Najbolji bicikl

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Najbolji bicikl

Scott Aspect 50
2
9%
GT Avalanche 3.0
10
43%
Specialized Hardrock XC
4
17%
Neki drugi(napisi u postu koji)
7
30%

Total votes: 23

zLatk0

#1 Najbolji bicikl

Post by zLatk0 »

E ovako :D

Hocu da kupim bajk novi ali nezz koji da odaberem (max 650KM). Treba mi za voznje a i da moze da izdrzi malo zescu voznju(makadam) i skakanje/silazenje niz stepenice(4-5 stepenica, ALI NISTA PRETJERANO).
Ne mogu se sad sjetiti svih proizvodjaca ali ovo su prva 3 koja sam se sjetio, ako znate neki drugi a bolji napisite slobodno

Nadam se da cete mi pomoci :-D

Pozz by zLatkO :thumbup:
Last edited by zLatk0 on 25/07/2009 18:15, edited 2 times in total.
Alfons Kauders

#2 Re: Najbolji bicikl

Post by Alfons Kauders »

za 650km neces dobiti nista za voznju niz stepenice... cak ni ako si gradjen kao manekenka...

mislim da u tim parama razlike izmedju brendova nisu toliko bitne, ali gt ima malo veci izbor do 650km...
texas

#3 Re: Najbolji bicikl

Post by texas »

Kakvi su CUBE bicikli?
zLatk0

#4 Re: Najbolji bicikl

Post by zLatk0 »

texas wrote:Kakvi su CUBE bicikli?
Nema nijedan ispod 1000, zato ih nisam ni stavio u izbor
zLatk0

#5 Re: Najbolji bicikl

Post by zLatk0 »

Alfons Kauders wrote:za 650km neces dobiti nista za voznju niz stepenice... cak ni ako si gradjen kao manekenka...

mislim da u tim parama razlike izmedju brendova nisu toliko bitne, ali gt ima malo veci izbor do 650km...

Nisam mislio sad bas zestoko silazenje niz stepenice... vec ono 4-5

Jel znas gdje ima kupiti tih GT??
zLatk0

#6 Re: Najbolji bicikl

Post by zLatk0 »

*BUMP*

Mozda nesto na fazon ovog :arrow:

Code: Select all

http://www.wiggle.co.uk/images/gt-avalanche-3-v-08.jpg
Alfons Kauders

#7 Re: Najbolji bicikl

Post by Alfons Kauders »

gt imas u ciklocentar.com, ne znam da li ih jos neko sem njih drzi... specialized takodjer... raja u zadnje vrijeme kuka na ciklicentar radi usluge i servisa, ja sam kod njih uzeo, uglavnom su ok, mada su me znali i ispizditi radi nekih sitnica...

nisam neki strucnjak, ali za 650km je mozda bolje nabaviti nesto jeftiniji brend s boljom opremom... gt je prilicno skup, i koliko ja znam za tu lovu ne mozes dobiti npr. dobar avalanche...slicno vazi i za specialized... npr. avalanche 3.0 je u najjeftinijoj varijanti 610km...

naravno, racunaj da ti treba jos metar opreme, rukavice, kaciga, kompjuter, boca itd... do tebe je sta ces sve uzeti, ali racunaj s nekih 50-100km, ili 150 ako hoces malo bolje stvari...
Epitop

#8 Re: Najbolji bicikl

Post by Epitop »

Od ova tri odmah bi uzeo GT jer sam vozio sve tri i GT je neuporedivo bolji od Polara, a o Capriolu ne bih ni razgovarao. Ostalo je koliko para toliko muzike, ali za 610 KM mislim da je GT avalanche 3.0 najbolja opcija iako imaš u ponudi još i Scott Aspect 50 za 610 KM ali ja bih uzeo opet GT Avalanche 3.0. Možda je ovo subjektivno, ali vozio sam Scott i GT i poslije GT-a se manje umorim vjeorvatno mi više odgovara geometrija bicikla. Sretno
texas

#9 Re: Najbolji bicikl

Post by texas »

zLatk0 wrote:
imaš CUBE bicikala po 600-700 KM u capriolu na Vilsonovom...
zLatk0

