jednostavan izlaz iz krize za nasu malu zemlju
-
das_ist_walter_41
#1 jednostavan izlaz iz krize za nasu malu zemlju
ne mogu da shvatim, da ljudi sa toliko iskustva koji sjede u parlamentima i vladama, ne mogu sasvim nekoliko jednostavni stvari uraditi da poguraju ovu zemlju naprijed. pa nije MMF jedini fond na svijetu, novac mozemo uzeti od mnogo fondova na svijetu a kada ga uzmemo ne trebamo ga trositi u socijalne slucajeve vec u razvoj. evo samo nekoliko primjera kako bi mogli stvoriti mnogo jakih kompanija i investicija. sa kreditom od 10 milijardi eura(mnogo), sa grejs periodom od nekih 15 godina mozemo uraditi sljedece stvrai. autoput bi bio gotov za ,5 milijardi eura, njega bi mogli zavrsiti za 5 godina, a ostatak od 10 godina isteka grejs perioda bi sakupljali novac za pocetk otplate kredita. druga stvar bi mogla biti otvoriti jednu ogromnu DRZAVNU kompaniju koja bi se bavila proizvodnjom higijenski proizvoda. a donjeti zakon o zabrani uvoza istih ti u BiH(kao sto su hrvati zabranili uvoz grozdja), pa jednostavnom racuniom mozemo vidjeti koliko bi ta kompanija zaradjivala. uzmimo da u BIH ima milion zena koje potrose 10 KM na mjesecne potrebe jedne zene. to znaci 120 milona KM godisnje. kada pomnozimo sa periodom od 15 godina. ta kompanija bi zaradila preko 1,5 milijardi KM za 15 godina. jedan dio novca bi mogli uloziti u jos vecu modernizaciju BHT, koji bi za tih 15 godina mogao dostici i cijenu od 5 milijardi(sada je 3). onda bi u potpunosti mogli iskoristiti nasa vdene potencijala. ponovo bih pokrenuo fabriku vode, koja nebi bila orijentisana na domacu prodaju, vec na izvoz u arapske zemlje, koje kupuju enormne kolicine vode, takodjer bi se orijentiso i na zapadne zemlje u kojima ima dosta BH dijaspore. kad smo vec kod vode, pa vise je vrijeme da pocnemo praviti hidrocentrale kako mini tako i velike, i poceti izvoziti ui struju, nije tajna da svijetu se blizi energetska kriza.
i na kraju ako ja od 17 godina mogu naci nekoliko rijesenja za izlaz iz krize, kako da oni uhljupi ne mogu. I MENI NECE NISTA BITI BOLJE AKO SE RS ODVOJI ILI UKINE, AKO BUDEMO IMALI JEDNOG ILI PET PRIJESEDNIKA ALI HOCE AKO EKONOMJIJA KRENE
ovu temu nisam otvorio da bih pametovao sa ovim postom, nego da bi svi mi dali neke ideje oko iylasjka iy kriye u kojoj smo od 92.
a sto se tice promocije BIH, pokayalo se da je hrvatska najbolje promovisala se kroy sport u citavom svijetu, pa bih slijedio njihov primjer. pa bi novac koji dajemo agencijama koje nas "promovisu" u svijetu, samo preusmjerio na racune sportskih klubova i drzavnih reprezentacija
i na kraju ako ja od 17 godina mogu naci nekoliko rijesenja za izlaz iz krize, kako da oni uhljupi ne mogu. I MENI NECE NISTA BITI BOLJE AKO SE RS ODVOJI ILI UKINE, AKO BUDEMO IMALI JEDNOG ILI PET PRIJESEDNIKA ALI HOCE AKO EKONOMJIJA KRENE
ovu temu nisam otvorio da bih pametovao sa ovim postom, nego da bi svi mi dali neke ideje oko iylasjka iy kriye u kojoj smo od 92.
a sto se tice promocije BIH, pokayalo se da je hrvatska najbolje promovisala se kroy sport u citavom svijetu, pa bih slijedio njihov primjer. pa bi novac koji dajemo agencijama koje nas "promovisu" u svijetu, samo preusmjerio na racune sportskih klubova i drzavnih reprezentacija
Last edited by das_ist_walter_41 on 02/09/2009 16:47, edited 1 time in total.
- statix
#2 Re: jednostavan izlaz iz krize za nasu malu zemlju
I jos se hvale da smo najmanje zaduzena zemlja, kao to nesto dobro, pa svi znamo da bez ulaganja nema prosperiteta, klasicna nasa politika "ma dobro je ovako, suti"
Drugo, pretpostavljam de im nije u nekom interesu, jer bijeda, socijala i novopeceni vjernici (bez uvrede) glasaju uglavnom za nacionalne stranke.
Drugo, pretpostavljam de im nije u nekom interesu, jer bijeda, socijala i novopeceni vjernici (bez uvrede) glasaju uglavnom za nacionalne stranke.
- Miss RX
#3 Re: jednostavan izlaz iz krize za nasu malu zemlju
Imas jedno veliko Bravo za post ,jer rijesenja naravno da uvijek ima ,pa i za nasu Bosnu,medjutim das is Walter nasim politicarima i ekonomistima odgovara ovo stanje,da bi oni profitirali,i drze narod u bijedi.Jer sirotinjom je lakse upravljati......zalosno,zalosno 
- Lincoln-Burrows
#4 Re: jednostavan izlaz iz krize za nasu malu zemlju
Nijedan fond neće dati novac državi koja ima neriješeno političko pitanje,
izuzetci su rijetki kada se nastoji održati trenutno stanje, ali u principu
to predstavlja bacanje novca u vjetar. Iz čistog razloga što taj novac neće
nitko vraćati. A ideja nam ne nedostaje, samo problem je politički pa ekonomski.
nitko vraćati. A ideja nam ne nedostaje, samo problem je politički pa ekonomski.
