Bajramske terevenke, masovne tuce i sve ostalo
- slucajni_prolaznik
#1 Bajramske terevenke, masovne tuce i sve ostalo
Blize se Bajramski praznici, a ujedno s njima i terevenke, opijanja, masovne tuce (tu i tamo koja izbodena zrtva). Sve u svemu, neugodno i apsolutno suprotno ne samo vjerskim nacelima.
Kao da su neki pravo "jedva docekali" da Bajram svane, pa da mogu onako zdruzeno urlati, mlatiti se, opijati, da izvinete: usvinjiti.
Kao da Bajram nije islamski praznik, nego nekakva spontana zurka, gdje se mijesaju pozude s alkoholom, drogama i nasiljem.
Kakvo je vase misljenje u vezi ovoga?
Jedan link na tu temu sa http://www.alispahic.net => http://klix.com/n2yufx
Na dnu teksta je linkovan snimak Centralnog Dnevnika na tu temu.
Kao da su neki pravo "jedva docekali" da Bajram svane, pa da mogu onako zdruzeno urlati, mlatiti se, opijati, da izvinete: usvinjiti.
Kao da Bajram nije islamski praznik, nego nekakva spontana zurka, gdje se mijesaju pozude s alkoholom, drogama i nasiljem.
-
Vertigo
#2 Re: Bajramske terevenke, masovne tuce i sve ostalo
niko nije savrsen...
bude tu i dobrih derneka, a ne samo problema
- JThomas
#3 Re: Bajramske terevenke, masovne tuce i sve ostalo
previše se tu para okrene da bi iko i pokušao da tome stane u kraj, a kamoli da uspije.
raja hoće veselo
ko će slušat' tuđu muku...

raja hoće veselo
- Admir_1984
- Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće
#4 Re: Bajramske terevenke, masovne tuce i sve ostalo
slucajni_prolaznik wrote:Blize se Bajramski praznici, a ujedno s njima i terevenke, opijanja, masovne tuce (tu i tamo koja izbodena zrtva). Sve u svemu, neugodno i apsolutno suprotno ne samo vjerskim nacelima.
Ma znam sigurno da se ovim nece pozabaviti ni reis, ni sda, ni islamska zajednica. Vaznije im je graditi vile, petljati se u politiku, podrzavati nasilje nad drugacijima i slicne stvari
Last edited by Admir_1984 on 08/09/2009 22:00, edited 1 time in total.
- slucajni_prolaznik
#5 Re: Bajramske terevenke, masovne tuce i sve ostalo
Svakako, dernek je samo onda dobar, ako je pravi dernek! Ali ipak, nekoga izbosti nozem, bas za Bajram?!Vertigo wrote:niko nije savrsen...
Dodje mi da cinicno pitam takve ljude: je si li to skupljao agresije za ramazana, pa ti za Bajram popustili svi ventili?
-
andrija2007
#6 Re: Bajramske terevenke, masovne tuce i sve ostalo
Moje mišljenje u vezi ovoga je negativno.slucajni_prolaznik wrote:Blize se Bajramski praznici, a ujedno s njima i terevenke, opijanja, masovne tuce (tu i tamo koja izbodena zrtva). Sve u svemu, neugodno i apsolutno suprotno ne samo vjerskim nacelima.
- slucajni_prolaznik
#7 Re: Bajramske terevenke, masovne tuce i sve ostalo
To sto se partija tice, tu stvarno nikada ne treba nista ocekivati (ne samo zarad ove teme, nego opcenito). Sto se Reisa tice, pa mislim da on moze samo opominjati, ono standardno: vjera kaze, nemojte ovo, nemojte ono, budite fini.Admir_1984 wrote:slucajni_prolaznik wrote:Blize se Bajramski praznici, a ujedno s njima i terevenke, opijanja, masovne tuce (tu i tamo koja izbodena zrtva). Sve u svemu, neugodno i apsolutno suprotno ne samo vjerskim nacelima.
Ma znam sigurno da se ovim nece pozabaviti ni reis, ni sda, ni islamska zajednica. Vaznije im je graditi vile, petljati se u politiku, podrzavati nasilje nad drugacijima i slicne stvari
Ali, ima li mogucnosti (a moze biti da je to cak i nasa opca obaveza), da mi, kao gradjani, ucinimo nesto protiv toga. Hajde, to sto je nasa politika ono bas nikakva, poltronska i s velikom dozom kleptomanije i nepotizma, ali ipak, mislim da je sve ovo pretezno na nama. Nije da branim politicare ili Reisa, ali ovi prvi nece, a ovaj drugi i ne moze i da hoce, ako ljudi imaju volje za nasiljem. Tad im ni Bajrama nece trebati za tako nesto.
