Renault Scenic II

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

ilija cvorovic

#1 Renault Scenic II

Post by ilija cvorovic »

Izvinjavam se, novi kolačić a već otvara temu. A razlog je sledeći - interesuje me vaše mišljenje o reno scenicu II, dizel u obje varijante (1.5, 1.9).
Ko ima iskustva sa ovakvim autom, prednosti, mane, servisi i djelovi?
Ili alternativa ovom autu u vidu nekog karavana?
Unaprijed zahvalan - (nadam se bivši) vozač golfa II. :)
HAVANA

#2 Re: Renault Scenic II

Post by HAVANA »

1900 dci bolja varijanta nego 1500 dci.
Servis najskuplji od francuskih vozila...
Peugeot 307 2.0 hdi 66!!! kw, najeftinija varijanta sa servisom.
Citroen picasso 2.o hdi, isto.
ilija cvorovic

#3 Re: Renault Scenic II

Post by ilija cvorovic »

Uhhh :-) .
Picasso mi se ne sviđa, liči mi na krompir sa točkovima :) , mada, da sam samac, ne bih imao dilemu - C3 hdi, 1.4.
beco

#4 Re: Renault Scenic II

Post by beco »

C3 1.4 HDI je mtrav konj ne bih C3 nikad sa tim motorom uzeo. Senic je standard za MPV, mislim da je 1.5 dci preslab za ovaj auto, definitivno 1.9 dci. Koju verziju Senica hoces kratku ili dugacku?
ilija cvorovic

#5 Re: Renault Scenic II

Post by ilija cvorovic »

Poz. lafe.
Imao sam priliku voziti C3 nekih 20-tak dana. Prišao mu neozbiljno (malo, neobičnog izgleda,''ženskasto auto'', smiješan iznutra) a izašao iz njega, da ne kažem zaprepašten.
Udobnost, kočnice, doživljaj u vožnji, položaj sjedenja i pregled naprijed, a prije svega nevjerovatno niska potrošnja. Sa obzirom na cijenu samog auta i troškove održavanja, meni je to super vozilica :-D . Ovaj što sam ja vozio je imao više konja (prijateljev) tako da je odlično odgovarao na gas.
Vozio sam i audije, i freelandere, kažem, kad sve sabereš, meni je C3 za samca ili tročlanu mladu porodicu jako dobar izbor. No, trenutno mi treba veće auto.

Kratku bih verziju, duži mi je beze, a i nema nas baš toliko :lol: :lol:
ilija cvorovic

#6 Re: Renault Scenic II

Post by ilija cvorovic »

Ovako nešto -

Image
beco

#7 Re: Renault Scenic II

Post by beco »

Znaci kratki Scenic II od 2005 pa mlade, jer koliko vidim radi se o modelu sa faceliftingom sa ovim LED zadnjim svjetlima. Ej da potrosnja nije stavka u ovoj kupovini rekao bih 2.0 T motor. :D I moja preporuka ti je da ne kupujes auto bez automatske klime? Isto ne uzimaj ispod nivoa opreme Dynamic. Glupoti je uzimati sada polovno auto sa slabim motorom i opremom jer su razlike u cijeni mizerne. Znaci uzmes sebi scenic II 1.9 dci Privileg i miran si.
Raz

#8 Re: Renault Scenic II

Post by Raz »

Eto... ako koga interesuje mozda Laguna 1.9 dci 120 ps, 2005 facelift, dynamic oprema, 60.000km presla, prva ruka, sve uredno servisirano kod Bunje, idealna za 4-clanu porodicu :D nek' se javi na pp
ilija cvorovic

#9 Re: Renault Scenic II

Post by ilija cvorovic »

Da, i ja sam čuo za taj problem sa opiljcima i membranom kod 1.5 motora, navodno su 2005. rješili taj problem.
1.5 je bio u igri jer više od 2/3 pređene kilometraže ode na gradsku vožnju.
Auto mi se jako sviđa, a i imam jako dobrog prijatelja u Parizu, pa računam da bih mogao nešto naći iz 2005. god. za pristojnu cifru.
Jedino što ću imati problem ako nekad budem htio drugo auto,npr scenik III, svi kažu - e sa ovim ti je kao da si se vjenčao :dance:
HoDaLuD

#10 Re: Renault Scenic II

Post by HoDaLuD »

