Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
elem, covjek vec 10 godina zivi u francuskoj, zaljubio se u neku mađaricu i sad ce da se ženi. sve nesto kontam na sta ce to da lici. mislim, vidim mu u ocima da voli svoju bosnu i ja uopste ne kontam da li takav brak i djeca iz takvog braka mogu opstati.
nesto kontam kako ce takva zajednica izgledati za 5-10 godina, ako dobiju potomstvo.
on ce forsirat da se uci bosanski, ona ce forsirat da se uci madjarski, a dijete ce po prirodi stvari morati uciti francuski.... mislim, koji sataraš....
ima li takvih ovdje na forumu, kako se snalazite, cemu ucite djecu, je li prevagnula kultura domicilne drzave ili forsirate bosansku kulturu (kako na to gledaju muzevi/zene nebosanci?)...
The Nightwatchman wrote:imam rođu, upravo je otišao s odmora u bih.
elem, covjek vec 10 godina zivi u francuskoj, zaljubio se u neku mađaricu i sad ce da se ženi. sve nesto kontam na sta ce to da lici. mislim, vidim mu u ocima da voli svoju bosnu i ja uopste ne kontam da li takav brak i djeca iz takvog braka mogu opstati.
nesto kontam kako ce takva zajednica izgledati za 5-10 godina, ako dobiju potomstvo.
on ce forsirat da se uci bosanski, ona ce forsirat da se uci madjarski, a dijete ce po prirodi stvari morati uciti francuski.... mislim, koji sataraš....
ima li takvih ovdje na forumu, kako se snalazite, cemu ucite djecu, je li prevagnula kultura domicilne drzave ili forsirate bosansku kulturu (kako na to gledaju muzevi/zene nebosanci?)...
Ma koji sataras, to ce ti biti pravi Ratatouille. Nista od Madjarskog, a bogami ni Bosanskog, mogu se oni truditi koliko hoce.
Eto pitaj one koji zive u dijaspori, a doveli malu djecu, oba roditelja Bosanci, al' nista od Bosanskog Lonca, a bogami ni satarasa
Ma koji sataras, to ce ti biti pravi Ratatouille. Nista od Madjarskog, a bogami ni Bosanskog, mogu se oni truditi koliko hoce.
Eto pitaj one koji zive u dijaspori, a doveli malu djecu, oba roditelja Bosanci, al' nista od Bosanskog Lonca, a bogami ni satarasa
mislim, mene zanima boli li to njihove roditelje?
meni ta neka razmisljanja ubiju svaku zelju za odlaskom iz BiH (iako imam sansu)...
mislim, ne mogu zamisliti da odgajam potomstvo tamo negdje....
Ako te to boli i ako ti je do toga stalo ti bi ozenio Bosanku ma gdje da si.
Ja sam bio ljudima na svadbama u Posljskoj, Argentini... pa cak i u Srbiji (ljudi zaista ne poznaju granice )! Ima ljudi kojima porijeklo ne cini prepreku.
Šeha wrote:Ako te to boli i ako ti je do toga stalo ti bi ozenio Bosanku ma gdje da si.
Ja sam bio ljudima na svadbama u Posljskoj, Argentini... pa cak i u Srbiji (ljudi zaista ne poznaju granice )! Ima ljudi kojima porijeklo ne cini prepreku.
pazi jednu stvar - porijeklo definitivno ne cini prepreku u prvoj godini i na samom pocetku kad puknes ko kokica na nekoga, ali sta za 10 godina? mislim, kontam o tim nekim situacijama mogucim... pa se eto pitam....
The Nightwatchman wrote:
mislim, mene zanima boli li to njihove roditelje?
meni ta neka razmisljanja ubiju svaku zelju za odlaskom iz BiH (iako imam sansu)...
Ma to roditelje pomalo boli, ali sticajem okolnosti shvate da se djeca moraju asimilirati kulturi u kojoj su se rodili i misle zivjeti. Ipak, ako su oba roditelja Bosanci, udje to nesto nase u njih, govorili ga oni dobro Bosanski ili ne.
Roditelje ponekad grize savjest, ali na zalost, djeca provode mnogo vise vremena u drustvu svojih prijatelja, skoli itd.
U svakom slucaju, vazno je uciti ih, pa makar i klimali, neka znaju ponesto.
A da ne kazem, ako kcerku imas da ju ne naucis kuhat' pitu...eh, to je veliki minus.
Prema tome, ako mislis vani, prvo se zeni, a onda bosanski kuhar u kofer
The Nightwatchman wrote:
Pa zar jos nisi otisao????
