Najbolja pizza u SA?
-
- Posts: 7343
- Joined: 22/04/2005 22:37
- Location: Svedska
#51 Re: Najbolja pizza u SA?
meni nikada nije bilo jasno sto svi hvale tu galiju. sasvim prosjecna pizza, na nivou kucne radinosti. doduse, zadnji put sam tamo jeo prije godinu ili dvije. meni je u pomodorinu bila ok, a i mahirova nije losa u svoj svojoj jednostavnosti...
- lord-executioner
- Posts: 463
- Joined: 29/09/2008 22:40
#52 Re: Najbolja pizza u SA?
Mislim da mi nijedna pizza pojedena u Dalmaciji nije ostala u losem sjecanju, osim jedne u Omishu koja je zagorila, pa se gazda izvinuo i donio drugu + pice na na racun kuce to cemo ovdje tesko dozivjeti... Pizze koje se dole kupuju na komad u pekari su bogatije i kvalitetnije od onih koje ovdje prave tzv. pizzerije, istina, nesto su skuplje, ali ko ne bi dao oko 8 KM za fakat kvalitetnu pizzu prije nego ovo smece koje nama podvaljuju?johnnykola wrote:slazem se. ma ni u galiji nije nesto. najveci problem: nije slasna niti jedna.kijameta wrote:Galija,cini mi se.Ali kako je Sarajevo najbolje na svijetu,sto se tice pita i cevapa u istom omjeru je dno dna sto se tice pizza.U Sarajevu,nema dobre pizze,uopste.Najbolja pizza u Sarajevu je na nivou bureka u Ljubljani,znaci 0 bodova.
dodje do mene info da ima jedna dobra kraj drvoprometa na visnjiku.
ma najjaca mi ostaje ona pojedena u zadru. vrh vrhova!<3
- johnnykola
- Posts: 10316
- Joined: 15/10/2004 12:23
- Contact:
#53 Re: Najbolja pizza u SA?
upravo to! u splitu sto sam u vinkovackoj ulici sendvic jeo! dvadeset kuna.lord-executioner wrote:Mislim da mi nijedna pizza pojedena u Dalmaciji nije ostala u losem sjecanju, osim jedne u Omishu koja je zagorila, pa se gazda izvinuo i donio drugu + pice na na racun kuce to cemo ovdje tesko dozivjeti... Pizze koje se dole kupuju na komad u pekari su bogatije i kvalitetnije od onih koje ovdje prave tzv. pizzerije, istina, nesto su skuplje, ali ko ne bi dao oko 8 KM za fakat kvalitetnu pizzu prije nego ovo smece koje nama podvaljuju?johnnykola wrote:slazem se. ma ni u galiji nije nesto. najveci problem: nije slasna niti jedna.kijameta wrote:Galija,cini mi se.Ali kako je Sarajevo najbolje na svijetu,sto se tice pita i cevapa u istom omjeru je dno dna sto se tice pizza.U Sarajevu,nema dobre pizze,uopste.Najbolja pizza u Sarajevu je na nivou bureka u Ljubljani,znaci 0 bodova.
dodje do mene info da ima jedna dobra kraj drvoprometa na visnjiku.
ma najjaca mi ostaje ona pojedena u zadru. vrh vrhova!<3
pred tobom svi prilozi, njih minimum 15. sta god hoces kazes da ti stavi. sendvic dug
30 centi minimum. to u sarajevu necemo vidjeti jos za 50 godina.
-
- Posts: 16743
- Joined: 12/01/2008 12:06
#54 Re: Najbolja pizza u SA?
ma to ti je ona prica kad sam vec puko cenera za picu ima da je hvalim na sva zvona...callmethebreeeze wrote:meni nikada nije bilo jasno sto svi hvale tu galiju. sasvim prosjecna pizza, na nivou kucne radinosti. doduse, zadnji put sam tamo jeo prije godinu ili dvije. meni je u pomodorinu bila ok, a i mahirova nije losa u svoj svojoj jednostavnosti...