Lično iskustvo: Motor 1,5 106ks počeo se ugradjivati u Megana i Scenica 6/2005god. mozda najbolji Renault motor, mala potrošnja, jeftin za održavanje i sto je najvaznije promjenjena je Delfi elektronika stavili su Simens i ona se pokazala pouzdana. Nema više problema sa diznama itd... A ide ko lud u Meganu a u Scenicu radi malo veće težine dovoljan za normalnu vožnju
1.9 sa 120 ks (bez FAP-a) je isto odličan doveden skoro do savršenog motora, 1.9 sa 110 i 130ks (sa FAP-a) pokusaj izbjeći koliko zmam do sada se nisu nešto pokazali :run:
beco

#11 Re: Renault Scenic II

Post by beco »

Ja sam juce vidio kratkog Scenica III i mogu da ti kazem da auto uzivo nevjerovatno dobro izgleda. Na slikama mi nije bio nesto, ali kad sam ga juce iza sebe vidio tako elegatno i mocno izgleda :D
HAVANA

#12 Re: Renault Scenic II

Post by HAVANA »

wedran82 wrote:neka auta su mnogo skuplja za odrzavanje od renaulta da ne pominjem peugeot i citroen !!!!

Interesantno :?
Mislio sam da znam dosta :D
Renault 1,9 dci set zupčastog remena,filteri......===?-----------------KM
Peugeot 2,0 hdi ili citroen 2,0 hdi set zupčastog remena,filteri....===?--------------KM
Podizać stakla renault-----------------KM?
Podizač stakla citroen ili peugeot-------------------KM?
Rezervni ključ(kartica) renault---------------------KM?
Rezervni ključ citroen ili peugeot--------------------KM?
Pa dalje redom kako ti paše,ležajevi,diskovi.....
ilija cvorovic

#13 Re: Renault Scenic II

Post by ilija cvorovic »

beco wrote:Ja sam juce vidio kratkog Scenica III i mogu da ti kazem da auto uzivo nevjerovatno dobro izgleda. Na slikama mi nije bio nesto, ali kad sam ga juce iza sebe vidio tako elegatno i mocno izgleda :D
Nisam imao priliku da ga vidim uživo, a po slikama i meni izgleda lošije od dvojke. Ali enterijer mu je daleko bolji od II.
ilija cvorovic

#14 Re: Renault Scenic II

Post by ilija cvorovic »

u čemu je razlika između Dynamic i Privileg opreme?
beco

#15 Re: Renault Scenic II

Post by beco »

Dynamic srednji nivo opremi u kojem dobijas sve sto ti treba. Privileg full oprema :D
ilija cvorovic

#16 Re: Renault Scenic II

Post by ilija cvorovic »

Image
dugi

#17 Re: Renault Scenic II

Post by dugi »

Ja bih ti kao alternativu u toj klasi preporucio Opel Zafiru.

Imao sam dvije prva je bila stariji model sa 1.8 motorom
Image
Image

a druga novi model sa 2.2 motorom,benzinci naravno.

Image
Image
Ovo nisu slike mog auta vec su posudjene :D

Izbor modela i motora je stvar ukusa i potrebe ali kao porodicnom covjeku ti mogu iz iskustva preporuciti ovu vrstu auta tzv. monovolumene.
Ova novija zafira je prodata prosle sedmice jer mi trenutno treba manje auto za grada i kupio sam, naravno, monovolumen Nissan Note.

Image
Image

Autic je pravo fin i ima nevjerovatno puno prostora unutra, sjedi se malo visocije, dobar pregled isto kao u zafiri.
Jedini nedostatk je gepek koji je dosta mali, ali to donekle spasava klizna zadnja klupa tako da mozes povecavati zapreminu gepeka po potrebi. Ako ne moras imati djecija kolica u autu onda baci pogled i na ovaj autic.
ilija cvorovic

#18 Re: Renault Scenic II

Post by ilija cvorovic »

Lafe, hvala na sugestijama, nisan,iz razloga koji pominješ, ispada iz igre - potreba za kolicima + bejbi sjedalo. Zafira mi se sviđa, ali Scenik mi se baš čini mjera između ova tvoja dva predložena automobila - manji od zafire, lakše sa njim po gradu, veći od nota - bolji za vangradsku.
Ono što mi nije baš prijatno :-) :) jeste pad cijene kroz 4 - 5 godina, bar tako kažu.
metar_drva

