Pljacke po ulicama Sarajeva

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

stickitout

#1 Pljacke po ulicama Sarajeva

Post by stickitout »

U dva dana, jucer i danas, su mi opljackana dva prijatelja u sred bijela dana. Oba su Spanci koji rade za humanitarne organizacije. Jedan juce oko 8 sati pored sebilja a jedan danas oko 5:30 na skenderiji.

Prvog su jucer okruzili njih nekoliko u "prijateljskom" folu i oteli mu pare, telefon i torbu sa stvarima. Zanimljivo je da je moj drug jedan od zasluznih za donaciju Spanske vlade kojom se obnavlja vjecnica, da ovde zivi vec nekoliko godina i da voli ovaj grad kao svoj.

Drugom je danas prisao kreten dok je pricao na telefon i na engleskom ga pitao da mu da telefon da obavi poziv, Spanac mu je rekao da priceka sekund a ovaj idiot ga je poslije desetak sekundi nabio nogom u ledja i oteo mu telefon. U ovom slucaju je zanimljivo da je moj drug (Spanac) zaposlen u EU i direktno ukljucen u integraciju BiH u evropsku uniju a direktno se zalaze za oslobadjanje nasih gradjana od viznog rezima.

Cuo sam za jos nekoliko slicnih slucajeva koji su se dogodili ljetos gdje su zrtve bili turisti i posijetioci SFF-a.
Sramotno je zaista da osim ovih sitnih kriminalnih bjednika, kojima su ocigledno meta stranci, imamo jedan saobracajni haos, konstantno turiranje motora i automobila, dizanja na zadnji tocak, prolazenja kroz crveno, itd, itd, itd....

Q: kakav mi to utisak ostavljamo na strance koji ovde zive i koji nas posjecuju?
Q: kakvo je misljenje nasih politicara o ovakvim slucajevima?
Q: kakvo je misljenje stranih politicara o ovakvim slucajevima (jer se sigurno vec prica po ambasadama)?
Q: mogu li religijske vodje uticati na bagru?
Q: iz kakvih to kuca ova bagra dolazi?
Q: postoji li mogucnost da je u interesu odredjenih stranaka da na ovakav nacin odrze geto u kojem se nalazimo?
oktobar07

#2 Re: Pljacke po ulicama Sarajeva

Post by oktobar07 »

e bas si me sada obeshrabrio, posto sam razmisljao uskoro napraviti jednu foto seriju sarajeva i drugih bih gradova.
znaci nije sigurno oko vrata nositi slr foto aparat i hodati gradom?
to je to

#3 Re: Pljacke po ulicama Sarajeva

Post by to je to »

Žao mi je zbog neugodnosti koje su doživjeli tvoji prijatelji ali ako je poenta tvog posta da su ulične pljačke specifičnost Sarajeva jako se varaš. Bar se po tome Sarajevo ne razlikuje puno od drugih evropskih gradova.....
Zux

#4 Re: Pljacke po ulicama Sarajeva

Post by Zux »

Istina stoke se svakakve nakotilo u gradu, i muka mi je svaki dan od onog sto gledam, ali ti tvoji prijatelji, a i ti, ste fakat smijesni (izvini, bez uvrede, ali tako je) ako ova pljackanja turista vezete iskljucivo za Sarajevo. Jesi li ti kad bio recimo u Barceloni (da podsjetim, to je u Spaniji :) )? Tamo ne smijes ruksak na ledjima nositi dok hodas ulicom, preporucljivo ga je zagrliti k'o bebu u narucju. Da ne spominjem druge evropske gradove Budimpestu, Prag, Berlin itd. koji bukvalno vrve lopovima i dzeparosima, a ne pljackaju samo oni nego recimo i taxisti, posebno u Pragu i Budimpesti koji su poznati po tome. Zato malo podsjeti svoje prijatelje (ako se prave ludi), inace to dobro znaju, kako je u drugim zemljama u Evropi i to u EU.
lolo_lolo

