"Počinje škola"..troškovi i pripremanje djeteta za školu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#1 "Počinje škola"..troškovi i pripremanje djeteta za školu

Post by dr.gog »

Vjerujem da brojni forumasi ovih dana imaju istu brigu.
Direktori porodice, mali padishahovi,princeze i premijeri familije :D ,majkini sinovi i tatine cure krecu u Skolu-shto po prvi put shto u drugi- treci -cetvrti razred...

Interesuje me, a vjerujem i mnoge od vas, kako su se roditelji u svoj frci snashli...Ima troskova ,ima problema oko knjiga, ima nervoze oko izbora skole i svega sto uz to ide..

Gdje i kako ste isplanirali nabavljati knjige, da li vam je to veliko opterecenje za dzep, sta mislite o samom sistemu nabavke udzbenika?

Isto tako, mnogim ljudima je pored nabavke knjiga, potrebno da djeci kupe jos masu dodatnih sitnica.Najvazniji je naravno skolski ruksak u kojem malisani nose svoje, jos nesavladano znanje -hrpu papira i opreme koja je teska poput betona i krivi kicmu..

Kakvo je vase iskustvo sa skolskim ruksacima? Koji su vam se pokazali kao kvalitetni i dobri, kakve su cijene?

Kako izbjeci nepotrebne troskove nabavke skolskog materijala?

Kako vasi malisani(ili naprosto djeca iz vase blize familije) reaguju na pocetak skole, raduju li se ili im je tegoba jer se zavrsava raspust?
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2 Re: "Pocinje skola"..troskovi i pripremanje djeteta za skolu

Post by PipiDugaDevetka »

Dragi roditelji, bez sekiracije i srkleta, vašim malim padishahovima,princezama i premijerima familije ,majkinim sinovima i tatinim curama ne prijeti nikakva budućnost pored gospođe ministarke:
Image
elSaik

#3 Re: "Pocinje skola"..troskovi i pripremanje djeteta za skolu

Post by elSaik »

Sjećam se brata u osnovnu dok je išao, natrpa onu torbu, te dvije knjige iz ovog, te dvije knjige iz onoga, velika sveska za ovo, velika sveska za ono. Mučenje. :shock: Sad u srednjoj je knjiga, kao, manje, ali ne možeš ti to ubijediti da mu je dovoljna jedna "univerzalna" sveska. :mrgreen:

Ah, da, jučer je uplaćeno 50KM za upis, počelo je. :mrgreen:
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#4 Re: "Pocinje skola"..troskovi i pripremanje djeteta za skolu

Post by ladyblue18 »

Ja sam sa skolama zavrsila. :mrgreen:
Brat jos ostaje, maturant je hvala Bogu, pa vise nece biti nekih prevelikih udara na budzet. :mrgreen:

Sto se tice mog skolovanja...hmm ja sam u skolu krenula godinu ranije jer mi je bilo dosadno samoj, i plakala sam gledajuci drugu djecu kako idu u skolu. :shock: :skoljka: :lol: :lol:
Prva 4 razreda su ja mislim bila i najskuplja, pored ruksaka i sveski i knjiga tu je uvijek bilo tona sitnica, kao pernica na 3 sprata :oops: , pa onda tona materijala za likovno, pa ovo, pa ono...
Period 5-8 je bio najtezi, po moja ledja. :-) Teglis ko mazga onaj ruksak na ledjima, samo sto ne odapnes na putu od kuce do skole.

U srednjoj se isto tako teglilo nekad manje nekad vise, ali sta ces ti kad moras 3 knjige nositi za jedan predmet. :roll:
Ono sto me u srednjoj nerviralo je da se uvijek morala kupiti radna sveska iz engleskog, bosanskog, zbirka iz matematike ova i ona, a nikada se to nije koristilo. Gledalo se samo kako da ti izbiju i zadnju marku iz dzepa.

