Svi imaju status kad se pare dijele

Post Reply
valterbranisarajevo

#1 Svi imaju status kad se pare dijele

Post by valterbranisarajevo »

Svi imaju status kad se pare dijele

Ministarstvo za boračka pitanja kantona objavilo je preliminarnu listu od 742 kandidata koji ispunjavaju uslove za odobravanje novčanih pozajmica pripadnicima boračke populacije za kupovinu ili sanaciju stambene jedinice, kao i listu 129 kandidata, koji su predaali zahtjev, ali za koje je provjerom utvrđeno da su ranije dobijali određena sredstva ili da iz nekih drugih razloga ne ispunjavaju postavljene uslove. iako se radi samo o preliminarnoj listi, ona je, jasno, dobar pokazatelj ko se može nadatri da će na ovaj ili onaj način riješiti stambeno pitanje, a njih će, s obzirom na to da je budžetom za ovu namjenu obezbijeđeno nešto više od dva miliona KM, biti svega stotinjak.

Na lsiti se nalazi dosta zanimljivih imena. Oni sa “zvučnim” prezimenima tvrde da im niko od uposlenika Kantona nije u rodu. Ima tu i pomoćnika općinskih načelnika, dopredsjedavajući OV Centar, ali i naša popularna pjevačica Hanka Paldum, koja na osnovu statusa demobilisanog borca (da li njenog ili supruga) očekuje 50 hiljada KM za sanaciju objekta u Isovića sokaku. Po spisku na to će još sačekati, jer je tek na 737. mjestu, ali vjerujemo da barem ona za sanaciju objekta ne bi trebala očekivati budžetska sredstva.

Ima (li) malverzacija?

No, sve je moguće, pa i to da spiskovima bude malverzacija, jer jedan demobilisani borac, koji je među prvima stao u odbranu grada, za Oslobođenje kaže da je ovo treća godina kako predaje zahtjev.

-Mislim da ću sada napokon dobiti pozajmicu. prvu godinu sam bio među stotinu i pozajmicu nisam dobio, a naredne, kada sam mislio da ću ići prema gore i sigurno biti među deset onih koji će dobiti sredstva, na moje veliko iznenađenje, bio sam tek oko tristotog mjesta. Ličnbo sam upozoravao Ministarstvo i prijavljivao ljude za koje sam ranije znao da su dobijali pozajmice, a nalazili su se, ili neko iz njihovog domaćinstva, na spisku i sljedeće godine, ističe ovaj demobilisani borac.

Jasno, na konkurs se mogu prijaviti svi pripadnici boračke populacije, bez obzira šta su ranije ili šta sada rade. Tako je 28. na lsiti Kenan Rešo, demobilisani borac, dva puta ranjavan – a sada dopredsjedavajući OV Centar, koji ovu funkciju obavlja profesionalno.

-Imam skoro 40 godina, nemam riješeno stambeno pitanje i živim sa roditeljima. U armiji od prvog do zadnjeg dana, dva puta ranjavan, tri godine predajem zahtjev i sada očekujem sredstva za kupovinu stambene jedinice, jer mislim da me to i sljeduje. najviše mogu dobiti 50 hiljada, što neće biti dovoljno, pa ću morati i nekim drugim putem pokušati obezbijediti novac za kupovinu stana, naglašava Rešo, dodajući kako nema informacije o malverzacijama kada je riječ o rješavanju stambenih pitanja za pripadnike boračke populacije.

No, evo jednog konkretnog primjera. Početkom godine uručeni su ključevi stanova za boračku populaciju u Pofalićima. Stan je tada dobio i otac šehida, koji se, sam nam je rako, u Sarajevo doselio tek prije nekoliko godina i to iz Bijelog Polja. predao je zahtjev, ali nije ništa očekivao, pa ne zna ni kako je dobio stan, s obzirom na to da nema čak ni državljanstvo BiH. Koliko nam je poznato, to je jedan od uslova da bi dokumentacija uopće bila valjana. na stranu to što se radi o ocu šehida.

Dvanaest nebošnjaka

Treba reći da za kandidate od broja 143. do 742. nisu izvršene službene provjere da li imaju riješeno stambeno pitanje na drugi način, te da li su nekada pomagani na neki drugi način. Da li ovo znači da je prvih 143. na lsiti i dobilo pozajmicu? usput, na spisku se nalazi svega 12 nebošnjaka?!

Oslobođenje 7.10.2009.

Nažalost, jedan od razloga našeg ekonomskog propadanja je to što su se mnogi građani pridružili političarima i koriste svaku mogućnost da “izmuzu “ državu, odnosno za njih ne važi izreka “šta ti možeš uraditi za svoju državu” Primjer Hanke Paldum je nabolji pokazatelj kako to neki beskrupulozno rade...
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2 Re: Svi imaju status kad se pare dijele

Post by PipiDugaDevetka »

I moj komšija, gurbet đuturumski, otac šehida, krade državnu struju, a EDP mu toleriše tu kradju jer je njihov prijeratni radnik, a sada penzioner (Bio direktor u EDP Novi grad, najveća EDP firma u FBiH).

Ja mu u svadji kažem da ugrožava sve nas u zgradi jer koristi radno uzemljenje zgrade kao nulovod i ujedno se mokri po šehitluku svoga sina, po svom mrtvom sinu koji se borio za državu, branio je i dao život za nju, a on je sada urušava sitnom ''pljahom''.

Navika, filozofija,...pa to ti je,...Ne osjeća državu svojom i na desetine hiljada što velikih, što malih ''pljahi'' će sigurno urušiti državu. Traže ''rupe u zakonima'', taje, primanja,...Nemaju svjesti da će BiH nestati jednom ako ovako nastave, ne osjećaju državu svojom, nego nešto što ih prisiljava...primorava, ograničava,...
p.s.
Pljaha=Sitna kradja, recimo, iz kancelarije djetetu odneseš olovku ili kakvu drugu sitnicu za škole.
zonbirile

#3 Re: Svi imaju status kad se pare dijele

Post by zonbirile »

zadnji avion,zadnja šansa...Nedime šta nam ovo rade....borac.
Post Reply