- karanana
- Posts: 47263
- Joined: 26/02/2004 00:00
#55 Re: Najbolja pizza u SA?
slazem se sa ovim posljednjim ocjenama za galiju. nekako bezlicnog ukusa. e nije im lose ono tijesto za pizzu pa kad ga ispeku bez icega i kad ga koristis za mezu uz pastetu od ribe. ali pizza nista posebno. ko hljeb.
mahir je i meni najbolji
mahir je i meni najbolji
-
- Posts: 2313
- Joined: 04/05/2009 13:50
#56 Re: Najbolja pizza u SA?
Jos jedan x na misljenje o Galiji, po meni izvikana pizza.
Nisam bio od prosle godine, istina, pa ne znam da se nije sta drasticno popravilo, ali zadnji put kad sam jeo, sasvim prosjecna pizza. I ispodprosjecna cak, ako uzmes u obzir koliko je hvaljen. Za tolike pohvale, ono je slabo.
Mahir ima najkonkretniju, jeste da ono bas i ne lici na pizzu, ali kad vidim sta sve talijani racunaju pod pizzu, onda moze i ona Mahirova proci. Meni se njegova svidja najvise zbog tjesta, mada zna ukenjati ako je prepece.
Inace je problem sa sarajevskim pizzama sto svaki dilber misli da on zna ispeci pizzu, slovenci i hrvati su recimo skontali da im je najbolje dovesti talijana-picmajstora za kuhara. Bar oni ugledniji restorani i pizzerije. Ali nije ni to pravilo, ja sam odlicnu pizzu jeo u restoranu Pod lipom u Ljubljani, a kuharica je nasa zena iz Teslica, ako se dobro sjecam. Pred tobom je slaze, a ti biras sta hoces da ti stavi gore.
Nisam bio od prosle godine, istina, pa ne znam da se nije sta drasticno popravilo, ali zadnji put kad sam jeo, sasvim prosjecna pizza. I ispodprosjecna cak, ako uzmes u obzir koliko je hvaljen. Za tolike pohvale, ono je slabo.
Mahir ima najkonkretniju, jeste da ono bas i ne lici na pizzu, ali kad vidim sta sve talijani racunaju pod pizzu, onda moze i ona Mahirova proci. Meni se njegova svidja najvise zbog tjesta, mada zna ukenjati ako je prepece.
Inace je problem sa sarajevskim pizzama sto svaki dilber misli da on zna ispeci pizzu, slovenci i hrvati su recimo skontali da im je najbolje dovesti talijana-picmajstora za kuhara. Bar oni ugledniji restorani i pizzerije. Ali nije ni to pravilo, ja sam odlicnu pizzu jeo u restoranu Pod lipom u Ljubljani, a kuharica je nasa zena iz Teslica, ako se dobro sjecam. Pred tobom je slaze, a ti biras sta hoces da ti stavi gore.
-
- Posts: 7343
- Joined: 22/04/2005 22:37
- Location: Svedska
#57 Re: Najbolja pizza u SA?
uh, kako sam mogao zaboraviti, meni je super pizza u U2, pogotovo u tri cetiri kada ti treba nesto da upije silnu pivu...
-
- Posts: 7343
- Joined: 22/04/2005 22:37
- Location: Svedska
#58 Re: Najbolja pizza u SA?
samo malo wrote:
Inace je problem sa sarajevskim pizzama sto svaki dilber misli da on zna ispeci pizzu, slovenci i hrvati su recimo skontali da im je najbolje dovesti talijana-picmajstora za kuhara. Bar oni ugledniji restorani i pizzerije. Ali nije ni to pravilo, ja sam odlicnu pizzu jeo u restoranu Pod lipom u Ljubljani, a kuharica je nasa zena iz Teslica, ako se dobro sjecam. Pred tobom je slaze, a ti biras sta hoces da ti stavi gore.