#5 Re: Pljacke po ulicama Sarajeva

Post by lolo_lolo »

pored sebilja :shock:

slabo gdje u gradu vidim policajca,obicno sjednu u auto i kruze
Zux

#6 Re: Pljacke po ulicama Sarajeva

Post by Zux »

Lud i ponosan wrote:
Zux wrote:Istina stoke se svakakve nakotilo u gradu, i muka mi je svaki dan od onog sto gledam, ali ti tvoji prijatelji, a i ti, ste fakat smijesni (izvini, bez uvrede, ali tako je) ako ova pljackanja turista vezete iskljucivo za Sarajevo. Jesi li ti kad bio recimo u Barceloni (da podsjetim, to je u Spaniji :) )? Tamo ne smijes ruksak na ledjima nositi dok hodas ulicom, preporucljivo ga je zagrliti k'o bebu u narucju. Da ne spominjem druge evropske gradove Budimpestu, Prag, Berlin itd. koji bukvalno vrve lopovima i dzeparosima, a ne pljackaju samo oni nego recimo i taxisti, posebno u Pragu i Budimpesti koji su poznati po tome. Zato malo podsjeti svoje prijatelje (ako se prave ludi), inace to dobro znaju, kako je u drugim zemljama u Evropi i to u EU.
Postoji meni jedan fascinantni fenomen koji se ustolicio u krv naseg naroda... Kada se prica o ubistvima, lopovluku, kriminalu, te svim drugim nuspojavama naseg drustva, onda obicno povlacimo paralelu sa nekim velikim i drasticno naprednijim EU gradovima od nas i u tome pokusavamo da nadjemo neko opravdanje i da se tjesimo kako kod nas nije nista gore. Mi se ni po cemu ne mozemo porediti sa nabrojanim gradovima, a i ako zelimo da to uradimo, budimo konsrtuktivniji pa poredimo neke pozitivne oblasti i tu pokusajmo da nadjemo paralelu... Ali jebiga, u tom slucaju cemo tesko da nadjemo neke slicnosti!
Pogresno si shvatio ono sto sam napisao. Naravno da smo dno-dna po svim karakteristikama i da je milion puta gore za zivjeti ovdje nego u bilo kojem normalnom gradu u Evropi, narocito naspram gore pomenutih gradova, ali to je druga tema. Medjutim, dzeparose, lopove i pljackanje turista vezati samo za Sarajevo nema smisla, jer je to sveprisutna pojava i u takvim gradovima kao sto su pomenuti.
leo karan

#7 Re: Pljacke po ulicama Sarajeva

Post by leo karan »

Kad su vec u pitanju Spanci, reci cu samo da je Madrid 3x nesigurniji grad od Sarajeva sto se ovoga tice (dzeparenja, pljacke po metro stanicama, i po zabacenim ulicama
Tako da to njima nece biti nista neobicno, znaju ono vrlo dobro kako je kad im se ukrade mobitel, novcanik...
nego zive par godina ovdje, pa se opustili
taman ce taj sto radi na nasoj integraciji u EU sada moci konstatovati da smo jos jedan korak blize evropi
karanana

#8 Re: Pljacke po ulicama Sarajeva

Post by karanana »

koliko kod nas ima bijede, neimastine i jada - dobro pa se ne ubijamo svaki dan za mobitel ili foto aparat ili 10 maraka. i pored toga sto je na hiljade siromasnih i koji bi imali razloga da kradu, ja mislim da smo u usporedbi i sa velikim i znatno bogatijim drzavama ukljucujuci i spaniju, ipak sigurniji grad nego barcelone, madridi i mnogi drugi.
strong69

#9 Re: Pljacke po ulicama Sarajeva

Post by strong69 »

U Barceloni ona glavna dzada k´o u sred Bascarsije. Moras novcanik i kameru sakriti u cipele i u gace da ti ih ne uzmu. U Parisu ce ti usred bijela dana uzeti tene/cipele s nogu i poslati te bosog kuci...

