Zivi bili pa vidjeli.....
- JBT
#1 Zivi bili pa vidjeli.....
Otvaranje Trebinja
Kad uskoro i stvarno preuzmu vlast, pobjednici proteklih izbora naci ce se u tijesnoj kozi. Sto su slavili - slavili. Niko od njih nece moci vladati sam, a to je vec dovoljan razlog za brigu. Najtezi teret visice o vratu Milorada Dodika. Od robusnog lidera SNSD ocekuje se najvise, kako medju njegovim biracima, tako i u dijelu sire javnosti. Nije moj favorit, jer ga svako pominjanje Sarajeva kao politickog centra Bosne i Hercegovine cini mrzovoljnim. Ali, bolje i s njim nego bez njega. U svakom slucaju, Dodiku pripada zasluga sto je monotonija izborne utrke - nije bilo mrtvih i ranjenih - ipak okoncana vatrometom. Pobjeda njegovih socijaldemokrata u Trebinju bilo je jedino iznenadjenje dostojno aplauza. Bastilja zivopisnog Bozidara Vucurevica, pod kodnim nazivom “kamiondzija, guslar i pjesnik”, pala je nakon cetrnaest godina njegove vladavine. Slavlje je, kao sto je poznato, odrzano u hotelu Leotar, jedinom mjestu u Trebinju rezervisanom za zvanicne feste i tradicionalnom sastajalistu lokalnih politicara, privrednika, fudbalera istoimenog kluba, novinara i kurava. Nazdravljajuci svojim partijskim drugovima i koalicionim partnerima iz Pokreta za Trebinje, novi trebinjski nacelnik dr. Dobroslav Cuk uputio je poruku urbi et orbi da je Trebinje najzad “vratilo svoju dusu”, te da ce se grad “odmah otvoriti prema svima”. Cukov partijski sef je nekoliko dana kasnije pojasnio da je rijec o otvaranju prema Dubrovniku. A i sta bi drugo bilo. Trebinje se nema sta otvarati prema Bileci i Gacku, kamenjaru iz kojeg je Karadzic regrutovao gomile cetnika. Ta cesta je ionako uvijek bila otvorena, posebno u vrijeme kad je pomenuta fukara isla u opsadu Dubrovnika i pljacku ravnih i bogatih Konavala. Udaljeno svega 25 kilometara od jednog od najljepsih gradova na svijetu, Trebinje je prije rata bilo neka vrsta njegovog predgradja. Dubrovacke plaze su bile pune Trebinjaca, a iz Dubrovnika su tokom sezone u Trebinje svakodnevno stizali autobusi puni stranih turista. Padala je lijepa para. Stranci nisu dolazili da slusaju umotvorine i poeziju Bozidara Vucurevica, buduceg gradonacelnika, vec da vide cuvenu Begovu kucu, u cijoj su kaldrmisanoj avliji uzivali u orijentalnim jelima i picu, Arslanagica most i staru carsiju sa dzamijom. Nastavak price je poznat. Na pitanje zasto se bombarduje Dubrovnik, guslar Bozidar odgovara kako ce oni - Srbi i Crnogorci - “izgraditi jos stariji i ljepsi grad”. Cetnici pale Begovu kucu i ruse staru trebinjsku dzamiju, a trebinjske Bosnjake, njih vise od tri hiljade, istjeruju iz grada i pokazuju pravac kojim ce zauvijek otici. Danasnji izborni pobjednici, koji se sada predstavljaju kao urbani dio Trebinja, sutjeli su kao zaliveni. Nije cudno sto je, poslije svega, Ivanica i danas najtvrdji granicni prelaz izmedju Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Policajci s obje strane prelaza treniraju strogocu na putnicima, jedinim zrtvama hladnog pogranicnog rata. Znam da u Dubrovniku ima onih koji bi izmedju tog grada i Trebinja najradje podigli Kineski zid. Medju njima je i jedan zupnik, koji je prije nekoliko godina predvodio nekoliko stotina svojih pristalica, hodocasteci na Ivanicu sa zahtjevom vlastima da se taj granicni prelaz zazida. Srecom, tradicionalno