ovo se ne odnosi samo na pizzerije. ja sam nedavno bio u jednom napucanom restoranu u mostaru. laik sam za te stvari, ali cini mi se da je lik skrhao jedno milion maraka u interijer, bijeli stolnjaci, fini escajg i posudje, sve blista, a hrana... karina i to zesca. neka prekuhana tjestetnina u neukusnom sosu, i na vrh svega toga onaj obicni zuti sir, nisu se potrudili ni da kupe nesto nalik parmezanu. ako vec ulozis toliko para u izgled, onda vidi i da platis kuhara koji nesto zna, jer niko nije budala da plati 15-tak maraka za jelo koje nije na nivou fastfooda.
- davorf
- Posts: 11085
- Joined: 15/02/2008 15:53
- Location: lost in thought and lost in time while the seeds of life and the seeds of change were planted...
#59 Re: Najbolja pizza u SA?
Ma najbolja...jos kad je dobro naljutis chilijem...uh... A kod Mahira pored onog kajmaka i suhog mesa samo jos fali da stavi kiseli kupus i ajvar na "pizzu"...katastrofa...callmethebreeeze wrote:uh, kako sam mogao zaboraviti, meni je super pizza u U2, pogotovo u tri cetiri kada ti treba nesto da upije silnu pivu...
-
- Posts: 7343
- Joined: 22/04/2005 22:37
- Location: Svedska
#60 Re: Najbolja pizza u SA?
i onaj bijeli luk, pad ujutro ustanes, a svi ti mirisi se pomijesali sa rakijskim isparavanjem... mmm. sto se mahira tice, ja mislim da on i jeste skontao fazon pizze, jer to i jeste bio fol u italiji, da se stavi sta ima... ne bi bilo lose probati staviti malo ljutog ajvara u paradjzsos, a ovdje u svedskoj redovno sluze kupussalatu uz pizzu.davorf wrote:Ma najbolja...jos kad je dobro naljutis chilijem...uh... A kod Mahira pored onog kajmaka i suhog mesa samo jos fali da stavi kiseli kupus i ajvar na "pizzu"...katastrofa...callmethebreeeze wrote:uh, kako sam mogao zaboraviti, meni je super pizza u U2, pogotovo u tri cetiri kada ti treba nesto da upije silnu pivu...
Last edited by callmethebreeeze on 09/07/2009 10:54, edited 1 time in total.
- Arc_Angel
- Posts: 587
- Joined: 14/08/2008 09:49
- Location: Sarajevo
#61 Re: Najbolja pizza u SA?
pica je umjetnost, italijani su kvasanje tijesta doveli do perfekcije, svaka sitnica igra glavnu ulogu u ukusu pice.
glavnina ukusa zavisi od balansa soli u tijestu i sosu. ostalo su sitnice i finese. imao sam priliku da učim od više različitih italjinaskih kuhara i picmajstora šta i kako se pravi.
evo primjer recimo kako to talijani rade. prvo se polazi od mješavine dvije ili tri vrste brašna u omjeru crno i bijelo brašno, zatim kvasac, ali živi kvasac germa prva ne ona suha. jerovali ili ne pšostoji matematička formula po kojoj se izračunava koliko se grama žive germe stavlja na koliko kg brašn i to isključivo od vlažnosti vazduha .
zatim se tijesto dijeli i lablira i stavlja u drvene kasete(kutije) sa dovoljnim razmakom da kada nadoje ne pokvaro formu(izgled) međusobno, tj da se ne dodiruju lable kada nadodju.
tijesto se pravi danas za sutra tek, tj praviš ga dans ujtru za sutra popodne i sve tako u krug.
