Prijedlog za trajno rjesenje problema u FBiH

Post Reply
sodom

#1 Re: Prijedlog za trajno rjesenje problema u FBiH

Post by sodom »

Ideje i sanjarenja pete kolone.
Lincoln-Burrows

#2 Re: Prijedlog za trajno rjesenje problema u FBiH

Post by Lincoln-Burrows »

Riješenje je trajno ili možda nije to ne znamo, ali je sigurno ekonomski najbolje,
osobno mislim da neće biti mnogo onih koji će podržati prijedlog. Postavi anketu.
kv99

#3 Re: Prijedlog za trajno rjesenje problema u FBiH

Post by kv99 »

DickHolbrooke wrote:Ukidaju se kantoni a teritorija sadasnje FBiH ulazi u konfederaciju sa Hrvatskom. Drzavna zajednica se zove konfederacija Hrvatske i Bosne i Hercegovine a glavni grad Konfederacije HiBiH je Sarajevo.
Mozes jos i dodati da se u istom paketu genocidna stvorevina pripoji Smrdiji pa ces tako imati podrsku ne samo bijelic carapica iz Zapadne Hercegovine vec i Dodikovih cetnika :thumbup:
goran5

#4 Re: Prijedlog za trajno rjesenje problema u FBiH

Post by goran5 »

DickHolbrooke wrote:Ukidaju se kantoni a teritorija sadasnje FBiH ulazi u konfederaciju sa Hrvatskom. Drzavna zajednica se zove konfederacija Hrvatske i Bosne i Hercegovine a glavni grad Konfederacije HiBiH je Sarajevo.
Nr bi Hrvatska nikad na to pristala , mi bi bili samo kamen oko vrata , ko Srbiji Kosovo
zavrzlama

#5 Re: Prijedlog za trajno rjesenje problema u FBiH

Post by zavrzlama »

Interesantno je koja panika vlada onim koji bi da BIH nestane...pa se malo odusak trazi kojekakvim prijedlozima,ponudama i kombinacijama...ne gospodo salonci,rahat patnja u BIH kakva je takva je...vrijeme ce uciniti svoje ;-)
blackepeace

#6 Re: Prijedlog za trajno rjesenje problema u FBiH

Post by blackepeace »

Ovo podrayumjeva raspad BiH jer konfederacija je država.
Piši propalo.
hadzofield

#7 Re: Prijedlog za trajno rjesenje problema u FBiH

Post by hadzofield »

rijesenje je stvaranje Bosanske drzave.. sa bosnjackom vecinom
Kupalo

#8 Re: Prijedlog za trajno rjesenje problema u FBiH

Post by Kupalo »

Rjesenje je iseliti nas sve ,a u BiH naseliti narod koji ce o njoj voditi racuna. Niko nije zasluzio ovu zemlju.
blackepeace

#9 Re: Prijedlog za trajno rjesenje problema u FBiH

Post by blackepeace »

Kupalo wrote:u BiH naseliti narod koji ce o njoj voditi racuna.
:-D

Ne postoji narod zbog BiH nego BiH zbog naroda. Država je servis stanovnicima.
Što se tiče trajnog riješenja, to ne postoji. U prošlom vijeku ovdje se promjenilo 6 država, koliko će biti u ovom...
popajic

#10 Re: Prijedlog za trajno rjesenje problema u FBiH

Post by popajic »

A da udjemo u federaciju sa Srbijom sa Neumom kao glavnim gradom :-) :-)
Majko moja ideja :D ...i u Jagomiru bi skontali nesto pametnije :D
in33sa

#11 Re: Prijedlog za trajno rjesenje problema u FBiH

Post by in33sa »

Nije li Alija u Vasingtonu uz Federaciju potpisao i konfederaciju sa Hrvatskom, sto je kao trebalo napraviti u etapama, pa je cijeli plan zaboravljen.

