linija na oku
Moderator: anex
- kinderlada
#1 linija na oku
Je li vam se ikad desilo da imate osjecaj da kad gledate u zid ili na neku bijelu podlogu neka linijica vam smeta, kao da je negdje na zjenici i seta pri pokretu oka, neopisiv je osjecaj i jako cudan. Primijetila sam to danas dok sam citala, pokusavam da je zanemarim, ali smeta mi nekako. Otprilike je mozda 1 cm duzine, u koso je kao "postavljena".
Zna li neko mozda sta je ovo???
-
melb26sa
#2 Re: linija na oku
To su ti "floaters" - nakupine stanica u oku (izmedju retine i lece oka) koje su se otkacile i sad "plove" - tako je bar meni doktor objasnio. Sasvim normalna pojava. Vecina ljudi ih ne primjeti osim ako pogledaju u jarko svjetlo.
- vitamini
#3 Re: linija na oku
Dobro dosla u klub! I sama ih imam nekoliko. Zovu se jos "musice u vidnom polju". Nema lijeka. Moras se navici. Ja imam jednu veliku crnu tacku u vidnom polju koja plvi lijevo - desno zavisi kako gledam. Evo ti jedna korisna stranica o tome : http://www.floatershell.com./ i jedna tema na forumu o tome : http://www.doktor.rs/forum/oftalmologij ... t9647.html
Psihicki se malo tesko navici da ces to vidjeti do kraja zivota....
- kinderlada
#4 Re: linija na oku
Uh ma nadam se samo da nije nista opasno i da ce prestati da letaju i plivaju, ili vec kako se setaju.....
Hvala ti u svakom slucaju
- illuminated
#5 Re: linija na oku
ne mora da bude tako.vitamini wrote:Dobro dosla u klub! I sama ih imam nekoliko. Zovu se jos "musice u vidnom polju". Nema lijeka. Moras se navici. Ja imam jednu veliku crnu tacku u vidnom polju koja plvi lijevo - desno zavisi kako gledam. Evo ti jedna korisna stranica o tome : http://www.floatershell.com./ i jedna tema na forumu o tome : http://www.doktor.rs/forum/oftalmologij ... t9647.html
s vremenom im se mijenja konfiguracija. meni su nestale skroz.
- vitamini
#6 Re: linija na oku
Drago mi je da ima pozitivnih iskustava sa nestankom tog problema. Ja se vise ne nadam. Ispocetka mi je bilo uzasno boraviti u prostorijama sa bijelim zidovima i jako osvijetljenim. Ovu najvecu "musicu" tj "muhetinu" ja vidim cak i po mraku.... 
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#7 Re: linija na oku
Nije opasno, za utjehu, i ja ih imam i veliki dio populacije (mnogi ih i ne primijete, tek nakon godina i godina). U početku dosta smetaju, kada se navikneš zanemariš ih i više ih i ne primjećuješ.kinderlada wrote:Uh ma nadam se samo da nije nista opasno i da ce prestati da letaju i plivaju, ili vec kako se setaju.....
- nellington
#8 Re: linija na oku
21 godinu živim s tim, a nisam ni znao kako se zove, čak sam mislio da to svi imaju 
- dadoka84
#9 Re: linija na oku
I ja sam to nedavno primijetio. Kao da prasina pliva u vodi. Preslo je preko vidnog polja i nestalo. Bas cudan osjecaj.
-
Abacija
#10 Re: linija na oku
A je li bas ravna?kinderlada wrote:Je li vam se ikad desilo da imate osjecaj da kad gledate u zid ili na neku bijelu podlogu neka linijica vam smeta, kao da je negdje na zjenici i seta pri pokretu oka, neopisiv je osjecaj i jako cudan. Primijetila sam to danas dok sam citala, pokusavam da je zanemarim, ali smeta mi nekako. Otprilike je mozda 1 cm duzine, u koso je kao "postavljena".
- baustelac
#11 Re: linija na oku
Slicno i kod mene, nekad davno sam to primijetio samo pri dobroj svjetlosti i gledanjem na svijetlu povrsinu. Prosle godine bio kod ocnog i imao onaj dubinski pregled, ne znam kako se zove ali ne ponovilo se
. I poslije toga postalo uocljivije. Sada nista, kad bi mozda nastojao da potrazim mozda bi i uocio, ili sam se vec naviko, ko ce ga znati
.
- banjaluka078
#12 Re: linija na oku
Plutajuce linije, musice i "snjezne pahulje" ni slucajno ne treba zanemariti, ljekari koji kazu da se naviknete su nesavjesni i treba potraziti drugo misljenje, jer to najcesce mogu biti simptomi uveitisa i vitreitisa. Oba oboljenja, pored toga sto vam mogu ozbiljno ugroziti vid ako se ne lijece, jos i cesto znace prisustvo upale ili virusa u organizmu, bilo da je infekcija "u toku" ili je prosla ili nekog od niza sindroma ili sistemskih oboljenja.
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#13 Re: linija na oku
Nemoj mene učiti, o ti nadobudni učenjače! Bem ti uveitis od kojeg bolujem devet godina, a da to ni ne znambanjaluka078 wrote:Plutajuce linije, musice i "snjezne pahulje" ni slucajno ne treba zanemariti, ljekari koji kazu da se naviknete su nesavjesni i treba potraziti drugo misljenje, jer to najcesce mogu biti simptomi uveitisa i vitreitisa. Oba oboljenja, pored toga sto vam mogu ozbiljno ugroziti vid ako se ne lijece, jos i cesto znace prisustvo upale ili virusa u organizmu, bilo da je infekcija "u toku" ili je prosla ili nekog od niza sindroma ili sistemskih oboljenja.