-
Klodovik
#5 Re: jednostavan izlaz iz krize za nasu malu zemlju
Kako ne možeš da shvatiš? Neće i ne žele. Nemoj samo talasanja. Nikakvog. I to vrijedi za ogromnu većinu ljudi u zemlji, bili oni političari ili ne. Može sve, osim poštivanja pravila, zakona i kriterija.das_ist_walter_41 wrote:ne mogu da shvatim, da ljudi sa toliko iskustva koji sjede u parlamentima i vladama, ne mogu sasvim nekoliko jednostavni stvari uraditi da poguraju ovu zemlju naprijed. pa nije MMF jedini fond na svijetu, novac mozemo uzeti od mnogo fondova na svijetu a kada ga uzmemo ne trebamo ga trositi u socijalne slucajeve vec u razvoj. evo samo nekoliko primjera kako bi mogli stvoriti mnogo jakih kompanija i investicija. sa kreditom od 10 milijardi eura(mnogo), sa grejs periodom od nekih 15 godina mozemo uraditi sljedece stvrai. autoput bi bio gotov za ,5 milijardi eura, njega bi mogli zavrsiti za 5 godina, a ostatak od 10 godina isteka grejs perioda bi sakupljali novac za pocetk otplate kredita. druga stvar bi mogla biti otvoriti jednu ogromnu DRZAVNU kompaniju koja bi se bavila proizvodnjom higijenski proizvoda. a donjeti zakon o zabrani uvoza istih ti u BiH(kao sto su hrvati zabranili uvoz grozdja), pa jednostavnom racuniom mozemo vidjeti koliko bi ta kompanija zaradjivala. uzmimo da u BIH ima milion zena koje potrose 10 KM na mjesecne potrebe jedne zene. to znaci 120 milona KM godisnje. kada pomnozimo sa periodom od 15 godina. ta kompanija bi zaradila preko 1,5 milijardi KM za 15 godina. jedan dio novca bi mogli uloziti u jos vecu modernizaciju BHT, koji bi za tih 15 godina mogao dostici i cijenu od 5 milijardi(sada je 3). onda bi u potpunosti mogli iskoristiti nasa vdene potencijala. ponovo bih pokrenuo fabriku vode, koja nebi bila orijentisana na domacu prodaju, vec na izvoz u arapske zemlje, koje kupuju enormne kolicine vode, takodjer bi se orijentiso i na zapadne zemlje u kojima ima dosta BH dijaspore. kad smo vec kod vode, pa vise je vrijeme da pocnemo praviti hidrocentrale kako mini tako i velike, i poceti izvoziti ui struju, nije tajna da svijetu se blizi energetska kriza.
-
blackepeace
#6 Re: jednostavan izlaz iz krize za nasu malu zemlju
Nije jedini ali jedini nam on nudi pare.das_ist_walter_41 wrote:pa nije MMF jedini fond na svijetu
Misliš da se mi nebi zadužili za bar 50 milijardi da nam neko nudi ? Bi davno ali "srećom" neda nam niko kreditna sredstva.
Dakle, strategija ti pada u vodu.
- statix
#7 Re: jednostavan izlaz iz krize za nasu malu zemlju
Nije istina, svaka ce banka i fond podrzati dobar ekonomski projekat, uostalom puni smo neiskoristenih resursa i jeftine radne snage, a da ne govorim da postoji djelatnosti u kojima je konkurencija nikakva i ima puno prostora za razvoj na takvim trzistima.Lincoln-Burrows wrote:Nijedan fond neće dati novac državi koja ima neriješeno političko pitanje,
- statix
#8 Re: jednostavan izlaz iz krize za nasu malu zemlju
Brankovic se javno hvalio kako smo nezaduzena zemlja i da ce nas to spasiti jer cemo dici kredite sada kada je prisutna recesija da pokrijemo rupe, umjesto da je ranije dizao i investirao.blackepeace wrote:Nije jedini ali jedini nam on nudi pare.das_ist_walter_41 wrote:pa nije MMF jedini fond na svijetu
Misliš da se mi nebi zadužili za bar 50 milijardi da nam neko nudi ? Bi davno ali "srećom" neda nam niko kreditna sredstva.
-
Vertigo
#9 Re: jednostavan izlaz iz krize za nasu malu zemlju
cestitam na razmisljanjudas_ist_walter_41 wrote:i na kraju ako ja od 17 godina mogu naci nekoliko rijesenja za izlaz iz krize, kako da oni uhljupi ne mogu...
pare nisu problem, para ima i mogu se dobiti, ali potrebni su dobri projekti i stabilno okruzenje.
pare od MMF-a ( kredit) ide za krpljenje budzetskih rupa i od toga nista ne ide u razvoj, tako da je bolje da se nasi vise ne zaduzuju...
