konkurs za posao - pojasnjenje
Moderator: anex
- The Nightwatchman
#1 konkurs za posao - pojasnjenje
ljudi, dajte mi recite sta se sve moze prihvatiti kao "dokaz o radnom iskustvu u struci"
mogu li kopirati i ovjeriti sadasnji ugovor o radu sa trenutnim poslodavcem ili da kopiram radnu knjizicu, ili sta???
mogu li kopirati i ovjeriti sadasnji ugovor o radu sa trenutnim poslodavcem ili da kopiram radnu knjizicu, ili sta???
-
modesti
#2 Re: konkurs za posao - pojasnjenje
Radna knjižica u kojoj će vidjeti gdje si radio i na kom mjestu, koliko vremena.
Barem su tako meni tražili.
Barem su tako meni tražili.
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#3 Re: konkurs za posao - pojasnjenje
Ja bih na tvom mjestu otišao do Zavoda za socijalno osiguranje da mi daju izvod o uplaćenim doprinosima za taj određeni period koliko već radiš kod dotičnog poslodavca.
Valjda je to dovoljan dokaz o radnom iskustvu u određenoj firmi...
Trebala bi i radna knjižica da bude dovoljan dokaz, nije valjda toliko naopako...
Trebala bi i radna knjižica da bude dovoljan dokaz, nije valjda toliko naopako...
- The Nightwatchman
#4 Re: konkurs za posao - pojasnjenje
jeste, ali fazon je u tome da oni traze dokaz o radnom iskustvu u struci, a kopija radne knjizice dokazuje da sam radio u odredjenoj firmi, ali sam mogao biti i portir i direktorRomeo 80 wrote:Ja bih na tvom mjestu otišao do Zavoda za socijalno osiguranje da mi daju izvod o uplaćenim doprinosima za taj određeni period koliko već radiš kod dotičnog poslodavca.
- Loulou
#5 Re: konkurs za posao - pojasnjenje
Zar ti nije u ugovoru precizirano na koju si poziciju primljen i, eventualno, dodatak ugovoru - opis posla?The Nightwatchman wrote: jeste, ali fazon je u tome da oni traze dokaz o radnom iskustvu u struci, a kopija radne knjizice dokazuje da sam radio u odredjenoj firmi, ali sam mogao biti i portir i direktor
- The Nightwatchman
#6 Re: konkurs za posao - pojasnjenje
naravno da jest, ali tu je jedan mali problem - zasto bi moj novi poslodavac znao uslove ugovora o radu sa prethodnim poslodavcem?Loulou wrote:Zar ti nije u ugovoru precizirano na koju si poziciju primljen i, eventualno, dodatak ugovoru - opis posla?The Nightwatchman wrote: jeste, ali fazon je u tome da oni traze dokaz o radnom iskustvu u struci, a kopija radne knjizice dokazuje da sam radio u odredjenoj firmi, ali sam mogao biti i portir i direktor
- Loulou
#7 Re: konkurs za posao - pojasnjenje
Hmm...naravno...The Nightwatchman wrote:naravno da jest, ali tu je jedan mali problem - zasto bi moj novi poslodavac znao uslove ugovora o radu sa prethodnim poslodavcem?Loulou wrote:Zar ti nije u ugovoru precizirano na koju si poziciju primljen i, eventualno, dodatak ugovoru - opis posla?The Nightwatchman wrote: jeste, ali fazon je u tome da oni traze dokaz o radnom iskustvu u struci, a kopija radne knjizice dokazuje da sam radio u odredjenoj firmi, ali sam mogao biti i portir i direktor
A, postoji li mogućnost od bivšeg poslodavca (firme) dobiješ potvrdu o tome na kojim si poslovima radio i koji period?
-
modesti
#8 Re: konkurs za posao - pojasnjenje
Zar u radnoj knjižici ne piše i šifra tvog zanimanja?
- The Nightwatchman
#9 Re: konkurs za posao - pojasnjenje
hmm, nisam to primjetio....modesti wrote:Zar u radnoj knjižici ne piše i šifra tvog zanimanja?
-
MrSini
#10 Re: konkurs za posao - pojasnjenje
Kopija prijave osiguranja iz firme u kojoj radiš. Na toj prijavi piše na kojem si radnom mjestu. 
