kasko, leasing, rate...
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
adisk
#1 kasko, leasing, rate...
Poznato je da se auta do 5 ili 7 god starosti mogu uzeti na lizing. I znam da je auto u vlasnistvu banke dok se ne otplati posljednja rata. Mene zanima slijedece:
1. Da li vecim procentom ucesca mozda raste njihova (banka) tolerancija na eventualna kasnjenja u otplacivanju ostatka? ono, jesu li blagonakloni malo ako sam ja dao preko 50% ucesca recimo, pa malo prespavam koju ratu...ili je bolje da dam minimalno ucesce a to sto imam u steku da cuvam upravo za te situacije, da se mogu krpiti?
2. Je li kasko pokriven ratom, obzirom da je auto u njihovom vlasnistvu i u interesu im je da je bezrezervno osigurano auto, da izbjegnu nepotrebna smaranja oko kradja, jer samo auto je predmet hipoteke? Ili mene primoraju da ga naknadno osiguram?
3. Je li bolji lizing ili kredit? ili sparati jedno 7 god pa onda ulagati...
4. Vasa iskustva, jel vam neka banka do sada digla takvo auto u sred placanja? ode jbg i 15.000 i auto i zdravlje...
1. Da li vecim procentom ucesca mozda raste njihova (banka) tolerancija na eventualna kasnjenja u otplacivanju ostatka? ono, jesu li blagonakloni malo ako sam ja dao preko 50% ucesca recimo, pa malo prespavam koju ratu...ili je bolje da dam minimalno ucesce a to sto imam u steku da cuvam upravo za te situacije, da se mogu krpiti?
2. Je li kasko pokriven ratom, obzirom da je auto u njihovom vlasnistvu i u interesu im je da je bezrezervno osigurano auto, da izbjegnu nepotrebna smaranja oko kradja, jer samo auto je predmet hipoteke? Ili mene primoraju da ga naknadno osiguram?
4. Vasa iskustva, jel vam neka banka do sada digla takvo auto u sred placanja? ode jbg i 15.000 i auto i zdravlje...
- Better Man
#2 Re: kasko, leasing, rate...
Bolje ti je uzeti auto na kredit nego na lesing, jer će te koštati jeftinije. Ako uzmeš na leasing više ćeš dati na kamate.adisk wrote:Poznato je da se auta do 5 ili 7 god starosti mogu uzeti na lizing. I znam da je auto u vlasnistvu banke dok se ne otplati posljednja rata. Mene zanima slijedece:
- Edin H.
#3 Re: kasko, leasing, rate...
Ali manje na popravkeBetter Man wrote:Bolje ti je uzeti auto na kredit nego na lesing, jer će te koštati jeftinije. Ako uzmeš na leasing više ćeš dati na kamate.adisk wrote:Poznato je da se auta do 5 ili 7 god starosti mogu uzeti na lizing. I znam da je auto u vlasnistvu banke dok se ne otplati posljednja rata. Mene zanima slijedece:
-
_Astra_
#4 Re: kasko, leasing, rate...
U svakom slucaju KREDIT, MEDJUTIM, ako si vec "zavaljen" (kao, preko pola plate su ti krediti) onda ce ti malo sutra (osim ako nemas "stelu) dati kredu... e tu je onda leasing...
Leasing je EXTRA jer te natjera da za sve vrijeme trajanja ugovora moras full kasko osigurati vozilo...
Leasing je sranje kad je u pitanju naknade stete, jer za svaku sitnicu moras od leasinga traziti SAGLASNOST koju oni salju osiguravajucoj kuci da bi ti osiguravajuca kuca nadoknadila stetu (recimo izgreban branik na parkingu)....osim u slucaju kradje vozila..
Leasing ne valja jer, ne daj Boze, ne mozes "bud zasto" prodati (a potreban ti je novac) auto... (postoje kao dogovori sa bankom - prenos leasinga bla bla, al nista to...)
Po meni, leasing je ok uzeti ali na sto kraci period...
Leasing je EXTRA jer te natjera da za sve vrijeme trajanja ugovora moras full kasko osigurati vozilo...
Leasing je sranje kad je u pitanju naknade stete, jer za svaku sitnicu moras od leasinga traziti SAGLASNOST koju oni salju osiguravajucoj kuci da bi ti osiguravajuca kuca nadoknadila stetu (recimo izgreban branik na parkingu)....osim u slucaju kradje vozila..
