Električne cigarete?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

viva_castro

#1 Električne cigarete?

Post by viva_castro »

Zbog zdravstvenih problem doktori su mi rekli da moram prestati pušiti. Nažalost to sam jako loše prihvatio, ne zbog ovisnosti već prosto zbog nedostatka ćejfa, jednostavno mi fali, strašno mi fali...

Danas sam saznao da postoji ovo čudo "Električna cigara" i onako po preporukama rekao bih da je super stvar.

Mene zanima da li ovdje ima neko ko je probao ili koristi, da li neko ima neki savjet i znate li ima li u Sarajevu ili negdje drugo u BiH neka firma koja se bavi prodajom ovih cigareta.

Unaprijed zahvalan jedan očajan forumaš :D
atko

#2 Re: Električne cigarete?

Post by atko »

A kad ti dodje racun za struju :D

Sala mala ...

razumijem problematiku ... ali ipak snaga razuma bi valjda trebala biti jaca ipak se radi o zdravlju ;)

Pusio dvije kutije dnevno 5 godina ... i jednog dana sjedim na kafi u gradu, tesko prehladjen, i palim cigaretu ... umjesto bilo kakve potrebe ili cejfa sve sto osjetim je bodljikava zica u plucima ... ali mehanika je mehanika ... obicna navika i beskonacna gluposti i nista vise ... i jave mi da je iznenada umro jedan moj dobar prijatelj sa faxa u svojoj 25-oj ...( nije pusio, nije pio, bavio se sportom ... neki poremecaj bakra ... i mozak mu se doslovno osusio ... kao iz horor filmova ... i ako je znao da mu ostaje par mjeseci zivota pokusao je da dovrsi diplomski ali nije uspio ... )
... ugasim cigaretu i neznam da li sam se vise osjecao kao konj ili sam bio bjesan ili me bilo stid moje gluposti ... bog ti da zdravlje a ti svim silama zelis da ga unistis ... usato i otisao ... kutija i upaljac ostali na stolu ... ne znam jesam li ista u zivotu uradio sa tolikim cejfom kao sto sam prestao pusiti ... nikad ni najmanju krizu nisam imao ...

Potrazi u sebi petlju, mora biti tu negdje ;)
encian

#3 Re: Električne cigarete?

Post by encian »

elektricne cigarete jos uvijek sadrze nikotin. iako je sve skupa manje stetno od obicne cigarete, nikotin takodjer igra znacajnu ulogu u rastu i sirenju raka, kao i u mozdanim i srcanim udarima. zapravo svakih par mjeseci otkriju nesto novo u vezi nikotina, kako djeluje i na sta. sto znaci da elektricne cigarete ne znace prestanak pusenja i postovanje doktorove zabrane.

vjezbanje pomaze odvikavanju od nikotina. osim toga samo saberi 2 i 2. steti tebi, steti svima oko tebe, te pare mozes potrositi na nesto drugo, da ne kazem one potrosene na lijecenje, a najgore je sto novac trpas u dzepove djelata - placas da te ubijaju.
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

#4 Re: Električne cigarete?

Post by Nosferatu »

Kako bi bilo da odrastes malo i sebi parcelu jednu na mezarju kupis.

Cisto da znas, sta je u igri, i kako si nasao, tako jeftino i bijedno, nacin da se unistis i napravis invalidom, na jedan tako prevazidjen nacin.

I jos uvijek nisi odustao. Vec bi da se cjenkas. Koliko vrijedti tvoja glava? I jel te barem ijedan dan stid i sramota, da ovaj narod placa sve tvoje zdravstvene nedace, zbog tvojih izbora, jerbo, si ti odlucio, da budes pusac, a niti imas muda da pusis, ni da umres, ni da kvitas, i da zivis. Sta hoces? Da cvilis kako si u govnima. Neka si. Iz govana nice jako dobra flora i fauna. Mogao bi nesto i da naucis. Osim, okolo kole pa na mala vrata. Daj da prevarim ja sistem. Da zajebem ja i cigarete i doktore. Naci cu ja nacin kako da se fiksam, kako da budem junkie, a da je perfektno legitiman i cak da mogu ubijediti druge da ne izgledam pateticno s plasticnom cigaretom na baterije kojoj se upali lampica na vrhu kad povucem dim.

