Vratiti otok..smanjiti oteklinu

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Baby Jane

#1 Vratiti otok..smanjiti oteklinu

Post by Baby Jane »

Zanima me, kako najbolje smanjiti otok na nozi? Otok je nastao nakon povrede noge, 5 dana nosana langeta, 7 dana gips. Otok se malo smanjio, ali jos uvijek je tu. Doktor preporucuje da se noga kvasi u mlakoj, slanoj vodi, da se opuste kosti. Ali, zar mlaka voda nece imati obrnut efekat na oteklinu?
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#2 Re: Vratiti otok..smanjiti oteklinu

Post by Pera Trta »

Baby Jane wrote:Zanima me, kako najbolje smanjiti otok na nozi? Otok je nastao nakon povrede noge, 5 dana nosana langeta, 7 dana gips. Otok se malo smanjio, ali jos uvijek je tu. Doktor preporucuje da se noga kvasi u mlakoj, slanoj vodi, da se opuste kosti. Ali, zar mlaka voda nece imati obrnut efekat na oteklinu?
Neće. So izvlači tečnost kroz pore na koži. Osmoza, sjeti se. Ne škode između tih banjanja ni hladni oblozi. Noga mora što više mirovati, ispružena i malo uzdignuta (staviti npr. jastuk pod petu).
starii

#3 Re: Vratiti otok..smanjiti oteklinu

Post by starii »

Baby Jane wrote:Zanima me, kako najbolje smanjiti otok na nozi? Otok je nastao nakon povrede noge, 5 dana nosana langeta, 7 dana gips. Otok se malo smanjio, ali jos uvijek je tu. Doktor preporucuje da se noga kvasi u mlakoj, slanoj vodi, da se opuste kosti. Ali, zar mlaka voda nece imati obrnut efekat na oteklinu?
elevirati nogu bar dva jastuka ispod nje drži, hladne obloge stavljaj moze i led ali ne u direktni kontakt sa kožom! te uzmi neke od maza Bostrombin gel 50000i.j, Kamfart gel ili Difen gel.. za dva tri dana ce popustiti :)
Baby Jane

#4 Re: Vratiti otok..smanjiti oteklinu

Post by Baby Jane »

Ok. Hvala vam puno na odgovorima :)
The idijot

#5 Re: Vratiti otok..smanjiti oteklinu

Post by The idijot »

evo nesto sa sportske strane :D

udjes u kadu :mrgreen: , uzmes tuš , odvrnes do kraja i onda lagano stavis na to mjesto ( oteceno ) i pravis krugove , tušem , lagano jedno 2-3 min. .....vidjet ces kako to pomaze ;-)
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#6 Re: Vratiti otok..smanjiti oteklinu

Post by Chmoljo »

trenirao košarku dosta godina, izvrnuo svaki mogući i nemogući zglob u tijelu. rješenje? luk! crveni, naravno. isječeš, malo mlatneš da pusti vodu, posoliš i previješ. otok nestaje a i promjene vremena se ne osjete.

nus efekat je što će ti se stalno jesti ćevapi :mrgreen:
Michun

#7 Re: Vratiti otok..smanjiti oteklinu

Post by Michun »

chmoljo...apsolutna istina! Svi uboji i tekline nestanu poslije luka. :-D Mislim, jes' da smrdi trag za tobom i treba 2-3 dana kad ga skines da mjesto prestane da se osjeti na luk :D
Cica_Mica

#8 Re: Vratiti otok..smanjiti oteklinu

Post by Cica_Mica »

Treba mi pomoc.

Sta predstavlja otok stopala (oko zgloba i gornja strana).
Isti nije posljedica bilo kakve povrede,nego onako,odjednom se pojavio.

Hvala

:?
Mr. Brightside

#9 Re: Vratiti otok..smanjiti oteklinu

Post by Mr. Brightside »

meni se desilo tako "odjednom" :roll:
ortoped mi konstatovao navodnu povredu ligamenata..

a može biti svašta :-) :D
Cica_Mica

#10 Re: Vratiti otok..smanjiti oteklinu

Post by Cica_Mica »

Mr. Brightside wrote:meni se desilo tako "odjednom" :roll:
ortoped mi konstatovao navodnu povredu ligamenata..

a može biti svašta :-) :D

i koja ti je terapija bila :roll:
Krone

#11 Re: Vratiti otok..smanjiti oteklinu

Post by Krone »

Cica_Mica wrote:Treba mi pomoc.

