Sve ovdje, idemo.
Koalicije 2010 -FBiH, RS, BiH
- Socijalista
#1 Koalicije 2010 -FBiH, RS, BiH
Evo malo i da polemisemo o buducim mogucim koalicijama nakon izbora 2010, zaista ce biti knap. Vladajuce koalicije ce sacinjavati mnogobrojne manje stranke, po svemu sudeci. Sad imamo jos jednog kandidata na izborima -Fahru Towera
Pitam se kako ce se ta stranka odraziti na moguce koalicije, koliko glasova je potrebno strankama za koalciju? Koja su predvidjanja? Lijevo , centar ili desno? (molim vas strogo navedite, ako budete komentarisali, o kojoj administrativnoj jedinici se radi, da ne bi pomjesali sve)
Sve ovdje, idemo.
Sve ovdje, idemo.
-
Banja Luka
#2 Re: Koalicije 2010 -FBiH, RS, BiH
Duga je godina, a u RS se tek ocekuju promjene u pojedinim strankama. Moje predvidjanje za RS: na vlasti koalicija SNSD, DNS, SDS, SDA+SBiH. Opozicija: DP, SP (ako na Kongresu pobijedi Krsmanovic, a ako pobijedi Djokic, SP se pridruzuje vladajucoj koaliciji), SDP i mozda NS, ako predje cenzus. Ako SNSD bude umogucnosti da formira vladu bez SDS-a, sigurno ce to i uciniti. PDP je, kao i SBiH, uvijek na vlasti, a nisu nikad krivi za losu situaciju
, pa im se ne moze ni znati ni sutra sta ce biti, a pogotovo ne za godinu dana. Ali kao sto napisah, duga je godina, slijedi Kongres SP-a, nemam orijentacije koliko DP uziva povjerenja medju gradjanima. Moja zelja za vladajucu koaliciju: SP, SDP, NS, DP, pa ako treba i u koaliciji sa SDA, SBiH i PDP. Sto se tice Federacije, tesko mi je da bilo sta predvidim. Uvijek imam osjecaj "to su izbori gdje konacno ljevica uzima vlast bar u Federaciji i BiH", a to se nikad ne desi. Nemam orijentacije ni kako medju Hrvatima stoji NSRZB. Parlament BiH je pogotovo nepredvidiv, jer u njega ulazi veoma mali broj poslanika.
Do izbora je ostalo jos nesto vise od godinu dana, Dodik moze pasti u RS jedino ako MZ prepusti politicarima iz RS da ga sruse potpuno ignorisuci njegove glupe izjave. Svaki put kad odreaguju na njegovu glupost, MZ i pooliticari "iz Federacije", nabace mu dobar procenat glasova.
Do izbora je ostalo jos nesto vise od godinu dana, Dodik moze pasti u RS jedino ako MZ prepusti politicarima iz RS da ga sruse potpuno ignorisuci njegove glupe izjave. Svaki put kad odreaguju na njegovu glupost, MZ i pooliticari "iz Federacije", nabace mu dobar procenat glasova.
- Socijalista
#3 Re: Koalicije 2010 -FBiH, RS, BiH
Moja Zelja za RS: SDP, SP, DP, NSBanja Luka wrote:Duga je godina, a u RS se tek ocekuju promjene u pojedinim strankama. Moje predvidjanje za RS: na vlasti koalicija SNSD, DNS, SDS, SDA+SBiH. Opozicija: DP, SP (ako na Kongresu pobijedi Krsmanovic, a ako pobijedi Djokic, SP se pridruzuje vladajucoj koaliciji), SDP i mozda NS, ako predje cenzus. Ako SNSD bude umogucnosti da formira vladu bez SDS-a, sigurno ce to i uciniti. PDP je, kao i SBiH, uvijek na vlasti, a nisu nikad krivi za losu situaciju, pa im se ne moze ni znati ni sutra sta ce biti, a pogotovo ne za godinu dana. Ali kao sto napisah, duga je godina, slijedi Kongres SP-a, nemam orijentacije koliko DP uziva povjerenja medju gradjanima. Moja zelja za vladajucu koaliciju: SP, SDP, NS, DP, pa ako treba i u koaliciji sa SDA, SBiH i PDP. Sto se tice Federacije, tesko mi je da bilo sta predvidim. Uvijek imam osjecaj "to su izbori gdje konacno ljevica uzima vlast bar u Federaciji i BiH", a to se nikad ne desi. Nemam orijentacije ni kako medju Hrvatima stoji NSRZB. Parlament BiH je pogotovo nepredvidiv, jer u njega ulazi veoma mali broj poslanika.