Cemu sad cudjenje.
Abacija

#12 Re: Prijedlog za trajno rjesenje problema u FBiH

Post by Abacija »

DickHolbrooke wrote:zar nije postala redovna mantra kako mz ne zeli islamsku drzavicu u sred evrope, kako bi ta drzava bila u klincu izmedju istoka i zapada, neodrzivi rezervat zatvoren sa svih strana?

evo rjesenja, federacija stice nezavisnost, ukida kantone i ulazi u konfederaciju sa hrvatskom. prirodno lezi na jadranskom moru, povezuju se resursi, slobodno trziste rada, itd, itd.

hrvatska je ionako sekularna demokratska zemlja koja tezi evropskoj uniji, jel tako ili ne? sta joj fali konfederacija sa fbih? u domenu nacionalnog interesa ostaju ingerencije zagreba takve kakve jesu. teritorija fbih tada ukida pojam konstitutivnost na srednjem nivou vlasti, glasa se po principu jedan covjek jedan glas.

ovo je za sviju najbolje rjesenje. ustvari najbolje rjesenje je konfederalna jugoslavija, a ovo drugo najbolje.
A ono i Brcko u FBiH, jel' tako? ;-)
Drug Član

#13 Re: Prijedlog za trajno rjesenje problema u FBiH

Post by Drug Član »

Abacija wrote: A ono i Brcko u FBiH, jel' tako? ;-)
Čudi me kako Zemun ne spomenu!
:-)
By the way, Holbrook interesantan prijedlog. Pitam se samo koliko iskreno Ameri žele stabilizaciju na jugu Evrope. Do sada se nisu uvijek pokazali kao iskreni saveznici Evrope. Ovakvih i sličnih modela za Zapadni Balkan je bilo još, međutim nekome je sukob ovdje očito išao na ruku. Sve se nadam da su valjda svjesni i oni i njihovi vječiti saveznici Britanci da bez saveznika u Evropi (i jake EU) nemaju šanse protiv nadolazeće Kine i Rusije. A bez pomoći Zapada mi smo vječito bure baruta.
Last edited by Drug Član on 05/09/2009 21:54, edited 1 time in total.
Abacija

#14 Re: Prijedlog za trajno rjesenje problema u FBiH

Post by Abacija »

Drug Član wrote:
Znao sam da ce se neko od salonaca upaliti cim se pomene Brcko. :lol:
_majevica_

#15 Re: Prijedlog za trajno rjesenje problema u FBiH

Post by _majevica_ »

Prijedlog za trajno rjesenje problema u FBiH

Da drzava BiH postane FBiH.FBiH sastavljena od tri entiteta,Brcko Distrikt,glavni grad Sarajevo.
Prva razina vlasti institucije Federacije BiH,jedan predsjednik,Skupstina FBiH,Vlada BiH,izbori na nivou FBiH,jedan MUP,..
uglavnom nadlezna i odgovorna za Ustav FBiH kao i sporovodjenje zakona i sl... :D
Drug Član

#16 Re: Prijedlog za trajno rjesenje problema u FBiH

Post by Drug Član »

Abacija wrote:
Drug Član wrote:
Znao sam da ce se neko od salonaca upaliti cim se pomene Brcko. :lol:
Živim za dan da moj sugrađan, prizna da je bivša Juga bila ne samo vitalni nacionalni interes Srba, već prevashodno i Bošnjaka, a slobodno mogu reći i ostalih naroda sa ovog prostora. Ali skontaće tamo negdje 2020 kad budemo i mi najzad u EU i kad se bude onako sijed upitao pa čemu sav ovaj nacionalizam i potreba za fildžan državama i mali milion nekih granica. Nemoguće je tražiti rješenje problema u Federaciji BiH ili u BiH, a da se iz procesa isključe Srbija i Hrvatska. So sorry.
hadzofield

#17 Re: Prijedlog za trajno rjesenje problema u FBiH

Post by hadzofield »