-
das_ist_walter_41
#10 Re: jednostavan izlaz iz krize za nasu malu zemlju
blackepeace wrote:Nije jedini ali jedini nam on nudi pare.das_ist_walter_41 wrote:pa nije MMF jedini fond na svijetu
nije tacno da nam niko ne da, sam mujeyinovic je u teleringu rekao, da se nismo ni obratili maleyijskom niti japanskom fondu, svako ce dati novac, jer ce mu biti vracan sa povelikom kamatom, a ako nemamo novac da vratimo sami ce nam uyeti imovinu nase yemlje
-
blackepeace
#11 Re: jednostavan izlaz iz krize za nasu malu zemlju
E ako ti tako kažeš.das_ist_walter_41 wrote:nije tacno da nam niko ne da, sam mujeyinovic je u teleringu rekao, da se nismo ni obratili maleyijskom niti japanskom fondu, svako ce dati novac, jer ce mu biti vracan sa povelikom kamatom, a ako nemamo novac da vratimo sami ce nam uyeti imovinu nase yemlje
Onda je sigurno tako.
Glupa tema, dijete od 17 god. sa ekonomskim planom za oporavak zelje a sve sa planom zaduženja.
I'm Out
- viva_castro
#12 Re: jednostavan izlaz iz krize za nasu malu zemlju
blackepeace wrote:Nije jedini ali jedini nam on nudi pare.das_ist_walter_41 wrote:pa nije MMF jedini fond na svijetu
Nudio nam je gadafi oooogroooomneeeee pare, pa levati poslali Brankovića, pa Gadafi reko: zaboravite, šaljete mi čovjeka kog vi krivično gonite da zvanično preuzme milijardu KM (500 000 eura)
Nudio nam je najbogatiji Bošnjak na svijetu, rožen, živi i radi u Turskoj, da ON od svoje love napravi autoputeve al da dobije koncesiju na njih na određeno vrijeme. Naravno oni su "Izračunali" da se "ne isplati" (čitaj ne može se ukrast ništa) i odbili su ga. Danas isti gradi autoputeve po Hrvatskoj, na poziv Mesića.
Da ne idemo daleko, nedavno je čovjek želio od sebe dati milion da se izgradi jedna škola ovdje u BiH, privatna, ali škola svakako. Dakle u pitanju je donacija. Država je tražila 17% poreza, čiko se nasmijao i otišao.
UKRATKO WALTERE MOJ, ZNAŠ LI KAKO JE LIJEPI TITO 46 RIJEŠIO 40 GODINA SREĆE NA OVIM PROsTORIMA? VJEŠALA! DAŠ IM NEKO ODVRATNO IME KAO "DOMĆI IZDAJNICI" I PO KRATKOM POSTUPKU, DA IM SE TRUPOVI NJIŠU DOK PROLAZE TRAMVAJI BAŠČARŠIJOM!
- HAVANA
#13 Re: jednostavan izlaz iz krize za nasu malu zemlju
das_ist_walter_41 wrote:ne mogu da shvatim, da ljudi sa toliko iskustva koji sjede u parlamentima i vladama, ne mogu sasvim nekoliko jednostavni stvari uraditi da poguraju ovu zemlju naprijed. pa nije MMF jedini fond na svijetu, novac mozemo uzeti od mnogo fondova na svijetu a kada ga uzmemo ne trebamo ga trositi u socijalne slucajeve vec u razvoj. evo samo nekoliko primjera kako bi mogli stvoriti mnogo jakih kompanija i investicija. sa kreditom od 10 milijardi eura(mnogo), sa grejs periodom od nekih 15 godina mozemo uraditi sljedece stvrai. autoput bi bio gotov za ,5 milijardi eura, njega bi mogli zavrsiti za 5 godina, a ostatak od 10 godina isteka grejs perioda bi sakupljali novac za pocetk otplate kredita. druga stvar bi mogla biti otvoriti jednu ogromnu DRZAVNU kompaniju koja bi se bavila proizvodnjom higijenski proizvoda. a donjeti zakon o zabrani uvoza istih ti u BiH(kao sto su hrvati zabranili uvoz grozdja), pa jednostavnom racuniom mozemo vidjeti koliko bi ta kompanija zaradjivala. uzmimo da u BIH ima milion zena koje potrose 10 KM na mjesecne potrebe jedne zene. to znaci 120 milona KM godisnje. kada pomnozimo sa periodom od 15 godina. ta kompanija bi zaradila preko 1,5 milijardiKM za 15 godina. jedan dio novca bi mogli uloziti u jos vecu modernizaciju BHT, koji bi za tih 15 godina mogao dostici i cijenu od 5 milijardi(sada je 3). onda bi u potpunosti mogli iskoristiti nasa vdene potencijala. ponovo bih pokrenuo fabriku vode, koja nebi bila orijentisana na domacu prodaju, vec na izvoz u arapske zemlje, koje kupuju enormne kolicine vode, takodjer bi se orijentiso i na zapadne zemlje u kojima ima dosta BH dijaspore. kad smo vec kod vode, pa vise je vrijeme da pocnemo praviti hidrocentrale kako mini tako i velike, i poceti izvoziti ui struju, nije tajna da svijetu se blizi energetska kriza.
Izvini ,gdje si ti proizvodio higijenske uloške sa ovakvim kalkulacijama?
Prihod,rashod,profit...
A i zaboravio si osnovnu stvar kod političara:A dje sam ja tu???