#10 Re: Najbolji bicikl

Post by zLatk0 »

texas wrote:
zLatk0 wrote:
imaš CUBE bicikala po 600-700 KM u capriolu na Vilsonovom...
gledao jucer, bila 2 preko 1000
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#11 Re: Najbolji bicikl

Post by dr.gog »

Legendarni topic o biciklima rise againe :mrgreen: ...CapriHolo vs. DžeeTee i nasmješeni & uslužni Ciclocentar stuff sa obiljem supporta :D :D

Dobar GT 3.. evo vozim ga već tri sedmice neprekidno, i da ponovim, uporedo ima Meridu(brend koji se prodaje uz Capriolo) od nekih 650 km...Moj lični utisak (i dvojice vjernih drugova):

GT je laganiji i nešto robusniji, prilagođen za više različitih terena-posebno za livade,makadam i brdo, jednostavnog i prepoznatljivog dizajna, i trenutno popularniji..amortizeri su bolji od Meridinih glede ivičnjaka i rupa...
Merida je brža, udobnija i više prilagođena dugim turama kroz grad i prigradske dijelove.Nešto malo je teža, možda kilogram dva.

Bilo je ovdje dosta prenemaganja i navijanja za modele ove ili one firme, argumenta jedne ili druge ekipe, ali uvijek pobjeđuje trend-a trend je GT bez obzira na relativnu jednakost sa istim cjenovnim razredom drugih marki.Koliko para toliko muzike, što ti prodavci veoma bezobrazno ponavljaju u svakoj od dvije najrazvikanije prodavnice u Sarajevu.

Naime, toliko se prodaje da su ljudi izgubili osjećaj da im daješ prilično teško zarađene pare, a ni ove godine se nisu uopšte udostojili(niko od njih) da podignu servis i podršku na veći nivo koji toliki promet i zarada zaslužuje.Dakle, otvorena arogancija.Kupi biciklo koje god i nećeš se sigurno pokajati, ali ne očekuj nikakav trud oko daljnih aktivnosti sa bicem.Sve je na tebi jer je svaka ekipa začahurena i moraš se sam raspitati i dosađivati za eventualne ture.

Postavka je --mi trebamo vama, a nama treba vaših 600 do 2000 maraka.Kupi i snalazi se.Uzmi sav sitni pribor odmah, a šta ti tačno treba pitaj internet kako ne bi čekao pola sata u zagušljivim prodavnicama da dobiješ bilo kakav savjet.Ako trebaš savjet on će glasiti najčešće Pojma nemam, ili već ovisno o raspoloženju ekipe.

Jučer dok sam kupovao rukavice ,za 20 minuta, prodata su tri komada GT-a, a prije toga još tri.Podatak koji govori za sebe.

Momak je došao odnekud, mislim po akcentu odnekud sa juga, autom, i siromah gužva u džepu bunt novčanica.Pita neodlučno šta će...gt 2 ili gt 3, može li na rate ovako onako.U pravilu ima pravo na rate jer to stoji kao opcija.Prodavač i vlasnik dobijau osip kad vide karticu i želju za kreditom jer ne umiju sa bankama, pa se priča svodi na TEKU.Daj sad pola i ličnu kartu, pa pola za mjesec.Raja također vara i laže i pokušava da prođe sa istih pola iznosa :D

Siromah hoda i razmišlja naglas ,zagleda bickla, računa...Gazda počinje priču kako je od običnog u mladosti došao do bicikla od 4500 maraka.Onda priča kako je u SAD vozio nekakve zvijeri od 5-6 i 10000 dolara.Momak očito daje posljednje pare koje ima(skromno obučen dečko bez šminkerskih detalja i arogancije), i volio bi gt2, ali razlika od 200-300 maraka je ključna mada ih on ima( što je neoprezno odao :D ).Dok on konta, odoše još dva bicikla.Ja rovim i dosađujem Hasi Ciklošampionu oko rukavica od 12 maraka dok on naplaćuje već drugu hiljadu km...I na koncu uzima GT 3 avalanche kao i prethodnih 7 mušterija tog dana

Ljudi odoše ispraćeni kao da su popili čašu vode( doduše jedan je dobio čitavu bocu hladne vode, a bocu je netom kupio),a ja sam maksimalno upeglao osoblje i na koncu kupio svoje skromne rukavice.