Ti u naslovu napisa "ljubavi"...Zar je bitno hoce li djete prije progovoriti madjarski ili bosanski ili mozda francuski ako mu se roditelji vole...A glede toga sta ce biti za 10 godina...Ne postoji osiguranje ili sigurnost ni u cemu vise, glupo je i traziti ili ocekivati nesto takvo...Ozene se prve komsije pa se razvedu ili je on pocne tuci nakon mjesec dana braka...Po cemu je to bolje za dijete od braka Bosanca i Madjarice?
A da, do rata sam imala komsinicu Madjaricu, teta Ilonka, u njenom je slucaju malo stekalo sa naglaskom, al' mislim da je i to vremenom pokupila..
zaboravila si da se radi o braku bosanca i madjarice u francuskoj
Šeha wrote:Ako te to boli i ako ti je do toga stalo ti bi ozenio Bosanku ma gdje da si.
pazi jednu stvar - porijeklo definitivno ne cini prepreku u prvoj godini i na samom pocetku kad puknes ko kokica na nekoga, ali sta za 10 godina? mislim, kontam o tim nekim situacijama mogucim... pa se eto pitam....
The Nightwatchman,vecina nas ,koji zivimo van BiH nismo toliko vezani za BiH ,nama je komabinacija takvih brakova,narocito iz ,npr,kruga mojih prijatleja ili radnih kolega,potpuno ustaljenog procesa,a njegovati kulturu svoje zemlje je moguce u svim kombinacijama i varijacijama ,ne samo brakova,vec licnim nacinom zivljenja i izbora
Citav svjet je jedna tipicna mahala. Globalno selo. Prije sam licno mislio da samo mogu imati Bosanku za zenu, bas zbog toga da gajim kulturu bla bla bla bla. Ali sam svatio da Bosanka ili ne to nista ne mjenja situaciju. Licno za sebe sam skontao da bi bilo najbolje na nadjem Bosnaku koja je sa 13 godina izasla iz BiH i zivjela drugio dio zivota u Americi. Ili da nadjem nekoga iz Argentine, ali sa istom zivotnom putanjom. Ne mogu biti sa Bosankom koja je 1/1 a bogme ni sa Amerikankom koja je 1/1. Meni licno treba neko ko dolazi iz drugih krajeva, jer u danasnjem svijetu, pogotovo u Americi, naucim toliko puno o ostalim djelovima svijeta, da polako gubim tu pomisao joj ona je iz Brazila oni rade stvari tako mi ovako.
A znam dosta em nasih, em drugih koji su spojili sa razlicitim kulturama i zive super. Dva jezika ili samo engleski se prica, nije vazno, skontaju kako zele da to sve bude i tako bude.
http://zadovoljna.com.hr/clanak/mame_i_ ... valna.html
Ustedice lovu za kurs francuskog jezika.. Bila bih presretna kad bi moje dijete (jednog dana) imalo priliku provesti barem godinu dvije u Francuskoj, bez obzira odakle otac bude.
Mislim da stalno i iznova polazis od pogresne pretpostavke i trazis neku logiku ili zakonitost u necemu sto ne podlijeze logici ili zakonitostima...
TAkodjer, tek kad se izmjesamo i budemo neke srednje tamne nijanse i naucimo prihvatati drugo i drugacije a ne traziti u takvome nesto lose i "naopako" bicemo puno sretniji i zadovoljniji nego sto smo danas. Mislim da se neki ljudi previse bave glupostima pa cu se kulturno udaljiti sa teme dok nisam postala nekulturna
A jesi li ti udata, gdje zivis, i imas li djecu su pitanja koja bih ti rado postavio. Svako onaj ko kaze da te stvari nisu vazne serenda da izvines. Na srecu ja sam ozenjen nasom, mislim ne u religiskom nego geografskom pogledu. U kuci se pici samo Bosanski, i za moju djecu je Bosansk prvi jezik, Engleski drugi, Svapski treci. To jest ucim djecu svim ovim jezicima, iako su djeca rodjena u Americi. Nastojim da im odmah u startu usadim nas jezik jer kasnije sve teze ide. Elem, znam par nasih ljudi, inace moj jako dobar prijatelj je ozenjen Njemicom, drugi Amerikankom. Kod ovog jare sto je u Svabiji, vec osjetim neki zal kroz razgovore, jer ono ja sa njim na nasem a mati na Njemackom, ali znas kako je vecinom sa materom. Nemoj sada da me neko pogresno shvati, svoje se dijete voli da je ne znam kakvo, ali ta neka tuga da ti je dijete fakat "stranac" provijava u dosta ljudi koje sam sreo. Problem je sto mi nismo otisli u te zemlje sa 5 godina pa se totalno asmilirali, nego vec odrasle drtine koji prvo misle na nasem jeziku pa onda pricaju na stranom. E sada zamisli kada te dijete prene iz dubokog sna, a ti "ha sta, dje," a ono oplete na Engleski ili Francuski. Kada je covjek mlad te stvari i ne primjecuje, ali vjeruj mi sa godinama, neke sitnice postaju jako bitne.