- The Nightwatchman
#11 Re: konkurs za posao - pojasnjenje
moze li se ta kopija uzeti direktno u PIO/MIO? pretpostavljam da moze... ali nisam siguran....MrSini wrote:Kopija prijave osiguranja iz firme u kojoj radiš. Na toj prijavi piše na kojem si radnom mjestu.
zna li mozda neko?
- sposa0408
#12 Re: konkurs za posao - pojasnjenje
Kopiju M-2 obrazca uzmes od svog poslodavca, na tom obrazcu stoji sifra zanimanja, kao i strucna sprema. Problem bi jedino mogao biti ako si radio na razlicitim radnim mjestima u istoj firmi, a upisano ti je ono koje si radio u momentu stupanja u radni odnos.The Nightwatchman wrote:moze li se ta kopija uzeti direktno u PIO/MIO? pretpostavljam da moze... ali nisam siguran....MrSini wrote:Kopija prijave osiguranja iz firme u kojoj radiš. Na toj prijavi piše na kojem si radnom mjestu.
zna li mozda neko?
Npr. poceo u administraciji, presao npr. u marketing, nisi nikad prekidao radni odnos - u M2 ti stoji sfra za administraciju.
-
Nadnaravna
#13 Re: konkurs za posao - pojasnjenje
Dokaz o radnom iskustvu mozes dobiti od PIO ili od firme u kojoj radis. Samo to dvoje se priznaje u federalnim i drzavnim institucijama. To znam sigurno jer sam to provjerila kada sam se prijavljivala na neke pozicije. Za ostale sektore ne znam, mislim da to niko drugi i ne trazi.
Najbolje ti je da nazoves firmu/instituciju gdje se zelis prijaviti za posao i pitati sta traze za dokaz o radnom iskustvu da ne bi lutao po forumu.
Najbolje ti je da nazoves firmu/instituciju gdje se zelis prijaviti za posao i pitati sta traze za dokaz o radnom iskustvu da ne bi lutao po forumu.
- The Nightwatchman
#14 Re: konkurs za posao - pojasnjenje
jel sigurno mogu u PIO-u uzeti kopiju??Nadnaravna wrote:Dokaz o radnom iskustvu mozes dobiti od PIO ili od firme u kojoj radis. Samo to dvoje se priznaje u federalnim i drzavnim institucijama. To znam sigurno jer sam to provjerila kada sam se prijavljivala na neke pozicije. Za ostale sektore ne znam, mislim da to niko drugi i ne trazi.
-
Nadnaravna
#15 Re: konkurs za posao - pojasnjenje
jel sigurno mogu u PIO-u uzeti kopiju??[/quote]
Mozes, sigurno. Ja sam je uzela iz PIO-a jer nisam htjela da moj tadasnji poslodavac sazna da trazim novi posao
Posao nisam dobila ali sam na taj nacin polozila dzabali javni ispit.
A u mnogim konkursima je i naznaceno da se dostavi potvrda od PIO-a ili iz firme (pogledaj na konkursima na http://www.ads.gov.ba)
Nemoj ni slucajno sam kopirati i ovjeravati radnu knjizicu ili ugovor o radu jer ti onda nece ni razmatrati prijavu, smatrat ce to nepotpunom aplikacijom. I meni je to bilo najlogicnije i sama sam htjela isto uraditi ali srecom sam prije toga nazvala ADS i lijepo mi sve to objasnise.
Sretno!
Mozes, sigurno. Ja sam je uzela iz PIO-a jer nisam htjela da moj tadasnji poslodavac sazna da trazim novi posao
Posao nisam dobila ali sam na taj nacin polozila dzabali javni ispit.
A u mnogim konkursima je i naznaceno da se dostavi potvrda od PIO-a ili iz firme (pogledaj na konkursima na http://www.ads.gov.ba)
Nemoj ni slucajno sam kopirati i ovjeravati radnu knjizicu ili ugovor o radu jer ti onda nece ni razmatrati prijavu, smatrat ce to nepotpunom aplikacijom. I meni je to bilo najlogicnije i sama sam htjela isto uraditi ali srecom sam prije toga nazvala ADS i lijepo mi sve to objasnise.
Sretno!