oklagija je smrt za razvalačenje tijesta, ruke i samo ruke jer se tada vlakn u tijestu razvalče od sredine prema vani, a ne nabijaju se kao kada se tijsto razvlači oklagjjom
recepat ima puno, jako puno, nakon godina eksperimentisanja ja svoje pravim sa određenim udjelom mineraln vode, žumancem i maslinovim uljem, so narvno.
sos
isključuvo pomodori pelati, jest da je malo skuplje ali je neuporediovo drugačiji ukus u odnosu na ove naše voda+koncentrat paradajiz
bosiljak, origano, maslinovo ulje i malo šećera da bi se smanjila kiselost u sosu.
peć
peć na drva definitivno, ukus je neuporediv, peć je dovoljno topla i toplota je ravnomjeran u čitavoj peći tek onda kada cjelokupan plafon peći iznutra bude podjednako bijele boje, tada pica bude pečena za 1-1,5 minuta, kada je temperatur prevelika, bac se krupna morska so po pola šake i pšrati se boja plafona peći naravno da temepratura nebi previše pala.
što se tiče sarajeva, ja mogu da kažem jednio za tratoriju uno, i tratorija n nedzaricima (isti gazda)da su dobri, ali baš dobri al iskren da budem nisam već dvije godine tamo jeo, u zadnje vrijeme više volim da je sam sebi kod kuće speremim onako kako samo ja to znam
a ovo ostalo po gradu, što svi zovu picama to nema blage veze sa picom, 90% sličajeva nije dobro pečena, ili je prepečena, sir i sastojci koji se koriste fujjjjjjj
pojima nemaju o omjeru i kako picu napraviti da bude izazov za čul ukusa, sos koji koriste skoro svi koriste koncentrt paradajiza(paradajiz pire) a ne pomodeore pelate, sto je baš drugačiji ukus, maslinovo ulje ne postoji i u tijstu ni u sosu, jenostavno ga nema.
glavnina ukusa zavisi od balansa soli u tijestu i sosu. ostalo su sitnice i finese. imao sam priliku da učim od više različitih italjinaskih kuhara i picmajstora šta i kako se pravi.
evo primjer recimo kako to talijani rade. prvo se polazi od mješavine dvije ili tri vrste brašna u omjeru crno i bijelo brašno, zatim kvasac, ali živi kvasac germa prva ne ona suha. jerovali ili ne pšostoji matematička formula po kojoj se izračunava koliko se grama žive germe stavlja na koliko kg brašn i to isključivo od vlažnosti vazduha .
zatim se tijesto dijeli i lablira i stavlja u drvene kasete(kutije) sa dovoljnim razmakom da kada nadoje ne pokvaro formu(izgled) međusobno, tj da se ne dodiruju lable kada nadodju.
tijesto se pravi danas za sutra tek, tj praviš ga dans ujtru za sutra popodne i sve tako u krug.
oklagija je smrt za razvalačenje tijesta, ruke i samo ruke jer se tada vlakn u tijestu razvalče od sredine prema vani, a ne nabijaju se kao kada se tijsto razvlači oklagjjom
recepat ima puno, jako puno, nakon godina eksperimentisanja ja svoje pravim sa određenim udjelom mineraln vode, žumancem i maslinovim uljem, so narvno.
sos
isključuvo pomodori pelati, jest da je malo skuplje ali je neuporediovo drugačiji ukus u odnosu na ove naše voda+koncentrat paradajiz
bosiljak, origano, maslinovo ulje i malo šećera da bi se smanjila kiselost u sosu.
peć
peć na drva definitivno, ukus je neuporediv, peć je dovoljno topla i toplota je ravnomjeran u čitavoj peći tek onda kada cjelokupan plafon peći iznutra bude podjednako bijele boje, tada pica bude pečena za 1-1,5 minuta, kada je temperatur prevelika, bac se krupna morska so po pola šake i pšrati se boja plafona peći naravno da temepratura nebi previše pala.
