švrakić sa fesom na glavi
-
zonbirile
#1 švrakić sa fesom na glavi
ljudi moji večeras gledam prilog delegacija grada Burse polaže kamen temeljac za Bakrbabe đamiju i Švrakić u kadru sa fesom na glavi.Pa imali kraja ovoj farsi i zna li iko ko je Bakrbabo i šta je on Bosni.
- fakat
#2 Re: švrakić sa fesom na glavi
Nisam upucen sa konkretnim povodom, ne znam ni ko je Bakrbabo ni gdje je ta dzamija, ne znam povod ali jedno znam, nasim farsama kraja nema, samo to je sigurno!zonbirile wrote:ljudi moji večeras gledam prilog delegacija grada Burse polaže kamen temeljac za Bakrbabe đamiju i Švrakić u kadru sa fesom na glavi.Pa imali kraja ovoj farsi i zna li iko ko je Bakrbabo i šta je on Bosni.
- holowey
#3 Re: švrakić sa fesom na glavi
fes je na glavi jer turci finansiraju pa im se treba malo uvuci u paksu, mozda i njemu ka'ne koja lova u djep...da srbija finansira ne bi me cudilo da vidim svrakica sa sajkacom na glavi... 
- Been
#4 Re: švrakić sa fesom na glavi
Vozim se jedan dan i nailazim na bilboard "Turska u Sarajevu"... Umalo sletih sa ceste...
uglavnom, to turčenje bošnjaka dosadilo je i Bogu i narodu !
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#5 Re: švrakić sa fesom na glavi
Zar Ataturk nije zabranio fesove,...Šab me gaBri, neka se oblači kako ko hoće!
- Bourne
#7 Re: švrakić sa fesom na glavi
Lazne patriote porodice Svrakic
necu vise nista napisati jer bih imao puno toga reci o laznoj patriotskoj porodici Svrakic
banovat ce me jer cu svasta napisati a vjerujte sve bi bila ziva istina...zato tisu misu 
-
Agic Nurija
#9 Re: švrakić sa fesom na glavi
Još s početka sedamdesetih prošlog stoljeća, kada je bila u jeku srpskohrvatska "naučna promocija muslimanske nacije u Bosni", pročitao sam u tadašnjem "NIN"-u mastan naslov opširne rasprave na duplerici "MUSLIMANI - NACIJA ILI VERA ?". Prvo što sam tada rekao na glas se čudeći: "Valjda će u Bosni biti dovoljan broj pismenih da razumiju ovu vrstu poruke...", ali evo četiri decenije poslije, u međuvremenu nema ni "JUge" i biološki i administrativni genocid u Bosni, ali "poturice" ni pomaka sa mrtve tačke.... I samo da još neko opet kaže kako su nam neki drugi donijeli zlo u Bosnu! Bosansko zlo je u (ne)kvalitetu ljudskog karaktera kod ogromnog broja Bosanaca. Ako bosanski muslimani, koji nemaju rezervnu domovinu (ako ne misle na "sandžak anadolski") do danas nisu shvatili da je u Bosni prva božija zapovijest (neo)bosančenje trenutnog behacijskog stanovništva, onda nam kao prostornoj kulturi zaista više nema mjesta na ovom svijetu!Been wrote:Vozim se jedan dan i nailazim na bilboard "Turska u Sarajevu"... Umalo sletih sa ceste...uglavnom, to turčenje bošnjaka dosadilo je i Bogu i narodu !
- starii
#10 Re: švrakić sa fesom na glavi
imal ko taj foto sa fesom?Bourne wrote:Lazne patriote porodice Svrakic![]()
![]()
necu vise nista napisati jer bih imao puno toga reci o laznoj patriotskoj porodici Svrakic
banovat ce me jer cu svasta napisati a vjerujte sve bi bila ziva istina...zato tisu misu
- mrtva kokoš
- Banksy
#12 Re: švrakić sa fesom na glavi
Ne smeta mi fes na njegovoj (i na bilo čijoj) glavi, nek stavlja čovjek šta hoće.
Smeta mi njegov lopovluk. To bi trebalo da nas se tiče.
Smetaju mi i odlasci na Cacin mezar i pokušaj kreiranja nove, paralelne istorije što je jako opasno, po sve nas.
Uvlačenje Turcima jeste malo gadno za gledat
ali takav čovjek, ima nas raznih.
Smeta mi njegov lopovluk. To bi trebalo da nas se tiče.
Smetaju mi i odlasci na Cacin mezar i pokušaj kreiranja nove, paralelne istorije što je jako opasno, po sve nas.
Uvlačenje Turcima jeste malo gadno za gledat
- maslina
#13 Re: švrakić sa fesom na glavi
Gledam slike na Sax-u sa ove svečanosti. Jel` samo ja vidim da ovi ljudi izgledaju strašno? Sve i jedan ima izbačenu donju vilicu.
-
Šaner
#14 Re: švrakić sa fesom na glavi
vama je problem fes na glavi, ali danas vise niko ne prica o mladicu koji je na slobodi.
znam ja nas....
znam ja nas....