Leasing ne valja jer, ne daj Boze, ne mozes "bud zasto" prodati (a potreban ti je novac) auto... (postoje kao dogovori sa bankom - prenos leasinga bla bla, al nista to...)
Po meni, leasing je ok uzeti ali na sto kraci period...
-
duboka_misao
#5 Re: kasko, leasing, rate...
prijateljica uzela na Vb leasing audi 3 koji je nakon isplacenog cca pola sume s njene strane ukraden, ni traga od njega naravno da je bio kasko osiguran od strane leasinga koji ce dobiti vrijednost auta nazad medjutim njoj su ponudili nekog polovnjaka za taj iznos koji je ona do sada uplatila, i ona pristala sta ce. ne volem leasing nikako gulikoze su.
-
colt
#6 Re: kasko, leasing, rate...
Kad ti ukradu auto (a kasko osiguran) i prilikom procjene uzima se amortizacija od 10 % godisnje. Znaci 5 godina star auto, 50 % amortizacije. Dobivas pola njegove vrijednosti.duboka_misao wrote:prijateljica uzela na Vb leasing audi 3 koji je nakon isplacenog cca pola sume s njene strane ukraden, ni traga od njega naravno da je bio kasko osiguran od strane leasinga koji ce dobiti vrijednost auta nazad medjutim njoj su ponudili nekog polovnjaka za taj iznos koji je ona do sada uplatila, i ona pristala sta ce. ne volem leasing nikako gulikoze su.
Kasko je otimacina para, u kojoj nikako ne mozes biti zadovoljan u slucaju stete.
-
duboka_misao
#7 Re: kasko, leasing, rate...
moj auto je npr osiguran na prvobitnu kupovnu vrijednost, recimo 50.000 i placam ratu mjesecno na taj iznos kaska a ne na trenutnu trzisnu vrijednost i bez amortizacije tj u slucaju kradje dobivam koliko sam i plati autol full iznos...komprende..colt wrote:Kad ti ukradu auto (a kasko osiguran) i prilikom procjene uzima se amortizacija od 10 % godisnje. Znaci 5 godina star auto, 50 % amortizacije. Dobivas pola njegove vrijednosti.duboka_misao wrote:prijateljica uzela na Vb leasing audi 3 koji je nakon isplacenog cca pola sume s njene strane ukraden, ni traga od njega naravno da je bio kasko osiguran od strane leasinga koji ce dobiti vrijednost auta nazad medjutim njoj su ponudili nekog polovnjaka za taj iznos koji je ona do sada uplatila, i ona pristala sta ce. ne volem leasing nikako gulikoze su.
Kasko je otimacina para, u kojoj nikako ne mozes biti zadovoljan u slucaju stete.
- slavkoimamodilera
#8 Re: kasko, leasing, rate...
Ne mogu da vjerujem
neko razmišlja o tome da se zaduži 15000 maraka za auto i to na leasing ili kredit, a da već unaprijed računa na to da će kasnit s ratama
drugi ga savjetuje da ne ide u hypo jer zamisli (!) kako su samo bezobrazni već (?!) poslije treće neplaćene rate insistiraju na naplati duga pod prijetnjom ovrhe
pa dobro, jeste li vi normalni?! Kakvo je to razmišljanje pobogu?!
- Skyfox
#9 Re: kasko, leasing, rate...
i ja sam kontao o lizingu (prije je ono sa P) al kad sam vidio kako jaranica sa platom od 800KM nemoze vise spojit kraj s krajem odustao sam, jos povrh svih troskova placa mjesecno osigurani parking 70KM a ko kec na desetku skine joj 40%plate... bjaaazi...
-
Margita81
#10 Re: kasko, leasing, rate...
Mi smo uzeli auto na leasing od hypo banke i ok je. Kamate nisu povecavali, imamo jos dvije godine da otplacujemo mjesecnu ratu od 380km do sad nismo kasnili ni jednu tako da je sve divno, odnosi cvjetaju 
-
colt
#11 Re: kasko, leasing, rate...