-
Pera Trta
#14 Re: linija na oku
Pera Trta wrote:interestingbanjaluka078 wrote:Plutajuce linije, musice i "snjezne pahulje" ni slucajno ne treba zanemariti, ljekari koji kazu da se naviknete su nesavjesni i treba potraziti drugo misljenje, jer to najcesce mogu biti simptomi uveitisa i vitreitisa. Oba oboljenja, pored toga sto vam mogu ozbiljno ugroziti vid ako se ne lijece, jos i cesto znace prisustvo upale ili virusa u organizmu, bilo da je infekcija "u toku" ili je prosla ili nekog od niza sindroma ili sistemskih oboljenja.
- banjaluka078
#15 Re: linija na oku
Izvini sto pokusavam pomoci osobi koja je otvorila ovaj topic. Necu vise nikada.Pera Trta wrote: Nemoj mene učiti, o ti nadobudni učenjače! Bem ti uveitis od kojeg bolujem devet godina, a da to ni ne znam
- vr4g
#16 Re: linija na oku
ev' sta ti je tokinderlada wrote:Je li vam se ikad desilo da imate osjecaj da kad gledate u zid ili na neku bijelu podlogu neka linijica vam smeta, kao da je negdje na zjenici i seta pri pokretu oka, neopisiv je osjecaj i jako cudan. Primijetila sam to danas dok sam citala, pokusavam da je zanemarim, ali smeta mi nekako. Otprilike je mozda 1 cm duzine, u koso je kao "postavljena".
- _tulumba_
#17 Re: linija na oku
Upravo te "linije" imam i ja, i damn, kako mi smetaju..Nije jedna, ima ih vise
Vid je totalno oke, i nemam problema, al' me te linije smetaju uzasno, pogotovo ako je bijela povrsina..Cak sam na laptopu sebi smanjio jacinu svjetla na minimum, ljepse mi nekako jer tad ne vidim te linije...
A bas jucer sam bio sa prijateljem kod ocnog, on mjenjao dioptriju, naravno nosi naocale, i ja usput opet pitam za ove svoje "linije", kaze meni doc. da su ustvari neki kapilari, popucali i da je to zbog tog, i da nema lijeka..Ljeti naocale, i manje ce smetati..
Mene samo interesuje od cega to nastane??Sta je uzrok?Od naprezanja ociju ili??
Volio bih fakat da nemam to..
Vid je totalno oke, i nemam problema, al' me te linije smetaju uzasno, pogotovo ako je bijela povrsina..Cak sam na laptopu sebi smanjio jacinu svjetla na minimum, ljepse mi nekako jer tad ne vidim te linije...
A bas jucer sam bio sa prijateljem kod ocnog, on mjenjao dioptriju, naravno nosi naocale, i ja usput opet pitam za ove svoje "linije", kaze meni doc. da su ustvari neki kapilari, popucali i da je to zbog tog, i da nema lijeka..Ljeti naocale, i manje ce smetati..
Mene samo interesuje od cega to nastane??Sta je uzrok?Od naprezanja ociju ili??
Volio bih fakat da nemam to..
-
kEN0
#18 Re: linija na oku
takojer.._tulumba_ wrote: Mene samo interesuje od cega to nastane??Sta je uzrok?Od naprezanja ociju ili??
- illuminated
#19 Re: linija na oku
vidi drugi post...kEN0 wrote:takojer.._tulumba_ wrote: Mene samo interesuje od cega to nastane??Sta je uzrok?Od naprezanja ociju ili??
- kinderlada
#20 Re: linija na oku
Hvala svima za doprinos ovoj mojoj temi, pa eto malo sam procitala o tome, vidim nisam jedina, smeta mi, to stoji......ali jedino sto mogu je pokusati zanemariti, pa se nadam i da ce same od sebe nestati kao kod nekoga sto je bio slucaj.
Samo stvarno nerviraju posebno kod citanja, a ja kao student jedino to i radim i
I neko je pitao je li bas ravna crta, cini mi se da jeste
Samo stvarno nerviraju posebno kod citanja, a ja kao student jedino to i radim i
I neko je pitao je li bas ravna crta, cini mi se da jeste
- Ma.Le.Na
#21 Re: linija na oku
ja sam cula da se te "pojave" javljaju
(sjo recenice) uslijed tzv. starenja oka...i to nema veze sa starosti osobe..nego kao uticaj prekomjernog rada na racunar..tv i sl
ne moze se lijeciti
a evo sta wiki kaze
http://hr.wikipedia.org/wiki/Mu%C5%A1ice_(oko)
ne moze se lijeciti
a evo sta wiki kaze
http://hr.wikipedia.org/wiki/Mu%C5%A1ice_(oko)
- Ma.Le.Na
- Qler
#23 Re: linija na oku
ja ih imam dosta, sitnih, i ne smetaju mi, cak sta vise, kad mi je dosadno ubijem vrijeme "ganjajuci" ih 
- Šeha
#24 Re: linija na oku
vitamini wrote:Dobro dosla u klub! I sama ih imam nekoliko. Zovu se jos "musice u vidnom polju". Nema lijeka. Moras se navici. Ja imam jednu veliku crnu tacku u vidnom polju koja plvi lijevo - desno zavisi kako gledam. Evo ti jedna korisna stranica o tome : http://www.floatershell.com./ i jedna tema na forumu o tome : http://www.doktor.rs/forum/oftalmologij ... t9647.html
Ja sam to operisao prije par godina. Imao sam dvije jako vidljive crte koje su se pojavile poslije naglog slijetanja aviona (pritisak neki valjda, sta li)
Moguce ih je ukloniti operacijom ali je skupa i naravno ne izvodi se svugdje.
Meni su preporucili i laserski tretman koji sam probao ali nije bio efikasan.