sjetivsi se medjutim kakav sladak ukus ima ketchup, moram priznati da sam otada prilicno zbunjen...moja slika svijeta je okrenuta naglavacke (:D), ne mogu da spavam i neznam sta da radim...zbog toga bih molio sve zainteresovane ljubitelje paradajza da zajednicki rijesimo ovu zagonetku, ovo sudbonosno pitanje....
Paradajz: Voce ili povrce?
Moderator: anex
- Kurt_Kombajn
#1 Paradajz: Voce ili povrce?
dolazim iz, haj'mo reci, konzervativne sredine, gdje se u kulinarstvu nema obicaj mijesati slatko sa slanim (kao npr. kod slovaka, indokineza itdisl.)...stoga sam bio iznenadjen upoznavsi odredjen broj svaba koji paradajz tretiraju kao voce (
)...sta da kazem, ja sam uvijek kont'o da je paradajz povrce, u stvari nisam ni razmisljao o tome, jer mi je bilo nepisano pravilo da se u salati uz povrce (luk, krastavac...) jede povrce, pa samim tim i paradajz...
sjetivsi se medjutim kakav sladak ukus ima ketchup, moram priznati da sam otada prilicno zbunjen...moja slika svijeta je okrenuta naglavacke (:D), ne mogu da spavam i neznam sta da radim...zbog toga bih molio sve zainteresovane ljubitelje paradajza da zajednicki rijesimo ovu zagonetku, ovo sudbonosno pitanje....
-
u_prolazu2
u ketchup se stavlja dosta secera i jos svasta nesto - procitaj na ketchupu.
-
The_Fluid
Hmm,
paradajz, rajchica, whatever, odlichno za mushkarce, kao jedna od prirodnih zashtita od raka prostate, ujedno ukusna namirnica, koju bih ja svrstao takodjer u votje ( i cherry paradajz i ovaj klasichni).
A nema gdje se ne mozhe upotrijebiti isti.

paradajz, rajchica, whatever, odlichno za mushkarce, kao jedna od prirodnih zashtita od raka prostate, ujedno ukusna namirnica, koju bih ja svrstao takodjer u votje ( i cherry paradajz i ovaj klasichni).
A nema gdje se ne mozhe upotrijebiti isti.
- horns&drums
- Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die
Botanicki i kulinarski, svejedno mi je
Volim otvoriti pastetu Argetu i pojesti 2-3 paradajza. Od malih nogu (sad sam veliki kenjac
)
Volim otvoriti pastetu Argetu i pojesti 2-3 paradajza. Od malih nogu (sad sam veliki kenjac
-
zili
Ja sam mislila da je po definiciji voće sve ono što raste na "grani", tj. sve što ima stabljiku koja manje-više vertikalno raste iz zemlje. To može biti drvo (tipa šljiva) ili tek mala stabljičica (tipa jagoda) ili čak i žbun (tipa maline, kupine). Tako da bi paradajz bio voće jer i on raste na nekakvoj stabljici. Ali bi zato lubenica bila povrće jer raste kao puzavica/mahunarka.
Šta li je onda tek ananas?
Šta li je onda tek ananas?
-
zili
uh, i još sam se nešto sjetila da malo zakomplikujemo stvar
ne samo da postoji sok od paradajza
postoji MARMELADA od paradajza
TOMATO MARMALADE
2 medium oranges
1 lemon
4 cups ripe tomatoes peeled, chopped and seeded
4 cups sugar
Remove rinds of oranges and the white pith. Cut rind into thin
slivers and the pulp into chunks. Set aside. Cover rind
with 1 cup of water. Boil for 5 minutes and drain.
In a large pot, combine tomatoes, rind , citrus pulp and
sugar. Boil hard for approximately 30 minutes. Pour
into jars.
Makes 4 cups
ne samo da postoji sok od paradajza
postoji MARMELADA od paradajza
TOMATO MARMALADE
2 medium oranges
1 lemon
4 cups ripe tomatoes peeled, chopped and seeded
4 cups sugar
Remove rinds of oranges and the white pith. Cut rind into thin
slivers and the pulp into chunks. Set aside. Cover rind
with 1 cup of water. Boil for 5 minutes and drain.
In a large pot, combine tomatoes, rind , citrus pulp and
sugar. Boil hard for approximately 30 minutes. Pour
into jars.
Makes 4 cups
-
magnifico
Code: Select all
zipa tremo ananas sto se tice paradajzovace, nisam cuo za to,
ali sam cuo za pecurkovacu
Last edited by magnifico on 27/10/2004 16:20, edited 1 time in total.
- horns&drums
Daleko najkonstruktivniji prijedlog danas, cestitam zilizili wrote:a da pokušamo napraviti "paradajzovaču"
- horns&drums
A bademima?
-
MRAVOJED
to se piće normalno zove rajkija.A wrote: Kako bi se to pice zvalo u 'Rvata?![]()
Rajčičnik? Rajčicovača?
i samo još da nadodam da paradajz može biti i životinja ako mu daš mira i ostaviš ga na suncu jedno duže vrijeme.
etooo.
aha, ima i ovo još...meni su rekli da ako raste na drvetu onda je voće, a ko raste na zemlji ondaje povrće, tako da je lješnjak voće, a lubenica povrće. jel ima ovo smisla?
- horns&drums
Ljudi, ozbiljno vas pitam. Jesu li bademi voce ili povrce. Rovio sam po enciklopedijama i naisao na izraz "kostunicavo voce". Sjedoh, zapalih cigaretu i razmislih "Koji kurac Vojislav radi u enciklopediji i zasto uvlaciti politiku u biologiju (i obratno). "Znaci li to da ce srbi reci da su bademi stari srpski proizvod"?
Zbunjen sam...totalno...
Zbunjen sam...totalno...
- horns&drums
Nisi ti pravi srbin. Pravi srbi su odrasli na klekovaci i manastrirki