Jesi li siguran da te nisu zajebali . .duboka_misao wrote:moj auto je npr osiguran na prvobitnu kupovnu vrijednost, recimo 50.000 i placam ratu mjesecno na taj iznos kaska a ne na trenutnu trzisnu vrijednost i bez amortizacije tj u slucaju kradje dobivam koliko sam i plati autol full iznos...komprende..colt wrote:Kad ti ukradu auto (a kasko osiguran) i prilikom procjene uzima se amortizacija od 10 % godisnje. Znaci 5 godina star auto, 50 % amortizacije. Dobivas pola njegove vrijednosti.duboka_misao wrote:prijateljica uzela na Vb leasing audi 3 koji je nakon isplacenog cca pola sume s njene strane ukraden, ni traga od njega naravno da je bio kasko osiguran od strane leasinga koji ce dobiti vrijednost auta nazad medjutim njoj su ponudili nekog polovnjaka za taj iznos koji je ona do sada uplatila, i ona pristala sta ce. ne volem leasing nikako gulikoze su.
-
suzy_24
#12 Re: kasko, leasing, rate...
Kako si uspio auto financirati leasingom ako je išlo na povlasticu???????? To me ludo interesirakakavdanakneiskustvu wrote:adisk wrote:Poznato je da se auta do 5 ili 7 god starosti mogu uzeti na lizing. I znam da je auto u vlasnistvu banke dok se ne otplati posljednja rata. Mene zanima slijedece:
ja sam uzeo novo auto na leasing jer tad nisam mogao na kredit,uzeo sam preko hypo alpe adria banke i nikad više,nikom neću preporučiti tu banku,bar što se leasinga tiče.mislim da je bolje dati što više učešća,bar bi ja tako uradio.poslije neplaćanja treće rate,zovu te iz agencije koju su oni unajmili da te opomenu da kasniš i da imaju namjeru doći po auto,dok kod drugih banaka,npr. volksbank,i to navodim jer znam čovjeka koji kasni po 5-6 rata ali ga nikad ne opominju i prijete oduzimanjem auta,toga nema,i što je najgore,u ugovoru koji je potpisan,nigdje nema stavke da se usluge te agencije,a usluge su bile par poziva i jedan dolazak na vrata da se uporede uplate,ne stoji da te usluge ja moram plaćati,a oni su to masno obračunali,skoro 1000 maraka,što ja nemam namjeru platiti,i zbog toga smo na sudu,tačnije banka i moj djed,jer je auto uvezeno na povlasticu.
ako možeš,uzmi kredit,daleko je povoljnije,lakše.
-
suzy_24
#13 Re: kasko, leasing, rate...
Izvini ako se ponavljam, ali moramkakavdanakneiskustvu wrote:suzy_24 wrote:Kako si uspio auto financirati leasingom ako je išlo na povlasticu???????? To me ludo interesirakakavdanakneiskustvu wrote:
ja sam uzeo novo auto na leasing jer tad nisam mogao na kredit,uzeo sam preko hypo alpe adria banke i nikad više,nikom neću preporučiti tu banku,bar što se leasinga tiče.mislim da je bolje dati što više učešća,bar bi ja tako uradio.poslije neplaćanja treće rate,zovu te iz agencije koju su oni unajmili da te opomenu da kasniš i da imaju namjeru doći po auto,dok kod drugih banaka,npr. volksbank,i to navodim jer znam čovjeka koji kasni po 5-6 rata ali ga nikad ne opominju i prijete oduzimanjem auta,toga nema,i što je najgore,u ugovoru koji je potpisan,nigdje nema stavke da se usluge te agencije,a usluge su bile par poziva i jedan dolazak na vrata da se uporede uplate,ne stoji da te usluge ja moram plaćati,a oni su to masno obračunali,skoro 1000 maraka,što ja nemam namjeru platiti,i zbog toga smo na sudu,tačnije banka i moj djed,jer je auto uvezeno na povlasticu.
ako možeš,uzmi kredit,daleko je povoljnije,lakše.
izvini,ali ne vidim šta ti nije jasno.
-
duboka_misao
#14 Re: kasko, leasing, rate...
moj auto je npr osiguran na prvobitnu kupovnu vrijednost, recimo 50.000 i placam ratu mjesecno na taj iznos kaska a ne na trenutnu trzisnu vrijednost i bez amortizacije tj u slucaju kradje dobivam koliko sam i plati autol full iznos...komprende..[/quote]colt wrote: Kad ti ukradu auto (a kasko osiguran) i prilikom procjene uzima se amortizacija od 10 % godisnje. Znaci 5 godina star auto, 50 % amortizacije. Dobivas pola njegove vrijednosti.