U sustini roditeljima nije nimalo lahko skolovati djecu, kosta to i previse. I trazi se previse...
Meni je zao djece jer sam i sama bila takva, koja moraju tegliti po nekoliko kila u ruksaku...
Iako nikada necu shvatiti ni one koji u skolu dodju sa eventualno jednom sveskom i grebu se od drugih za hemijsku. :-?

Sto se tice toga koliko sam ja volila i iscekivala skolu...pa znalo je dosaditi na raspustu i kad si manji jedva cekas skolu, ali kad pocne...uh. :skoljka: :mrgreen:

Sto se tice brata...njemu je raspust ja mislim negdje do oktobra, dok se on uhoda... :oops: Ali taj skolu ne voli. :mrgreen:

Kada se sve sabere nase skolstvo i obrazovanje kosta previse s obzirom da kada predjemo granicu ove drzave a da imamo diplomu, haman pa je i nemamo...ali to su druge price za ove vece "skole"
hakazvaka

#5 Re: "Pocinje skola"..troskovi i pripremanje djeteta za skolu

Post by hakazvaka »

gog, moja preporuka ti je da sto vise knjiga nabavis od nekog poznanika cije je dijete zavrsilo prvi razred upravo. samo ces radne sveske nove morati kupiti. malo je glupo dati po 10 KM na jedan udzbenik, a trebace ti ih jako puno. pored toga idu i sitni troskovi oni koji na kraju izadju isto velika zavala. uglavnom najbolje je uzeti polovno, jer ce nove ostati nove svakako samo par sedmica :D :D a iz dugova ces se vaditi ihi hi :D :D
semmy

#6 Re: "Pocinje skola"..troskovi i pripremanje djeteta za skolu

Post by semmy »

spisak cemo dobiti u utorak...
kao i svake godine za svaki predmet drugi izdavac i trk po gradu ganjaj u kojoj knjizari ces koji udzbenik naci...uzas jedan i ista prica svake godine...za svaki predmet po udzbenik, radna sveska i sta jos ne...ne kontam zasto se nemogu dogovoriti oko jednog izdavaca i dase knjige mogu prosljedivati na mladje generacije...vec me glava pocela boliti kad skontam koje pare opet treba istresti za pocetak nove skolske godine...
ruksak kupujem u turbo limachu jer imaju anatomske da bar ne krivi ledja sa svim glupostima koje mora nositi svaki dan...
Sunrise00

#7 Re: "Pocinje skola"..troskovi i pripremanje djeteta za skolu

Post by Sunrise00 »

Knjige je najbolje uzeti polovne, od nekoga ko je zavrsio, ili kod onih cika na Drveniji :oops: govorili su nesto da ce se kod nas cak u skoli organizovati nesto kao "sajam" knjiga, valjda svi donesu svoje knjige, pa razmjenjuju, prodaju :roll: :D :D sto se tice osnovne skole i knjiga, stvarno previse opterecuju djecu.. tesko da dijete od 30-ak kg moze tegliti ruksak od 5 kg :-?

Sto se tice zavrsetka raspusta, ja cak mislim da bi krace trebao trajati, dugo ovo brate :roll: :D :oops:
Last edited by Sunrise00 on 28/08/2009 13:05, edited 1 time in total.
semmy

#8 Re: "Pocinje skola"..troskovi i pripremanje djeteta za skolu

Post by semmy »

hakazvaka wrote:gog, moja preporuka ti je da sto vise knjiga nabavis od nekog poznanika cije je dijete zavrsilo prvi razred upravo. samo ces radne sveske nove morati kupiti. malo je glupo dati po 10 KM na jedan udzbenik, a trebace ti ih jako puno. pored toga idu i sitni troskovi oni koji na kraju izadju isto velika zavala. uglavnom najbolje je uzeti polovno, jer ce nove ostati nove svakako samo par sedmica :D :D a iz dugova ces se vaditi ihi hi :D :D
sve zavisi za kojeg se izdavaca skola odlucila, ustvari uciteljica koja ce voditi dijete do 5 razreda..ja jos nijedne godine nisam mogla preuzeti knjige jer se nisu poklapali izdavaci...to je najveci problem jer ih ima jako puno :x :x

zar nece i ove godine dijeliti knjige za ucenike od 1 - 4 razreda kao prosle godine????
ladyblue18