Tolika je potražnja za opremom da je pametno tražiti sve sitnice odmah po narudžbi bicikla samoga.Kupite rezervne gume, skidač guma, pumpu i komplet imbusa.Dobro pregledajte tutoriale o popravkama na internetu kako ne bi za svaku sitnicu ovisili o zagriženim biciklistima-sportistima koji radom u tim firmama sebi obezbjeđuju dragocjene i preskupe vozilice i support u djelovima, dok ih vaš sitni kvar i upitnik iznad glave užasno nervira.

Toliko.. :-)
tataratira

#12 Re: Najbolji bicikl

Post by tataratira »

opet tebi nije jasno, Ciklocentar je Nino i niko više
njegova bicikla, njegov servis, njegova zarada

ekipa voza a on prodaje bicikla, haj to zapamti da se ja ne osjećam prozvanim što je Nino nekom studentu uzeo stipendiju :lol:
dr.gog

#13 Re: Najbolji bicikl

Post by dr.gog »

Jest mi jasno pa nisam u zavadi sa ljudima..na koncu i sam sam mušterija.Ja cijenim bicikliste koji pišaju krv da zarade za Specialized od par hiljada kojim opale fascinantne ture po Rakitnici.Cijenim Bavkinu ekipu Gira koja zalaže obraz i nerve za pedalanje mase laika.Zavidim što nemam vremena da sebe istreniram da mogu i ja nekamo prozviždati 100 kilometara kroz prirodu...ništa protiv raje drug...naime jasno je da se mora saviti i istrpiti dosadne rekreativce koji pojma nemaju o servisiranju i gnjave sa glupostima ko ja jučer :D ("što me toliko bole dlanovi treba mi .."-"imaš rukavice imaš navlake, a biciklo ti je knap pa težina..bla bla..).

Ovo što ja morim je činjenica na koju se mora naviknuti sve dok dotičnog ne prestane da boli neka stvar za kritiku, jer ne prodaje Legende od 120 maraka kao Robot već bicikla za čiju kupovinu treba čitav kućni budžet, a ponaša se kao da drži prodavnicu u imućnom kvartu Hamburga a ne sive Čvile.

Može jasnije? Može. Znaš koje je to razmišljanje?? "Ne mogu ja nabavit i prodat koliko će levati uzimat..".I to je OK jer je privatnik, samo je glupo to predstavljati kao drugačije i ignorisati kritiku.Previše love druže...
ekipa voza a on prodaje bicikla,
:D ..ma bolan znam ja to... draže mi je što postojite nego što postoje našmrkani debili u golfovima koji se klinče od Trovača do Malte.Vi ste :thumbup:
Govorim o malo truda koji je potreban oko neznalica.I to je entuzijazam i to se također cijeni zar ne..
Dakle shvatam ja ko je Nino, ali volim i gledati ove brze reakcije na odbrani lika i djela pomenutog trgovca :D .Ne trpam vas u isti koš sa njim jer nisam kreten toliki, ali dok se nešto ignoriše biće i ponavljanja ovog dosađivanja. :wink: Jedan je film zviždati preko Rakitnice, a drugi šlepati biciklo na Ilidžu za popravku od 10 maraka.U prvom filmu ste vi kao sasvim ok ekipa vična svemu, a u drugom 90% ostalih korisnika pomenutih marki bicikala.
dr.gog

#14 Re: Najbolji bicikl

Post by dr.gog »

energeticar wrote:dajte ljudi malo slika... :run:
Image
Ma imaš i ti legendarnog Renoa..pusti se GT i Cube-a :lol:
Erzsebet

#15 Re: Najbolji bicikl

Post by Erzsebet »

Kupio sam kod Nine Kelly's Scarpe prije četiri godine i vozim ga konstantno, osim kad su najveći minusi. I dalje je k'o nov, prezadovoljan sam, a Nino mi nikad nikakav dio nije skupo naplatio. Nulti servis je besplatan, za popravke nije bilo potrebe.
muz66

#16 Re: Najbolji bicikl

Post by muz66 »