Jesi li siguran da te nisu zajebali . .[/quote]
nakon 6 godina kasko osiguranja i svih isplacenih steta ja govorim iz licnog iskustva a ti malo proguglaj i raspitaj se...ne boli
-
gaius
#15 Re: kasko, leasing, rate...
kasko premija se uvijek plaća na vrijednost novog vozila - a isplata samo u visini tržišne vrijednosti vozila..
inače bi imao situacije da bi npr. neki od nas u 4oj godini vijeka vozila jedva čekali da neko mahne auto a ti onda kao gospodin kupiš nov model..
ne ide to tako.. ili te neko slagao ili si imao samo manje štete koje se svakako pokrivaju do iznosa vrijednosti vozila u momentu štete..
inače bi imao situacije da bi npr. neki od nas u 4oj godini vijeka vozila jedva čekali da neko mahne auto a ti onda kao gospodin kupiš nov model..
ne ide to tako.. ili te neko slagao ili si imao samo manje štete koje se svakako pokrivaju do iznosa vrijednosti vozila u momentu štete..
-
za_sada_bez_dobrog_nicka
#16 Re: kasko, leasing, rate...
Osim kod reparacije nakon nastanka štete, kada kasko pokriva nabavnu cijenu dijelova. Zato osiguravajuće kuće više vole proglasiti totalku...
-
_Astra_
#17 Re: kasko, leasing, rate...
Naravno da IDE to tako.... Postoje ugovori o full kasko osiguranju koje pokriva 100% svaku stetu na vozilu (ma koliko ih bilo tokom godine) i bez obzira na starost vozila, a iznos kasko osiguranja je isti za svaku godinu...gaius wrote:kasko premija se uvijek plaća na vrijednost novog vozila - a isplata samo u visini tržišne vrijednosti vozila..
A ako te bas zanima kako-gdje... javi se na PM da ne reklamiram bezveze leasing i osiguravajuce kuce...
-
gaius
#18 Re: kasko, leasing, rate...
pa reklamiraj baš me interesuje gdje to ima.. ja nikad čuo a mislim da si ti pogrešno obavješten..
da ti simplificiram.. vozilo novonabavna 50.000 KM
nakon 4 godine njegova tržišna vrijednost grubo je 25.000,00 KM
ti hoćeš da kažeš da postoji kasko osiguranje koje će mi u slučaju krađe tog vozila u 4.godini starosti isplatiti 50.000 KM? nema šanse.. sve osiguravajuće kuće koje ja znam pokrivaju tržišnu vrijednost vozila (na dan štete) punim kasko osiguranjem a premija se u bilo kojoj godini određuje u odnosu na novonabavnu vrijednost i poneko to umanjuje za neke sitniše (do 10%)..
pa jarane moj da je to tako ne bi niko normalan stavljao bilo kakve zaštite na auta.. svi bi gledali da im neko mazne auto npr. u petoj godini jer bi onda mogli kupiti novi model preko leđa osiguravajuće kuće..
provjeri ti to još malo.. da te neko ne nategne..
ti hoćeš da kažeš da postoji kasko osiguranje koje će mi u slučaju krađe tog vozila u 4.godini starosti isplatiti 50.000 KM? nema šanse.. sve osiguravajuće kuće koje ja znam pokrivaju tržišnu vrijednost vozila (na dan štete) punim kasko osiguranjem a premija se u bilo kojoj godini određuje u odnosu na novonabavnu vrijednost i poneko to umanjuje za neke sitniše (do 10%)..
pa jarane moj da je to tako ne bi niko normalan stavljao bilo kakve zaštite na auta.. svi bi gledali da im neko mazne auto npr. u petoj godini jer bi onda mogli kupiti novi model preko leđa osiguravajuće kuće..
-
za_sada_bez_dobrog_nicka
#19 Re: kasko, leasing, rate...
Govoriš o proglašenju totalke, pa ti osiguranje isplati trenutnu (katalošku) protuvrijednost. Kad nije totalka onda isplaćuju dijelove (popravak) po realnoj cijeni - nabavnoj cijeni dijelova. Zato kod većih šteta obično insistiraju na proglašenju totalke...
