Peni wrote:Oprosti, ali mi pricamo (argumentovano) o tehnologiji (njenim prednostima i manama) i ne vidim cemu odvlacenje teme u offtopic s nekim logickim zavrzlamama (premisama, konkluzijama i sl). Problem je u tome sto sam ostao nedorecen, izvinjavam se, ali ono sto sam htio reci jeste: da je tehnologija vise stetnija nego korisnija, ovo se ne bi zvao napredak nego nazadak; razvoj tehnologije bi davno stao. Jasno sam rekao da sve, pa ukljucujuci i tehnologiju, ima svoje prednosti i mane. Jedna od mana je sto se uglavnom svako tehnolosko otkrice prvo implementira u vojne svrhe pa tek se onda popularizuje medju "rajom" - primjer: racunar. Takodjer, okrivila si tehnologiju za manjak srece i zadovoljstva, sto nema veze sa logikom na koju se tako pozivas. Ono sto si vjerovatno htjela reci jeste da su se ljudski ciljevi i zelje pomjerile u korak s tehnologijom i napretkom. Mislim da je najteze definisati srecu, to je subjektivna stvar i svako od nas ima razlicito shvatanje srece.Da li uopste mozes pojmiti koja je patnja bila prije, bez lijekova, struje, vode (u kucama) ? Tako je bilo sretno da je jedan gripozni virus mogao presuditi porodici. Ciljevi su bili lakse ostvarivi nego danas jer se tezilo osnovnim - egzistencijalnim pitanjima, a sada je to nesto drugo i ta pohlepa, nezadovoljstvo je to sto ljude tjera naprijed.
Pozdrav
Pa, ako je crtanje potrebno (taman i ako je offtopic) meni nije mrsko

I mescini opet cu morati, osim ako mi ti dobrovoljno ne objasnis kako si iz ovoga:
"tehnologija provocira situaciju suprotnu onoj o kojoj su romanticari mastali" ( a romanticari su mastali o vremenu kada ce masine obavljati sav posao a ljudi kultivisati svoja cula)"
predvodjeno ovom recenicom
"tehnologija nece donijeti blagoslov, ne zato sto je tehnologija losa, ili nedovoljna, nego zato sto nije u biti covjeka da se zadovolji onim sto ima i moze. Dok god ima 'nesto vise ' mi to 'nesto vise' hocemo.... I to odmah...."
te na tu ljudsku pohlepu za necim visim ubacen osvrt na vjecito pitanje (cista filozofija)
"da li je sreca relativna"
uspio doci do zakljucka da ja krivim tehnologiju za manjak srece i zadovoljstva ljudskog roda
Mene ovo podsjeca na rasprave na podforumu religija, gdje kreacionista nepravilno insistira na tome da je tvoje ubjedjenje da je covjek nastao od majmuna, a onda te zbog toga jos i napadne.
U kojim vas to skolama tim taktikama uce, dajte vise recite i meni, meni ova logika vise dodijala... Bezobrazluk je ocito mnogo bolje oruzje...