I Sarajevo nazalost ima svoje "referente" za ulicni obracun. Nista ni manje ni vise nego drugi...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#10 Re: Pljacke po ulicama Sarajeva

Post by Truba »

u sred barselone sam čuo dvojicu kako ugovaraju otmicu doduše na našem jeziku :mrgreen: misleći da ih niko ne razumije

a u italiji redovno neko sve "izgubi" a curama u disku za vrijeme plesa profići maznu novčanike
Jara

#11 Re: Pljacke po ulicama Sarajeva

Post by Jara »

A tek Rim!
Nego, lopovima nije bitno ko su žrtve...briga njih jesu li našoj neni oteli ceker ili strancu kameru...a najmanje da li opljačkani pomaže BiH!
detroit-mercy

#12 Re: Pljacke po ulicama Sarajeva

Post by detroit-mercy »

to je to wrote:Žao mi je zbog neugodnosti koje su doživjeli tvoji prijatelji ali ako je poenta tvog posta da su ulične pljačke specifičnost Sarajeva jako se varaš. Bar se po tome Sarajevo ne razlikuje puno od drugih evropskih gradova.....
Jaro, ne znam u koliko si Evropskih gradova bio ali ulicne pljacke se nmogu tek tako vidjeti u drugim gradovima. Da ne govorim o bunarenju, vjeruj me da samo u Sarajevu ne nosim novcanik u zadnjem dzepu, nego naprijed, u svim drugim gradovima se ne opterecujem ovime.
karanana

#13 Re: Pljacke po ulicama Sarajeva

Post by karanana »

eto izgleda da je prijatelj bas bas direktno ukljucen u nasu integraciju u evropu.
Mascherano

#14 Re: Pljacke po ulicama Sarajeva

Post by Mascherano »

Zao mi je svih opljackanih ljudi, a pogotovo stranaca i pogotovo Spanaca. Bio sam u Barseloni i veoma mi se dopao tamosnji narod. Nismo dozivjeli ni najmanje neugodnosti tamo, iako su nas upozoravali da ima dosta lopova...
Treba nesto uciniti da se smanji broj napada na strance, to je sigurno, ali bojim se da nase vladajuce strukture nemaju volje da ucine nesto vise po tom pitanju... :|
leo karan

#15 Re: Pljacke po ulicama Sarajeva

Post by leo karan »

ali
nije svugdje tako, mislim na milionske gradove po Evropi
u Becu toga nemaaa
bukvalno
CAUS-VISOKO

#16 Re: Pljacke po ulicama Sarajeva

Post by CAUS-VISOKO »

Neznam je li bas tako crno kako se ovdje navodi. Ponekad mahsus odem u Sarajevo bez ikakve obaveze, jednostavno da prohodam i sto se kaze da se opustim. Kada se umorim u prvi kafic kahva i onda dalje. I nikada nisam imao tih problema.
united bosnae

#17 Re: Pljacke po ulicama Sarajeva

Post by united bosnae »

Fakat grad jeste pun sitnih i krupnih kriminalaca, djeparosa i raznorazanih drugih divljaka koji su uz to vise puta hvatani od strane policije, osudjivani i na kraju opet pod inicijalima J.P. ili D.M. procitas u dnevnim novinama ponovno uhvaceni.
Veliki dio grada vec zna sitne djeparose iz tramvaja, trolejbusa i autobusa, i ti koji ih znaju se i paze kada ih sretnu. Oni koji ne znaju te ljude, ziveci u ovome gradu ce vjerovatno imati priliku da ih upoznaju.
I sad nesto kontam, zasto nebi Kantonalna Policija napravila Internet bazu podataka, dostupnu za javnost, sa svim kriminalcima osudjenim recimo na prostoru kantona.
Uz naravno sliku kriminalca, tu bi bilo njegovo ime i prezime, prebivaliste, opis osnovnih fizickih karakteristika i naravno sta je zgrijesio.
Slicne baze podataka vec postoje u drugim gradovima svijeta (pogledati link: http://www.mipsor.state.mi.us/) i mislim da bi u jednoj realno mahalskoj sredini, kao sto je nazalost ova nasa, jedan takav potez u mnogome smanjio nivo kriminala.
metar_drva