pragmaticni Dubrovcani nisu ga poslusali, pa Dodik i njegov trebinjski nacelnik nisu bez sansi da Trebinje “otvore prema Dubrovniku”. Medjutim, upravo je ovo primjer kako sa predizbornim obecanjima valja biti oprezan. Bojim se, naime, da ovdje postoji sustinski nesporazum. Trebinje nije srednjovjekovna tvrdjava cije ce kapije od sada biti sirom otvorene, pa neka u nju dolazi ko hoce i iz nje ide kud hoce. Grad na Trebisnjici, godinama mentalno unakazavan, tek treba da zasluzi da se Dubrovnik otvori prema njemu. Dodik i Cuk su u zabludi ako misle da moze i drugacije. Trebinje ne moze vratiti svoju dusu. Bez Bosnjaka koji su iz njega protjerani ono vise nikada nece biti isti grad. Nije jedini kojeg je protekli rat toliko promijenio da je samo okolni pejzaz ostao isti. Ali, mogu bar ostati tragovi njihovog postojanja. Dzamija se obnavlja. Sto se tice Begove kuce, mjesto na kome je nekada stajala i dalje sluzi kao parkiraliste. Kad novi nacelnik osigura sredstva i naredi njenu obnovu, ja cu vjerovati da je na minulim izborima “pobijedio urbani dio Trebinja”. U protivnom, ni strani turisti nece imati razloga da hrle u to mjesto. Sta bi tamo imali vidjeti?
Gojko BERIC
Copyright © 1999-2000 OSLOBODJENJE Sarajevo
Kad uskoro i stvarno preuzmu vlast, pobjednici proteklih izbora naci ce se u tijesnoj kozi. Sto su slavili - slavili. Niko od njih nece moci vladati sam, a to je vec dovoljan razlog za brigu. Najtezi teret visice o vratu Milorada Dodika. Od robusnog lidera SNSD ocekuje se najvise, kako medju njegovim biracima, tako i u dijelu sire javnosti. Nije moj favorit, jer ga svako pominjanje Sarajeva kao politickog centra Bosne i Hercegovine cini mrzovoljnim. Ali, bolje i s njim nego bez njega. U svakom slucaju, Dodiku pripada zasluga sto je monotonija izborne utrke - nije bilo mrtvih i ranjenih - ipak okoncana vatrometom. Pobjeda njegovih socijaldemokrata u Trebinju bilo je jedino iznenadjenje dostojno aplauza. Bastilja zivopisnog Bozidara Vucurevica, pod kodnim nazivom “kamiondzija, guslar i pjesnik”, pala je nakon cetrnaest godina njegove vladavine. Slavlje je, kao sto je poznato, odrzano u hotelu Leotar, jedinom mjestu u Trebinju rezervisanom za zvanicne feste i tradicionalnom sastajalistu lokalnih politicara, privrednika, fudbalera istoimenog kluba, novinara i kurava. Nazdravljajuci svojim partijskim drugovima i koalicionim partnerima iz Pokreta za Trebinje, novi trebinjski nacelnik dr. Dobroslav Cuk uputio je poruku urbi et orbi da je Trebinje najzad “vratilo svoju dusu”, te da ce se grad “odmah otvoriti prema svima”. Cukov partijski sef je nekoliko dana kasnije pojasnio da je rijec o otvaranju prema Dubrovniku. A i sta bi drugo bilo. Trebinje se nema sta otvarati prema Bileci i Gacku, kamenjaru iz kojeg je Karadzic regrutovao gomile cetnika. Ta cesta je ionako uvijek bila otvorena, posebno u vrijeme kad je pomenuta fukara isla u opsadu Dubrovnika i pljacku ravnih i bogatih Konavala. Udaljeno svega 25 kilometara od jednog od najljepsih gradova na svijetu, Trebinje je prije rata bilo neka vrsta njegovog predgradja. Dubrovacke plaze su bile pune Trebinjaca, a iz Dubrovnika su tokom sezone u Trebinje svakodnevno stizali autobusi puni stranih turista. Padala je lijepa para. Stranci nisu dolazili da slusaju umotvorine i poeziju Bozidara Vucurevica, buduceg