- anjusha
- Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim
#16 Re: konkurs za posao - pojasnjenje
Meni su posluzili i ugovori, pogotovo oni koje sam imala na određeno. A i vala potvrde uzete na mjestima gdje sam radila. Pitas, oni daju i eto 
- iceman ze
#17 Re: konkurs za posao - pojasnjenje
Da li se jos moze izvaditi uvjerenje o radnom stazu u PIO? Situacija je da se ne moze izvaditi kod poslodavca.
Literatura za spremanje javnog ispita ADSFBIH? Da li postoje pitanja za spremanje ispita?
Literatura za spremanje javnog ispita ADSFBIH? Da li postoje pitanja za spremanje ispita?
- muhanata
-
neki
#19 Re: konkurs za posao - pojasnjenje
20 kmkiki-miki wrote:To prvo - može,košta 10 ili 15 KM.
- illuminated
#20 Re: konkurs za posao - pojasnjenje
ja bih jednostavno uzeo ugovor sa proslim poslodavcem, crnim markerom prebrisao ono sto ne zelim da se zna...i tako im odnio (ako se ne mora puno brisati.. - vjerovatno samo par cifara)
ne kosta nista, i zavrsi se brzo...
ne kosta nista, i zavrsi se brzo...
-
filozofija
#21 Re: konkurs za posao - pojasnjenje
Najjednostavnije ti je da odes u firmu u kojoj si radio da ti izdaju slijedeci dokument:
Potvrda
Ime i Prezime
je bio uposlenik nase kompanije od Datuma do Datuma kao Naziv Radne Pozicije na slijedecim poslovima
- Opis prve djelatnosti
- Opis druge djelatnosti
- Opis trece djelatnosti
- Itd, itd, itd ...
Potpis i pecat ovlastene osobe u kompaniji.
To je to, nista ti vise ne treba. Tu ti je sve opisano i receno. Ovakav dokument ti se mora priznati, jer ga izdaje pravno lice koje postoji. Btw, obavezno da se isprinta na sluzbenom memorandumu firme!
Potvrda
Ime i Prezime
je bio uposlenik nase kompanije od Datuma do Datuma kao Naziv Radne Pozicije na slijedecim poslovima
- Opis prve djelatnosti
- Opis druge djelatnosti
- Opis trece djelatnosti
- Itd, itd, itd ...
Potpis i pecat ovlastene osobe u kompaniji.
To je to, nista ti vise ne treba. Tu ti je sve opisano i receno. Ovakav dokument ti se mora priznati, jer ga izdaje pravno lice koje postoji. Btw, obavezno da se isprinta na sluzbenom memorandumu firme!
-
begzad
#22 Re: konkurs za posao - pojasnjenje
The Nightwatchman wrote:ljudi, dajte mi recite sta se sve moze prihvatiti kao "dokaz o radnom iskustvu u struci"
Kopiraj radnu knjizicu ili uvjerenje ili potvrdu o stecenom radnom iskustvu koju ti daje poslodavac kod kojeg si radio !!
-
blesava
#23 Re: konkurs za posao - pojasnjenje
ako je u pitanju konkurs u drzavnoj sluzbi, imas zakon o drzavnim sluzbenicima gdje je sasvim jasno napisano sta se podrazumjeva pod dokazom o radnom iskustvu. Ugovor o radu to nije, jer ne dokazuje da je ugovor ikada izvrsen. Znaci iskljucivo ili potvrda poslodavca o radnom stažu, ili ovjerena kopija radne knjižice ili uvjerenje od strane Federalnog zavoda za PIO/MIO.
Ugovor ili rjesenje o zasnivanju radnog odnosa nisu dokazi za radno iskustvo.
Ugovor ili rjesenje o zasnivanju radnog odnosa nisu dokazi za radno iskustvo.
- iceman ze
#24 Re: konkurs za posao - pojasnjenje
Pitao sam iz razloga sto osoba nem mogucnosti da trazi od svog poslodavca. U drzavnim sluzbama, se obratis sa zahtjevom i nema problema. Prvonavedeni mogu izgubiti posao, samo zato sto rade kod privatnika, i to se ne smatra kao dio njihovih prava. Uglavnom, potvrda je danas izvadjena u PIO i mirna Bosna, koliko god da kosta, nema brige i sikirancije.
-
Murphy90
#25 Re: konkurs za posao - pojasnjenje
Zanima me da li se kao dokaz o radnom iskustvu može smatrati uvjerenje ili potvrda izdata od strane udruženja.