Last edited by slucajni_prolaznik on 08/09/2009 22:05, edited 2 times in total.
- slucajni_prolaznik
#8 Re: Bajramske terevenke, masovne tuce i sve ostalo
Hvala na poruci, ali sam mislio na nesto konstruktivnije. Ni moje misljenje nije pozitivno.andrija2007 wrote:Moje mišljenje u vezi ovoga je negativno.slucajni_prolaznik wrote:Blize se Bajramski praznici, a ujedno s njima i terevenke, opijanja, masovne tuce (tu i tamo koja izbodena zrtva). Sve u svemu, neugodno i apsolutno suprotno ne samo vjerskim nacelima.
- Maraschino
#9 Re: Bajramske terevenke, masovne tuce i sve ostalo
ti ocito nemas drugih problema...slucajni_prolaznik wrote:Svakako, dernek je samo onda dobar, ako je pravi dernek! Ali ipak, nekoga izbosti nozem, bas za Bajram?!Vertigo wrote:niko nije savrsen...
Dodje mi da cinicno pitam takve ljude: je si li to skupljao agresije za ramazana, pa ti za Bajram popustili svi ventili?
ako ti nesto nije jasno u vezi sa Bajramom i Ramazanom, nemoj se stiditi, pitaj svog komsiju koji to praktikuje...
to sto neko pije i senluci pa cak i nozevi sijevaju, nema ama bas nikakve veze sa Ramazanom i Bajramom...
- slucajni_prolaznik
#10 Re: Bajramske terevenke, masovne tuce i sve ostalo
Da to nema veze s Ramazanom i Bajramom mi je vec odavno jasno (isto to bi vazilo i za Bozic, Uskrs i Pessah).Maraschino wrote:ti ocito nemas drugih problema...slucajni_prolaznik wrote:Svakako, dernek je samo onda dobar, ako je pravi dernek! Ali ipak, nekoga izbosti nozem, bas za Bajram?!Vertigo wrote:niko nije savrsen...
Dodje mi da cinicno pitam takve ljude: je si li to skupljao agresije za ramazana, pa ti za Bajram popustili svi ventili?![]()
ako ti nesto nije jasno u vezi sa Bajramom i Ramazanom, nemoj se stiditi, pitaj svog komsiju koji to praktikuje...
to sto neko pije i senluci pa cak i nozevi sijevaju, nema ama bas nikakve veze sa Ramazanom i Bajramom...
Pitanje je: zasto nasilje, zasto bas tada i mora li to tako?
- Maraschino
#11 Re: Bajramske terevenke, masovne tuce i sve ostalo
Popusti malo sa tim Ramazanom i Bajramom. Naravno da postoje NEvjernici koji i za vrijeme Ramazana piju i stvaraju probleme sebi, porodici pa cak i okolini. Ne treba biti Ramazan da covjek ne pije ako je pio prije i jedva ceka da prodje da se opet olesi. Ja pijem (umjereno) uvijek i svugdje i nikoga ne diram a kreteni ne gledaju ni mjesto ni vrijeme da naprave probleme. Prema tome, nemas potrebe povezivati ove ''svete dogadjaje'' sa klosarima i barabama.slucajni_prolaznik wrote:Da to nema veze s Ramazanom i Bajramom mi je vec odavno jasno (isto to bi vazilo i za Bozic, Uskrs i Pessah).Maraschino wrote:ti ocito nemas drugih problema...slucajni_prolaznik wrote: Svakako, dernek je samo onda dobar, ako je pravi dernek! Ali ipak, nekoga izbosti nozem, bas za Bajram?!
Dodje mi da cinicno pitam takve ljude: je si li to skupljao agresije za ramazana, pa ti za Bajram popustili svi ventili?![]()
Pitanje je: zasto nasilje, zasto bas tada i mora li to tako?
- slucajni_prolaznik
#12 Re: Bajramske terevenke, masovne tuce i sve ostalo
Nisam ni povezivao, kao sto sam gore vec i naveo. Isto bi vazilo da se katolici pokrve za Bozic ili Jevreji za Pessah. Samo se pitam, zasto bas za Bajram nasilje, a za vrijeme Ramazana tajac?Maraschino wrote:
Popusti malo sa tim Ramazanom i Bajramom. Naravno da postoje NEvjernici koji i za vrijeme Ramazana piju i stvaraju probleme sebi, porodici pa cak i okolini. Ne treba biti Ramazan da covjek ne pije ako je pio prije i jedva ceka da prodje da se opet olesi. Ja pijem (umjereno) uvijek i svugdje i nikoga ne diram a kreteni ne gledaju ni mjesto ni vrijeme da naprave probleme. Prema tome, nemas potrebe povezivati ove ''svete dogadjaje'' sa klosarima i barabama.