Pogledaj se, u raljama nikotina. Eto te haman kao horsas, i mogao bi jos, jelde. Nije dovoljno, ljudskoj destruktivnosti nikad kraja. E, onda aferim, i kad nisi mogao da zivis ko insan, onda umri muski, podebljaj dozu, nemoj sad, sad kad si tako blizu, da stanes. Nemoj jer onda kad bude zdrava cigareta, bice i besplatno para, kako to nisu do danas uspjeli izumiti, vjeruj mi, za svog zivota, sto god ima veze s oralnom fikascijom, duhanom, nikotinom, bolje ti je ostavi i bjezi. Tu bitku niko nije dobio, na nacin na koji ti pokusavas. A, ako ces podcjeniti jednu od dvije stvari, sebe ili duhan, vjeruj mi, radije podcjeni sebe, a precjeni oponenta s kojim imas posla. Radije tako jer onda imas 0.1% sanse vise da uspijes naci gdje je feler, koje feler, i kako ga se rijesiti.
memlija

#5 Re: Električne cigarete?

Post by memlija »

Nosferatu wrote:Kako bi bilo da odrastes malo i sebi parcelu jednu na mezarju kupis.

Cisto da znas, sta je u igri, i kako si nasao, tako jeftino i bijedno, nacin da se unistis i napravis invalidom, na jedan tako prevazidjen nacin.

I jos uvijek nisi odustao. Vec bi da se cjenkas. Koliko vrijedti tvoja glava? I jel te barem ijedan dan stid i sramota, da ovaj narod placa sve tvoje zdravstvene nedace, zbog tvojih izbora, jerbo, si ti odlucio, da budes pusac, a niti imas muda da pusis, ni da umres, ni da kvitas, i da zivis. Sta hoces? Da cvilis kako si u govnima. Neka si. Iz govana nice jako dobra flora i fauna. Mogao bi nesto i da naucis. Osim, okolo kole pa na mala vrata. Daj da prevarim ja sistem. Da zajebem ja i cigarete i doktore. Naci cu ja nacin kako da se fiksam, kako da budem junkie, a da je perfektno legitiman i cak da mogu ubijediti druge da ne izgledam pateticno s plasticnom cigaretom na baterije kojoj se upali lampica na vrhu kad povucem dim.

Pogledaj se, u raljama nikotina. Eto te haman kao horsas, i mogao bi jos, jelde. Nije dovoljno, ljudskoj destruktivnosti nikad kraja. E, onda aferim, i kad nisi mogao da zivis ko insan, onda umri muski, podebljaj dozu, nemoj sad, sad kad si tako blizu, da stanes. Nemoj jer onda kad bude zdrava cigareta, bice i besplatno para, kako to nisu do danas uspjeli izumiti, vjeruj mi, za svog zivota, sto god ima veze s oralnom fikascijom, duhanom, nikotinom, bolje ti je ostavi i bjezi. Tu bitku niko nije dobio, na nacin na koji ti pokusavas. A, ako ces podcjeniti jednu od dvije stvari, sebe ili duhan, vjeruj mi, radije podcjeni sebe, a precjeni oponenta s kojim imas posla. Radije tako jer onda imas 0.1% sanse vise da uspijes naci gdje je feler, koje feler, i kako ga se rijesiti.
UH....Nosferatu brate daragi....kako dobro rečeno... :dance:
E čuj doktori mu rekli da prestane, a on jadan došao ovdje tražiti selameta, da neko sa njim saosjeća, i da ga tješi da će izdržati itd itd.... :x
Buraz odluči se i to je to...ide ili ne ide.....i stisni neku stvar, ako si manga pa prekini i vozdra. 8-)
atko

#6 Re: Električne cigarete?

Post by atko »

Her Flick wrote:
Nosferatu wrote:Kako bi bilo da odrastes malo i sebi parcelu jednu na mezarju kupis.

poslje citanja ovog posta
prestajem pusiti, definitivno

Ja prestadoh na vakat pa s obrazom mogu da procitam Nosferatu-ov post :D
Rauber

#7 Re: Električne cigarete?

