moderni tamponi, ulosci-kako uticu na reproduktivne organe?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

alica.k

#1 moderni tamponi, ulosci-kako uticu na reproduktivne organe?

Post by alica.k »

htjela sam ovo pod ginekologiju, ali nekako mi spada van toga.

gledam u apoteci ulosci 100% pamuk bez ikakvih mirisa i gelova, slicnih karafeka - 9KM kostaju (najobicniji srednje velicine, 10 ulozaka dodje).

i kontam nesto ovih dana, u zadnje vrijeme sve vise zena ima problema sa jajnicima, sa rakovima na maternici na ovom na onom, infekcija ko nikad prije, ciste, promjene, zadebljanja, endometrioza, sterilnost...moze li to nekako biti povezano sa npr tim specijalnim gelovima (znate zene o kojem gelu pricam, onaj sto se pretvori u zelatinu kad dodje u dodir sa...tekucinom) iz "modernih" ulozaka? a tek ona plastika na always uloscima...ko je ono izmislio treba ga pred sud poslati! mozda ima veze i sa mirisima raznoraznim koje stavljaju u uloske - kamilica, aloa vera, lavanda... ili sa onim "navlakama" za lakse umetanje na tamponima? sve je to hemija...
prosle godine mi je savjetovala ginekologica da ne koristim dnevne uloske IKAD. ima li to smisla?

pretpostavljam da ista stvar stoji i za pampersice i druge klix pelene. hemija hemija hemija.
BIONA

#2 Re: moderni tamponi, ulosci-kako uticu na reproduktivne organe?

Post by BIONA »

Ti kao zena/djevojka uvijek imas mogucnost izbora,a i isto tako treba da biras sta da kupis u moru bolesnih proizvoda za zensku higijenu.
Mene to uzasno puno ljuti sto zene to sve kupuju..Kakvi silni uslosci sa mirisom ovoga/onoga,kakvi dnevni ulosci crne boje,pa jos sa nekakvom cipkom,pa ove boje pa one boje,pa antibakterijski?! :shock:
Uzas jedan koji se prodaje po katalozima tipa mirisna krema/sprej za intimno podrucje? :shock: :x
Pa onda silni gelovi za intimnu higijenu,onaj ko se razumije dovoljno u ove stvari zna da je dovoljna mlaka voda,eventualno nekada malo kamilice ili zalfije...
Vata je svakako broj jedan, a rijetko ko je koristi.Ja sam jednom kupila te always uloske,i apsolutno nikada vise.Zar je normalno da nenormalno suskam kada hodam sa tim uloscima,jer takvu plastiku u zivotu nisam osjetila.
Uh,bas se razljutim na ove silne nama 'potrebne' proizvode!
pjegica

#3 Re: moderni tamponi, ulosci-kako uticu na reproduktivne organe?

Post by pjegica »

Ja sam Always izbacila davno iz upotrebe jer mi je iskočilo nešto ružno na ružnom mjestu (sreća ništa opasno) i tad sam okrivila te uloške i prestala ih nositi. Sigurno je da nisu baš najzdravija stvar, ali opet ne mogu zamisliti da nosim najobičnije pamučne uloške. Trenutno sam se zadržala na Libresse koje su probably jednako štetne kao i Always ali su nekako nježnije jer su pamučne (bar tako piše). Ne znam, ko bi bio dovoljno pametan kad su u pitanju te stvari.
alica.k

#4 Re: moderni tamponi, ulosci-kako uticu na reproduktivne organe?