FBiH: SDP, NS, NSRZB, BPS
hmm nada
-
ado_svedska
#4 Re: Koalicije 2010 -FBiH, RS, BiH
FBiH - Nasa Stranka
RS - Nasa Stranka

RS - Nasa Stranka
- BSn
#5 Re: Koalicije 2010 -FBiH, RS, BiH
FBiH
Pozicija: SDA, Fahrina stranka, SzBiH, HDZ (ujedinjen, il' razjedinjen
).
Opozicija: SDP, NS, BPS, Glavasevci, SNSD
RS
Pozicija: SNSD
Opozicija: SNSD (SDA, HDZ)
BiH
Pozicija: SNSD, SDA, Fahro, HDZ(i) i naravno Dzej, tj. SzBiH u tragovima.
Opozicija: Sta je to?
Pozicija: SDA, Fahrina stranka, SzBiH, HDZ (ujedinjen, il' razjedinjen
RS
BiH
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#6 Re: Koalicije 2010 -FBiH, RS, BiH
Moj covjekado_svedska wrote:FBiH - Nasa Stranka
RS - Nasa Stranka
![]()
- Socijalista
#7 Re: Koalicije 2010 -FBiH, RS, BiH
Molim da mi neko objasni, kako se uspostavlja Vlada Federacije BiH, odnosno koja je razlika u RS? Nacin izbora vlade.
hvala. Zivjela demokratija
hvala. Zivjela demokratija
-
Alfa Kentaur
#8 Re: Koalicije 2010 -FBiH, RS, BiH
Socijalista,
Da li bi ti volio kada bi Bosnom vladala samo jedna partija, koja bi imala neogranicenu vlast i moc, i na koju bi mogli uticati samo clanovi partije ali ne i gradjani??
SDP BiH nikada nece biti u vlasti ako ne pobijedi na cijeloj teritoriji BiH, ili ako i dalje bude odbijala koaliciju sa SDA i SBiH.
Da li bi ti volio kada bi Bosnom vladala samo jedna partija, koja bi imala neogranicenu vlast i moc, i na koju bi mogli uticati samo clanovi partije ali ne i gradjani??
SDP BiH nikada nece biti u vlasti ako ne pobijedi na cijeloj teritoriji BiH, ili ako i dalje bude odbijala koaliciju sa SDA i SBiH.
- Socijalista
#9 Re: Koalicije 2010 -FBiH, RS, BiH
Rijec socijalista ne znaci antidemokrat, dakle ja zelim da ima slobodno izjasnjavanje visepartijski sistem po mogucnosti lijevo orijentisan. Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine treba da se orijentise prema koalicijama lijevog centra ili centra, a sigurno ne na desno, s tim nema smisla da SDP udje u bliskoj buducnosti (barem na Federalnom nivou) u vlast sa SDA. SDA je trenutno kriminogena stranka, koja se mora pocistiti iz korijena, tako da ona odgovara samo kriminogenim strankama kao stu su HDZ i SBiH. Jednostavno trebaju nam promjene. Meni je trenutno najbitnije da SDP formira u mom kantonu vlast. Zato zelim sve najbolje i ostalim lijevim i umjerenim strankama na izborima. (neki ovdje imaju problema s ZlajomAlfa Kentaur wrote:Socijalista,
-
ado_svedska
#10 Re: Koalicije 2010 -FBiH, RS, BiH
-LIBERO- wrote:Moj covjekado_svedska wrote:FBiH - Nasa Stranka
RS - Nasa Stranka
![]()
,mada zajedno sa nasa dva glasa NS ce dobiti nekih 7-8% glasova
,al' nema veze,bitna je borba za normalnu BiH
100% si upravu.... vidi u Svedskoj, kakvu su drzavu Socialdemokrati (stranka Naroda) izgradili. I u Svedskoj ima 20% izbjeglica. Svedski S (Socialdemokrati) su uspjeli integrirati ove izbjeglice u normalan zivot, zajedno sa svedzanima. Da bi u Svedskoj vladala nacionalisticka stranka Sverigedemokraterna, onda bi se Skåne-regija odcjepila kad ikad.... oni su jednom pribadali Danskoj.... ali Socialdemokrati su stvorili dobar zivot u Svedskoj za sve gradjane, i to mislim da Nasa Stranka moze uraditi u Bosni i Hercegovini, ako dobju dovoljno glasova iz RS-a i Federacije
Izvini/te ako je tesko citat moj tekst.... naviko se da pisem svedski i englenzki jezik
- MuaDib
#11 Re: Koalicije 2010 -FBiH, RS, BiH
Moje je mišljenje da će u Fedraciji doći do smjene vlasti, a u RS-u do djelomične promjene u vlasti!