Post by Rauber »

Mogu i ja :) bacio i ja to smece :)
@viva_casstro
Sve sto ti je Nosferatu rekao tako je, tako da je sve do tebe.
Zato baci ih, iskriziraj malo a ceif pocinji traziti u drugim stvarima tipa trcanje,biciklo, fudbal ili basket...
Ja kad sam odlucio prestati prvo na sta sam pomislio kako vise nista nece biti isto jer mi je cigara bila pravi ceif, sta god bih radio cigara je bila tu, ako se nasekiram kazem " jao sad moram zapaliti" , ako sam se nesto obradovao bilo je "joj hajmo sad po cigaricu jednu s merakom..." , kad bih ga umocio :) prvo sto je bilo "nista sreco, kupaj se ti ako hoces, ja moram zapaliti..." , da ne govorim sad kako je isla uz cugu, poslije jela, pa cak i uz tastaturu :) Kad sam ih bacio, prva 3-4 dana nisam izlazio s rajom na kafu, svi su mi govorili "ma daaaj sto se mucis opet ces zapaliti,haj ba na kafu,pivu, kakav ti i prestajanje..." iskreno bio mi je to motiv vise, kontam u sebi " pa jebo te nisam na igli,sta ljudi misle,ma necu biti rob cigara ! "
Tad se zadam na trcanje,zdrav zivot, fitnes, lopta... Evo me sad mashala ko bombona sto bi se reklo :) Godinama vec ne pusim i ne razmisljam o njima, tek kad bi mi zasmrdila tudja cigara rekao bih u sebi " joj kad se sjetim da sam i ja ovo smece pusio, FUJ "
Zato okani se cigara pa i elektricnih, posveti se sebi i zvom zdravlju !
Last edited by Rauber on 15/06/2009 16:20, edited 1 time in total.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#8 Re: Električne cigarete?

Post by dr.gog »

Nekada nije loše promisliti da se pomaže ljudima kojima je problem upravo ono što ti navodiš-volja i karakter.Kako god, i za njih se trebaju imati nervi i metode i novac( ne kukaj mi o troškovima liječenja života ti neumrlog), i to je tako.Ništa u tvom tekstu ne može biti osporeno, ali to nije ni cilj.Jednostavno, postoje ljudi kojima treba pomoći da ostave sranje , ma koliko to živciralo veleuvažene stručnjake kojima je preko glave statistika kancerogenih oboljenja.

Nosferatu, i za slabu volju ima terapija i pomoć, ali se ona ne svodi da nekom saspeš u lice da je gnjida ovisna o nikotinu, ne bi li ga to dozvalo tobe :D

Shvatio sam to tjerajući starce ispred Onkologije koji su pušili drinu na cijev koja im je virila iz prepariranog grla, na minus 4-5 stepeni.Umiranje je nekom zabavno, voli ga, voli i muke i zaboli ga za sve osim za analgetik, tj.cigaretu.Čeka da umre i nismo tu da mu prije smrti prikačimo etiketu debila koji zaslužuje i raspadnuta pluća i zakrečeno srce.
Junkie ili ne, živo je biće, a za svakog čovjeka postoji pristup i način oslobađanja od raznih boljki, pa i ovisnosti o cigaretama.Ne preferiram osvještavanje hladnom vodom, i upućivanje da " sam svoje greške nađe" :)

A smrt sebi kupujemo na mnoge načine, ne samo plaćanjem paklice cigareta.
modesti

#9 Re: Električne cigarete?

Post by modesti »

Slažem se sa dr. gogom. Čovjek lijepo traži informaciju o električnim cigarama a vi namećete vlastitu filozofiju. De malo spustite lopticu, šta vam je?! Ispade da vi više volite njegovo zdravlje i život od čovjeka samog. :roll:

Viva_castro, nisam probala el. cigarete ali kao da se sjećam da sam baš na ovom forumu čitala nešto o njima. Probaj malo pregledati detaljnije. Znam da imaju tzv. biljne cigarete (smrde kao đavo), plastične cigarete (udahneš samo miris grejfuta ili slično) ali te električne nisam koristila.

A ako nekad ipak odlučiš da prestaneš pušiti, možeš probati sa stručnom pomoći, ide lakše a pare ćeš vrlo brzo vratiti nekupovinom cigareta.
Karabaja

#10 Re: Električne cigarete?

Post by Karabaja »

Zašto uopšte počinjati?

.. zašto? :)
viva_castro

#11 Re: Električne cigarete?

Post by viva_castro »

Razumijem da te je zivot zahebao i da nije sve ispalo onako kako si planirao, al ohladi ba malo. A za "ovaj narod" sam veoma mlad učinio onoliko koliko ti vjerovatno za života nećeš.
Pravi si primjer Bošnje kom od koljevke do groba ništa u životu ne valja...iskuliraj i ne vrijeđaj ljude oko sebe ako si ljut sam na sebe.