- statix
#14 Re: jednostavan izlaz iz krize za nasu malu zemlju
A sta nedostaje Hrvatskojblackepeace wrote:E ako ti tako kažeš.das_ist_walter_41 wrote:nije tacno da nam niko ne da, sam mujeyinovic je u teleringu rekao, da se nismo ni obratili maleyijskom niti japanskom fondu, svako ce dati novac, jer ce mu biti vracan sa povelikom kamatom, a ako nemamo novac da vratimo sami ce nam uyeti imovinu nase yemlje
Onda je sigurno tako.![]()
Glupa tema, dijete od 17 god. sa ekonomskim planom za oporavak zelje a sve sa planom zaduženja.![]()
I'm Out
- ex-1978
#15 Re: jednostavan izlaz iz krize za nasu malu zemlju
Naivni su ti ovo predlozi Waltere.das_ist_walter_41 wrote:ne mogu da shvatim, da ljudi sa toliko iskustva koji sjede u parlamentima i vladama, ne mogu sasvim nekoliko jednostavni stvari uraditi da poguraju ovu zemlju naprijed. pa nije MMF jedini fond na svijetu, novac mozemo uzeti od mnogo fondova na svijetu a kada ga uzmemo ne trebamo ga trositi u socijalne slucajeve vec u razvoj. evo samo nekoliko primjera kako bi mogli stvoriti mnogo jakih kompanija i investicija. sa kreditom od 10 milijardi eura(mnogo), sa grejs periodom od nekih 15 godina mozemo uraditi sljedece stvrai. autoput bi bio gotov za ,5 milijardi eura, njega bi mogli zavrsiti za 5 godina, a ostatak od 10 godina isteka grejs perioda bi sakupljali novac za pocetk otplate kredita. druga stvar bi mogla biti otvoriti jednu ogromnu DRZAVNU kompaniju koja bi se bavila proizvodnjom higijenski proizvoda. a donjeti zakon o zabrani uvoza istih ti u BiH(kao sto su hrvati zabranili uvoz grozdja), pa jednostavnom racuniom mozemo vidjeti koliko bi ta kompanija zaradjivala. uzmimo da u BIH ima milion zena koje potrose 10 KM na mjesecne potrebe jedne zene. to znaci 120 milona KM godisnje. kada pomnozimo sa periodom od 15 godina. ta kompanija bi zaradila preko 1,5 milijardi KM za 15 godina. jedan dio novca bi mogli uloziti u jos vecu modernizaciju BHT, koji bi za tih 15 godina mogao dostici i cijenu od 5 milijardi(sada je 3). onda bi u potpunosti mogli iskoristiti nasa vdene potencijala. ponovo bih pokrenuo fabriku vode, koja nebi bila orijentisana na domacu prodaju, vec na izvoz u arapske zemlje, koje kupuju enormne kolicine vode, takodjer bi se orijentiso i na zapadne zemlje u kojima ima dosta BH dijaspore. kad smo vec kod vode, pa vise je vrijeme da pocnemo praviti hidrocentrale kako mini tako i velike, i poceti izvoziti ui struju, nije tajna da svijetu se blizi energetska kriza.
1. Kredit od 10 milijardi evra za zemlju koja ne može ispuniti ni uslove MMFa? Ne ide to tako, svim investitorima na ovom svijetu MMF je "lakmus papir" za plasman vlastitih sredstava.
2. Autoput?3. Mi u BiH imamo 3 telekom operatera. Zašto samo ulagati u BHT?
3. Grožđe je jedna stvar a proizvodi za ličnu higijenu nešto sasvim drugo. Ne postoje načini da se zabrani uvoz tih proizvoda. To je posao koji vode najveće multinacionalne kompanije i ko se sa njima kači, može samo da izgubi.
4. Izvoz vode u arapske zemlje. E ovo mogu da pohvalim.
Mali rezime: Mislim da su tvoji predlozi na tragu onoga što predlaže Milorad Dodik (da se prestanemo baviti velikim političkim pričama i da se okrenemo razvoju i ekonomiji). Prava je šteta što je jedna takva inicijativa došla iz usta čovjeka koji je najomraženiji BH političar (ujedno i najvoljeniji). Da je bil osreće da to pokrene neko manje upadljiv pa da se tome polako pridruže svi, možda bi smo i napravili pravi posao... ovako ostaje da pljujemo taj prijedlog samo zbog toga što je njegov tvorac Mile Dodik.
-
das_ist_walter_41
#16 Re: jednostavan izlaz iz krize za nasu malu zemlju
pa dok ima dje sam tu ja nece se ovakve stvari nikad ni desiti,HAVANA wrote:das_ist_walter_41 wrote:ne mogu da shvatim, da ljudi sa toliko iskustva koji sjede u parlamentima i vladama, ne mogu sasvim nekoliko jednostavni stvari uraditi da poguraju ovu zemlju naprijed. pa nije MMF jedini fond na svijetu, novac mozemo uzeti od mnogo fondova na svijetu a kada ga uzmemo ne trebamo ga trositi u socijalne slucajeve vec u razvoj. evo samo nekoliko primjera kako bi mogli stvoriti mnogo jakih kompanija i investicija. sa kreditom od 10 milijardi eura(mnogo), sa grejs periodom od nekih 15 godina mozemo uraditi sljedece stvrai. autoput bi bio gotov za ,5 milijardi eura, njega bi mogli zavrsiti za 5 godina, a ostatak od 10 godina isteka grejs perioda bi sakupljali novac za pocetk otplate kredita. druga stvar bi mogla biti otvoriti jednu ogromnu DRZAVNU kompaniju koja bi se bavila proizvodnjom higijenski proizvoda. a donjeti zakon o zabrani uvoza istih ti u BiH(kao sto su hrvati zabranili uvoz grozdja), pa jednostavnom racuniom mozemo vidjeti koliko bi ta kompanija zaradjivala. uzmimo da u BIH ima milion zena koje potrose 10 KM na mjesecne potrebe jedne zene. to znaci 120 milona KM godisnje. kada pomnozimo sa periodom od 15 godina. ta kompanija bi zaradila preko 1,5 milijardiKM za 15 godina. jedan dio novca bi mogli uloziti u jos vecu modernizaciju BHT, koji bi za tih 15 godina mogao dostici i cijenu od 5 milijardi(sada je 3). onda bi u potpunosti mogli iskoristiti nasa vdene potencijala. ponovo bih pokrenuo fabriku vode, koja nebi bila orijentisana na domacu prodaju, vec na izvoz u arapske zemlje, koje kupuju enormne kolicine vode, takodjer bi se orijentiso i na zapadne zemlje u kojima ima dosta BH dijaspore. kad smo vec kod vode, pa vise je vrijeme da pocnemo praviti hidrocentrale kako mini tako i velike, i poceti izvoziti ui struju, nije tajna da svijetu se blizi energetska kriza.