Mislim, ima ti tucnjava za Bozic? Ili nasilja za vrijeme Pessaha? Nisam do sada cuo. OK, moze se kazati, da ti tipovi, koji prave nasilje za vrijeme Bajrama i nisu muslimani. Ali sto ih nema kada su Bozicni praznici (jer, po toj logici, njima bi i Bozic trebao biti isto toliko manje vazan kao i Bajram).
- primitivac
#13 Re: Bajramske terevenke, masovne tuce i sve ostalo
mislim da je reis kriv za sve
garant uzima procenat od partija i derneka da ih ne zabrani
štaš kakav reis takav i narod i država
garant uzima procenat od partija i derneka da ih ne zabrani
štaš kakav reis takav i narod i država
- Bambi_na_kofeinu
#14 Re: Bajramske terevenke, masovne tuce i sve ostalo
Ma nije baš takoAdmir_1984 wrote:slucajni_prolaznik wrote:Blize se Bajramski praznici, a ujedno s njima i terevenke, opijanja, masovne tuce (tu i tamo koja izbodena zrtva). Sve u svemu, neugodno i apsolutno suprotno ne samo vjerskim nacelima.
Imami nerijetko po cio ramazan upozoravaju na ovu pojavu, na Bajram-namazima isto tako, u časopisima islamske tematike ne manjka takvih tekstova, ali postoji nešto što je stvar kućnog odgoja i hajmo reći porodične kulture obilježavanja ovakvih praznika...i tu ništa što se kaže na tv-u ili u džamiji ne može promijeniti.
To se nosi iz kuće.
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#15 Re: Bajramske terevenke, masovne tuce i sve ostalo
Hvala Bogu pa se nosi iz kuce, ja odakle ce drugo?
Nikada, za svoju 21 godinu, nisam pomislila slaviti Bajrame po kafanama.
Prvo vece uvijek kuci ostajem, drugi, treci dan mozda izadjem na kafu.
Ovo danas nisu vjernici, vec licemjeri, kratko i jasno.
Loce do noc pred Ramazan, onda lafo glumi vjernika, pa cim Ramazan zavrsi, a pocne Bajram oni otrce u kafanu da se omrse.
Fuj!
Nikada, za svoju 21 godinu, nisam pomislila slaviti Bajrame po kafanama.
Prvo vece uvijek kuci ostajem, drugi, treci dan mozda izadjem na kafu.
Ovo danas nisu vjernici, vec licemjeri, kratko i jasno.
Loce do noc pred Ramazan, onda lafo glumi vjernika, pa cim Ramazan zavrsi, a pocne Bajram oni otrce u kafanu da se omrse.
Fuj!
- Maraschino
#16 Re: Bajramske terevenke, masovne tuce i sve ostalo
...probao sam biti fin i da ne stanem na bananu ali eto ispade da sam stao...
od pocetka ovo mi smrdiiiiiiii pravo...
od pocetka ovo mi smrdiiiiiiii pravo...
- pustopoljina
#17 Re: Bajramske terevenke, masovne tuce i sve ostalo
hej,ides na bajram parti...oksimoron.
-
staza
#18 Aha...
Ne mogu da odolim da ne napišem, a osmijeh mi evo nekih minuta ne silazi sa lica.
Hoću reći: najbolji su društveni analitičari: eto mi konzumiramo alkohol i droge čitavu godinu, a vidi to se dešava i za vrijeme Bajrama: mi smo ateisti.
Ili: mi smo vehabije: mi čitav život nismo okusili alkohol: neka svima ti koji to rade za Bajram budu primjer.
Negdje su dobro istočni duhovnici rekli, da se svi umjereni, i negrupirani, uvijek spontano sretnu: kao što se i na Nebu sretnu svi oni koji grupno propagiraju nešto, pa makar pripadali i dijametralnosti.
Dakle: sa Alispahićem se ne slažem u preko 70 %, a također ni jednu njegovu knjigu nisam pročitao: ali je divna stvar što je mnoge svoje knjige (vjerovatno većinu njih) stavio na vlastitome siteu, da se mogu besplatno downloadirati.
- lopta
#19 Re: Bajramske terevenke, masovne tuce i sve ostalo
Seljacka posla.
- melbaa
#20 Re: Bajramske terevenke, masovne tuce i sve ostalo
Misljenje ....slucajni_prolaznik wrote:Blize se Bajramski praznici, a ujedno s njima i terevenke, opijanja, masovne tuce (tu i tamo koja izbodena zrtva). Sve u svemu, neugodno i apsolutno suprotno ne samo vjerskim nacelima.