Jesi gledao Wheelera, imas kod Šentada centra, na Socijalnom...za razliku od ostalih prodavnica, ljudi su jako komunikativni i spremni pomoci musteriji.
z0ka

#17 Re: Najbolji bicikl

Post by z0ka »

U vezi teme, momak pita koji bicikl da uzme.
Mislim da treba malo ljude edukovati u vezi bicikla. Znam ljude koji hoće dobar bicikl, ali po mogućnosti za 200-300 km. E to nema. Jednostavno, kada kupuješ bicikl, prvo se malo raspitaj, danas barem ima sveznajući internet, pa tipkaj, saznaćeš ponešto. Kao i svugdje postoje marke koje su cijenjene među pravim biciklistima, ali one su u pravilu skuplje od manje ili nikako poznath proizvođača. Kod nas gdje vlada hronična besparica, ljudi gledaju da uštede i tamo gdje će im se to obit o glavu.
Kod bicikla u pravilu prvo treba gledati na proizvođača, jer je ipak to kakva-takva garancija da će bicikl potrajati malo duže od jedne sezone.
Zatim treba izabrati odgovarajuču veličinu bicikla, zatim odabrati klasu opreme, tek onda gledati na radnju u kojoj uzimaš bicikl.
Đaba ti ljubazan prodavać i pregršt uslužnosti ako ti poslije dvije, tri vožnje otpadne pedala, točak se iskrivi, a i kočnica nešto počnje zapinjat.

U vezi ova tri spomenuta bicikla GT je ipak klasa iznad ove dvije pomenute. Da se razumijemo, ni GT nije neka extra marka, ali za naše uslove (lovu) mislim da je OK.
Neki cjenjeni brandovi koji se mogu kod nas kupiti: Specialized, Scott, Merida, Marin
Iza njih: GT, Cube, Wheeler

@Dr. Gog
A ruke bole ne zbog gripova ili rukavica, nego zbog neprikladne pozicije, koja opet ovisi o veličini ili namjeni bicikla.
zLatk0

#18 Re: Najbolji bicikl

Post by zLatk0 »

ZA ove 3 opcije sam se odlucio (u produzetku imate link slike)

1. Scott Aspect 50 (610 KM) http://www.rad-master.de/bikes/cc/2008_ ... ect_50.jpg [sad je dobra slika]
2. GT Avalanche 3.0 (610 KM) http://www.fahrrad-online-shop.com/imag ... 008__1.jpg
3. Specialized Hardrock XC 2009 (575 KM) http://www.beyondmountainbikes.com/asse ... SptWht.jpg

Sta mislite o ovom izboru ??
Last edited by zLatk0 on 25/07/2009 15:57, edited 1 time in total.
Epitop

#19 Re: Najbolji bicikl

Post by Epitop »

GT Avalanche 3.0 bi bio moj prvi izbor, Scott Aspect 50 drugi (ovaj na slici što si postavio je drugi Aspect sa diskovima i on je skuplji) i Specialized Hard Rock xc 2009 kao posljednji. Opet kažem vozio sam Scott i GT i uvijek mi je GT bio bolji. Neka ti još neko posavjetuje, ali ja bih GT uzeo, a nemam veze sa ciklocentrom jer sam iz Zenice. :mrgreen: Bježim sad na jednu lakšu vožnju, sretno ti kad kreneš sa ovim hobijem vjeruj da je toliko dobro da ti neče biti žao još novca uložiti na bike i na sebe. :thumbup: poštuj saobračaj
tataratira

#20 Re: Najbolji bicikl

Post by tataratira »

Specko ali kao sa slike XC Sport

730 KM

Sejo pređe najviše kilometara, Sejo vozi Specka odnedavno
Image
u pozadini Capriolo, Cube, Merida....
dr.gog

#21 Re: Najbolji bicikl

Post by dr.gog »

E taj je baš lijep...jesu li ono kenda flejm vanjske na njemu...Ja kontam da ih stavim i na ovaj svoj GT, jer su pravo ugodne na Meridi, a i ne vozam se po planinama, osim na Poljine i slično..ima li smisla :roll: (nisu nešto skupe posebno)

Ali hajd dalje, mojoj juniorki treba novo biciklo jer je onaj capriolo sa 6 brzina skoro prerasla.Noge joj nisu više u pravilnom položaju, porasla je i tako to.Mislim, može još ali već je ispod njenih mogućnosti.Naime dijete od 8 i po dopedala od Skenderije do Kozje ćuprije bez problema, a neki dan je sjela na nešto veći bicikl i sasvim uspješno je vozila uz mene.