Post by alica.k »

pjegica wrote:Ja sam Always izbacila davno iz upotrebe jer mi je iskočilo nešto ružno na ružnom mjestu (sreća ništa opasno) i tad sam okrivila te uloške i prestala ih nositi. Sigurno je da nisu baš najzdravija stvar, ali opet ne mogu zamisliti da nosim najobičnije pamučne uloške. Trenutno sam se zadržala na Libresse koje su probably jednako štetne kao i Always ali su nekako nježnije jer su pamučne (bar tako piše). Ne znam, ko bi bio dovoljno pametan kad su u pitanju te stvari.
iz istog razloga sam i ja promjenila always, davno je to bilo, prije cca 5-6 godina. i od tada i ja libresse koristim ali eto, ovo me nekako povuklo na razmisljanje. sumnjam da nema ama bas nikakvog utjecaja na zdravlje...
primjetila sam da dosta starijih zena koristi upravo vatu! (mislim, primjetila sam iz razgovora, nisam se licno uvjerila).
Bellica

#5 Re: moderni tamponi, ulosci-kako uticu na reproduktivne organe?

Post by Bellica »

alica.k wrote:
pjegica wrote:Ja sam Always izbacila davno iz upotrebe jer mi je iskočilo nešto ružno na ružnom mjestu (sreća ništa opasno) i tad sam okrivila te uloške i prestala ih nositi. Sigurno je da nisu baš najzdravija stvar, ali opet ne mogu zamisliti da nosim najobičnije pamučne uloške. Trenutno sam se zadržala na Libresse koje su probably jednako štetne kao i Always ali su nekako nježnije jer su pamučne (bar tako piše). Ne znam, ko bi bio dovoljno pametan kad su u pitanju te stvari.
iz istog razloga sam i ja promjenila always, davno je to bilo, prije cca 5-6 godina. i od tada i ja libresse koristim ali eto, ovo me nekako povuklo na razmisljanje. sumnjam da nema ama bas nikakvog utjecaja na zdravlje...
primjetila sam da dosta starijih zena koristi upravo vatu! (mislim, primjetila sam iz razgovora, nisam se licno uvjerila).
Istina je da starije zene koriste vatu koju umotavaju u sterilnu gazu i mogu reci da je to najzdravije, ali s pamucnom vatom, bez sintetike. Ali, zamisli situaciju, ides na posao, na fakultet u skolum, s tom velikom kolicinom vate, pa ti sve to smeta, pa je nagomilano, pa se mozda i pomjera jer se ne moze zalijepiti...Dakle, zene koje dane ne provode u kuci su primorane koristiti uloske. Ipak su tanki i ne stvaraju gore navedene probleme. Zato, dnevne uloske treba izbjegavati, sve one uloske oblozene plastikom, pa one koje pretvaraju tecnost u gel, one nekakve mirisne, s cipkom... Zato, treba kupovati one malo bolje uloske, pa neka su i skuplji. Znam da nije jeftino kupovati 10 ulozaka za 9KM, narocito za zene koje imaju obilnije menzese (kao ja npr, pa mi 10 ulozaka ne mzoe biti ni 3 dana) sto bi znacilo da bih ja morala puno para svakog mjeseca dati samo za uloske, racunam 5 ulozaka dnevno, traje mi 6-7 dana, dakle, ne bi mi bilo jeftino, ali opet kontam, zdravlje je najvaznije. Za sada kupujem pamucne uloske, u prodavnicama, ne u apoteci. Nemam nikakvih problema, koristim baby sapune i mlaku vodu u svakodnevnom odrzavanju higijene, mozda je i to razlog zbog kojeg nemam problema, bar s te strane (inace su mi menzesi jako bolni). Ovdje stvarno moram napomenuti (kao akuserka), da je odrzavanje licne higijene genitalnih organa jako vazno, narocito u tom periodu krvarenja. U menstrualnoj krvi se nalaze osim krvi i drugi produkti pa sve to treba redovno cistiti jer nije dovoljno samo staviti ulozak. Neke zene se ne kupaju u toku menzesa, to ne mora biti greska (ako se zena bas plasi), ali zato pranje i samo pranje je obavezno. Kupanje je dozvoljeno mlakom vodom, ali opet to mora biti licni izbor zene, svaka zna sta joj je najbolje.
alica.k

#6 Re: moderni tamponi, ulosci-kako uticu na reproduktivne organe?