U Federaciji će SDP pobjediti SDA, a BPS će pobjediti SBiH, dok će Radončićeva formacija biti slabija od SDA, a jača od SBiH.
Vjerovatno će i NSRzB pobjediti HDZ-e, te se može očekivati ulazak u federalni parlament koalicije HSS-NHI-HNZ-HSP, zatim SDU, NS i DNZ, a možda i LDS u koaliciji sa SDU ili NS.
Da bude jasnije u FBiH će se vjerovatno uspostaviti koaliciona vlada SDP-BPS-NSRzB-(HSS-NHI-HSP-HNZ), te možda NS i SDU!
U RS-u će pobjediti SNSD, ali sa daleko manjim procentom oko 25 - 30%, druga će po snazi biti DP, zatim SDS, PDP, DNS, SRS, SP, te standradno SDP i SDA. Vjerovatno će SNSD odabrati za partnera DP i PDP, jer SDS neće u koliciju sa Dodikom, ni po koju cijenu. Mada se može desiti da SNSD iako njača stranka, ostane u opoziciji zbog koalicije DP-SDS-PDP.
U Federaciji će SDP pobjediti SDA, a BPS će pobjediti SBiH, dok će Radončićeva formacija biti slabija od SDA, a jača od SBiH.
Vjerovatno će i NSRzB pobjediti HDZ-e, te se može očekivati ulazak u federalni parlament koalicije HSS-NHI-HNZ-HSP, zatim SDU, NS i DNZ, a možda i LDS u koaliciji sa SDU ili NS.
Da bude jasnije u FBiH će se vjerovatno uspostaviti koaliciona vlada SDP-BPS-NSRzB-(HSS-NHI-HSP-HNZ), te možda NS i SDU!
U RS-u će pobjediti SNSD, ali sa daleko manjim procentom oko 25 - 30%, druga će po snazi biti DP, zatim SDS, PDP, DNS, SRS, SP, te standradno SDP i SDA. Vjerovatno će SNSD odabrati za partnera DP i PDP, jer SDS neće u koliciju sa Dodikom, ni po koju cijenu. Mada se može desiti da SNSD iako njača stranka, ostane u opoziciji zbog koalicije DP-SDS-PDP.
- addem
#12 Re: Koalicije 2010 -FBiH, RS, BiH
RS - SNSD i ako koga jos budu htjeli u vladu. Mislim da ce opet osvojiti preko 50 posto poslanickih mjesta u parlamentu. Jednostavno ovakvom politikom koju vode (rade isto sto je i Karadzic svojevremeno radio) apsolutnu podrsku srpskog naroda.
Federacija - ovdje ima vise mogucnosti
1.SDA-Fahro party-HDZ
2.SDA-SDP-HDZ
3.SDA-SBiH (ono sto je ostalo od nje)-HDZ
Federacija - ovdje ima vise mogucnosti
1.SDA-Fahro party-HDZ
2.SDA-SDP-HDZ
3.SDA-SBiH (ono sto je ostalo od nje)-HDZ
- viva_castro
#13 Re: Koalicije 2010 -FBiH, RS, BiH
SDP-NS mogle bi činiti okosnicu građanske vlati u FBiH ako uspiju odraditi dobru predizbornu i ponude nešto realno, ali i ako se NS uozbilji i shvati neke stvari(ne kažem da padnu pod papuču SDP-a nego da shvate šta znači pozicija, opozicija itd. da shvate sve odgovornosti jednog i drugog u višestranačkoj zemlji gdje se bez koalicije ne dolazi na vlast)
Ali kako su krenuli predizborni rat velika je vjerovatnoća da će opet nacionalisti uzeti vlast, s tim da će ovoga puta biti daleko razuđeniji.
Ali kako su krenuli predizborni rat velika je vjerovatnoća da će opet nacionalisti uzeti vlast, s tim da će ovoga puta biti daleko razuđeniji.
-
keep it real
#14 Re: Koalicije 2010 -FBiH, RS, BiH
BSn wrote:FBiH
Pozicija: SDA, Fahrina stranka, SzBiH, HDZ (ujedinjen, il' razjedinjen).
RS
BiH
vrlo vjerovatno , skoro pa sigurno .