gradonacelnika, vec da vide cuvenu Begovu kucu, u cijoj su kaldrmisanoj avliji uzivali u orijentalnim jelima i picu, Arslanagica most i staru carsiju sa dzamijom. Nastavak price je poznat. Na pitanje zasto se bombarduje Dubrovnik, guslar Bozidar odgovara kako ce oni - Srbi i Crnogorci - “izgraditi jos stariji i ljepsi grad”. Cetnici pale Begovu kucu i ruse staru trebinjsku dzamiju, a trebinjske Bosnjake, njih vise od tri hiljade, istjeruju iz grada i pokazuju pravac kojim ce zauvijek otici. Danasnji izborni pobjednici, koji se sada predstavljaju kao urbani dio Trebinja, sutjeli su kao zaliveni. Nije cudno sto je, poslije svega, Ivanica i danas najtvrdji granicni prelaz izmedju Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Policajci s obje strane prelaza treniraju strogocu na putnicima, jedinim zrtvama hladnog pogranicnog rata. Znam da u Dubrovniku ima onih koji bi izmedju tog grada i Trebinja najradje podigli Kineski zid. Medju njima je i jedan zupnik, koji je prije nekoliko godina predvodio nekoliko stotina svojih pristalica, hodocasteci na Ivanicu sa zahtjevom vlastima da se taj granicni prelaz zazida. Srecom, tradicionalno pragmaticni Dubrovcani nisu ga poslusali, pa Dodik i njegov trebinjski nacelnik nisu bez sansi da Trebinje “otvore prema Dubrovniku”. Medjutim, upravo je ovo primjer kako sa predizbornim obecanjima valja biti oprezan. Bojim se, naime, da ovdje postoji sustinski nesporazum. Trebinje nije srednjovjekovna tvrdjava cije ce kapije od sada biti sirom otvorene, pa neka u nju dolazi ko hoce i iz nje ide kud hoce. Grad na Trebisnjici, godinama mentalno unakazavan, tek treba da zasluzi da se Dubrovnik otvori prema njemu. Dodik i Cuk su u zabludi ako misle da moze i drugacije. Trebinje ne moze vratiti svoju dusu. Bez Bosnjaka koji su iz njega protjerani ono vise nikada nece biti isti grad. Nije jedini kojeg je protekli rat toliko promijenio da je samo okolni pejzaz ostao isti. Ali, mogu bar ostati tragovi njihovog postojanja. Dzamija se obnavlja. Sto se tice Begove kuce, mjesto na kome je nekada stajala i dalje sluzi kao parkiraliste. Kad novi nacelnik osigura sredstva i naredi njenu obnovu, ja cu vjerovati da je na minulim izborima “pobijedio urbani dio Trebinja”. U protivnom, ni strani turisti nece imati razloga da hrle u to mjesto. Sta bi tamo imali vidjeti?
Gojko BERIC
Copyright © 1999-2000 OSLOBODJENJE Sarajevo
-
Prenj
Bosmene, kada jednog dana neko od Avazovih 'politickih komentatora'bosmen wrote:Dobar tekst,
još da nije iz oslobodjenja jjjoooooooooooooojjjj!!!!!
Sve do tada ce Gojko Beric i Hamza Baksic ostati jedine svijetle tacke u tami dnevnog BH novinarstva. 
Last edited by Prenj on 28/10/2004 16:00, edited 2 times in total.
-
Zenga
Vama Hrvatima ko kog da je pobedio bilo Dodik, Ivanic ili Bozidar (kamiondzija) on je i dalje cetnik i zlocinac, to je kod vas uobicajeno i za one koji su rodjeni 95 god. svi su oni po vama zlocinci i cetnici..Zasto????? Ljudi koji su pobedili na izborima u Trebinju pokusavaju da poprave stvar koju je zabrljao kamiondzija, medjutim niko vama nije dobar jel' po onoj "samo mrtav Srbin je dobar Srbin'. Sta si hteo da kazes u tom prepisanom tekstu?????? Mozda je najbolje da vi Hrvati vladate i Trbinjem i celom Bosnom i cak i Srbijom. E, onda bi pravda bila zadovoljena. Da li to mozda hoces????
