Čija je Bosna ?
Preko bosanske (BiH) teritorije pregazile su vojničke čizme i Otomanske imperije, s Turcima na čelu, i Austro-Ugarske monarhije, s Austrijancima na čelu.
Ovih mjeseci, čini mi se, ponovo je intezivirana „okupacija“ Bosne, s tom razlikom da se ova nova sada radi u „tihom modu“.
Naime, dok jedna od bosanskih strana tajno priziva u pomoć današnju Tursku, čiji ministar javno poručuje da će „obnoviti tursku Imperiju na Balkanu“ i „ponovo osloboditi balkanski prostor“(iako nije rekao od koga), jer je to „cilj turske vanjske politike“, s druge strane Austrija pojačava svoje prisustvo na u BiH, pa će, npr. od decembra 2009. godine EUFOR-om komandovati austrijski general.
Stajalište Austrije je podudarno stajalištu Turske kad je u pitanju Bosna: „Ovu regiju ne smijemo ispustiti iz vida“... i „austrijsko preuzimanje zapovjedništva nad snagama EU-a, uz Valentina Inzka kao visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, snažan je signal koji pokazuje da je Austriji zapadni Balkan važan“. (general Darabos).
Naravno da je važan!
Teško je nabrojati koliko je samo austrijske „privrede“ prisutno u BiH, koja je ušla s malim kapitalom, a izvlači sve što se može izvući.
Teško je nabrojati koliko je, npr. samo turskih privrednih proizvoda prisutno u BiH i koliko je to novca koji se šalje u turske banke. I td.
Pitanje je: Čiji interesi će odnijeti prevagu ?
Čija je Bosna ?
- KadSeMrtviProbudimo
#1 Čija je Bosna ?
Last edited by KadSeMrtviProbudimo on 05/11/2009 14:22, edited 1 time in total.
- viva_castro
#3 Re: Čija je Bosna ?
Zemlja Bosanaca i Hercegovaca, svih koji je vole i doživljavaju svojom domovinom. Ovo je najprije zemlja ljudi koji znaju da je predugo bila talac tuđih interesa, volja i htijenja, kojoj je predugo tuđe bilo bitnije od njenog, ljudi koji su spremni tome stati u kraj, i ponosno reći da je ovdje u BiH interes Bosanaca i Hercegovaca važniji i od srpskog i od hrvatskog i od turskog i od austrijskog i od evropskog i od američkog i od ruskog i od vatikanskog i od kineskog i od arapskog i od bilo kojeg drugog interesa!
Ako se neki od interesa nekog od navedenih slaže sa interesima Bosanaca i Hercegovaca, takav i samo takav ima zeleno svjetlo.
Onog momenta kada taj interes pobjegne od interesa Bosanaca i Hercegovaca, mi ga ne podržavamo i odbijamo, protiv njega se ako treba i borimo. Ne prihvatamo vječite saveznike niti historijske prijatelje, postoje samo oni koji u ovom trenutku rade u interesu BiH i oni koji u ovom trenutku to ne rade, pa makar nam to bile majke, majčice i matice!
Ako se neki od interesa nekog od navedenih slaže sa interesima Bosanaca i Hercegovaca, takav i samo takav ima zeleno svjetlo.
Onog momenta kada taj interes pobjegne od interesa Bosanaca i Hercegovaca, mi ga ne podržavamo i odbijamo, protiv njega se ako treba i borimo. Ne prihvatamo vječite saveznike niti historijske prijatelje, postoje samo oni koji u ovom trenutku rade u interesu BiH i oni koji u ovom trenutku to ne rade, pa makar nam to bile majke, majčice i matice!
-
Orbini
#4 Re: Čija je Bosna ?
Bosna je Bosnjacka.
Ne izostavljam ostale, ali velika vecina jasno naginje drugim drzavama, pokusava na sve nacine pokopati bosansku drzavnopravnu tradiciju, prepravljaju historiju i ne priznaju nikakvu kulturu, bastinu iz Bosne osim ako ne tumace kao ogranak srpske/hrvatske. Buduci kojim zastavama uglavnom masu i na koje velikane, kulturu,... se jedino pozivaju - Bosna je Bosnjacka ne zato sto stu Bosnjaci to nekome preoteli, ukrali - vec zato sto je Bosna samo na Bosnjacima i ostala.
E sad, znam, odmah ce komentari kako to nije tako, kako Bosna pripada svima koji tako osjecaju i to,.. Teoretski jeste istina, ali je u praksi drugacije. Necemo se lagati. Kako god treba prevazici mit o multietnicnosti, tako i o "cija je Bosna".
Ne izostavljam ostale, ali velika vecina jasno naginje drugim drzavama, pokusava na sve nacine pokopati bosansku drzavnopravnu tradiciju, prepravljaju historiju i ne priznaju nikakvu kulturu, bastinu iz Bosne osim ako ne tumace kao ogranak srpske/hrvatske. Buduci kojim zastavama uglavnom masu i na koje velikane, kulturu,... se jedino pozivaju - Bosna je Bosnjacka ne zato sto stu Bosnjaci to nekome preoteli, ukrali - vec zato sto je Bosna samo na Bosnjacima i ostala.
E sad, znam, odmah ce komentari kako to nije tako, kako Bosna pripada svima koji tako osjecaju i to,.. Teoretski jeste istina, ali je u praksi drugacije. Necemo se lagati. Kako god treba prevazici mit o multietnicnosti, tako i o "cija je Bosna".
- Magarece_godine
#5 Re: Čija je Bosna ?
Moja, takodjer...Čija je Bosna ?
-
behavac
#6 Re: Čija je Bosna ?
Svih njenih gradjana...
To sta neki misle o istoj je irelevantno...
To sta neki misle o istoj je irelevantno...
- chuchumbamayumbe
#9 Re: Čija je Bosna ?
Bosna je moja, a bogami i Hercegovina.