Post by alica.k »

Bellica wrote:Istina je da starije zene koriste vatu koju umotavaju u sterilnu gazu i mogu reci da je to najzdravije, ali s pamucnom vatom, bez sintetike. Ali, zamisli situaciju, ides na posao, na fakultet u skolum, s tom velikom kolicinom vate, pa ti sve to smeta, pa je nagomilano, pa se mozda i pomjera jer se ne moze zalijepiti...Dakle, zene koje dane ne provode u kuci su primorane koristiti uloske. Ipak su tanki i ne stvaraju gore navedene probleme. Zato, dnevne uloske treba izbjegavati, sve one uloske oblozene plastikom, pa one koje pretvaraju tecnost u gel, one nekakve mirisne, s cipkom... Zato, treba kupovati one malo bolje uloske, pa neka su i skuplji. Znam da nije jeftino kupovati 10 ulozaka za 9KM, narocito za zene koje imaju obilnije menzese (kao ja npr, pa mi 10 ulozaka ne mzoe biti ni 3 dana) sto bi znacilo da bih ja morala puno para svakog mjeseca dati samo za uloske, racunam 5 ulozaka dnevno, traje mi 6-7 dana, dakle, ne bi mi bilo jeftino, ali opet kontam, zdravlje je najvaznije. Za sada kupujem pamucne uloske, u prodavnicama, ne u apoteci. Nemam nikakvih problema, koristim baby sapune i mlaku vodu u svakodnevnom odrzavanju higijene, mozda je i to razlog zbog kojeg nemam problema, bar s te strane (inace su mi menzesi jako bolni). Ovdje stvarno moram napomenuti (kao akuserka), da je odrzavanje licne higijene genitalnih organa jako vazno, narocito u tom periodu krvarenja. U menstrualnoj krvi se nalaze osim krvi i drugi produkti pa sve to treba redovno cistiti jer nije dovoljno samo staviti ulozak. Neke zene se ne kupaju u toku menzesa, to ne mora biti greska (ako se zena bas plasi), ali zato pranje i samo pranje je obavezno. Kupanje je dozvoljeno mlakom vodom, ali opet to mora biti licni izbor zene, svaka zna sta joj je najbolje.
a hajde mi objasni molim te zasto je ok ne kupati se tijekom menstruacije, pa ja tada ne mogu izdrzati da se ne istusiram barem jednom dnevno - ljeti se znam tusirak cak i dva-tri puta...
ok, razumijem ono natapanje u kadi punoj vode, ali tusiranje...?

a za ove sto znaju bolje o tim skupljim pamucnim uloscima...jel ima negdje velikih kupiti? jer ove sto jucer uzeh u apoteci mi mozda mogu biti zadnja dva-tri dana, ali prvih 4-5 ja ne mogu bez onih dzinovskih nocnih ulozaka? cak i tih dnevno potrosim oko 5.
Loulou

#7 Re: moderni tamponi, ulosci-kako uticu na reproduktivne organe?

Post by Loulou »

I ja sam izbacila iz upotrebe Always uloške prije nekoliko godina, čim su se pojavili oni s gornjim dijelom najsličnijim pamučnim, bolje reći - papirnati.
Što se tampona tiče svjedeno mi je, kakvi god, nemam neugodan osjećaj s njima. Još davno sam koristila one s aplikatorom (i papirni i plastični aplikator) i oni su mi ok.
Inače, svi ginekolozi odreda preporučuju pamučne uloške, tj. s vatom kao gornjim, površinskim dijelom.
To su oni stari ulošci koje je TOSAMA proizvodila (mislim da i dalje proizvodi): Vir 80, Vir 90... (ne znam koji su sve brojevi bili). Samo se sjećam da je problem s nekim od tih Vir uložaka bio što nisu imali najlonsku/sitnetičku podlogu, pa se lako moglo dogoditi da "procuri".
Image
Image

Samo, oni su zaista debeli... Kao pelena među nogama :-?
Bellica

#8 Re: moderni tamponi, ulosci-kako uticu na reproduktivne organe?