-
hadzofield
#15 Re: Koalicije 2010 -FBiH, RS, BiH
Socijalista wrote:Rijec socijalista ne znaci antidemokrat, dakle ja zelim da ima slobodno izjasnjavanje visepartijski sistem po mogucnosti lijevo orijentisan. Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine treba da se orijentise prema koalicijama lijevog centra ili centra, a sigurno ne na desno, s tim nema smisla da SDP udje u bliskoj buducnosti (barem na Federalnom nivou) u vlast sa SDA. SDA je trenutno kriminogena stranka, koja se mora pocistiti iz korijena, tako da ona odgovara samo kriminogenim strankama kao stu su HDZ i SBiH. Jednostavno trebaju nam promjene. Meni je trenutno najbitnije da SDP formira u mom kantonu vlast. Zato zelim sve najbolje i ostalim lijevim i umjerenim strankama na izborima. (neki ovdje imaju problema s ZlajomAlfa Kentaur wrote:Socijalista,
SDP BiH nikada nece biti u vlasti ako ne pobijedi na cijeloj teritoriji BiH, ili ako i dalje bude odbijala koaliciju sa SDA i SBiH.) Ako nista onda u opoziciju, jer politika SDA ne pomaze BiH, ona nju razgradjuje isto kao sto to radi i SNSD i HDZ, trpamju jedni druge u torove, a meni se to ne svidja.
ja mislim da su oni poradili na sebi barem ova Tihiceva struja ... Osmanovic, Sepic, Kebo, Ahmetovic pa i Dzaferovic ...
s njima se moze ..
Vise je kriminogena SBIH mada i tamo ima mnogo postenih i kvalitetnih kadrova
sto se bosnjaka tice
Tipujem da ce vlast biti SDA-SDP-BPS a da ce se Fahro pomiriti sa Strankom za BiH te ce ciniti zestoku opoziciju
-
pure_love
#16 Re: Koalicije 2010 -FBiH, RS, BiH
SDA-BPS-SBIH-Fahro
zelim da se probosnjacki politicari poput Fahre,Sefera i Harisa ujedine
-
lesinar_banjaluka
#17 Re: Koalicije 2010 -FBiH, RS, BiH
ja ne vidim drugog pobednika u RS..osim SNSD...
ne zato sto su ZASLUZILI da pobede..vec zato to je opozicija toliko losa,da jednosavno NEMA NIKAKVE ALTERNATIVE!!!
DP ce uzeti dio kolaca(stranci ih filuju keshom,verovatno ce biti odradjena JAKA KAMPANJA)
SDS -sa onim bosicem na celu,mozda mogu samo pobediti na nekim izborima kucnog saveta(ako je vecina stanara zgrade uclanjena u SDS) ...cast izuzecima,gradonacelnik Bijeljine!
PDP---dok je bilo para sa strane,imali su i vlast...rasuo se kadar,ostalo jos par "koliko toliko" dobrih/jakih ljudi...ostali...obicni levati
DNS- moze uzeti koji procenat,ali neznatno...(po meni,sad su jaci od PDPa)
i to bi bilo TO...kad sve saberem(minimalno 40% za SNSD, )
*za mene je najvece razocarenje DP,mislio sam da ce Cava okupiti kvalitetne ljude oko sebe,napraviti jaku i ozbiljnu opoziciju,..al ne...okupio obicne levate i *upke iz proslisti...ne verujem da ce daleko stici!sve sto uzme,uzece na misice (pare)...
ne zato sto su ZASLUZILI da pobede..vec zato to je opozicija toliko losa,da jednosavno NEMA NIKAKVE ALTERNATIVE!!!
DP ce uzeti dio kolaca(stranci ih filuju keshom,verovatno ce biti odradjena JAKA KAMPANJA)
SDS -sa onim bosicem na celu,mozda mogu samo pobediti na nekim izborima kucnog saveta(ako je vecina stanara zgrade uclanjena u SDS) ...cast izuzecima,gradonacelnik Bijeljine!
PDP---dok je bilo para sa strane,imali su i vlast...rasuo se kadar,ostalo jos par "koliko toliko" dobrih/jakih ljudi...ostali...obicni levati
DNS- moze uzeti koji procenat,ali neznatno...(po meni,sad su jaci od PDPa)
i to bi bilo TO...kad sve saberem(minimalno 40% za SNSD, )
*za mene je najvece razocarenje DP,mislio sam da ce Cava okupiti kvalitetne ljude oko sebe,napraviti jaku i ozbiljnu opoziciju,..al ne...okupio obicne levate i *upke iz proslisti...ne verujem da ce daleko stici!sve sto uzme,uzece na misice (pare)...