Drug Član wrote:
Živim za dan da moj sugrađan, prizna da je bivša Juga bila ne samo vitalni nacionalni interes Srba, već prevashodno i Bošnjaka, a slobodno mogu reći i ostalih naroda sa ovog prostora. Ali skontaće tamo negdje 2020 kad budemo i mi najzad u EU i kad se bude onako sijed upitao pa čemu sav ovaj nacionalizam i potreba za fildžan državama i mali milion nekih granica. Nemoguće je tražiti rješenje problema u Federaciji BiH ili u BiH, a da se iz procesa isključe Srbija i Hrvatska. So sorry.
Jugoslavija je najbolja ideja za sve nas koji govorimo skoro pa istim jezikom... ali jugoslavija na fer osnovi ...
Spanija je zemlja u EU.. pa opet Baskija trazi nezavisnost...iako granica ne postoji u EU
Mislim da fildzan drzavice u europskoj zajdnici bez granica nisu problem
Drug Član

#18 Re: Prijedlog za trajno rjesenje problema u FBiH

Post by Drug Član »

hadzofield wrote:
Drug Član wrote:
Jugoslavija je najbolja ideja za sve nas koji govorimo skoro pa istim jezikom... ali jugoslavija na fer osnovi ...
Slažem se da je ona država trebala biti preuređena, odnosno reformisana, (decentralizovana) ali je pod jedan i takva bila jedno 100 puta bolja od današnje "jugoslavije u malom" tj.BiH. Drugo, implicira prvo. Trebalo ju je dakle reformisati, a ne praviti revoluciju u kojoj je uništeno i ono što valja i ono što ne valja. Iz tog haosa su izašli kao najveći gubitnici Srbi i Bošnjaci. Paradoksalno, i jednima i drugima je multietničko društvo Jugoslavije, odnosno BiH bio vitalni nacionalni interes.Mislim da ni jednu ni drugu tezu i nije potrebno posebno elaborirati. Outcome se mogao lako predvidjeti i zato su i jedni i drugi morali svim silama nastojati da do rata ne dodje.
essex

#19 Re: Prijedlog za trajno rjesenje problema u FBiH

Post by essex »

huh, ovaj mora da se nagutao srpskog heroina (to vam je jedno tri glavice sirovog luka, povece + jedno pola litre brlje...luk se grize ko jabuka a zaljeva brljom da ne grize :D )...
da bi mu mogao parirati plava trava zaborava je koristena i evo sta je krajnji produkt...

prvo, tesko ce hrvatska pristati na neku konfederaciju za jednim djelom bosne pa je nekako najbolje ujediniti dubrovacku regiju sa blentaracijom (dio hrvatske i dio bosne, nekako lakse izvodljivo :D ). to bi se nazvalo Federativni Dubrovnik. sljedeci korak je da se oteti vilajet ujedini sa Nezavisnom Regijom Sandzak kojoj je pridodata stara hercegovina koja se danas nalazi u danasnjoj Crnoj Gori i tako traktorista konacno ostvari svoje snove da im naredba o svemu dolazi preko drine. naravno, glavni grad ove konfederacije bi trebalo biti Prijepolje ili Sjenica jer znam da bi previse uvrijedljivo bilo za traktoristu i njemu slicne da se za to odredi Novi Pazar. ova konfederacija bi se nazvala Republika Sandzak i s time bi se zadrzalo dosadasnje skraceno obiljezje RS kolje je tolko blisko srcima onima koji se ponose postankom i nacinom na kojem je nastao oteti vilajet...vidite, sve u duhu kompromisa, vama ostaju srcu dragi simboli a jos ste u konfederaciji i plus vam je ostvarena zelja da vam naredjuju prekodrinski ljudi...sve se lijepo uklapa... :D
ok, znaci za sada imamo Federativni Dubrovnik i Republika Sandzak. posljednji korak u ovim svim ujedinjenima bi trebalo uspostavljanje Sjedinjene Drzave Bosna koja bi okupila oteti vilajet, danasnju blentaraciju, dubrovacku regiju, staru hercegovinu i sandzak u jednu konacnu cjelinu gdje bi svi bili sretni i veseli....
uh, dick, nije bilo lako parirati na tvoju zamisao, nadam se da sam donekle uspio. skoknuo sam samo na brzaka, bjezim napolje u zivot...
Geronimo81

