Halitoza

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

ALexis
Location: Moj dom je dole u predgradju od centra prema zapadu,gdje sunce sja samo kad zalazi.

#1 Halitoza

Post by ALexis »

posto sam krenula sa postavljanjem tema koje su poprilicno apsurdne, evo jos jedne (nadam se da nije dupla)
kako se kvalitetno rijesiti zadaha iz usta :oops: :roll: :shock:

ponekad, opsta oralna higijena tj. pranje zuba i ciscenje istih koncem nije dovoljno, tj. ima kratak ucinak

da li znate i jednu tekucinu, lijek ili bilo sta sto bi moglo biti efektivno u uklanjanju loseg zadaha

cula sam za Stomatidin, te za Corsodyl, i caj od sljeza

zanimaju me vasa iskustva i kako se borite protiv hale iz usta :oops:
HAVANA

#2 Re: Halitoza

Post by HAVANA »

:shock: Hale iz usta,Alexis draga sjeba mi dan. :D :oops:
ALexis
Location: Moj dom je dole u predgradju od centra prema zapadu,gdje sunce sja samo kad zalazi.

#3 Re: Halitoza

Post by ALexis »

HAVANA wrote::shock: Hale iz usta,Alexis draga sjeba mi dan. :D :oops:
ja se izvinjaJem
mozda sam ipak trebala upotrijebiti rijec 'toalet' :-)
Hook

#4 Re: Halitoza

Post by Hook »

ja sam se rijesio toga tako sto sam presto jest hranu koja smrdi :D
ALexis

#5 Re: Halitoza

Post by ALexis »

Hook wrote:ja sam se rijesio toga tako sto sam presto jest hranu koja smrdi :D
garant jedes samo VANILIJU :D
neko iz mase

#6 Re: Halitoza

Post by neko iz mase »

treba prvo otici kod zubara :)
dzaba ti sve cetkice i paste na svijetu ako imas pokvarene zube.

Znaci prvo zubaru i popravljaj to, onda slijedi pranje i ciscenje, a naravno i redovno ispiranje tecnostima tipa Listerine, Crest, itd

PS: ovo je upuceno ljudima koji imaju taj problem
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#7 Re: Halitoza

Post by corolla02 »

neko iz mase wrote:treba prvo otici kod zubara :)
dzaba ti sve cetkice i paste na svijetu ako imas pokvarene zube.

Znaci prvo zubaru i popravljaj to, onda slijedi pranje i ciscenje, a naravno i redovno ispiranje tecnostima tipa Listerine, Crest, itd

PS: ovo je upuceno ljudima koji imaju taj problem
Slazem se sa ovim postom, takodjer problem koji traje godinama nemoj ocekivati da se rijesi prekonoci!
Pikaboo

#8 Re: Halitoza

Post by Pikaboo »

Zadah iz usta nekad nema veze sa oralnom higijenom.Ljudi koji imaju problem sa zelucem imaju zadah,tako da muckanje i ispiranje usta ne pomaze ako je zeludac u kvaru.
Hook

#9 Re: Halitoza

Post by Hook »

^ i to sto kaze kolega ima logike dosta. Ako ode zelucana gefufna dzaba i od vanilije cak :D
Eborg

#10 Re: Halitoza

Post by Eborg »

Pikaboo wrote:Zadah iz usta nekad nema veze sa oralnom higijenom.Ljudi koji imaju problem sa zelucem imaju zadah,tako da muckanje i ispiranje usta ne pomaze ako je zeludac u kvaru.
Ako se ne varam to ne utječe direktno na zadah kod disanja i pričanja nego kod podrigivanja i sličnih aktivnosti pa onda razvaljuje. :D Ubica iz sjene. :D
Pikaboo

#11 Re: Halitoza

Post by Pikaboo »

Eborg wrote:
Pikaboo wrote:Zadah iz usta nekad nema veze sa oralnom higijenom.Ljudi koji imaju problem sa zelucem imaju zadah,tako da muckanje i ispiranje usta ne pomaze ako je zeludac u kvaru.
Ako se ne varam to ne utječe direktno na zadah kod disanja i pričanja nego kod podrigivanja i sličnih aktivnosti pa onda razvaljuje. :D Ubica iz sjene. :D
Neznam sta da kazem.Kod nekih zadah iz usta bude zbog pokvarnih zuba ili nekog upalnog procesa.A sta kad nema nijedno do to dvoje a opet ima zmajev dah? :-)
Eborg

#12 Re: Halitoza

Post by Eborg »

Kod nas nema kulture "flossinga" i pranja zuba poslije svakog jela. :) I bez ovoga se mogu imati zdravi zubi ali ne i svjež dah. :)
Pikaboo

#13 Re: Halitoza

Post by Pikaboo »

Slazem se ,pobjedio si.
Eborg

#14 Re: Halitoza

Post by Eborg »

Nema ovdje pobjeđivanja, čisto da razmijenimo iskustva. :) Svi prdimo,smrdimo,idemo u WC i proizvodimo još više tog smrada (odvratno, znam :D ) i onda se ljudi ustručavaju postaviti neka pitanja.