-
Prenj
Zenga,Zenga wrote:Vama Hrvatima ko kog da je pobedio bilo Dodik, Ivanic ili Bozidar (kamiondzija) on je i dalje cetnik i zlocinac, to je kod vas uobicajeno i za one koji su rodjeni 95 god. svi su oni po vama zlocinci i cetnici..Zasto????? Ljudi koji su pobedili na izborima u Trebinju pokusavaju da poprave stvar koju je zabrljao kamiondzija, medjutim niko vama nije dobar jel' po onoj "samo mrtav Srbin je dobar Srbin'. Sta si hteo da kazes u tom prepisanom tekstu?????? Mozda je najbolje da vi Hrvati vladate i Trbinjem i celom Bosnom i cak i Srbijom. E, onda bi pravda bila zadovoljena. Da li to mozda hoces????
za tvoju informaciju, ako je to uopste bitno, Gojko Beric nije Hrvat.
- Fair Life
A nije ni Milorad Dodik.Prenj wrote:Zenga,Zenga wrote:Vama Hrvatima ko kog da je pobedio bilo Dodik, Ivanic ili Bozidar (kamiondzija) on je i dalje cetnik i zlocinac, to je kod vas uobicajeno i za one koji su rodjeni 95 god. svi su oni po vama zlocinci i cetnici..Zasto????? Ljudi koji su pobedili na izborima u Trebinju pokusavaju da poprave stvar koju je zabrljao kamiondzija, medjutim niko vama nije dobar jel' po onoj "samo mrtav Srbin je dobar Srbin'. Sta si hteo da kazes u tom prepisanom tekstu?????? Mozda je najbolje da vi Hrvati vladate i Trbinjem i celom Bosnom i cak i Srbijom. E, onda bi pravda bila zadovoljena. Da li to mozda hoces????
za tvoju informaciju, ako je to uopste bitno, Gojko Beric nije Hrvat.
- Fair Life
Hehehee... On je Brankovic !Zenga wrote:Verovato taj Gojko Beric je pripadnik plemena Tibu ako nije Hrvat. Da li je Hrvat ili ne ko ga jebe vidi se da je bitanga...
________
PS__Zenga oprosti, imam jedno konkretno pitanje za tebe. Nije zajebancija. Palo mi je prije neki dan na pamet, ali sam jednostavno zaboravio da te pitam. Ako zelis i hoces - odgovori, ako ne - nista.
Da li si se bavio radioamaterizmom i javljao se pod imenom "Zenga" negdje pocetkom 1994. godine ?
Hvala ti na odgovoru ma kakav on bio.
-
rumenko
Zenga nasao sam jedan dio recenice koji bih mozda sa oprezom mogao nazvati pozitivnim a to je : "i moja je drzava BiH kao i vasa"
Lijepo je cuti da ne kazes da je RS tvoja nego BiH ,ali sve ostalo je tekst koji je tipican za 99,9% srba zadnjih 15 godina.
Vasa se prica sada svodi na: "mir mir mir niko nije kriv",
"desio nam se rat",
"svi smo isto krivi"
"zaboravimo proslost"...moze al u mom qrcu
Sada pricate tako jer su se vasi snovi o velikoj srbiji rezletili u milion komadica.
Kosovo je drzava za sebe vec sada a pitanje je dana kada ce to zvanicno postati.
Madjari vam se setaju u crnim uniformama po vojvodini.I to ce vam uzeti.
Ovo sto zovete RS ce vremenom biti dio jedinstvene BiH koliko god se vi kofrcili.
Na kraju ostade malo vise od nekadasnjeg Beogradskog pasaluka a i to su vam Turci ostavili u naslijedje.
