Maloljetne osobe i more

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
amrica

#1 Re: Maloljetne osobe i more

Post by amrica »

nadjes telefon konzulata ili veleposlanstva RH u Sarajevu i pitas, imas tacnu informaciju.
Konzulat se bavi putovnicama itd... obicno njih pitam kad mi treba nesto takvo.
black

#2 Re: Maloljetne osobe i more

Post by black »

koliko znam mora imati saglasnost (potpisanu) jednog od roditelja
Priorat
Location: Naučio sam krajnje oprezno upotrebljavati riječ nemoguće...

#3 Re: Maloljetne osobe i more

Post by Priorat »

zavisi ako je musko netreba a za zensko treba....... ima grc-ova, nek se pazi... :D
Dee dee zagreb

#4 Re: Maloljetne osobe i more

Post by Dee dee zagreb »

Mislim da ako imaš državljanstvo RH možeš proći bez problema, ali ako nemaš moraš imati potpisan pristanak roditelja.
vjesticanametli

#5 Re: Maloljetne osobe i more

Post by vjesticanametli »

maloljetna osoba mora imati pristanak roditelja i to ne jednog vec oba................idite u opstinu i uzmite tu saglasnost.........ispunite i potpisite i to je to
king31

#6 Re: Maloljetne osobe i more

Post by king31 »

pa cije drzavljanstvo ima ?
zelenooka blogerica

#7 Re: Maloljetne osobe i more

Post by zelenooka blogerica »

ja sam sa nasim (BiH) drzavljanstvom ladno putovala i u Sloveniju kada sam imala 16 godina, i nije mi trebala nikakva potvrda!
Ja iskreno sumnjam da ce trebati i njoj/njemu....
sanaman

#8 Re: Maloljetne osobe i more

Post by sanaman »

Zakon o kretanju i boravku stranaca i azilu (Sl.glasnik BiH 36/08)

čl. 17

(3)Stranac koji je mlađi od 18 godina (maloljetnik) i ima ličnu putnu ispravu može granicu BiH prelaziti u pratnji roditelja, zakonskog zastupnika ili staratelja, odnosno lica koje je opunomoćeno da ga prati uz potpisanu i ovjerenu punomoć od roditelja, zakonskog zastupnika ili staratelja, ili mora imati saglasnost roditelja, odnosno zakonskog zastupnika ako putuje bez pratnje.
Koshpa

#9 Re: Maloljetne osobe i more

Post by Koshpa »

Svaka maloljetna osoba koja nije drzavljanin BIH mora imati saglasnost jednog ili oba roditelja ovjerenu u opstini ili kod notara da moze putovati sama ili u pratnji druge osobe koja joj nije roditelj ili staratelj. Strani drzavljani do 18 godina a BH do 14.
Koshpa

#10 Re: Maloljetne osobe i more

Post by Koshpa »

Cido wrote:osoba ima 16 godina i ima punomoc s kojom moze sam/a doci iz svedske bez roditelja,jel to vazi isto tako i za hrvatsku/crnu goru,jel moze tu istu punomoc koristiti ako je vec validna iz svedske za sarajevo zar nebi trebala biti validna i iz sarajeva do hrvatske/crne gore?

Ta punomoc vazi samo za tu relaciju da moze doci iz SWE u BIH i obratno i tu su vjerovatno upisana imena osoba koja ce pratiti tu osobu iz SWE do BIH i osoba koji ce docekati tu osobu ako dolazi Avionom. Svaka druga radnja osobe bez pratnje podlijeze da ta ista ima novu punomoc za druge radnje kao sto je odlazak na more u HR ili CG. Jer na prvobitnoj punomoci ne pise da ce osoba ici na more u drugu drzavu sa drugom osobom.
JimboJonez

#11 Re: Maloljetne osobe i more

Post by JimboJonez »

Kao maloljetnik nekad davno sam se (od 14. do 17. god.) putovao sam iz RH do Njemačke i nikad nije bilo problema.
Mislim da neće ni ovdje praviti problema na granici.
Post Reply