#9 Re: "Pocinje skola"..troskovi i pripremanje djeteta za skolu

Post by ladyblue18 »

hakazvaka wrote:gog, moja preporuka ti je da sto vise knjiga nabavis od nekog poznanika cije je dijete zavrsilo prvi razred upravo. samo ces radne sveske nove morati kupiti. malo je glupo dati po 10 KM na jedan udzbenik, a trebace ti ih jako puno. pored toga idu i sitni troskovi oni koji na kraju izadju isto velika zavala. uglavnom najbolje je uzeti polovno, jer ce nove ostati nove svakako samo par sedmica :D :D a iz dugova ces se vaditi ihi hi :D :D
Upravo. :thumbup:
I ja kako sam zavrsavala koji razred uvijek sam drugima davala, a oni to fino vracali na kraju godine i znalo se po nekolko godina sluziti njima razne djece. :mrgreen:
U srednjoj sam sve davala komsinici, vrata do vrata smo, isle smo u istu skolu, godinu starija od nje, pa ona kad zavrsi vrati, pa se sad brat njima koristi(o) i sve tako.

Svaka marka koja se ustedi je :thumbup:

Ali najgore je sto svake godine izvoljevaju nove gluposti, pa npr. knjiga koja se koristila prosle godine vise ne vazi, vec mora ovogodisnje izdanje...
Kazem ja, samo gledaju kako da te dovedu do prosjackog stapa. :|
semmy

#10 Re: "Pocinje skola"..troskovi i pripremanje djeteta za skolu

Post by semmy »

Sunrise00 wrote:Knjige je najbolje uzeti polovne, od nekoga ko je zavrsio, ili kod onih cika na Drveniji :oops: sto se tice osnovne skole i knjiga, stvarno previse opterecuju djecu.. tesko da dijete od 30-ak kg moze tegliti ruksak od 5 kg :-?

Sto se tice zavrsetka raspusta, ja cak mislim da bi krace trebao trajati, dugo ovo brate :roll: :D :oops:
nije dugo...pogotovo za roditelje koji imaju 2 ili 3-je djece...bar nemoram razmisljati o zadaci, jel uradio, jel naucio...moze se bezbrizno igrati a ja imatu jednu brigu manje :D
Sunrise00

#11 Re: "Pocinje skola"..troskovi i pripremanje djeteta za skolu

Post by Sunrise00 »

semmy wrote:
Sunrise00 wrote:Knjige je najbolje uzeti polovne, od nekoga ko je zavrsio, ili kod onih cika na Drveniji :oops: sto se tice osnovne skole i knjiga, stvarno previse opterecuju djecu.. tesko da dijete od 30-ak kg moze tegliti ruksak od 5 kg :-?

nije dugo...pogotovo za roditelje koji imaju 2 ili 3-je djece...bar nemoram razmisljati o zadaci, jel uradio, jel naucio...moze se bezbrizno igrati a ja imatu jednu brigu manje :D
joj znam :D meni i sad tako, te ranije lezi, te uci, pa se nasekiraju ako je neki problem :roll: jos dok su mala djeca, valja im stvarati radne navike :D
Last edited by Sunrise00 on 28/08/2009 13:12, edited 1 time in total.
hakazvaka

#12 Re: "Pocinje skola"..troskovi i pripremanje djeteta za skolu

Post by hakazvaka »

raspust je definitivno prekratak. svaki :-D :-D
x0z0y0

#13 Re: "Pocinje skola"..troskovi i pripremanje djeteta za skolu

Post by x0z0y0 »