Zena italijanka, jedna kcerka od dvije godine, druga na putu.
Nakon 5 godina veze supruga prica i bosanski. U kuci pricamo misch-masch
italijanski/bosanski.
Trenutno u Becu inace zivimo u Münchenu. Za par godina ce mo poceti pricati
sa starijom kcerkom i njemacki.
The Nightwatchman wrote:
Pa zar jos nisi otisao????
Ti u naslovu napisa "ljubavi"...Zar je bitno hoce li djete prije progovoriti madjarski ili bosanski ili mozda francuski ako mu se roditelji vole...A glede toga sta ce biti za 10 godina...Ne postoji osiguranje ili sigurnost ni u cemu vise, glupo je i traziti ili ocekivati nesto takvo...Ozene se prve komsije pa se razvedu ili je on pocne tuci nakon mjesec dana braka...Po cemu je to bolje za dijete od braka Bosanca i Madjarice?
A da, do rata sam imala komsinicu Madjaricu, teta Ilonka, u njenom je slucaju malo stekalo sa naglaskom, al' mislim da je i to vremenom pokupila..
Jane, jesi li slucajno do rata zivjela na cvili 2?
tetka udana za svicarca,njena kcerka ne zna nas (znaci,ne vazi ono-znas kako je sa materom) a udala se za portugalca.
moj omiljeni pisac (englez) bio ozenjen njemicom.
jedan rodjak u libiji ozenjen sa crnkinjom.
jedna poznanica "nasa" udana za crnca iz USA,zive u at. malo dijete-crnac prica nas jezik k'o pravi ona sa muzem prica na engleskom,nalaze se u njemackom govornom podrucju.
veza koja spaja musko i zensko,ako postoji kod nekog para...je jaca od svih drustveno nametnutih kategorija. iskonska je.
ako te veze nema,ako nije uspostavljena...mogu biti i iz iste mahale...ali dzaba.
pustopoljina wrote:tetka udana za svicarca,njena kcerka ne zna nas (znaci,ne vazi ono-znas kako je sa materom) a udala se za portugalca.
moj omiljeni pisac (englez) bio ozenjen njemicom.
jedan rodjak u libiji ozenjen sa crnkinjom.
jedna poznanica "nasa" udana za crnca iz USA,zive u at. malo dijete-crnac prica nas jezik k'o pravi ona sa muzem prica na engleskom,nalaze se u njemackom govornom podrucju.
veza koja spaja musko i zensko,ako postoji kod nekog para...je jaca od svih drustveno nametnutih kategorija. iskonska je.
ako te veze nema,ako nije uspostavljena...mogu biti i iz iste mahale...ali dzaba.
@pustopoljina
Svaka cast na ovom postu, kratko, jasno i pravo u metu.
Samacki zivor u dijaspori je crnjak. Nije to ko kod nas, izadji pa ce se nesto desiti, pozdravices bar 50 ljudi. U dijaspori ako si samac, makar zivio u velegradu,. to je crnjak i dosada,.. kao sto mi kaze jedan jaran - da mi je bar neko da se imam s'kim posvadjat.
Zato - bolje ikako neg nikako. Kakvih sve bitangi i rospija ima u nas ozenjenih i udatih, crnac ili Madjarica su premije.
The Nightwatchman wrote:
ima ti i ta mjesta, ali meni je gora zamisao odgajati dijete u ovom drustvu.
Mislim da je u toj situaciji sebicno misliti samo na sebe, na to hoce li nas boljeti to da nam dijete odrasta u dijaspori. Cinjenica je da ce tamo imati mnogo vise mogucnosti nego ovdje
Ne znam, mozda i promijenim misljenje, nekad kad budem imala dijete
Kako ce se dijete odgajati i koji ce jezik uciti je privatna stvar tih roditelja. Mislim da djeca emigranata koji od malena uce maternji i jezik zemlje u kojoj su rodeni imaju daleko vece sanse u zivotu, sire vidike i bogatiji su za poznavanje vise kultura. Djeca mogu bez problema uciti tri jezika pa zasto ne iskoristiti tu sansu. Uostalom biti kosmopolita nije losa stvar, bolje nego satro patriota. Covjek moze biti sretniji sa strankinjom vec sa nekom nasom i obrnuto. Ljudski mozak je prekomplikovan.
najbolje neka dijete uce arapski, svakako ce imati najvise koristi od tog jezika u francuskoj.