Post by Bellica »

alica.k wrote:
Bellica wrote:Istina je da starije zene koriste vatu koju umotavaju u sterilnu gazu i mogu reci da je to najzdravije, ali s pamucnom vatom, bez sintetike. Ali, zamisli situaciju, ides na posao, na fakultet u skolum, s tom velikom kolicinom vate, pa ti sve to smeta, pa je nagomilano, pa se mozda i pomjera jer se ne moze zalijepiti...Dakle, zene koje dane ne provode u kuci su primorane koristiti uloske. Ipak su tanki i ne stvaraju gore navedene probleme. Zato, dnevne uloske treba izbjegavati, sve one uloske oblozene plastikom, pa one koje pretvaraju tecnost u gel, one nekakve mirisne, s cipkom... Zato, treba kupovati one malo bolje uloske, pa neka su i skuplji. Znam da nije jeftino kupovati 10 ulozaka za 9KM, narocito za zene koje imaju obilnije menzese (kao ja npr, pa mi 10 ulozaka ne mzoe biti ni 3 dana) sto bi znacilo da bih ja morala puno para svakog mjeseca dati samo za uloske, racunam 5 ulozaka dnevno, traje mi 6-7 dana, dakle, ne bi mi bilo jeftino, ali opet kontam, zdravlje je najvaznije. Za sada kupujem pamucne uloske, u prodavnicama, ne u apoteci. Nemam nikakvih problema, koristim baby sapune i mlaku vodu u svakodnevnom odrzavanju higijene, mozda je i to razlog zbog kojeg nemam problema, bar s te strane (inace su mi menzesi jako bolni). Ovdje stvarno moram napomenuti (kao akuserka), da je odrzavanje licne higijene genitalnih organa jako vazno, narocito u tom periodu krvarenja. U menstrualnoj krvi se nalaze osim krvi i drugi produkti pa sve to treba redovno cistiti jer nije dovoljno samo staviti ulozak. Neke zene se ne kupaju u toku menzesa, to ne mora biti greska (ako se zena bas plasi), ali zato pranje i samo pranje je obavezno. Kupanje je dozvoljeno mlakom vodom, ali opet to mora biti licni izbor zene, svaka zna sta joj je najbolje.
a hajde mi objasni molim te zasto je ok ne kupati se tijekom menstruacije, pa ja tada ne mogu izdrzati da se ne istusiram barem jednom dnevno - ljeti se znam tusirak cak i dva-tri puta...
ok, razumijem ono natapanje u kadi punoj vode, ali tusiranje...?

a za ove sto znaju bolje o tim skupljim pamucnim uloscima...jel ima negdje velikih kupiti? jer ove sto jucer uzeh u apoteci mi mozda mogu biti zadnja dva-tri dana, ali prvih 4-5 ja ne mogu bez onih dzinovskih nocnih ulozaka? cak i tih dnevno potrosim oko 5.
To nije ok ni u kojem slucaju, mozda sam pogresno napisala, izvinjavam se, samo sam srela puno zena u bolnici koje se ne kupaju u toku menzesa, navodno zbog odljeva. Meni je to bilo van pameti jer ne mogu zamisliti da se ne kupam 6-7 dana koliko mi traje menzes, kupam se svaki dan imala-ili ne menzes, a ljeti posebno. NIje dozvoljeno natapanje u kadi, u vreloj vodi, nije dozvoljeno ni kupanje u vreloj vodi, nego u mlakoj- ja doduse samo takvu i koristim. Ja preporucujem kupanje i u toku menzesa kao zena i kao babica, a ako neko nece, neka nece, to je izbor same zene, ako moze podnijeti ojede, osipe, da ne objasnjavam sta sve ne, onda neka se ne kupaju ni u menzesu ni izvan menzesa.

Mozes ih naci u apoteci, u svim velicinama, samo u onim malo bolje opremljenim :)

Izvini jos jednom sto sam pogresno napisala prethodni post :)
pjegica

#9 Re: moderni tamponi, ulosci-kako uticu na reproduktivne organe?