Izvini ,gdje si ti proizvodio higijenske uloške sa ovakvim kalkulacijama?![]()
Prihod,rashod,profit...
pa jbg nebi samo uloske prodavali, a u tu milijardu nisu uracunati rashodi, ali neka eto ima milijardu rashoda, opet odaje pola milijare PLUS zaposleno stanovnistvo.
a sto se tice duga, ako bas zapne prodaj telekom(brankovic ga je htjeo sad prodati, pa bi pare nestale kao sto nestaju dodikove u RS)
-
das_ist_walter_41
#17 Re: jednostavan izlaz iz krize za nasu malu zemlju
ex-1978 wrote:Naivni su ti ovo predlozi Waltere.das_ist_walter_41 wrote:ne mogu da shvatim, da ljudi sa toliko iskustva koji sjede u parlamentima i vladama, ne mogu sasvim nekoliko jednostavni stvari uraditi da poguraju ovu zemlju naprijed. pa nije MMF jedini fond na svijetu, novac mozemo uzeti od mnogo fondova na svijetu a kada ga uzmemo ne trebamo ga trositi u socijalne slucajeve vec u razvoj. evo samo nekoliko primjera kako bi mogli stvoriti mnogo jakih kompanija i investicija. sa kreditom od 10 milijardi eura(mnogo), sa grejs periodom od nekih 15 godina mozemo uraditi sljedece stvrai. autoput bi bio gotov za ,5 milijardi eura, njega bi mogli zavrsiti za 5 godina, a ostatak od 10 godina isteka grejs perioda bi sakupljali novac za pocetk otplate kredita. druga stvar bi mogla biti otvoriti jednu ogromnu DRZAVNU kompaniju koja bi se bavila proizvodnjom higijenski proizvoda. a donjeti zakon o zabrani uvoza istih ti u BiH(kao sto su hrvati zabranili uvoz grozdja), pa jednostavnom racuniom mozemo vidjeti koliko bi ta kompanija zaradjivala. uzmimo da u BIH ima milion zena koje potrose 10 KM na mjesecne potrebe jedne zene. to znaci 120 milona KM godisnje. kada pomnozimo sa periodom od 15 godina. ta kompanija bi zaradila preko 1,5 milijardi KM za 15 godina. jedan dio novca bi mogli uloziti u jos vecu modernizaciju BHT, koji bi za tih 15 godina mogao dostici i cijenu od 5 milijardi(sada je 3). onda bi u potpunosti mogli iskoristiti nasa vdene potencijala. ponovo bih pokrenuo fabriku vode, koja nebi bila orijentisana na domacu prodaju, vec na izvoz u arapske zemlje, koje kupuju enormne kolicine vode, takodjer bi se orijentiso i na zapadne zemlje u kojima ima dosta BH dijaspore. kad smo vec kod vode, pa vise je vrijeme da pocnemo praviti hidrocentrale kako mini tako i velike, i poceti izvoziti ui struju, nije tajna da svijetu se blizi energetska kriza.
1. Kredit od 10 milijardi evra za zemlju koja ne može ispuniti ni uslove MMFa? Ne ide to tako, svim investitorima na ovom svijetu MMF je "lakmus papir" za plasman vlastitih sredstava.
2. Autoput?3. Mi u BiH imamo 3 telekom operatera. Zašto samo ulagati u BHT?
3. Grožđe je jedna stvar a proizvodi za ličnu higijenu nešto sasvim drugo. Ne postoje načini da se zabrani uvoz tih proizvoda. To je posao koji vode najveće multinacionalne kompanije i ko se sa njima kači, može samo da izgubi.
4. Izvoz vode u arapske zemlje. E ovo mogu da pohvalim.
Mali rezime: Mislim da su tvoji predlozi na tragu onoga što predlaže Milorad Dodik (da se prestanemo baviti velikim političkim pričama i da se okrenemo razvoju i ekonomiji). Prava je šteta što je jedna takva inicijativa došla iz usta čovjeka koji je najomraženiji BH političar (ujedno i najvoljeniji). Da je bil osreće da to pokrene neko manje upadljiv pa da se tome polako pridruže svi, možda bi smo i napravili pravi posao... ovako ostaje da pljujemo taj prijedlog samo zbog toga što je njegov tvorac Mile Dodik.