#20 Re: Prijedlog za trajno rjesenje problema u FBiH

Post by Geronimo81 »

essex wrote:
huh, ovaj mora da se nagutao srpskog heroina (to vam je jedno tri glavice sirovog luka, povece + jedno pola litre brlje...luk se grize ko jabuka a zaljeva brljom da ne grize :D )...
da bi mu mogao parirati plava trava zaborava je koristena i evo sta je krajnji produkt...

prvo, tesko ce hrvatska pristati na neku konfederaciju za jednim djelom bosne pa je nekako najbolje ujediniti dubrovacku regiju sa blentaracijom (dio hrvatske i dio bosne, nekako lakse izvodljivo :D ). to bi se nazvalo Federativni Dubrovnik. sljedeci korak je da se oteti vilajet ujedini sa Nezavisnom Regijom Sandzak kojoj je pridodata stara hercegovina koja se danas nalazi u danasnjoj Crnoj Gori i tako traktorista konacno ostvari svoje snove da im naredba o svemu dolazi preko drine. naravno, glavni grad ove konfederacije bi trebalo biti Prijepolje ili Sjenica jer znam da bi previse uvrijedljivo bilo za traktoristu i njemu slicne da se za to odredi Novi Pazar. ova konfederacija bi se nazvala Republika Sandzak i s time bi se zadrzalo dosadasnje skraceno obiljezje RS kolje je tolko blisko srcima onima koji se ponose postankom i nacinom na kojem je nastao oteti vilajet...vidite, sve u duhu kompromisa, vama ostaju srcu dragi simboli a jos ste u konfederaciji i plus vam je ostvarena zelja da vam naredjuju prekodrinski ljudi...sve se lijepo uklapa... :D
ok, znaci za sada imamo Federativni Dubrovnik i Republika Sandzak. posljednji korak u ovim svim ujedinjenima bi trebalo uspostavljanje Sjedinjene Drzave Bosna koja bi okupila oteti vilajet, danasnju blentaraciju, dubrovacku regiju, staru hercegovinu i sandzak u jednu konacnu cjelinu gdje bi svi bili sretni i veseli....
uh, dick, nije bilo lako parirati na tvoju zamisao, nadam se da sam donekle uspio. skoknuo sam samo na brzaka, bjezim napolje u zivot...
A sta bi uradio za zapadnom bosnom ? posto se vracas na neke granice prije 6 stoljeca
Jazz_Junkie

#21 Re: Prijedlog za trajno rjesenje problema u FBiH

Post by Jazz_Junkie »

Gle ti designera.... sve zivi Karl Lagerfeld, Tommy Hilfiger.....
Abacija

#22 Re: Prijedlog za trajno rjesenje problema u FBiH

Post by Abacija »

Drug Član wrote: Živim za dan da moj sugrađan, prizna da je bivša Juga bila ne samo vitalni nacionalni interes Srba, već prevashodno i Bošnjaka, a slobodno mogu reći i ostalih naroda sa ovog prostora. Ali skontaće tamo negdje 2020 kad budemo i mi najzad u EU i kad se bude onako sijed upitao pa čemu sav ovaj nacionalizam i potreba za fildžan državama i mali milion nekih granica. Nemoguće je tražiti rješenje problema u Federaciji BiH ili u BiH, a da se iz procesa isključe Srbija i Hrvatska. So sorry.
Nemoguće je tražiti rješenje problema na Kosovu ili Sandzaku, a da se iz procesa isključe Albanija i BiH. So sorry. ;-)
BHCluster

#23 Re: Prijedlog za trajno rjesenje problema u FBiH

Post by BHCluster »

Sta je ovo povodom 70-te obljetnice sporazuma Cvetković - Maček pa te neka nostalgija spucala. :lol: :lol: :-) :lol: :-)
Post Reply