Post by pjegica »

Ja sam samo jednom probala te uloške. Mogla bi ih nostiti samo kad sam u kući po cijeli dan, ali to se ne dešava skoro nikad. Inače mi nisu neka garancija da neće procuriti. Imaju i ulošci sa vatom odzgo, ali mene vata ježi, čak i kad je u prstima držim, a kamoli kad je na tom mjestu, tako da i to otpada. A i nešto nisam u mogućnosti da izdvajam 10 KM za 10 uložaka (student, jebi ga).
Mislim da je najbitnije uloške stalno mijenjati, održavati ličnu higijenu i da će mi onda i Libresse biti sasvim ok. Tješim se bar.
Cholina_Lokica

#10 Re: moderni tamponi, ulosci-kako uticu na reproduktivne organe?

Post by Cholina_Lokica »

uh, always... par puta stavila, mjeseci patnje poslije toga.. odmah mi se pojave neke hebene pigmentacije na preponama gdje dodju krilca, i onda se prosiri po nogama :x :x :x poslije toga isprobavala jos nekih ulozaka, uvijek ista situacija, poslije 2-3 mjeseca mi se to pojavi. i ev sad neke 3 godine koristim naturella, i ok mi je sve...
a to nekupanje necu ni komentarisati.... fuj... samo izgovor da se ne provodi licna higijena...
Ma.Le.Na

#11 Re: moderni tamponi, ulosci-kako uticu na reproduktivne organe?

Post by Ma.Le.Na »

koristim nase domace :D violeta uloske
mada u posljednje vrijeme ona prva 2-3 dana koristim tampone..
jbg s ovim sto ih vi spominjete ja ne bi mogla ni po kuci :(
meni se ova s krilcima pomjere...a jos obilno...pa jednostavno prodje :(
tako da me tamponi spasavaju...
da napomenem da pored tampona moram staviti i dnevni..just in case :(

dnevne koristim po potrebi
kupih skoro one jassa ili nesto tako u DM...nesto kao pamucni...nisu losi
Alhemicarkaa

#12 Re: moderni tamponi, ulosci-kako uticu na reproduktivne organe?

Post by Alhemicarkaa »

Imaju i oni ulosci ONA, zuti, prijeratni, zar nisu i oni sto posto od pamuka i bez "hemije"? Ima ih u trznim centrima i ne bih rekla da su tako skupi, cak mislim da su dosta jeftiniji od svih ostalih?
Ja koristim naturella, nekako mi se oni cine najmanje "štetnim", mada, sve je to u pet deka.
Bellica

#13 Re: moderni tamponi, ulosci-kako uticu na reproduktivne organe?

Post by Bellica »

Ma.Le.Na wrote:koristim nase domace :D violeta uloske

Ja isto glasam za violetine, one pamucne doduse, nisu losi nikako, ne prave probleme, zastita je odlicna, redovna higijena i sve je ok. Ipak treba koristiti i domace, bar ovo sto je dobro :)
Ma.Le.Na

#14 Re: moderni tamponi, ulosci-kako uticu na reproduktivne organe?

Post by Ma.Le.Na »

Bellica wrote:
Ma.Le.Na wrote:koristim nase domace :D violeta uloske

Ja isto glasam za violetine, one pamucne doduse, nisu losi nikako, ne prave probleme, zastita je odlicna, redovna higijena i sve je ok. Ipak treba koristiti i domace, bar ovo sto je dobro :)
i ja sam krenula..pomalo sumnjicavo priznajem..kada su izasli..al reko da probam domace
i ekstra
odusevili me
posebno sto dodje i vlazna maramica..
sad su te maramice smanjili....svaka 3. je sa maramicom :roll: ..tu su me bili i naljutili i razocarali al haj...
ince always su bili ok oni pamucni..ali ih povukose...sad sve plastika - bljak
tako da...ostajem pri violetinim
nadam se da se nece mjenjati :thumbup:
Bellica

#15 Re: moderni tamponi, ulosci-kako uticu na reproduktivne organe?