Vidio sam onaj model GT Stomper,onaj malo veći( nešto između dječijeg i S veličine :-) ) koji košta 420 maraka i ima 21 brzinu.

Jedan iz ekipe(onaj plavi, nije Haso) mi veli da je možda bolje da se uzme S ili ekstra S veličina nekog od standardnih modela.

Hoću da joj kupim biciklo koje će moći nemilice da vozi narednih nekoliko godina, a vozi svakodnevno sama i tri puta sedmično sa mnom( dariva, Otoka, Grbavica, Baščaršija)..

Šta je pametnije, uzeti nešto jeftino dok ne poraste za mamin GT 3(veličine M ) ili joj uzeti nešto trajno i jednako kvalitetno..
vratnik

#22 Re: Najbolji bicikl

Post by vratnik »

tataratira wrote:Specko ali kao sa slike XC Sport

730 KM

Image

da li je ovo covjek koji je osamdesetih uveo sportsku disciplinu preticanja kombija uz vratnik na biciklu? (jes' garant!). Lik je kralj biciklizma, da nije bilo gvozdene zavjese ne bi niko poznavao amstronga.. A ako nije, strasno lici...
(biciklo, blabla, svaki mjesec jedna tema.. google ili kakva slicna pretraga, lova u padje, muda u gace i pravite greske, ne moze vam forum pomoci..)
hakazvaka

#23 Re: Najbolji bicikl

Post by hakazvaka »

vratnik wrote:
tataratira wrote:Specko ali kao sa slike XC Sport

730 KM

da li je ovo covjek koji je osamdesetih uveo sportsku disciplinu preticanja kombija uz vratnik na biciklu? (jes' garant!). Lik je kralj biciklizma, da nije bilo gvozdene zavjese ne bi niko poznavao amstronga.. A ako nije, strasno lici...
(biciklo, blabla, svaki mjesec jedna tema.. google ili kakva slicna pretraga, lova u padje, muda u gace i pravite greske, ne moze vam forum pomoci..)
UZ Vratnik ? :shock: :shock:
tataratira

#24 Re: Najbolji bicikl

Post by tataratira »

@Gog

Mislim da je to nepotrebno trošenje snage, pedalanje tog bicikla, bolje neki mali XC ram
u pravu je Dženo..vjeruj mi da oni znaju i ne rade na procenat :wink:

ove gume su mnogo tanje i lakše od Kende Flame koja je teška i spora ali je radi udobnosti toliko volite
na ovim tankim gumama je mnogo tvrđe i brže

@vratnik

i dan danas on pretiče vozila preko 5t, uz 10% nagiba
Sejo je stvarno legenda amaterskog biciklizma
njemu je Nino trebao platiti da vozi ovo biciklo :wink:
saniisani

#25 Re: Najbolji bicikl

Post by saniisani »

Vozdra raja...

javljam se iz 35C pretoplog Chicaga....

evo kako sam se ja pocastio prosle godine

http://www.abikestore.com/Merchant2/mer ... e_Code=abs

a od mountain bajk-a imam jedan 4 godine star Trek Mountain Jumper.

Ovaj Lamborghini Dolce Vita nisam platio $2200 jer nisam po glavi izgorio da tolike pare dajem, vec sam uhvatio radnju pred zatvaranjem i prodavali ga za $900. Kontam ga malo provozati pa na prodaju.

inace sto se tih brandova tice u Bosni, Specialized je extra marka, kao i Schwin. Ali za poluprofesionalne i amaterske bajkove meni nema dalje od Trek -ovih bajkova. Extra kvlaliteta, kugageri traju i po 20 godina a da ne skripe, extra dobre kocnice, najbolji mjenjaci (Shimano Extremgear) i tako dalje i tako dalje...

Haj drago mi je da su nasa raja tako zagrijana za biciklizam ... to ja pravo super. :thumbup:
Post Reply