- seln
#18 Re: Koalicije 2010 -FBiH, RS, BiH
pure_love wrote:SDA-BPS-SBIH-Fahro
I ja zelim mir na svijetu...
tri apsolutne sujete da se ujedine? Jedan kriminalac, jedan makijavelista i jedan zlovoljni bivsi general?
how yes no...
-
nenadd
#19 Re: Koalicije 2010 -FBiH, RS, BiH
Ne znam je li već bio ovaj prijedlog ali evo:
SNSD FAHRO HDZ šta će nam više.
SNSD FAHRO HDZ šta će nam više.
- travnik
#20 Re: Koalicije 2010 -FBiH, RS, BiH
Moje zelja:
Kanton Sredisnja Bosna i FBiH: HSS-NHI i NS
RS: HSS-NHI, NS i DP
BiH: HSS-NHI, DP i NS
Ali proci ce:
Kanton Sredisnja Bosna: SDA i HDZ BiH
FBiH: SDA, HDZ BiH, Radoncic i HDZ 1990.
RS: SNSD i DNS
BiH: SDA, HDZ BiH, HDZ 1990., Radoncic, SNSD i DNS
Kanton Sredisnja Bosna i FBiH: HSS-NHI i NS
RS: HSS-NHI, NS i DP
BiH: HSS-NHI, DP i NS
Ali proci ce:
Kanton Sredisnja Bosna: SDA i HDZ BiH
FBiH: SDA, HDZ BiH, Radoncic i HDZ 1990.
RS: SNSD i DNS
BiH: SDA, HDZ BiH, HDZ 1990., Radoncic, SNSD i DNS
- viva_castro
#21 Re: Koalicije 2010 -FBiH, RS, BiH
Meni bi bilo puno draže da probošnjačke/antibosanske snage izgube od probosanskih snaga.pure_love wrote:SDA-BPS-SBIH-Fahro
Al svi imamo prioritete, nekom nacija, nekom domovina,...
- MuaDib
#22 Re: Koalicije 2010 -FBiH, RS, BiH
Nedo dragi Bog, takvu koaliciju!pure_love wrote:SDA-BPS-SBIH-Fahro
BPS ne ulazi u koaliciju sa njegovateljima djela Alije Izetbegovića, čija je najveća vrlina bila uvući nespremnu zemlju u rat i izdati Republiku Bosnu i Hercegovinu.
BPS će ako Boga da pomesti i SDA i SBiH i SB, tj. vratiti će ih u dugogodišnju opoziciju!
Dosta je bilo bošnjiciranja "probosanske" politike, vrijeme je za državotvorne bosanskohercegovačke snage.
Torovi dolje, građani gore!
- vee-jay
- Alfons Kauders
#24 Re: Koalicije 2010 -FBiH, RS, BiH
FBiH vlast: SDA, HDZ (ujedinjeni), Delta-Avaz, SBiH u tragovima, Radonciceva mala raja (Mirnes i slicne budaletine)
FBiH opozicija: SDP, NS, HSP i ostali... Za Lijanovice nisam siguran, mogli bi na obje strane...
RS vlast: SNSD natpolovicna vecina
RS opozicija: svi ostali
FBiH opozicija: SDP, NS, HSP i ostali... Za Lijanovice nisam siguran, mogli bi na obje strane...
RS vlast: SNSD natpolovicna vecina
RS opozicija: svi ostali
-
stric
#25 Re: Koalicije 2010 -FBiH, RS, BiH
Federacija
koalicija 1. SDA-SDP-BPS-HDZ 1990 i/ili NSRB postizborna , u slučaju da ne bude dovoljno metilji iz SZB
će se opet privaliti
koalicija 2. Savez Fahrin - tzv. Snaga Bosne - SDA-a - DNZ , moguća predizborna koalicija
NS, LDS, SDU ...?
RS
DNS-PDP-SRS možda
SNSD i SPS
ostali po principu , i ćorava koka nađe zrno
BiH
postizborni savezi po principu podjele fotelja ili po principu kakav nametanja koalicije od strane EU i USA
stric
koalicija 1. SDA-SDP-BPS-HDZ 1990 i/ili NSRB postizborna , u slučaju da ne bude dovoljno metilji iz SZB
će se opet privaliti
koalicija 2. Savez Fahrin - tzv. Snaga Bosne - SDA-a - DNZ , moguća predizborna koalicija
NS, LDS, SDU ...?
RS
DNS-PDP-SRS možda
SNSD i SPS
ostali po principu , i ćorava koka nađe zrno
BiH
postizborni savezi po principu podjele fotelja ili po principu kakav nametanja koalicije od strane EU i USA
stric