Post by Bellica »

Ma ne trebaju mi nikakve maramice, neka su ulsoci dobri neka ne izazivaju alergiju ili osip, a maramice manje vise, mislim dobro je i to kad smo na poslu ili negdje gdje nema uslova za higijenu. Ma neka izbace sve te maramice, samo neka ovakvih ulozaka, nisu losi nimalo, moram kucati u drvo :) A Always su nekad bili dobri prije 10-tak godina, onda su izasli oni pamucni Always koji su bili fantasticni, a sad nista, uzas, neka Violete pa cemo vidjeti, valjda se nece pokvariti :)
alica.k

#16 Re: moderni tamponi, ulosci-kako uticu na reproduktivne organe?

Post by alica.k »

a meni su bas ti always od prije 10 godina bili grozni. bili su presvuceni onim plasticnim s gornje "dodirne" strane, i uzasno sam se osipala od toga. mislim, ipak je to plastika, koza ne moze da dise, itd itd.
Alhemicarkaa

#17 Re: moderni tamponi, ulosci-kako uticu na reproduktivne organe?

Post by Alhemicarkaa »

Bellica wrote:Ma ne trebaju mi nikakve maramice, neka su ulsoci dobri neka ne izazivaju alergiju ili osip, a maramice manje vise, mislim dobro je i to kad smo na poslu ili negdje gdje nema uslova za higijenu. Ma neka izbace sve te maramice, samo neka ovakvih ulozaka, nisu losi nimalo, moram kucati u drvo :) A Always su nekad bili dobri prije 10-tak godina, onda su izasli oni pamucni Always koji su bili fantasticni, a sad nista, uzas, neka Violete pa cemo vidjeti, valjda se nece pokvariti :)
Always je izbacio liniju naturella, koji su pamucni, zato vise nema always pamucnih ulozaka...
Ma.Le.Na

#18 Re: moderni tamponi, ulosci-kako uticu na reproduktivne organe?

Post by Ma.Le.Na »

Alhemicarkaa wrote:
Bellica wrote:Ma ne trebaju mi nikakve maramice, neka su ulsoci dobri neka ne izazivaju alergiju ili osip, a maramice manje vise, mislim dobro je i to kad smo na poslu ili negdje gdje nema uslova za higijenu. Ma neka izbace sve te maramice, samo neka ovakvih ulozaka, nisu losi nimalo, moram kucati u drvo :) A Always su nekad bili dobri prije 10-tak godina, onda su izasli oni pamucni Always koji su bili fantasticni, a sad nista, uzas, neka Violete pa cemo vidjeti, valjda se nece pokvariti :)
Always je izbacio liniju naturella, koji su pamucni, zato vise nema always pamucnih ulozaka...

:shock:
to nisam znala..
a ja se pitam zasto su izbacili pamucne ..bili su najbolji i vjerujem najprodavaniji..
Alhemicarkaa

#19 Re: moderni tamponi, ulosci-kako uticu na reproduktivne organe?

Post by Alhemicarkaa »

Ma.Le.Na wrote:
Alhemicarkaa wrote:

:shock:
to nisam znala..
a ja se pitam zasto su izbacili pamucne ..bili su najbolji i vjerujem najprodavaniji..
Nisam ni ja, ali me zivo interesovalo cija je naturella, i onda sam nasla sitnim slovima always :)
Meni su ti violetini cudni, ali ih koristim u prva dva dana, jer imaju samo tu jednu velicinu pamucnih, kasnije predjem na naturella, koji su dobri, ne odlicni. Poprilicno su tanki, ali me ne iritiraju i jakooo su jeftini, narocito ona economy pakovanja. Nekad ih koristim i kao dnevne, kad iz kuce izbijam vise od 12 sati...
Loulou

#20 Re: moderni tamponi, ulosci-kako uticu na reproduktivne organe?