-
I-Meme
#15 Re: švrakić sa fesom na glavi
Nemoj ba tako!?Bourne wrote:Lazne patriote porodice Svrakic![]()
![]()
Zar nisu ono Švrakići odbranili Sarajevo, a samim tim i BiH?? Ja tako čuo, prića se po ćaršiji...
- sodom
#16 Re: švrakić sa fesom na glavi
Jes vala, kako ga nije sramota FES da stavi na glavu...
joj zornbile, pusti ljude nek se raduju. 
- Mx
#17 Re: švrakić sa fesom na glavi

Vise slika na: http://www.sarajevo-x.com/bih/sarajevo/ ... 30061&id=1
Fesovi su marokanskog i ili francuskog porijekla i nosili su se na prostoru cijelog Balkana (Srbija, Bosna itd) za vrijeme otomanske okupacije. Znaci Otomani/Turci su tu nosnju donijeli sa sobom na prostore Balkana. E sad izgleda da su tu narodnu nosnju Bosnjaci zadrzali od Otomana/Turaka kao svoju jer su vjerovatno svoju Bosnjacko/Bosansku narodnu nosnju negdje u istoriji izgubili usput jer nisu vodili dovoljno brigu o njoj.zonbirile wrote:ljudi moji večeras gledam prilog delegacija grada Burse polaže kamen temeljac za Bakrbabe đamiju i Švrakić u kadru sa fesom na glavi.Pa imali kraja ovoj farsi i zna li iko ko je Bakrbabo i šta je on Bosni.
To je znaci danasnja narodna nosnja Bosnjaka isto kao sto svi narodi svijeta imaju svoju narodnu nosnju.
Last edited by Mx on 31/10/2009 13:24, edited 2 times in total.
-
bhxxl
#18 Re: švrakić sa fesom na glavi
ma ja bolje da je sajkaca i kokarda nego da je fes ... hmmm ...
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#19 Re: švrakić sa fesom na glavi
Oko, kaćemo za Maroko?Mx wrote: Fesovi su francuskog porijekla ....
http://www.telegraph.co.uk/travel/desti ... rocco.html
-
BaileyS
#20 Re: švrakić sa fesom na glavi
Osnovno pitanje je treba li nam dzamija na tom mjestu samo iz razloga jer je nekad tu postojala. Po meni ovo je urbicid koji sigurno nece uljepsati tu ruznu zgradu koja stoji na mjestu nekadasnje dzamije.
Sto se tice fesa tice ne vidim u tom nikakav problem, to je dio nase tradicije, bar sto se Bosnjaka tice. Prisustvo Turske na Balkanu i jace veze sa nasom zemljom su takodje pozitivna stvar i nesto sto trebamo podrzati. Kad se Rusija, koja ovdje nikad nije bila sem u srcima nekih naroda na prostoru bivse Jugoslavije, moze svim silama trpati na Balkan zasto ne Turska koja je vladala ovim prostorom 500 god. Posteno bi bilo od Turaka da naprave nesto poput Rusije koja je otvorila granice za srpske robe i firme. Ako Turska ima iskrene namjere to je najmanje sto mogu uciniti za BiH.
Sto se tice pitanja musliman vs. Bosnjak, nedavno je odrzan okrugli sto na kojem je glavna tema bila koliko je forsiranje naseg vjerskog identiteta kao muslimana ugrozilo i zaustavilo formiranje i oblikovanje bosnjacke nacije. Dobro je da se o tome makar pocne razgovarati jer mi smo svakako zakasnili u odnosu na druge balkanske narode kad je rijec o formiranju nacionalne svijesti a u prilog nam ne idu ni danasnje podjele musliman vs Bosnjak vs Bosanac. Cini mi se da bi taj proces bio uspjesnije zavrsen da nije doslo do naprasne nezavisnosti BiH.
Pomalo izgubljeni u vremenu i prostoru valjda cemo napokon naci svoj put i smoci snage da razlucimo osnovne pojmove te shvatimo da se tu ne radi o izboru i da jedno ne iskljucuje drugo ili trece.
Sto se tice fesa tice ne vidim u tom nikakav problem, to je dio nase tradicije, bar sto se Bosnjaka tice. Prisustvo Turske na Balkanu i jace veze sa nasom zemljom su takodje pozitivna stvar i nesto sto trebamo podrzati. Kad se Rusija, koja ovdje nikad nije bila sem u srcima nekih naroda na prostoru bivse Jugoslavije, moze svim silama trpati na Balkan zasto ne Turska koja je vladala ovim prostorom 500 god. Posteno bi bilo od Turaka da naprave nesto poput Rusije koja je otvorila granice za srpske robe i firme. Ako Turska ima iskrene namjere to je najmanje sto mogu uciniti za BiH.