Ti mozda nisi nikoga:ubio/silovao/maltretirao/mucio/zatvarao itd sto je veliki broj tvojih sunarodnjaka radio,ali to vas ne opravdava od cinjenice da su srbi ISPLANIRALI,PRIPREMILI i IZVRSILI agresiju na BiH i pri tome ubili 200.000 ljudi,zena ,djece,masovna silovanja,granatiranja civila,konc logori itd...
Koliko ste to vi srbi uhvatili i u Hag isporucili ratnih zlocinaca?
I ovo sto pitas:"Da li treba do kraja zivota ja da strecam zbog toga?????
Mogu ti samo reci: Da imas 5 zivota malo je!!!!!
Lijepo je cuti da ne kazes da je RS tvoja nego BiH ,ali sve ostalo je tekst koji je tipican za 99,9% srba zadnjih 15 godina.
Vasa se prica sada svodi na: "mir mir mir niko nije kriv",
"desio nam se rat",
"svi smo isto krivi"
"zaboravimo proslost"...moze al u mom qrcu
Sada pricate tako jer su se vasi snovi o velikoj srbiji rezletili u milion komadica.
Kosovo je drzava za sebe vec sada a pitanje je dana kada ce to zvanicno postati.
Ovo sto zovete RS ce vremenom biti dio jedinstvene BiH koliko god se vi kofrcili.
Na kraju ostade malo vise od nekadasnjeg Beogradskog pasaluka a i to su vam Turci ostavili u naslijedje.
Ti mozda nisi nikoga:ubio/silovao/maltretirao/mucio/zatvarao itd sto je veliki broj tvojih sunarodnjaka radio,ali to vas ne opravdava od cinjenice da su srbi ISPLANIRALI,PRIPREMILI i IZVRSILI agresiju na BiH i pri tome ubili 200.000 ljudi,zena ,djece,masovna silovanja,granatiranja civila,konc logori itd...
Koliko ste to vi srbi uhvatili i u Hag isporucili ratnih zlocinaca?
I ovo sto pitas:"Da li treba do kraja zivota ja da strecam zbog toga?????
Mogu ti samo reci: Da imas 5 zivota malo je!!!!!
-
Prenj
Zenga wrote:Vama Hrvatima ko kog da je pobedio bilo Dodik, Ivanic ili Bozidar (kamiondzija) on je i dalje cetnik i zlocinac, to je kod vas uobicajeno i za one koji su rodjeni 95 god. svi su oni po vama zlocinci i cetnici..Zasto????? Ljudi koji su pobedili na izborima u Trebinju pokusavaju da poprave stvar koju je zabrljao kamiondzija, medjutim niko vama nije dobar jel' po onoj "samo mrtav Srbin je dobar Srbin'. Sta si hteo da kazes u tom prepisanom tekstu?????? Mozda je najbolje da vi Hrvati vladate i Trbinjem i celom Bosnom i cak i Srbijom. E, onda bi pravda bila zadovoljena. Da li to mozda hoces????
Nekako se sve teme na isti nacin zavrserumenko wrote:Sada pricate tako jer su se vasi snovi o velikoj srbiji rezletili u milion komadica.
-
Prenj
Da li bi mozda umjesto plitkoumne etikete ("janjicar") mogao malo polemisati sa stavovima iznesenim u tekstu?magnifico wrote:pa normalno kad je sam tekst naseg vrlog janjicara gojka, tako postavljen
Nije valjda da je cijeli tekst pogresan, a i ako jeste ospori ga cinjenicama ako mozes.
Zbog toga forum i postoji.
-
Beautiful mind
#18 Zivi bili pa vidjeli...
Mora li se svaki Srbin koji dode na ovaj forum posmatrati kao cetnik sad pristigao sa ratista.Ohladite malo,i gledajte na pozitivne stvari.Eto meni je bas lijepo bilo procitati da ovaj covjek pise na BiH kao svoju domovinu. 
-
Prenj
#20 Re: Zivi bili pa vidjeli...