1. cifru 10 milijardi sam stavio simbolicno, sigurno kredit nebi uzimala osaoba koja ima 17 godina i koja ide js uvjek u gimnaziju, pa u BIH ima pametnih ljudi znali bi izracunati cifru koja je potrebna, a kada prilozite konkretne planove ulaganja vecina fondova ce dati kredit
2. koliko ja znam cifra koja treba za izgradnju autoputa je 6 milijardi maraka, a za pet godina moze biti izgradjen bar veci dio puta
3. samo u BHT zato sto je najuspjesniji u BH, a i zato sto je telekom RS vec privatizovan tako da imamo samo 2 drzavna operatera
4. ima jos takvih primjera kao grozdje, imaju zakon o zastiti sira i vina, pa ako vec nemozemo zabraniti uvoz takvih proizvoda, mozemo povecati poraz na strane proizvode, pa bi bili za 20% skuplji, a istog kvaliteta a ovi su domaci
5. manje je bitno koliko cemo zaraditi, samo da ne bankrotiramo, BITNO JE KOLIKO BI LJUDI NASLO POSAO U TAKVIM FIRMAMA, I U IZGRADNJI PUTEVA
- HAVANA
#18 Re: jednostavan izlaz iz krize za nasu malu zemlju
Izvini ,gdje si ti proizvodio higijenske uloške sa ovakvim kalkulacijama?
Prihod,rashod,profit...
[/quote]
pa dok ima dje sam tu ja nece se ovakve stvari nikad ni desiti!!!!!!!!!!!
[/quote]
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Što nas dovodi do srži problema???
Svi smo pod šapom,čijom?
Sva tri tora,istu muku muče.
Kome odgovara ovakvo stanje?
Ko nas pljačka,zatupljuje,prepada i huška?
Ko su ti,dje sam ja tu???
Šta je riješenje prije pokretanja bilo čega?
Prihod,rashod,profit...
pa dok ima dje sam tu ja nece se ovakve stvari nikad ni desiti!!!!!!!!!!!
[/quote]
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Što nas dovodi do srži problema???
Svi smo pod šapom,čijom?
Šta je riješenje prije pokretanja bilo čega?
Last edited by HAVANA on 02/09/2009 17:05, edited 1 time in total.
- _tulumba_
#19 Re: jednostavan izlaz iz krize za nasu malu zemlju
blackepeace wrote:E ako ti tako kažeš.das_ist_walter_41 wrote:nije tacno da nam niko ne da, sam mujeyinovic je u teleringu rekao, da se nismo ni obratili maleyijskom niti japanskom fondu, svako ce dati novac, jer ce mu biti vracan sa povelikom kamatom, a ako nemamo novac da vratimo sami ce nam uyeti imovinu nase yemlje
Onda je sigurno tako.![]()
Glupa tema, dijete od 17 god. sa ekonomskim planom za oporavak zelje a sve sa planom zaduženja.![]()
I'm Out
Po meni, Walter je upravu...Novac nam je dostupan, ali problem je sto nase vlasti ne prave i ne prezentuju projekte, necu reci, da prave lose, nego ne prave nikako...Nedavno na seminaru jednom, (clanovi demoktratski orjentisanih stranaka) bila je upravo prica o fondovima koje BiH moze koristiti...Mi, kao potencijalni kandidat za ulazak u EU mozemo korisiti sredstva 2 predpristupna od 5 fondova EU, dok recimo Hrvatska moze 3...I sad, od 120 miliona iz jednog tog fonda BiH je za godinu iskoristila samo 40 mil.Zasto?Zato sto nasi politicari zele prvo novac pa onda da se nesto uradi (čitaj: mi cemo nesto malo uraditi a ostalo sebi). To EU, ni MMF ni EBRD ni WB ne zele..Zele kvalitetan projekat u kojem ce se znati svaka marka ili Euro gdje ce se utrositi ili, zavisno od aranzmana, da mi (BiH) finansiramo gradnju (recimo autoputa) a da novac dobijemo tek po prezentovanju uradjenog (govorim za bespovratna sredstva). Rjesenje krize koja traje godinama??
Moglo bi se pricati o tome dugoo...
Al' evo..
Prvo smanjiti administraciju, jer je neefikasna, smanjenjem broja zaposlenih u drzavnim sluzbama oslobadja se dio srestava budzeta FBiH i RS za investiranje...Oke, ti otpusteni radnici su nezaposleni sada, ali investiranjem oslobodjenog novca otvaraju se nova radna mjesta..(neko mora trpiti neko vrijeme)
Drugo, smanjiti poresko opterecenje poslodavcima i povecanje kazni za neprijavljivanje radnika, efekat??Manje rada na crno, vise prijavljenih, dio sredstava iz doprinosa sigurno bi se izgubio zbog smanjenja poreza ali veci broj prijavljenih radnika (oni koji znaju sta je ekonomija obima lakse ce ovo razumjeti) rezultira ako ne identicnim, cak i vecim prihodima od poreza nego ranije...Opet, ta sredstva se mogu usmjeriti na infrastrukturne i druge projekte, nova radna mjesta...Ovim bi se sigurno umanjila i davanja drzave za nezaposlena lica, tj. lica na birou..opet, novo oslobadjanje sredstava..
Trece, iskoristiti sredstva fondova EU, MMF i drugih institucija koje finansiraju projekte zemalja u razvoju..
Cetvrto, (mozda i najvaznije), aktivirati štednju gradjana bh..Oko 6 milijardi KM je naša štednja, što u bankama u BiH što vani...
Peto, znamo svi kakav je monetarni sistem u BiH, Currency board, gdje je nasa valuta vezana za EURO..Ne znam da li je iko od vas se zapitao sta to u praxi znaci??To znaci da BiH ne moze emitovati dodatne količine novca i podsticati privredu..Odnosno, nasa CB emituje samo onoliko koliko ostvarimo dodatnih "zaliha" deviza tj. EURA...Malo glupo zar ne??Svezane ruke drzave po tom pitanju..Prednost ovoga je sto imamo manju stopu infacije, al' bolje je veca stopa inflacije ukoliko ce privreda BiH (GDP, zaposlenost, produktivnost, izvoz) rasti progresivnije nego sto sad raste...