Sto se tice pitanja musliman vs. Bosnjak, nedavno je odrzan okrugli sto na kojem je glavna tema bila koliko je forsiranje naseg vjerskog identiteta kao muslimana ugrozilo i zaustavilo formiranje i oblikovanje bosnjacke nacije. Dobro je da se o tome makar pocne razgovarati jer mi smo svakako zakasnili u odnosu na druge balkanske narode kad je rijec o formiranju nacionalne svijesti a u prilog nam ne idu ni danasnje podjele musliman vs Bosnjak vs Bosanac. Cini mi se da bi taj proces bio uspjesnije zavrsen da nije doslo do naprasne nezavisnosti BiH.
Pomalo izgubljeni u vremenu i prostoru valjda cemo napokon naci svoj put i smoci snage da razlucimo osnovne pojmove te shvatimo da se tu ne radi o izboru i da jedno ne iskljucuje drugo ili trece.
- Mx
#21 Re: švrakić sa fesom na glavi
Ne znam sta je nejasno u vezi ovih pojmova Drzava/Nacija, Narod, Religija? Bosnjaci kao Narod iz Bosne i Hercegovine su po drzavnosti i Bosanci i Hercegovci (Skraceno Bosanci) jer im se maticna drzava zove Bosna i Hercegovina. Po Narodu su Bosnjaci, Religija im je u vecini slucajeva Islam. Znaci nema se sta razdvajati posebno pojam Bosnjaci i Muslimani kada to ide zajedno. Znaci Narod Bosnjaci su vecinom muslimani u kontekstu religije. Isto kao sto su recimo Srbi u isto vrijeme vecinom po Narodu Srbi a po religiji pravoslavci i ne mogu se razdvajati na Srbe i Pravoslavce nego su to vecinom pravoslavni Srbi. Ista stvar je i sa Hrvatima kao i sa drugim narodima.BaileyS wrote:Osnovno pitanje je treba li nam dzamija na tom mjestu samo iz razloga jer je nekad tu postojala. Po meni ovo je urbicid koji sigurno nece uljepsati tu ruznu zgradu koja stoji na mjestu nekadasnje dzamije.
Sto se tice izgradnje Dzamije na tom mjestu ja mislim da je to lijepo da se nalaze u starom jezgru grada i carsije. Inace mislim da bi Bas Carsiju trebalo prosiriti i na ovu stranu Miljacke i samog grada zbog razvoja turizma. Sto veca Bas Carsija to vece mogucnosti i prosirenje kapaciteta turizma. Ja bih licno sarajevsku carsiju prosirio do Skenderije i Marijin Dvora. Turisti ne vole da razgledaju zgrade za stanovanje ili neke nove poslovne centre nego bas suprotno stare zgrade, znamenitosti, vjerske objekte, bezistane, restorane i kafane u starom stilu itd.
Last edited by Mx on 31/10/2009 14:06, edited 1 time in total.
-
SevdahNinja
#22 Re: švrakić sa fesom na glavi
jel vi nemate nikakvih vaznijih problema? to je samo gest. a da je to samo gest pokazuju vam i ove slike.... zato prihvatite se pametnijeg posla. pometimo svako u svojoj avliji.

- Ahmmed
#23 Re: švrakić sa fesom na glavi
jest, vala....Zatucana muslimanska bagra, kud ih Srbi , onih 20 000 raspoređenih oko Sarajeva sa teškim naoružanjem, sve ne pobiše il ne protjeraše u Anadoliju.....nego se bezobrazni poturice, sa izbačenim donjim vilicama šetaju po gradu Principovu...maslina wrote:Gledam slike na Sax-u sa ove svečanosti. Jel` samo ja vidim da ovi ljudi izgledaju strašno? Sve i jedan ima izbačenu donju vilicu.
I sve je ona Bilja bila u pravu.....Genetski otpad, pa to ti je....
-
Tokio
#24 Re: švrakić sa fesom na glavi
..a onaj potrčko tkz novinar sa hajata,gdje je njemu fes ?Mx wrote:
Vise slika na: http://www.sarajevo-x.com/bih/sarajevo/ ... 30061&id=1
Fesovi su marokanskog i ili francuskog porijekla i nosili su se na prostoru cijelog Balkana (Srbija, Bosna itd) za vrijeme otomanske okupacije. Znaci Otomani/Turci su tu nosnju donijeli sa sobom na prostore Balkana. E sad izgleda da su tu narodnu nosnju Bosnjaci zadrzali od Otomana/Turaka kao svoju jer su vjerovatno svoju Bosnjacko/Bosansku narodnu nosnju negdje u istoriji izgubili usput jer nisu vodili dovoljno brigu o njoj.zonbirile wrote:ljudi moji večeras gledam prilog delegacija grada Burse polaže kamen temeljac za Bakrbabe đamiju i Švrakić u kadru sa fesom na glavi.Pa imali kraja ovoj farsi i zna li iko ko je Bakrbabo i šta je on Bosni.
To je znaci danasnja narodna nosnja Bosnjaka isto kao sto svi narodi svijeta imaju svoju narodnu nosnju.
- Banksy
#25 Re: švrakić sa fesom na glavi
Za prvi post na forumu, nije bogzna kako pametno. Imaš li šta bolje?Tokio wrote:..a onaj potrčko tkz novinar sa hajata,gdje je njemu fes ?