Prirodno je da svima manje ili više tukne iz usta na početku dana recimo, stvar je kako se ljudi bore s tim da to svedu na što manju mjeru.
Pikaboo

#15 Re: Halitoza

Post by Pikaboo »

Listerin tecnost za usta je stvarno super i da neznam kakav dah imas , ispere sve bakterije koje izazivaju isti.Joj jest nam tema na sabahu,a ni kafu jos nisam popila :)
Treskavica

#16 Re: Halitoza

Post by Treskavica »

Hajde da se ukljucim i ja.
Ako je problem sa usnom dupljom najbolje pomaze pranje zuba sa glinom u prahu pogotovo prije spavanja da ista moze djelovati preko noci. Ista se moze kupiti u apotekama i prodavnicama zdrave hrane. Zube prvo oprati sa pastom pa onda sa glinom.
Jos da napomenem oni koji upraznjavaju oralni seks najvise imaju problema sa tim stvarima jer bakterije iz usta se ne slazu sa onim drugim tako da dolazi do mutacije bakterija, zato prestanite sa upraznjavanjem takvih stvari.
Eborg

#17 Re: Halitoza

Post by Eborg »

@Pikaboo: Hm, nije li to samo kratkotrajno rješenje? Sve te vodice ili šta li već se osjete maksimalno sat vremena. :)

@Treskavica: Glina? Prvi put čujem za to, je li to nekakva narodna medicina ili je odobreno kao "lijek"? :)
Treskavica

#18 Re: Halitoza

Post by Treskavica »

Glina se ranije dosta koristila ciju je upotrebu obnovio i vrlo uspjesno koristio francuski doktor Kneip pa se i dan danas koristi kako u Francuskoj tako sirom evrope. Ima glina za unutrasnju upotrebu kao i za vanjsku. Ova za unutrasnju se pije razmucena u vodi i krosti se za ciscenje krvi i organizma.
Pored unutrasnje upotrebe koristi se za maske razmucena sa malo maslinovog ulja. Dr. Kneip je imao dosta uspjeha kod lijecenja rak rana kao rana koje nisu zarastale. O svemu ovome pise i nas Dr. Sadikovic.
Treskavica

#19 Re: Halitoza

Post by Treskavica »

Tocno, ali koliko se sjecam u Sadikovica knjizi on ga spominje kao francuskog doktora, ali djelotvornost gline je cudo.
Ja kome god sam preporucio imao je uspjeha, meni osobno pomoglo pijenjem da izlijecim cir na zelucu.
ALexis

#20 Re: Halitoza

Post by ALexis »

Treskavica wrote:Hajde da se ukljucim i ja.
Ako je problem sa usnom dupljom najbolje pomaze pranje zuba sa glinom u prahu pogotovo prije spavanja da ista moze djelovati preko noci. Ista se moze kupiti u apotekama i prodavnicama zdrave hrane. Zube prvo oprati sa pastom pa onda sa glinom.
Jos da napomenem oni koji upraznjavaju oralni seks najvise imaju problema sa tim stvarima jer bakterije iz usta se ne slazu sa onim drugim tako da dolazi do mutacije bakterija, zato prestanite sa upraznjavanjem takvih stvari.
veoma interesantne i korisne informacije
hvala Treskavica

a zasto imam osjecaj da bi od gline zubi eventualno pozutili?
kamen spoticanja

#21 Re: Halitoza

Post by kamen spoticanja »

dobar point :)
statisticki vise od 80% svih halitoza nema veze s zubima i usnom supljinom :) dakle problem je malo dublje prirode :D
najlaksi nacin smanjenja neugodnih mirisa iz probavnog trakta jeste izbjegavnje onih vrsta hrane koje poslije svoje razgradnje stvaraju jedinjenja sumpora...dakle luk(svih boja),zacini,jaja,proteini...a najbolji nacin borbe protiv vec postojeceg mirisa jeste konzumiranje mlijeka...dakle kolicine mlijeka srazmjerne udaljenosti koju zauzimaju ljudi u vasoj okoliki kad se vi pojavite :D
e sad bice malo smijesno,ali zanimljivo je na koji se nacin priblizno moze odrediti vas miris iz usne supljine...ono puhanje u zatvorene sake nije uopce mjerodavno...nego je potrebno korijenom jezika(dakle sto udaljenijim dijelom)liznuti unutrasnju stranu podlaktice(onaj dio izmedju sake i lakta :D ,onaj sto gleda u vas kad dlan okrenete sebi :D )
sacekate izmedju 30 i 40 sekundi i pomirisete :D ono sto osjetite,e to je ono sto ste vi :D
bez zafrkancije :)
i naravno cetkajte jezik,i to one njegove najdalje dijelove...iznenadit cete se kako je ucinkovito...i kako se od toga povraca :D
Eborg

#22 Re: Halitoza

Post by Eborg »

Ja sam jednom pred ispit tako nervozno četkao zube i gurnuo četkicu nazad da sam povratio iste sekunde. :D Ali mi je dobro došlo, na ispitu se svima manta, tresu se noge a meni svejedno, ništa se ne dešava u stomaku od nervoze. :D

Međutim, to može biti opasno i ne treba se igrati s tim. Naime, to je prirodni refleks i ako se previše "igrate" sa zadnjim dijelom jezika na granici povraćanja nakon dužeg vremena možete izgubiti taj refleks. To je opasno jer je to potrebno nekad kada se čovjek guši i slično pa da može povratiti.
Pikaboo

#23 Re: Halitoza

Post by Pikaboo »

Uf znam,cetkanje jezika je pravo mucenje.Ja se dobro moram koncentrisati ne nesto samo da skrenem misli od cetkanja.Cak i kad perem ove zube pozadi,ma havarija.A ako slucajno cetkicom dotaknem nepce,e tu vec nema pomoci ni koncetracije.Rigoleto :roll:
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 12/06/2023 21:57, edited 2 times in total.
Treskavica

#25 Re: Halitoza

Post by Treskavica »

Naprotiv bice ispolirani kao od one paste za poliranje!
ALexis wrote:
Treskavica wrote:Hajde da se ukljucim i ja.
veoma interesantne i korisne informacije
hvala Treskavica

a zasto imam osjecaj da bi od gline zubi eventualno pozutili?
Post Reply