Hvala

Izmjeri krvni pritisak, mozda ti je povisen i tijelo ima visak tecnosti u sebi . . . moze biti znak slabih bubrega . . .
Mr. Brightside

#12 Re: Vratiti otok..smanjiti oteklinu

Post by Mr. Brightside »

Cica_Mica wrote: i koja ti je terapija bila :roll:
ne sjećam se propisanih lijekova, izvini :roll:
Cica_Mica

#13 Re: Vratiti otok..smanjiti oteklinu

Post by Cica_Mica »

Krone wrote:

Hvala

Izmjeri krvni pritisak, mozda ti je povisen i tijelo ima visak tecnosti u sebi . . . moze biti znak slabih bubrega . . .
Iako boli ??
Krone

#14 Re: Vratiti otok..smanjiti oteklinu

Post by Krone »

Cica_Mica wrote:
Krone wrote:

Hvala

Iako boli ??

Pa ne rece da boli, detaljnije pisi simptome :) Ipak provjeri krvni pritisak za svaki slucaj, ali ne bi trebalo da boli ako je krvni pritisak u pitanju.
Cica_Mica

#15 Re: Vratiti otok..smanjiti oteklinu

Post by Cica_Mica »

Pa ne rece da boli, detaljnije pisi simptome :) Ipak provjeri krvni pritisak za svaki slucaj, ali ne bi trebalo da boli ako je krvni pritisak u pitanju.[/quote]

dok se malo ufuram u ovo :roll:

ugl,hvala :-D
karlisimus111

#16 Re: Vratiti otok..smanjiti oteklinu

Post by karlisimus111 »

Danas sa zapeo za prijateljevu nogu dok smo igrali košarku u malom prostoru,tj.udario u zid (jako). Sreća uspio sam zaštititi glavu ali sam dobio veelikuu oteklinu na kuku.Sada jedva hodam od nje. Pomoć?
vazi

#17 Re: Vratiti otok..smanjiti oteklinu

Post by vazi »

karlisimus111 wrote:Danas sa zapeo za prijateljevu nogu dok smo igrali košarku u malom prostoru,tj.udario u zid (jako). Sreća uspio sam zaštititi glavu ali sam dobio veelikuu oteklinu na kuku.Sada jedva hodam od nje. Pomoć?
kuk je kuk, znaci doktoru :)
vazi

#18 Re: Vratiti otok..smanjiti oteklinu

Post by vazi »

Chmoljo wrote:trenirao košarku dosta godina, izvrnuo svaki mogući i nemogući zglob u tijelu. rješenje? luk! crveni, naravno. isječeš, malo mlatneš da pusti vodu, posoliš i previješ. otok nestaje a i promjene vremena se ne osjete.

nus efekat je što će ti se stalno jesti ćevapi :mrgreen:

slazem se, provjereno efikasno

ja koristim crveni luk i kod prehlade i kaslja, stavim u najlon dokoljenicu isjeckan luk i s tim spavam, iskaslje se sve bez problema. Ta dokoljenica i poslje pranja smrdi na luk :D
dada 37

#19 Re: Vratiti otok..smanjiti oteklinu

Post by dada 37 »

100% tacno, luk iscjeckan i posoljen odlican za otekle zglobove a isto pri istegnucu ligamenata i svih vrsta trauma. Slomila mali nozni prst, nakon 2 sedmica noga mi otekla, kaze doktor miruj (malo sutra dvoje djece) neko mi rece za taj luk, meni bezveze ali kad sam mogla samo papuce da nosam uradih to sa lukom. Sutradan u cipelicama na poso.
didžej

#20 Re: Vratiti otok..smanjiti oteklinu

Post by didžej »

imam problem s prstom evo vec vise od dva mjeseca, posjekotina koja se iskomplikovala, hronicna upala lijecena antiboticima sto xclav, sto antibiotski prevoj. postoji kao neki zulj koji se zagnojio. crvenilo se povuklo ali otok i dalje postoji. doduse prst vise nije ko balon ali nije ni normalan. izgleda da mi ne gine hirurski zahvat, je li neko imao slican problem?
vazi

#21 Re: Vratiti otok..smanjiti oteklinu

Post by vazi »

didžej wrote:imam problem s prstom evo vec vise od dva mjeseca, posjekotina koja se iskomplikovala, hronicna upala lijecena antiboticima sto xclav, sto antibiotski prevoj. postoji kao neki zulj koji se zagnojio. crvenilo se povuklo ali otok i dalje postoji. doduse prst vise nije ko balon ali nije ni normalan. izgleda da mi ne gine hirurski zahvat, je li neko imao slican problem?
probaj privijati bokvicu red spavanje fino uzmes nekolika lista bokvice (trputac) ,okrenes na "bolu" onu stranu lista koja je okrenuta rema zemlji i zavijes, postupak ponavljati dok ne prodje "bola" Ako ima gnoja sve ce da izadje samo i lijepo da zacijeli bez oziljaka. Medjutim, ako je neka jaca infekcija (ne daj boze stafilokok ) onda doktoru

http://bilje.webgarden.com/panelright/l ... je/bokvica
didžej

#22 Re: Vratiti otok..smanjiti oteklinu

Post by didžej »

kakav stafilokok, nemoj me prepadat. :-?
Post Reply