što se tiče sarajeva, ja mogu da kažem jednio za tratoriju uno, i tratorija n nedzaricima (isti gazda)da su dobri, ali baš dobri al iskren da budem nisam već dvije godine tamo jeo, u zadnje vrijeme više volim da je sam sebi kod kuće speremim onako kako samo ja to znam
a ovo ostalo po gradu, što svi zovu picama to nema blage veze sa picom, 90% sličajeva nije dobro pečena, ili je prepečena, sir i sastojci koji se koriste fujjjjjjj
pojima nemaju o omjeru i kako picu napraviti da bude izazov za čul ukusa, sos koji koriste skoro svi koriste koncentrt paradajiza(paradajiz pire) a ne pomodeore pelate, sto je baš drugačiji ukus, maslinovo ulje ne postoji i u tijstu ni u sosu, jenostavno ga nema.
- johnnykola
- Posts: 10316
- Joined: 15/10/2004 12:23
- Contact:
#62 Re: Najbolja pizza u SA?
e za ovakve prigode sve je vrh. kako u2 tako i melisa.callmethebreeeze wrote:i onaj bijeli luk, pad ujutro ustanes, a svi ti mirisi se pomijesali sa rakijskim isparavanjem... mmm.davorf wrote:Ma najbolja...jos kad je dobro naljutis chilijem...uh... A kod Mahira pored onog kajmaka i suhog mesa samo jos fali da stavi kiseli kupus i ajvar na "pizzu"...katastrofa...callmethebreeeze wrote:uh, kako sam mogao zaboraviti, meni je super pizza u U2, pogotovo u tri cetiri kada ti treba nesto da upije silnu pivu...
u melise jedini prilog: senf i majonza, taman da pokupi svega.
iznenadih se, u dva ujutro, u onom objektu prekoputa barhane,
nelos hambas od 3,5 km je takodjer jedno od rjesenja.
-
- Posts: 108
- Joined: 24/07/2008 13:51
#63 Re: Najbolja pizza u SA?
MINELLI!
Jos pogotovo sa sosom od b. luka...
Jos pogotovo sa sosom od b. luka...
- manolito
- Posts: 154
- Joined: 04/03/2009 13:49
#64 Re: Najbolja pizza u SA?
Flamingo kod Benettona, ulica Kaptol
- slavkoimamodilera
- Posts: 2823
- Joined: 19/03/2008 15:39
#65 Re: Najbolja pizza u SA?
Ko voli dobru "americku" pizzu, Pizza Company na Dobrinji
Za "prave" pizze se slazem, ja je jos nisam pojeo u SA da bude dobra
Za "prave" pizze se slazem, ja je jos nisam pojeo u SA da bude dobra
-
- Posts: 1865
- Joined: 22/10/2007 18:01
- Location: Sarajevo
#66 Re: Najbolja pizza u SA?
Dundee
-
- Posts: 2313
- Joined: 04/05/2009 13:50
#67 Re: Najbolja pizza u SA?
Sjajna, posebno kad nabaca one Pipi salame po njoj.pOZz wrote:Dundee
Jednom je bila tako dobro pecena, da smo je rodjak i ja morali kasikom jesti.
- ladyblue18
- Posts: 22380
- Joined: 24/12/2006 22:57
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#68 Re: Najbolja pizza u SA?
Michelle
U galiji nisam jela ima 2,3 godine sigurno, prije mi je bila dobra, sada ne znam kakva je.
A Mahir...daj ba ljudi jel se salite?
Pokajmaceno, nekoliko komadica gljiva, mesa suhog preslanog....
Istina ima specifican ukus i po tome je dobra, ali ostalo...
U galiji nisam jela ima 2,3 godine sigurno, prije mi je bila dobra, sada ne znam kakva je.
A Mahir...daj ba ljudi jel se salite?
Pokajmaceno, nekoliko komadica gljiva, mesa suhog preslanog....
Istina ima specifican ukus i po tome je dobra, ali ostalo...