Ma ima tu jos x faktora i promjena, al' dok je nama "nasih", nece nam biti bolje..
-
das_ist_walter_41
#20 Re: jednostavan izlaz iz krize za nasu malu zemlju
pa dok ima dje sam tu ja nece se ovakve stvari nikad ni desiti!!!!!!!!!!!HAVANA wrote:Izvini ,gdje si ti proizvodio higijenske uloške sa ovakvim kalkulacijama?![]()
Prihod,rashod,profit...
[/quote]
[/quote]Što nas dovodi do srži problema???
Svi smo pod šapom,čijom?
Šta je riješenje prije pokretanja bilo čega?[/quote]
@ havana
nismo mi pod nicijom sapom, sami mi tu sapu iyaberemo na izborima
Last edited by das_ist_walter_41 on 02/09/2009 17:23, edited 1 time in total.
- HAVANA
- Real Khan
#22 Re: jednostavan izlaz iz krize za nasu malu zemlju
das_ist_walter_41 wrote:ne mogu da shvatim, da ljudi sa toliko iskustva koji sjede u parlamentima i vladama, ne mogu sasvim nekoliko jednostavni stvari uraditi da poguraju ovu zemlju naprijed. pa nije MMF jedini fond na svijetu, novac mozemo uzeti od mnogo fondova na svijetu a kada ga uzmemo ne trebamo ga trositi u socijalne slucajeve vec u razvoj. evo samo nekoliko primjera kako bi mogli stvoriti mnogo jakih kompanija i investicija. sa kreditom od 10 milijardi eura(mnogo), sa grejs periodom od nekih 15 godina mozemo uraditi sljedece stvrai. autoput bi bio gotov za ,5 milijardi eura, njega bi mogli zavrsiti za 5 godina, a ostatak od 10 godina isteka grejs perioda bi sakupljali novac za pocetk otplate kredita. druga stvar bi mogla biti otvoriti jednu ogromnu DRZAVNU kompaniju koja bi se bavila proizvodnjom higijenski proizvoda. a donjeti zakon o zabrani uvoza istih ti u BiH(kao sto su hrvati zabranili uvoz grozdja), pa jednostavnom racuniom mozemo vidjeti koliko bi ta kompanija zaradjivala. uzmimo da u BIH ima milion zena koje potrose 10 KM na mjesecne potrebe jedne zene. to znaci 120 milona KM godisnje. kada pomnozimo sa periodom od 15 godina. ta kompanija bi zaradila preko 1,5 milijardi KM za 15 godina. jedan dio novca bi mogli uloziti u jos vecu modernizaciju BHT, koji bi za tih 15 godina mogao dostici i cijenu od 5 milijardi(sada je 3). onda bi u potpunosti mogli iskoristiti nasa vdene potencijala. ponovo bih pokrenuo fabriku vode, koja nebi bila orijentisana na domacu prodaju, vec na izvoz u arapske zemlje, koje kupuju enormne kolicine vode, takodjer bi se orijentiso i na zapadne zemlje u kojima ima dosta BH dijaspore. kad smo vec kod vode, pa vise je vrijeme da pocnemo praviti hidrocentrale kako mini tako i velike, i poceti izvoziti ui struju, nije tajna da svijetu se blizi energetska kriza.
ALI...šta je to što "#ebe naše koke a pijetao nije"? U politici postoji stalna "borba različitih interesa", što je u stvari samo jedna od mnogih definicija politike (uz "umijeće vladanja", "moć i raspodjelu resursa", "obavljanje javnih poslova", itd.). Postoji prije svega različito viđenje Bosne i Hercegovine od strane predstavnika 3 najveća (i najpovlaštenija) naroda, gdje jedni hoće da pretvore velike komade teritorije BiH u provincije susjednih nacionalnih država, dok neki drugi žele jedinstvenu državu u okviru njenih međunarodno-priznatih granica (što neki pogrešno tumače kao želju za "unitarnom državom" i "hegemoniju najvećeg naroda"). Te različite "interese" u javnoj politici zastupaju različite političke stranke i pojedinci unutar tih stranaka (elite) i to sve ukupno predstavlja prvu prepreku za pokretanje kvalitetnih ekonomskih projekata. Tu je logika jednostavna i potpuno jasna: ako bi se BiH pokazala kao uspješna i bogata država zadovoljnih i dovoljno plaćenih građana, onda bi se ti snovi o komadanju Bosne raspršili kao balončići sapunice.