Ima tu puno razlicitih verzija, a sve pocinju sa onom koliko mama i tata vole jedno drugo, koliko je njemu njegova kultura vazna a koliko njoj njena? Koliko su toleratni jedni prema drugom, koliko se mogu dogovoriti, koliko im znaci ta nova sredina u poredenju sa onom iz koje dolaze?
Poslije toga treba analizirati koliko roditelji provode vremena sa svojom djecom, koliko se zalazu da oni postanu dvo- ili trojezicni ( da li uopste postoji ta rijec?!?). Mnogo je primjera gdje su oba roditelja Bosanci a sa djetetom pricaju jezik drzave gdje zive, kao i drugi gdje dijete prica sa jednim roditeljom jedan, sa drugim drugi jezik a sa prijateljima treci. Dakle stvar je ulaganja i zalaganja.
Roditelj koji nije svjestan da zeli razviti dva jezika ili tri od pocetka, vjerovatno se nece ni truditi, a drugi ce opet biti ambiciozni i ocekivati da dijete moze i cirilicu i latinicu i raditi na tome.
Vjerovatno ima vaznost i obrazovanost roditelja i koliko siroko, oni kao roditelji mogu to sve sagledati, kao i da li im gramatika ili pravilno pricanje ima vaznost. Kako jedna poslovica na sjeveru kaze: ” Ne padaju kruske daleko od drveta”.
Ja u mom slucaju, zajedno sa muzem, odlucila da pricamo bosanski jezik u kuci. A kada ode u vrtic, tamo automatski prica jezik drzave gdje se nalazimo. I tako ona odrasta da ima dva jezika. I da, svaki put kada ti postavi pitanje na danski, TREBA odgovoriti na bosanskom, kada smo kuci. Dijete jednostavno prihvati da prica sa tobom jezik koji ti kao roditelj preferiras i ako nekada zbunjena kada dode kuci, poslije 8 sati pricanja drugog jezika, pocne da prica strani jezik. I da, i to treba ocekivati i onda se odgovori ponovo na bosanski i dijete prebaci kao da pritisnes dugme.
A kada njeni prijatelji dodu, onda ja pritisnem dugme i pricam jezik drzave i tako iz postovanja prema tom malom gostu a i prema kcerki dijete shvati da postoje dva jezika i da nastupaju na scenu u zavisnosti gdje smo i sa kim. Vjerujem da problemi nastaju kada se pocne miksati, i jedno i drugo, i dijete takode preuzme iste formulacije i ostaje zbunjeno a kasnije i ismijano ako takvo pricanje ostane trajno.
A u vezi iskusenja, kao i u svemu drugom, mnoga su oko nas, na putu da dijete nauci se formulisati na vise jezika. Ali kada mu uspije, vjerujem da ce i treci i cetvrti jezik puno lakse nauciti i prebacivati se , iz jednog u drugi, u zavisnosti potrebe koju ima. Ali nisu sva djeca ni u Bosni potkovana, sto se tice formulisanja, tako vjerujem bilo gdje da zivis, kruske su kruske, i nepadaju daleko od drveta.
ona rumunka, on bangladesanac . kad sam cula, cudila sam se mjesecima, toliko je duboka bosanska plitkost . ali ljudi ferceraju odlicno, nedavno su se i vjencali. tri puta. u japanu, u bangladesu (islamski) i u rumuniji (krscanski). da, zive u japanu i slozili su se da ce im djeca uciti kineski jer tako mogu komunicirati sa jednom sestinom stanovnistva. sto ti je internacionalna ljubav
encian wrote:ona rumunka, on bangladesanac . kad sam cula, cudila sam se mjesecima, toliko je duboka bosanska plitkost . ali ljudi ferceraju odlicno, nedavno su se i vjencali. tri puta. u japanu, u bangladesu (islamski) i u rumuniji (krscanski). da, zive u japanu i slozili su se da ce im djeca uciti kineski jer tako mogu komunicirati sa jednom sestinom stanovnistva. sto ti je internacionalna ljubav
Koliko sam ja vidio,takvi brakovi stimaju uz dosta rada.Nisam osjetio onu bliskost medju supruznicima,kao izmedju dvoje Bosanaca.Reko bi da ima puno objasnjavanja sta je ko mislio reci.Ja bih ipak radije osto unutar nase kulture.Mada garancija nema ni tu.Nekako mi ne sjeda da dodjem nekome Bosancu u posjetu i zena mu se izvalila na kaucu i cita nekakav modni casopis,a on pere sudje.Znam,znam,ja sam staromodan,samo kazem,nemojte me napadati,zivota vam.