Post by Loulou »

Alhemicarkaa wrote:...
Meni su ti violetini cudni, ali ih koristim u prva dva dana, jer imaju samo tu jednu velicinu pamucnih
...
I ja sam "na" Violetinim. Ima različitih velična cotton touch Violeta uložaka. Samo je bitno da na pakiranju piše - Sensitive, odn. da je naglašeno cotton touch (s četiri, pet kapljica). Ono što sam primijetila, npr. je da su Violetini ulošci s četiri kapljice ekvivalent Always ulošcima s tri kapljce.
Uh, ovo je već stručna rasprava... :run:
:D
Ma.Le.Na

#21 Re: moderni tamponi, ulosci-kako uticu na reproduktivne organe?

Post by Ma.Le.Na »

mislis wrote:probajte izguglati `menstrual cups` :-D ( nisam vicna postavljanju linkova, moze se naci i na youtube )
ekonomicno, prakticno ( uvijek na dohvat ruke ), poslije nekog vremena i veoma konforno ( uopste se ne osjeti ).
Nekome moze biti bljak :roll:
Image

mislim..bar tako izgleda...da je bas nekako suvise...messy
jel se to izlije kad vadis..
ma u stvari za mene to je veliko NO NO
duboka_misao

#22 Re: moderni tamponi, ulosci-kako uticu na reproduktivne organe?

Post by duboka_misao »

Naturela i Librese samo zamjeram sto im oni nocni nisu nesto velicine .Definitivno bolji osjecaj od alwaysa ko da je neko natrpao najlona koji ce se od frikcije zapaliti, ya i osip ko da sam malo djete uzas...
alica.k

#23 Re: moderni tamponi, ulosci-kako uticu na reproduktivne organe?

Post by alica.k »

Ma.Le.Na wrote:
mislis wrote:probajte izguglati `menstrual cups` :-D ( nisam vicna postavljanju linkova, moze se naci i na youtube )
ekonomicno, prakticno ( uvijek na dohvat ruke ), poslije nekog vremena i veoma konforno ( uopste se ne osjeti ).
Nekome moze biti bljak :roll:
Image

mislim..bar tako izgleda...da je bas nekako suvise...messy
jel se to izlije kad vadis..
ma u stvari za mene to je veliko NO NO
mislim da ovo zapravo postane jako prakticno kad se naviknes. a i rizik od tss je puno manji nego sa uloscima i tamponima...gledam sebi da narucim to vec 3 godine, al mi se nesto ne da :S
encian

#24 Re: moderni tamponi, ulosci-kako uticu na reproduktivne organe?

Post by encian »

meni se ovaj menstrual cup cini malo ... invazivan. ja stvarno nemam nikakvih osipa sta god da koristim, mada biram cotton touch uloske i skroz pamucne tampone. u zivotu sam jedino bacila always. moj problem je sto sam na biciklu svaki dan, pa me vise-manje sve nazulja prije ili kasnije. tampon rijesi taj problem, ali cini mi se da mi tijelo stalno govori da nesto nije kako treba.

ja sam htjela nabaviti ovo:

http://www.gladrags.com/

ali ovdje malo imam problema kako bih ih odrzavala.

inace, prije smo raspravljali o slicnim stvarima na temi Bio proizvodi za zene.
ružmarin-a

#25 Re: moderni tamponi, ulosci-kako uticu na reproduktivne organe?

Post by ružmarin-a »

ja već duže vrijeme koristim ovo, ali ekonomično duplo pakovanje:
na početku ciklusa, s 4 kapljice, a kasnije s 3
na kraju ciklusa obične, ravne celulozne uloške, samoljepljive

Image

a nekad i Violeta, kad ove ne nađem, ali mi se oni nekako kao vata ponašaju,
a kako neko reče i mene vata ježi, i štapić za uho prvo malo nakvasim, pa tek čistim uši :oops:

ali obavezno cotton touch

isto tako, odavno izbjegavam i sintetičke odjevne predmete, ili ako mi se baš svidi
džemper, bluza da je minimum sintetike u sastavu

pamuk je najbolji
a i vuna za zimskih dana :D
Post Reply