-
- Posts: 337
- Joined: 25/12/2008 02:47
#69 Re: Najbolja pizza u SA?
vidio sam da neki hvale picu u u2. prije je bila dobra,ali u zadnje vrijeme je kriza. ne peku kao prije vec,u krusnoj peci,vec u elektricnoj,a i onaj sir je uzas stvarno. higijenu da ne spominjemo.
piccolo mondo i primavera su dobri. ali,mislim da u sarajevu se nema pojesti vrhunska pica,sve je nekako manje-vise prosijek.
piccolo mondo i primavera su dobri. ali,mislim da u sarajevu se nema pojesti vrhunska pica,sve je nekako manje-vise prosijek.
-
- Posts: 337
- Joined: 25/12/2008 02:47
#70 Re: Najbolja pizza u SA?
Arc_Angel wrote:pica je umjetnost, italijani su kvasanje tijesta doveli do perfekcije, svaka sitnica igra glavnu ulogu u ukusu pice.
glavnina ukusa zavisi od balansa soli u tijestu i sosu. ostalo su sitnice i finese. imao sam priliku da učim od više različitih italjinaskih kuhara i picmajstora šta i kako se pravi.
evo primjer recimo kako to talijani rade. prvo se polazi od mješavine dvije ili tri vrste brašna u omjeru crno i bijelo brašno, zatim kvasac, ali živi kvasac germa prva ne ona suha. jerovali ili ne pšostoji matematička formula po kojoj se izračunava koliko se grama žive germe stavlja na koliko kg brašn i to isključivo od vlažnosti vazduha .
zatim se tijesto dijeli i lablira i stavlja u drvene kasete(kutije) sa dovoljnim razmakom da kada nadoje ne pokvaro formu(izgled) međusobno, tj da se ne dodiruju lable kada nadodju.
tijesto se pravi danas za sutra tek, tj praviš ga dans ujtru za sutra popodne i sve tako u krug.
oklagija je smrt za razvalačenje tijesta, ruke i samo ruke jer se tada vlakn u tijestu razvalče od sredine prema vani, a ne nabijaju se kao kada se tijsto razvlači oklagjjom
recepat ima puno, jako puno, nakon godina eksperimentisanja ja svoje pravim sa određenim udjelom mineraln vode, žumancem i maslinovim uljem, so narvno.
sos
isključuvo pomodori pelati, jest da je malo skuplje ali je neuporediovo drugačiji ukus u odnosu na ove naše voda+koncentrat paradajiz
bosiljak, origano, maslinovo ulje i malo šećera da bi se smanjila kiselost u sosu.
peć
peć na drva definitivno, ukus je neuporediv, peć je dovoljno topla i toplota je ravnomjeran u čitavoj peći tek onda kada cjelokupan plafon peći iznutra bude podjednako bijele boje, tada pica bude pečena za 1-1,5 minuta, kada je temperatur prevelika, bac se krupna morska so po pola šake i pšrati se boja plafona peći naravno da temepratura nebi previše pala.
što se tiče sarajeva, ja mogu da kažem jednio za tratoriju uno, i tratorija n nedzaricima (isti gazda)da su dobri, ali baš dobri al iskren da budem nisam već dvije godine tamo jeo, u zadnje vrijeme više volim da je sam sebi kod kuće speremim onako kako samo ja to znam
a ovo ostalo po gradu, što svi zovu picama to nema blage veze sa picom, 90% sličajeva nije dobro pečena, ili je prepečena, sir i sastojci koji se koriste fujjjjjjj
pojima nemaju o omjeru i kako picu napraviti da bude izazov za čul ukusa, sos koji koriste skoro svi koriste koncentrt paradajiza(paradajiz pire) a ne pomodeore pelate, sto je baš drugačiji ukus, maslinovo ulje ne postoji i u tijstu ni u sosu, jenostavno ga nema.
mozes mi reci gdje je ta picerija tratorija uno ? svi je spominju a ja bas volim pojesti dobru picu
- Arc_Angel
- Posts: 587
- Joined: 14/08/2008 09:49
- Location: Sarajevo
#71 Re: Najbolja pizza u SA?
tratorija uno ti je kod trece gimnazije na glavnoj cesti, tj tacnije izmeju trece gimnazije i socijalnog. druga je na nedzaricima odmah na pocetku ulce aleja bosna srebrna kod studentskih domova, ako se nevaram obije drze dva burazera.