Hrvati to jako lijepo pokusavaju rijesiti
..da se vrati sistem kao prije rata...kada je 1 knjiga mogla biti koristena vise godina pa se i mogla prenijeti s djeteta na dijete..
Hrvati koliko sam citala predlazu da se svaka knjiga odobri na 4 godine...sto je i logicno jer nauka napreduje...onaj stari sistem je bio los bas po tom pitanju..jer smo i moja mama i ja ucili haman iz istih knjiga :-)
ljudi pokusavaju zaustaviti sav taj monopol izdavackih kuca...gdje za 1 predmet ministarstvo odobri 10 knjiga a nastavnik odabere...pa tako u svakoj skoli razlicita knjiga...i onda to prenosenje knjiga s generacije na generaciju pada u vodu
takodjer i stalna nova dopunjena izdanja zbog 5 razlicitih recenica..

ugl.
mogu misliti troskova..
jos kad pogledam i sad ovu ponudu.....roze sveskice po 10KM....lijepe su sto jes jes...al skupo...a hajde ti djevojcici koja krece u pjvi razred :) objasni da je to skupo i da te Barby sveskice nisu nista bolje od drugih puno puno jeftinijih
stvarno vam se divim
meni bi se scre slamalo da ne mogu djetetu kad me pogleda treptavim okicama reci - ne moze...

takodjer citala sam da opcina stari grad daje neku pomoc roditeljima
da li postoji slicno u drugim opcinama..?
HAVANA

#14 Re: "Pocinje skola"..troskovi i pripremanje djeteta za skolu

Post by HAVANA »

Juče tri stoje odoše a nisam ni počeo.
Dva školarca (6 i 1 razred) :-D
Nego ,zna li ko gdje ima lijepih pisačih stolova za djecu,stolica,djidja-midja za dječiju sobu...??? :?
teAMICA

#15 Re: "Pocinje skola"..troskovi i pripremanje djeteta za skolu

Post by teAMICA »

HAVANA wrote:Juče tri stoje odoše a nisam ni počeo.
Nego ,zna li ko gdje ima lijepih pisačih stolova za djecu,stolica,djidja-midja za dječiju sobu...??? :?
ene ti u BBI, sobice ko bonbonice... cijena - sitnica :D
semmy

#16 Re: "Pocinje skola"..troskovi i pripremanje djeteta za skolu

Post by semmy »

jesi gledao u standardu top meblo ili kako se vec sad zove na stupu...ima i u sabix-u lijepih a nisu papreni..

ja moram i novu opremu za karate kupiti, ova sto imamo mala, a najniza cijena kimona 120km, rukavice 65km, stitnici 120km ovo su cijene od prosle godine, nadam se da nisu ove poskupili inace cu da dignem jos jednu karticu :D
melbaa

#17 Re: "Pocinje skola"..troskovi i pripremanje djeteta za skolu

Post by melbaa »

zavisi sta ti je lijepo :P
saga

#18 Re: "Pocinje skola"..troskovi i pripremanje djeteta za skolu

Post by saga »

uh, imal šta gore od kupovanja knjiga... mene sad ova tema podjseti da sam neki dan nasla neke udžbenike iz srednje škole koje nisam ni znala da imam... i koji mi definitivno ne trebaju...
pa ću sad napisati koji su to, pa ako kome treba, izvol'te

Francuski jezik, 3 razred, autor Vlado Sučić
Psihologija, 3 razred, autor Refik Ćatić
Čitanka, 2 razred, Zdenko Lešić
Čitanka, 3, Vedad Spahić i Mirsad Kunić
Naš jezik, 3, Senija Midžić
Latinski jezik, 1-2, Osman Arnautović
HAVANA

#19 Re: "Pocinje skola"..troskovi i pripremanje djeteta za skolu

Post by HAVANA »

teAMICA wrote:
ene ti u BBI, sobice ko bonbonice... cijena - sitnica :D

Traži,traži pa ćeš naći. :D
Sve isto kao u BBI a jeftinije + još 10% popusta za keš.