#18 Re: Pljacke po ulicama Sarajeva

Post by metar_drva »

to mora da je laz! neprijatelji bosne sire propagandu!
alica.k

#19 Re: Pljacke po ulicama Sarajeva

Post by alica.k »

oktobar07 wrote:e bas si me sada obeshrabrio, posto sam razmisljao uskoro napraviti jednu foto seriju sarajeva i drugih bih gradova.
znaci nije sigurno oko vrata nositi slr foto aparat i hodati gradom?
ma nije toliki problem uopste, samo malo common sense.
stickitout

#20 Re: Pljacke po ulicama Sarajeva

Post by stickitout »

Problem kriminala je prisutan u svim navedenim gradovima od svih vas koji ste dali komentare, to je nazalost susta istina. Meni je interesantna cinjenica da je porijeklo tih kriminalaca (kao sto su neki naveli) po evropskim gradovima cisto balkansko, da ne kazem bosansko. U Napulju, npr, se zna da su sitni, kao i krupni kriminalci, domacini (vecinom), ali vec u Barceloni, Madridu, Budimpesti, itd su to imigranti. Po Spanskim gradovima ima puno imigranata iz juzne amerike koji su veoma opaki.

No vratimo se na problem naseg drustva i naseg grada. Mnogi od nas se zale na izolaciju i getoisticki rezim od strane evrope i svijeta po nekim neosnovanim temeljima. Npr. stisni pa digni motor na jedan tocak po recimo centru Londona, Barcelone, Parisa....Nije u pitanju samo "ko je znao da oni nama daju sadaku". Ovaj problem ide puno dublje od evropskih gradova jer su ti gradovi vec u evropi a mi smo na dnu dna a sve se kao nesto kurcimo "i mi smo evropa". Mi smo jedan fildzan koji se kurci dzezvi po svakom pitanju. Nasi kriminalci su krupno izvezeni u nasem politickom goblenu, sto nije slucaj u evropi. U evropi su nasi kriminalci sitna boranija :wink:

Q: kradu li Cesi po Pragu?
Q: kradu li Spanci po Madridu?
Q: kradu li Francuzi po Parizu?

ili pojednostavljeno: ko krade po ovim gradovima?

Vracam se neki dan iz Sibenika i slusam radio, kaze "najvise stranaca koji cine kriminal po Hrvatskoj je zabiljezen na Makarskoj rivijeri, Peljescu i Dubrovackoj rivijeri" a ja kontam; garant su Cesi i Madjari... :-)
goran5

#21 Re: Pljacke po ulicama Sarajeva

Post by goran5 »

strong69 wrote:U Barceloni ona glavna dzada k´o u sred Bascarsije. Moras novcanik i kameru sakriti u cipele i u gace da ti ih ne uzmu. U Parisu ce ti usred bijela dana uzeti tene/cipele s nogu i poslati te bosog kuci...

I Sarajevo nazalost ima svoje "referente" za ulicni obracun. Nista ni manje ni vise nego drugi...

U Barceloni plackaju hispano-amerikanci a ne Spanjolci , a u Parizu kao i u cijeloj Francuskoj kradu Arapadija i nesto manje crnci i istocna europa a ne Francuzi.

Dakle ne kradu Europljani vec imigranti i doseljenici iz trecg svijeta .

Da se Europljani rijese te marve i posalju ih nazad a ostanu samo oni posteni i domicilno stanovnistvo Spanjolci i Francuzi , mogao bi komotno ostavljati bicikle na cesti.
stickitout

#22 Re: Pljacke po ulicama Sarajeva

Post by stickitout »

goran5 wrote:
strong69 wrote:U Barceloni ona glavna dzada k´o u sred Bascarsije. Moras novcanik i kameru sakriti u cipele i u gace da ti ih ne uzmu. U Parisu ce ti usred bijela dana uzeti tene/cipele s nogu i poslati te bosog kuci...