Za vašu informaciju doktor mi je to preporučio preije mjesec dana i od tada nisam povukao ni jedan dim, niti ću. Ali sam čuo i čitao o ovim e-cigaretama i ispala je super varijanta, pa reko da vidim zna li ko šta više, ima li ko iskusan etc. Čisto jer mi ćejf fali.

Žao mi je što niko ne zna ništa direktno ali svim dobronamjernim hvala za pomoć.
semmy

#12 Re: Električne cigarete?

Post by semmy »

@viva_castro

ev' par info...
svekar mi je prije godinu imao namjeru prestati pusiti, na zalost trajalo je samo par mjeseci :sad: zamjenu za cigare nasao je u ovoj el.cigari koja kosta od €100- €250 ovisno o modelu...on je kupio od €150 ( dvije cigare i punjac )...izgleda kao i prava cigara, cak imas dim iz usta kad povuces :D covjek prestao pusiti a imao isti ceif, meni bilo sega al' reko haj super kad moze i tako prestati...izgubio je prije pola godine, ostala mu u hotelu kad je bio na putu i dan danas je nije dobio nazad...i naravno nastavio ceifiti sa pravom cigarom...

ako ti je samo do ceifa s ovom el.cigarom to i dobijes ali spremi psihu da ostane samo na tome...

sretno
modesti

#13 Re: Električne cigarete?

Post by modesti »

Pa dobro, i to je nešto, za početak. Kad sam prestala pušiti (trudnoća), držala sam u ustima neku plastičnu cigaru iz koje sam udisala grejfut :D i to mi je pomoglo radi jake navike da imam nešto u ustima i da uvlačim (ko se na ovo nasmije, sram ga bilo :mrgreen: ).
teAMICA

#14 Re: Električne cigarete?

Post by teAMICA »

modesti wrote:Pa dobro, i to je nešto, za početak. Kad sam prestala pušiti (trudnoća), držala sam u ustima neku plastičnu cigaru iz koje sam udisala grejfut :D i to mi je pomoglo radi jake navike da imam nešto u ustima i da uvlačim (ko se na ovo nasmije, sram ga bilo :mrgreen: ).

sram me bilo...
vjestica

#15 Re: Električne cigarete?

Post by vjestica »

Ćao! Evo pola godine nakon viva-castrovog pitanja, isto pitanje? Zna li neko gdje se u BiH, u Sa, može kupiti električna cigareta? :-D
Stvarno bih bila iskreno zahvalna za odgovor, a zamolila bih moralizatore, filozofe i ostale tipa "kako je lako baciti cigaru", "šta će ti to" da se ne javljaju sa svojim hvale vrijednim svijetlim primjerima ostavljanja duhana (osim ako nemaju iskustvo s e-cigaretom).
Gospoda Ministarka

#16 Re: Električne cigarete?

Post by Gospoda Ministarka »

.
Last edited by Gospoda Ministarka on 18/01/2012 15:36, edited 1 time in total.
vjestica

#17 Re: Električne cigarete?

Post by vjestica »

A da fino ne zamolih da se ne javljaju gospođe ministarke, pokondirene tikve i ostali farizeji, ne bi' A rekla :D
cinikinjo

#18 Re: Električne cigarete?

Post by cinikinjo »

zajebano je prestati pušiti, ali i nekako izvedivo
pušio sam blizu 25 godina i iz stvarno medicinskih razloga prestao jer mi je ozbiljno smetalo, i evo sad sam prešo 2 godine nepušenja, i mislimd a nema dana, sata, da ne pomislim kako bi sve bolje i ljpše bilo sa popušenom cigarom
ali ne pušim
Skyfox

#19 Re: Električne cigarete?

Post by Skyfox »

Liku s posla doktori rekli da odmah mora prestati pusiti on samo smanjio s dvije kutije dnevno na jednu i kaze nema sanse da skroz prestane... Fakat ne kontam razliku izmedju samoubojica i pusaca?

Brate nalozi vatru od cigara i usisavaj dim drito u sebe cijeli dan, ubrzaj to malo...
Loulou

#20 Re: Električne cigarete?

Post by Loulou »

Probala sam ja to "čudo" (prije nekoliko mjeseci) i...ma, odvratno :cry: Odvratan okus. Kasnije sam čula da je to masovna pritužba onih koji su probali i da će, navodno, raditi na poboljšanju ukusa.
vjestica

#21 Re: Električne cigarete?