Druga prepreka za pokretanje kvalitetnih ekonomskih projekata jeste klasični socijalni klijentelizam. S obzirom na činjenicu da postoji mnogo (preko 80) političkih stranaka u BiH, postavlja se pitanje: A ko bi pokupio ZASLUGE za te projekte i ekonomski procvat? Svaka stranka (logično) želi biti upravo ona koja je zaslužna za taj uspjeh, jer bi toj stranci bila zagarantovana svijetla (izborna) budućnost... Tako, s obzirom da se stranke ne mogu dogovoriti između sebe, a ne mogu dozvoliti suparnicima da ostvare uspjeh, opet je logično da će jedni drugima podmetati nogu da se ovi sapletu... Da ilustrujem to "saplitanje i podmetanje": Nešto slično onome što si mogao čitati u Avazu u vezi borbe SDA i SBiH oko strategije razvoja elektro-energetskog razvoja, izgradnje novih energetskih kapaciteta, privatizacije BH Telecoma, itd. Jednostavno, projekti su bili dobri, ali gdje ćeš bolan nebio pustiti konkurentsku stranku da to provede u djelo... Da se vratim na socijalni klijentelizam: političkim strankama ne odgovaraju bogati i zadovoljni građani, jer su oni jako izbirljivi i jako zahtjevni (što bi rekli "muhanati"), takvi građani traže KONKRETNE REZULTATE (a ne ublehu), POŠTENJE (a ne "po zakonu") i ODGOVORNOST (hehe, šta li je to
A naš najveći i najvrijedniji potencijal ove države - mladi ljudi - u većini slučajeva uporno bježe od knjige i već sa svojih 17 ili 18 godina su se toliko "razočarali u život" da po čitav dan piju kafu, šaraju "dobitne kombinacije" u kladionicama ili se junački štepaju u venu sanjajući neki bolji život, neko bolje društvo koje će im dati...nešto, a ni sami ne znaju ŠTA tačno... Toliko su "razočarani" da "nemaju snage" ni živaca bilo šta mijenjati, ne mogu čak izaći ni na izbore jer "nemaju za koga glasati" i tako indirektno daju legitimitet onima za koje su glasale nane (zbog kocke i kahve), borci (zbog komada hljeba) i članovi uže i šire familije vladajućih političkih elita... A takvih koji ne izađu na izbore uvijek bude skoro 50% od ukupnog biračkog tijela!
Ne mogu dalje pisati jer mi već teku suze niz lice, a htio sam ti još detaljnije objasniti ZAŠTO MI JOŠ NE MOŽEMO NA ZELENE GRANE, moj sine od 17 godina...
Nego, nastavi ti pisati i pročitaj ovdje šta ponekad napišemo mi malo stariji, mi koji nismo bježali od knjige i još uvijek ih čitamo, mi koje su roditelji učili da krađa i laž ne valjaju i da samo ono što pošteno zaradiš predstavlja istinsku nafaku...
Real Khan
-
blackepeace
#23 Re: jednostavan izlaz iz krize za nasu malu zemlju
I ispravak krivog naslova, nasa zemlja nije mala.
Veći smo od Slovenije i Belgije zajedno.
Samo nemamo stanovništva.
Veći smo od Slovenije i Belgije zajedno.
Samo nemamo stanovništva.
- Sezam
#24 Re: jednostavan izlaz iz krize za nasu malu zemlju
das_ist_walter_41 wrote:ne mogu da shvatim, da ljudi sa toliko iskustva koji sjede u parlamentima i vladama, ne mogu sasvim nekoliko jednostavni stvari uraditi da poguraju ovu zemlju naprijed. pa nije MMF jedini fond na svijetu, novac mozemo uzeti od mnogo fondova na svijetu a kada ga uzmemo ne trebamo ga trositi u socijalne slucajeve vec u razvoj. evo samo nekoliko primjera kako bi mogli stvoriti mnogo jakih kompanija i investicija. sa kreditom od 10 milijardi eura(mnogo), sa grejs periodom od nekih 15 godina mozemo uraditi sljedece stvrai. autoput bi bio gotov za ,5 milijardi eura, njega bi mogli zavrsiti za 5 godina, a ostatak od 10 godina isteka grejs perioda bi sakupljali novac za pocetk otplate kredita. druga stvar bi mogla biti otvoriti jednu ogromnu DRZAVNU kompaniju koja bi se bavila proizvodnjom higijenski proizvoda. a donjeti zakon o zabrani uvoza istih ti u BiH(kao sto su hrvati zabranili uvoz grozdja), pa jednostavnom racuniom mozemo vidjeti koliko bi ta kompanija zaradjivala. uzmimo da u BIH ima milion zena koje potrose 10 KM na mjesecne potrebe jedne zene. to znaci 120 milona KM godisnje. kada pomnozimo sa periodom od 15 godina. ta kompanija bi zaradila preko 1,5 milijardi KM za 15 godina. jedan dio novca bi mogli uloziti u jos vecu modernizaciju BHT, koji bi za tih 15 godina mogao dostici i cijenu od 5 milijardi(sada je 3). onda bi u potpunosti mogli iskoristiti nasa vdene potencijala. ponovo bih pokrenuo fabriku vode, koja nebi bila orijentisana na domacu prodaju, vec na izvoz u arapske zemlje, koje kupuju enormne kolicine vode, takodjer bi se orijentiso i na zapadne zemlje u kojima ima dosta BH dijaspore. kad smo vec kod vode, pa vise je vrijeme da pocnemo praviti hidrocentrale kako mini tako i velike, i poceti izvoziti ui struju, nije tajna da svijetu se blizi energetska kriza.
Izvini, ali dalje nisam mogao citati. Autoput za 5 godina. U Bosni. Cista utopija.
-
nenadd
#25 Re: jednostavan izlaz iz krize za nasu malu zemlju
Vama nije jasno da se našem narodu, još u vremenu komunista, u genetski kod urezala sklonost ka krađi. Koliko je vremena potrebno da ljudi na ovim prostorima prestanu tražiti rupe u zakonu i prestanu raditi po principu ,, ima li mene tu,,? Naše bi političare jednostavno bilo stid baviti se politikom a ne zbrinuti se za svoju unučad. Oni ne znaju drugačije nego pohlepno. Nisu oni krivi što su takvi rođeni. Krivi su geni. Malo razumijevanja, moliću.