U Barceloni plackaju hispano-amerikanci a ne Spanjolci , a u Parizu kao i u cijeloj Francuskoj kradu Arapadija i nesto manje crnci i istocna europa a ne Francuzi.

Dakle ne kradu Europljani vec imigranti i doseljenici iz trecg svijeta .

Da se Europljani rijese te marve i posalju ih nazad a ostanu samo oni posteni i domicilno stanovnistvo Spanjolci i Francuzi , mogao bi komotno ostavljati bicikle na cesti.
sad but true....
goran5

#23 Re: Pljacke po ulicama Sarajeva

Post by goran5 »

Majke vam kako vam uopce padne napamet porediti Sarajevo sa jednom Barcelonom ili Parizom ???? :shock:
Pariz 16M stanovnika i centar svijeta i Sarajevo sa 0,5 M poznat kao Chisnau.

Strasno je kako sve ljudi sami sebe tjese za nenormano visoku stopu i agresivnost kriminala u Sarajevu. :-x
DaysleepeR

#24 Re: Pljacke po ulicama Sarajeva

Post by DaysleepeR »

stickitout wrote:Problem kriminala je prisutan u svim navedenim gradovima od svih vas koji ste dali komentare, to je nazalost susta istina. Meni je interesantna cinjenica da je porijeklo tih kriminalaca (kao sto su neki naveli) po evropskim gradovima cisto balkansko, da ne kazem bosansko. U Napulju, npr, se zna da su sitni, kao i krupni kriminalci, domacini (vecinom), ali vec u Barceloni, Madridu, Budimpesti, itd su to imigranti. Po Spanskim gradovima ima puno imigranata iz juzne amerike koji su veoma opaki.

No vratimo se na problem naseg drustva i naseg grada. Mnogi od nas se zale na izolaciju i getoisticki rezim od strane evrope i svijeta po nekim neosnovanim temeljima. Npr. stisni pa digni motor na jedan tocak po recimo centru Londona, Barcelone, Parisa....Nije u pitanju samo "ko je znao da oni nama daju sadaku". Ovaj problem ide puno dublje od evropskih gradova jer su ti gradovi vec u evropi a mi smo na dnu dna a sve se kao nesto kurcimo "i mi smo evropa". Mi smo jedan fildzan koji se kurci dzezvi po svakom pitanju. Nasi kriminalci su krupno izvezeni u nasem politickom goblenu, sto nije slucaj u evropi. U evropi su nasi kriminalci sitna boranija :wink:

Vracam se neki dan iz Sibenika i slusam radio, kaze "najvise stranaca koji cine kriminal po Hrvatskoj je zabiljezen na Makarskoj rivijeri, Peljescu i Dubrovackoj rivijeri" a ja kontam; garant su Cesi i Madjari... :-)
što si se ti nadovezao motora a pojma nemaš...

http://www.youtube.com/watch?v=hPfNS5fHGLE

http://www.youtube.com/watch?v=u0EePIJyJGo
stickitout

#25 Re: Pljacke po ulicama Sarajeva

Post by stickitout »

DaysleepeR wrote:
stickitout wrote:Problem kriminala je prisutan u svim navedenim gradovima od svih vas koji ste dali komentare, to je nazalost susta istina. Meni je interesantna cinjenica da je porijeklo tih kriminalaca (kao sto su neki naveli) po evropskim gradovima cisto balkansko, da ne kazem bosansko. U Napulju, npr, se zna da su sitni, kao i krupni kriminalci, domacini (vecinom), ali vec u Barceloni, Madridu, Budimpesti, itd su to imigranti. Po Spanskim gradovima ima puno imigranata iz juzne amerike koji su veoma opaki.

što si se ti nadovezao motora a pojma nemaš...

http://www.youtube.com/watch?v=hPfNS5fHGLE

http://www.youtube.com/watch?v=u0EePIJyJGo
mashala motoriste a kriminal ga ne zanima :-) napravite sebi GROBnik pa udrite....bez kaciga
Post Reply