: ZIVITI U SARAJEVU-molim pomoc

Post by Skyfox »

nigdje veze al ako hoces super - jedan porezni obaveznik vise :D
black

#19 Re: ZIVITI U SARAJEVU-molim pomoc

Post by black »

HAVANA wrote:Samo ti dodji u najbolji grad na svijetu. :D (i pored svojih mana) :skoljka:
pa ce mu sutra reci eno ga 'doshljo' uzima poslove 'pravoj raji' :mrgreen:
zlajapravaraja

#20 Re: ZIVITI U SARAJEVU-molim pomoc

Post by zlajapravaraja »

Nista ti ne slusaj ove negativce jarane, samo bujrum ispostuj proceduru oko dobijanja radne dozvole i ostalih potrebnih papira, a onda se zapucaj, zivi i uzivaj. Ako si dobar kuhar, posao ces uvijek naci, jer Sarajevo je svjetski grad i svi bjelosvijetski ljudi, kojih ima na pretek, u njemu vole dobru klopu. Apliciraj samo na najjaca mjesta gdje se stranci motaju, a siguran sam da imas razvijeniju radnu naviku od mnogo kuhara u SA i da poslodavci to rado vide i cijene, jer ces i ti cijeniti priliku koju bio dobio. Ovako od oka, mogo bih cak rec' da i nisi neki za cevabdzince ili burekdzince :mrgreen:

Znaci, samo cilj pred ocima i odradi to muski. A Sarajevo nije Kabul ili Bagdad, pa da se sekiras. Ha ja :mrgreen:
zlajapravaraja

#21 Re: ZIVITI U SARAJEVU-molim pomoc

Post by zlajapravaraja »

A ovo za racunare, mozes sam dati oglas u novine i da to povoljno popravljas, sta li vec. Samo napravis dobru reklamu i nadjes nacin da se ta reklama sa malo para svugdje vidi. A forumasa i forumasica koji se samo znaju ulogovat u facebook i nista vise, ovdje na pretek :lol:
nineinchnails

#22 Re: ZIVITI U SARAJEVU-molim pomoc

Post by nineinchnails »

Am pak, zam'pak, ne bum prihajau v Sarajevo lahkokookoko........
Ze boljse v Ljubljana :-D Prevech.
melbaa

#23 Re: ZIVITI U SARAJEVU-molim pomoc

Post by melbaa »

Ako si rodjen u inostranstvu a u momentu tvoga rodjenja oba roditelja ili samo jedan od njih je imao BH drzavljanstvo, imas pravnu osnovu za stjecanje BH drzavljanstva (porijeklom).
S obzirom da cesto dolazis u Sarajevo, otidji do MUP-a i tamo ces dobiti infomacije sta ti je sve potrebno od dokumenata a dobit ces i obrasce neophodne za podnosenje zahtjeva. Sve to mozes uraditi i preko BH ambasade u Ljubljani, mada ako zahtjev podneses ovdje u Sarajvu ce biti malo brze.

Sretno i dobro dosao u jedan od najljepsih gradova na svijetu :)
Alkos

#24 Re: ZIVITI U SARAJEVU-molim pomoc

Post by Alkos »

black wrote:
pa ce mu sutra reci eno ga 'doshljo' uzima poslove 'pravoj raji' :mrgreen:
Janezi su gospoda za domace papke. :mrgreen: Ako nista bar su kulturniji, mirniji i ne kofrce se previse. :mrgreen:
tech10

#25 Re: ZIVITI U SARAJEVU-molim pomoc

Post by tech10 »

Alene oPROSTi :D
Post Reply