Pa pravi vjerink slavi Ramazanski Bajram zato sto je hairli ispostio cijeli Ramazan. Valjda ce na neki primjeren nacin u krugu svoje obitelji i najblizih da se zahvali Bogu na toj snazi i saburu, sto uspije... ... ... cisto sumnjam da ce otici na dernek ili kakva party.
A zasto se sada organizuju ti derneci koji za sobom vuku sve to sto vuku tj. donose: opijanje, .... .... pa i ubistava, to ne treba nikako povezivati sa Barjamom. Valjda.
S druge strane kad bi pitanje bilo upucneo nekom sociologu ili psihologu, vjerovatno bi mogli dati strucno misljenje o tome ali pretpostavljam da bi negdje u njihovom odgovoru bilo i ono "hljeba i igara".
Sta obicnog svijeta interesuje nego hljeba i igara. A ako k tome dodamo i ovu nezavidnu situaciju u drustvu gdje je kriza morala gotovo pa na vrhu, onda se tu nema sta palamuditi.
Ustvari moglo bi se mnogo stosta pricati ali to znaci da bi se teme vezale jedna na drugu.
Neko spomenu da se kod slavljenja Bozica ne desavaju ovakve stvari. Mozda zato sto ljudi su u vjeri malo dublji i dosljedniji pa znaju da je Bozic obiteljski praznik (ili ti blagdan) i da se treba proslaviti na prigodan nacin i tadicionalno, u krugu svojih najblizih. A mozda i zato sto mu nije zabranjeno da popije casu vina (crnog
Valjda ima i pojava da se i za Bozic napravi dernek ali valjda ne prvu noc Bozica.
A kod nas uzoriti Halid se uveliko sprema da nastupa prvi dan Bajrama, .... sta ce, nije on kriv sto ga ljudi vole
-
andrija2007
#21 Re: Bajramske terevenke, masovne tuce i sve ostalo
Pa nisu baš samo "seljačka posla" ako je bilo nažalost četvoro mrtvih: http://www.sarajevo-x.com/bih/clanak/090914048lopta wrote:Seljacka posla.
- stochar
#22 Re: Bajramske terevenke, masovne tuce i sve ostalo
iz arhive:andrija2007 wrote:Pa nisu baš samo "seljačka posla" ako je bilo nažalost četvoro mrtvih: http://www.sarajevo-x.com/bih/clanak/090914048lopta wrote:Seljacka posla.
Četiri osobe izgubile su život, najmanje pet teže je ozlijeđeno, a još deseci drugih morali su zatražiti liječničku pomoć u različitim dijelovima Bosne i Hercegovine u noći između ponedjeljka i utorka kada se proslavljao blagdan Bajrama.
Malodobni mladić ubijen je nožem u Zenici, dok su tri osobe poginule u teškoj prometnoj nesreći koja se protekle noći dogodila na području Mostara.
Zenička i mostarska policija priopćile su kako se točne okolnosti ove dvije tragedije još utvrđuju.
Potvrđeno je, međutim, kako je mladić u Zenici kobne ozljede zadobio uslijed napada hladnim oružjem, dok je do prometne nesreće sa smrtnim posljedicama u Mostaru došlo kada su se sudarila tri automobila. Više osoba tom je prilikom ozlijeđeno i smješteno u lokalnu bolnicu.
Policijski izvori potvrdili su kako je još pet osoba zadobilo ozljede hladnim oružjem u dva odvojena izgreda na području Sarajeva. Svi oni sudjelovali su u masovnim tučnjavama, a među ozlijeđenima je i jedan maloljetnik. Policija u svim ovim slučajevima još uvijek utvrđuje točne okolnosti pod kojima su se izgredi dogodili.
Služba hitne medicinske pomoći u Sarajevu potvrdila je kako je u noći između ponedjeljka i utorka liječničku pomoć zatražilo više od šezdeset osoba te da su brojni među njima imali fizičke ozljede.
-
Static-X
#23 Re: Bajramske terevenke, masovne tuce i sve ostalo
Haman Bosna nije vidjela muslimana
-
hali gali halid
#24 Re: Bajramske terevenke, masovne tuce i sve ostalo
Bice zanimljivi "Slučajevi X" u Ponedjeljak. 
-
ernest
#25 Re: Bajramske terevenke, masovne tuce i sve ostalo
Fatmire, fakat si besposlen. haj što si besposlen, imaš li kakvu novu temu, serviraš nam stalno ispovraćane temeslucajni_prolaznik wrote:Blize se Bajramski praznici, a ujedno s njima i terevenke, opijanja, masovne tuce (tu i tamo koja izbodena zrtva). Sve u svemu, neugodno i apsolutno suprotno ne samo vjerskim nacelima.