Intelios doo Džemala Bijedića(kod grasa)
zelenashica

#20 Re: "Pocinje skola"..troskovi i pripremanje djeteta za skolu

Post by zelenashica »

Eh i ja napokon dočekala da spremim školarca u prvi razred :-D .....sve smo spremile,malo smo se napatile oko ruksaka.....mala zapela za neke nindže kornjače :roll: :lol: jedva je obrlatih da uzme nešto manje nalik dječacima :D
Pisaći sot i stolica je još poslije ljtnog spremanja pronašao svoje mjesto :-D .....

Ponedjeljak u 9h,...... :-) iskreno nije mi baš nešto bilo problem udar na budžet,ali psiho-udar na mene kao mamu itekako jeste.....nekako još nisam svjesna da sam tooooooliko ostarila :D :lol: ...i sinoć isprobavamo ruksak prepun stvari i pribora za školu,obrišem pokoju suzu :sad: ono baš radosnicu......jednostavno nije lako.....

Eto mi spremne čekamo prvo školsko zvono...... :bih:
Sunrise00

#21 Re: "Pocinje skola"..troskovi i pripremanje djeteta za skolu

Post by Sunrise00 »

zelenashica wrote:Eh i ja napokon dočekala da spremim školarca u prvi razred :-D .....sve smo spremile,malo smo se napatile oko ruksaka.....mala zapela za neke nindže kornjače :roll: :lol: jedva je obrlatih da uzme nešto manje nalik dječacima :D
Pisaći sot i stolica je još poslije ljtnog spremanja pronašao svoje mjesto :-D .....

Ponedjeljak u 9h,...... :-) iskreno nije mi baš nešto bilo problem udar na budžet,ali psiho-udar na mene kao mamu itekako jeste.....nekako još nisam svjesna da sam tooooooliko ostarila :D :lol: ...i sinoć isprobavamo ruksak prepun stvari i pribora za školu,obrišem pokoju suzu :sad: ono baš radosnicu......jednostavno nije lako.....

sretno maleckoj, a i tebi :) :kiss: :D
HAVANA

#22 Re: "Pocinje skola"..troskovi i pripremanje djeteta za skolu

Post by HAVANA »

zelenashica wrote:Eh i ja napokon dočekala da spremim školarca u prvi razred :-D .....sve smo spremile,malo smo se napatile oko ruksaka.....mala zapela za neke nindže kornjače :roll: :lol: jedva je obrlatih da uzme nešto manje nalik dječacima :D

Kako to? :?
Ja još mlad a moja ide u 6 razred. :D :skoljka:
Irm@

#23 Re: "Pocinje skola"..troskovi i pripremanje djeteta za skolu

Post by Irm@ »

:) divno :)
valjda imas crni fond za skolovanje jer jer 17 godina skolovanja ako ne i vishe nije sala :-D :D
ja sad znam da mamu uopce nisam stedila kad sam isla u skolu..a u biti ona meni nikad nije ni znala reci nema ili ne moze.. tako da sam uvijek kupovala nove knjige i lijepi pribor za curice i to..
a danas joj kazem kako knjige za fax kostaju toliko i toliko (a ustvari cijena bude manja) ali studentu nikad dosta :lol: :oops: :-D a nije ni ona luda zna ona to..ali pravi se luda sta ce :)
ladyblue18

#24 Re: "Pocinje skola"..troskovi i pripremanje djeteta za skolu

Post by ladyblue18 »

Ah nek je sretno. :-D velika stvar :-D
melbaa

#25 Re: "Pocinje skola"..troskovi i pripremanje djeteta za skolu

Post by melbaa »

ostarila velis.... cekaj da dodje do osmog ili privog srednje ;-)
Post Reply