- Neelix
#20 Re: kasko, leasing, rate...
u ugovoru ne stoji ni da ces ti kasniti tri rate, jel tako?kakavdanakneiskustvu wrote:slavkoimamodilera wrote:Ne mogu da vjerujemneko razmišlja o tome da se zaduži 15000 maraka za auto i to na leasing ili kredit, a da već unaprijed računa na to da će kasnit s ratama
drugi ga savjetuje da ne ide u hypo jer zamisli (!) kako su samo bezobrazni već (?!) poslije treće neplaćene rate insistiraju na naplati duga pod prijetnjom ovrhe
ja sam samo naveo da imam takvo iskustvo sa hypo bankom,i da su tražili da im plaćam ono što u ugovoru ne stoji,usluge agencije koju oni angažuju u slučaju kašnjenja sa plaćanjem
-
gaius
#21 Re: kasko, leasing, rate...
svejedno.. o totalnoj šteti ili o riziku krađe.. nema tu puno priče po tabelama se utvrdi vrijednost vozila u momentu štete.. visina štete po predračunu.. ako je šteta veća od vrijednosti ide se na totalku i tačka..za_sada_bez_dobrog_nicka wrote:Govoriš o proglašenju totalke, pa ti osiguranje isplati trenutnu (katalošku) protuvrijednost. Kad nije totalka onda isplaćuju dijelove (popravak) po realnoj cijeni - nabavnoj cijeni dijelova. Zato kod većih šteta obično insistiraju na proglašenju totalke...
ja govorim o riziku krađe i o informaciji da navodno postoji takvo kasko osiguranje koje ti isplaćuje nabavnu vrijednost a ne tržišnu u momentu otuđenja vozila..
- Qler
#22 Re: kasko, leasing, rate...
nemoj tako, covjek je uzeo auto, jos treba da ga redovno placa...
-
emko1234
#23 Re: kasko, leasing, rate...
jedini covjek koji je postavio pravo pitanje..pa jebote nisi ni kupio auto kontas kako ces kasniti a ovaj sto mu je banka poslala utjerivace dugova se ibreti sto kasni 3 mjeseca i sto banka od njega oce da naplati njegovo kasnjenje hahahahahah..a taj drug sto ti kasni po 6-7 mjeseci je jos bolji..ko mu to tolerise,on nema stelu sigurno..po pravila koliko ja znam najvise te mogu pustit 3 mjeseca i odmah bi trebali auto da ti uzimaju..pa ne tjera vas niko da uzmate auto na leasing..il skupljaj il uzi kredit pa kad ne budes vracao vratice ziranti il firma i gotovo..ja kad bi uzimao uvijek bi uzeo kredit..imas 15 milja,kupujes auto od 30..dignes brate jos 15 i uzmes..vratis nekih 19-20 i to je to..meni je drug sad uzeo sesticu golfa na leasing..cijena auta je 38 milja..on je dao 35% znaci negdje oko 14 000 ima jos 30 da plati,mozda malo vise..jebote te to a jos auto nije njegov...prva godina kaska gratis..bas te poderu kod nas..slavkoimamodilera wrote:Ne mogu da vjerujemneko razmišlja o tome da se zaduži 15000 maraka za auto i to na leasing ili kredit, a da već unaprijed računa na to da će kasnit s ratama
-
emko1234
#24 Re: kasko, leasing, rate...
u tom slucaju ako si ispunio svoje obaveze prema njima koje si potpisom na taj ugovor obecao da ces ispunjavat odneses im isti i pokazes da to sto oni traze od tebe nije navedeno u ugovoru i rijesis problem i to je to
-
_Astra_
#25 Re: kasko, leasing, rate...
UNICREDIT LEASING - BOSNA SUNCE OSIGURANJE - RENAULT FINANSIRANJE.... Nazovi ih i pitaj!gaius wrote:pa reklamiraj baš me interesuje gdje to ima.. ja nikad čuo a mislim da si ti pogrešno obavješten..
A posto si takav dusebriznik, mogu ti samo reci da sam ja upravo PROVJERIO to... jer sam tako i uzeo jedan auto... I na taj nacin nadoknadio i ne tako male stete na vozilu... Doduse, nisam imao slucaj kradje, ali u SVAKA STETA se isplacuje 100% (bez obzira na broj steta), a iznos osiguranja je za svaku godinu (dok traje leasing ugovor) ISTI...
Otprilike: novonabavna vrijednost vozila = 30 000KM, trajanje leasing ugovora 4godine
1.godina kasko = 1400KM
2.godina kasko = 1400KM
3.godina kasko = 1400KM
4.godina kasko = 1400KM
Naravno da uobicajeni ugovori o kasku nisu takvi, ali to ne znaci da ne moze / ne postoji / nije se desilo...