-
- Posts: 1038
- Joined: 18/03/2009 01:24
#72 Re: Najbolja pizza u SA?
na gtlavnoj cesti odmah pored bristola,promasiti ne mozes,ali ondje je pravo skupaArc_Angel wrote:tratorija uno ti je kod trece gimnazije na glavnoj cesti, tj tacnije izmeju trece gimnazije i socijalnog. druga je na nedzaricima odmah na pocetku ulce aleja bosna srebrna kod studentskih domova, ako se nevaram obije drze dva burazera.
- Better Man
- Posts: 16773
- Joined: 01/10/2006 20:10
#73 Re: Najbolja pizza u SA?
Jednom prilikom moj prijatelj sa svojim rođakom i njegovom suprugom koja je rođena Talijanka otišli na pizzu. Donese konobar njima pizze i nosi kečap. Pita ga ona šta je to i nakon njegovog odgovora reče mu da se u Italiji kečap nestavlja na pizzu. Meni je prije 2 godine ostala u dobrom sjećanju pizza u Romi (Zagrebačka ulica). S posla otišao po sestru kod njene prijateljice koja stanuje odmah tu do Rome i naruće oni meni pizzu i bila je pravo ukusna. Od ostalih dobra mi je uvijek bila u Wisi na komad i naravno ne treba zaboravti pizzu u Dalmaciji (kad se ode na more), jer prave odlične pizze.
- hepek071
- Posts: 620
- Joined: 19/09/2005 09:25
- Location: Jagomir do podne, a Sokolac poslijepodne
#74 Re: Najbolja pizza u SA?
ma dajte..dosta šuplje!
pizza je takvo jelo da stavljaš na tijesto ono šta imaš u kući...tako je i nastala u Italija nakon WWII, kao jelo siromaha. Jeo sam pizze i u Rimu i u Firenci i nisu ništa bolje od sarajevskih, uključujući i mahirovu sa kajmakom i suhovinom.
U Italiji je pizza što je Sarajevu pita
pizza je takvo jelo da stavljaš na tijesto ono šta imaš u kući...tako je i nastala u Italija nakon WWII, kao jelo siromaha. Jeo sam pizze i u Rimu i u Firenci i nisu ništa bolje od sarajevskih, uključujući i mahirovu sa kajmakom i suhovinom.
U Italiji je pizza što je Sarajevu pita
-
- Posts: 1242
- Joined: 03/06/2008 15:24
#75 Re: Najbolja pizza u SA?
Better Man wrote:Jednom prilikom moj prijatelj sa svojim rođakom i njegovom suprugom koja je rođena Talijanka otišli na pizzu. Donese konobar njima pizze i nosi kečap. Pita ga ona šta je to i nakon njegovog odgovora reče mu da se u Italiji kečap nestavlja na pizzu. Meni je prije 2 godine ostala u dobrom sjećanju pizza u Romi (Zagrebačka ulica). S posla otišao po sestru kod njene prijateljice koja stanuje odmah tu do Rome i naruće oni meni pizzu i bila je pravo ukusna. Od ostalih dobra mi je uvijek bila u Wisi na komad i naravno ne treba zaboravti pizzu u Dalmaciji (kad se ode na more), jer prave odlične pizze.
pa na pravu pizzu se nigdje i ne stavlja kecap, ne znam sta je tu cudno? to sto neki nasi ugostitelji to rade ne znace da je to pravilno...