Post by vjestica »

Loulou wrote:Probala sam ja to "čudo" (prije nekoliko mjeseci) i...ma, odvratno :cry: Odvratan okus. Kasnije sam čula da je to masovna pritužba onih koji su probali i da će, navodno, raditi na poboljšanju ukusa.
Vjerujem da je odvratan okus, ali trenutno mi trebaju i takve nikakve :cry: , samo kao što rekoh, ne znam gdje da ih kupim.
Gospoda Ministarka

#22 Re: Električne cigarete?

Post by Gospoda Ministarka »

.
Last edited by Gospoda Ministarka on 18/01/2012 15:36, edited 1 time in total.
trinitrotoluol

#23 Re: Električne cigarete?

Post by trinitrotoluol »

Imam elektronsku cigaretu :D Nabavio sam je prije par mjeseci i "ispusio" sam dva od tri punjenja koja su mi dosla uz cigaretu. Oba su bila sa low level nikotina dok je treci sa okusom mentola jos uvjek neotpakovan. Inace ovo punjenje zamjeni otprilike 15 cigareta. Sta reci??? Dobar je fol to sa cigarom sto pusis gdje hoces,nema neugodnih mirisa,nema onog ruznog osjecaja u ustima. Uzitak??? Ne moze se jednostavno mjeriti sa pravom cigarom :lol: Moj ti je savjet ako pusis iz zadovoljstva i meraka onda i nastavi :D Ako si se dovoljno nauzivala samo baci cigare i reci od danas vise ne pusim :D Vjeruj nije toliko tesko kako se cini ali bih ti dao jos jedan savjet :-) vezi dan prestanka pusenja sa nekim bitnim datumom,mnogo je jednostavnije brojati :lol: i lakse se izdrzi :lol:
Ako imas jos pitanja samo naprijed ;-)
vjestica

#24 Re: Električne cigarete?

Post by vjestica »

Gospoda Ministarka wrote:
vjestica wrote:A da fino ne zamolih da se ne javljaju gospođe ministarke, pokondirene tikve i ostali farizeji, ne bi' A rekla :D
Nego, jesi li se ti mozda nasla uvrijedena necim sto sam ja rekla :roll: ... ahhh da... pa ja se tebi nisam ni obratila :D

Ako ti smeta sto se javljaju forumasi onda svoje pitanje ne postavljas na forumu gdje svako ima pravo reci sto zeli (a postuje pravila kuce u koju je vurtualno usao), nego to sto te zanima izguglas. :D
I jos jednom kao bivsi pusac potpisujem nosferatov post.
Nisam se uvrijedila. Takvi kao ti su meni beton. Samo uzivaj u "vurtualnom svijetu"
vjestica

#25 Re: Električne cigarete?

Post by vjestica »

trinitrotoluol wrote:Imam elektronsku cigaretu :D Nabavio sam je prije par mjeseci i "ispusio" sam dva od tri punjenja koja su mi dosla uz cigaretu. Oba su bila sa low level nikotina dok je treci sa okusom mentola jos uvjek neotpakovan. Inace ovo punjenje zamjeni otprilike 15 cigareta. Sta reci??? Dobar je fol to sa cigarom sto pusis gdje hoces,nema neugodnih mirisa,nema onog ruznog osjecaja u ustima. Uzitak??? Ne moze se jednostavno mjeriti sa pravom cigarom :lol: Moj ti je savjet ako pusis iz zadovoljstva i meraka onda i nastavi :D Ako si se dovoljno nauzivala samo baci cigare i reci od danas vise ne pusim :D Vjeruj nije toliko tesko kako se cini ali bih ti dao jos jedan savjet :-) vezi dan prestanka pusenja sa nekim bitnim datumom,mnogo je jednostavnije brojati :lol: i lakse se izdrzi :lol:
Ako imas jos pitanja samo naprijed ;-)

Drago mi je što si se riješio cigareta i sretno i dalje. I ja sam ostavila cigarete i znam da to nije teško i može se. I nakon toliko vremena, ujutru mi nedostaje u ruci, kompletan aranžman ispijanja kafe (samo da sad ne dobijem postove o štetnosti kafe:-) i zato mislim da je za mene ta e-cigareta savršena, jer nije problem u ostavljanju i nikotinskoj ovisnosti. To je sve iza mene. Treba mi samo iluzija. U svakom slučaju, hoću da probam, pa ako ne ide, ne ide :D
Post Reply