#19 Re: Renault Scenic II

Post by metar_drva »

ilija cvorovic wrote:Lafe, hvala na sugestijama, nisan,iz razloga koji pominješ, ispada iz igre - potreba za kolicima + bejbi sjedalo. Zafira mi se sviđa, ali Scenik mi se baš čini mjera između ova tvoja dva predložena automobila - manji od zafire, lakše sa njim po gradu, veći od nota - bolji za vangradsku.
Ono što mi nije baš prijatno :-) :) jeste pad cijene kroz 4 - 5 godina, bar tako kažu.
a cuj, ako nisi trgovac autima, onda to i nije problem. mislim, koristices ga 4-5 godina, prodat, dodat para, kupit novi auto, itd... ovo je neko moje razmisljanje koje se ne mora podudarati s tvojim ili bilo cijim drugim, al tako ja to vidim
ilija cvorovic

#20 Re: Renault Scenic II

Post by ilija cvorovic »

metar_drva wrote:
ilija cvorovic wrote:Lafe, hvala na sugestijama, nisan,iz razloga koji pominješ, ispada iz igre - potreba za kolicima + bejbi sjedalo. Zafira mi se sviđa, ali Scenik mi se baš čini mjera između ova tvoja dva predložena automobila - manji od zafire, lakše sa njim po gradu, veći od nota - bolji za vangradsku.
a cuj, ako nisi trgovac autima, onda to i nije problem. mislim, koristices ga 4-5 godina, prodat, dodat para, kupit novi auto, itd... ovo je neko moje razmisljanje koje se ne mora podudarati s tvojim ili bilo cijim drugim, al tako ja to vidim
Potpuno si u pravu, kad sam ovo pisao pravio sam poređenje sa vw automobilima. Mada kad bolje razmislim, tu je to negdje - za istu cijenu dobijaš 3-4 godine mlađe auto od vw.
Nakon 5 godina, jedno je staro 12 (vw) a drugo 8-9 godina. Cijena tako starim, bar ono što vidim na pik.ba i autopijaci.ba im je približna. A različite su klase (automobili).
Raz

#21 Re: Renault Scenic II

Post by Raz »

Eh, samo da napomenem, u vezi one Lagune 8-) , dodje i auto sjedalica uz nju, original renault, kupljena kod bunje, stara cca godinu dana, romer duo plus (isofix, 5 tacki vezanja, ovo ono) :D
ilija cvorovic

#22 Re: Renault Scenic II

Post by ilija cvorovic »

Jesam li u pravu ili griješim, za Scenica II, pdv i carina dođu oko 3000-3500 km?
ilija cvorovic

#23 Re: Renault Scenic II

Post by ilija cvorovic »

Zna li iko?
babyface

#24 Re: Renault Scenic II

Post by babyface »

Ja vozim spomenutog Scenica već skoro pola godine - mogu reći da sam jako zadovoljan. Motor 1.9 dCi, jak ko' zemlja - probao sam ga na autoputu: došao do 170 km/h i nisam smio više. :-D Što se tiče komfora - čista 10 ! Žena sjedi sa dvoje djece (u sjedalicama) pozadi bez ikakvih problema. Auto je stvarno pregledno za voziti. Potrošnja je isto fenomenalno dobra: Sarajevo-Dubrovnik i nazad je prosječno trošio 4,7 l/100 km, a vozio sam normalnom brzinom (mislim da je prosječna brzina bila oko 60 km/h). Sarajevo-Tuzla i nazad isto tako.
Mali servis sam uradio u Zenici u jednom servisu - izašlo me čini mi se 300 KM. Koliko sam shvatio majstora, veliki servis je negdje oko 850 KM, ako se ne varam.
ilija cvorovic

#25 Re: Renault Scenic II

Post by ilija cvorovic »

babyface wrote:Ja vozim spomenutog Scenica već skoro pola godine - mogu reći da sam jako zadovoljan. Motor 1.9 dCi, jak ko' zemlja - probao sam ga na autoputu: došao do 170 km/h i nisam smio više. :-D Što se tiče komfora - čista 10 ! Žena sjedi sa dvoje djece (u sjedalicama) pozadi bez ikakvih problema. Auto je stvarno pregledno za voziti. Potrošnja je isto fenomenalno dobra: Sarajevo-Dubrovnik i nazad je prosječno trošio 4,7 l/100 km, a vozio sam normalnom brzinom (mislim da je prosječna brzina bila oko 60 km/h). Sarajevo-Tuzla i nazad isto tako.
Mali servis sam uradio u Zenici u jednom servisu - izašlo me čini mi se 300 KM. Koliko sam shvatio majstora, veliki servis je negdje oko 850 KM, ako se ne varam.
Zahvaljujem. Je li problem da navedeš poslije koliko kilometara se radi mali, a nakon koliko veliki servis? Te ukoliko si ranije vozio manji auto, kakav je doživljaj voziti auto tih gabarita, i ima li problema u prilagođavanju :-) ?
Post Reply