Podrzano.Beautiful mind wrote:Mora li se svaki Srbin koji dode na ovaj forum posmatrati kao cetnik sad pristigao sa ratista.Ohladite malo,i gledajte na pozitivne stvari.Eto meni je bas lijepo bilo procitati da ovaj covjek pise na BiH kao svoju domovinu.
Ucesnicima foruma generalno nedostaje forumaske kulture.
Ovako, cim neko drugacije misli, kamen umjesto misli se poteze.
-
Pravda30
- Vodenjak
U principu kuzim sta hoces da kazes Zenga!Zenga wrote:Verovato taj Gojko Beric je pripadnik plemena Tibu ako nije Hrvat. Da li je Hrvat ili ne ko ga jebe vidi se da je bitanga, nego to i nije toliko bitno ja sam pitao ZASTO??????? Zasto optuzivati nekog ko jos nije ni poceo da bilo sta radi samo nagovestava svoje poteze i to pozitivno, a ta bitanga odmah optuzuje...Gde ste bili itd.....Boli me dupe ko je rusio i Dubrovnik i druge gradove, taj ko je rusio on je sada u Hagu i svi koji su ucestovali... Da li treba do kraja zivota ja da strecam zbog toga????? Jebes i toleranciju i drzavu kada svi nekog optuzuju za nesto. Svi koji su ucestovali, naredili, postrekivali ili nisu sprecili zlocin krivi su i njihove krivice se dokazuju u Hagu. Prema tome uopste me ne interesuje za Dubrovnik, ma i za moju majku rodjenu, sve sto se dogodilo mene ne zanima i nikoga se ne stidim. Ponajmanje sta neki misle o Srbima i kako nas neko gleda i moja je drzava BiH kao i vasa. Odjebite provokatori i ratni huskaci i kvazi mudzahedini....Fuck of!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ali de probaj da skontas koliko zla su nanijeli cetnici i ostali koji su ih na ovaj ili onaj nacin podrzali jednom casnom Srbinu poput Gojka Berica koji mora da trpi i NJIH ali i one koji se izivljavaju na bilo kome ko je ikad u zivotu samo sreo nekog Srbina? Covjeku koji je cijeli rat proveo u Sarajevu, koji je svim svojim bicem pokazao koliki je covjek, koliki je Bosanac i patriota, sada svaki smokljo moze da pljuje po sred lica i ku*ci se svojim bosanstvom ili bosnjastvom!
Blago receno - jadno i bijedno!
Malo, jako je malo bilo i ima ljudi medju Srbima, ljudi poput Gojka Berica, koji je jasno i glasno dao do znanja na cijoj je strani i koji je svojim ubojitim perom razotkrivao cijelom svijetu, ali ponajvise Srbima! - svu laz i sve prljave radnje koje su Karadzic i njegovi sljedbenici plasirali u svojoj "borbi za srpski narod"!
Imajmo barem malo postovanja prema ljudima - BOSANCIMA koji su se borili onim oruzjem koje je u njihovim rukama bilo najubojitije za ovu zemlju u koju se mnogi ovdje (kao!) zalazu!
Ponekad se zaista pitam odakle ti i takvi ljudi crpe svoju snagu da bi ostali i oPstali u svojoj borbi.
Jedini odgovor koji mi se namece je njihovo cisto srce, zdrav razum, jasne ideje i... dzepovi u kojima ne zveckaju orasi!
- Vodenjak
#25 Re: Zivi bili pa vidjeli...
Ima nas jos koji isto misle...Prenj wrote:Podrzano.Beautiful mind wrote:Mora li se svaki Srbin koji dode na ovaj forum posmatrati kao cetnik sad pristigao sa ratista.Ohladite malo,i gledajte na pozitivne stvari.Eto meni je bas lijepo bilo procitati da ovaj covjek pise na BiH kao svoju domovinu.
Ucesnicima foruma generalno nedostaje forumaske kulture.
Ovako, cim neko drugacije misli, kamen umjesto misli se poteze.
Samo da se zna, ako nesto znaci...